জল শক্তি মন্ত্ৰালয়
জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ে স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস, ২০২২ উদযাপন কৰে
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুয়ে স্বচ্ছ ভাৰত মিছন – গ্ৰামীণ আৰু জল জীৱন মিছনৰ বাবে বঁটা বিজয়ীসকলক সম্বৰ্ধনা জ্ঞাপন কৰে
কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱতে স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ ২০২২ আৰু জেজেএম কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়ন ২০২২-ৰ প্ৰথম প্ৰতিলিপি ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সন্মুখত উপস্থাপন কৰে
02 OCT 2022 7:54PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুৱে স্বচ্ছতা অনুপ্ৰেৰণা আৰু ৰাষ্ট্ৰপিতা মহাত্মা গান্ধীৰ জন্ম জয়ন্তী উপলক্ষে জল শক্তি মন্ত্ৰালয়ৰ খোৱা পানী আৰু অনাময় বিভাগৰ (ডিডিডব্লিউএছ) স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস-২০২২ অনুষ্ঠানত সভাপতিত্ব কৰে। এই বছৰ, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহৰ প্ৰচেষ্টাক উৎসাহিত আৰু প্ৰশংসা কৰা, অ'ডিএফ প্লাছ আৰু হৰ ঘৰ জল গতি ত্বৰান্বিত কৰা আৰু জন আন্দোলন শক্তিশালী কৰা - ব্যাপক অনাময়ৰ দিশত জন আন্দোলন, স্বচ্ছ ভাৰত মিছন – গ্ৰামীণ (এছবিএম-জি) আৰু জল জীৱন মিছন (জেজেএম) দুয়োটাৰ বাবে বঁটা প্ৰাপ্তসকলক ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সম্বৰ্ধনা জনায়।
কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱতৰ সৈতে গ্ৰাম্য উন্নয়ন আৰু পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰী, জল শক্তি আৰু জনজাতীয় পৰিক্ৰমা ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু আৰু জল শক্তি আৰু খাদ্য সংসাধন উদ্যোগ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰহ্লাদ সিং পেটেলেও স্বচ্ছতাৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশক স্বচ্ছতা হি সেৱা ২০২২, সুজলাম ১.০ আৰু ২.০, জেজেএম কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়ন, হৰ ঘৰ জল প্ৰমাণপত্ৰ আৰু কঠিন আৰু তৰল আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা (এছএলডব্লিউএম)ৰ বাবে উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তিৰ বাবে ষ্টাৰ্ট-আপ গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জৰ বিজয়ী, অ'ডিএফ +, এছবিএম(জি)ত ৰাষ্ট্ৰীয় ৱাল পেইণ্টিং প্ৰতিযোগিতাৰ বিভিন্ন উপাদানৰ ওপৰত গ্ৰাম পঞ্চায়তৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰতিযোগিতাৰ বাবে এই বঁটা প্ৰদান কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক কেন্দ্ৰীয় জল শক্তি মন্ত্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱতে স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ ২০২২ আৰু জেজেএম কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়ন ২০২২ প্ৰতিবেদনৰ প্ৰথম প্ৰতিলিপি উপস্থাপন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মূৰ্মুৱে