প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
আন্তৰ্জাতিক দুগ্ধ ফেডাৰেচন বিশ্ব দুগ্ধ সন্মিলন ২০২২ৰ উদ্বোধনত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
12 SEP 2022 1:45PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সহকৰ্মী যোগী আদিত্যনাথজী, শ্ৰী পুৰুষোত্তম ৰূপালাজী, অন্যান্য মন্ত্ৰী, সাংসদ, আন্তৰ্জাতিক দুগ্ধ ফেডাৰেচনৰ সভাপতি পি ব্ৰজালেজী, আইডিএফ ডিজি কেৰোলিন এমণ্ডজী, ইয়াত উপস্থিত থকা অন্যান্য গণ্যমান্য ব্যক্তিসকল, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল!
মই সুখী যে আজি সমগ্ৰ বিশ্বৰ বিশেষজ্ঞ আৰু উদ্ভাৱকসকল ভাৰতত একত্ৰিত হৈছে। ভাৰত চৰকাৰৰ হৈ ভাৰতৰ কোটি কোটি নাগৰিকৰ হৈ বিশ্ব দুগ্ধ সন্মিলনলৈ বিভিন্ন দেশৰ সকলো বিশিষ্ট ব্যক্তিক মই হৃদয়েৰে স্বাগতম জনাইছো। দুগ্ধ খণ্ডৰ সামৰ্থ্যই কেৱল গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিক ত্বৰান্বিত কৰাই নহয় বৰঞ্চ ই বিশ্বৰ কোটি কোটি লোকৰ জীৱিকাৰ এক মুখ্য মাধ্যমো। মই নিশ্চিত যে দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত ধাৰণা, প্ৰযুক্তি, দক্ষতা আৰু পৰম্পৰাৰ স্তৰত ইজনে সিজনৰ জ্ঞান বৃদ্ধি আৰু ইজনে সিজনৰ পৰা শিকাত এই সন্মিলনে এক বৃহৎ ভূমিকা পালন কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজিৰ অনুষ্ঠানটো এনে এটা সময়ত অনুষ্ঠিত হৈছে যিসময়ত ভাৰতে স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰিছে। এইটোও কাকতালীয় যে আজিৰ অনুষ্ঠানটোৰ সৈতে, ভাৰতৰ ৭৫ লাখতকৈও অধিক দুগ্ধ খেতিয়কেও প্ৰযুক্তিৰ জৰিয়তে এই কাৰ্যসূচীত আমাৰ সৈতে যোগদান কৰিছে। এনে এখন সন্মিলন আৰু ইয়াত অন্তিম মাইলৰ হিতাধিকাৰীৰ বাবে, আমাৰ বহু কৃষক ভাই-ভনী আছে। মই মোৰ কৃষক সহকৰ্মীসকলক বিশ্ব দুগ্ধ সন্মিলনলৈ স্বাগতম জনাইছো, মই তেওঁলোকক অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
পশুধন আৰু গাখীৰ সম্পৰ্কীয় ব্যৱসায় ভাৰতৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ পুৰণি সংস্কৃতিৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ হৈ আহিছে। আমাৰ এই উত্তৰাধিকাৰীয়ে ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডক কিছুমান বৈশিষ্ট্যৰ সৈতে শক্তিশালী কৰিছে। এই সন্মিলনত আন দেশৰ পৰা অহা বিশেষজ্ঞসকলৰ সন্মুখত মই এই বিশেষত্ববোৰ বিশেষভাৱে উল্লেখ কৰিব বিচাৰো।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ অন্যান্য উন্নত দেশৰ বিপৰীতে, ভাৰতত দুগ্ধ খণ্ডৰ প্ৰকৃত শক্তি হৈছে ক্ষুদ্ৰ কৃষক। ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডক "বৃহৎ উৎপাদন"তকৈ "জনসাধাৰণৰ দ্বাৰা উৎপাদন" হিচাপে অধিক চিনাক্ত কৰা হৈছে। ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বেছিভাগ কৃষকৰ হয় এটা বা ততোধিক পশু আছে। এই ক্ষুদ্ৰ কৃষক আৰু তেওঁলোকৰ পশুধনৰ কঠোৰ পৰিশ্ৰমৰ বাবে, আজি ভাৰত হৈছে সমগ্ৰ বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গাখীৰ উৎপাদক দেশ। আজি এই খণ্ডই ভাৰতৰ ৮ কোটিৰো অধিক পৰিয়ালক নিযুক্তি প্ৰদান কৰিছে। আপুনি ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ এই স্বকীয়তা আন কোনো ঠাইত খুব কমহে পাব। আজি মই বিশ্ব দুগ্ধ সন্মিলনতো এই কথা উল্লেখ কৰিছো কিয়নো ই বিশ্বৰ বহুতো দৰিদ্ৰ দেশৰ কৃষকসকলৰ বাবে এক মহান ব্যৱসায়িক আৰ্হি হ'ব পাৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ এই বিশেষত্বটোৱে আন এক স্বকীয়তাৰ পৰা প্ৰচণ্ড সমৰ্থন লাভ কৰে। আমাৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ দ্বিতীয় বিশেষত্ব হৈছে ভাৰতৰ দুগ্ধ সমবায় ব্যৱস্থা। আজি, ভাৰতত দুগ্ধ সমবায়ৰ ইমান বৃহৎ নেটৱৰ্ক আছে, যাৰ উদাহৰণ সমগ্ৰ বিশ্বতে বিচাৰি পোৱা কঠিন। এই দুগ্ধ সমবায়বোৰে দেশৰ দুই লাখতকৈও অধিক গাঁৱৰ প্ৰায় দুই কোটি কৃষকৰ পৰা দিনত দুবাৰকৈ গাখীৰ সংগ্ৰহ কৰে, আৰু গ্ৰাহকসকলক প্ৰদান কৰে। এই গোটেই প্ৰক্ৰিয়াটোত, মাজত কোনো মধ্যমীয়া ব্যক্তি নাই, আৰু গ্ৰাহকৰ পৰা প্ৰাপ্ত ধনৰ ৭০ শতাংশতকৈ অধিক পোনপটীয়াকৈ কৃষকসকলৰ পকেটলৈ যায়। কেৱল এয়াই নহয়, যদি মই গুজৰাট ৰাজ্যৰ কথা কওঁ, তেন্তে এই সকলো ধন পোনপটীয়াকৈ মহিলাৰ বেংক একাউণ্টলৈ যায়। গোটেই পৃথিৱীত আন কোনো দেশৰ ইমান উচ্চ অনুপাত নাই। এতিয়া, ভাৰতত ডিজিটেল বিপ্লৱৰ ফলত, দুগ্ধ খণ্ডৰ বেছিভাগ লেনদেন অতি দ্ৰুত গতিত হোৱা আৰম্ভ হৈছে।
সেয়েহে, ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ আন এক বৃহৎ শক্তি আছে, আন এক স্বকীয়তা আছে, আমাৰ থলুৱা প্ৰজাতি, ভাৰতত থকা স্থানীয় প্ৰজাতিৰ গৰু আৰু ম'হ, আনকি আটাইতকৈ কঠিন বতৰতো জীয়াই থকা বুলি জনা যায়। মই আপোনাক গুজৰাটৰ বান্নি বাফেলোৰ উদাহৰণ দিব বিচাৰো। এই বান্নি ম’হটো কচ্ছৰ মৰুভূমি আৰু তাত থকা পৰিস্থিতিৰ সৈতে এনেদৰে খাপ খাইছে যে দেখি আচৰিত হ'ব লাগে। দিনটোত অতি ভয়ংকৰ ৰ'দ থাকে, ই অতি গৰম, তীব্ৰ সূৰ্যৰ পোহৰ থাকে। সেয়েহে, এই বান্নি ম'হটো নিশাৰ নিম্ন তাপমাত্ৰাত ঘাঁহ খাবলৈ ওলাই যায়। বিদেশৰ পৰা অহা আমাৰ সহকৰ্মীসকলেও জানি আচৰিত হ'ব যে সেই সময়ত কোনো পালক সেই ম’হৰ সৈতে নাথাকে, তাই নিজেই গাওঁবোৰৰ ওচৰৰ চৰণীয়া ঠাইলৈ যায়। মৰুভূমিত পানী কম, সেয়েহে অতি কম পানীতো, বান্নী ম'হৰ কাম চলি থাকে। বাল্লি ম'হ নিশা ১০-১০, ১৫-১৫ কিলোমিটাৰ দূৰলৈ গুচি যায় আৰু ঘাঁহ খোৱাৰ পিছত ৰাতিপুৱা নিজে ঘৰলৈ উভটি আহে। কাৰোবাৰ বান্নি ম'হ হেৰাই গৈছে বা ভুল ঘৰলৈ গৈছে বুলি খুব কমেই শুনা যায়।
বন্ধুসকল,
