প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
২৯-৩০ ছেপ্টেম্বৰত গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ছুৰাট, ভাৱনগৰ, আহমেদাবাদ আৰু আম্বাজীত বিস্তৃত কাৰ্যসূচীত প্ৰায় ২৯,০০০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
প্ৰকল্পসমূহৰ লক্ষ্য হৈছে বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনিৰ বিকাশ, গতিশীলতা বৃদ্ধি আৰু সহজ জীৱন-যাপনৰ পৰিৱেশ যথেষ্ট উন্নত কৰা
আহমেদাবাদ মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন আৰু গান্ধীনগৰ-মুম্বাই কেন্দ্ৰীয় বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছ আৰু আহমেদাবাদ মেট্ৰ’তো যাত্ৰা কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ভাৱনগৰত বিশ্বৰ প্ৰথমটো চিএনজি টাৰ্মিনেলৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
গুজৰাটত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অনুষ্ঠিত ৩৬সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে
ড্ৰিম চিটীৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে-প্ৰকল্পৰ লক্ষ্য হৈছে ছুৰাটত হীৰা ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ পৰিপূৰক পৰিৱেশ গঢ়ি তোলা
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নতুন ব্ৰ’ড গজ লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব যিটো লাইনে তীৰ্থযাত্ৰীসকলক আম্বাজীৰ যাত্ৰা সুগম কৰি তুলিব
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আম্বাজী মন্দিৰ দৰ্শন কৰাৰ লগতে পূজা অৰ্চনাও কৰিব;
27 SEP 2022 12:34PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২৯ আৰু ৩০ ছেপ্টেম্বৰত গুজৰাট ভ্ৰমণ কৰিব৷ ২৯ ছেপ্টেম্বৰৰ প্ৰায় ১১ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ছুৰাটত ৩,৪০০ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিব৷ ইয়াৰ পাছতে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৱনগৰলৈ যাত্ৰা কৰিব৷ ভাৱনগত বিয়লি প্ৰায় ২ বজাত তেওঁ ৫,২০০ কোটি টকা ব্যয় সাপেক্ষ একাধিক উন্নয়নমুলক কাৰ্যসূচীৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে উদ্বোধন কৰিব৷ সন্ধিয়া প্ৰায় ৭ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদৰ নৰেন্দ্ৰ মোদী ষ্টেডিয়ামত ৩৬সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া উদ্বোধন কৰিব৷ নিশা ৯ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদৰ জিএমডিচি গ্ৰাউণ্ডত নৱৰাত্ৰি উৎসৱৰ অনুষ্ঠানত অংশগ্ৰহণ কৰিব৷
