ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
୨୯-୩୦ ସେପ୍ଟେମ୍ବରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ
ସୁରାଟ୍‌, ଭାବନଗର, ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଓ ଅମ୍ବାଜୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୨୯ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ
ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ବିକାଶ ସହିତ ଜୀବନଧାରଣ ମାନର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲକ୍ଷ୍ୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବା ସହ ଗାନ୍ଧୀନଗର-ମୁମ୍ବାଇ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଚଳାଚଳକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଓ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋରେ ଯାତ୍ରା କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସିଏନ୍‌ଜି ଟର୍ମିନାଲର ଭାବନଗରଠାରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଆୟୋଜିତ ହେଉଥିବା ୩୬ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭାରମ୍ଭ ଘୋଷଣା କରିବେ ।
ସୁରଟର ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଗତି ହାସଲ କରୁଥିବା ହୀରା ବ୍ୟବସାୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଲକ୍ଷ୍ୟ ନେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡ୍ରିମ ସିଟିର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦଘାଟନ କରିବେ
ଅମ୍ବାଜୀ ଯାତ୍ରା କରୁଥିବା ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସୁବିଧା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନୂତନ ଓସାରିଆ ରେଳପଥର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିର ଦର୍ଶନ ସହ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରିବେ ଓ ଗବରତୀର୍ଥ ମହା ଆରତିରେ ଯୋଗଦେବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ନବରାତ୍ରୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବେ
27 SEP 2022 12:34PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୯ଓ ୩୦ ତାରିଖ ଗୁଜରାଟ ଗସ୍ତ କରିବେ । ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୯ଦିନ ପ୍ରାୟ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୧୧ଟାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସୁରଟଠାରେ ୩୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଅଧିକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ପରେ ପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବନଗର ଗସ୍ତରେ ଯିବେ । ସେଠାରେ ଅପରାହ୍ନ ଦୁଇଟାବେଳେ ପ୍ରାୟ ୫୨୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ କଲ୍ୟାଣକାରୀ ଯୋଜନାର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ସନ୍ଧ୍ୟା ସାତଟାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଷ୍ଟାଡ୍ୟିମରେ ୩୬ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାକୁ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ରାତି ୯ଟା ବେଳକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦର ଜିଏମଡିସି ପଡିଆରେ ନବରାତ୍ରୀ ଉତ୍ସବରେ ଯୋଗଦେବେ ।
ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୩୦ତାରିଖ ଦିନ ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢେ ଦଶଟା ବେଳକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗାନ୍ଧିନଗର ଷ୍ଟେସନରେ ଗାନ୍ଧୀନଗର-ମୁମ୍ବାଇ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଚଳାଚଳର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ସେହି ଟ୍ରେନରେ ସେଠାରୁ କାଳୁପୁରୁ ରେଳଷ୍ଟେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ପ୍ରାୟ ସାଢେ ଏଗାରଟା ବେଳକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମହଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋ ରେଳପ୍ରକଳ୍ପ ଚଳାଚଳ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବା ସହ ମେଟ୍ରୋରେ କାଳୁପୁରରୁ ଦୂରଦର୍ଶନ କେନ୍ଦ୍ର ମେଟ୍ରୋ ଷ୍ଟେସନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା କରିବେ । ପ୍ରାୟ ମଧ୍ୟାହ୍ନ ବାରଟାବେଳେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଶିକ୍ଷା ସମାଜ ପକ୍ଷରୁ ଆୟୋଜିତ ସାଧାରଣ ସମାରୋହରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ପରେ ପରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୫ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍‌ରେ ଅମ୍ବାଜୀଠାରେ ୭୨୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟର ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ସନ୍ଧ୍ୟା ସାତଟା ବେଳକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିରରେ ପୂଜାର୍ଚ୍ଚନା କରି ଦର୍ଶନ କରିବେ ଓ ପ୍ରାୟ ୭ଟା ୪୫ ମିନିଟ୍‌ରେ କବର ତୀର୍ଥ ମହା ଆରତିରେ ଯୋଗ ଦେବେ ।
ଏହିପରି ଅନେକ ବିକାଶ ମୁଖୀ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ଓ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ, ସହରର ପରିବହନ ପଦ୍ଧତିକୁ ଦ୍ରୁତ କରିବା ଓ ବହୁମୁଖୀ ସଂଯୋଗୀକରଣ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧତାକୁ ସୁଚାଇଥାଏ । ଏଥିରେ ମଧ୍ୟ ତାଙ୍କ ନିଜ ସରକାର ପ୍ରତି ନିୟମିତ ଧ୍ୟାନ ଓ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ସୁଖସ୍ୱାଚ୍ଛନ୍ଦ୍ୟର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ ।
ସୁରଟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ –
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୪୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିବେ । ଏଥି ମଧ୍ୟରେ ଜଳଯୋଗାଣ, ନର୍ଦ୍ଦମା ପ୍ରକଳ୍ପ, ଡ୍ରିମ ସିଟି, ଜୈବ ବିବିଧତା ପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ୟାନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଯେପରିକି ସାଧାରଣ ଭିତ୍ତିଭୂମି. ଐତିହ୍ୟର ପୁନଃରୁଦ୍ଧାର ସିଟିବସ୍‌/ବିଆରଟିସି ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରିକ ବାହନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ କେନ୍ଦ୍ର ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ମିଳିତ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟ ଅନ୍ତୁର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଡକ ଭିତ୍ତିଭୂମି କାର୍ଯ୍ୟର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଓ ହୀରା ଗବେଷଣା ଓ ବାଣିଜ୍ୟିକ (ଡ୍ରିମ) ସିଟି ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ସୁରଟରେ ହୀରା ବ୍ୟବସାୟ ଦ୍ରୁତଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଥିବାରୁ ବାଣିଜ୍ୟିକ ଓ ଆବାସିକ କାରଣ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଡ୍ରିମ ସିଟି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଡକ୍ଟର ହେଡ ଗେୱାର ବ୍ରିଜଠାରୁ-ଭୀମରାଓ-ବାମରୋଲୀ ବ୍ରିଜ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାୟ ୮୭ହେକ୍ଟର ପ୍ରଶମିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଜୈବ ବିବିଧତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଉଦ୍ୟାନର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ସୁରଟ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରଠାରେ ଖୋଜ ସଂଗ୍ରହାଳୟର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ସଂଗ୍ରହାଳୟଠାରେ ପରସ୍ପର ଯୋଗଯୋଗ ଭାବ ପ୍ରଦର୍ଶନ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଓ ଜିଗିଷା ଭିତ୍ତିକ ନୂତନ ଉଦ୍‌ଭାବନା କାର୍ଯ୍ୟ ରହିବ ।
ଭାବନଗରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବନଗରଠାରେ ୫୨୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସିଏନ୍‌ଜି ଟର୍ମିନାଲ ଓ ବ୍ରାଉନ ଫିଲ୍ଡ ବନ୍ଦରର ଭାବନଗରଠାରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ୪୦୦୦କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଯାଉଥିବା ଏହି ବନ୍ଦରରେ ବିଶ୍ୱର ପ୍ରଥମ ସିଏନଜି ଟର୍ମିନାଲ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ବିଶ୍ୱର ଚତୁର୍ଥ ବୃହତ୍ତମ ଲକ୍ ଗେଟ୍ ସିଷ୍ଟମ ରହିବ । ସିଏନ୍‌ଜି ଟର୍ମିନାଲକୁ ଛାଡି ଏହି ବନ୍ଦର ଭବିଷ୍ୟତରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବ । ଏହି ବନ୍ଦରରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ କଣ୍ଟେନର ଟର୍ମିନାଲ, ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଡୋର ଷ୍ଟେପ କନେକ୍ଟିଭିଟ ସହ ଲିକ୍ୟୁଡ ଟର୍ମିନାଲ ଇତ୍ୟାଦି ରହିବ । ମାଲ ପରିବହନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏଥିରେ ଆର୍ଥିକ ଲାଭ ହେବା ସହ ସେ ଅଞ୍ଚଳର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ସିଏନ୍‌ଜି ଆମଦାନୀ ଟର୍ମିନାଲ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ବିକଳ୍ପ ଶକ୍ତି ଯୋଗାଇ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଇନ୍ଧନର କ୍ରମବର୍ଦ୍ଧିଷ୍ଣୁ ଚାହିଦା ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଭାବନଗରଠାରେ ଆଞ୍ଚଳିକ ବିଜ୍ଞାନ କେନ୍ଦ୍ରର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ପ୍ରାୟ ୨୦ଏକର ପରିମିତ ଜାଗାରେ ଶହେ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହା ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଆଧାରିତ ଗ୍ୟାଲେରୀମାନ ରହିଛି । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାମୁଦ୍ରିକ ଜଳ ଗ୍ୟାଲେରୀ, ଅଟୋମୋବାଇଲ ଗ୍ୟାଲେରୀ, ନବୋଲ ପୁରସ୍କାର ଗ୍ୟାଲେରୀ-ଶରୀର ତତ୍ୱ ଓ ଭେଷଜ, ଇଲେକ୍‌ଟ୍ରୋ ମେକାନିକ ଗ୍ୟାଲେରୀ, ଜୀବବିଜ୍ଞାନ ଗ୍ୟାଲେରୀ ଇତ୍ୟାଦି ।
ଏହି କେନ୍ଦ୍ରରେ ପିଲାମାନଙ୍କ ଶିକ୍ଷା ନିମନ୍ତେ ସୃଜନାତ୍ମକ ବିଷୟବସ୍ତୁ ଯେପରି କାର୍ଟୁନ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ରଭିତ୍ତିକ ଡାଇନାସୋର, ବିଜ୍ଞାନ ବାର୍ତ୍ତା ଥାଇ ଖେଳନା ଟ୍ରେନ, ପ୍ରକୃତି ରହସ୍ୟ ଭେଦକାରୀ ଭ୍ରମଣ, ଭ୍ରାମ୍ୟମାଣ ସୌର ପର୍ଯ୍ୟବେକ୍ଷଣାଗାର ମାନ ରହିଛି ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି କେତେକ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାଉନୀ ଯୋଜନାର ଲିଙ୍କ-୨ର ପ୍ୟାକେଜ-୭, ୨୫ମେଗାୱାଟ ବିଶିଷ୍ଟ ପାଲିଟନା ସୌର ପିଭି ପ୍ରକଳ୍ପ, ଏପିପିଏଲ କଣ୍ଟେନର(ଅୱାଧାକୃପା ପ୍ଲାଷ୍ଟୋମାକ ପ୍ରାଇଭେଟ ଲିମିଟେଡ) ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ଏହାଛଡା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସାଉନୀ ଯୋଜନା ଲିଙ୍କ-୨ର ପ୍ୟାକେଜ-୯, ଚୋରଭାଡଲା ଆଞ୍ଚଳିକ ଜଳ ଯୋଗାଣ ପ୍ରକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-ଅହମ୍ମଦବାଦର ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦି ଷ୍ଟାଡିୟମରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ଭବ୍ୟ ସମାରୋହରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୩୬ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ ।ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାର ଉଦ୍‌ଘାଟନୀ ସମାରୋହର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡାରେ ଭାଗ ଦେଇଥିବା ଦେଶବ୍ୟାପୀ କ୍ରୀଡାବିତ୍‌ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେବେ । ଏହି ସମାରୋହ କାଳରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶାରଠାରେ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱର୍ଣ୍ଣମ ଗୁଜରାଟ କ୍ରୀଡା ବିଶ୍ୱ ବିଦ୍ୟାଳୟମଧ୍ୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିବେ । ଏହି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ଦେଶର କ୍ରୀଡା ଶିକ୍ଷା ଦୃଶ୍ୟପଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି ।
ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରଥମଥର ନିମନ୍ତେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଆୟୋଜିତ ହୋଇଛି । ଏହା ୨୯ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ଠାରୁ ଅକ୍ଟୋବର ୧୨,୨୦୨୨ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲିବ । ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ପାଖାପାଖି ୧୫ହଜାର କ୍ରୀଡାବିତ୍‌, ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଧିକାରୀ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି । ୩୬ଟି ବିଭିନ୍ନ କ୍ରୀଡା ଶ୍ରେଣୀ ଥିବା ଏହା ସବୁଠାରୁ ବୃହତ୍ତମ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ସମାରୋହ । ଛଅଟି ନଗର ଯଥା ଅହମ୍ମଦାବାଦ, ଗାନ୍ଧୀନଗର, ସୁରଟ, ଭଡୋଦରା, ରାଜକୋଟ ଓ ଭାବନଗରରେ ଏହି କ୍ରୀଡା ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ । ସେତେବେଳର ରାଜ୍ୟ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ତଥା ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନର ମଜବୁତ କ୍ରୀଡା ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଯୋଗୁଁ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଏହି ବିଶାଳ ଆୟୋଜନ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି ।
