গ্ৰামোন্নয়ণ মন্ত্ৰালয়
মুকলি কৰা হ’ল জলদূত এপ: সমগ্ৰ দেশত ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ ইয়াক সক্ষম কৰি তোলা হৈছে
এই তথ্যই তৃণমূল পৰ্যায়ৰ কামৰ বাবে উন্নত পৰিকল্পনা সক্ষম কৰি তুলিব: শ্ৰী ফগন সিং কুলাস্তে
ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ হ্ৰাস হোৱা স্তৰ পৰ্যালোচনা কৰাটো এক অগ্ৰাধিকাৰযোগ্য বিষয়; সমগ্ৰ দেশৰ পৰা উন্নীতকৰণ তথ্য আহৰণ কৰাটো প্ৰয়োজনীয়: সাধ্বী নিৰঞ্জন জ্যোতি
ৰাজ্য চৰকাৰে গাঁও পঞ্চায়তসমূহক ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰৰ তথ্য প্ৰণালীবদ্ধভাৱে সংগ্ৰহ কৰা প্ৰক্ৰিয়াত অন্তৰ্ভুক্ত কৰা উচিত: শ্ৰী কপিল মোৰেশ্বৰ পাটিল
27 SEP 2022 5:49PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক গ্ৰামোন্নয়ন আৰু ইস্পাত মন্ত্ৰী শ্ৰী ফগন সিং কুলাস্তেয়ে আজি নতুন দিল্লীত এক অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক গ্ৰামোন্নয়ন, উপভোক্তা পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰী সাধ্বী নিৰঞ্জন জ্যোতি আৰু কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী কপিল মোৰেশ্বৰ পাটিলৰ উপস্থিতিত "জলদূত এপ আৰু জলদূত এপ ই-পুস্তিকা" মুকলি কৰে। এই অনুষ্ঠানত গ্ৰামোন্নয়ন বিভাগৰ সচিব শ্ৰী নগেন্দ্ৰ নাথ সিনহা, পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী সুনীল কুমাৰ আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলো উপস্থিত আছিল। ভিডিঅ' কনফাৰেঞ্চৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলো উপস্থিত আছিল।
গ্ৰামোন্নয়ন আৰু পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়ে যুটীয়াভাৱে জলদূত এপটো বিকশিত কৰিছে। এই এপটো একোখন গাঁৱত নিৰ্বাচিত ২-৩ টা কুঁৱাৰ পানীৰ স্তৰ পৰীক্ষা কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। মুকলি কুঁৱাবোৰত পানীৰ স্তৰৰ মেনুৱেল নিৰীক্ষণ বছৰত দুবাৰকৈ কৰা হ'ব- ১ মে’ৰ পৰা ৩১ মে’লৈ প্ৰাক-মৌচুমী পানীৰ স্তৰ হিচাপে আৰু ১ অক্টোবৰৰ পৰা ৩১ অক্টোবৰলৈ সেই কুঁৱাটোৰ বাবে পচ্ছাদ মৌচুমীৰ স্তৰৰ বাবে। জলদূত অৰ্থাৎ পানীৰ স্তৰ জোখাৰ বাবে নিৰ্দেশায়িত কৰা বিষয়াসকলে প্ৰতিটো জোখ-মাপৰ সময়ত এপৰ জৰিয়তে জিঅ'-টেগ কৰা আলোকচিত্ৰবোৰ আপলোড কৰিব লাগিব।
এই মোবাইল এপটোৱে অনলাইন আৰু অফলাইন দুয়োধৰণে কাম কৰিব। গতিকে ইণ্টাৰনেট সংযোগ অবিহনেও পানীৰ স্তৰ পৰীক্ষা তথা পৰীক্ষাৰ তাৰিখ মোবাইলত সংৰক্ষিত হ'ব আৰু যেতিয়া মোবাইল নেটৱৰ্কৰ সংযোগ ক্ষেত্ৰলৈ আহিব তেতিয়া এই ডাটা স্বয়ংক্ৰিয়ভাৱে কেন্দ্ৰীয় চাৰ্ভাৰত জমা হ'ব।জলদূতৰ দ্বাৰা ইনপুট হোৱা নিয়মীয়া ডাটা ৰাষ্ট্ৰীয় পানী তথ্য কেন্দ্ৰৰ (এনডব্লিউআইচি) ডাটাবেছৰ সৈতে একত্ৰিত হ'ব, যাক বিভিন্ন অংশীদাৰৰ সুবিধাৰ বাবে বিভিন্ন উপযোগী প্ৰতিবেদনৰ বিশ্লেষণ আৰু প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা হ’ব। জলদূত ৱেব পৰ্টেলত পানীৰ স্তৰৰ প্ৰতিবেদন, মৌচুমী প্ৰতিবেদন, আৰু পঞ্জীভুক্ত ব্যৱহাৰকাৰীৰ প্ৰতিবেদন উপলব্ধ হ’ব।
এপ মুকলি অনুষ্ঠানত সমবেত লোকসকলক সম্বোধন কৰি শ্ৰী ফগন সিং কুলাস্তেয়ে কয় যে নতুনকৈ মুকলি কৰা উক্ত এপটোৰ জৰিয়তে ৰাজ্য চৰকাৰ/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল আৰু গাঁও পঞ্চায়তসমূহে বিশ্লেষণৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় ডিজিটেল ডাটাবেছত ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰৰ তথ্য প্ৰণালীবদ্ধভাৱে সংগ্ৰহ কৰা আৰু ইয়াৰ আত্মীকৰণত নিজকে সন্নিৱিষ্ট কৰা উচিত। তেওঁ কয় যে জলবিভাজিকা উন্নয়ন, বনানীকৰণ, জলাশয়ৰ বিকাশ, নৱীকৰণ আৰু বৰষুণৰ পানী সংগ্ৰহৰ প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰচাৰ কৰাৰ পিছতো দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ হ্ৰাস পাইছে। তেওঁ কয় যে এই এপটোৱে সমগ্ৰ দেশতে পানীৰ তালিকা পৰ্যবেক্ষণ কৰাত সহায় কৰিব আৰু ইয়াৰ দ্বাৰা লাভ কৰা তথ্য গাঁও পঞ্চায়ত উন্নয়ন আঁচনি আৰু মহাত্মা গান্ধী এনআৰইজিএ আঁচনিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা হ’ব।
ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী সাধ্বী নিৰঞ্জন জ্যোতিয়ে তেওঁৰ ভাষণত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তত ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ নিৰ্গমন চিন্তাজনক স্তৰত উপনীত হৈছে আৰু এই সমস্যা সমাধান কৰাটো এক অগ্ৰাধিকাৰ বুলি উল্লেখ কৰে। সেয়েহে সমগ্ৰ দেশতে পানীৰ তালিকাৰ স্তৰৰ জোখ আৰু পৰ্যৱেক্ষণ প্ৰয়োজনীয় হৈ পৰিছে। তেওঁ কয় যে যদি বৰষুণৰ পানীৰ বান্ধ নিৰ্মাণ কৰা হয়, সেইবোৰ বৰষুণৰ পানীৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু সংৰক্ষণত উপযোগী হ'ব।
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিত পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰী শ্ৰী কপিল মোৰেশ্বৰ পাটিলে তেওঁৰ ভাষণত ৰাজ্য চৰকাৰে গাঁও পঞ্চায়তসমূহক প্ৰণালীবদ্ধভাৱে ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰৰ তথ্য সংগ্ৰহ কৰাত অন্তৰ্ভুক্ত কৰি ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা উচিত বুলি উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে আমি সমগ্ৰ দেশতে ভূগৰ্ভস্থ পানীৰ স্তৰ বৃদ্ধি কৰিবলৈ অভিযানভিত্তিত একেলগে কাম কৰা উচিত।