৩০ ছেপ্টেম্বৰৰ পুৱা প্ৰায় ১০:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰ ষ্টেচনত গান্ধীনগৰ-মুম্বাই বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ ফ্লেগ অফ কৰি তাৰ পৰা কালুপুৰ ৰে’লৱে ষ্টেচনলৈ ৰে’লযোগে যাত্ৰা কৰিব। পুৱা প্ৰায় ১১:৩০ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ মেট্ৰ’ ৰে’ল প্ৰকল্পৰ ফ্লেগ অফ কৰি কালুপুৰ ষ্টেচনৰ পৰা দূৰদৰ্শন কেন্দ্ৰ মেট্ৰ’ ষ্টেচনলৈ মেট্ৰ’যোগে যাত্ৰা কৰিব। দুপৰীয়া প্ৰায় ১২ বজাত আহমেদাবাদৰ আহমেদাবাদ এডুকেচন ছ’চাইটিত এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰিব। ইয়াৰ পিছত বিয়লি প্ৰায় ৫:৪৫ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আম্বাজীত ৭,২০০ কোটিৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। সন্ধিয়া প্ৰায় ৭ বজাত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আম্বাজী মন্দিৰত দৰ্শন কৰাৰ লগতে পূজা অৰ্চনা কৰিব। ইয়াৰ পিছত প্ৰায় ৭:৪৫ বজাত তেওঁ গব্বৰ তীৰ্থত মহা আৰতিত অংশগ্ৰহণ কৰিব।
এই ব্যাপক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলাই বিশ্বমানৰ আন্তঃগাঁথনি উন্নয়ন, নগৰীয়া গতিশীলতা বৃদ্ধি আৰু বহু-আৰ্হিৰ সংযোগ উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰে। সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন-যাপনৰ সহজ আৰু উন্নত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত তেওঁৰ চৰকাৰে নিৰন্তৰ মনোনিৱেশ কৰাটোকে ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰদৰ্শিত কৰা হৈছে।
ছুৰাটত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩,৪০০ কোটি টকাৰো অধিক মূল্যৰ বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ ভিতৰত পানী যোগানৰ কাম, নিষ্কাশন প্ৰকল্প, ড্ৰিম চিটী, জৈৱ বৈচিত্ৰ্য উদ্যান আৰু অন্যান্য উন্নয়নমূলক কাম যেনে—ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, ঐতিহ্য পুনৰুদ্ধাৰ, চিটী বাছ/বিআৰটিএছ আন্তঃগাঁথনি, বৈদ্যুতিক বাহনৰ আন্তঃগাঁথনিৰ লগতে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ যৌথ উন্নয়নমূলক কাম অন্তৰ্ভূক্ত আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰথম পৰ্যায়ৰ পথ আন্তঃগাঁথনিৰ কাম আৰু ডাইমণ্ড ৰিচাৰ্চ এণ্ড মাৰ্কেণ্টাইল (ড্ৰিম) চিটীৰ মূল প্ৰৱেশদ্বাৰ উদ্বোধন কৰিব। ছুৰাটত হীৰা ব্যৱসায়-বাণিজ্যৰ দ্ৰুত বৃদ্ধিৰ পৰিপূৰক হিচাপে বাণিজ্যিক আৰু আৱাসিক স্থানৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা পূৰণৰ দৃষ্টিভংগীৰে ড্ৰিম চিটী প্ৰকল্প আৰম্ভ কৰা হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰকল্পটোৰ দ্বিতীয় পৰ্যায়ৰ কামৰো আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ড০ হেডগেৱাৰ দলঙৰ পৰা ভীমৰাড-বামৰল্লী দলঙলৈকে ৮৭ হেক্টৰতকৈ অধিক ভূমিত নিৰ্মাণ কৰি থকা জৈৱ বৈচিত্ৰ্য উদ্যানৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব৷ ছুৰাটৰ বিজ্ঞান কেন্দ্ৰত খোজ সংগ্ৰহালয় উদ্বোধন কৰিব প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে। শিশুৰ বাবে নিৰ্মিত এই সংগ্ৰহালয়টোত ইণ্টাৰেক্টিভ প্ৰদৰ্শন, অনুসন্ধানভিত্তিক কাৰ্য্যকলাপ আৰু অনুসন্ধানভিত্তিক অন্বেষণৰ ব্যৱস্থা থাকিব।
ভাৱনগৰত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৱনগৰত ৫,২০০ কোটি টকা ব্যয়সাপে এলানি প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰাৰ লগতে আধাৰশিলাও স্থাপন কৰিব৷ প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভাৱনগৰত বিশ্বৰ প্ৰথমটো চিএনজি টাৰ্মিনেল আৰু ব্ৰাউনফিল্ড বন্দৰৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। ৪,০০০ কোটিৰো অধিক টকা ব্যয়েৰে এই বন্দৰটো গঢ়ি তোলা হ’ব আৰু ইয়াত বিশ্বৰ প্ৰথমটো চিএনজি টাৰ্মিনেলৰ বাবে অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি থাকিব আৰু লগতে বিশ্বৰ চতুৰ্থ বৃহত্তম লক গেট ব্যৱস্থাও থাকিব। চিএনজি টাৰ্মিনেলৰ উপৰি এই বন্দৰটোৱে অঞ্চলটোৰ আগন্তুক বিভিন্ন প্ৰকল্পৰ ভৱিষ্যতৰ প্ৰয়োজনীয়তা আৰু চাহিদাও পূৰণ কৰিব। বন্দৰটোত থাকিব অত্যাধুনিক কণ্টেইনাৰ টাৰ্মিনেল, বহুমুখী টাৰ্মিনেল আৰু লিকুইড টাৰ্মিনেলৰ সৈতে বৰ্তমানৰ পথ আৰু ৰে’লৱে নেটৱৰ্কৰ সৈতে প্ৰত্যক্ষ ঘৰে ঘৰে সংযোগৰ ব্যৱস্থা। ই কেৱল মালবাহী সামগ্ৰী পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত ব্যয় ৰাহি কৰাত অৰ্থনৈতিক লাভৰ সৃষ্টি কৰাই নহয়, অঞ্চলটোৰ লোকসকলৰ বাবে কৰ্মসংস্থাপনো সৃষ্টি কৰিব। লগতে, চিএনজি আমদানি টাৰ্মিনেলে স্বচ্ছ শক্তিৰ ক্ৰমবৰ্ধমান চাহিদা পূৰণৰ বাবে শক্তিৰ অতিৰিক্ত বিকল্প উৎস প্ৰদান কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ২০ একৰ ভূমিত বিস্তৃত আৰু প্ৰায় ১০০ কোটি টকা ব্যয়েৰে নিৰ্মাণ কৰা ভাৱনগৰৰ আঞ্চলিক বিজ্ঞান কেন্দ্ৰটোও উদ্বোধন কৰিব। কেন্দ্ৰটোত মেৰাইন একুৱাটিক গেলেৰী, অটোম’বাইল গেলেৰী, নোবেল বঁটা গেলেৰী - ফিজিঅ’লজি আৰু মেডিচিন, ইলেক্ট্ৰ’ মেকানিক্স গেলেৰী, বায়’লজি চাইন্স গেলেৰীকে ধৰি কেইবাটাও বিষয়বস্তভিত্তিক গেলেৰী আছে। এই কেন্দ্ৰই শিশুসকলৰ বাবে এনিমেট্ৰনিক ডাইনোছৰ, বিজ্ঞান বিষয়ভিত্তিক পুতলা ৰে’ল, প্ৰকৃতি অন্বেষণ ভ্ৰমণ, গতি চিমুলেটৰ, স্থানান্তৰযো্গ্য সৌৰ নিৰীক্ষণ কেন্দ্ৰ আদিৰ দৰে বৰ্হি সুবিধাসমূহৰ জৰিয়তেও শিশুসকলৰ বাবে আৱিষ্কাৰ আৰু অন্বেষণৰ বাবে এক সৃষ্টিশীল মঞ্চ প্ৰদান কৰিব।
এই কার্যসূচীৰ সময়ত প্রধানমন্ত্রীয়ে ছেউনী যোজনা লিংক ২, ২৫ মেগাৱাট পলিতানা সৌৰ পিভি প্রকল্প, এপিপিএল কণ্টেইনাৰ (আৱাদক্রুপা প্লাষ্টোমেক প্রাইভেট লিমিটেড) প্রকল্পৰ পেকেজ ৭কে ধৰি অন্যান্য বিভিন্ন প্রকল্পৰো উদ্বোধন কৰিব; আৰু ছেউনি য়োহনা লিংক ২ৰ পেকেজ ৯, চোৰভাডলা মণ্ডল পানী যোগান প্ৰকল্প আদিকে ধৰি প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব।
আহমেদাবাদত প্ৰধানমন্ত্ৰী
