ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଡିପିଆଇଆଇଟି ପକ୍ଷରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପାଇଁ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଲା
ଏହି ଯୋଜନା ଫଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡିକୁ ଋଣ ଦେଉଥିବା ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ଆର୍ଥିକ କ୍ଷତି ଆଶଙ୍କା ଦୂର ହେବ ଏବଂ ବିନା ଜମା ବା ବନ୍ଧକରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମୂହ ବିତ୍ତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନରୁ ଋଣ ପାଇପାରିବେ
07 OCT 2022 2:35PM by PIB Bhubaneswar
ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଥିବା ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଓ ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ (ଡିପିଆଇଆଇଟି) ପକ୍ଷରୁ ଷ୍ଟାର୍ଟ ସମୂହଙ୍କୁ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ପ୍ରଦାନ ଯୋଜନା ପ୍ରବର୍ତ୍ତନ ଘେନି ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଫଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକୁ ଯେଉଁ ସବୁ ବିତ୍ତୀୟ ସଂସ୍ଥା /ଅନୁଷ୍ଠାନ/ ସଂଗଠନ ଋଣ ଦେଉଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କର ଋଣ ଅର୍ଥ ବୁଡିଯିବାର ଆଶଙ୍କା ଦୂର ହୋଇଛି । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଋଣ ପରିଶୋଧ କରି ନ ପାରିଲେ ତାହା ଫେରି ପାଇବାର ନିଶ୍ଚିତତା ବା ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସେମାନଙ୍କୁ ମିଳିବ । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏହି ଯୋଜନାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ଗୁଡିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିତ୍ତୀୟ ଅନୁଷ୍ଠାନ ନିକଟରେ କୌଣସି ଜମା ବା ବଦ୍ଧକ ନ ରଖି ଋଣ ପାଇପାରିବ । ଏହା ଫଳରେ ଋଣ ପ୍ରଦାନକାରୀ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ ବ୍ୟାବସାୟିକ ବ୍ୟାଙ୍କ ସମୂହ (ସିଡ୍ୟୁଲ୍ଡ କମର୍ସିଆଲ ବ୍ୟାଙ୍କ), ଅଣ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ଆର୍ଥିକ କମ୍ପାନୀ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭୂତି ବିନିମୟ ବୋର୍ଡ ବା ‘ସେବି’ ଦ୍ୱାରା ପଞ୍ଜୀକୃତ ବିକଳ୍ପ ନିବେଶ ପାଣ୍ଠି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ଋଣ ଦେଲେ ସେମାନଙ୍କୁ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁବିଧା ମିଳିବ । ସେମାନଙ୍କ ଅର୍ଥ ବୁଡିଯିବାର ଆଶଙ୍କା ରହିବ ନାହିଁ ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଋଣ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ କରି ନ ପାରିଲେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାରେ ଋଣଦାତା ତାହା ଫେରିପାଇବେ ।
ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଗୁଡିକୁ ଋଣ ଦେଉଥିବା ଆର୍ଥିକ ସଂସ୍ଥାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ପରିମାଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଋଣ ଉପରେ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁବିଧା ମିଳିବ । ତେବେ ଏଥିପାଇଁ ସେମାନଙ୍କୁ ଯୋଗ୍ୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌କୁ ଋଣ ଦେବାକୁ ପଡିବ । ସମ୍ପୃକ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ ଡିପିଆଇଆଇଟିର ସର୍ତ୍ତ ପୂରଣ କରୁଥିବା ଆବଶ୍ୟକ । ବିଭାଗ ପକ୍ଷରୁ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜରିଆରେ ସମୟାନ୍ତରରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଗୁଡିକର ଋଣ ପାଇବାର ଯୋଗ୍ୟତା ସମ୍ପର୍କରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା କାରବାର ଭିତ୍ତିକ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସାଧନକାରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏଥିରେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ସଂସ୍ଥା କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ୧୦କୋଟି କିମ୍ବା ସମ୍ପୃକ୍ତ ଋଣକାରୀ ଯେତେ ଋଣ ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧନ କରି ନ ପାରିବେ ତାହା ମଧ୍ୟରୁ ଯେଉଁଠି କମ୍ କେବଳ ସେତିକି ଅର୍ଥ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନାରେ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଋଣପ୍ରଦାନକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଫେରିପାଇବେ । ଏହି ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଯୋଜନା ଏକକ ଋଣକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ । ଏହି ଯୋଜନାର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଫଳରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍‌ଗୁଡିକ ସହଜରେ ଋଣ ପାଇପାରିବେ ।
ଋଣ କାରବାର ଭିତିରେ ଏହି ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଂ ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଯଦି ଜଣକୁ ମୂଳ ଋଣ ୩କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁ କରାଯାଇଥାଏ ଏବଂ ସେଥିରେ ଯଦି ୮୦% ଋଣ ପରିଶୋଧ ହୋଇ ନଥାଏ ସେ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଋଣପ୍ରଦାନକାରୀଙ୍କୁ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସୁବିଧା ମିଳିବ । ସେହିଭଳି ଏହି ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଂ ସୁବିଧା ଆନୁପାତିକ ଭିତ୍ତିରେ ତିନିକୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ଋଣ ଉପରେ ୭୫ %, ୫କୋଟି ରୁ ୧୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଯାଏ ୬୫% ଅନାଦେୟ ରାଶି ଉପରେ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ଯୋଜନାକୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା ପାଇଁ ଡିପିଆଇଆଇଟି ଏକ ପରିଚାଳନା କମିଟି ଓ ରିସ୍କ ମୂଲ୍ୟାୟନ କମିଟି ଗଠନ କରିବ । ଏହି ଦୁଇ କମିଟି ଯୋଜନାର ସମୀକ୍ଷା, ତଦାରଖ ଓ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ଦେଖିବେ । ଜାତୀୟ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟିଂ ଟ୍ରଷ୍ଟୀ କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ(ଏନ୍‌ସିଜିଟିସି) ଦ୍ୱାରା ଏହି ଯୋଜନା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୧୬ ଜାନୁୟାରୀ ୧୬ରେ ଷ୍ଟାର୍ଟ ଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆ କ୍ରିୟାନୁଷ୍ଠାନ ଯୋଜନାର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। ଦେଶରେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଆରମ୍ଭ କରିବାକୁ ଅର୍ଥାଭାବର ଯେଉଁ ବଡ ସମସ୍ୟା ଥିଲା ତାହାକୁ ଦୂର କରିବାକୁ ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଥିଲା । ଅନେକ ଋଣୀ ବ୍ୟକ୍ତି ଅର୍ଥ ପରିଶୋଧ କରିବା ସ୍ଥିତିରେ ନ ଥିଲେ । ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ର ସଫଳତା ଅନିଶ୍ଚିତ ଥିବାରୁ ଋଣ ଅର୍ଥ ଫେରି ପାଇବାର ସମ୍ଭାବନା କମ୍ ଥିଲା । ତେଣୁ ଅର୍ଥ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥା ଋଣ ଦେବାକୁ କୁଣ୍ଠାବୋଧ କରୁଥିଲେ । ତାହାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ସରକାର ଏହି ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଥିଲେ । ଋଣ ବୁଡିଗଲେ ସେହି ଅର୍ଥ ଫେରିପାଇବାକୁ ଅର୍ଥ ଲଗାଣକାରୀ ସଂସ୍ଥାଙ୍କ ପାଇଁ ଏଥିରେ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯାଇଛି । ସେହି ଅର୍ଥ ଜାତୀୟ ଋଣ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଟ୍ରଷ୍ଟି କମ୍ପାନୀ ଲିମିଟେଡ ପ୍ରଦାନ କରିବ ।

Ministry of Commerce & Industry
Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT) notifies establishment of Credit Guarantee Scheme for Startups (CGSS)
Scheme to act as a key enabler and risk mitigation measure for lending institutions, enabling collateral free funding to startups
07 OCT 2022 2:35PM by PIB Delhi
The Department for Promotion of Industry and Internal Trade (DPIIT), Ministry of Commerce and Industry has notified the establishment of the Credit Guarantee Scheme for Startups (CGSS) for providing credit guarantees to loans extended by Scheduled Commercial Banks, Non-Banking Financial Companies and Securities and Exchange Board of India (SEBI) registered Alternative Investment Funds (AIFs).
CGSS is aimed at providing credit guarantee up to a specified limit against loans extended by Member Institutions (MIs) to finance eligible borrowers viz. Startups as defined in the Gazette Notification issued by DPIIT and amended from time to time. The credit guarantee cover under the Scheme would be transaction based and umbrella based. The exposure to individual cases would be capped at Rs. 10 crore per case or the actual outstanding credit amount, whichever is less.
In respect of transaction-based guarantee cover, the guarantee cover is obtained by the MIs on single eligible borrower basis. Transaction based guarantees will promote lending by Banks/ NBFCs to eligible startups. The extent of transaction-based cover will be 80% of the amount in default if the original loan sanction amount is up to Rs. 3 crore, 75% of the amount in default if the original loan sanction amount is above Rs. 3 crore, and up to Rs. 5 crore, and 65% of the amount in default if the original loan sanction amount is above Rs. 5 crore (up to Rs. 10 crore per borrower).
The umbrella-based guarantee cover will provide guarantee to Venture Debt Funds (VDF) registered under AIF regulations of SEBI (a growing segment of funding in Indian startup ecosystem), in view of the nature of funds raised by them and debt funding provided by them.The extent of umbrella-based cover will be the actual losses or up to a maximum of 5% of Pooled Investment on which cover is being taken from the fund in eligible startups, whichever is lower, subject to a maximum of Rs.10 crore per borrower.
Along with institutional mechanisms for operationalizing the Scheme, DPIIT will be constituting a Management Committee (MC) and a Risk Evaluation Committee (REC) for reviewing, supervising and operational oversight of the Scheme. The National Credit Guarantee Trustee Company Limited (NCGTC) will be operating the Scheme.
Prime Minister, Shri Narendra Modi launched Startup India Action Plan on 16th January 2016 to lay the foundation of Government support, schemes and incentives envisaged to create a vibrant startup ecosystem in the country. The Action Plan envisaged a Credit Guarantee Scheme to catalyze entrepreneurship through credit to innovators and encourage banks and other member institutions in the ecosystem for providing venture debt to startups.
A dedicated credit guarantee for DPIIT recognised startupswill address the issue of unavailability of collateral free loan and enable flow of financial assistance to innovative startups through their journey to becoming full-fledged business entities. The Scheme further reiterates Government’s focus towards promoting innovation and fostering entrepreneurship for making Indian startup ecosystem the best in the world.
With the objective of mobilising domestic capital for Indian startups, CGSS will complement the existing Schemes under Startup India initiative viz. Fund of Funds for Startups and Startup India Seed Fund Scheme.
The framework of CGSS has been prepared in extensive consultations with the stakeholdersover the years with line ministries, banks, NBFCs, venture debt funds, academia and experts from startup ecosystem. The Scheme will act as a key enabler and risk mitigation measure for the lending institutionsenabling collateral free funding to startups.