এতিয়ালৈকে, মই আপোনালোকক ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ তিনিটা স্বকীয়তা কৈছো, যি হৈছে ইয়াৰ পৰিচয়। ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ শক্তি, সমবায়ৰ শক্তি আৰু ভাৰতীয় প্ৰজাতিৰ জন্তুৰ শক্তিয়ে একেলগে এক পৃথক শক্তি গঠন কৰে। কিন্তু ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ এক চতুৰ্থ স্বকীয়তাও আছে, যিটো সিমান আলোচনা কৰা নহয়, যিয়ে সিমান স্বীকৃতি নাপায়। বিদেশৰ পৰা অহা আমাৰ অতিথিসকলে সম্ভৱতঃ জানি আচৰিত হ'ব যে মহিলা শক্তিয়ে ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ ৭০ শতাংশ কৰ্মশক্তিক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ প্ৰকৃত অধিনায়ক হৈছে মহিলা। কেৱল এয়াই নহয়, ভাৰতৰ দুগ্ধ সমবায়সমূহৰ এক-তৃতীয়াংশতকৈও অধিক সদস্য মহিলা। আপুনি অনুমান কৰিব পাৰে, ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ড, যাৰ মূল্য ৮.৫ লাখ কোটি টকা, যাৰ মূল্য ধান আৰু ঘেঁহুৰ মুঠ উৎপাদনতকৈ অধিক, ইয়াৰ চালিকা শক্তি হৈছে ভাৰতৰ গ্ৰাম্য অঞ্চলত বাস কৰা মহিলা, আমাৰ মাতৃ, আমাৰ কন্যা।
বন্ধুসকল,
২০১৪ চনৰ পৰা, আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰন্তৰ কাম কৰি আহিছে। আজি, ইয়াৰ ফলাফল কৃষকসকলৰ বৰ্ধিত উপাৰ্জনৰ বাবে গাখীৰ উৎপাদনতো দৃশ্যমান হৈছে। ২০১৪ চনত, ভাৰতে ১৪৬ নিযুত টন গাখীৰ উৎপাদন কৰিছিল। এতিয়া ই ২১০ নিযুত টনলৈ বৃদ্ধি পাইছে। অৰ্থাৎ প্ৰায় ৪৪ শতাংশ বৃদ্ধি। আজি সমগ্ৰ বিশ্বতে গাখীৰ উৎপাদন ২ শতাংশ গতিত বৃদ্ধি হৈ আছে, আনহাতে ভাৰতত ইয়াৰ গতি ৬ শতাংশতকৈ অধিক। ভাৰতত গাখীৰৰ জনমূৰি উপলব্ধতা বিশ্বৰ গড়তকৈ বহু বেছি। যোৱা ৩-৪ বছৰত, আমাৰ চৰকাৰে ভাৰতৰ ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ বেংক একাউণ্টলৈ পোনপটীয়াকৈ প্ৰায় ২ লাখ কোটি টকা স্থানান্তৰ কৰিছে। ইয়াৰ এটা ডাঙৰ অংশ দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত কৃষকসকলৰ হিচাপলৈও গৈছে।
বন্ধুসকল,
আজি আমাৰ গুৰুত্ব হৈছে দেশত এক সন্তুলিত দুগ্ধ পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাৰ ওপৰত। এক পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ য'ত আমাৰ গুৰুত্ব কেৱল গাখীৰ আৰু ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত সামগ্ৰীৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত নহয়, আন প্ৰত্যাহ্বানবোৰ সমাধান কৰাৰ ওপৰতো। কৃষকৰ বাবে অতিৰিক্ত উপাৰ্জন, দৰিদ্ৰলোকৰ সৱলীকৰণ, অনাময়, ৰাসায়নিক মুক্ত কৃষি, পৰিষ্কাৰ শক্তি আৰু পশুৰ যত্ন, এই সকলোবোৰ একেলগে জড়িত। অৰ্থাৎ, আমি দুগ্ধ খণ্ড, পশুপালনক ভাৰতৰ গাওঁবোৰত সেউজীয়া আৰু বহনক্ষম বিকাশৰ এক বৃহৎ মাধ্যম কৰি তুলিছো। ৰাষ্ট্ৰীয় গোকুল মিছন, গোবৰ্ধন যোজনা, দুগ্ধ খণ্ডৰ ডিজিটাইজেচন আৰু পশুৰ সাৰ্বজনীন টীকাকৰণ হৈছে এই দিশত কৰা প্ৰচেষ্টা। কেৱল এয়াই নহয়, ভাৰতত একক ব্যৱহাৰৰ প্লাষ্টিক বন্ধ কৰাৰ অভিযান পৰিৱেশগত ভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ, কিন্তু দয়াত বিশ্বাস কৰা, পশুধন, ইয়াৰ কল্যাণত বিশ্বাস কৰা সকলো জীৱই জানে যে প্লাষ্টিক জন্তুৰ বাবে কিমান বিপদজনক হৈ পৰিছে। গৰু আৰু ম'হৰ বাবে ই কিমান বিপদজনক হৈ পৰিছে। আমি এবাৰ ব্যৱহৃত প্লাষ্টিক বন্ধ আৰু আঁতৰ কৰাৰ বাবে এক নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ পৰিমাণ বিজ্ঞানৰ সৈতে সংযোগ কৰি অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। ভাৰতে দুগ্ধজাত জন্তুৰ সৰ্ববৃহৎ ডাটাবেচ প্ৰস্তুত কৰি আছে। দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত প্ৰতিটো জন্তুক টেগ কৰা হৈছে। আধুনিক প্ৰযুক্তিৰ সহায়ত, আমি জীৱ-জন্তুৰ বায়োমেট্ৰিক চিনাক্তকৰণ। আমি ইয়াক-জন্তুৰ আধাৰ নাম দিছো। পশুৰ আধাৰৰ জৰিয়তে জীৱ-জন্তুৰ ডিজিটেল চিনাক্তকৰণ কৰা হৈছে, যি তেওঁলোকৰ স্বাস্থ্য নিৰীক্ষণ কৰাৰ লগতে দুগ্ধজাত সামগ্ৰীৰ সৈতে সম্পৰ্কিত বজাৰ সম্প্ৰসাৰিত কৰাত সহায় কৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতৰ অতি ডাঙৰ গুৰুত্ব হৈছে পশুপালনৰ ক্ষেত্ৰত উদ্যোগ, উদ্যোগৰ প্ৰচাৰৰ ওপৰতো। আমি কৃষক উৎপাদক সংগঠন আৰু মহিলা স্ব-সহায়ক গোটৰ জৰিয়তে দুগ্ধ খণ্ডৰ সৈতে জড়িত ক্ষুদ্ৰ কৃষকসকলৰ শক্তি একত্ৰিত কৰিছো, যাৰ ফলত তেওঁলোক এক বৃহৎ বজাৰ শক্তি হৈ পৰিছে। আমি আমাৰ যুৱ প্ৰতিভাক কৃষি আৰু দুগ্ধ খণ্ডত ষ্টাৰ্ট-আপ গঢ়ি তুলিবলৈ ব্যৱহাৰ কৰিছো। আপুনি এইটোও জানিব বিচাৰিব যে ভাৰতত যোৱা ৫-৬ বছৰত কৃষি আৰু দুগ্ধ খণ্ডত ১,০০০ ৰো অধিক ষ্টাৰ্ট-আপ সৃষ্টি কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে কেনেদৰে অনন্য প্ৰচেষ্টা চলাই আছে তাৰ এক উদাহৰণ হৈছে গোবৰ্ধন যোজনা। এই মাত্ৰ, আমাৰ ৰূপালাজীয়ে অৰ্থনীতিত গোবৰৰ বৰ্ধিত গুৰুত্ব বৰ্ণনা কৰিছিল। আজি ভাৰতত জন্তুৰ গোবৰৰ পৰা জৈৱ গেছ আৰু জৈৱ-চিএনজি প্ৰস্তুত কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ অভিযান চলি আছে। আমি নিশ্চিত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আছো যে দুগ্ধ প্ৰকল্পবোৰে তেওঁলোকৰ বেছিভাগ বিদ্যুত গোবৰৰ সৈতে মিলিত হয়। এইটোৱে কৃষকসকলৰ বাবে গোবৰৰ বাবেও ধন পোৱাৰ পথ প্ৰস্তুত কৰি আছে। এই প্ৰক্ৰিয়াটোত তৈয়াৰ কৰা জৈৱিক সাৰটোৱে কৃষকসকলক খেতিৰ বাবে এক সস্তা মাধ্যম প্ৰদান কৰিব। ই খেতিৰ ব্যয়ও হ্ৰাস কৰিব আৰু মাটিও সুৰক্ষিত থাকিব। আজি ভাৰতত প্ৰাকৃতিক কৃষি, প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ ওপৰত অভূতপূৰ্ব গুৰুত্ব দিয়া হৈছে, য'ত জীৱ-জন্তুৰ যথেষ্ট ডাঙৰ ভূমিকা আছে।
বন্ধুসকল,
মই প্ৰায়ে কওঁ যে কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত মনোকালচাৰ একমাত্ৰ সমাধান নহয়, কিন্তু বৈচিত্ৰ্যৰ যথেষ্ট প্ৰয়োজন। এইটো পশুপালনৰ ক্ষেত্ৰতো প্ৰযোজ্য। সেয়েহে, আজি ভাৰতত থলুৱা প্ৰজাতি আৰু হাইব্ৰিড প্ৰজাতি দুয়োটাৰে প্ৰতি মনোযোগ দিয়া হৈছে। ই জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ফলত হোৱা ক্ষতিৰ আশংকাও হ্ৰাস কৰিব।