আহমেদাবাদৰ নৰেন্দ্ৰ মোদী ষ্টেডিয়ামত আয়োজন কৰা এক ভব্য অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৩৬সংখ্যক ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া মুকলি হোৱা বুলি ঘোষণা কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়াত অংশগ্ৰহণ কৰা দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ খেলুৱৈসকল উদ্দেশ্যি ভাষণো আগবঢ়াব।এই অনুষ্ঠানৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দেশাৰত বিশ্বমানৰ “স্বৰ্ণীম গুজৰাট ক্ৰীড়া বিশ্ববিদ্যালয়”ও উদ্বোধন কৰিব। এই গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পটোৱে দেশৰ ক্ৰীড়া শিক্ষাৰ পৰিৱেশক সলনি কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে।
গুজৰাটত প্ৰথমবাৰৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া অনুষ্ঠিত হৈছে। ২৯ ছেপ্টেম্বৰৰ পৰা ১২ অক্টোবৰ, ২০২২ লৈকে এই ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা অনুষ্ঠিত হ’ব। দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা প্ৰায় ১৫,০০০ খেলুৱৈ, প্ৰশিক্ষক আৰু বিষয়াবৰ্গই ৩৬টা ক্ৰীড়া শাখাত অংশগ্ৰহণ কৰিব, যিটো এতিয়ালৈকে অনুষ্ঠিত প্ৰতিযোগিতাৰ ভিতৰত সৰ্ববৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় ক্ৰীড়া হিচাপে পৰিগণিত হ’ব। আহমেদাবাদ, গান্ধীনগৰ, ছুৰাট, বদোদৰা, ৰাজকোট, ভাৱনগৰ আদি ৬খন চহৰত আয়োজন কৰা হ’ব ক্ৰীড়া প্ৰতিযোগিতা। তদানিন্তন মুখ্যমন্ত্ৰী তথা বৰ্তমানৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত গুজৰাটে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মানদণ্ডৰ এক শক্তিশালী ক্ৰীড়া আন্তঃগাঁথনি গঢ়ি তোলাৰ যাত্ৰাত অৱতীৰ্ণ হৈছিল, যিটো অতি কম সময়ৰ ভিতৰতে ৰাজ্যখনক খেলৰ বাবে প্ৰস্তুতি চলোৱাত সহায় কৰিছিল।
আহমেদাবাদৰ এক ৰাজহুৱা অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আহমেদাবাদ মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ উদ্বোধন কৰিব। ইয়াত এপাৰেল পাৰ্কৰ পৰা থালটেজলৈকে প্ৰায় ৩২ কিলোমিটাৰ পূব-পশ্চিম কৰিড’ৰ আৰু মটেৰাৰ পৰা গ্যাছপুৰলৈ উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিড’ৰ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে। পূব-পশ্চিম কৰিড’ৰৰ থালটেজ-ভাষ্ট্ৰল পথত ১৭টা ষ্টেচন আছে। এই কৰিড’ৰত চাৰিটা ষ্টেচন থকা ৬.৬ কিলোমিটাৰ মাটিৰ তলৰ যোৱা অংশও আছে। গ্যাছপুৰৰ সৈতে মটেৰা ষ্টেডিয়াম সংযোগ কৰা ১৯ কিলোমিটাৰ উত্তৰ-দক্ষিণ কৰিড’ৰত আছে ১৫টা ষ্টেচন। ৫০ ১২,৯০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়েৰে সমগ্ৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ প্ৰকল্পৰ কাম নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আহমেদাবাদ মেট্ৰ' হৈছে এটা বৃহৎ অত্যাধুনিক আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প য'ত মাটিৰ তলৰ সুৰংগ, ভায়াডাক্ট আৰু দলং, উচ্চ আৰু ভূগৰ্ভস্থ ষ্টেচনৰ ভৱন, বিস্ফোৰণমুক্ত ৰে'ল ট্ৰেক আৰু চালকবিহীন ৰে'ল পৰিচালনা অনুসৰি ৰোলিং ষ্টক আদি জড়িত হৈ আছে, যিটোৱে শক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৩০-৩৫% ৰাহি কৰিব। ৰে’লখনত