ଏକ ସାଧାରଣ ଉତ୍ସବରେ ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅହମ୍ମଦାବାଦ୍ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ‌କରିବେ । ୩୨ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପୀ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ କରିଡର ଆପାରେଲ ପାର୍କରୁ ଥଲବେଜ ଓ ଉତ୍ତର-ଦକ୍ଷିଣ କରିଡର ମୋଟେରାରୁ ଗ୍ୟାସପୁର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାଇଛି । ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ କରିଡର ଥରବେଜରୁ ବସ୍ତ୍ରାଲ ମଧ୍ୟରେ ୧୭ଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି । ଏହି କରିଡରରେ ୬.୬ କିଲୋମିଟର ଭୂତଳ ସେକ୍ସନ ମଧ୍ୟରେ ଚାରିଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି । ୧୯କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ତର ଦକ୍ଷିଣ କରିଡର ଗ୍ୟାସପୁରରୁ ମୋଟେରା ଷ୍ଟାଡିୟମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସଂଯୋଗ କରୁଥିବାବେଳେ ଏଥିରେ ୧୫ଟି ଷ୍ଟେସନ ରହିଛି । ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ପ୍ରକଳ୍ପ ୧୨ହଜାର ୯୦୦ କୋଟୀ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ହୋଇଛି । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ଏକ ବୃହତ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନଯୁକ୍ତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯେଉଁଥିରେ ଭୂତଳ ସୁଡଙ୍ଗ, ଆର୍ଚ୍ଚ ଏବଂ ସେତୁ, ଭୂତଳ ଷ୍ଟେସନ ଭବନ ଇତ୍ୟାଦି ରହିଛି । ଏହି ମେଟ୍ରୋ ଟ୍ରେନ ଇନ୍ଧନରେ ମିତବ୍ୟୟିତା ଅବଳମ୍ବନ କରି ଶତକଡା ୩୦ରୁ ୩୫ଭାଗ ଇନ୍ଧନ ବଂଚାଇଥାଏ । ଏହି ସ୍ୱୟଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଟ୍ରେନ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ଏକ ସୁଖଦ ଯାତ୍ରାର ଖୁସି ଦେଇଥାଏ । ଅହମ୍ମଦାବାଦ ମେଟ୍ରୋ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଉଦ୍‌ଘାଟନ ମହାନଗରୀବାସୀଙ୍କୁ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପରିବହନ ଆନନ୍ଦ ଯୋଗାଇବ । ଏହି ମଲଟି ମଡେଲ ସଂଯୋଗ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଓ ବସ୍ ପଦ୍ଧତି (ବିଆରଟିଏସ୍‌) (ଜିଏସଆରଟିସି) ଓ ସିଟି ବସ୍ ସେବାରେ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଉଛି ।
ଏଥିରେ ବିଆରସିଏସ୍ ସଂଯୋଗ ରାନୀପ, ଭାଜାଦ, ଏଇସି ଷ୍ଟେସନ ଇତ୍ୟାଦିରେ ରହିଛି ଓ ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ପକ୍ଷରୁ ଗାନ୍ଧିଧାମ, କାଳୁପୁର ଓ ସାବରମତି ଷ୍ଟେସନରେ ଉପଲବ୍ଧ । କାଳୁପୁରଠାରେ ମେଟ୍ରୋ ଲାଇନ ଉଚ୍ଚ ଗତି ରେଳସିଷ୍ଟମ ସହ ସଂଯୁକ୍ତ ହୋଇ ମୁମ୍ବାଇ ଓ ଅହମ୍ମଦାବାଦକୁ ସଂଯୋଗ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଓ ଉନ୍ନୀତ ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସର ଗାନ୍ଧୀନଗର-ମୁମ୍ମାଇ ମଧ୍ୟରେ ଚଳାଚଳକୁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିବେ । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ଅନେକ ଉନ୍ନତ ଓ ବିମାନଯାତ୍ରା ଭଳି ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ଏଥିରେ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ନିରାପତ୍ତା ବ୍ୟବସ୍ଥା ସହ ସ୍ୱଦେଶୀ ନିର୍ମିତ ସଂଘର୍ଷ ନିରୋଦୀ କବଚ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ ରହିଛି । ପ୍ରତ୍ୟେକ ଶ୍ରେଣୀରେ ଆଉଜିବା ଚୌକି ଥିବାବେଳେ ଏକଜ୍ୟୁକିଟିଭ ଶ୍ରେଣୀରେ ୧୮୦ଡିଗ୍ରୀ ବୁଲି ପାରୁଥିବା ଆସନ ଓ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୩୨ ଇଞ୍ଚ ସୂଚନା ଓ ମନୋରଞ୍ଜନ ପ୍ରଦାନକାରୀ ପରଦା ରହିଛି ।
ଅମ୍ବାଜୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ-
