প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা হিমাচল প্রদেশকী চম্বাদা চাউখৎ-থৌরাংগী থৌশিলশিং হৌদোকপগী ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
13 OCT 2022 4:55PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে,
ভারত ইমানা য়াইফরে!
শিবরী মহারাজেরী, অদোমগী শেংলবা লমদম অসিদা, চহি লিশিং কবা শুরবা, অরিবা চৎনবীশিং অমসং হেরিতেজ অসিদা ঐহাক্না ময়ামগী মরক্তা ঙসি লাকপা ফংজবা অসিদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই।
অহানবদা ঐহাক্না চম্বাগী মীয়ামদা ঙাকপীনবা হায়জরি মরমদি হন্দক্তি ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপদা য়াম্না থেংনখ্রে, মরক্তা চহি খরা হৌখ্রে। অদুবু ঙসি ঐহাক্না মফম অসিদা লাকপগী অমসুং ময়ামগী থৌজালশিং ফংজবগী খুদোংচাবা অমা ফংজরি।
নুমিৎ নিনিগী মমাংদা ঐহাক্না উজ্জৈন্দা মহাকালগী সহরদা চৎলুই অমসুং ঙসি ঐহাক্না মনিমহেশকী লমজিং মখাদা লমজিং ফংজখি। ঙসি ঐহাক্না পুৱারী ওইরবা মফম অসিদা ঐহাক্না লাকপদা হৌখ্রবা মতমশিং নীংশিংবা হায়বা অসি য়াম্না মহৌশানি। ঐহাক্কী মরুপশিং অমসুং রাজমাহগী মদরাগা লোয়ননা মফম অসিদা লৈখিবা অদু তশেংনা য়াম্না নুংঙাইবা মীকুপ অমা ওইখি।
চম্বানা ঐঙোন্দা মীনুংশি অমসুং থৌজাল কয়া পীবিখি। মরম অসিনা থা খরগী মমাংদা মিঞ্জর মেলা মনুংদা ওজাগী শিনফমদা লৈবা মরুপ অমনা চিথী অমা ইরকখি অমসুং ঐঙোন্দা চম্বাগা মরী লৈনবা ৱাফম কয়া ফোঙদোরকখি। হায়রিবা ৱাফমশিং অদু ঐহাক্না মন কী বাত্তা লৈবাক অসিদা অমসুং মালেমদা পাউদমজখি। অদুনা ঙসি মফম অসিদগী চম্বা য়াওনা হিমাচল প্রদেশকী মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা লম্বীশিং শেম্বা অমসুং থবক পীরিবা পাৱর প্রোজেক্তশিংবু খুদোল ওইনা তম্বা ফংজবা অসিদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইবা পোকই।
ঐহাক্না নখোয়গী নরক্তা হিংবা ফংজখিবা মতমদা ঐহাক্না তোইনা হায় মদুদি ঐখোয়না চীংগী ঈশিং অমসুং চীংগী নহারোল অসি চীংদা কান্নফম লৈতে হায়বা ৱাফম অসি মুত্থৎনবা হোৎনসি। হৌজিক মফম অসিগী ঈশিং অসি নখোয়দা কান্নবা পীরগনি অমসুং মফম অসিগী নহারোলশিংনা চাউখৎ খোঙচৎ অসি মাংদা পুরগনি। নখোয়গী পুন্সিবু নুংঙাইহনগদৌরিবা প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক ময়ামদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি!
ইচিল-ইনাওশিং,
মতম খরগী মমাংদা ভারতনা মাগী নীংতম নুমিৎকী চহি ৭৫ মপুং ফাখি। ঐখোয়না হৌজিক লৈরিবা তানফম অসি চাউখৎ থৌরাংগী মীৎয়েংদগী য়াম্না মরু ওই। মরম অসিনা মফম অসিদগী ঐখোয়না খুমাং চাউশিনবা তাই, মদুসু কনাগুম্বা অমত্তা খল্লুদবা মওং অমদা। ভারতকী আজাদী কা অমৃত মহোৎসব হৌখ্রে মসিদা ঐখোয়না চাউখৎপা ভারতকী ফিরেপ অমা থুংহন্নবা হোৎনবা তাই। ভারত মচা খুদিংমক্কী ফিরেপ হৌজিক্তি থুংহল্লগনি। লাক্কদৌরিবা থা খরা অসিদা হিমাচল শেমখিবগী চহু ৭৫সু মপুং ফারগনি। হায়বদি লৈবাক অসিনা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফাবা মতমদা হিমাচলসু শেমখিবগী চহি ১০০ মপুং ফারগনি। মরম অসিনা মথংগী চহি ২৫গী নুমিৎ খুদিং, মীকুপ খুদিং ঐখোয় পুম্নমক্কী, ইরৈবাকচা পুম্নমক্কী অমসুং মরু ওইনা হিমাচলগী মীয়ামগী ওইনা য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