বন্ধুসকল,
আন এটা ডাঙৰ সংকট হ'ল জন্তুৰ দ্বাৰা হোৱা ৰোগ। যেতিয়া জন্তুটো অসুস্থ হয়, ই কৃষকৰ জীৱন প্ৰভাৱিত কৰে, তেওঁৰ উপাৰ্জন প্ৰভাৱিত কৰে। ই জীৱ-জন্তুৰ সামৰ্থ্য, ইয়াৰ গাখীৰআৰু ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত অন্যান্য সামগ্ৰীৰ মানদণ্ডপ্ৰভাৱিত কৰে। সেয়েহে, ভাৰতত, আমি জীৱ-জন্তুৰ সাৰ্বজনীন টিকাকৰণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি সংকল্প লৈছো যে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত, আমি ভৰি আৰু মুখৰ ৰোগ আৰু ব্ৰুচেলোচিছৰ বিৰুদ্ধে ১০০ শতাংশ জন্তুক টীকাকৰণ কৰিম। আমি এই দশকৰ শেষৰ ফালে এই ৰোগবোৰৰ পৰা সম্পূৰ্ণ মুক্তিৰ লক্ষ্য লৈছো।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকৰ মাজত আলোচনা কৰোঁতে, মই দুগ্ধ খণ্ডই সন্মুখীন হোৱা আটাইতকৈ শেহতীয়া প্ৰত্যাহ্বানৰ কথাও উল্লেখ কৰিম। শেহতীয়াকৈ, ভাৰতৰ বহুতো ৰাজ্যত লুম্পি নামৰ ৰোগৰ ফলত পশুধন ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছে। কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে বিভিন্ন ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে ইয়াক নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ যথেষ্ট চেষ্টা কৰি আছে। আমাৰ বিজ্ঞানীসকলে ছালৰ গোট খোৱা ৰোগৰ বাবে এটা থলুৱা ভেকছিনো প্ৰস্তুত কৰিছে। টীকাকৰণৰ উপৰিও, পৰীক্ষা দ্ৰুত কৰি, জন্তুৰ চলাচল নিয়ন্ত্ৰণ কৰি সেই ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰাৰ চেষ্টা কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
জীৱ-জন্তুৰ টীকাকৰণ হওঁক বা অন্যান্য প্ৰযুক্তিয়েই হওঁক, ভাৰতে সমগ্ৰ বিশ্বতে দুগ্ধ খণ্ডত অৱদান আগবঢ়াবলৈ আৰু সকলো সহযোগী দেশৰ পৰা শিকিবলৈ সদায় সাজু হৈ আহিছে। ভাৰতেও ইয়াৰ খাদ্য সুৰক্ষাৰ মানদণ্ডৰ ওপৰত অতি দ্ৰুততাৰে কাম কৰিছে। আজি ভাৰতে পশুধন খণ্ডৰ বাবে এক ডিজিটেল ব্যৱস্থাৰ ওপৰত কাম কৰি আছে, যিয়ে এই খণ্ডৰ অন্তিম-শেষকাৰ্যকলাপ সমূহ কঢ়িয়াই আনিব। ই এই খণ্ডটো উন্নত কৰাৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় সঠিক তথ্য প্ৰদান কৰিব। এই সন্মিলনখনে এনে ধৰণৰ বহুতো প্ৰযুক্তিৰ সন্দৰ্ভত সমগ্ৰ বিশ্বতে কৰা কামৰ সন্মুখত থাকিব। আমি ইয়াৰ সৈতে সম্পৰ্কিত দক্ষতা ভাগ বতৰা কৰাৰ উপায়ৰ পৰামৰ্শ দিম। মই দুগ্ধ উদ্যোগৰ বিশ্বব্যাপী নেতাসকলক ভাৰতৰ দুগ্ধ খণ্ডক শক্তিশালী কৰাৰ অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। মই আন্তৰ্জাতিক দুগ্ধ ফেডাৰেচনকো তেওঁলোকৰ উৎকৃষ্ট কাম আৰু অৱদানৰ বাবে প্ৰশংসা কৰো। মই আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছো, যিসকল বিদেশৰ পৰা আহিছে, মই আপোনালোকক পুনৰ স্বাগতম জনাইছো আৰু বহু দিনৰ পিছত প্ৰায় ৫ দশকৰ পিছত মই আপোনালোক সকলোকে স্বাগতম জনোৱাৰ সুযোগ পাইছো, মই আপোনালোক সকলোৰে সৈতে আলোচনা কৰাৰ সুযোগ পাইছো আৰু ইয়াৰ পৰা মন্থনৰ পৰা অমৃত ওলাই আহিব, এই অমৃত কালত, ই দেশৰ গ্ৰাম্য জীৱনৰ অৰ্থনীতিৰ বিকাশত, দেশৰ পশুধনৰ ক্ষমতা অধিক শক্তিশালী কৰাত আৰু লগতে দেশৰ দৰিদ্ৰতম দৰিদ্ৰলোকৰ সৱলীকৰণত এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াব।
অশেষ শুভকামনা থাকিল ৷ ধন্যবাদ ৷

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s speech at the inauguration of International Dairy Federation World Dairy Summit 2022
12 SEP 2022 1:45PM by PIB Delhi
The popular Chief Minister of Uttar Pradesh Shri Yogi Adityanath ji, my cabinet colleague Shri Parshottam Rupala ji, other ministers, MPs, President of International Dairy Federation P. Brazzale ji, IDF DG Caroline Emond ji, other dignitaries present here, ladies and gentlemen!
I am glad that today experts and innovators in the dairy sector from across the world have congregated in India. On behalf of the animals of India, the citizens of India, and the Government of India, I warmly welcome all the dignitaries who have come from different countries to the World Dairy Summit . The potential of the dairy sector not only fuels the rural economy, but it is also a major source of livelihood for crores of people around the world. I am sure this summit will play a vital role in enhancing each other's knowledge and learning from each other in terms of ideas, technology, expertise and traditions related to the dairy sector.
Friends,
Today's event is being held at a time when India has completed 75 years of its independence. Incidentally, more than 75 lakh dairy farmers of India have also joined us in this event via technology. Last mile beneficiaries of such Summits are our farmer brothers and sisters. I also welcome and congratulate my farmer friends on the occasion of the World Dairy Summit.
Friends,
Livestock and milk business have been an integral part of India's culture dating back thousands of years. This legacy of ours has empowered the dairy sector of India with certain characteristics. I would like to specifically mention these features in front of the experts who have come here from other countries.
