ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେଲା ଜଳଦୂତ ଆପ୍
ଏହି ଆପ୍ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣ କରିବ
ଜଳଦୂତ ଆପ୍ ଦ୍ୱାରା ସଂଗୃହୀତ ଡାଟା ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଉତ୍ତମ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ସହାୟକ ହେବ: ଶ୍ରୀ ଫଗ୍‌ନ ସିଂହ କୁଲସ୍ତେ
ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ହ୍ରାସର ମୁକାବିଲା ଏକ ଅଗ୍ରାଧିକାର କାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ବଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ସର୍ବଶେଷ ତଥ୍ୟାବଳୀ/ଡାଟାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି:ସାଧ୍ୱୀ ନିରଞ୍ଜନ ଜ୍ୟୋତି
ବିଧିବଦ୍ଧ ଭାବେ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ଡାଟା ସଂଗ୍ରହରେ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ କରିବାକୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ସମୂହ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଉଚିତ: ଶ୍ରୀ କପିଳ ମୋରେଶ୍ୱର ପାଟିଲ
27 SEP 2022 5:49PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ଓ ଇସ୍ପାତ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଫଗନ ସିଂହ କୁଲସ୍ତେ ଆଜି ଏଠାରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ‘ଜଳଦୂତ ଆପ୍‌’ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏଥି ସହିତ ତାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଜଳଦୂତ ଆପ୍‌-ଇ ବ୍ରୋସିୟର ମଧ୍ୟ ଉନ୍ମୋଚିତ ହୋଇଛି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ଓ ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ସାଧ୍ୱୀ ନିରଞ୍ଜନ ଜ୍ୟୋତି, କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କପିଳ ମୋରେଶ୍ୱର ପାଟିଲ, ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନଗେନ୍ଦ୍ର ନାଥ ସିଂହ୍ନା, ପଞ୍ଚାୟତରାଜ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ସୁନୀଲ କୁମାର ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ବିଭିନ୍ନ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଭିଡିଓ କନ୍‌ଫରେନ୍ସିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଏଥିରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ ।
ଜଳଦୂତ ଆପ୍ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉନ୍ନୟନ ଓ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହି ଆପ୍ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ବ୍ୟବହୃତ ହେବ । ଗୋଟିଏ ଗ୍ରାମରେ ବଛା ବଛା ଦୁଇ ତିନିଟି କୂଅର ଜଳସ୍ତର ଏହା ମାପି ତାହାର ତଥ୍ୟ ରଖିବ । ବର୍ଷକୁ ଦୁଇଥର ମଣିଷଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୁକ୍ତ କୂପର ଜଳସ୍ତର ମପାଯିବ । ଏହି ମାପ କାମ ପ୍ରାକ୍ ମୌସୁମୀ କାଳରେ ମେ ପହିଲାରୁ ୩୧ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରଥମେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ । ସେହିଭଳି ମୌସୁମୀ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ ପରେ ଅକ୍ଟୋବର ୧ରୁ ୩୧ ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଥମେ ଯେଉଁ କୂପର ଜଳସ୍ତର ମପାଯାଇଥିଲା, ସେହି କୂଅରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ଥର ମାପ କରାଯାଇ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ । ଯେଉଁ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଥିବ, ଅର୍ଥାତ୍ ‘ଜଳଦୂତମାନେ’ ସେମାନେ କୂପର ଜଳସ୍ତର ମାପିବା ସହିତ ଜିଓ ଟ୍ୟାଗଡ ଫଟୋକୁ ଆପ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଅପଲୋଡ କରିବେ । ଏହି ମୋବାଇଲ ଆପ୍ ଉଭୟ ଅନ୍ ଓ ଅଫ୍‌ଲାଇନ ମୋଡରେ କାମ କରିବ । ଅତଏବ କୂପର ଜଳସ୍ତର ଚିତ୍ର ଆକାରରେ ତାରିଖ ସହିତ ମୋବାଇଲ ଫୋନରେ ସୁରକ୍ଷିତ ରହିବ । ଯେତେବେଳେ ମୋବାଇଲ ଫୋନ ଇଣ୍ଟରନେଟ ସଂଯୋଗ ଥିବା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଆସିବ, ସେଥିରେ ଥିବା ଡାଟାକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସର୍ଭର ସହିତ ସିନ୍‌କ୍ରୋନାଇଜ କରାଯିବ ।
