ଆର୍ଥିକ ବ୍ୟାପାର ସଂକ୍ରାନ୍ତ କ୍ୟାବିନେଟ କମିଟି
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏବଂ ମୁମ୍ବାଇର ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ (ସିଏସଏମଟି) ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରି
28 SEP 2022 4:00PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ବୈଠକରେ ଦେଶର ତିନୋଟି ପ୍ରମୁଖ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ନିମନ୍ତେ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରି ମିଳିଛି । ଏସବୁ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରାୟ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ଏହି ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ହେଲେ:
1. ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ;
2. ଅହମ୍ମଦାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ; ଏବଂ
3. ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ (ସିଏସଏମଟି) ମୁମ୍ବାଇ
ଯେକୌଣସି ସହର ପାଇଁ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଏକ ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ଥାନ ହୋଇଥାଏ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରେଳବାଇର ରୂପାନ୍ତରଣରେ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ବ ଦେଇଛନ୍ତି । ଆଜିର କ୍ୟାବିନେଟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ । ଦେଶରେ ୧୯୯ଟି ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୪୭ଟି ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଟେଣ୍ଡର ଜାରି କରାଯାଇ ସାରିଛି । ଅବଶିଷ୍ଟ ଷ୍ଟେସନ ପାଇଁ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ପ୍ରସ୍ତୁତି ଏବଂ ଡିଜାଇନ କାର୍ଯ୍ୟ ଜାରି ରହିଛି । ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ୩୨ଟି ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟରେ ଅଗ୍ରଗତି ଜାରି ରହିଛି । ଦେଶର ତିନୋଟି ବଡ଼ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଯଥା ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ରେଳ ଷ୍ଟେସନ , ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ ଟର୍ମିନସ (ସିଏସଏମଟି) ମୁମ୍ବାଇ ଏବଂ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ରେଳ ଷ୍ଟେସନର ବିକାଶ ପାଇଁ ଆଜି କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ୧୦ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କା ମଞ୍ଜୁର କରିଛନ୍ତି ।
ଷ୍ଟେସନ ଡିଜାଇନରେ ମାନକ ଉପାଦାନ ଗୁଡ଼ିକ ହେବ:
• ପ୍ରତ୍ୟେକ ଷ୍ଟେସନରେ ଏକ ପ୍ରଶସ୍ତ ପରିସର ବା ରୁଫ ପ୍ଲାଜା (୩୬/୭୨/୧୦୮ ମିଟର) ରହିବା ସହିତ ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟ, କ୍ୟାଫେଟେରିଆ, ଅବସର ବିନୋଦନ ସମେତ ସବୁ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଗୋଟିଏ ସ୍ଥାନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।
• ସହରର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ବ ଷ୍ଟେସନ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହେବ, ରେଳ ଟ୍ରାକର ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ବରେ ଷ୍ଟେସନ ବିଲ୍ଡିଂ ରହିବ ।
• ଫୁଡ କୋର୍ଟ, ଯାତ୍ରୀ ପ୍ରତୀକ୍ଷାଳୟ, ପିଲାମାନଙ୍କ ଖେଳିବା ସ୍ଥାନ, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ସ୍ଥାନ ଆଦି ସୁବିଧା ଷ୍ଟେସନରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ।
• ସହର ଭିତରେ ରହିଥିବା ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ସିଟି ସେଣ୍ଟର ବା ସହର କେନ୍ଦ୍ରସ୍ଥଳୀ ଭଳି ସ୍ଥାନ ରହିବ ।
• ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ଆରାମଦାୟକ କରିବା ଲାଗି ଯଥେଷ୍ଟ ଆଲୋକୀକରଣ, ମାର୍ଗ ସନ୍ଧାନ ସଙ୍କେତ/ଚିହ୍ନ, ଆକାଉଷ୍ଟିକ୍ସ, ଲିଫ୍ଟ/ଏସ୍କେଲେଟର୍ସ/ଟ୍ରାଭେଲେଟର୍ସ ରହିବ।
• ଯଥେଷ୍ଟ ପାର୍କିଂ ସୁବିଧା ସହିତ ସୁଗମ ଟ୍ରାଫିକ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି ।
• ମେଟ୍ରୋ, ବସ ଆଦି ଅନ୍ୟ ପରିବହନ ମାଧ୍ୟମ ସହିତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ।
• ସୌର ଶକ୍ତି, ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣ/ଜଳ ପୁନଃଚକ୍ରଣ ଏବଂ ବୃକ୍ଷ ଘନତାରେ ସୁଧାର ସହିତ ସବୁଜ ଅଟ୍ଟାଳିକା ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ।
• ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଙ୍କ ପାଇଁ ଅନୁକୂଳ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇ ଦେବା ଲାଗି ବିଶେଷ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯିବ ।
• ଇଣ୍ଟେଲିଜେଣ୍ଟ ବିଲ୍ଡିଂ ଅବଧାରଣା ସହିତ ଏସବୁ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ବିକାଶ କରାଯିବ ।
• ଆଗମନ/ପ୍ରସ୍ଥାନ ପାଇଁ ଅଲଗା ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିବ, କୋଳାହଳ ମୁକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଉନ୍ନତ ପୃଷ୍ଠଭୂମି, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଛାତ ଆଚ୍ଛାଦିତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ମାଣ କରାଯିବ।
• ସିସିଟିଭି ଏବଂ ଆକ୍ସେସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ସଂଯୋଗ କରାଯିବା ସହିତ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକୁ ନିରାପଦ କରାଯିବ।
• ଏଗୁଡ଼ିକ ଆଦର୍ଶ ଷ୍ଟେସନ ଅଟ୍ଟାଳିକା ହେବ ।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves redevelopment of New Delhi, Ahmedabad and Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT), Mumbai Railway Stations
28 SEP 2022 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved Indian Railways’ proposal for redevelopment of 3 major railway stations with an approximate total investment of nearly ₹10,000 Cr.:
a) New Delhi Railway Station;
b) Ahmedabad Railway Station; and
c) Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT) Mumbai
Railway Station is an important and central place for any city. Prime Minster Sh. Narendra Modi has given importance to stations development in the transformation of Railways. Today’s Cabinet decision gives a new direction to the station development. Work on redevelopment of 199 Stations is going on. Out of these, tenders have been issued for 47 stations. Master planning and design for the remaining is underway. Work is progressing fast for 32 stations. Today, the Cabinet has sanctioned investment of Rs. 10,000 crore for 3 big stations, namely New Delhi, Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT), Mumbai and Ahmedabad Railway Stations.
The standard elements of station design will be:
1. Every station will have a spacious roof plaza (36/72/108 m) with all passenger amenities at one place along with spaces for retail, cafeterias, recreational facilities.
2. Both sides of the city will be connected with the station, with the station building on both sides of Railway tracks.
3. Facilities like food court, waiting lounge, playing area for children, place for local products, etc will be available.
4. The stations located within the city will have a city center like place.
5. To make the stations comfortable, there will be proper illumination, way finding/signages, acoustics, lifts/escalators/travelators.
6. Master plan has been prepared for smooth movement of traffic, with adequate parking facilities.
7. There will be integration with other modes of transportation like metro, bus etc.
8. Green Building Techniques will be used, with solar energy, water conservation/recycling and improved tree cover.
9. Special care will be taken to provide Divyang friendly facilities.
10. These stations will be developed on the concept of intelligent building.
11. There will be segregation of arrival/departures, Clutter free platforms, improved surfaces, fully covered platforms.
12. The stations will be safe with installation of CCTV and access control.
13. These will be iconic station buildings.