Friends,
Unlike other developed countries of the world, the small farmers are the driving force of the dairy sector in India. India's dairy sector is characterized by "production by masses" rather than "mass production". Most of the farmers associated with the dairy sector in India have either one animal, two cattle or three cattle. Due to the hard work of these small farmers and their livestock, today India is the largest milk producing country in the whole world. Today this sector provides employment to more than 8 crore families in India. You will rarely find such uniqueness of the Indian dairy sector anywhere else. Today, I am also mentioning this in the World Dairy Summit because it can become a great business model for the farmers of the poor countries of the world.
Friends,
The dairy sector of India has another unique feature. So, the second feature of our dairy sector is India's Dairy Cooperative System. Today there is such a huge network of Dairy Cooperative in India that could be hardly found anywhere else in the whole world. These dairy cooperatives collect milk twice a day from about 2 crore farmers in more than two lakh villages of the country, and deliver it to the customers. There is no middle man in the whole process, and more than 70 percent of the money received from the customers goes directly into the pockets of the farmers. Moreover, if I talk about the state of Gujarat, all this money goes directly into the bank accounts of women. No other country has such a high ratio in the whole world. Now, due to the digital revolution happening in India, most of the transactions in the dairy sector are taking place at a very fast pace. I believe that studying the Dairy Cooperatives of India and getting information about it as well as the digital payment system developed in the dairy sector, can be of great use to the farmers of many countries of the world.
There is another great strength and uniqueness of India's Dairy Sector and that is our Indigenous Species. Local breeds of cows and buffaloes that India have, are known to survive even under the toughest weather conditions. I would like to give you the example of the banni buffalo of Gujarat. It is surprising to see the way the banni buffaloes are acclimatized to the desert conditions of Kutch. The days are very hot and sunny. Therefore, banni buffaloes come out to graze in the low temperature of the night. Our friends who have come from abroad will also be surprised to know that while grazing, these animals do not have any herder along with them. The banni buffaloes go to the pastures near the villages all by themselves. There is less water in the desert but the banni buffaloes can survive on that little water. The banni buffalo comes home on its own in the morning even after treading 10-15 kilometers in the night for grazing. It is rarely heard that someone's banni buffalo is lost or has gone to the wrong house. I have given you the example of only banni buffalo, but in India many buffalo breeds like Murrah, Mehsana, Jafrabadi, Nili Ravi, Pandharpuri are still developing in their own way. Similarly, there are cow breeds like Gir cow, Sahiwal, Rathi, Kankrej, Tharparkar, Haryana, and so on and so forth, which make India's dairy sector unique. Most of these animals of Indian breed are also climate comfortable and equally adjusting.
Friends,
So far I have told you the three unique features of the dairy sector of India, which is its identity i.e. the power of small farmers, the power of cooperatives and the power of Indian breed animals together builds up a completely different strength. But there is also a fourth unique feature of India's dairy sector, which is not discussed as much and does not get as much recognition. Our guests from abroad will probably be surprised to know that women power represents 70% of the workforce in India's dairy sector. Women are the real leaders of India's dairy sector. Moreover, more than a third of the members of dairy cooperatives in India too are women. The driving force of the Indian dairy sector worth Rs. 8.5 lakh crore and whose value is more than the total production of paddy and wheat, is the women living in rural areas of India, i.e. our mothers and daughters. I would also urge all the dignitaries associated with the World Dairy Summit to recognize this role of India's women power and take it to various global platforms.
Friends,
Since 2014, our government has worked relentlessly to enhance the potential of India's dairy sector. Today its result is visible in terms of milk production as well as the increased income of farmers. In 2014, India produced 146 million tonnes of milk. Now it has increased to 210 million tonnes. That is, an increase of about 44 percent! Today, milk production is growing at the rate of 2% in the whole world, whereas in India its growth rate is more than 6 percent. The per capita availability of milk in India is much higher than the world average. In the last 3-4 years, our government has directly transferred about 2 lakh crore rupees to the bank accounts of small farmers of India. A large part of this has also gone into the accounts of farmers associated with the dairy sector.