তেলেংগানা, হাৰিয়ানা আৰু তামিলনাডুক বৃহৎ ৰাজ্যিক শ্ৰেণীৰ অধীনত স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ গ্ৰামীণ ২০২২ বঁটা প্ৰদান কৰে; সৰু ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ অধীনত সেই ক্ৰমত এ এণ্ড এন দ্বীপপুঞ্জ, ডিএনএইচ ডিএণ্ডডি আৰু ছিকিম আৰু সামগ্ৰিক শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শনকাৰী জিলা হিচাপে ভিৱানী (হাৰিয়ানা)লৈ এই বঁটা আগবঢ়ায়। ইয়াৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে জল জীৱন মিছন কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়নৰ বাবে বঁটা প্ৰদান কৰে। ৬০% তকৈও অধিক নলৰ পানীৰ ব্যাপ্তি শ্ৰেণীত, পুডুচেৰী আৰু গোৱাক সম্বৰ্ধনা জনোৱা হৈছিল; ৬০% তকৈ কম নলৰ পানী কভাৰেজ শ্ৰেণীত তামিলনাডু আৰু মেঘালয়ে প্ৰথম আৰু দ্বিতীয় স্থান লাভ কৰিছে। শ্ৰীমতী মূৰ্মুৱে দেশৰ প্ৰথম 'হৰ ঘৰ জল' প্ৰমাণিত জিলা হোৱাৰ বাবে বুৰহানপুৰ জিলা, এম.পি.-ক এই বঁটা প্ৰদান কৰে, য'ত গ্ৰাম সভাৰ জৰিয়তে সকলো গাওঁতে নিজকে 'হৰ ঘৰ জল' বুলি ঘোষণা কৰা হয়।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে তেওঁৰ ভাষণত গান্ধীজীক স্মৰণ কৰে আৰু কয় যে তেওঁৰ চিন্তাবোৰ চিৰন্তন। সত্য আৰু অহিংসাৰ দৰে তেওঁও পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ ওপৰত জোৰ দিছিল। তেওঁৰ জন্মদিন 'স্বচ্ছ ভাৰত দিৱস' হিচাপে উদযাপন কৰাটো তেওঁৰ বাবে উপযুক্ত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। গান্ধীজীয়ে ভাবিছিল যে যদি আমি শিশুসকলৰ মাজত পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ অভ্যাস গঢ়ি তোলো, আৰম্ভণিৰ পৰাই, তেন্তে তেওঁলোকে গোটেই জীৱন পৰিষ্কাৰ পৰিচ্ছন্নতাৰ প্ৰতি সচেতন হৈ থাকিব। বহু শতাব্দী ধৰি অনাময় ব্যৱস্থা ভাৰতীয় সংস্কৃতি আৰু জীৱন শৃংখলাৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হৈ আহিছে। 'স্বচ্ছ ভাৰত মিছন (গ্ৰামীণ) আৰম্ভ হোৱাৰ পৰা, এঘাৰ কোটিতকৈও অধিক শৌচালয় নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, আৰু প্ৰায় ৬০ কোটি লোকে মুকলিত শৌচ কৰাৰ অভ্যাস সলনি কৰিছে। তেওঁ লগতে কয় যে এই অভিযানৰ জৰিয়তে ভাৰতে ২০৩০ চনৰ সময়সীমাৰ এঘাৰ বছৰ পূৰ্বে ২০১৫ চনত ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য ৬ (এছডিজি-৬) প্ৰাপ্ত কৰিছে।
জল জীৱন মিছনৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে ২০১৯ চনত অভিযান ঘোষণা কৰাৰ সময়ত দেশৰ মাত্ৰ ৩.২৩ টা গ্ৰামীণ পৰিয়ালত নলৰ পানী সংযোগৰ ব্যৱস্থা আছিল যি যোৱা ৩ বছৰত ১০.২৭ কোটিলৈ বৃদ্ধি পাইছে। ঘৰবোৰত পানী যোগানৰ সুবিধাৰ বাবে, পানীৰ দ্বাৰা হোৱা ৰোগ যথেষ্ট হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ আৰু কৈছিল যে আমি বিশ্বৰ বাবে পানী ব্যৱস্থাপনা আৰু অনাময়ৰ ক্ষেত্ৰত এক উদাহৰণ দাঙি ধৰিব লাগিব।
অনুষ্ঠানটোত নিম্নলিখিত শ্ৰেণীসমূহৰ বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল।