ঙসি ঐহাক্না দিকেদ কয়া তুংহন্দুনা য়েংলুবা মতমদা মসিদগী ফংবা এক্সপরিয়েন্সনা করি হায়রি? ঐখোয়না শান্তাজী, ধুমলজীনা মফম অসিদা মখোয়গী পুন্সি মাংহনখিবা উবা ফংখি। হিমাচলগী অপীকপা হীরম খুদিংমক্কীদমক, হিমাচলগী হকশিংগীদমক মুখ্য মন্ত্রীনা মাগী ভারতিয় জনতা পার্তীগী ৱার্করশিংনা দিল্লীদা পুদুনা হায়জবা, য়ানীংদবা ফোঙদোকপগী মতম অদু ওইদ্রে। করিগুম্বা মতমদা ইলেক্ত্রিসিতীগী হক, করিগুম্বদা ঈশিংগী, করিগুম্বা চাউখৎ-থৌরাংদা ওইরবসু দিল্লীদা তাবীখিদে, হিমাচলগী দিমান্দশিং, হিমাচলগী ফাইলশিং অসি থবক্তা ওন্থোকপা ঙমদনা লৈখি। মরম অসিনা চম্বাগুম্বা মহৌশা, কলচর অমসুং লাইনিংগী মগুল লৈরবা মফমশিং অসি চাউখৎ খোঙচৎতা শোত্থনা লৈখি। চহি ৭৫গী মতুংদা ঐহাক্না এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ওইনা মীৎয়েং চংবা তাখি মরমদি ঐহাক্না মসিগী মতিক-ময়াইগী মরমদা খঙখি মরুপশিং।
মফম অসিদা লৈরিবা মীয়াম‌্না খুদোংচাবশিং ফংদবনা মরম ওইদুনা মখোয়গী পুন্সিদা অৱাবা মায়োক্নখি। মপালদগী লাকপা লমকোইবশিংনা মফম অসিদা করম্না য়ৌরক্কনি? অমসুং ঐখোয়না চম্বাগীগী ঈশৈ নীংশিবদা জয়রমজীনা হায় -
জম্মু এ দী রাহে, চম্বা কিতনা অক দুর,
ফীভম অদু তাক্নবগীদমক মসিনা য়ারে। হায়বদি মফম অসিদা য়াম্না লাক্নীংলবসু মফম অসি য়ৌরকপা অরাইবা ওইদে। অমসুং জয়রামজীনা দিব্যা, কেরলাগী মচানুপী অসিনা, দেবিকানা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী মঙলান করম্না মঙফাওনখিবগে পাউদমখি। হিমাচল অমুক্তা উদ্রিবা, হিন্দী লোলগা মরী অমত্তা লৈনদবা নুপীমচা অমনা চম্বাগী ঈশৈবু মপুক ফানা কত্থোকপগা লোয়ননা শকপা মতমদা ঐখোয়না চম্বাগী মপাঙ্গল অদু খঙবা ঙম্মি। অমসুং মহাক্কী মচানুপী দেবিকাবু অদুক্কী মতিক থাগৎপনা এক ভারত শ্রেস্থা ভারতকী পাউজেল লৈবাক শিনবা থুংবদা শন্দোকখি। মসি উবদা চম্বাগী মীয়ামদা এক ভারত-শ্রেস্থা ভারতকী ইথিল পোকখি, মসি উবদা ঐহাক্না অঙকপা পোকখি।
মরুপশিং,
ঙসি হিমাচলদা দবল ইঞ্জিন সরকারগী শক্তি লৈরে। চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল শরুক অনি থোক্না য়াঙখৎহল্লিবা দবল ইঞ্জিন সরকারগী ঙসি মপাঙ্গল খঙলে। থবক্কী পোৎলুম অমসুং স্ত্রেস য়াম্না লৈতবা, অদুবু রাজনিতীগী কান্নবা য়াম্না লৈবা মফম খক্তদা মমাংগী সরকারনা মিৎয়েং চঙলম্মি। মসিনা মরম ওইরগা, মনুং হঞ্জিনবা অমসুং ত্রাইবেলগী মফমশিংনা চাউখৎপা ঙম্লমদ্রিবনি। মফমশিং অসিদনা খ্বাইদগী তঙাই ফদ্রিবনি অদুবু মফম অসিদা করি ফীভমদা লৈরম্বগে? লম্বী, মৈ নত্ত্রগা ঈশিং ওইরো, মসিগুম্বা লমদমগী মীয়াম্না খ্বাইদগী অকোনবদা খুদোংচাবশিং অসি অদুবু দবল ইঞ্জিন সরকারগী থবক তৌবগী মতৌদি অতোপ্পদগী তোঙাল্লি। মীয়ামগী পুন্সি মহিং নুংঙাইহনবদা ঐখোয়না মীৎয়েং চংই। মসিনা মরম ওইরগা, ঐখোয়না ত্রাইবেল অমসুং চিংগী লমদমশিংদা অহেনবা অমসুং অচৌবা মীৎয়েং চঙলিবনি।
মরুপশিং,
মমাংঙৈদা চীংশিংদা মীওই খরা খক্তনা গ্যাস কন্নেক্সনশিং ফংলমখি। ঐহাক্না নীংশিংলি মদুদি ঐখোয়গী ধুমালজীনা মুখ্য মন্ত্রী ওইরিঙৈ মতমদা মহাক্না অহিং চুপ্পা করম্না য়ুমশিংদা মৈ য়ৌহনসিগে হায়না খনখি। থৌরাংশিং তৌখি। ঐখোয়না সমস্যাশিং অসি কোকহন্নবা লাকখি। অদুবু দবল ইঞ্জিন সরকারনা য়ুমথোং য়ুমথোংদা মসি য়ৌহনখি।
মশাগী য়ুমশিংদা তোতি ঈশিং য়ৌহনবা পাম্বা মীওইশিংনা মসি অচৌবা ইনাক খুনবা মীওইশিংগী খক্তনি হায়না খল্লমখি, মখোয়দা রাজনিতীগী শখ্তি লৈ, শেল লৈ হায়না থাজনখি অদুনা মখোয়গী য়ুমদা তোতি য়ৌবা ঙমখি – অসুম্না তৌরমখি মতম অদুদা। অদুবু ঙসিদি চম্বা, লাহৌল স্পীতি অমসুং কিন্নৌরনা হর ঘর জল অভিয়ানগী মখাদা হিমাচলদা অহানবা ওইনা তোতি ঈশিংগী কবরেজ ১০০% য়ৌবা ঙমখিবা ওইখি।
জিলাশিং অসিগীদমক মমাংগী সরকারশিংনা মনুং হঞ্জিনবা অমসুং চিংগী লমদমশিং ওইবনা চাউখৎ-থৌরাং পাইখৎপা য়াদে হায়না হায়রমখি। ঈশিং ফংহনবনা ইচে-ইচলশিংদা খুদোংচাবা পীবা খক্তা নত্তনা নৌনা পোকলকপা অঙাংশিংগী পুন্সি অসি অফবা থক্নবা ঈশিংনা কনবা ঙম্মি। মতৌ অসুম্না মীরোনবী নত্ত্রগা অপীকপা অঙাংশিং ওইরবসু তীকা থাবগী মতাংদা খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নরমখি। ঙসি খুঙ্গংগী হেল্থ সেন্তর খুদিংমক্তা মখল খুদিংমক্কী ভেক্সিনশিং ফংলে। আশা অমসুং অঙ্গনৱাদীগী ইচিল-ইনাওশিংনা য়ুমথোং য়ুমথোংদা চৎতুনা কান্নবা ফংহল্লি। মাতৃবন্দনা য়োজনাগী মখাদা মীরোনবীশিংদা লুপা লিশিং কয়া ফংহল্লি।