অত্যাধুনিক ছাচপেনচন ব্যৱস্থা আছে যিটোৱে যাত্ৰীসকলক অতি মসৃণভাৱে যাত্ৰা কৰাৰ অভিজ্ঞতা প্ৰদান কৰিব। আহমেদাবাদৰ প্ৰথম পৰ্যায়ৰ মেট্ৰ’ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন কৰিলে মহানগৰীৰ জনসাধাৰণক বিশ্বমানৰ মাল্টি ম’ডেল সংযোগৰ সুবিধা হ’ব। ভাৰতীয় ৰে’লৱে, আৰু বাছ ব্যৱস্থা (বিআৰটিএছ, জিএছআৰটিচি আৰু চিটি বাছ সেৱা)ৰ সৈতে মাল্টি ম’ডেল সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৰাণীপ, বদজ, এইচি ষ্টেচন আদিত বিআৰটিএছৰ সৈতে আৰু গান্ধীধাম, কালুপুৰ আৰু সবৰমতী ষ্টেচনত ভাৰতীয় ৰে’লৱেৰ সৈতে সংযোগ আছে। কালুপুৰত মেট্ৰ’ লাইনটো মুম্বাই আৰু আহমেদাবাদক সংযোগ কৰা ক্ষিপ্ৰগতিৰ ৰে’ল ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংযোগ কৰা হ’ব।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গান্ধীনগৰ আৰু মুম্বাইৰ মাজত বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছৰ নতুন আৰু উন্নীতকৰণ সংস্কৰণো উদ্বোধন কৰিব। বন্দে ভাৰত এক্সপ্ৰেছত অসংখ্য উচ্চমানৰ আৰু বিমানৰ দৰে ভ্ৰমণ অভিজ্ঞতা আছে। ইয়াত থলুৱাভাৱে বিকশিত কৰা ট্ৰেইন কলিজিন এভয়ডেন্স চিষ্টেম-কাভাচকে ধৰি উন্নত অত্যাধুনিক সুৰক্ষা বৈশিষ্ট্যৰে সজ্জিত কৰা হৈছে। সকলো শ্ৰেণীতে পিছলৈ হাউলি যাব পৰা আসন থকাৰ বিপৰীতে এক্সিকিউটিভ কোচসমূহ ১৮০ ডিগ্ৰী ঘূৰণসক্ষম আসনৰ অতিৰিক্ত বৈশিষ্ট্য আছে। প্ৰতিটো কোচত ৩২ ইঞ্চি স্ক্ৰীণ আছে যাৰ জৰিয়তে যাত্ৰীসকলক তথ্য আৰু মনোৰঞ্জন প্ৰদান কৰিব৷
আম্বাজীত প্ৰধানমন্ত্ৰী
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আম্বাজীত ৭২০০ কোটিতকৈ অধিক টকা ব্যয়সাপেক্ষ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী আৱাস যোজনাৰ অধীনত নিৰ্মিত ৪৫,০০০ অধিক গৃহ উচৰ্গা কৰাৰ লগতে আধাৰশিলা স্থাপন কৰিব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰসাদ আঁচনিৰ অধীনত তৰংগা পাহাৰ–আম্বাজী-আবু ৰোড নিউ ব্ৰ’ড গজ লাইনৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে আম্বাজী মন্দিৰত তীৰ্থযাত্ৰাৰ সুবিধা গঢ়ি তুলিব। এই নতুন ৰে’ল লাইনে ৫১খন শক্তিপীঠৰ ভিতৰত অন্যতম আম্বাজীলৈ অহা লাখ লাখ ভক্তক উপকৃত কৰিব আৰু এই আটাইকেইটা তীৰ্থস্থানতে ভক্তসকলৰ পূজা অৰ্চনা কৰাৰ অভিজ্ঞতাৰে সমৃদ্ধ কৰিব। আধাৰশিলা স্থাপন কৰিবলগীয়া আন আন প্ৰকল্পসমূহৰ ভিতৰত দীছাত বায়ুসেনা ষ্টেচন, ৰাণৱে আৰু সংশ্লিষ্ট আন্তঃগাঁথনি নিৰ্মাণ; আম্বাজী বাইপাছ ৰোড উল্লেখযোগ্য।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পশ্চিম মালবাহী ৰে’লৰ নামত উচৰ্গিত কৰিড’ৰৰ ৬২ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নিউ পালনপুৰ-নিউ মহেছানা অংশ আৰু ১৩ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ নিউ পালনপুৰ-নিউ চাটোদৰ অংশ (পালনপুৰ বাইপাছ লাইন) উচৰ্গা কৰিব। ইয়াৰ জৰিয়তে গুজৰাটৰ পিপাৱভ, দীনদয়াল বন্দৰ প্ৰাধিকৰণ (কন্দলা), মুন্দ্ৰা