প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা কুনো নেস্নেল পার্কতা -‌ ভারত্তগী মুৎখ্রবা - লমলক্কী চীতাহশিং থাদোকখ্রে
চীতাহ মিত্রাশিং, চীতাহ রিহেবিলিতেসন মেনেজমেন্ত গ্রুপ অমসুং মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা ৱারী শাখ্রে
নামীবিয়াদগী পুরকখিবা চীতাহশিং অসি মালেমগী ইহান হানবা ইন্তর-কন্তিনেন্তেল লার্জ ৱাইল্দ কার্নিবোর ত্রান্সলোকেসন প্রোজেক্ত ওইরিবা প্রোজেক্ত চীতাহগী মখাদা ভারত্তা পুরকখিবনি
ভারত্তা চীতাহ অমুক হন্না পুশিল্লকপনা ওপন ফোরেস্ত অমসুং গ্রাসলেন্ত ইকোসিস্তেম হান্নগী ফীভমদা হঞ্জিনহনবদা মতেং ওইগনি অমদি মফম অদুগী মীয়ামগী হিংনবগী পাম্বৈসু হেনগৎহনগনি
17 SEP 2022 12:21PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি কুনো নেস্নেল পার্কতা – ভারত্তগী মুৎখ্রবা – লমলক্কী চীতাহশিং থাদোকখ্রে। নামীবিয়াদগী পুরকখিবা চীতাহশিং অসি মালেমগী ইহান হানবা ইন্তর-কন্তিনেন্তেল লার্জ ৱাইল্দ কার্নিবোর ত্রান্সলোকেসন প্রোজেক্ত ওইরিবা প্রোজেক্ত চীতাহগী মখাদা ভারত্তা পুরকখিবনি। চীতাহ নিপানগী মনুংদা মঙানা অমোমনি অমসুং অহুমনা লাবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা কুনো নেস্নেল পার্ক্কী রিলিজ পোইন্ত অনিদা চীতাহশিং অসি থাদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা চীতাহ মিত্রাশিং, চীতাহ রিহেবিলিতেসন মেনেজমেন্ত গ্রুপ অমসুং মহৈরোয়শিংগা লোয়ননা থৌরম পাঙথোক্লিবা মফমদা ৱারী শাখি। প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারী ওইরবা থৌরম অসিদা জাতিদা ৱা ঙাংখি।
প্রধান মন্ত্রীনা কুনো নেস্নেল পার্কতা লমলক্কী চীতাহ থাদোক্কদৌরিবসি ভারতকী লমলক্কী শা-উচেকশিং অমসুং মখোয়গী লৈফম চাফম অমুক হিংগৎহন্নবা অমদি মখল মথেল শুনা থম্ননবগী থৌরাংগী শরুক অমনি‍। চীতাহ অসি ভারত্তগী মুৎখ্রে হায়না ১৯৫২দা লাউথোকখ্রবনি‍। থাদোক্লিবা চীতাহশিং অসি নামীবিয়াদগী চহি অসিগী অঙনবা শরুক্তা খুৎয়েক পীনখিবা এম.ও.য়ু. অমগী মখাদা পুরকপনি‍। ভারত্তা চীতাহ থাদোক্লিবা অসি মালেমগী ইহান হানবা ইন্তর-কন্তিনেন্তেল লার্জ ৱাইল্দ কার্নিবোর ত্রান্সলোকেসন প্রোজেক্ত অমা ওইরিবা প্রোজেক্ত চীতাহগী মখাদা পাঙথোকপনি‍।
চীতাহনা ভারতকী ওপন ফোরেস্ত অমসুং গ্রাসলেন্ত ইকোসিস্তেম অমুক হঞ্জিলহনবদা মতেং ওইগনি‍। মসিনা বাইওদাইভর্সিতী য়োকখৎপদা অমদি ঈশিং মরাং কায়হনবা, কার্বোন সিক্বেস্ত্রেসন অমসুং লৈহাউগী ইনিল ঙাক্তুনা থম্বনচিংবা ইকোসিস্তেম সর্ভিসশিং ফগৎহনবদা মতেং পাংদুনা খুন্নাইদা চাউনা কান্নহনগনি‍। থৌরাং অসি অকোইবগী ফীভম ঙাকথোকপা অমদি লমলক্কী শা-উচেকশিং য়োকখৎপা হায়রিবা প্রধান মন্ত্রীগী ফিরেপগী পরিংদা পায়খৎপনি অমদি ইকো-দেবেলপমেন্ত অমসুং ইকোতুরিজম থৌওংশিংগী খুত্থাংদা লোকেল কম্ম্যুনিতীদা হিংনবগী পাম্বৈগী খুদোংচাবা হেন্না ফগৎহনগনি‍।
ভারত্তা চীতাহ অমুক হন্না লৈহন্নবা পুৱারী ওইরবা খোঙথাং অসি হৌখিবা চহি নিপান অসিদা সস্তেনেবিলিতী অমসুং অকোইবগী ফীভম ঙাকশেন্নবগীদমক খোঙথাংশিং মথং-মথং মতম শাংনা পাইখৎখিবা অসিগী শরুক অমনি, মসিনা অকোইবগী ফীভম ঙাকশেনবা অমসুং সস্তেনেবিলিতী লৈহন্নবগী লমদা শীংথানীংঙাই ওইনা মাইপাকপা ঙমখি। ইং কুমজা ২০১৪দা প্রোতেক্তেদ এরিয়াশিংনা কোনবা মফম অসি লৈবাক অসিগী জিওগ্রাফিকেল এরিয়াগী ৪.৯০% ওইরম্বা অদু হৌজিক ৫.০৩%দা হেনগৎহনখি। মসিদা লৈবাক অসিগী প্রোতেক্তেদ এরিয়া অসি ২০১৪দা স্ক্যের কিমি ১,৬১,০৮১.৬২ ওইবগা লোয়ননা ৭৪০ ওইরম্বদগী হৌজিক্না স্ক্যের কিমি ১,৭১,৯২১গী এরিয়াগা লোয়ননা ৯৮১দা হেনগৎহনখিবা অদু য়াওরি।