১. স্বচ্ছ সৰ্বেক্ষণ গ্ৰাম্য ২০২২: ইয়াৰ লক্ষ্য হৈছে এছবিএম-জি দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ মুখ্য পৰিমাণগত আৰু গুণগত মাপকাঠিৰ ওপৰত প্ৰাপ্ত প্ৰদৰ্শনৰ আধাৰত ৰাজ্য আৰু জিলাসমূহৰ মূল্যায়ন কৰা। জৰীপটোৱে সমগ্ৰ ভাৰতত ৩৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ ৭০৯ খন জিলাৰ ১৭,৫৫৯ খন গাঁৱক সামৰি লৈছিল (চণ্ডীগড়, দিল্লী আৰু লাক্ষাদ্বীপৰ ৩টা কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ বাহিৰে)। এছ.বি.এম.(জি.) সম্পৰ্কীয় বিষয়ত তেওঁলোকৰ মতামতৰ বাবে ১.৭৫ লাখৰো অধিক পৰিয়ালৰ সাক্ষাৎকাৰ লোৱা হৈছিল।
২. স্বচ্ছতা হি সেৱা (এছএইচএছ) ২০২২: সৰ্বাধিক সংখ্যক কাৰ্যকলাপ পৰিচালনা আৰু প্ৰতিবেদন কৰা ৰাজ্য/ইউটি অৰ্থাৎ শ্ৰমদান আৰু পৰিষ্কাৰ কাৰ্যকলাপ, ৰাজহুৱা স্থান আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত ভৱন পৰিষ্কাৰ কৰা, উত্তৰাধিকাৰী আৱৰ্জনা স্থান পৰিষ্কাৰ কৰা, জলাশয়ৰ চাৰিওফালে ৰোপণ কৰা গছ, জিপিসকলে 'একক ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক' নিষেধাজ্ঞা, চৰপঞ্চৰ সংবাদত অংশগ্ৰহণকাৰী উপাদান, চৰপঞ্চৰ সংবাদত অংশগ্ৰহণ কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহ, চৰপঞ্চৰ সংবাদত অংশগ্ৰহণ কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহে শ্ৰমদান আৰু পৰিষ্কাৰ কাৰ্যকলাপ, ৰাজহুৱা স্থান আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত ভৱনত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল, উত্তৰাধিকাৰী আৱৰ্জনা স্থান পৰিষ্কাৰ কৰা হৈছিল, জিপিসকলে 'এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক' নিষেধাজ্ঞা, চৰপঞ্চৰ সংবাদত অংশগ্ৰহণ কৰা ৰাজ্য/কেন্দ্ৰসমূহে সৰ্বাধিক সংখ্যক কাৰ্যকলাপ পৰিচালনা আৰু প্ৰতিবেদন কৰিছিল, অৰ্থাৎ মানুহে শ্ৰমদান আৰু পৰিষ্কাৰ কাৰ্যকলাপ, ৰাজহুৱা স্থান আৰু প্ৰতিষ্ঠানগত ভৱনপৰিষ্কাৰ কৰা, উত্তৰাধিকাৰী আৱৰ্জনা স্থান পৰিষ্কাৰ কৰা, জলাশয়ৰ চাৰিওফালে লোকসকলে সজাগতা কাৰ্যকলাপ, আৱৰ্জনা সংগ্ৰহ আৰু পৃথকীকৰণ শ্বেড নিৰ্মাণ আৰু অন্যান্য এছ.এইচ.এছ. কাৰ্যকলাপত লোকসকলে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল; বিজয়ী হিচাপে বাছনি কৰা হৈছিল।
৩. জল জীৱন মিছন - কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়ন: জেজেএমৰ অধীনত, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহক বিভিন্ন স্থানীয় পানীৰ উপযোগিতাৰ প্ৰদৰ্শন মূল্যাংকন কৰিবলৈ, পৰিয়ালবোৰক পানী সেৱা প্ৰদানৰ স্থিতি বুজিবলৈ প্ৰতি বছৰে এক কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়ন অনুশীলন কৰা হয়। নলৰ পানী সংযোগক কাৰ্যকৰী বুলি কোৱা হয় যদি ই নিম্নলিখিত প্ৰণালীসমূহ পূৰণ কৰে: (১) পৰ্যাপ্ত পানীৰ যোগান @৫৫ এলপিচিডি বা অধিক; (২) পানী খোৱা পানীৰ যোগান/ নিৰ্ধাৰিত মানদণ্ড (বিআইএছ:১০৫০০); (৩) নিয়মীয়াকৈ, অৰ্থাৎ দৈনিক আধাৰত বা সময়সূচী অনুসৰি পানীযোগান। ৭১২ খন জিলাৰ সকলো ৩৩ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহৰ বাবে কাৰ্যক্ষমতা মূল্যায়ন অনুশীলন সম্পন্ন কৰা হৈছিল য'ত ১৩,২৯৯ খন নমুনা গাঁৱত ৩.০১ লাখ পৰিয়াল আৰু ২২,৫৯৬ খন গাওঁ পৰ্যায়ৰ প্ৰতিষ্ঠান আছিল।