আদি বন্দৰসমূহৰ সৈতে সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব। এই অংশসমূহ মুকলি হোৱাৰ লগে লগে পশ্চিম নিৰ্দিষ্ট মালবাহী কৰিড’ৰৰ ৭৩৪ কিলোমিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ পথ কাৰ্যক্ষম হ’ব। এই অংশ মুকলি কৰিলে গুজৰাটৰ মেহছানা-পালনপুৰৰ উদ্যোগসমূহ; স্বৰূপগঞ্জ, কেশৱগঞ্জ, ৰাজস্থানৰ কিষানগড়; হাৰিয়ানাৰ ৰেৱাৰী-মনেছাৰ আৰু নৰনৌল লাভৱান হ’ব। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মিঠা-থাৰাড-দীছা পথ বহলীকৰণৰ লগতে অন্যান্য বিভিন্ন গড়কাপ্তানি প্ৰকল্পও দেশবাসীৰ নামত উচৰ্গা কৰিব।

Prime Minister's Office
PM to visit Gujarat on 29-30 September
PM to inaugurate and lay foundation stone of various development projects worth around Rs 29,000 crores in programmes spread across Surat, Bhavnagar, Ahmedabad and Ambaji
PM to inaugurate and lay foundation stone of various development projects worth around Rs 29,000 crores in programmes spread across Surat, Bhavnagar, Ahmedabad and Ambaji
Projects aimed to develop world-class infrastructure, enhance mobility and significantly improve ease of living
PM to inaugurate Phase-I of Ahmedabad Metro project and flag off Gandhinagar-Mumbai Central Vande Bharat Express
PM to also take a ride in Vande Bharat Express and Ahmedabad Metro
PM to lay foundation stone of World’s First CNG Terminal at Bhavnagar
PM to declare open the 36th National Games; being held for the first time in Gujarat
PM to inaugurate Phase I of DREAM City - project aimed to complement the rapid growth of diamond trading business in Surat
PM to lay foundation stone of new broad gauge line which will make it easier for pilgrims to travel to Ambaji
PM to perform Darshan and Pooja at Ambaji temple; to attend Maha Aarti at Gabbar Tirtha
PM to participate in Navratri Festival celebrations in Ahmedabad
27 SEP 2022 12:34PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Gujarat on 29th and 30th September. At around 11 AM on 29th September, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various projects worth more than Rs. 3400 crore in Surat. Thereafter, Prime Minister will travel to Bhavnagar. There at around 2 PM, he will lay the foundation stone and inaugurate multiple developmental initiatives worth over Rs 5200 crore. At around 7 PM, Prime Minister will inaugurate the 36th National Games at Narendra Modi Stadium in Ahmedabad. At around 9 PM, Prime Minister will attend the Navratri Festival at GMDC ground in Ahmedabad.
