Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 9-11 October
PM to visit Ujjain and dedicate Shri Mahakal Lok on 11th October
PM to dedicate and lay foundation stone of projects worth over Rs 14,500 crore in Gujarat
PM to declare Modhera as India’s first 24x7 solar powered village; dedication and foundation stone of multiple projects worth more than Rs. 3900 crore to be done in Mehsana
PM to perform Darshan and Pooja at Modheshwari Mata Temple and visit Sun Temple in Mehsana
PM to dedicate and lay the foundation stone of projects worth over Rs. 8000 crore in Bharuch, with focus on chemical and pharmaceutical sector
PM to dedicate and lay the foundation stones of healthcare facilities worth around Rs. 1275 crore in Ahmedabad; to also inaugurate Phase 1 of Modi Shaikshanik Sankul
Dedication and foundation stone of projects related to irrigation, power, water supply and urban infrastructure worth around Rs.1450 crore to be done in Jamnagar
08 OCT 2022 12:04PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat from 9th to 11th October, followed by a visit to Madhya Pradesh on 11th October.
On 9th October, at around 5:30 PM, Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of multiple projects at Modhera in Mehsana. This will be followed by Darshan and Pooja at Modheshwari Mata Temple at around 6:45 PM, followed by a visit to Surya Mandir at 7:30 PM.
On 10th October, at around 11 AM, Prime Minister will dedicate to the nation and inaugurate various projects at Amod in Bharuch. At around 3:15 PM, Prime Minister will inaugurate Modi Shaikshanik Sankul in Ahmedabad. Thereafter, at 5:30 PM, Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of projects at Jamnagar.
On 11th October, at 2:15 PM, Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of projects in Civil Hospital Asarwa, Ahmedabad, after which he will travel to Shree Mahakaleshwar Temple in Ujjain, where he will perform Darshan and Pooja at around 5:45 PM. This will be followed by dedication of Shri Mahakal Lok at around 6:30 PM, followed by a public function in Ujjain at 7:15 PM.
PM in Mehsana
Prime Minister will preside over a public function where he will dedicate to the nation and lay the foundation stone of projects worth over Rs 3900 crore in Modhera, Mehsana.
Prime Minister will declare village Modhera as India’s first 24x7 solar powered village; This project, which is first of its kind, realises the Prime Minister’s vision of solarization of the sun-temple town of Modhera. It involved developing a Ground Mounted Solar power plant and more than 1300 Rooftop solar systems on residential & Government buildings, all integrated with Battery Energy storage system (BESS). The project will demonstrate how India’s renewable energy prowess can empower people at grassroots.
The projects being dedicated to the nation by the Prime Minister includes Gauge Conversion of Sabarmati-Jagudan segment of Ahmedabad-Mehsana Gauge Conversion project; ONGC’s Nandasan Geological oil production project; Sujalam Sufalam Canal from Kherava to Shingoda Lake; Dharoi Dam Based Vadnagar Kheralu and Dharoi Group Reform Scheme; project of four laning of a section of Bechraji Modhera -Chanasma state highway; project to expand a section of Unja-Dasaj Upera Ladol (Bhankhar Approach Road); New Building of Regional Training Centre, Sardar Patel Institute of Public Administration (SPIPA), Mehsana; and Projection Mapping at Sun Temple at Modhera, among others.
Prime Minister will also lay the foundation stone of multiple projects that include four laning of a section of NH-68 from Patan to Gozariya; water treatment plant at Chalasan village of Jotana taluka of Mehsana district; new automated milk powder plant and UHT milk carton plant at Dudhsagar Dairy; Redevelopment & Reconstruction of General Hospital Mehsana; and Revamped Distribution Sector Scheme (RDSS) for Mehsana and other districts of North Gujarat, among others.
After the public function, Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Modheshwari Mata Temple. He will also visit the Sun temple where he will witness the beautiful projection mapping show.
PM in Bharuch
Prime Minister will dedicate to the nation and lay the foundation stone of projects worth over Rs 8000 crore in Amod, Bharuch.