৪. গ্ৰাম্য অঞ্চলত কঠিন আৰু তৰল আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা প্ৰত্যাহ্বানৰ বাবে বহনক্ষম, সুলভ, স্কেলেবল আৰু প্ৰতিক্ৰিয়াশীল সমাধানত সহায় কৰিব পৰা স্কাউট প্ৰযুক্তিৰ বাবে ষ্টাৰ্ট-আপ গ্ৰেণ্ড চেলেঞ্জ সম্পন্ন কৰা হৈছিল। ক্ৰাউড চৰ্চিং প্ৰত্যাহ্বানটো ২০২১ চনৰ ১০ ছেপ্টেম্বৰত আৰম্ভ কৰা হৈছিল আৰু মুকলি হোৱাৰ ১ মাহ পৰ্যন্ত ডিডিডব্লিউএছ ৱেবছাইটত পোনপটীয়াকৈ আয়োজন কৰা হৈছিল। মুঠ ৩৭২ জন আবেদনকাৰীয়ে পঞ্জীয়ন কৰিছিল যাৰ ভিতৰত ৬২ খন আবেদন আধাৰিত কৰি বাছনি কৰা হৈছিল। বিজয়ীসকলক ২ লাখ টকা আৰু ১ লাখ টকাৰ নগদ পুৰস্কাৰ প্ৰদান কৰা হৈছিল।
৫. হৰ ঘৰ জল ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল আৰু জিলা: দেশৰ প্ৰথম 'হৰ ঘৰ জল' প্ৰমাণিত জিলা হোৱাৰ বাবে মধ্য প্ৰদেশৰ বুৰহানপুৰক বিশেষ বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ ১০০% গাঁৱৰ প্ৰমাণিত ৩১খন জিলাক বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল, অৰ্থাৎ সকলো গাঁৱৰ মানুহে গ্ৰাম সভাৰ দ্বাৰা গৃহীত এক প্ৰস্তাৱৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ গাওঁখনক 'হৰ ঘৰ জল' বুলি ঘোষণা কৰিছে, যি প্ৰমাণিত কৰে যে গাওঁবোৰৰ সকলো পৰিয়ালে নলৰ জৰিয়তে সুৰক্ষিত খোৱা পানীৰ সুবিধা লাভ কৰিছে, যাতে 'কোনো বাদ পৰি নাযায়'।
৬. সুজলাম ১.০ আৰু ২.০: সুজলাম হৈছে আৱৰ্জনা পানীৰ নিম্নতম স্থবিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আৰু গাওঁৰ পুখুৰীত ইয়াৰ নিষ্কাশন পৰীক্ষা কৰাৰ বাবে ভিজা গাঁত, লিচ পিট, মেজিক পিটৰ জৰিয়তে ধূসৰ-পানী নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছিল ১০০দিনীয়া অভিযান। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলবোৰে অভিযানৰ সময়ত নিৰ্মাণ কৰা ঘৰুৱা আৰু সামূহিক ভিজা গাঁতৰ সংখ্যা ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্টেলত প্ৰতিবেদন কৰিব লগা হৈছিল। মুঠ ২৩,০৪,০২৯ টা গাঁত নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল আৰু শীৰ্ষ প্ৰদৰ্শন কৰা ৰাজ্যসমূহক বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল।
৭. ৰাষ্ট্ৰীয় চলচ্চিত্ৰ প্ৰতিযোগিতা: গ্ৰাম পঞ্চায়ত পৰ্যায়ত চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ৰ প্ৰতিযোগিতা, ১৫ ডিচেম্বৰ ২০২১ ৰ পৰা ১৫ মে, ২০২২ লৈ অ'ডিএফ প্লাছৰ বিভিন্ন উপাদানত অনুষ্ঠিত হৈছিল। ৰাজ্যসমূহৰ দ্বাৰা ৩৩ খন চলচ্চিত্ৰৰ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছিল। ৩ টা বিভিন্ন শ্ৰেণীত বঁটা প্ৰদান কৰা হৈছিল অৰ্থাৎ পাহাৰীয়া অঞ্চল, দ্বীপপুঞ্জ আৰু কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল আৰু ৰাজ্য।