ଅମ୍ବାଜୀଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୭୨୦୦କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦ୍‌ଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନାରେ ନିର୍ମିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୪୫୦୦୦ ଘରର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ତରଙ୍ଗ ହିଲ୍‌-ଅମ୍ବାଜୀ, ଆଖୁରୋଡ ଓ ନୂତନ ଓସାରିଆ ରେଳପଥର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ସେ ଅମ୍ବାଜୀ ମନ୍ଦିରରେ ପ୍ରସାଦ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଯୋଜନାର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଦେଶର ୫୧ଟି ଶକ୍ତିପୀଠ ମଧ୍ୟରୁ ଅନ୍ୟତମ ଅମ୍ବାଜୀପୀଠକୁ ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂଣ୍ଣ ର୍ହେଲେ ତୀର୍ଥଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନେକ ସୁବିଧା ହେବ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ହେଉଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଜୀସା ଏୟାର ଫୋର୍ସ ଷ୍ଟେସନ ରନୱେ ନିର୍ମାଣ ଓ ଅମ୍ବାଜୀ ବାଇପାସ ରୋଡ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ୬୨କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଲାନପୁର-ନ୍ୟୁ ମେହଶାନା ସେକ୍ସନ ୱେଷ୍ଟର୍ଣ୍ଣ ଉର୍ତ୍ସଗୀକୃତ ରେଳ କରିଡର ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ସେ ୧୩କି.ମି. ଦୀର୍ଘ ନ୍ୟୁ ପାଲାନପୁର-ନ୍ୟୁ ଛାଟେଦାର ସେକ୍ସନ ମଧ୍ୟ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହା ପିପାଉ, ଦୀନଦୟାଲ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, କାଣ୍ଡଲା ଓ ମୁନ୍‌ଦ୍ରା ଇତ୍ୟାଦି ବନ୍ଦର ସହ ସଂଯୋଗୀକରଣ ଉନ୍ନତ କରିବ । ୭୩୪ କିଲୋମିଟର ଦୀର୍ଘ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପଶ୍ଚିମ କରିଡର ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ । ଏହା ଗୁଜରାଟର ମେହଶାନା-ପାଲାନପୁର ଶିଳ୍ପାନୁଷ୍ଠାନକୁ ସହାୟତା କରିବ। ରାଜସ୍ଥାନର ସ୍ୱରୂପଗଞ୍ଜ, କେଶବଗଞ୍ଜ ଓ ହରିୟାଣାର ମେୱାରୀ ମନସେର ଓ ନରନାଭଲରେ ଶିଳ୍ପକୁ ସହାୟକ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ବିଭିନ୍ନ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଜାତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ସେଥିରେ ମିଥା-ଥରାଡ-ଦିଶା ରୋଡ ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ ଅନ୍ତୁର୍ଭୁକ୍ତ ।

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 29-30 September
PM to inaugurate and lay foundation stone of various development projects worth around Rs 29,000 crores in programmes spread across Surat, Bhavnagar, Ahmedabad and Ambaji
PM to inaugurate and lay foundation stone of various development projects worth around Rs 29,000 crores in programmes spread across Surat, Bhavnagar, Ahmedabad and Ambaji
Projects aimed to develop world-class infrastructure, enhance mobility and significantly improve ease of living
PM to inaugurate Phase-I of Ahmedabad Metro project and flag off Gandhinagar-Mumbai Central Vande Bharat Express
PM to also take a ride in Vande Bharat Express and Ahmedabad Metro
PM to lay foundation stone of World’s First CNG Terminal at Bhavnagar
PM to declare open the 36th National Games; being held for the first time in Gujarat
PM to inaugurate Phase I of DREAM City - project aimed to complement the rapid growth of diamond trading business in Surat
PM to lay foundation stone of new broad gauge line which will make it easier for pilgrims to travel to Ambaji
PM to perform Darshan and Pooja at Ambaji temple; to attend Maha Aarti at Gabbar Tirtha
PM to participate in Navratri Festival celebrations in Ahmedabad
27 SEP 2022 12:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 29th and 30th September. At around 11 AM on 29th September, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various projects worth more than Rs. 3400 crore in Surat. Thereafter, Prime Minister will travel to Bhavnagar. There at around 2 PM, he will lay the foundation stone and inaugurate multiple developmental initiatives worth over Rs 5200 crore. At around 7 PM, Prime Minister will inaugurate the 36th National Games at Narendra Modi Stadium in Ahmedabad. At around 9 PM, Prime Minister will attend the Navratri Festival at GMDC ground in Ahmedabad.
