Ministry of Information & Broadcasting
President Smt Droupadi Murmu confers 68th National Film Awards
Films a great medium of spreading soft-power, enhancement of quality of movies will make soft power more effective: President Smt Droupadi Murmu
Awards bring out regional strength of our country; artists from hinterlands now household names: Union Minister Shri Anurag Thakur
30 SEP 2022 7:28PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu today conferred National Film Awards for the year 2020 under various categories at 68th edition of the ceremony in New Delhi. The prestigious Dada Saheb Phalke Award was also conferred on the occasions. Union Minister for Information & Broadcasting (I&B), Shri Anurag Singh Thakur, Union Minister of State for I&B Dr. L. Murugan, Secretary, Ministry of I&B, Shri Apurva Chandra, Chairpersons of Jury and other dignitaries were present at the event.
Speaking on the occasion, the President congratulated Dadasaheb Phalke Awaree Ms Asha Parekh for her special contribution to the world of cinema and said that this award to her is a recognition of women empowerment.
Films have the widest impact among all the art forms, the President remarked, and added that films are not just an industry but also a medium for an artistic expression of our value system. Cinema is an effective tool for nation building as well.
Smt Murmu said that as the nation celebrates Azadi Ka Amrit Mahotsav, feature and non-feature films related to the life stories of freedom fighters, known and unknown, will be welcomed by Indian audience. The audience desires production of such films which bolster unity in the society, accelerate the pace of development of the nation and strengthen the efforts of environmental protection.
Highlighting the recognition enjoyed by Indian music abroad, the President said that has been a great medium for spreading India's soft-power globally. She further remarked that In July this year, a meeting of foreign ministers of the member countries of Shanghai Co-operation Organization was held in Uzbekistan where a popular song from a 1960s Hindi film was performed by a foreign band at the closing ceremony.
Adding further, she said that to make a more effective use of this soft-power, we must enhance the quality of our movies. “Now in our country movies made in one region are becoming very popular in all other regions as well. In this way Indian cinema is tying all the countrymen in a cultural thread. This film community has a huge contribution to the Indian society”, she said.
Speaking on the occasion Shri Anurag Thakur said that he holds a strong belief that Cinema is poetry in pictures mirroring the magic, marvel and madness of all that which makes us feel alive and human. Cinema has captured and carved the conscience, community and culture of our country. Debutants, professionals and legends from the Indian Film Industry have tickled and touched our hearts and minds for over a century, he further added.
Speaking on the role played by OTT platforms during the COVID19 pandemic, the Minister said that today cinema has crossed the boundaries of theatre and reached the comforts of our homes and mobile phones with the advent of OTT. The Minister credited the film stars of India for their contribution during the pandemic and said that in the midst of the grim reality of Covid and fragile global macroeconomic conditions, the manoranjan and messaging provided by you was our only beacon of hope.
The Minister commended the state government of Madhya Pradesh for winning the Most Film Friendly State Award for the second time in five years. The Minister invited the award winners to guide the future creators of movie magic being selected through 75 Creative Minds of Tomorrow and said that their support of this unique initiative of motivating and mentoring youngster will shape the next generation of award winners.
India is a country of linguistic diversity and there is no better display of this diversity than the National Film Awards. Speaking of the talented winners from all over the country, Shri Anurag Thakur said that yet again the awards have brought out the regional strength of the country and reminded us how Indian cinema is brimming and blossoming with brilliance and talent. Films like Kachichinithu in language Karbi, Testimony of Ana in Dangi, and Semkhor in Dimasa are extraordinary displays of our linguistic wealth, he further added.
Shri Thakur expressed his immense happiness for 4 child actors getting the Best Child Artist Award today and also made a special mention of Divyesh Indulkar, a divyang boy and one of the awardees. Expressing his delight that the Best Female Playback Singer Awardee, Nanjiyamma was a folk singer, the Minister said she hails from a small tribal community in Kerala with no professional film background and this shows the power of our storytelling and talent.