৮. ৰাষ্ট্ৰীয় দেৱাল চিত্ৰকলা প্ৰতিযোগিতা: গ্ৰাম্য অঞ্চলত অ’ডিএফ প্লাছ থীমৰ ওপৰত ১৫ আগষ্ট ২০২১ ৰ পৰা ১৫ অক্টোবৰ ২০২১ লৈ দেৱাল চিত্ৰকলাৰ প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হৈছে। প্ৰতি ৬টা অঞ্চলৰ (উত্তৰ মণ্ডল, উত্তৰ-পূব মণ্ডল, কেন্দ্ৰীয় মণ্ডল, পূব মণ্ডল, পশ্চিম মণ্ডল আৰু দক্ষিণ মণ্ডল) প্ৰতিটোৰ পৰা ৫টা থীমৰ বাবে ৩খন সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শনকাৰী ৰাজ্য (জৈৱ-পচনশীল আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা (বিডব্লিউএম), গোবৰ্ধন, প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা (পিডব্লিউএম), ধূসৰ পানী ব্যৱস্থাপনা (জিডব্লিউএম) আৰু মল পদাৰ্থ ব্যৱস্থাপনা (এফএছএম) প্ৰদান কৰা হৈছিল।
অনুষ্ঠানটোত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ বিশিষ্ট ব্যক্তিসকল, অৰ্থাৎ মন্ত্ৰী, ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলৰ চৰকাৰী বিষয়া আৰু কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰ, উন্নয়ন অংশীদাৰ আদিৰ বিষয়াসকল উপস্থিত আছিল।

Ministry of Jal Shakti
Ministry of Jal Shakti Celebrates Swachh Bharat Diwas, 2022
President Of IndiaSmt. Droupadi Murmu Graces the Event & Felicitates Awardees for Swachh Bharat Mission – Grameen & Jal Jeevan Mission
Union Minister of Jal Shakti Sh. Gajendra Singh Shekhawat Presents the first copies of Swachh Survekshan 2022 and JJM Functionality Assessment 2022 To President
02 OCT 2022 7:54PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu presided over the Swachh Bharat Diwas-2022 event of the Department of Drinking Water and Sanitation (DDWS), Ministry of Jal Shakti, to commemorate the birth anniversary of swachhata inspiration and Father of the Nation, Mahatma Gandhi. This year, to encourage and commend the efforts of the States/UTs, accelerating the ODF Plus and Har Ghar Jal momentum and strengthening the people’s movement - Jan Andolan towards comprehensive sanitation, awardees for both Swachh Bharat Mission – Grameen (SBM-G) and Jal Jeevan Mission (JJM) were felicitated by President. The Union Minister for Jal Shakti Sh. Gajendra Singh Shekhawat along with Minister of Rural Development & Panchayati Raj , Sh. Giriraj Singh, Minister of State for Jal Shakti & Tribal affairs, Sh. BishweswarTudu and Minister of State for Jal Shakti & Food Processing Industries Sh. Prahlad Singh Patel, also conferred the awards to best performing States/UTs for Swachh Survekshan Grameen (SSG) 2022, Swachhta Hi Sewa 2022, Sujlam 1.0 & 2.0, JJM Functionality Assessment, Har Ghar Jal Certification and winners of Start-up Grand Challenge for innovative technology for Solid and Liquid Waste Management (SLWM), National film competition for Gram Panchayats on various components of ODF +, National Wall painting competition on SBM(G). The President was presented the first copies of Swachh Survekshan 2022 and JJM Functionality Assessment 2022 reports by Union Minister of Jal Shakti Sh. Gajendra Singh Shekhawat.
