শেনমিৎলোন্দা মন্ত্রীমন্দলগী মীফম (সি.সি.ই.এ.)
মন্ত্রী-মন্দলনা ন্যু দিল্লী, অহমদাবাদ অমসুং ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ তর্মিনস (সি.এস.এম.তি.), মুম্বাই রেলৱে স্তেসনশিং নৌনা শেমগৎপদা অয়াবা পীখ্রে
28 SEP 2022 4:00PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ময়াই তাংবল লৌদুনা ফমখিবা কেন্দ্রগী মন্ত্রী-মন্দলনা চাউরাক্না অপুনবা ইনভেস্তমেন্ত লুপা করোর ১০,০০০গী ময়াগা লোয়ননা মরু ওইবা রেলৱে স্তেসন ৩ নৌনা শেমগৎনবগী ইন্দিয়ন রেলৱেজগী প্রপোজেল অয়াবা পীখ্রে:
a) ন্যু দিল্লী রেলৱে স্তেসন;
b) অহমদাবাদ রেলৱে স্তেসন; অমসুং
c) ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ তর্মিনস (সি.এস.এম.তি.), মুম্বাই
রেলৱে স্তেসন অসি সহর অমা হেক্তগী মরু ওইবা অমসুং সেন্ত্রেল প্লেস অমনি। প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রেলৱেজশিং অওনবা পুরক্নবা স্তেসনশিংদা মরু ওইবা মীৎয়েং চংখি। ঙসিগী মন্ত্রী-মন্দলগী ৱারেপনা স্তেসন শেমগৎপদা অনৌবা মাইকৈ অমা পীরি। স্তেসন ১৯৯গী নৌনা শেমগৎপগী থবক চত্থরি। মসিগী মনুংদা স্তেসন ৪৭কী তেন্দরশিং ইস্যু তৌখ্রে। লেমহৌরিবশিংগীদমক মাস্তর প্লান্নিং অমসুং দিজাইনগী থবক পাইখৎলি। স্তেসন ৩২গী থবক খুমাং য়াংনা চাউশিল্লি। ঙসি মন্ত্রী-মন্দলনা অচৌবা স্তেসন ৩ মমিং ওইনা পল্লবদা নই দিল্লী, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজ তর্মিনস (সি.এস.এম.তি.), মুম্বাই অমসুং অহমদাবাদ রেলৱে স্তেসনশিংগীদমক লুপা করোর ১০,০০০গী ইনভেস্তমেন্ত সেঙ্কসন তৌখ্রে।
স্তেসন দিজাইনগী স্তেন্দর্দ ইলিমেন্তশিং অদুদি:
১. রিতেল, কেফেতরিয়াশিং, রিক্রিএস্নেল ফেসিলিতীশিংগীদমক স্পেসশিংগা লোয়ননা মফম অমদা পেসেঞ্জর এমেনিতী পুম্নমক লৈবগা লোয়ননা স্তেসন খুদিংমক্তা রুফ প্লাজা মরাং কাইনা লৈগনি (মিতর ৩৬/৭২/১০৮)।
২. রেলৱে ত্রেক্তশিংগী নকল অনিমক্তা স্তেসন বিল্দিং লৈবগা লোয়ননা সহরগী নাকল অনিমক্কা স্তেসনগা কন্নেক্ত তৌগনি।
৩. ফুদ কোর্ত, ৱেতিং লোঞ্জ, অঙাংশিংগী শান্নফম, লোকেল প্রদক্তশিংগীদমক মফম থম্বা অসিগুম্বা ফেসিলিতীশিং লৈগনি।
৪. সহরগী মনুংদা লৈবা স্তেসনশিংনা সিতী সেন্তরগুম্বা মফম অমা লৈহনগনি।
৫. স্তেসনশিং অসি নুংঙাইহন্নবা নীংথিনা মৈ থানগনি, ৱে ফাইন্দিং/সাইনেজশিং, একোস্তিস, লিফশিং/এস্কেলেতরশিং/ত্রেবেলেতরশিং লৈগনি।
৬. পার্কিং ফেসিলিতীশিং মরাং কাইনা লৈবাগা লোয়ননা ত্রাফিক নীংথিনা চত্থোক-চৎশিন তৌবা য়ানবা মাস্তর প্লান শেমখি।
৭. মেত্রো, বস অসিগুম্বা ত্রান্সপোর্তেসনগী অতোপ্পা পাম্বৈশিংগা লোয়ননা ইন্তিগ্রেসন তৌগনি।
৮. সোলর ইনর্জী, ৱাতর কঞ্জর্বেসন/রিসাইক্লিং অমসুং ফগৎহল্লবা ত্রী কবরগা লোয়ননা গ্রীন বিল্দিং তেক্নিকশিং শীজিন্নগনি।
৯. দিব্যাঙ্গ ফ্রেন্দলী ফেসিলিতীশিং পীনবা অখন্নবা কিয়র লৌগনি।
১০. ইন্তেলিজেন্ত বিল্দিংগী মওংদা স্তেসনশিং অসি দিবেলপ তৌগনি।
১১. এরাইবেল/দিপার্চরশিংগী সেগ্রেগেসন তৌগনি, ক্লত্তর ফ্রী প্লেৎফোর্মশিং, থমগনি, সর্ফেসশিং ফগৎহনগনি, প্লেৎফোর্মশিং মপুং ফানা কবর তৌগনি।
১২. সি.সি.তি.ভি. ইন্সতোল তৌবা অমসুং এক্সেস কন্ত্রোল লৈবগা লোয়ননা স্তেসনশিং অসি শাফগনি।
১৩. মসি আইকনিক স্তেসন বিল্দিংশিং ওইগনি।

Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA)
Cabinet approves redevelopment of New Delhi, Ahmedabad and Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT), Mumbai Railway Stations
28 SEP 2022 4:00PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved Indian Railways’ proposal for redevelopment of 3 major railway stations with an approximate total investment of nearly ₹10,000 Cr.:
a) New Delhi Railway Station;
b) Ahmedabad Railway Station; and
c) Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT) Mumbai
Railway Station is an important and central place for any city. Prime Minster Sh. Narendra Modi has given importance to stations development in the transformation of Railways. Today’s Cabinet decision gives a new direction to the station development. Work on redevelopment of 199 Stations is going on. Out of these, tenders have been issued for 47 stations. Master planning and design for the remaining is underway. Work is progressing fast for 32 stations. Today, the Cabinet has sanctioned investment of Rs. 10,000 crore for 3 big stations, namely New Delhi, Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT), Mumbai and Ahmedabad Railway Stations.
The standard elements of station design will be:
1. Every station will have a spacious roof plaza (36/72/108 m) with all passenger amenities at one place along with spaces for retail, cafeterias, recreational facilities.
2. Both sides of the city will be connected with the station, with the station building on both sides of Railway tracks.
3. Facilities like food court, waiting lounge, playing area for children, place for local products, etc will be available.
4. The stations located within the city will have a city center like place.
5. To make the stations comfortable, there will be proper illumination, way finding/signages, acoustics, lifts/escalators/travelators.
6. Master plan has been prepared for smooth movement of traffic, with adequate parking facilities.
7. There will be integration with other modes of transportation like metro, bus etc.
8. Green Building Techniques will be used, with solar energy, water conservation/recycling and improved tree cover.
9. Special care will be taken to provide Divyang friendly facilities.
10. These stations will be developed on the concept of intelligent building.
11. There will be segregation of arrival/departures, Clutter free platforms, improved surfaces, fully covered platforms.
12. The stations will be safe with installation of CCTV and access control.
13. These will be iconic station buildings.