ଜଳଦୂତମାନେ ନିୟମିତ ଭାବେ ଯେଉଁ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିବେ ତାହା ଜାତୀୟ ଜଳ ଇନଫର୍ମେଟିକ୍ ସେଣ୍ଟରର ଡାଟା ବେସ୍ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ ହେବ । ଏହା ପରେ ସଂଗୃହୀତ ତଥ୍ୟାବଳୀ/ଡାଟାକୁ ପରୀକ୍ଷାନିରୀକ୍ଷା କରାଯାଇ ସମ୍ପ୍ୟୃକ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ପକ୍ଷଙ୍କୁ ତାହାର ନିର୍ଯ୍ୟାସ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ । ଜଳଦୂତ ୱେବ ପୋର୍ଟାଲରୁ ଜଳସ୍ତର, ମୌସୁମୀ ଓ ତତ୍‌ସଂଲଗ୍ନ ରିପୋର୍ଟ ପଞ୍ଜୀକୃତ ବ୍ୟବହାରକାରୀ ପାଇପାରିବେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ସମବେତ ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କୁଲସ୍ତେ କହିଲେ ଯେ ନୂଆକରି କାର୍ଯ୍ୟାରମ୍ଭ କରିଥିବା ଏହି ଆପ୍‌ର ସୁଯୋଗ ନେଇ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଓ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତଗୁଡିକ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତରର ମାପ ସଂଗ୍ରହ କରି ତାହାକୁ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ଡିଜିଟାଲ ଡାଟାବେସ୍‌କୁ ପଠାଇବା ଉଚିତ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତରର ବାସ୍ତବ ସ୍ଥିତି ସମ୍ପର୍କରେ ଜାଣିହେବ । ବନୀକରଣ, ଜଳବିଭାଜିକା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଜଳାଶୟ ଓ ଜଳ ଉତ୍ସଗୁଡିକର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ବିକାଶ ତଥା ବର୍ଷାଜଳ ସଂଗ୍ରହ ଏବଂ ସଂରକ୍ଷଣ ସତ୍ୱେ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଭାଗରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି । ଏହି ଆପ୍ ଦ୍ୱାରା ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ସଂକ୍ରାନ୍ତ ତଥ୍ୟ ସଂଗୃହୀତ ହେଲେ ତାହାକୁ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ବିକାଶ ଯୋଜନା ଓ ଏମ୍‌ଜି ନରେଗା ଆଦି ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବିନିଯୋଗ କରାଯାଇପାରିବ ।
ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱାଧ୍ୱୀ ନିରଞ୍ଜନ ଜ୍ୟୋତି କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ବିପଦଜ୍ଜନକ ସ୍ଥିତିରେ ପହଞ୍ôଚଛି । ଅତଏବ ଏହାର ସମାଧାନକୁ ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦିଆଯାଇଛି । । ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ଭୂତଳ ଜଳ ଉତ୍ସ ହ୍ରାସର ତଥ୍ୟାବଳୀ ସଂଗ୍ରହ ହେଲେ ପ୍ରତିକାର ପଦକ୍ଷେପ ପାଇଁ ଏହା ସହାୟକ ହେବ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ଏଥିପାଇଁ ସମଗ୍ର ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ଅଞ୍ଚଳରୁ ସଂଶୋଧିତ ଡାଟାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ପଞ୍ଚାୟତରାଜ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କପିଳ ମୋରେଶ୍ୱର ପାଟିଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତରର ତଥ୍ୟାବଳୀ ବ୍ୟବସ୍ଥିତ ଭାବେ ସଂଗ୍ରହ କରିବା ପାଇଁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରମାନେ ଗ୍ରାମପଞ୍ଚାୟତ ଗୁଡିକୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଦେଶର ଭୂତଳ ଜଳସ୍ତର ବଢାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ସମସ୍ତେ ମିଳିତଭାବେ ମିଶନ ମୋଡରେ କାମ କରିବା ଉଚିତ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ତୃଣ ମୂଳସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟକର୍ତ୍ତା- ଜଳଦୂତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ରିସୋର୍ସ ବୁକ୍ http://cgwb.gov.in (JalDootRsourceBook.pdf).ରେ ଆକ୍‌ସେସ୍ କରି ହେବ ।

Ministry of Rural Development
JALDOOT App launched: to enable monitoring of ground water tables across the country
Data will enable better planning of grassroot works: Shri Faggan Singh Kulaste
Addressing the depleting ground water table a priority; necessary to have updated data from across the country: Sadhvi Niranjan Jyoti
State Governments should take measures by involving the Gram Panchayats towards systematically collecting ground water level data: Shri Kapil Moreshwar Patil