On 30th September, at around 10:30 AM, Prime Minister will flag off Gandhinagar- Mumbai Vande Bharat Express at Gandhinagar station and travel on the train from there to Kalupur Railway Station. At around 11:30 AM, Prime Minister will flag off the Ahmedabad Metro rail project and will take a metro ride from Kalupur station to Doordarshan Kendra metro station. At around 12 noon, Prime Minister will inaugurate Phase-I of Ahmedabad Metro project at a public function at Ahmedabad Education Society in Ahmedabad. Thereafter, at around 5:45 PM, Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various projects worth over Rs 7200 crore in Ambaji. At around 7 PM, Prime Minister will perform Darshan and Pooja at Ambaji Temple. Thereafter, at around 7:45 PM, he will attend Maha Aarti at Gabbar Tirtha.
Inauguration and foundation stone of these wide ranging developmental projects reflect the commitment of the Prime Minister to develop world class infrastructure, enhance urban mobility and improve multi-modal connectivity. It also showcases the continuous focus of his government on improving the ease of living of the common man.
PM in Surat
Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various projects worth more than Rs. 3400 crore. These include works for water supply, drainage projects, DREAM City, Biodiversity Park and other development works such as public infrastructure, heritage restoration, city bus / BRTS infrastructure, electric vehicle infrastructure as well as joint development works by the central and state government.
Prime Minister will inaugurate Phase-I of road infrastructure works and the main entrance of Diamond Research and Mercantile (DREAM) City. DREAM City project has been launched with the vision to meet the growing demand for commercial and residential space to complement the rapid growth of diamond trading business in Surat. Prime Minister will also lay the foundation stone of Phase-II of the project.
Prime Minister will lay the foundation stone of Biodiversity Park, which is being built in an area of over 87 hectares from Dr.Hedgewar Bridge to Bhimrad-Bamrolli Bridge. Prime Minister will also inaugurate Khoj Museum at Science Centre in Surat. Built for children, the Museum will have interactive displays, inquiry-based activities and inquisitiveness-based explorations.
PM in Bhavnagar
Prime Minister will inaugurate and lay the foundation stone of projects worth over Rs 5200 crore in Bhavnagar. Prime Minister will lay the foundation stone of the World’s First CNG Terminal and of brownfield port at Bhavnagar. The port will be developed at a cost of over Rs. 4000 crore and will have state of the art infrastructure for the world’s first CNG Terminal along with world’s fourth largest lock gate system. In addition to the CNG Terminal, the port will also cater to the future needs and demands of various upcoming projects in the region. The port will have ultra-modern Container Terminal, Multipurpose Terminal, and Liquid Terminal with direct door-step connectivity to the existing roadway and railway network. It will not only lead to economic benefits in terms of cost saving in handling cargo, but also generate employment for people in the region. Also, the CNG Import Terminal will provide an additional alternate source of energy to meet the growing demands of clean energy.
Prime Minister will also inaugurate the Regional Science Centre in Bhavnagar, which is spread over 20 acres and has been built at a cost of around Rs. 100 crore. The Centre has several theme based galleries including Marine Aquatic gallery, Automobile gallery, Nobel Prize gallery - Physiology and Medicine, Electro Mechanics gallery, Biology Science gallery. The Centre will also provide a creative platform for discovery and exploration for children through out-door installations like animatronic dinosaurs, science theme-based toy train, nature exploration tour, motion simulators, portable solar observatory etc.
During the programme, Prime Minister will also inaugurate various other projects including package 7 of Sauni Yojna link 2, 25 MW Palitana Solar PV Project, APPL Container (Aawadkrupa Plastomech Pvt. Ltd.) project; and lay foundation stone of projects including package 9 of Sauni Yohna link 2, Chorvadla Zone water supply project, among others.
PM in Ahmedabad
Prime Minister will declare the 36th National Games open in a grand opening ceremony organised at Narendra Modi Stadium in Ahmedabad. Prime Minister will also address athletes from across the country taking part in the National Games.During the event, Prime Minister will also inaugurate the world class “Swarnim Gujarat Sports University” in Desar. This landmark project is expected to transform the sports education landscape of the country.