Testimony of Ana was conferred the award for Best Non-Feature Film during the ceremony while Soorarai Pottru was awarded the Best Feature Film. Suriya and Ajay Devgn jointly received the Best Actor Award while Aparrna Balamurali was conferred the award for Best Actress. Sachidanandan KR was given the Best Director award for Malayalam movie AK Ayyappanum Koshiyum and Tanhaji: The Unsung Warrior received the Award for Best Popular Film Providing Wholesome Entertainment. The full list of award winners can be found here.

ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୬୮ତମ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କଲେ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ବୌଦ୍ଧିକ ଶକ୍ତିର ପ୍ରସାର ଦିଗରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାଧ୍ୟମ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଗୁଣବତ୍ତା ବୃଦ୍ଧି ବୌଦ୍ଧିକ ଚେତନାକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବୀ କରିବ : ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ
ପୁରସ୍କାର ଆମ ଦେଶର ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ସାମ୍ନାକୁ ଆଣିଛି; ଉପାନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରର କଳାକାରମାନେ ଏବେ ଘରେ ଘରେ ପରିଚିତ ହୋଇପାରିଛନ୍ତି : କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
30 SEP 2022 7:28PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ଦ୍ରୌପଦୀ ମୁର୍ମୁ ଆଜି ୬୮ତମ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ ଏହି ସମାରୋହରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଦାଦା ସାହେବ ଫାଲକେ ପୁରସ୍କାର ମଧ୍ୟ ଦିଆଯାଇଥିଲା । କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ସିଂ ଠାକୁର, କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ଏଲ, ମୁରୁଗନ, ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଅପୂର୍ବ ଚନ୍ଦ୍ରା, ବିଚାରକ ମଣ୍ଡଳୀର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ସଦସ୍ୟଗଣ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ବିଶିଷ୍ଟ ବ୍ୟକ୍ତିମାନେ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ ଦାଦା ସାହେବ ଫାଲକେ ପୁରସ୍କାର ବିଜୟିନୀ ସୁଶ୍ରୀ ଆଶା ପାରେଖଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ । ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତକୁ ତାଙ୍କର ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ପାଇଁ ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ତାଙ୍କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ସହିତ ଏହି ପୁରସ୍କାର ତାଙ୍କୁ ଦିଆଯିବା ନାରୀ ସଶକ୍ତିକରଣ ପ୍ରତି ଏକ ସମ୍ମାନ ବୋଲି କହିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ସବୁ କଳା ପ୍ରଦର୍ଶନ ମଧ୍ୟରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ସବୁଠୁ ଅଧିକ ପ୍ରଭାବ ଅନୁଭୂତ ହୋଇଥାଏ । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଏକ ଉଦ୍ୟୋଗ ନୁହନ୍ତି ବରଂ ଆମ ନୀତିଆଦର୍ଶର ଏକ କଳାତ୍ମକ ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି । ରାଷ୍ଟ୍ର ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମଧ୍ୟ ଏକ ପ୍ରଭାବୀ ଉପକରଣ ବୋଲି ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ।
ଶ୍ରୀମତୀ ମୁର୍ମୁ କହିଥିଲେ ଯେ, ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବେ ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି, ସ୍ବାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀମାନଙ୍କର ଜୀବନ କାହାଣୀକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର, ଜଣା ହେଉ ଅବା ଅଜଣା, ଭାରତୀୟ ଦର୍ଶକମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆଦୃତ ହେବ ।