ঙসি আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা লুপা লাখ ৫গী লেম্না লায়েং ফংহল্লি। স্কিম অসিগী খ্বাইদগী য়াম্বা বেনিফিসরিশিং অসি হোস্পিতালদা চৎপা ঙম্লরোইদবা মীওইশিংনা ওইরি। অমসুং অনাবা ফনা কল্লবসু মখোয়গী অনাবা খাংজিল্লিবা ইমা অমসুং ইচে-ইচলশিংনি মখোয়গী ইমুংদা মখোয় নারে হায়বা খঙহনদে। মখোয়না য়ুম অদুগী মীপুম খুদিংমক্কী শেবা অদুমক তৌই। করিগুম্বা মখোয়গী অঙাংশিং, ইমুং মনুংনা খঙলকপা তারবদি হোস্পিতালদা পুগে হায়রক্কনি হায়বগী পোৎলুম পুখি। হোস্পিতাল হায়বা অসি শেল চংই, চাদিং ৱাংই মখোয়গী অঙাংশিংনা শেল তোল্লক্কনি অদুনা অঙাংশিংদা অৱাবা পীদনবা অনাবা খাংজিল্লগে হায়না খনখি। ইমা অমদি ইচে-ইচলশিং নখোয়গী নচানুপানা নখোয়গী অৱাবা খঙদনা কনানা খঙগনি? অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা আয়ুশ্মান ভারত স্কিমগী মখাদা ইমুংশিংনা লুপা লাখ মঙা ফাওবগী লেম্না লায়েং ফংখি, মসিগীদমক শিল লাংখি।
মরুপশিং,
লম্বী নীংথিনা লৈতবনা মরম ওইদুনা মফম অসিদা মহৈ তম্বা হায়বা অসি অৱাবগী মশক ওইখি। ইচানুপী কয়া য়াম্না লাপ্না খোঙনা চৎপা তাবনা মরম ওইদুনা স্কুলশিংদগী তান্থোরকখি। মরম অসিনা ঙসি ঐখোয়না অফবা দিস্পেন্সরীশিং খুঙ্গংশিংগা নক্ননা শারি, ৱেলনেস সেন্তর শারি অদুগা নাকল অমদনা জিলা অসিদা মেদিকেল কোলেজশিং হাংলি।
ঐখোয়না তীকা থাবগী খোঙজং চংশিনবা মতমদা ঐহাক্না হিমাচলগী তুরিজমদা মখল অমত্তগী অপনবা পীদনবা ঐহাক্কী থমোয়দা খনখি অদুনা অহানবদা হিমাচলগী তীকা থাবগী থবক অসি খোঙজেল য়াংনা হেনগৎহনখি। অমসুং হিমাচলনা মপুং ফানা তীকা থাদোকপা ঙম্বা অহানবা রাজ্য ওইখি। অমসুং মসিগীদমক জয়রামজী অমসুং মহাক্কী সরকারবু অয়ুক নুমিদাং খাইদনা নখোয়গী পুন্সি কন্নবা হোৎনখিবগীদমক ঐহাক্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি।
ঙসি দবল ইঞ্জিন সরকারগী খোঙথাংনা খুঙ্গং খুদিংমক্তা কোইলাস থাবা লম্বী খোঙজেল য়াংনা য়ৌহন্নবা হোৎনখি। য়েংবীয়ু, ২০১৪গী মমাংদা চহি ৮দা হিমাচলদা খুঙ্গংগী লম্বী কিমি লিশিং ৭ শেমখি। কিমি লিশিং তরেৎ শেম্বদা লুপা করোর লিশিং ১৮ চাদিং তৌখি। হৌজিক ঐখোয়না নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা হৌখিবা চহি ৮ অসিদা কিমি লিশিং ১২ শাংবা খুঙ্গংগী লম্বী শেমখি মসিদা লুপা করোর লিশিং ৫ চংখি, ঐহাক্না নখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা কন্না হোৎনখি মরম অসিনা মমাংদগী শরুক অনি হেন্না লম্বী শেমখি।
অহানবা ওইনা হিমাচলগী খুঙ্গং কয়াদা লম্বী শেমদুনা ফাওনহনখি। ঙসি হৌদোক্লিবা স্কিম অসিনা খুঙ্গংশিংদা কিমি ৩,০০০গী অনৌবা লম্বীশিং শেম্লগনি। চম্বাগী অমসুং অতোপ্পা ত্রাইবেলগী মফমশিংগী খুঙ্গংশিংনা মসিদগী চাউনা কান্নবা ফংগনি। চম্বাগী মফম কয়ানা অতল তন্নেলদগী কান্নবা কয়া ফংখি। মসিনা মরম ওইদুনা মফমশিং অসি চহি চুপ্পা লৈবাক্কী অতোপ্পা মফমশিংগী ফাওনহল্লগনি। মতৌ অসুম্না বজেৎতা লাউথোকখিবা কেন্দ্র সরকারগী স্পেসিএল মাউন্তেন রেঞ্জ স্কিম অদোম্না উবা ফংলমগনি। মসিগী মখাদা রোপৱে নেৎৱার্ক অমা চম্বা য়াওনা কাঙ্গরা, বিলাসপুর, সিরনৌর, কূল্লু জিলাশিং অসিদা শারি। মসিনা লমদম অসিগী মীয়াম অমসুং লমকোইবশিংদা চাউনা কান্নবা ফংহল্লগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
