সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা হয়েং সি.এস.আই.আর সোসাইতিগী মীফম পাংথোক্কনি
হৌজিক সি.এস.আই.আরগী রিছর্সকী থবকশিং মরুওইনা গ্রিন ইনর্জি তেক্নোলোজিশিং, ভারতকী খুঙ্গংশিংদা থবক পীনবা অমসুং শেন্থোক হেনগৎহন্নবা এস.তি.আইনা থবক পায়খৎনবা লম্বীদা মীৎয়েং থম্লে: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
14 OCT 2022 6:06PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংদুনা হয়েং অয়ুক কাউন্সিল ওফ সান্তিফিক এন্দ ইন্দস্ত্রিএল রিছর্স(সি এস আই আর)গী মীফম পাংথোক্লগনি। মীফম অসিদা শরুক য়ানবা সি.এস.আই.আর সোসাইতিগী মেম্বর খুদিংমক চেবাউ পীখ্রে।
সি.এস.আই.আর অসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজি মিনিস্ত্রিগী সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিএল রিছর্স দিপার্তমেন্তগী মখাদা লৈবা সোসাইতি অমনি অমসুং প্রধান মন্ত্রীনা সোসাইতিগী প্রসিদেন্দনি।
মীফম অদুদা সোসাইতিগী ভাইস-প্রসিদেন্দ ওইরিবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ, য়ুনিয়ন ফাইনান্স মিনিস্তর নিরমালা সিতারমন, কম্মর্স অমসুং ইন্দস্ত্রিগী য়ুনিয়ন মিনিস্তর পিয়ুস গোয়ালশু শরুক য়াগনি। সি.এস.আই.আর সোসাইতিদা শক্নাইরবা সান্তিস্তশিং, ইন্দস্ত্রিলিএলিস্তশিং অমসুং সাইন্তিফিক মিনিস্ত্রিশিংগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং য়াওরি। সি.এস.আই.আরগী থবকশিং য়েংশিন্নবা অমসুং মসিনা তুংদা পাংথোক্কদবা থবকশিং খন্ননবা সোসাইতি অসিনা চহি খুদিংগী মীফম পাংথোকই।
XJ77.jpg)
সি.এস.আই.আর সোসাইতিগী মীফম অমসুং সি.এস.আই.আরনা মাইপাক্না পাংথোকখিবা থবকশিংগী মতাংদা মেদিয়াদা ৱা ঙাংবদা দোক্তর জিতেন্দ্রনা সিংহনা হায়খি হৌজিক সি.এস.আই.আরগী রিছর্সকী থবকশিং মরুওইনা গ্রিন ইনর্জি তেক্নোলোজিশিং, ভারতকী খুঙ্গংশিংদা থবক পীনবা অমসুং শেন্থোক হেনগৎহন্নবা এস.তি.আইনা থবক পায়খৎনবা লম্বীদা মীৎয়েং থম্লে। উদোগকী সেক্তর খুদিংমক্তা মশাগী ওক্নবা পুথোক্নবা থবক হেনগৎহনবা, ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎহনবা অমসুং মরুওইবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী হুমেন রিছোর্স চাউখৎহনবা হায়বসি সি.এস.আই.আরগী পান্দম্নি অমসুং আর অমসুং দিগী থবক তৌরিবা ইন্সতিতুৎশিংনা আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স অমসুং মেছিন লার্নিং শীজিন্নরে।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি সি.এস.আই.আর ভিজন ২০৩০ অমসুং National Vision@2047গী মতুংইন্না সি.এস.আই.আর মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা ভারত অসি সাইন্সকী থবকশিং পৱারহাওস অমা ওইনা শেমগৎনবা অমসুং লৈবাক্কী দরকার ওইবা তেক্নোলোজি পীবদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা মীৎয়েং থম্লে। হৌজিক সি.এস.আই.আরনা ইন্দস্ত্রিগা থবক তৌমিন্নবা হেনগৎলে অমসুং ইন্দস্ত্রিগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা অমসুং সি.এস.আই.আরনা শেন থাদবা প্রোজেকশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবা হেনগৎলে। পি.পি.পি মোদেল পায়খৎপগী মথক্তা, ইনর্জি থিম থবক ওইনা পাংথোক্লে, এগ্রি-বাইও-নিউত্রিতেক, স্পিসিএলিতি কেমিকেলস, এরোস্পেস অমসুং অনা-লায়েংগী থিমশিংদা সি.এস.আই.আর তেক্নোলোজিশিং য়োকখৎনবা সি.এস.আই.আর লেব খরনা স্তার্দ-অপশিংদা খুদোংচাবা পীরে।