হৌখিবা চহি মরিদা উমুং-ৱামাংনা কোনশিনবা মফম অসি স্ক্যের কিমি ১৬,০০০ হেনগৎহনখি। উমংনা কোনশিনবা মফম লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লিবা মালেমগী লৈবাক খরগী মনুংদা ভারতসু চল্লি।
কম্ম্যুনিতী রিজর্বশিংগী মশিংদসু হেনগৎলকখি। ২০১৪দা মখোয়গী মশিং অসি শুপ্নগী ৪৩ লৈরম্বদগী ২০১৯দা ১০০ হেন্না হেনগৎলকখি।
ভারত অসি মালেমগী থাক্তা লমলক্কী কৈগী মশিং চাউরাক্না ৭৫% লৈবগা লোয়ননা রাজ্য ১৮দা স্ক্যের কিমি এরিয়া চাউরাক্না ৭৫,০০০ কোনশিনবগা লোয়ননা তাইগর রিজর্ব ৫২ লৈ। ভারতনা পান্দম থমখিবা চহি ২০২২দগী মাংজৌননা চহি মরি ঙনখৎনবা ২০১৮মক্তদা কৈগী মশিং শরুক অনি হেনগৎহন্নবগী থমখিবা পান্দম ফংবা ঙমখি। ভারত্তা লৈরিবা কৈগী মশিং অসি ২০১৪দা ২,২২৬ ওইরম্বদগী ২০১৮দা ২,৯৬৭তা হেনগৎহনখি।
কৈ ঙাকশেন্নবগীদমক কাইথখিবা বজেৎ অসি ২০১৪দা লুপা কোর ১৮৫ ওইরম্বদগী ২০২২দা লুপা করোর ৩০০দা হেনগৎহনখি।
২০১৫দা নোংশা ৫২৩ লৈরম্বদগী চাদা ২৮.৮৭কী চাংদা (হৌজিক ফাওবগী খ্বাইদগী ৱাংবা গ্রোথ রেতশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা) মশিং ৬৭৪ য়ৌদুনা এসিয়াতিক লায়নশিংগী মশিং অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলক্লি।
ভারত্তা হৌজিক (২০২০) ২০১৪দা কবোকৈ ৭৯১০ লৈ হায়না পানখিবা অদুগা চাংদম্নবদা কবোকৈ ১২,৮৫২ লৈরে। মশিংদা ৬০% হেন্না হেনগৎলকখিবগী রেকোর্দ তৌখি।
থৌরম অসিদা মধ্য প্রদেশকী রাজ্যপাল, শ্রী মঙ্গুভাই পতেল; মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিবরাজ সিংহ চৌহান; কেন্দ্রগী মন্ত্রীশিং, শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমর, শ্রী ভুপেন্দ্র য়াদব; শ্রী জ্যোতিরাদিত্য এম. সিন্ধিয়া অমসুং শ্রী অশ্বিনি চোবেনা শরুক য়াখি।

Prime Minister's Office
PM releases wild Cheetahs - which had become extinct from India - in Kuno National Park
Interacts with Cheetah Mitras, Cheetah Rehabilitation Management Group and students
Cheetahs - brought from Namibia - are being introduced in India under Project Cheetah, which is world's first inter-continental large wild carnivore translocation project
Bringing Cheetahs back to India will help in the restoration of open forest and grassland ecosystems and also lead to enhanced livelihood opportunities for the local community
17 SEP 2022 12:21PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today released wild Cheetahs - which had become extinct from India - in Kuno National Park. Cheetahs - brought from Namibia - are being introduced in India under Project Cheetah, which is world's first inter-continental large wild carnivore translocation project. Out of the eight Cheetahs there are five female and three male Cheetahs.
The Prime Minister released Cheetahs at two release points in Kuno National Park. The Prime Minister also interacted with Cheetah Mitras, Cheetah Rehabilitation Management Group and students at the venue. The Prime Minister addressed the Nation on this historic occasion.