হৌখিবা চহি নিপান্দা নখোয়না ঐঙোন্দা নখোয়গী পাউখোলোই ওইনা থৌজালখিবা অদুনা ঐহাক্না হিমাচলদা প্রোজেক্ত কয়া খুদোল তমজবগী খুদোংচাবা ফংজরি অমসুং মসিদা ঐহাক্না অপেনবা পোকই। হৌজিক জয়রামজীনা দিল্লীদা লাকপদা, মমাংদা মীয়াম্না করিগীদমক চৎলমখি, মখোয়না করিগুম্বা অমা হায়জনবা অমসুং করিগুম্বা অমা তৌহন্নবা এপ্লিকেসন পুদুনা চৎখি, দিল্লীদগী ফীভম অসি অসুম তৌরমখি। ঙসি করিগুম্বা হিমাচলগী মুখ্য মন্ত্রীনা ঐহাক্কী ইনাক্তা লাকপা মতমদা মহাক্না চম্বাদগী রুমাল, চম্বাদগী খুদোল ওইনা পুদুনা লাকই। অমসুং মসিগা লোয়ননা মোদীজী ঙসি ঐহাক্না নুংঙাইবা পাউ পুজরকই মদুদগী প্রোজেক্ত অদু লোইশিনখ্রে, ঐখোয়না অনৌবা প্রোজেক্ত অমা হৌরে হায়না পাউদমখি।
হৌজিক হিমাচলগী মীয়াম্না মখোয়গী হকশিংগীদমক হায়জবগী মথৌ তাদ্রে, হৌজিক দিল্লীদা মখোয়গী হকশিং ফোঙদোক্লি অমসুং ঐখোয়দা ওর্দরশিং পীরি। অমসুং মখোয় অসি মীয়ামগী পাউখোলোইনি। নখোয়গী ওর্দর ফংজবা অসি ঐহাক্কী লাইবক ফবনি। মীয়ামগী শেবা তৌবগী নুংঙাইবা অসি তোঙাল্লি, মসিদগী ফংবা মপাঙ্গল অসি অখন্নৈ।
মরুপশিং,
ঙসি অমুক্তংদা হিমালচনা ফংলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী খুদোল অসি মমাংগী সরকারগী মতমদা কনাগুম্বা অমত্তনা আশা তৌখিদে। হৌখিবা চহি ৮দা চীংগী মফমশিং, মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা, লৈবাক অসিগী ত্রাইবেলগী মফমশিংদা খোঙজেল য়াংনা চাউখৎ থৌরাং পাইখৎলি। হিমাচলগী চম্বানা মসিগী কান্নবা ফংলি, পাঙ্গী-ভরমৌরনা কান্নবা ফংলো, ছোতা-বরা ভঙ্গাল, গিরিপার, কিন্নৌর অমসুং লাহৌল-স্পীতিনা মসিগী কান্নবা ফংলি।
মমাং চহিদা চম্বা অসি চাউখৎ-থৌরাংদা ফগৎলকপনা মরম ওইরগা লৈবাক অসিগী এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্ত ১০০ হেনবগী মনুংদা অনিশুবা তাখি। ঐহাক্না চম্বাবু, চম্বাদা লৈরিবা সরকারগী কর্মচারীশিংবু অখন্ননা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়না শীংথানীংঙাই ওইবা থবক অমা লৈবাক মীয়ামগী মমাংদা তৌখি। মতম খরগী মমাংদা ঐখোয়গী সরকারনা অতোপ্পা মরু ওইবা ৱারেপ অমগা লৌখি। সিরমৌরগী গিরিপারদা লৈরিবা হাতি ফুরুপতা ত্রাইবেল স্তেতস পীনবা লৌখিবা ৱারেপ অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা ত্রাইবেল মীয়ামগী চাউখৎনবা অদুমক্কী মতিক মীৎয়েং চংই তাকখি।
মরুপশিং,
মতম শাংনা দিল্লী অমসুং হিমাচলদা সরকার পাইরম্বশিংনা মনুং হঞ্জিনবা মফমশিং অসি মীখলগী মতমদা খক্তা নীংশিংখি। অদুবু দবল ইঞ্জিন সরকারনা অয়ুক নুমিদাং, পুং ২৪, নুমিৎ তরেৎ চুপ্না নখোয়গী শেবা তৌখি। কোরোনাগী অৱাবা তাবা মতমদা নখোয়না অৱাবা মায়োক্নদনবা ঐখোয়গী অঙম্বা থাক্তা হোৎনখি।
ঙসো খুঙ্গংগী ইমুংশিং, লায়রবা ইমুংশিংদা লেম্না রাসন ফংহল্লি। মমাংগী চহি অমা মখায়দগী সরকার অসিনা লৈবাক্কী মীওই করোর ৮০ হেনবদা হৱাই-চেংৱাই লেম্না পীবগী থৌওংদা মালেম্না ভারত্তা ঙক্না য়েংনরি। ভারত সরকারনা কনাগুম্বা অমগী চাকশঙগী মৈ মুৎতনবা হোৎনখিবা, লায়রবা ইমুংনা চরা হেনদনবা লেম্না চেং-হৱাই ফংহনখি।
ইচিল-ইনাওশিং,
মতম চানা মীপুম খুদিংমক তীকা থাদোক্নবা খোঙজেল য়াংনা শিল-লাংখি। হিমাচলদসু মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না অঙ্গনৱাদী ৱার্কর, আশাশিং, হকশেল বিভাগকী কর্মচারীশিংবু থাগৎপা ফোঙদোকচরি। জয়রামজীগী লুচিং মখাদা হিমাচলনা কোবিদকী তীকা থাদোকপদা লৈবাক অসিগী অহানবা ওইখি।
মরুপশিং,
শেবা তৌনীংবগী ইথিলনা মপাঙ্গল কনবা মতমদা চাউখৎ-থৌরাংগী মসিগুম্বা খোঙথাংনা ওইথোকই। চীংগী অমসুং ত্রাইবেল মফমশিংদা থবক ফংদবা অসি অচৌবা সমস্যা অমনি। মরম অসিনা ঐখোয়না মফম অসিদা মীয়ামবু শক্তি লৈহল্লি। ত্রাইবেল লমদমশিংগী ঈশিং অমসুং উমংগী লন অসি মমল নাইদে। চম্বা অসি হাইদ্রো-ইলেক্ত্রিসিতী শাবা হৌখিবা মফমশিংগী মনুংদা অমা ওইরি।
