ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଓ ପରିବାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଭାରତରେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ହ୍ରାସ କରିବାରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ହାସଲ
ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ହ୍ରାସ ଘଟିଚାଲିବା ପରେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଆଇଏମଆର), ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରୁ କମ୍‌ ବୟସର ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ୟୁ୫ଏମଆର) ଏବଂ ନବଜାତ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଏନଏମଆର)ରେ ଆହୁରି ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମଜଭୁତ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସହଭାଗୀତା ଏବଂ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କର୍ମୀମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ ମନୋଭାବ ସହିତ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ଏସଡିଜି ୨୦୩୦ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରସ୍ତୁତ: ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବ୍ୟ
23 SEP 2022 2:39PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତକୁ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରକୁ ଆହୁରି ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉପଲବ୍ଧି ପ୍ରାପ୍ତ ହୋଇଛି । ରେଜିଷ୍ଟ୍ରାର୍‌ ଜେନେରାଲ ଅଫ୍‌ ଇଣ୍ଡିଆ (ଆରଜିଆଇ) ଦ୍ୱାରା ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୨, ୨୦୨୨ ତାରିଖ ଦିନ ଜାରି କରାଯାଇଥିବା ନମୁନା ପଂଜୀକରଣ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏସଆରଏସ) ସାଂଖ୍ୟିକ ରିପୋର୍ଟ ୨୦୨୦ ଅନୁସାରେ ଦେଶରେ ୨୦୧୪ଠାରୁ ଆଇଏମଆର, ୟୁ୫ଏମଆର ଏବଂ ଏନଏମଆରେ ହ୍ରାସ ଆସିଛି ଏବଂ ଏବଂ ଦେଶ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପୋଷଣୀୟ ବିକାଶ ଲକ୍ଷ୍ୟ (ଏସଡିଜି) ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛି ।
କେନ୍ଦ୍ର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପରିବାର କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମନସୁଖ ମାଣ୍ଡବୀୟ ଏହି ଉପଲବ୍ଧି ଉପରେ ଦେଶକୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀ, ସେବା କାର୍ଯ୍ୟରେ ନିୟୋଜିତ ଲୋକ ତଥା ସମୁଦାୟ ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର ହ୍ରାସ କରିବା ଦିଗରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିବାରୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି – “ଏସଆରଏସ ୨୦୨୦ରେ ୨୦୧୪ଠାରୁ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ଲଗାତାର ଭାବେ ହ୍ରାସ ଘଟିଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ଭାରତ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମମାନ, ମଜଭୁତ କେନ୍ଦ୍ର-ରାଜ୍ୟ ସହଭାଗୀତା ତଥା ସମସ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର୍ମୀମାନଙ୍କ ସମର୍ପଣ ଭାବେ ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାରକୁ ୨୦୩୦ ଏସଡ଼ିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅଛି ।”
ଲଗାତାର ଭାବେ ହ୍ରାସ ଘଟିଚାଲିବା ପରେ ଆଇଏମଆର, ୟୁ୫ଏମଆର ଏବଂ ଏନଏମଆରରେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ହ୍ରାସ ଘଟିଛି ।
ଦେଶରେ ପାଞ୍ଚବର୍ଷରୁ କମ୍‌ ଆୟୁବର୍ଗର ଶିଶୁମାନଙ୍କ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ୟୁ୫ଏମଆର)ରେ ୨୦୧୯ଠାରୁ ତିନି ଅଙ୍କର (ବାର୍ଷିକ ହ୍ରାସ ଦର ୮.୬ ପ୍ରତିଶତ) (୨୦୧୯ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦୦ ଜୀବିତ ଜନ୍ମ ୩୫ ପ୍ରତିଶତ ତୁଳନାରେ ୨୦୨୦ରେ ୩୨ ପ୍ରତି ୧,୦୦୦ ଜୀବିତ ଜନ୍ମ) । ଏଥିରୁ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରର ୩୬ରୁ ସହରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୧ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାର୍ଥକ୍ୟ ରହିଛି ।
ବାଳିକାମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ୟୁ୫ଏମଆର ବାଳକ (୩୧) ତୁଳନାରେ ଅଧିକ (୩୩) ରହିଛି ।
ୟୁ୫ଏମଆରରେ ସର୍ବାଧିକ ହ୍ରାସ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ (୫ ଅଙ୍କ) ତଥା କର୍ଣ୍ଣାଟକ ( ୫ ଅଙ୍କ)ରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି ।
ଶିଶୁ ମୃତ୍ୟୁ ହାର (ଆଇଏମଆର)ରେ ମଧ୍ୟ ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦୦ ଜୀବିତ ଜନ୍ମ ମଧ୍ୟରୁ ୩୦ରୁ ୨୦୨୦ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦୦ ଜୀବିତ ଜନ୍ମରେ ୨୮ ସହିତ ୨ ଅଙ୍କର ହ୍ରାସ ହାସଲ କରାଯାଇଛି । (ବାର୍ଷିକ ହ୍ରାସ ହାର: ୬.୭ ପ୍ରତିଶତ) ।
ଗ୍ରାମୀଣ- ସହରୀ ପାର୍ଥକ୍ୟ ସୀମିତ ହୋଇ ୧୨ ଅଙ୍କକୁ ଆସିଯାଇଛି । (ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ର ୧୯, ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ର- ୩୧) ।
୨୦୨୦ରେ କୌଣସି ଲୈଙ୍ଗିକ ଭେଦଭାବ ଦେଖାଯାଇନାହିଁ (ପୁରୁଷ- ୨୮,ମହିଳା – ୨୮) ।
ନବଜାତ ମୃତ୍ୟୁ ହାରରେ ମଧ୍ୟ ଦୁଇ ଅଙ୍କର ହ୍ରାସ ଘଟିଛି । ଏହା ୨୦୧୯ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦୦ ଜୀବିତ ଜନ୍ମରେ ୨୨ ଥିଲା ଯାହା ୨୦୨୦ରେ ପ୍ରତି ୧୦୦୦ ଜୀବିତ ଜନ୍ମରେ ୨୦ ହୋଇଯାଇଛି । (ବାର୍ଷିକ ହ୍ରାସ: ୯.୧ ପ୍ରତିଶତ) । ଏହା ସହରାଞ୍ଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୧୨ରୁ ନେଇ ଗ୍ରାମୀଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ୨୩ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରହିଛି ।