In yet another step to make India aatmanirbhar in the pharmaceutical sector, Prime Minister will lay the foundation stone of Bulk Drug Park at Jambusar. In 2021-22, bulk drugs accounted for over 60% of total pharmaceutical imports. The project will play a key role in ensuring import substitution and helping make India self-reliant for bulk drugs. Prime Minister will also lay the foundation stone of the Deep Sea Pipeline Project at Dahej, which will help in disposal of treated wastewater from industrial estates. Other projects whose foundation stone will be laid by the Prime Minister include the phase 1 of Ankleshwar Airport and development of Multilevel Industrial Sheds at Ankleshwar and Panoli, which will give a boost to the MSME sector.
Prime Minister will perform the ground breaking ceremony for the development of multiple industrial parks. These include four Tribal Industrial Parks which will come up in Valia (Bharuch), Amirgadh (Banaskantha), Chakaliya (Dahod) and Vanar (Chhota Udaipur); Agro Food Park at Mudetha (Banaskantha); Sea Food Park at Kakwadi Danti (Valsad); and MSME Park at Khandivav (Mahisagar).
During the programme, Prime Minister will dedicate several projects which will give a boost to the chemicals sector. He will dedicate 800 TPD Caustic Soda Plant integrated with 130 MW cogeneration power plant at Dahej. Along with this, he will also dedicate expansion of existing Caustic Soda Plant at Dahej, whose capacity has been increased from 785 MT/day to 1310 MT/day. Prime Minister will also dedicate a project for manufacturing over one lakh MT per annum of Chloromethanes at Dahej. Other projects which will be dedicated by the Prime Minister include the Hydrazine Hydrate Plant at Dahej which will help in import substitution of the product, IOCL Dahej-Koyali Pipeline Project, Bharuch underground drainage and STP work and widening & strengthening of Umlla Asaa Panetha road.
PM in Ahmedabad
On 10th October, Prime Minister will inaugurate Phase 1 of Modi Shaikshanik Sankul, an educational complex for needy students. The project will help provide facilities to students for holistic development.
On 11th October, Prime Minister will dedicate and lay the foundation stones of various healthcare facilities around Rs. 1275 crore in Civil Hospital Asarwa, Ahmedabad. This includes dedication of new and improved facilities for cardiac care and a new hostel building in U.N Mehta Institute of Cardiology and Research Centre; new hospital building of the Institute of Kidney Diseases and Research Centre; new building of Gujarat Cancer and Research Institute. Prime Minister will also lay the foundation stone of shelter home to accommodate families of poor patients.
PM in Jamnagar
Prime Minister will dedicate to the nation and lay the foundation stone of projects worth around Rs 1450 crore in Jamnagar. These projects relate to irrigation, power, water supply and urban infrastructure.
Prime Minister will dedicate package 7 of Saurashtra Avtaran Irrigation (SAUNI) Yojana Link 3 (from Und Dam to Sonmati Dam), package 5 of SAUNI Yojana Link 1 (from Und-1 dam to SANI Dam) and Haripar 40 MW Solar PV project.
The projects whose foundation stone would be laid by the Prime Minister include Kalavad Group Augmentation water supply scheme of Kalavad/Jamnagar Taluka Morbi-Maliya-Jodiya group Augmentation water supply scheme, Lalpur Bypass junction flyover Bridge, Hapa Market Yard Railway Crossing , and the refurbishment of the Sewer Collection pipeline and pumping station.
PM in Ujjain
Prime Minister will dedicate Shri Mahakal Lok to the nation. Phase I of the Mahakal Lok project will help in enriching the experience of pilgrims visiting the temple by providing them with world class modern amenities. Project aims to decongest the entire area and also put special emphasis on conservation and restoration of heritage structures. Under the project, the temple precinct will be expanded nearly seven times. The total cost of the entire project is around Rs 850 crore. Existing footfall of the temple, which is currently around 1.5 crore per annum, is expected to be doubled. Development of the project has been planned under two phases.