ସାମାଜିକ ଅଖଣ୍ଡତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଥିବା, ରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶଧାରାକୁ ତ୍ବରାନ୍ବିତ କରୁଥିବା ଏବଂ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୟାସକୁ ମଜବୁତ କରୁଥିବା ବିଷୟ ଉପରେ ଆଧାରିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଦର୍ଶକମାନେ ଦେଖିବାକୁ ପସନ୍ଦ କରିଥାନ୍ତି ।
ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ, ବିଦେଶରେ ଭାରତୀୟ ସଙ୍ଗୀତର ବିଶେଷ ଆଦର ରହିଛି । ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ଭାରତର ନମ୍ରଶକ୍ତି ବା ସଫ୍ଟ ପାଓ୍ବାରକୁ ପ୍ରସାରିତ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏହା ଏକ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ମାଧ୍ୟମ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ ଯେ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଉଜବେକିସ୍ତାନ ଠାରେ ଶାଂଘାଇ ସହଯୋଗ ସଂଗଠନର ସଦସ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କର ବିଦେଶ ମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବୈଠକ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଥିଲା । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଉଦଯାପନୀ ସମାରୋହରେ ୬୦ ଦଶକର ଏକ ଲୋକପ୍ରିୟ ହିନ୍ଦୀ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସଙ୍ଗୀତକୁ ବିଦେଶୀ କଳାକାରମାନେ ପରିବେଷଣ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି କହିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ନମ୍ର ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରଭାବୀ କରିବା ଲାଗି ଆମେ ଆମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଗୁଣବତ୍ତା ବଢ଼ାଇବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି । ରାଷ୍ଟ୍ରପତି କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଦେଶର ଗୋଟିଏ କୋଣରେ ନିର୍ମିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅନ୍ୟ କୋଣରେ ଆଦୃତି ଲାଭ କରୁଛି । ଏପରି ଭାବେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସାରା ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏକ ସାଂସ୍କୃତିକ ଡୋରରେ ବାନ୍ଧି ପାରିଛି । ଭାରତୀୟ ସମାଜ ପ୍ରତି ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସମୁଦାୟର ବିଶେଷ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ।
ସମାରୋହକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ, ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ହେଉଛି ଛବିଗୁଡ଼ିକର ଏକ କବିତା । ଏଥିରେ କୁହୁକ, ଚମତ୍କାର ଓ ପାଗଳପଣ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଥାଏ । ଏସବୁ ଆମକୁ ଏକ ଜୀବନ୍ତ ଏବଂ ମାନବୀୟ ଅନୁଭୂତି ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଆମ ଦେଶର ବିବେକ, ସମୁଦାୟ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିକୁ ଆହରଣ କରିବା ସହିତ ଏକ ନୂଆ ରୂପରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଶତାଧିକ ବର୍ଷ ଧରି ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଜଗତର ନୂଆ କଳାକାର, ପେସାଦାର ଏବଂ ମହାନ ଅଭିନେତାମାନେ ଆମ ମନ ଓ ମସ୍ତିଷ୍କକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରି ଚାଲିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କୋଭିଡ ୧୯ ସମୟରେ ଓଟିଟି ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ଭୂମିକା ବିଷୟରେ ଆଲୋକପାତ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ, ବର୍ତ୍ତମାନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ପରିସର ଥିଏଟର ଠାରୁ ବାହାରକୁ ଯାଇ ଆମ ଘର ଏବଂ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଜରିଆରେ ଆମ ହାତ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚି ପାରିଛି । ମହାମାରୀ ସମୟରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ତାରକାମାନଙ୍କର ଯୋଗଦାନକୁ ସ୍ମରଣ କରି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀର ବାସ୍ତବତା ଏବଂ ଅସ୍ଥିର ବିଶ୍ବ ଆର୍ଥିକ ପରିସ୍ଥିତି ମଧ୍ୟରେ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ତାରକା ଦେଇଥିବା ମନୋରଞ୍ଜନ ଏବଂ ବାର୍ତ୍ତା ଆଶାର ଏକ କିରଣ ହୋଇ ଆସିଥିଲା ।
ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ବିତୀୟ ଥର ପାଇଁ ସବୁଠୁ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଅନୁକୂଳ ରାଜ୍ୟ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା କାରଣରୁ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ସରକାରଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ୭୫ ସୃଜନଶୀଳ ମସ୍ତିଷ୍କ ପୁରସ୍କାର ବା ସେଭେଣ୍ଟି ଫାଇଭ କ୍ରିଏଟିଭ ମାଇଣ୍ଡସ୍ ଅଫ ଟୁମୋରୋ ଜରିଆରେ ବଛା ହୋଇଥିବା ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତାମାନଙ୍କର ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିବା ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ବିଜେତାମାନଙ୍କୁ ଆହ୍ବାନ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହାଦ୍ବାରା ଏକ ନୂଆପିଢ଼ିର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇପାରିବେ ।
ଭାରତ ଭାଷାଗତ ବିବିଧତା ଥିବା ଏକ ରାଷ୍ଟ୍ର ହୋଇଥିବାରୁ ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ବ୍ୟତୀତ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ମଞ୍ଚ ଏହି ବିବିଧତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିପାରିବ ନାହିଁ । ସାରା ଦେଶରୁ ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ପ୍ରତିଭାମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଠାକୁର କହିଥିଲେ ଯେ ପୁଣିଥରେ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରର ଆଞ୍ଚଳିକ ସାମର୍ଥ୍ୟ ଲୋକଲୋଚନକୁ ଆସିପାରିଛି । କର୍ବି ଭାଷାରେ ନିର୍ମିତ କଚିଚିନ୍ଥୁ, ଡାଙ୍ଗିରେ ନିର୍ମିତ ଟେଷ୍ଟିମୋନି ଅପ ଆନା ଏବଂ ଦିମସାରେ ନିର୍ମିତ ସେମଖୋର ଆମ ଭାଷାଗତ ସମ୍ପତ୍ତିର ଏକ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ନିଦର୍ଶନ ।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଶିଶୁ କଳାକାର ପୁରସ୍କାରପ ପାଇଥିବା ୪ ଜଣ ଶିଶୁ ଅଭିନେତା ଏବଂ ଅନ୍ୟତମ ଶିଶୁ କଳାକାର ପୁରସ୍କାର ବିଜେତା ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ ବାଳକ ଦିବ୍ୟେଶ ଇନ୍ଦୁଲକରଙ୍କୁ ନେଇ କେନ୍ଦ୍ର ମନ୍ତ୍ରୀ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ସେହିପରି ଜଣେ ଲୋକ କଳାକାର ନିଞ୍ଜିୟାମ୍ମା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଚ୍ଛଦପଟ୍ଟ ଗାୟିକା ପୁରସ୍କାର ଜିତିବା ଖୁସିର ବିଷୟ ବୋଲି ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କୌଣସି ପେସାଦାର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୃଷ୍ଠଭୂମି ନଥିବା ସତ୍ତ୍ବେ କେରଳର ଏକ ଛୋଟ ଜନଜାତି ସମୁଦାୟରୁ ଆସିଥିବା ଏହି ଗାୟିକା ଜଣଙ୍କର ନିଜ କଳା ପ୍ରତିଭା ବଳରେ ଆମ ଦେଶର କାହାଣୀ ବର୍ଣ୍ଣନା ଶୈଳୀକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଣ ଫିଚର ଫିଲ୍ମ ବର୍ଗରେ ଟେଷ୍ଟିମନୀ ଅଫ ଆନା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ପାଇଥିବା ବେଳେ ଫିଚର ଫିଲ୍ମ ବର୍ଗରେ ସୁରାରାଇ ପୋଟ୍ଟୁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଛି । ଅଜୟ ଦେବଗନ ଏବଂ ସୁରିୟା ମିଳିତ ଭାବେ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭିନେତା ଏବଂ ଅପର୍ଣ୍ଣା ବାଲମୁରଲୀ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଅଭିନେତ୍ରୀ ପୁରସ୍କାର ହାସଲ କରିଥିଲେ । ସଚ୍ଚିତାନନ୍ଦ କେଆରଙ୍କୁ ମାଲାୟଲମ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ଏକେ ଆୟାପ୍ପନୁମ କୋଶିୟୁମ ପାଇଁ ଶ୍ରେଷ୍ଠ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ପୁରସ୍କାର ମିଳିଥିବା ବେଳେ ସାମଗ୍ରିକ ମନୋରଞ୍ଜନ ଯୋଗାଇ ଦେଇଥିବା ଶ୍ରେଷ୍ଠ ଲୋକପ୍ରିୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପୁରସ୍କାର ପାଇଛି ତାନାଜୀ : ଦ ଅନସଙ୍ଗ ଓ୍ବାରିଅର । ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବିଜେତାମାନଙ୍କର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ତାଲିକା ଏଠାରେ ଦିଆଯାଇଛି ।