ଏସଆରଏସ ୨୦୨୦ ରିପୋର୍ଟ ଅନୁସାରେ
ଛଅ (୬) ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଯେଉଁମାନେ ଏନଏମଆରରେ ପ୍ରଥମେ ରହିଛନ୍ତି: (<=୧୨ ୨୦୩୦ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ)ର ଏସଡ଼ିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରିସାରିଛନ୍ତି: କେରଳ (୪), ଦିଲ୍ଲୀ (୯), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (୧୧), ଜାମ୍ମୁ ଓ କାଶ୍ମୀର (୧୨), ଏବଂ ପଞ୍ଜାବ (୧୨)
ଏଗାର (୧୧) ରାଜ୍ୟ/କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ କ୍ଷେତ୍ର ଯେଉଁମାନେ ୟୁ୫ଏମଆରରେ ପ୍ରଥମେ ଅଛନ୍ତି: (<=୨୫ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୨୦୩୦)ର ଏସଡିଜି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତ କରିସାରିଛନ୍ତି: କେରଳ (୮), ତାମିଲନାଡ଼ୁ (୧୩), ଦିଲ୍ଲୀ (୧୪), ମହାରାଷ୍ଟ୍ର (୧୮), ଜମ୍ମୁ- କଶ୍ମୀର (୧୭), କର୍ଣ୍ଣାଟକ (୨୧), ପଞ୍ଜାବ (୨୨), ପଶ୍ଚିମ ବଙ୍ଗଳା (୨୨), ତେଲଙ୍ଗାନା (୨୩), ଗୁଜରାଟ (୨୪) ଏବଂ ହିମାଚଳ ପ୍ରଦେଶ (୨୪) ।

Ministry of Health and Family Welfare
India achieves significant landmarks in reduction of Child Mortality
Following a steady downward trend, IMR, U5MR and NMR further decline
India poised to meet SDG 2030 targets of Child Mortality under leadership of Hon. Prime Minister with focused interventions, strong Centre-State partnership and dedication of health workers: Dr. Mansukh Mandaviya
23 SEP 2022 2:39PM by PIB Delhi
In a significant milestone, India has achieved landmark achievement in further reduction of child mortality rates. As per the Sample Registration System (SRS) Statistical Report 2020 released on 22nd September 2022 by Registrar General of India (RGI), the country has been witnessing a progressive reduction in IMR, U5MR and NMR since 2014 towards achieving the Sustainable Development Goals (SDG) targets by 2030.
Union Health and Family Welfare Minister, Dr Mansukh Mandaviya congratulated the nation on this achievement and thanked all health workers, caregivers and community members for relentlessly working towards reducing child mortality. “There has been sustained decline since 2014, as revealed by SRS 2020. India is poised to meet 2030 SDG targets of child mortality under leadership of Hon. Prime Minister Shri Narendra Modi ji with focused interventions, strong Centre-State partnership and dedication of all health workers”, he stated.
INDICATOR
SRS 2014
SRS 2019
SRS 2020
Crude Birth Rate (CBR)
21.0
19.7
19.5
Total Fertility Rate
2.3
2.1
2.0
Early Neonatal Mortality Rate (ENMR) – 0- 7 days
20
16
15
Neonatal Mortality Rate (NMR)
26
22
20
Infant Mortality Rate (IMR)
39
30
28
Under 5 Mortality Rate (U5MR)
45
35
32
Following a steady downward trend, IMR, U5MR and NMR have further declined:
· Under 5 Mortality Rate (U5MR) for the country has shown significant decline of 3 points (Annual Decline Rate: 8.6%) from 2019 (32 per 1000 live births in 2020 against 35 per 1000 live births in 2019). It varies from 36 in rural areas to 21 in urban areas.
• U5MR for Female is higher (33) than male (31). There has been a decline of 4 points in male U5MR and 3 points in female U5MR during the corresponding period.
• Highest decline of U5MR is observed in the State of Uttar Pradesh (5 points) and Karnataka (5 points)
• Infant Mortality Rate (IMR) has also registered 2-point decline to 28 per 1000 live births in 2020 from 30 per 1000 live births in 2019 (Annual Decline Rate: 6.7%).
• The Rural-Urban difference has narrowed to 12 points (Urban 19, Rural-31).
• No gender differential has observed in 2020 (Male -28, Female - 28).
• Neonatal Mortality Rate has also declined by 2 points from 22 per 1000 live births in 2019 to 20 per 1000 live births in 2020 (Annual Decline Rate: 9.1%). It ranges from 12 in urban areas to 23 in rural areas.
As per SRS 2020 Report,
• Six (6) States/ UT have already attained SDG target of NMR (<=12 by 2030): Kerala (4), Delhi (9), Tamil Nadu (9), Maharashtra (11), Jammu & Kashmir (12) and Punjab (12).
• Eleven (11) States/UT have already attained SDGs target of U5MR (<=25 by 2030): Kerala (8), Tamil Nadu (13), Delhi (14), Maharashtra (18), J&K (17), Karnataka (21), Punjab (22), West Bengal (22), Telangana (23), Gujarat (24), and Himachal Pradesh (24).