The Mahakal Path contains 108 stambhs (pillars) which depict Anand Tandav Swaroop (Dance form) of Lord Shiva. Many religious sculptures depicting the life of Lord Shiva are installed along the Mahakal Path. The Mural wall along the Path is based on Shiva Purana stories such as Act of creation, Birth of Ganesha, Story of Sati and Daksha among others. The Plaza area, which is spread over 2.5 hectares, is surrounded by a lotus pond and contains the statue of Shiva along with fountains. The entire premise will be monitored 24x7 by Integrated Command and Control Centre with the help of artificial intelligence and surveillance cameras.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
9 ରୁ 11 ଅକ୍ଟୋବର ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
11 ଅକ୍ଟୋବରରେ ଉଜ୍ଜୟିନୀ ଠାରେ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁଜରାଟରେ 14,500 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଧେରାକୁ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ସୌର ଶକ୍ତିରେ ସଞ୍ଚାଳିତ ହେଉଥିବା ଗ୍ରାମ ଭାବରେ ଘୋଷିତ କରିବେ ଏବଂ ମେହସାନାରେ 3900 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଧେଶ୍ବରି ମାତା ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବେ ତଥା ମେହସାନାର ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରକୁ ମଧ୍ୟ ଯିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରୁଚରେ ରସାୟନ ଏବଂ ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ 8000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ 1300 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ସୁବିଧାର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ତଥା ମୋଦି ଶୈକ୍ଷଣିକ ସଙ୍କୁଳର ପ୍ରଥମ ଚରଣର ମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମନଗରରେ 1450 କୋଟି ଟଙ୍କାର ନିବେଶରେ ଜଳସେଚନ, ବିଜୁଳି, ଜଳଯୋଗାଣ ଏବଂ ସହରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚା ସହି ସମ୍ବନ୍ଧିତ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
08 OCT 2022 12:04PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 9 ରୁ 11 ଅକ୍ଟୋବର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଗୁଜରାଟର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ଏହାପରେ 11 ଅକ୍ଟୋବରରୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦେଶର ପରିଦର୍ଶନରେ ଯିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 9 ଅକ୍ଟୋବରରେ ମେହସାନାର ମୋଧେରାରେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ ପାଞ୍ଚଟାରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହାପରେ ସେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ 6.45 ରେ ମୋଧେଶ୍ବରୀ ମାତା ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବେ, ଏହାପରେ ସେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ 7.30 ରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ଯିବେ।
ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରୁଚର ଆମୋଦରେ 10 ଅକ୍ଟୋବରର ପ୍ରାୟ 11 ଘ.ରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ ଏବଂ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ଓ ଦ୍ବିପହର ପ୍ରାୟ 3.15 ଘ.ରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ମୋଦୀ ଶୈକ୍ଷଣିକ ସ୍କୁଲର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ। ଏହାପରେ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ସନ୍ଧ୍ୟା ସାଢ଼େ ପାଞ୍ଚଟାରେ ଜାମନଗରରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 11 ଅକ୍ଟୋବରର ଅପରାହ୍ନ 2.15 ଘ.ରେ ସିଭିଲ୍ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍ ଅସରୱା, ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ଯାହାପରେ ସେ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳେଶ୍ବର ମନ୍ଦିର ଯିବେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ 5 ଘ.ରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା କରିବେ। ଏହାପରେ ସେ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ 6.30 ମିରେ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକକୁ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରିବେ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା 7.15 ମିନିଟରେ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ ସାର୍ବଜନିନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ସାମିଲ୍ ହେବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେହଶାନାରେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏକ ଜନସଭାରେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତା କରିବେ ଏବଂ ମୋଧରା, ମେହସାନାରେ 3900 କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ନିବେଶର ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଧେରା ଗ୍ରାମରେ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ସୌର ଶକ୍ତିରେ ସଞ୍ଚାଳିତ ଗ୍ରାମ ଘୋଷିତ କରିବେ। ଏହା ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରଥମ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଟେ ଯାହା ମୋଧେରା ସହରର ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ସୌର ଶକ୍ତିରେ ସଞ୍ଚାଳନ କରିବାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଜନକୁ ସାକାର କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଗ୍ରାଉଣ୍ଡ ମାଉଣ୍ଟେଡ୍‌ ସୌର ଶକ୍ତି ପ୍ରଣାଳୀ ତଥା ଆବାସୀୟ ଏବଂ ସରକାରୀ ଭବନରେ 1300 ରୁ ଅଧିକ ରୁଫଟପ୍ ସୋଲାର ସିଷ୍ଟମ ବିକଶିତ କରିବା ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ଏସବୁ ଗୁଡ଼ିକ ବ୍ୟାଟେରି ଏନର୍ଜି ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ସିଷ୍ଟମ (ବିଇଏସଏସ) ସହିତ ସମନ୍ବିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏହି ବିଷୟକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିଥାଏ ଯେ ଭାରତର ନବୀକରଣୀୟ ଶକ୍ତି କୌଶଳ କେଉଁ ଭଳି ଭାବରେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରୁ ସଶକ୍ତ କରୁଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯାଇଥିବା ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ-ମେହସାନା ଗେଜ୍ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରକଳ୍ପ ସାବରମତୀ-ଜଗୁଦାନ ଖଣ୍ଡର ଗଜ ପରିବର୍ତ୍ତନ; ତୈଳ ଓ ପ୍ରାକୃତିକ ଗ୍ୟାସ ନିଗମର ନନ୍ଦସନ ଜିଓଲୋଜିକାଲ୍‌ ଅଏଲ୍‌ ପ୍ରଡକ୍‌ସନ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ; ଖେରାବାରୁ ସିଙ୍ଗୋଡ଼ା ଝିଲ୍ ମଧ୍ୟରେ ସୁଜଳମ୍ ସୁଫଳମ୍ କେନାଲ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ; ଧାରୋଇ ଡ୍ୟାମ ଆଧାରିତ ବଡ଼ନଗର ଖେରାଲୁ ଏବଂ ଧରୋଇ ସମୂହ ସୁଧାର ଯୋଜନା; ବେଚାରାଜି ମୋଧେରା-ଚନାସ୍ମା ରାଜ୍ୟ ରାଜମାର୍ଗର ଏକ ସେକ୍ସନକୁ ଚାରି ଲେନ୍ କରିବାର ପ୍ରକଳ୍ପ; ଉଞ୍ଜା-ଦଶଜ ଉପେରା ଲାଡୋଲ୍ (ଭଙ୍ଖପୁର ଆପ୍ରୋଚ୍ ରୋଡ୍‌) ର ଏକ ସେକ୍ସନର ସଂପ୍ରସାରଣ କରିବାର ପ୍ରକଳ୍ପ; ସରଦାର ପଟେଲ୍‌ ଲୋକ ପ୍ରଶାସନ ସଂସ୍ଥାନ (ଏସପିଆଇପିଏ) ମେହସାନାର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ କେନ୍ଦ୍ରର ନୂଆ ଭବନ ଏବଂ ମୋଧେରାରେ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିରର ପ୍ରୋଜେକ୍‌ସନ ମ୍ୟାପିଂ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଯୋଜନା ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ଯେଉଁଥିରେ ପାଟନ ଠାରୁ ଗୋଜରିଆ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଜାତୀୟ ରାଜପଥ – 68 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାରି ଲେନ୍ ପ୍ରସ୍ତୁତି; ମେହସାନା ଜିଲ୍ଲାର ଜୋତାନା ତାଲୁକାର ଚଲସନ ଗ୍ରାମରେ ଜଳ ଶୋଧନ ପ୍ରଣାଳୀର ନିର୍ମାଣ, ଦୁଧସାଗର ଡାଏରୀରେ ନୂଆ ସ୍ବୟଂଚଳିତ ମିଲ୍‌କ ପାଉଡର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଏବଂ ୟୁଏଚଟି ମିଲ୍କ କାର୍ଟନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ସ୍ଥାପନା, ଜେନେରାଲ୍ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍ ମେହସାନାର ପୁନର୍ବିକାଶ ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣ; ତଥା ମେହସାନା ଏବଂ ଉତ୍ତର ଗୁଜରାଟର ଅନ୍ୟ ଜିଲ୍ଲା ପାଇଁ ରିଭାମ୍ପଡ୍‌ ଡିଷ୍ଟ୍ରିବ୍ୟୁସନ ସେକ୍ଟର ସ୍କିମ୍ (ଆରଡିଏସଏସ) ସହିତ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯୋଜନା ଗୁଡ଼ିକ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ସାର୍ବଜନିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଧେଶ୍ବରୀ ମାତା ମନ୍ଦିରରେ ଦର୍ଶନ ଏବଂ ପୂଜା ଅର୍ଚ୍ଚନା ମଧ୍ୟ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୂର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ଦିର ମଧ୍ୟ ଯିବେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ସୁନ୍ଦର ପ୍ରୋଜେକ୍ସନ ମ୍ୟାପିଂ ଶୋ ଦେଖିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରୁଚରେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରୁଚରେ ଆମୋଦରେ 8000 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ।
ଭାରତର ଫାର୍ମାସ୍ୟୁଟିକାଲ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବା ଦିଗରେ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜମ୍ବୁସର ଠାରେ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ ପାର୍କର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ବର୍ଷ 2021-22 ରେ ଏହି ଡ୍ରଗ୍‌ସର ଔଷଧର ସମୁଦାୟ ଆମଦାନୀ 60 ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକର ଯୋଗଦାନ ଥିଲା। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆମଦାନୀ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ବଲ୍‌କ ଡ୍ରଗ୍ସ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତକୁ ଆତ୍ମନିର୍ଭର କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମହତ୍ତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦହେଜରେ ‘ଡିପ୍ ସି ପାଇପଲାଇନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ’ ର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିବେ, ଏଥିରେ ଉଦ୍ୟୋଗ ସମ୍ପଦଗୁଡ଼ିକ ଠାରୁ ଶୋଧିତ ବର୍ଜ୍ୟଜଳକୁ ନିଷ୍କାସନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନ୍ୟ ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ସେହି ରହିଛି ଅଙ୍କଲେଶ୍ବର ଏୟାରପୋର୍ଟର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଏବଂ ଅଙ୍କଲେଶ୍ବର ଏବଂ ପାନୋଲିରେ ବହୁସ୍ତରୀୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ସେଡର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ୍ ରହିଛି, ଯେଉଁଥିରେ ଏମଏସଏମଇ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ପାର୍କର ବିକାଶ ତଥା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏଥିରେ ଚାରି ଜନଜାତୀୟ ଔଦ୍ୟୋଗିକ ପାର୍କ ସାମିଲ୍ ରହିଛି ଯାହା ବାଲିଆ (ଭରୁପ), ଅମୀରଗଡ଼ (ବନାସକାଣ୍ଠା), ଚକଲିଆ (ଦାହୋଦ) ଏବଂ ବାନର (ଛୋଟ ଉଦୟପୁର) ରେ ସ୍ଥାପିତ ହେବ; ମୁଡେଥା (ବନାସାକାଣ୍ଠା) ରେ ଏଗ୍ରୋ ଫୁଡ୍ ପାର୍କ; କାକବାଡ଼ି ଦାନ୍ତି (ଭଲସାଡ୍‌) ରେ ସି ଫୁଡ୍ ପାର୍କ; ଏବଂ ଖଣ୍ଡିଭାଭ୍‌ (ମାହିସାଗର) ରେ ଏମଏସଏମଇ ପାର୍କର ନିର୍ମାଣ ସାମିଲ ରହିଛି।