27 SEP 2022 5:49PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Rural Development and Steel, Shri Faggan Singh Kulaste launched the “JALDOOT App and JALDOOT App e-brochure” at a function in New Delhi today, in the presence of Union Minister of State for Rural Development, Consumer Affairs, Food and Public Distribution, Sadhvi Niranjan Jyoti and Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil. Secretary, Department of Rural Development, Shri Nagendra Nath Sinha, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri Sunil Kumar and senior officers from the Ministry were also present on this occasion. Representatives from all States/UTs were also present through Video-Conferencing.
JALDOOT app has been jointly developed by Ministry of Rural Development and Panchayati Raj. This app will be used across the country to capture the water level of selected 2-3 wells in a village. Manual monitoring of water levels in open wells will be measured twice in a year, from 1st May to 31st May as pre-monsoon water level and from 1st October to 31st October for post-monsoon level for the same well. Jaldoots, that is, officers assigned to measure the water levels, should also upload the geo-tagged photographs through the app on every occasion of measurement.
This Mobile app will work in both online and offline mode. So water level can be captured even without internet connectivity and captured date will be stored in mobile and when mobile comes in the connectivity area, data will synchronize with the central server. The regular data to be input by the Jaldoots would be integrated with the database of National Water Informatics Centre (NWIC), which can be utilised for analysis and display of various useful reports for the benefit of various stakeholders. Water level report, Monsoon Report and Registered user report are available at JALDOOT web portal.
While addressing the gathering at the App launch event, Shri Faggan Singh Kulaste said that with the newly launched app, the State Government/UTs and gram panchayats should involve themselves towards systematically collecting ground water level data and assimilation of the same in the central digital database for analysis. He said that the despite promoting watershed development, afforestation, waterbody development and renovation, rainwater harvesting like initiatives, the ground water level in various parts of the country has depleted. He said this app will facilitate in observing water tables across the country and the resulting data can be utilised for Gram Panchayat Development Plan and Mahatma Gandhi NREGA Plans.
Minister of State, Sadhvi Niranjan Jyoti in her address said that the withdrawal of ground water has reached critical levels in many parts of the country and addressing this issue is a priority. Therefore measurement and observation of the levels of water tables across the country has become necessary. She said that if rain water check dams are built, they will be useful in management and conservation of rain water.
Union Minister of State for Panchayati Raj, Shri Kapil Moreshwar Patil, in his address said that the State Governments should take measures by involving the Gram Panchayats towards systematically collecting ground water level data. He said we should work together on mission mode to raise the ground water level across the country.
A resource book for grass root level functionaries- Jaldoot can be accessed at http://cgwb.gov.in (JalDootRsourceBook.pdf).