ঙসি উরেপ উয়ুং তম্লিবা প্রোজেক্ত অসিনা মৈ পুথোকপগী মতাংদা লৈরিবা চম্বা অমসুং হিমাচল প্রদেশকী শরুক হেনগৎহনগনি। মফমসিদগী পুথোকপা মৈদগী চম্বা অমসুং হিমাচল প্রদেশনা লুপা করোর চাম্মা কয়া তানগনি অমসুং লমদমসিগী নহাশিংনা থবক্কী খুদোংচাবা কয়াসু ফংগনি। মমাংগী চহিদা, মসিগুম্বা হাইদ্রো-ইলেক্ত্রিক প্রোজেক্ত ৪ শঙ্গাবা অমসুং উরেপ উয়ুং তম্বগী খুদোংচাবা ঐহাক্না ফংজখি। নুমিৎ খরনিগী মমাংদা বিলাসপুরদা হাংদোকখিবা হাইদ্রো ইঞ্জিনিয়রিং কোলেজনা হিমাচলগী নহাশিংদা কান্নবা য়াম্না পীগনি।
মরুপশিং,
হোর্তিকলচর, এনিমেল হসবেন্দরী অমসুং ক্রাফ অমদি আর্তকী হীরমদা হিমাচল প্রদেশকী মপাঙ্গল লৈ। লোকেল সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংবু চম্বাগী চুখ, রাজমা মাদ্রা, চম্বা চপ্পাল, চম্বা থাল অমসুং পঙ্গি কি থাঙ্গীগুম্বা লোকেলগী লৈ কয়াবু মমিং চৎহন্নবা হোৎনরি। পোত্থোকশিং অসিবু মহাক্না লৈবাক্কী হেরিতেজনি। সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগা মরী লৈনরিবা নুপীশিংবু লোকেল পোত্থোক মমিং চৎহন্নবা সরকারনা পায়খৎপা খোঙথাং কয়াদা তেংবাংবগীদমক্তা থাগৎচরি হায়বদি ভোকেল ফোর লোকেলগী খুত্থাংদা। পোত্থোকশিং অসি ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত স্কিমগী মখাদা চাউখৎহল্লি অমসুং পোত্থোকশিং অসিবু মীরমগী দিগ্নিতরীশিংদা খুদোলপোৎ ওইনা পীনবা হোৎনরি। মসিনা মরম ওইরগা, হিমাচল প্রদেশকী মমিংনা মালেম শিনবা থুংবদা য়ৌবা ঙমগনি অমসুং মীওই মশিং য়াম্বনা হিমাচলদা শাবা পোত্থোকশিংগী মতাংদা হেন্না খঙবা ঙমগনি। ঐহাক্না কনাগুম্বা অমদা মেমেন্তো পীবা পাম্লবদি ঐহাক্না হিমাচলগী খুঙ্গংদগী শাবা পোৎ ওইনা পী।
ইচিল-ইনাওশিং,
দবল ইঞ্জিন সরকার অসিদি মশাগী কলচর, হেরিতেজ অমসুং লাইনীংবু ইকায় খুম্নবা সরকারনি। চম্বা য়াওনা হিমাচল প্রদেশ অপুনবা অসি লাইনীং অমসুং হেরিতেজকী লমদম্নি। নাকল অমরোমদা শেংলবা মনিমহেশ ধাম লৈরি, ভরমৌরদা চৌরাসি মন্দির লৈ। মনিমহেশ য়াত্রা নত্ত্রগা শ্রিখন্দ মহাদেকী য়া্ত্রা ওইরবসু শিমলা, কিন্নৌর, কূল্লু ফাওদুনা চৎলি। মসি মালেম পুম্বদা লৈরিবা ভোলেনাথকী ভক্তাশিংগী য়াম্না মরু ওই। হৌজিক্তা জয়রামজীনা হায়খি, দশেরাগী নুমিৎতা কুল্লুদা পাংথোকপা দশেরা কুহ্মৈদা য়াওবা ফংজখি। ঐহাক্না মিঞ্জর মেলা পাঙথোক্লিবা লমদমদা লাকপগী খুদোংচাবা ঙসি ফংজরে।
হিমাচল প্রদেশতা নাকল অমদা হেরিতেজ লৈ অদুগা নাকল অমদনা দালহাউজী অমসুং খজিয়ারগুম্বা লমকোইবশিংগী মফমশিং লৈ। মখোয়না চাউখৎপা হিমাচলগী মপাঙ্গল ওইরগনি। মসি দবল ইঞ্জিন সরকারখক্তনা পাঙ্গল অসি মশক খঙই। হিমাচল প্রদেশনা ৱারেপ লৌরে অমসুং অরিবা চৎনবী হোংদোক্তুনা অনৌবা চৎনবী অমা হৌদোক্লগনি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না মফম অসিদা য়ৌবা মতমদা ঐহাক্না পুম্নমক য়েংখি। ঐহাক্না হিমাচলগী মরমদা মুন্না খঙই, ঐহাক্না লম্বী অমসুং লৈকাই খুদিংমক খঙই। করিগুম্বা নখোয়না হিমাচলদা অচৌবা রেল্লী অমা পাঙথোকপা তারবদি নখোয়গী মীৎ অদু পীনা থনগনি। ঐহাক্না মুখ্য মন্ত্রীদা হংখি রাজ্য পুম্বগী রেলী শিনবরা হায়না। মহাক্না চম্বা জিলাদগী মীয়াম পুম্বা থোরকপনি রেল্লী নত্তে হায়না পাউখুম পীরকখি।
মরুপশিং,
মসি রেল্লী নত্তে, ঐহাক্না উরিবা অসি হিমাচলগী অফবা তুংলমচৎ অদুনি। মফম, অসিদা ঐহাক্না রেল্লীগীদমক লাকপা নত্তে ঐহাক্না হিমাচলগী তুংগী মতিক-ময়াই অদু উবা ফংলি অমসুং নখোয়গী শক্তিশিং অসিগী পুজারি ঐহাক্নি। নখোয়গী ফিরেপশিংগীদমক ঐহাক্না চীংজাওগুম্বা লেপ্পি। মরুপশিং ঐহাক্না নখোয়গীদমক লাকপনি। নখোয়দা থাজবা পীবা লাকপনি নখোয়গীদমক ঐহাক্না লেপকনি। হেন্না চাউবা কয়া তৌনবগী নুমিৎশিং লাকখিগনি। অসিগুম্বা কুহ্মৈগী মতমশিংদা ইমা অমদি ইচে-ইচলশিং থাদোক্তুনা চৎকদৌরিবা অসি নুংঙাইতে। ইমা অমদি ইচে-ইচলশিংনা ঐহাকপু থৌজাল পীনবা লাকপীরি, মসিদগী হেন্না নুংঙাইবা পুন্সিদা করি লৈরিগদগে?
ঐহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক অমসুং হৌজিক দিল্লীদা লমথাখিবা ভন্দে ভারত ত্রেনগীদমক মীপুম খুদিংমক্তা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি, ময়ামদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি অমদি য়াইফ মঙ্গোল পীজরি।
খুৎ অনিমক থাংগৎতুনা ঐহাক্কা লোয়ননা হায়বীয়ু -
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
ভারত ইমানা য়াইফরে!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's address at launch of development initiatives in Chamba, Himachal Pradesh
13 OCT 2022 4:55PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki - Jai!
Bharat Mata Ki - Jai!
(Opening remarks in local language)
First of all, I would like to apologize to the people of Chamba because I am coming here after a gap of a few years. But I am fortunate that once again I have got the opportunity to come and interact with all of you; and also seek your blessings today.
Two days ago, I was in the city of Mahakal in Ujjain. And today I am present in the land of Manimahesh. Today as I have come to this historic place, it is quite natural for me to recall certain old memories like the moments spent here with my friends and the Rajma-Madra which were truly delightful experiences.
Chamba has given me a lot of affection and blessings. That's why a few months ago, during the Minjar Mela, a teacher had written a letter and had shared various things related to Chambe with me. I too had shared this with the country and the world in my 'Mann Ki Baat' programme. So today I feel extremely delighted to dedicate the roads and employment generating power projects to the inaccessible villages of Himachal Pradesh including Chamba.
When I used to live here amidst you, I used to say that we needed to eradicate the old saying that meant 'mountain's water and mountain’s youth are generally not used for its development'. Today we have changed that old scenario. Now the water here can be used by you; and the youth here will also carry forward the journey of development with a lot of zest. Heartiest congratulations to you for all these projects that have made your lives easier!
Brothers & Sisters,
Sometime back, India completed 75 years of its independence. The milestone we are at today is very crucial from the point of view of development because from here we must make that leap which perhaps no one could have imagined before. India's 'Azadi Ka Amritkaal' has already begun and we must accomplish the resolve of a 'developed' India. The resolve of each and every Indian has to be fulfilled now. In the coming few months, Himachal will be completing 75 years of its formation. That means, when the country will complete 100 years of independence, even Himachal will be completing 100 years of its formation. Therefore, every day, every moment of the coming 25 years is vital for all of us, for all the countrymen and particularly for the people of Himachal.