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରିବେ ଯେଉଁଥିରେ ରସାୟନ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳିବ। ସେ ଦହେଜରେ 130 ମେଗାୱାଟର ସହ ଉତ୍ପାଦନ ବିଦ୍ୟୁତ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସହିତ ଏକିକୃତ 800 ଟିପିଡି କଷ୍ଟିକ୍ ସୋଡା ପ୍ରଣାଳୀର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ। ଏହା ସହିତ ସେ ଦହେଜରେ ଥିବା କଷ୍ଟିକ୍ ସୋଡ଼ା ପ୍ଲାଣ୍ଟ ର ବିସ୍ତାରର ମଧ୍ୟ ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ, ଯାହାର କ୍ଷମତା 785 ଏମଟି/ ଦିନ ରୁ ବଢ଼ାଇ 1310 ଏମଟି/ ଦିନ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦହେଜରେ ଏକ ଲକ୍ଷ ଏମଟି ପ୍ରତି ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ କ୍ଲୋରୋମିଥେନର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଅନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକରେ ଦହେଜ ସ୍ଥିତ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍ ହାଇଡ୍ରେଟ୍ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ସାମିଲ୍ ରହିଛି ଯାହା ଉତ୍ପାଦର ଆମଦାନୀକୁ ପ୍ରତିସ୍ଥାପନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଆଇଓସିଏଲ୍‌ ଦହେଜ୍ –କୋୟାଲି ପାଇପଲାଇନ୍ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ, ଭାରୁଚ ଭୂମିଗତ ଜଳ ନିଷ୍କାସନ ଏବଂ ଏସଟିପି କାର୍ଯ୍ୟ ତଥା ଉମଲା ଆସା ପନେଥା ସଡ଼କର ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ଏବଂ ମଜବୁତିକରଣ କରିବା ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 10 ଅକ୍ଟୋବରରେ ମୋଦି ଶୈକ୍ଷଣିକ ସଙ୍କୁଳର ପ୍ରଥମ ସୋପାନର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ ଯାହା ଗରିବ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ପରିସର ଅଟେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଛାତ୍ରମାନଙ୍କର ସମଗ୍ର ବିକାଶ ପାଇଁ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ 11 ଅକ୍ଟୋବରରେ ସିଭିଲ୍ ହସ୍‌ପିଟାଲ୍‌ ଅସରୱା, ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ପ୍ରାୟ 1300 କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ବିଭିନ୍ନ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଯତ୍ନ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ସୁବିଧା ଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ ଏବଂ ଏହାର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ୟୁଏନ୍ ମେହତା ଇନ୍‌ଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ କାର୍ଡିଓଲୋଜି ଆଣ୍ଡ ରିସର୍ଚ୍ଚ ସେଣ୍ଟରରେ ହୃଦୟର ଯତ୍ନ ପାଇଁ ନୂଆ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସୁବିଧା ତଥା ଏକ ନୂଆ ଛାତ୍ରାବାସ ଭବନର ଲୋକାର୍ପଣ, କିଡ୍ନୀ ରୋଗ ଏବଂ ଗବେଷଣା କେନ୍ଦ୍ର ସଂସ୍ଥାର ନୂଆ ହସ୍‌ପିଟାଲ ଭବନ; ଗୁଜରାତ କ୍ୟାନସର ଏବଂ ଗବେଷଣା ସଂସ୍ଥାନର ନୂଆ ଭବନର ଲୋକାର୍ପଣ ସାମିଲ୍ ରହିଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗରିବ ଲୋକମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଆବାସ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଆଶ୍ରୟ ଗୃହର ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରିବେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମନଗରରେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜାମନଗରରେ 1450 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକର ଲୋକାର୍ପଣ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଜଳସେଚନ, ବିଦ୍ୟୁତ, ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ସହରୀ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଢାଞ୍ଚା ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅଟେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୌରାଷ୍ଟର ଅବତରଣ ଜଳସେଚନ (ଏସଏୟୁଏନଆଇ) ଯୋଜନା ଲିଙ୍କ 3 (ଉଣ୍ଡ ଡ୍ୟାମରୁ ସୋନମତି ଡ୍ୟାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ର ପ୍ୟାକେଜ୍ 7, ଏସଏୟୁଏନଆଇ ଯୋଜନା ଲିଙ୍କ 1 (ଉଣ୍ଡ -1ଡ୍ୟାମରୁ ଏସଏଏନଆଇ ଡ୍ୟାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ପ୍ୟାକେଜ୍ 5 ଏବଂ ହରିପାର 40 ମେଗାୱାଟ ସୌର ପିବି ପରିଯୋଜନାର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବେ।
ଯେଉଁ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ ସେଥିରେ ରହିଛି କାଲାବଡ଼ /ଜାମନଗର ତାଲୁକା ମୋରବି-ମଲିୟା-ଜୋଡ଼ିଆ ଗ୍ରୁପ ଗ୍ରୁପର କଲାବଦ ଗ୍ରୁପ୍ ଅଗମେଣ୍ଟେସନ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଯୋଜନା, ଲାଲପୁର ବାଇପାସ୍ ଜଙ୍କସନ ଫ୍ଲାଇଓଭର ବ୍ରିଜ, ହାପା ମାର୍କେଟ୍ ୟାର୍ଡ଼ ରେଲୱେ କ୍ରସିଂ ଏବଂ ସିୱର ସଂଗ୍ରହ ପାଇପଲାଇନ୍ ତଥା ପମ୍ପିଂ ଷ୍ଟେସନର ନବୀକରଣ ସାମିଲ୍ ରହିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଜ୍ଜୟିନୀରେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକ ଦେଶକୁ ସମର୍ପିତ କରିବେ। ଶ୍ରୀ ମହାକାଳ ଲୋକ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ଚରଣ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ବିଶ୍ବ ସ୍ତରୀୟ ଆଧୁନିକ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରି ମନ୍ଦିରକୁ ଆସୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ଅନୁଭବକୁ ସ୍ମରଣୀୟ କରିବାରେ ସହାୟତା ପ୍ରଦାନ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସମଗ୍ର କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭିଡ଼କୁ କମ୍ କରିବା ଏବଂ ଐତିହ୍ୟର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ରିଷ୍ଟୋରେସନ ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ବ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଗତ ମନ୍ଦିର ପରିସରକୁ ପ୍ରାୟତଃ ସାତ ଗୁଣା ବିସ୍ତାର କରାଯିବ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ନିବେଶ ପ୍ରାୟ 850 କୋଟି ଟଙ୍କା ଅଟେ। ମନ୍ଦିରର ପ୍ରଚଳିତ ତୀର୍ଥ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା, ଯାହା ପ୍ରତି ବର୍ଷ 1.5 କୋଟି ଅଟେ, ତାହା ଦୁଇଗୁଣା ହେବାର ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୋଜନାକୁ ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି।
ମହାକାଳ ପଥରେ 108 ସ୍ତମ୍ଭ (ଖମ୍ପ) ଯାହା ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଆନନ୍ଦ ତାଣ୍ଡବ ସ୍ବରୂପ (ନୃତ୍ୟ ରୂପ) କୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ। ମହାକାଳ ପଥ ପାର୍ଶ୍ବରେ ଭଗବାନ ଶିବଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଦର୍ଶାଉଥିବା ଅନେକ ଧାର୍ମିକ ମୂର୍ତ୍ତିକୁ ସ୍ଥାପନା କରାଯାଇଛି। ପଥ ସହିତ ଭିତର କାନ୍ଥର ଚିତ୍ର ଶିବ ପୁରାଣର କାହାଣୀ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଅଟେ ଯେଉଁଥିରେ ସୃଜନ କାର୍ଯ୍ୟ, ଗଣେଶଙ୍କ ଜନ୍ମ, ସତୀ ଏବଂ ଦକ୍ଷ କାହାଣୀ ଆଦି ସାମିଲ୍ ରହିଛି। 2.5 ହେକ୍ଟରରେ ରହିଥିବା ପ୍ଲାଜା କ୍ଷେତ୍ର ପଦ୍ମ ପୋଖରୀରେ ଆବଦ୍ଧିତ ରହିଛି ଏବଂ ଏଥିରେ ଝରଣା ସହିତ ଶିବ ମୁର୍ତ୍ତିଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସ୍ଥାପିତ କରାଯାଇଛି। ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍‌ସ ଏବଂ ସର୍ଭେଲାନ୍‌ସ କ୍ୟାମେରା ସହାୟତାରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍‌ କମାଣ୍ଡ ଆଣ୍ଡ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ୍ ସେଣ୍ଟର ଦ୍ବାରା ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିସରର ଚବିଶ ଘଣ୍ଟା ଅନୁଧ୍ୟାନ କରାଯିବ।