On 30th September, at around 10:30 AM, Prime Minister will flag off Gandhinagar- Mumbai Vande Bharat Express at Gandhinagar station and travel on the train from there to Kalupur Railway Station. At around 11:30 AM, Prime Minister will flag off the Ahmedabad Metro rail project and will take a metro ride from Kalupur station to Doordarshan Kendra metro station. At around 12 noon, Prime Minister will inaugurate Phase-I of Ahmedabad Metro project at a public function at Ahmedabad Education Society in Ahmedabad. Thereafter, at around 5:45 PM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various projects worth over Rs 7200 crore in Ambaji. At around 7 PM, Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Ambaji Temple. Thereafter, at around 7:45 PM, he will attend Maha Aarti at Gabbar Tirtha.
Inauguration and foundation stone of these wide ranging developmental projects reflect the commitment of the Prime Minister to develop world class infrastructure, enhance urban mobility and improve multi-modal connectivity. It also showcases the continuous focus of his government on improving the ease of living of the common man.
PM in Surat
Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various projects worth more than Rs. 3400 crore. These include works for water supply, drainage projects, DREAM City, Biodiversity Park and other development works such as public infrastructure, heritage restoration, city bus / BRTS infrastructure, electric vehicle infrastructure as well as joint development works by the central and state government.
Prime Minister will inaugurate Phase-I of road infrastructure works and the main entrance of Diamond Research and Mercantile (DREAM) City. DREAM City project has been launched with the vision to meet the growing demand for commercial and residential space to complement the rapid growth of diamond trading business in Surat. Prime Minister will also lay the foundation stone of Phase-II of the project.
Prime Minister will lay the foundation stone of Biodiversity Park, which is being built in an area of over 87 hectares from Dr.Hedgewar Bridge to Bhimrad-Bamrolli Bridge. Prime Minister will also inaugurate Khoj Museum at Science Centre in Surat. Built for children, the Museum will have interactive displays, inquiry-based activities and inquisitiveness-based explorations.
PM in Bhavnagar
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of projects worth over Rs 5200 crore in Bhavnagar. Prime Minister will lay the foundation stone of the World’s First CNG Terminal and of brownfield port at Bhavnagar. The port will be developed at a cost of over Rs. 4000 crore and will have state of the art infrastructure for the world’s first CNG Terminal along with world’s fourth largest lock gate system. In addition to the CNG Terminal, the port will also cater to the future needs and demands of various upcoming projects in the region. The port will have ultra-modern Container Terminal, Multipurpose Terminal, and Liquid Terminal with direct door-step connectivity to the existing roadway and railway network. It will not only lead to economic benefits in terms of cost saving in handling cargo, but also generate employment for people in the region. Also, the CNG Import Terminal will provide an additional alternate source of energy to meet the growing demands of clean energy.
Prime Minister will also inaugurate the Regional Science Centre in Bhavnagar, which is spread over 20 acres and has been built at a cost of around Rs. 100 crore. The Centre has several theme based galleries including Marine Aquatic gallery, Automobile gallery, Nobel Prize gallery - Physiology and Medicine, Electro Mechanics gallery, Biology Science gallery. The Centre will also provide a creative platform for discovery and exploration for children through out-door installations like animatronic dinosaurs, science theme-based toy train, nature exploration tour, motion simulators, portable solar observatory etc.