Friends,
Today our focus is on building a balanced dairy ecosystem in the country; an ecosystem in which our focus is not only on the quality of milk and allied products, but also on addressing other challenges. Additional income of the farmers, empowerment of the poor, cleanliness, chemical free farming, clean energy and animal care are all intertwined. That is, we are making the dairy sector and animal husbandry a big medium for a green and sustainable growth in the villages of India. Rashtriya Gokul Mission, Gobardhan Yojana, digitization of dairy sector and universal vaccination for animals are some of the efforts in this direction. Moreover, the campaign to stop single-use plastic in India is also of great importance from the point of view of environment protection as well as for the animals. Animal rights activists and animal lovers who believe in kindness to animals and in livestock are concerned about their welfare. It is known very well how dangerous plastic is for animals; how dangerous it is for cows and buffaloes. We have started a very persistent effort to eliminate single-use plastic as well.
Friends,
The scale of India's dairy sector is being expanded further by connecting it with science. India is building the largest database of dairy animals. Every animal associated with the dairy sector is being tagged. With the help of modern technology, we are undertaking biometric identification of animals. We have named it- 'Pashu Aadhaar'. Digital identification of animals is being done through Pashu Aadhaar, which will help in expanding the market related to dairy products along with keeping an eye on their health.
Friends,
Today, India's focus is also on promoting entrepreneurship and businesses in the field of animal husbandry. We are uniting the power of small farmers associated with the dairy sector through Farmer Producer Organizations and the Self-Help Groups of women, turning them into a major market force. We are also using our young talent to build start-ups in the agriculture and dairy sectors. You will also be glad to know that in the last 5-6 years, more than 1000 start-ups have been formed in the agriculture and dairy sectors in India.
Friends,
The Gobardhan scheme is an example of how India is making unique efforts in this area. A short while back, Rupala ji had described the increasing importance of cow dung in the economy. Today a massive campaign is going on in India to generate biogas and bio-CNG from animal dung. We are trying to ensure that dairy plants can meet most of their electricity requirements from cow dung. This is one of the ways with which farmers are making additional income. The organic manure that is made in this process will give farmers an affordable way for farming. This will also reduce the cost of cultivation and the soil will also be safe. In India today, unprecedented emphasis is being laid on natural farming, in which animals play a major role.
Friends,
I often say that monoculture is not the only solution in farming. Instead diversity is much needed. This also applies to animal husbandry. Therefore, in India today attention is being paid to both indigenous breeds and hybrid breeds. This will also reduce the risk of damage caused by climate change.
Friends,
Another major problem is the diseases in animals. When an animal falls sick, it affects the life of the farmer, impacting his income. It also affects the efficiency of the animal, the quality of its milk and other related products. That is why in India, we are also emphasizing on universal vaccination of animals. We have resolved that by 2025, we will vaccinate 100% of the animals against Foot and Mouth Disease and Brucellosis. We are aiming to completely eradicate these diseases by the end of this decade.
Friends,
While having this discussion with you today, I also wish to mention the latest challenge faced by the dairy sector. In the recent past, there has been a loss of livestock due to the disease named Lumpy in many states of India. The central government, along with various state governments, is striving hard to control it. Our scientists have also developed an indigenous vaccine for Lumpy Skin Disease. Apart from vaccination, efforts are being made to control the disease by speeding up the investigation and controlling the movement of animals.
Friends,
Be it animal vaccination or other technology, India has always been ready to contribute to the dairy sector of the whole world and learn from all its partner countries. India has also acted very quickly on its food safety standards. Today India is working on such a digital system for the livestock sector, which will capture the end to end activities of this sector. This will provide accurate information needed to improve this sector. This summit will put forth similar work that is being done around the world like such technologies. It will also suggest ways by which we can share the expertise related to this. I invite the global leaders of the dairy industry to join the drive to empower the dairy sector in India. I also appreciate the International Dairy Federation for their excellent work and contribution. Once again my heartiest welcome to all of you who have come from abroad! After a long time, after almost 5 decades, India has got the opportunity to welcome you all and to discuss various topics. The nectar that will emerge from this brainstorming will help in developing the economy of the country's rural life in this 'Amritkaal' and also in further strengthening the capacity of the country's livestock and in the empowerment of the poorest of the poor. It will be a great contribution! With this expectation and hope, many thanks to all of you.
Best wishes. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.