Friends,
What does our past experience tell us? We have seen how Shanta ji and Dhumal ji had dedicated their lives to this place. During their regime in Himachal, the leaders and workers of Bharatiya Janata Party had to visit Delhi for every little thing, for the rights of Himachal - the basic rights like electricity, water, development and its due share. But no one would listen to these demands of Himachal in Delhi. The files of Himachal just kept rotating from one desk to the other. That is why areas like Chamba that were rich in natural resources, cultural and spiritual aspects were left behind in the race for development. After 75 years I had to pay special attention to it as an aspirational district because I was aware of its potential.
The lives of the people living here were difficult due to the lack of facilities. How could tourists coming from outside reach here?
Jairam ji reminded us of the song of Chamba -
जम्मू दी राहें, चंबा कितना अक् दूर,
This is enough to describe the state of affairs. That is, there was a lot of eagerness to come here, but it was not so easy to reach here. Jairam ji mentioned Devika, the daughter of Kerala. She has sung a Himachali folk song on the land of Kerala. This is how the dream of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' gets fulfilled. When a girl, who has never seen Himachal or has never been associated with Hindi language, sings songs of Chamba with full devotion, we get evidence of the power of Chamba. And I am grateful to Chamba for praising daughter Devika so much so that the message of 'Ek Bharat Shreshtha Bharat' has spread across the country. I was stupefied on seeing this sentiment of the people of Chamba towards 'Ek Bharat- Shreshtha Bharat'.
Friends,
Today Himachal has the power of a double engine government. The power of this double engine has propelled HP's growth forward by double the speed. The previous governments used to provide facilities in places where it was easier to work or the workload was less and the political gains were more. Therefore, the facilities used to reach the inaccessible areas and the tribal areas only in the end. But these facilities were needed the most in these very areas. As a result, amenities like roads, electricity and water used to reach the hilly areas and the tribal areas in the end. But the working culture of the double engine government is different. Our priorities are to make people's lives easier. That's why we are putting maximum emphasis on tribal areas and hilly areas.
Friends,
Earlier in the mountains, gas connections were available to only a few people. I still remember when Dhumal ji was the Chief Minister, he used to think throughout the night as to how to bring electric stoves in the homes of the people here. He used to make various plans. We have solved those problems now. And, the double engine government has made it accessible to every household.
There was a time when it was believed that the people who had access to tapped water supply were either very rich people or had political reach. But today, Chamba, Lahaul Spiti and Kinnaur are the first in Himachal to have 100% tapped water coverage under the Har Ghar Jal Abhiyan.
For these districts, the earlier governments used to make an excuse that these were inaccessible districts. So development was not possible. The convenience of water supply is not only reaching the women but also the newborn babies whose lives are being saved with potable drinking water. Similarly, pregnant women or children had to face a lot of trouble in order to get vaccines. Today all types of vaccines are available in the village health centres itself. ASHA and Anganwadi sisters are providing door-to-door facilities. Assistance worth thousands of rupees is also being given to pregnant mothers under the Matru Vandana Yojana.
Today, under the Ayushman Bharat scheme, free treatment up to Rs 5 lakh is being given. The biggest beneficiaries of this scheme are also those people who could never go to the hospitals, particularly our mothers and sisters. No matter how serious their illness was, or how much pain they had to bear, they wouldn't let the family know about it. Yet she would continue to serve everyone in the house. She would think that if the family members came to know about the illness, they would take her to the hospital. Hospitals are expensive and expenses are high. So, the children might be in debt after that. Hence, she used to bear the pain but would not let the children fall in debt. Dear mothers and sisters, if this son of yours does not understand your pain, then who will? And therefore, under the Ayushman Bharat scheme, the poor families are getting free treatment up to Rs 5 lakh.
Friends,
Due to the lack of roads, it was also difficult to get education in this area. Many daughters had to drop out of school because they had to walk long distances. That's why today on one hand we are setting up good dispensaries and wellness centres near the villages, while on the other hand we are also opening medical colleges in the district, friends.
When we were running the vaccination campaign, it was clear in my heart that there should not be any hindrance to Himachal's tourism sector. So first of all the vaccination work of Himachal was expedited. And Himachal was the first to complete the vaccination process. The other states followed suit. And I congratulate Jairam ji and his government for working hard day and night to save your lives, brothers.
Today, the double engine government's effort is also to ensure that paved roads reach every village faster. Just imagine, 8 years prior to 2014, only 7000 Km of rural roads were built in Himachal. Now remember these figures. How many kilometres? It was 7000 Km! And how much was spent at that time ? Rs 1800 crores were spent. But we have built 12,000 km long village roads in eight years so far at the cost of Rs 5000 crores. I have tried my best to change your lives. That is, almost double the roads have been built compared to before with more than double the investment.
Hundreds of villages of Himachal are connected by roads for the first time. The scheme which has started today, will also build new roads of 3,000 kms in the villages. The villages of Chamba and other tribal areas will be benefited the most. Many areas of Chamba are also getting a lot of benefit from the Atal Tunnel. Due to this, these areas have been connected to the rest of the country throughout the year. Similarly, you must have seen the special 'Parvatmala' scheme of the central government announced in the budget. Under this, a network of ropeways is also being developed in the districts of Kangra, Bilaspur, Sirmaur, Kullu and Chamba. This will benefit both the local people and the tourists.