During the programme, Prime Minister will also inaugurate various other projects including package 7 of Sauni Yojna link 2, 25 MW Palitana Solar PV Project, APPL Container (Aawadkrupa Plastomech Pvt. Ltd.) project; and lay foundation stone of projects including package 9 of Sauni Yohna link 2, Chorvadla Zone water supply project, among others.
PM in Ahmedabad
Prime Minister will declare the 36th National Games open in a grand opening ceremony organised at Narendra Modi Stadium in Ahmedabad. Prime Minister will also address athletes from across the country taking part in the National Games.During the event, Prime Minister will also inaugurate the world class “Swarnim Gujarat Sports University” in Desar. This landmark project is expected to transform the sports education landscape of the country.
National Games are being held in the state of Gujarat for the very first time. It will be organised from 29th September to 12th October, 2022. Nearly 15,000 sportspersons, coaches, and officials from across the country will be participating in 36 sports disciplines, making it the biggest National Games ever. The sporting events will be organised in six cities of Ahmedabad, Gandhinagar, Surat, Vadodara, Rajkot and Bhavnagar. Under the leadership of the then Chief Minister and the current Prime Minister Narendra Modi, Gujarat embarked on the journey to create a robust sports infrastructure of international standards, which helped the state to prepare for the games in a very short span of time.
At a public function in Ahmedabad, Prime Minister will inaugurate the Phase-I of Ahmedabad Metro project. This comprises about 32 km of East-West corridor from Apparel park to Thaltej and North- South corridor between Motera to Gyaspur. The Thaltej-Vastral route in the East-West corridor has 17 stations. This corridor also has a 6.6 km underground section with four stations. The 19 km North-South corridor that connects Gyaspur to Motera Stadium has 15 stations. The entire Phase 1 project is built at a cost of more than Rs. 12,900 crore. Ahmedabad Metro is a massive state of art infrastructure project involving underground tunnels, viaduct & bridges, elevated and underground station buildings, ballastless rail tracks and driverless train operation compliant rolling stock etc. The metro train set is equipped with an energy efficient propulsion system which can save about 30-35% of energy consumption. The train has a state of art suspension system providing a very smooth riding experience to passengers. Inauguration of Ahmedabad Phase-1 metro project will provide world class multi modal connectivity to the people of the city. Multi Modal connectivity is being provided with Indian Railways, and Bus system (BRTS, GSRTC and City Bus service). This includes connectivity with BRTS at Ranip, Vadaj, AEC station etc. and with Indian Railways at Gandhidham, Kalupur and Sabarmati station. At Kalupur, the metro line will be connected to the High Speed Rail system connecting Mumbai and Ahmedabad.
Prime Minister will also flag off the new & upgraded version of Vande Bharat Express between Gandhinagar and Mumbai. The Vande Bharat Express offers a myriad of superior and aircraft-like travelling experience. It is equipped with advanced state-of-the-art safety features including indigenously developed Train Collision Avoidance System - KAVACH. There are reclining seats in all classes while the Executive Coaches have the added feature of 180 degree rotating seats. Every coach is equipped with 32” screens providing passenger information and infotainment.
PM in Ambaji
Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various development projects to the nation worth over Rs. 7200 crore in Ambaji. Prime Minster will dedicate and lay foundation stone of over 45,000 houses built under PM Awas Yojana. Prime Minister will lay the foundation stone of Taranga Hill – Ambaji - Abu Road New Broad Gauge Line and development of pilgrimage facilities at Ambaji temple under PRASAD scheme. The new rail line will benefit lakhs of devotees visiting Ambaji, one of the 51 Shakti Peethas and will enrich the worship experience of the devotees at all these pilgrimage places. Other projects whose foundation stone will be laid includes construction of the runway and associated infrastructure at Airforce station, Deesa; Ambaji Bypass Road among others.
Prime Minister will also dedicate the 62 Km long New Palanpur-New Mahesana section of Western Freight Dedicated Corridor and the 13 Km long New Palanpur-New Chatodar Section (Palanpur bypass line). It will enhance connectivity to Pipavav, Deendayal Port Authority (Kandla), Mundra and other ports of Gujarat. With the opening of these sections, 734 km of the Western Dedicated Freight Corridor will become operational. The opening of this stretch will benefit industries in Mehsana-Palanpur in Gujarat; Swaroopganj, Keshavganj, Kishangarh in Rajasthan; Rewari-Manesar and Narnaul in Haryana. Prime Minister will also dedicate various road projects including widening of Mitha - Tharad - Deesa Road among others.