National Games are being held in the state of Gujarat for the very first time. It will be organised from 29th September to 12th October, 2022. Nearly 15,000 sportspersons, coaches, and officials from across the country will be participating in 36 sports disciplines, making it the biggest National Games ever. The sporting events will be organised in six cities of Ahmedabad, Gandhinagar, Surat, Vadodara, Rajkot and Bhavnagar. Under the leadership of the then Chief Minister and the current Prime Minister Narendra Modi, Gujarat embarked on the journey to create a robust sports infrastructure of international standards, which helped the state to prepare for the games in a very short span of time.
At a public function in Ahmedabad, Prime Minister will inaugurate the Phase-I of Ahmedabad Metro project. This comprises about 32 km of East-West corridor from Apparel park to Thaltej and North- South corridor between Motera to Gyaspur. The Thaltej-Vastral route in the East-West corridor has 17 stations. This corridor also has a 6.6 km underground section with four stations. The 19 km North-South corridor that connects Gyaspur to Motera Stadium has 15 stations. The entire Phase 1 project is built at a cost of more than Rs. 12,900 crore. Ahmedabad Metro is a massive state of art infrastructure project involving underground tunnels, viaduct & bridges, elevated and underground station buildings, ballastless rail tracks and driverless train operation compliant rolling stock etc. The metro train set is equipped with an energy efficient propulsion system which can save about 30-35% of energy consumption. The train has a state of art suspension system providing a very smooth riding experience to passengers. Inauguration of Ahmedabad Phase-1 metro project will provide world class multi modal connectivity to the people of the city. Multi Modal connectivity is being provided with Indian Railways, and Bus system (BRTS, GSRTC and City Bus service). This includes connectivity with BRTS at Ranip, Vadaj, AEC station etc. and with Indian Railways at Gandhidham, Kalupur and Sabarmati station. At Kalupur, the metro line will be connected to the High Speed Rail system connecting Mumbai and Ahmedabad.
Prime Minister will also flag off the new & upgraded version of Vande Bharat Express between Gandhinagar and Mumbai. The Vande Bharat Express offers a myriad of superior and aircraft-like travelling experience. It is equipped with advanced state-of-the-art safety features including indigenously developed Train Collision Avoidance System - KAVACH. There are reclining seats in all classes while the Executive Coaches have the added feature of 180 degree rotating seats. Every coach is equipped with 32” screens providing passenger information and infotainment.
PM in Ambaji
Prime Minister will lay the foundation stone and dedicate various development projects to the nation worth over Rs. 7200 crore in Ambaji. Prime Minster will dedicate and lay foundation stone of over 45,000 houses built under PM Awas Yojana. Prime Minister will lay the foundation stone of Taranga Hill – Ambaji - Abu Road New Broad Gauge Line and development of pilgrimage facilities at Ambaji temple under PRASAD scheme. The new rail line will benefit lakhs of devotees visiting Ambaji, one of the 51 Shakti Peethas and will enrich the worship experience of the devotees at all these pilgrimage places. Other projects whose foundation stone will be laid includes construction of the runway and associated infrastructure at Airforce station, Deesa; Ambaji Bypass Road among others.
Prime Minister will also dedicate the 62 Km long New Palanpur-New Mahesana section of Western Freight Dedicated Corridor and the 13 Km long New Palanpur-New Chatodar Section (Palanpur bypass line). It will enhance connectivity to Pipavav, Deendayal Port Authority (Kandla), Mundra and other ports of Gujarat. With the opening of these sections, 734 km of the Western Dedicated Freight Corridor will become operational. The opening of this stretch will benefit industries in Mehsana-Palanpur in Gujarat; Swaroopganj, Keshavganj, Kishangarh in Rajasthan; Rewari-Manesar and Narnaul in Haryana. Prime Minister will also dedicate various road projects including widening of Mitha - Tharad - Deesa Road among others.