30SN.jpg)
মিনিস্তরনা মখা তানা হায়খি ফোর-এম থিমগী অমোৎ-অকায়শিংদগী শেন তান্নবা তেক্নোলোজিশিং অমসুং তোঙান-তোঙান ধাতুশিং লৌথোক্নবা অমসুং শেংদোক্নবগী মতাংদা স্তার্দ-অপ খর অমসুং এম.এস.এম.ই খর থৱায় য়াওবা হৌরে। গুজরাতকী হায়দ্রাজিন হায়দ্রেত পুথোক্নবা প্লান্ত অসি কেমিকেল থিমগী সি.এস.আই.আর তেক্নোলোজিগী প্রমান্নি অমসুং মপান্দগী পুশিল্লকপদগী মহুৎশীনবা ঙম্লে। সি.এস.আই.আরগী এরোমা মিসন অসি মাইপাক্লে অমসুং জে অমসুং কেদা পর্পল রিভোলুসন্না ভারতকী পুৱারিদা অহোঙবা পুরক্লে অমসুং ভারত অসি মপান্দগী লৈরম্বদগী মপান্দা থাদোকপা ঙমহল্লে। মহারাস্ত্রগী স্তিল স্লেগ লম্বী, ৱাতর মেপ্পিংদা সি.এস.আই.আরগী হেলিবোর্ন তেক্নোলোজি শীজিন্নবা অসি সি.এস.আই.আরনা মরী লৈনবা মিনিস্ত্রিশিংগা পুন্না থবক তৌমিন্নবগী খুদমশিংনি।
সি.এস.আই.আরগী দি.জি অমসুং দি.এস.আই.আরগী সেক্রেতরি, দোক্তর এন কলাইসেলভিনা হায়খি ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা লেবোরেতোরি ৩৭ অমসুং আউতরিচ সেন্তরশিংগী মখাদা সি.এস.আই.আরগী থবকশিং পাংথোক্লি। ইং ১৯৪২দা লিংখৎখিবা সি.এস.আই.আর, ইকুই কুইদনা চহি ৮০ মপুংফাখ্রে অমসুং মসিগী পুৱারিদা ভারতকী উদোগ অমসুং মীয়ামগীদমক সি.এস.আই.আরনা মশক থোকপা থবক কয়া পাংথোকখ্রে। কোবিদ-১৯ লাইচৎ মনুংদা লাইচৎ লাকশিন্নবা সি.এস.আই.আরগী লেবশিংনা তেক্নোলোজি কয়া পুথোকখি।
সি.এস.আই.আর সোসাইতিগী হয়েংগী মীফম অদুদা শরুক য়াগদবা শক্নাইরবা মীওইশিংগী মনুংদা ফাইনান্স সেক্রেতরি অমসুং এক্সপেন্দিচর সেক্রেতরি দোক্তর তি.ভি সোমান্থান, দিফেন্স মিনিস্ত্রিগী দিফেন্স প্রদক্সন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর অজয় কুমার, ঐচ.আর.দি মিনিস্ত্রিগী হায়র ইজুকেসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি শ্রী কে সঞ্জয় মুর্তি, হেল্থ অমসুং ফেমিলি ৱেলফিয়ার মিনিস্ত্রিগী হেল্থ রিছর্স দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর রজিব বাহল, এগ্রিকলচরেল রিছর্স ইজুকেসন দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর হিমান্সু পাথক, দিফেন্স রিছর্স অমসুং দিবলপমেন্তগী চিয়ারমেন অমসুং দিফেন্স রিছর্স এন্দ দিবলপমেন্ত দিপার্তমেন্তগী সেক্রেতরি দোক্তর সমির ভি. কমাত, সি.এস.আই.আরগী দি.জি দোক্তর এন.কলাইসেলভি য়াওরি।

Ministry of Science & Technology
Prime Minister Narendra Modi to Chair CSIR Society Meeting tomorrow
CSIR's research efforts are now mainly focussed on green energy technologies, STI interventions to generate employment and raise income levels in rural India: Dr Jitendra Singh
14 OCT 2022 6:06PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi will chair the meeting of the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) Society tomorrow morning. All the members of the CSIR Society have been invited for the meeting.
The CSIR is a Society under the Department of Scientific and Industrial Research, Ministry of Science & Technology and the Prime Minister is the Society's President.
