প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সহকাৰী সচিব কাৰ্যসূচী, ২০২২-ৰ সমাপ্তি অধিৱেশনত ২০২০ বৰ্ষৰ আইএএছ বিষয়াসকলক সম্বোধন কৰে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোচনা কৰে যে চৰকাৰে কেনেদৰে 'সম্পূৰ্ণ চৰকাৰ' দৃষ্টিভংগীৰে এটা দল হিচাপে কাম কৰি আছে
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাহ্যিক চিন্তাধাৰা, সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী আৰু জন অংশীদাৰী মনোভাৱৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে
অমৃত কালত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাত বিষয়াসকলৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক এক জিলা এক সামগ্ৰী আৰু উচ্চাকাংক্ষী জিলা কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ কয়
ইয়াৰ পূৰ্বে জন ধন যোজনাৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু ইউপিআইৰ জৰিয়তে সমগ্ৰ গাঁৱৰ লোকসকল যাতে সংযুক্ত হৈ থাকে সেই দিশত কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়
'ৰাজপথ'ৰ মানসিকতা এতিয়া 'কৰ্তব্য পথ'ৰ অনুভূতিলৈ সলনি হৈছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
06 OCT 2022 6:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি আগতে নতুন দিল্লীৰ সুষমা স্বৰাজ ভৱনত সহকাৰী সচিব কাৰ্যসূচী, ২০২২ৰ সামৰণি অধিৱেশনত ২০২০ বৰ্ষৰ আইএএছ বিষয়াসকলক সম্বোধন কৰে।
অনুষ্ঠানত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে বিষয়াসকলে অমৃত কালৰ সময়ত দেশৰ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ সুযোগ লাভ কৰিছে আৰু পঞ্চ পণক উপলব্ধি কৰাত সহায় কৰিছে। তেওঁ কয় যে অমৃত কালত উন্নত ভাৰতৰ লক্ষ্যত উপনীত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাত বিষয়াসকলৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা আছে। তেওঁ তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাত বাহ্যিক চিন্তাধাৰা আৰু এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণৰ তাৎপৰ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ এনে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ তাৎপৰ্য প্ৰদৰ্শনৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী গতিশক্তি মাষ্টাৰ প্লেনৰ উদাহৰণ দাঙি ধৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উদ্ভাৱনৰ গুৰুত্ব আৰু ই কেনেকৈ দেশৰ এক সামূহিক প্ৰচেষ্টা আৰু কৰ্ম সংস্কৃতিৰ অংশ হৈ পৰিছে সেই সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰে। তেওঁ ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া আঁচনিৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে আৰু যোৱা কেইবছৰমানত দেশত ষ্টাৰ্টআপৰ সংখ্যা কেনেদৰে যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে সেই বিষয়েও উল্লেখ কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কেইবাটাও মন্ত্ৰালয়ৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাত তথা 'সম্পূৰ্ণ চৰকাৰ' দৃষ্টিভংগীৰ জৰিয়তে দল হিচাপে কাম কৰাৰ বাবে এইটো সম্ভৱ হৈছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কেনেকৈ শাসনৰ গুৰুত্ব দিল্লীৰ বাহিৰত দেশৰ সকলো অঞ্চললৈ স্থানান্তৰিত হৈছে। তেওঁ দিল্লীৰ বাহিৰৰ ঠাইবোৰৰ পৰা এতিয়া কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে তাৰ উদাহৰণ দিয়ে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বিষয়াসকলক কৰ্মক্ষেত্ৰৰ স্থানীয় সংস্কৃতিৰ বিষয়ে বুজাবুজি বিকশিত কৰিবলৈ আৰু ভূমি পৰ্যায়ত স্থানীয় লোকসকলৰ সৈতে তেওঁলোকৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে। তেওঁ তেওঁলোকক ৱান ডিষ্ট্ৰিক্ট ৱান প্ৰডাক্টৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিবলৈ তথা তেওঁলোকৰ জিলাৰ সামগ্ৰী ৰপ্তানিৰ সুযোগ অন্বেষণ কৰিবলৈ কয়। তেওঁ বিষয়াসকলক প্ৰত্যাশী জিলা কাৰ্যসূচীৰ বাবে তেওঁলোকৰ কাৰ্য পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিবলৈও কয়। এমজিএনৰেগাৰ সন্দৰ্ভত ভাষণ প্ৰদান কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আঁচনিখন অধিক কাৰ্যকৰী ভাৱে ৰূপায়ণ কৰাৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ জন অংশীদাৰী সত্বাৰ তাৎপৰ্য সম্পৰ্কেও উল্লেখ কৰে আৰু কয় যে এই পদ্ধতিয়ে পুষ্টিহীনতাৰ মোকাবিলাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
ইয়াৰ পূৰ্বে জন ধন যোজনাৰ সফলতাৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰে আৰু বিষয়াসকলক সমগ্ৰ গাঁৱৰ লোকসকলক ডিজিটেল অৰ্থনীতি আৰু ইউপিআইৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ চেষ্টা কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তদুপৰি, দেশৰ সেৱাৰ গুৰুত্বৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নিজৰ কৰ্তব্য পালনৰ তাৎপৰ্যৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি কয় যে 'ৰাজপথ'ৰ মানসিকতা এতিয়া 'কৰ্তব্য পথ'ৰ অনুভূতিলৈ পৰিৱৰ্তন হৈছে।
