প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এনএএম যোগাযোগ গোটৰ অনলাইন সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে
04 MAY 2020 1:50PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চলিত ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সঁহাৰি সম্পৰ্কে আলোচনা কৰিবলৈ ৪ মে, ২০২০-ৰ সন্ধিয়া অনুষ্ঠিত নন এলাইনড মুভণেণ্ট (এনএএম) যোগাযোগ গোটৰ অনলাইন সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰে ৷
"ক’ভিড-১৯ৰ বিৰুদ্ধে ঐক্যৱদ্ধ" শীৰ্ষক বিষয়বস্তুৰ ওপৰত অনলাইন এনএএম যোগাযোগ গোট সন্মিলনত এনএএম-ৰ বৰ্তমানৰ অধ্যক্ষ, আজাৰবাইজান গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি এইচ.ই. ইলহাম আলিয়েভে পৌৰোহিত্য কৰে । সন্মিলনৰ উদ্দেশ্য আছিল ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংহতি বৃদ্ধি কৰা আৰু মহামাৰীৰ মোকাবিলাৰ বাবে ৰাজ্য আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সংগঠনসমূহৰ প্ৰচেষ্টা একত্ৰিত কৰা। অনুষ্ঠানটোৱে শান্তিৰ বাবে বহুপাক্ষিকতা আৰু কূটনীতিৰ আন্তৰ্জাতিক দিৱসকো স্মৰণ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ অংশগ্ৰহণৰ জৰিয়তে এনএএমৰ অন্যতম প্ৰতিষ্ঠাপক সদস্য হিচাপে এনএএমৰ নীতি আৰু মূল্যবোধৰ প্ৰতি ভাৰতৰ দীৰ্ঘদিনীয়া প্ৰতিশ্ৰুতি আলোকপাত কৰা হয়। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ হস্তক্ষেপত এই সংকটৰ প্ৰতি বিশ্বৰ দ্বাৰা এক সমন্বিত, সামগ্ৰিক আৰু ন্যায়সংগত সঁহাৰিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে, ভাৰতে ঘৰুৱা আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু আন্দোলনৰ সৈতে একত্ৰিত হৈ যিমান সম্ভৱ সহায় আগবঢ়োৱাৰ বাবে ভাৰতৰ তৎপৰতা পুনৰ নিশ্চিত কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অন্যান্য ভাইৰাছ, বিশেষকৈ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু ভুৱা বাতৰিৰ বিৰুদ্ধে বিশ্বৰ দ্বাৰা অব্যাহত প্ৰচেষ্টাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ সৈতে এছিয়া, আফ্ৰিকা, লেটিন আমেৰিকা আৰু কেৰিবিয়ান আৰু ইউৰোপৰ সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহকে ধৰি আন ৩০ জনতকৈও অধিক ৰাষ্ট্ৰ আৰু চৰকাৰৰ মুৰব্বী আৰু অন্যান্য নেতাই যোগদান কৰে। এই সন্মিলনত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সাধাৰণ সভাৰ সভাপতি অধ্যাপক তিজ্জানি মহম্মদ বান্দে, ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ মহাসচিব শ্ৰীযুত এণ্টনিঅ' গুটেৰেছ, আফ্ৰিকান ইউনিয়নৰ অধ্যক্ষ মুছা ফাকি মহামাত, ইউৰোপীয় ইউনিয়নৰ উচ্চ প্ৰতিনিধি জোচেপ বোৰেলৰ লগতে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ সঞ্চালক প্ৰধান ড০ টেড্ৰোছ ঘেব্ৰেয়েচাছেও ভাষণ প্ৰদান কৰে।
সামগ্ৰিকভাৱে, এনএএম নেতাসকলে ক’ভিড-১৯ৰ প্ৰভাৱ মূল্যাংকন কৰে, সাম্ভাব্য প্ৰতিকাৰৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়তা চিনাক্ত কৰে আৰু পদক্ষেপ-মুখী অনুসৰণ ব্যৱস্থাৰ বাবে আহ্বান জনায়। সন্মিলনৰ পিছত, নেতাসকলে ক’ভিড-১৯-ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত আন্তৰ্জাতিক সংহতিৰ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰা এক ঘোষণাপত্ৰ গ্ৰহণ কৰে। নেতাসকলে সদস্য ৰাষ্ট্ৰসমূহৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু প্ৰয়োজনীয়তা চিনাক্ত কৰাৰ বাবে এক উমৈহতীয়া ডাটাবেছ স্থাপনৰ জৰিয়তে এক 'টাস্ক ফ'ৰ্চ' গঠন কৰাৰ কথাও ঘোষণা কৰে যিয়ে ক’ভিড-১৯-ৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত তেওঁলোকৰ মৌলিক চিকিৎসা, সামাজিক আৰু মানৱীয় প্ৰয়োজনীয়তা প্ৰতিফলিত কৰে।

Prime Minister's Office
Prime Minister participates at the online Summit of NAM Contact Group
04 MAY 2020 1:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi participated in the online Summit of Non Aligned Movement (NAM) Contact Group held on the evening of May 4, 2020 to discuss response to the ongoing COVID-19 pandemic crisis.
The online NAM Contact Group Summit on the theme of "United against COVID-19”. was hosted by the current Chairman of NAM, President of Republic of Azerbaijan HE Ilham Aliyev. The objective of the Summit was to promote international solidarity in the fight against the COVID-19 pandemic and to mobilise efforts of States and international organisations to address the pandemic. The event also commemorated the International Day of Multilateralism and Diplomacy for Peace.
PM Modi’s participation underlined India’s longstanding commitment to the principles and values of NAM as one of its leading founding-member. In his intervention, Prime Minister emphasized the importance of a coordinated, inclusive and equitable response by the world to this crisis, outlining the steps India had taken domestically and internationally, while reaffirming India’s readiness to offer assistance in solidarity with the Movement, to the extent possible. PM also emphasized the importance of a continued effort by the world against other viruses, in particular terrorism and fake news.
PM Modi was joined by over 30 other Heads of State and Government and other leaders, including from member States in Asia, Africa, Latin America and the Caribbean, and Europe. The Summit was also addressed by the President of the UN General Assembly Prof Tijjani Muhammed Bande, UN Secretary General Mr. Antonio Guterres, African Union Chairperson Musa Faki Mahamat, EU High Representative, Josep Borrell, as well as Director General of the World Health Organization Dr. Tedros Ghebreyesus.
Overall, NAM Leaders assessed the impact of COVID-19, identified needs and requirements for possible remedies and urged action-oriented follow-up measures. Following the Summit, leaders adopted a Declaration underlining the importance of international solidarity in the fight against COVID-19. Leaders also announced the creation of a ‘Task Force’ to identify needs and requirements of member States through the establishment of a common database reflecting their basic medical, social and humanitarian needs in the fight against COVID-19.