The President, Smt. DroupadiMurmu gave the Swachh Survekshan Grameen 2022 awards under large state category to Telangana, Haryana & Tamil Nadu; under Small States & UT category to A&N Islands, DNH D&D and Sikkim in that order and to Bhiwani (Haryana) as overall Top Performing District. This was followed by the President conferring the awards for Jal Jeevan Mission Functionality Assessment. In the more than 60% tap water coverage category, Puducherry and Goa were felicitated; in less than 60% tap water coverage category Tamil Nadu and Meghalaya secured the first and second position. Smt. Murmu also gave the award to Burhanpur District, M.P for being the first ‘Har Ghar Jal’ certified district in the country, where all the villages through Gram Sabhas declared themselves as ‘Har Ghar Jal’.
In her speech, the President remembered Gandhiji and expressed that his thoughts were eternal. Like truth and non-violence, he also insisted on cleanliness. Celebrating his birthday as 'Swachh Bharat Diwas' is a befitting tribute to him. Gandhiji was of the thought that if we inculcate the habit of cleanliness in children, from the very beginning, then they will remain conscious of cleanliness throughout their life. Sanitation, for centuries, has been an integral part of Indian culture and way of life. Since the launch of 'Swachh Bharat Mission (Grameen)', more than eleven crore toilets have been constructed, and about 60 crore people have changed their habit of open defecation. She further said that through this mission, India has achieved the Sustainable Development Goal 6 (SDG-6) set by the United Nations in 2015, eleven years ahead of the deadline of 2030.
During the global pandemic of Covid-19, everyone realized that individual toilets, the habit of washing hands with soap and the convenience of water supply through taps in the house, acted as a shield during the calamity.
Talking about Jal Jeevan Mission, she stated that at the time of announcement of the Mission in 2019, only 3.23 rural households in the country have provisions of tap water connection which has now increased to 10.27 Crore in the last 3 years. Due to the facility of water supply in homes, there have been a significant decrease in the water borne diseases. She further added that we have to set an example in the fields of water management and sanitation to the world.
The rest of the awards for both Swachh Survekshan Grameen 2022 and for Jal Jeevan Mission Functionality Assessment were presented by Union Minister of Jal Shakti Sh. Gajendra Singh Shekhawat along with Ministers of State for Jal Shakti – Sh. BishweswarTudu& Sh. Prahlad Singh Patel. The panel of Ministers also gave the awards to winners of other categories. The complete list of winners across all different categories is available here link for list of awardees.).
In his address, Union Minister Sh. Gajendra Singh Shekhawat said that Swachh Bharat Mission became more than just a government program and metamorphosed into a people’s movement – a Jan Andolan, which has completely transformed the picture of rural India. Sh. Shekhawat also thanked the people for their participation and ‘shramdaan’ in the Swachhta Hi Sewa (SHS) 2022 fortnight campaign; and congratulated the best performing states in SHS 2022. Moving onto Jal Jeevan Mission (JJM), he said that our aim is not only to provide tap water, but also to ensure appropriate quality and quantity. Commending the efforts of the States/UTs, he congratulated Andaman & Nicobar Islands for beoming the 1stSwajal and Swacch Pradesh i.e all the villages of the UT are now ‘Har Ghar Jal’ certified and ODF plus verified. He reiterated the Prime Minister’s “4 Ps mantra” of making any program successful i.e Political Will, Public Funding, People’s Participation and Partnership.
Also present at the occasion, Union Minister for Rural Development & Panchayati Raj, Sh. Giriraj Singh, said, to realize the Mahatma Gandhi’s dream, our visionary Prime Minister Sh. Narendra Modi has launched various schemes like Swachh Bharat Mission, Ujjwala yojana and Jal Jeevan Mission which has benefitted the people of rural India and has also become janandolan.
Shri Prahlad Singh Patel, MoS for Jal Shakti and Food Processing Industries in his speech exhorted the people to the make Swachhta as resolution and the goal of their lives. He further stressed the importance of grey water management in rural areas.
Shri BishweswarTudu, MoS for Jal Shakti and Tribal Affairs in his speech has appreciated the good works being done under various Government programmes. He stressed upon community participation and better coordination among the various stakeholders for making the schemes successful.
The following categories of awards were presented at the event.