Brothers & Sisters,
Since you have given me the opportunity in the last eight years to serve you, I had the privilege of offering several projects to Himachal as one of your servants and there is a feeling of tremendous satisfaction in my life. Earlier the political leaders used to visit Delhi with the request or to beg them for projects and clearances. Today, if the Chief Minister of Himachal comes to me, he brings with him a handkerchief from Chamba, or a gift of Chamba's special Thal. And at the same time they give us the information or the good news about the completion of certain projects or the commencement of work on a new project.
Now the people of Himachal do not plead for their rights. Now they come to Delhi to claim their rights and give us orders. These orders are from the public and you are my high command. I consider your orders to be my good fortune, brothers and sisters! Therefore, the joy of serving you all is a different feeling altogether.
Friends,
During the regime of previous governments, no one could have ever imagined the gift of development projects that Himachal gets in a single go these days. In the last 8 years a great yajna of rapid development is going on in the hilly areas, the inaccessible areas as well as the tribal areas all over the country. Himachal's Chamba, Pangi, Bharmour, Chhota-Bara Bhangal, Giripar, Kinnaur and Lahaul-Spiti are reaping the benefits of the same.
Last year, Chamba ranked second among more than 100 aspirational districts of the country in terms of improvement in development. My special congratulations to Chamba! I also congratulate the government servants here who have done a commendable job here! Some time back our government has taken another important decision. The decision to give tribal status to the Hatti community of Giripar area of Sirmaur shows our government's priority in terms of welfare and development of the tribal people.
Friends,
For a long time, the governments in Delhi and Himachal would think of these inaccessible areas of the country only during the elections. But the double engine government is at your service day and night, 24x7. During the difficult period of the Corona pandemic, we tried to do our best to ensure that you do not face any trouble.
Today free ration is being given to rural families and poor families. The world feels astonished at the Indian Government's initiative as it didn't let cooking be stopped in any household. And so the food grains are delivered for free to every poor family. It didn't let any poor family go hungry.
Brothers and sisters,
To ensure that everyone was vaccinated on time, the vaccination campaign was expedited. Himachal Pradesh was also given priority. And for this, I would also like to congratulate Anganwadi sisters, ASHA workers and health department workers. Under the leadership of Jairam ji, you have made Himachal a leader in the country in terms of Covid vaccination.
Friends,
Such development works take place only when service-consciousness becomes the intrinsic nature, resolve and a spiritual practice. Employment is another major challenge in hilly and tribal areas. That's why we are trying to make the strength of this place as the strength of the people here. The wealth of water and forest in tribal areas is priceless. Chamba is among those areas of the country where hydro-electricity was first generated.
The projects for which the foundation stones have been laid today will increase the share of Chamba and Himachal in terms of power generation. Chamba and the entire Himachal will make hundreds of crores of rupees from the electricity generated here. The youth of this place will get employment opportunities. Last year also I had the opportunity to inaugurate and lay the foundation stone of 4 major hydro-electric projects. The Hydro Engineering College which was inaugurated in Bilaspur a few days back is also going to benefit the youth of Himachal.
Friends,
This place is also known for gardening, art and craft. We have various products that are our heritage like the Flowers of Chamba, Chukh of Chamba, Rajma Madra, Chamba's slippers, Chamba's Thal and Thangi of Pangi and so on. I would also appreciate the sisters of Self Help Groups because they are giving impetus to the efforts of the government to promote these products, i.e. Vocal for Local. Such products are also being promoted under the One District One Product Scheme. It is also my endeavour to present these things to foreign guests, so that the name and glory of Himachal spreads across the whole world and more and more people get to know about the products of Himachal. I take things made by villages of Himachal as mementos to give to someone.
Brothers & Sisters,
The double engine government is a government that respects its culture, heritage and faith. The entire Himachal, including Chamba, is a land of spirituality and heritage. It is known as Devbhoomi. On one hand there is the holy Manimahesh Dham, while on the other hand we have the Chaurasi temple in Bharmour. Be it Manimahesh Yatra or Shrikhand Mahadev's Yatra passing through Shimla, Kinnaur, Kullu; these are very crucial for the devotees of Bholenath all over the world. A short while back Jairam ji had mentioned that on the day of Dussehra I had got the opportunity to participate in the International Dussehra festival in Kullu. Similarly, I got the chance to come to the land of Minjar fair today.
On one hand we have such a rich heritage, while on the other hand there are several tourist places like Dalhousie, Khajjiar. They are going to become the strength of developed Himachal. Only the government of double engine recognizes this power. That's why Himachal has made up its mind to change the old tradition this time and will create a new tradition.
Friends,
When I reached this ground, I was watching everything. I am familiar with every bit of Himachal, every street and locality. It is extremely difficult to organize a rally on a massive scale like this. So after seeing the people, I asked the Chief Minister if the crowd of the rally were from the entire state? He said, "no, these people have come only from Chamba district".
Friends,
This is not a rally; I can see the resolution of a bright future for Himachal. I am not seeing a rally here today. I am seeing the potential of a bright future for Himachal and I am a great admirer of your abilities. I will stand like a wall behind your resolutions. I have come to give you that assurance, friends. I assure you that I will be with you always. I congratulate you for organizing such a grand and lively event. Festivals are going on currently. And it is difficult for mothers and sisters to leave their homes during such festivals. Yet, so many mothers and sisters have come to bless me and all of us. I couldn't have asked for more.
I once again congratulate all of you on these various development projects. And now Himachal is also getting the Vande Bharat train up to Delhi. I wish you all the very best!
With both your hands in the air, say aloud with me -
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
Bharat Mata Ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.