ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲ ଖାଲି ପଦବୀ ସଂଖ୍ୟାରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବୃଦ୍ଧି
27 SEP 2022 5:49PM by PIB Bhubaneswar
ଶ୍ରମ ଓ ନିଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ (ଏମଓଏଲଇ), ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଜାତୀୟ କ୍ୟାରିୟର ସେବା (ଏନସିଏସ) ପୋର୍ଟାଲ, ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଜୁଲାଇ 2015 ରେ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଏନସିଏସ୍ ହେଉଛି ଏକ ଜବ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯାହାକି ଚାକିରୀ ଖୋଜୁଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ କରାଇ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର ନିଯୁକ୍ତି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରିବାରେ ସହାୟତା କରିଥାଏ। କ୍ୟାରିୟର କାଉନସେଲିଂ, ଧନ୍ଦାମୂଳକ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ ଏବଂ କ୍ୟାରିୟର ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ମାଧ୍ୟମରେ ଏନସିଏସ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱର ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ସହାୟତା କରିଥାଏ।
26 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022 ସୁଦ୍ଧା, ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ସକ୍ରିୟ ଶୂନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକ 4,82,264 ର ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସ୍ତରରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯାହା ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ରହିଛି ଓ ଏହା ଦେଶରେ ନିଯୁକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ସୁଚାଉଛି। ପୂର୍ବ ସର୍ବକାଳୀନ ସର୍ବାଧିକ ସକ୍ରିୟ ଶୂନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ଗୁଡିକ 3,20,917 ଥିଲା ଯାହା ଜୁନ୍, 2019 ରେ ରେକର୍ଡ କରାଯାଇଥିଲା। ସର୍ବାଧିକ ନିଯୁକ୍ତି ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା 5 ଟି ଗୁରୁତ୍ବପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ର ହେଉଛି - ଅର୍ଥ ଏବଂ ବୀମା, ଅପରେସନ୍ସ ଏବଂ ସପୋର୍ଟ, ହୋଟେଲ / ଖାଦ୍ୟ ସେବା ଏବଂ କ୍ୟାଟରିଂ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଏବଂ ଆଇଟି ଏବଂ ଯୋଗାଯୋଗ। ଏହାର ଆରମ୍ଭରୁ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲ ମାଧ୍ୟମରେ ପରିଚାଳିତ କରାଯାଇଥିବା ଶୂନ୍ୟ ସ୍ଥାନ ସଂଖ୍ୟା 1.09 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ରହିଛି।
ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷ 2022-23 ମଧ୍ୟ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରୁ ସର୍ଟଲିଷ୍ଟ ହୋଇଥିବା ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟାରେ ବୃଦ୍ଧି ଘଟିଛି | ଏପ୍ରିଲ୍ 2021 ରୁ ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2021 ମଧ୍ୟରେ ସର୍ଟଲିଷ୍ଟ ପ୍ରାର୍ଥୀମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 1,90,335 ରହିଥିଲା। 1 ଏପ୍ରିଲ 2022 ରୁ 26 ସେପ୍ଟେମ୍ବର 2022 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହି ସଂଖ୍ୟା 25 ଲକ୍ଷ ଅତିକ୍ରମ କରିସାରିଛି।
ମାନ୍ୟବର ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା 2022-23 ବଜେଟ୍ ଘୋଷଣା ସହିତ; ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଇଶ୍ରମ ସହିତ ଏପିଆଇ- ଆଧାରିତ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ ରହିଛି ଯାହା ଅଣସଂଗଠିତ ଶ୍ରମିକମାନଙ୍କୁ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ଚାକିରୀ ଖୋଜୁଥିବା ତଥା ଉଦ୍ୟମ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଏମଏସଏମଇ ଗୁଡ଼ିକର ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ୟମ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜିକରଣ କରିବାକୁ ସହଜ କରିଥାଏ ଯାହା ଦ୍ବାରା ସେମାନଙ୍କ ଶୂନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ନିଯୁକ୍ତିଦାତା ଭାବରେ ସହଜରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ କରିପାରିବେ। ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ଚାକିରୀ ଖୋଜୁଥିବା ଏସଆଇପି ର ସାର୍ଟିଫାଏଡ୍ କୁଶଳୀ ପ୍ରାର୍ଥୀଙ୍କ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ସ୍କିଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋର୍ଟାଲ୍ (ଏସଆଇପି) ସହିତ ଏନସିଏସ୍ ର ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେସନ ରହିଛି। ଏନସିଏସ୍ ଏବଂ ଉଦ୍ୟମ ପୋର୍ଟାଲଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଲିଙ୍କେଜ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ 39,000 ରୁ ଅଧିକ ଏମଏସଏମଇର ପଞ୍ଜୀକରଣ ହୋଇପାରିଛି। ସମୁଦାୟ ଇଶ୍ରମ ପଞ୍ଜୀକରଣକାରୀ ଯେଉଁମାନେ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା 9.72 ଲକ୍ଷ ରହିଛି। ଏହା ସହିତ, ପିଏମକେଭିୱାଇ (ସ୍କିଲ ଇଣ୍ଡିଆ ପୋର୍ଟାଲ) ର ମୋଟ 41.52 ଲକ୍ଷ ସାର୍ଟିଫିକେଟ୍ ତଥ୍ୟ ଏନସିଏସ୍ ପୋର୍ଟାଲ ସହିତ ସେୟାର ହୋଇଛି।

Ministry of Labour & Employment
Significant increase in vacancies on the NCS portal
27 SEP 2022 5:49PM by PIB Delhi
The National Career Service (NCS) portal of the Ministry of Labour & Employment (MoLE), Government of India was launched by the Hon’ble Prime Minister in July 2015. NCS portal is a job platform providing a variety of employment services aimed at helping qualified jobseekers to connect with potential employers for finding suitable employment. NCS also enhances the candidates' personality through Career counselling, vocational guidance, and career skill training.
As of 26th September 2022, the active vacancies on the NCS portal reached an all-time high of 4,82,264 spanning across diverse sectors indicating a boost in employment in the country. The previous all-time high active vacancies were 3,20,917 which were recorded in June, 2019. The top 5 contributing sectors being- Finance & Insurance, Operations & Support, Hotel/Food Service & Catering, Health Sector and IT & Communication. The cumulative number of vacancies mobilized over the NCS portal since inception is more than 1.09 Crore.
Financial Year 2022-23 also witnessed a surge in the number of shortlisted candidates from the NCS Portal. The Shortlisted count for candidates between April 2021 to September 2021 was 1,90,335. While from 1st April 2022 till 26th September 2022 the count has already crossed the mark of 25 lakhs.
In line with the Budgetary Announcement 2022-23 by the Hon’ble Finance Minister; the NCS portal now has API-based integration with eShram that facilitates unorganized workers to register on the NCS portal as jobseekers and UDYAM portal for the registration of UDYAM registered MSMEs to easily register as employers on the NCS Portal to post their vacancies. NCS already has integration with Skill India Portal (SIP) for registration of Certified skilled candidates of SIP as jobseekers on the NCS portal. The linkage between the NCS and UDYAM Portals has led to an overwhelming registration of more than 39,000 MSMEs on NCS portal, till date. Total eShram registrants who have registered on NCS portal are 9.72 lakh. Further, a total of 41.52 lakh certificate data of PMKVY (Skill India Portal) has been shared with NCS portal.