The Union Minister for Science & Technology, Dr Jitendra Singh, being the Vice President of CSIR, Nirmala Sitaraman, Union Minister of Finance and Piyush Goyal, Union Minister of Commerce and Industry will also be present. The CSIR Society comprises eminent scientists, industrialists, and senior officials of scientific ministries. The Society meets annually to review CSIR activities and deliberate on its future programmes.
XJ77.jpg)
Briefing the media, about the CSIR Society meeting and achievements of CSIR, Dr Jitendra Singh said, CSIR's research efforts are now mainly focussed on green energy technologies, STI interventions to generate employment and raise income levels in rural India. He said, strengthening self-reliance across industrial sectors, facilitating infrastructure developments, and developing critical S&T human resources are also the mandate of CSIR and the R&D conglomerate is adopting Artificial Intelligence and Machine Learning platforms for its scientific pursuits.
Dr Jitendra Singh said, the revitalisation of CSIR as per the CSIR Vision 2030 and aligned to National Vision@2047 is being focussed on making India a scientific powerhouse and self-reliant by becoming a technology provider for the nation.
Carrying forward the vision of the Prime Minister for greater integration of schemes and themes, Dr Jitendra Singh said, at present, CSIR has strengthened its engagement with the industry, leading to increased industry partnership and collaboration in CSIR funded projects. In addition to the PPP model, being practised in Energy Theme, few CSIR labs have facilitated sustainable start-ups to promote CSIR technologies pertinent to Agri-bio- nutritech, Specialty Chemicals, Aerospace and Healthcare themes.
30SN.jpg)
The Minister further informed that waste-to-wealth driven technologies of 4M theme and extraction-cum-purification of wide variety of metals have attracted few start-ups and MSMEs too. Hydrazine Hydrate production plant at Gujarat is the recent proof of CSIR’s technology from Chemicals Theme, reaching newer heights and leading to import substitution.
Dr Jitendra Singh also underlined that CSIR’s aroma mission and purple revolution in Jammu and Kashmir have changed the history as India as exporter instead of India as importer. Steel slag road in Maharashtra, water mapping using CSIR’s heliborne technology are few other examples of CSIR’s closer association with Line Ministries, driven through Civil cum infra structure and E3OW thematic projects of CSIR, the Minister added.
Dr N Kalaiselvi, Secretary, DSIR and DG, CSIR in her presentation said that CSIR's activities are carried out through 37 laboratories and 39 outreach centres spread across India. Established in 1942, CSIR completed its 80th year recently, and in its long history, CSIR has made many significant contributions to the Indian industry and society at large. During the COVID-19 pandemic, CSIR laboratories developed numerous technologies to manage the pandemic.
Dr. TV Somanathan, Finance Secretary & Secretary Expenditure, Dr. Ajay Kumar, Secretary, Department of Defence Production, Ministry of Defence, Shri K. Sanjay Murthy, Secretary, Department of Higher Education, Ministry of Human Resource Development, Dr. Rajiv Bahl, Secretary, Department of Health Research, Ministry of Health and Family Welfare, Dr. Himanshu Pathak, Secretary, Department of Agricultural Research Education (DARE), Dr. Samir V. Kamat, Secretary, Department of Defence Research and Development (DDRD) and Chairman, Defence Research and Development Organisation (DRDO), Dr. Srivari Chandrasekhar, Secretary, Department of Science & Technology, Ministry of Science & Technology, Dr N. Kalaiselvi, Secretary, DSIR and DG, CSIR, Dr. M. Ravichandran, Secretary, Ministry of Earth Sciences, Dr. Rajesh S. Gokhale, Secretary, Department of Biotechnology, Shri K. N. Vyas, Secretary, Department of Atomic Energy and Chairman, Atomic Energy Commission, Shri S. Somanath, Secretary, Department of Space and Chairman, Space Commission & Indian Space Research Organisation, Shri Gurdeep Singh, Chairman and Managing Director, National Thermal Power Corporation Limited, Shri C.B. Ananthakrishnan, Hindustan Aeronautics Limited (HAL), Dr. Nalin Shinghal, Bharat Heavy Electricals Limited (BHEL) Shri Sandeep Kumar Gupta, Gas Authority of India Limited (GAIL), Prof. Ajay Kumar Sood, Principal Scientific Adviser to Govt of India, Prof. K. VijayRaghavan, Former Principal Scientific Adviser to the Govt. of India, Dr. Vijay Bhatkar, Eminent Scientist, Shri Baba A. Kalyani, Chairman and Managing Director, Kalyani Group, Bharat Forge Limited are some of the main participants to join the CSIR Society meeting tomorrow.