1. Swachh Survekshan Gramin 2022: It aims to undertake ranking of States and Districts on the basis of their performance attained on key quantitative and qualitative parameters of SBM-G phase II. The survey covered 17,559 villages in 709 Districts in 33 States/UTs (excluding the 3 UTs of Chandigarh, Delhi and Lakshadweep) across India. More than 1.75 lakh households were interviewed for their feedback on SBM(G) related issues.
1. Swachhta Hi Sewa (SHS) 2022: States/UTs which conducted and reported the maximum number of activities i.e. people participated in shramdaan and cleaning activities, public places and institutional buildings cleaned, legacy waste sites cleaned, trees planted around water bodies, GPs passed resolution for ‘single used plastic’ ban, Sarpanches participated in Sarpanch Samvaad on ODF Plus elements, people participated in awareness activities, waste collection and segregation sheds constructed and people participation in other SHS activities; were selected as winners.
2. Jal Jeevan Mission - Functionality assessment: Under JJM, to assess the performance of various local water utilities in States/ UTs, a functionality assessment exercise is undertaken every year to understand the status of water service delivery to households. Tap water connection is referred to as functional if it meets following parameters: (i) Supply of adequate water @55 lpcd or more; (ii) Supply of water potable water/ prescribed quality (BIS:10500); (iii) Supply of water on regular basis, i.e. daily basis or as per schedule. The functionality assessment exercise was carried out for all 33 States/ UTs in 712 districts with 3.01 lakh households and 22,596 village level institutions in 13,299 sample villages.
1. Start-up Grand Challenge was carried out to scout technologies that could support sustainable, affordable, scalable, and responsive solutions to the solid and liquid waste management challenges in rural areas. The crowd sourcing challenge was launched on 10th September 2021 and hosted live on the DDWS Website upto 1 month after the launch. Total 372 applicants had registered of which 62 applications were selected based. Cash prizes of INR 2 lakhs and INR 1 lakh were awarded to the winners.
2. Har Ghar Jal States/UTs & Districts: Special award given to Burhanpur, Madhya Pradesh for being the first ‘Har Ghar Jal’ certified district in the country. Awards were also given to 31 districts who had its 100% villages certified, i.e, people from all the villages have declared their village as ‘Har Ghar Jal’ through a resolution passed by Gram Sabha, certifying that all households in the villages have access to safe drinking water through taps, ensuring that ‘No One is Left Out’.
3. Sujlam 1.0 & 2.0:Sujlam was a 100 day campaign launched to manage grey-water through soak pits, leach pit, magic pit to ensure minimal stagnation of waste water and check its discharge in the village pond. States/ UTs had to report the number of household and community soak pits constructed during the campaigns, on the national portal. A total of 23,04,029 pits were constructed and the top performing states were given the awards.
1. National film competition: National Level Competition for making films at Gram Panchayat-level, was held from 15th December 2021 to 15th May, 2022 on various components of ODF plus. 33 films were recommended by States. Awards were given in 3 different categories i.e. hilly terrains, Islands and Union Territories and States.
2. National Wall painting competition: Competition on wall painting was held on ODF Plus themes in rural areas, from 15th August 2021 to 15th October 2021. 3 best performing States were awarded for each the 5 themes (Bio-degradable Waste Management (BWM), GOBARdhan, Plastic Waste Management (PWM), Grey Water Management (GWM) & Faecal Sludge Management (FSM) from each of the 6 zones (North Zone, North East Zone, Central Zone, East Zone, West Zone and South Zone).
On this occasion, Union Jal Shakti Minister released Swachh Survekshan Grameen (SSG) 2022 report and JJM Functionality Assessment 2022 report and handed over the first copies of these reports to the President of India.
During this event the Union Minister of Jal Shakti also announced Swachh Survekshan Grameen (SSG) 2023 and Jal Jeevan Survekshan (JJS) 2023. Further, the Department also launched the following campaigns on this occasion:
• "Retrofit to Twin Pit Abhiyan" for promoting twin pit toilets in households towards improved faecal sludge management.
• ‘Swachh Jal Se Suraksha’: The campaign on water quality will help create awareness on the importance of clean and safe drinking water and also help to monitor the quality of water supplied in rural households
The event was attended by dignitaries across the States/UTs i.e. Ministers, State/UT Government Officials and officials from Central Government, Development Partners, etc.