তৃণমূল পৰ্যায়ৰ কৰ্মকৰ্তাসকলৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় -জলদূত http://cgwb.gov.in-ত (জলদূত আৰু উৎস পুস্তিকা.pdf) উপলব্ধ হ’ব।

Ministry of Rural Development
JALDOOT App launched: to enable monitoring of ground water tables across the country
Data will enable better planning of grassroot works: Shri Faggan Singh Kulaste
Addressing the depleting ground water table a priority; necessary to have updated data from across the country: Sadhvi Niranjan Jyoti
State Governments should take measures by involving the Gram Panchayats towards systematically collecting ground water level data: Shri Kapil Moreshwar Patil
27 SEP 2022 5:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Rural Development and Steel, Shri Faggan Singh Kulaste launched the “JALDOOT App and JALDOOT App e-brochure” at a function in New Delhi today, in the presence of Union Minister of State for Rural Development, Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Sadhvi Niranjan Jyoti and Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil. Secretary, Department of Rural Development, Shri Nagendra Nath Sinha, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri Sunil Kumar and senior officers from the Ministry were also present on this occasion. Representatives from all States/UTs were also present through Video-Conferencing.
JALDOOT app has been jointly developed by Ministry of Rural Development and Panchayati Raj. This app will be used across the country to capture the water level of selected 2-3 wells in a village. Manual monitoring of water levels in open wells will be measured twice in a year, from 1st May to 31st May as pre-monsoon water level and from 1st October to 31st October for post-monsoon level for the same well. Jaldoots, that is, officers assigned to measure the water levels, should also upload the geo-tagged photographs through the app on every occasion of measurement.
This Mobile app will work in both online and offline mode. So water level can be captured even without internet connectivity and captured date will be stored in mobile and when mobile comes in the connectivity area, data will synchronize with the central server. The regular data to be input by the Jaldoots would be integrated with the database of National Water Informatics Centre (NWIC), which can be utilised for analysis and display of various useful reports for the benefit of various stakeholders. Water level report, Monsoon Report and Registered user report are available at JALDOOT web portal.
While addressing the gathering at the App launch event, Shri Faggan Singh Kulaste said that with the newly launched app, the State Government/UTs and gram panchayats should involve themselves towards systematically collecting ground water level data and assimilation of the same in the central digital database for analysis. He said that the despite promoting watershed development, afforestation, waterbody development and renovation, rainwater harvesting like initiatives, the ground water level in various parts of the country has depleted. He said this app will facilitate in observing water tables across the country and the resulting data can be utilised for Gram Panchayat Development Plan and Mahatma Gandhi NREGA Plans.
Minister of State, Sadhvi Niranjan Jyoti in her address said that the withdrawal of ground water has reached critical levels in many parts of the country and addressing this issue is a priority. Therefore measurement and observation of the levels of water tables across the country has become necessary. She said that if rain water check dams are built, they will be useful in management and conservation of rain water.
Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil, in his address said that the State Governments should take measures by involving the Gram Panchayats towards systematically collecting ground water level data. He said we should work together on mission mode to raise the ground water level across the country.
A resource book for grass root level functionaries- Jaldoot can be accessed at http://cgwb.gov.in (JalDootRsourceBook.pdf).