The release of wild Cheetahs by the Prime Minister in Kuno National Park is part of his efforts to revitalise and diversify India’s wildlife and its habitat. The cheetah was declared extinct from India in 1952. The Cheetahs that would be released are from Namibia and have been brought under an MoU signed earlier this year. The introduction of Cheetah in India is being done under Project Cheetah, the world’s first inter-continental large wild carnivore translocation project.
Cheetahs will help restore open forest and grassland ecosystems in India. This will help conserve biodiversity and enhance the ecosystem services like water security, carbon sequestration and soil moisture conservation, benefiting society at large. This effort, in line with the Prime Minister’s commitment to environmental protection and wildlife conservation, will also lead to enhanced livelihood opportunities for the local community through eco-development and ecotourism activities.
The historic reintroduction of Cheetahs in India is part of a long series of measures for ensuring sustainability and environment protection in the last eight years which has resulted in significant achievements in the area of environment protection and sustainability. . The coverage of Protected Areas which was 4.90% of the country's geographical area in 2014 has now increased to 5.03%. This includes an increase in Protected Areas in the country from 740 with an area of 1,61,081.62 sq.kms. in 2014 to present 981 with an area of 1,71,921 sq.kms.
Forest and tree cover has increased by 16,000 square kms in the last four years. India is among few countries in the world where forest cover is consistently increasing
There has also been an increase in the number of community reserves. From just 43 in 2014 their numbers are more than 100 in 2019.
India is home to 52 Tiger Reserves covering approximately 75,000 Sq Km area in 18 States with approximately 75% population of the wild tiger at global level. India achieved the goal of doubling the tiger numbers in 2018 itself, four years in advance from the targeted year 2022. The Tiger Population in India has increased from 2,226 in 2014 to 2,967 in 2018.
The budgetary allocation for tiger conservation has increased from Rs 185 crore in 2014 to Rs 300 crore in 2022.
The population of Asiatic Lions has shown a steady increase with a population of 674 individuals with an increase rate of 28.87 per cent (one of the highest growth rates so far) from the 523 lions in 2015.
India now (2020) has 12,852 leopards as compared to the previous estimate of 7910 conducted in 2014. More than 60% increase in population has been recorded.
Governor, Madhya Pradesh Shri Mangubhai Patel; Chief Minister, Shri Shivraj Singh Chouhan; Union Ministers, Shri Narendra Singh Tomar, Shri Bhupender Yadav, Shri Jyotiraditya M Scindia and Shri Ashwini Chobey were among those present on the occasion.