কাৰ্যসূচীৰ সময়ত সহকাৰী সচিবসকলে প্ৰধানমন্ত্ৰীক আঠটা বিষয় উপস্থাপন কৰে। এই উপস্থাপনবোৰৰ বিষয়বোৰৰ ভিতৰত আছিল পোষণ ট্ৰেকাৰ: পোষণ অভিযানৰ উন্নত নিৰীক্ষণৰ সঁজুলি; ভাষিণীৰ জৰিয়তে বহুভাষিক কণ্ঠস্বৰ আধাৰিত ডিজিটেল প্ৰৱেশাধিকাৰ সক্ষম কৰা; কৰ্পোৰেট ডাটা ব্যৱস্থাপনা; মাতৃভূমি জিঅ'পৰ্টেল - ইণ্টিগ্ৰেটেড নেচনেল জিঅ'পৰ্টেল অৱ ইণ্ডিয়া ফৰ গভৰ্ণেঞ্চ; সীমান্ত পথ সংস্থাৰ (বিআৰঅ’) পৰ্যটন সম্ভাৱনা, ইণ্ডিয়া পোষ্ট পেমেণ্ট বেংকৰ (আইপিপিবি) জৰিয়তে ডাকঘৰৰ অৱস্থা সলনি কৰা, প্ৰাচীৰৰ দৰে কৃত্ৰিম গাঁথনিৰ জৰিয়তে উপকূলীয় মীন পালনৰ বিকাশ; আৰু সংকুচিত জৈৱ গেছ - ভৱিষ্যতৰ বাবে ইন্ধন। এই বছৰ, ১১.০৭.২০২২ ৰ পৰা ০৭.১০.২০২২ লৈ ভাৰত চৰকাৰৰ ৬৩ টা মন্ত্ৰালয়/বিভাগত ২০২০ বৰ্ষৰ মুঠ ১৭৫ জন আইএএছ বিষয়াক সহকাৰী সচিব হিচাপে নিযুক্তি দিয়া হৈছে।

Prime Minister's Office
PM addresses IAS officers of 2020 batch in the concluding session of Assistant Secretary Programme, 2022
PM discussed how the government is working as a team with a ‘whole of government’ approach
PM highlighted significance of out-of-box thinking, holistic approach and Jan Bhagidari spirit
Officers have a key role in ensuring that the target of a developed India is achieved in Amrit Kaal: PM
PM asked Officers to focus on One District One Product and Aspirational Districts Programme
Highlighting success of Jan Dhan Yojana earlier, PM exhorted Officers to work towards ensuring that people across villages are connected through digital economy and UPI
The mentality of ‘Rajpath’ has now changed to the sentiment of ‘Kartavya Path’: PM
06 OCT 2022 6:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the IAS officers of the 2020 batch in the concluding session of the Assistant Secretary Programme, 2022 at Sushma Swaraj Bhawan in New Delhi earlier today.
Speaking on the occasion, Prime Minister said that the officers have got the opportunity to serve the country during the Amrit Kaal and help realise the Panch Pran. He said that Officers have a key role in ensuring that the target of a developed India is achieved in Amrit Kaal. He highlighted the significance of out-of-box thinking and adopting a holistic approach in their endeavours. He cited the example of PM GatiShakti Master Plan for showcasing the significance of such a holistic approach.
Prime Minister discussed the importance of innovation and how it has become a collective effort and part of work culture in the country. He talked about the Start-up India scheme and how the number of startups in the country has witnessed a significant jump in the last few years. He noted that this has been made possible due to several Ministries coming together and working as a team through a ‘whole of government’ approach.
Prime Minister mentioned how the focus of the governance has shifted outside Delhi, to all regions of the country. He gave examples of how important schemes are now being started from places outside Delhi. Prime Minister suggested the officers develop an understanding of the local culture of the area of work and strengthen their connection with local people at the ground level. He asked them to focus on One District One Product and explore the opportunities of exporting products of their district. He also asked the officers to prepare their action plan for the Aspirational Districts Program. Speaking about MGNREGA, Prime Minister spoke about implementing the scheme in a more effective manner. He also underlined about the significance of Jan Bhagidari spirit and said that this approach can play a key role in tackling malnutrition.
Highlighting the success of Jan Dhan Yojana earlier, Prime Minister talked about the importance of digital economy and exhorted the officers to try to connect people across villages with digital economy and UPI. Further, underscoring the importance of service to the nation, Prime Minister talked about the significance of performing one's duties, adding that the mentality of ‘Rajpath’ has now changed to the sentiment of ‘Kartavya Path’.
During the programme, eight presentations were given by the Assistant Secretaries to the Prime Minister. The topics of these presentations included Poshan Tracker: tool for improved monitoring of Poshan Abhiyaan; Enabling multi-lingual voice based digital access through Bhashini; Corporate data management; Matribhoomi Geoportal - Integrated National Geoportal of India for Governance; Tourism potential of Border Roads Organisation (BRO), Changing the face of post offices through India Post Payments Bank (IPPB), Development of coastal fisheries through artificial structures like reefs; and Compressed biogas - fuel for future. This year, a total 175 IAS Officers of 2020 batch have been posted as Assistant Secretaries in 63 Ministries/Departments of Government of India from 11.07.2022 to 07.10.2022.