স্তীল মন্ত্রালয়
নেস্নেল মেতালর্জিস্ত এৱার্দ স্কিম; এপ্লিকেসন লৌবা ঙসিদগী হৌরগনি অমসুং অরোইবা নুমিৎনা ১১/১০/২০২২ নি
এপ্লিকেসন অসি ওনলাইন্দা খক্তমক লৌজগনি
12 SEP 2022 12:04PM by PIB Imphal
মিনিস্ত্রী ওফ স্তীলনা নেস্নেল মেতালর্জিস্ত এৱার্দ ২০২২গী অয়াবা পীখ্রে। এপ্লিকেসন লৌবা ঙসিদগী হৌখ্রে অমসুং এপ্লিকেসন লৌশিনবগী অরোইবা নুমিৎনা ১১/১০/২০২২ নি। এপ্লিকেসন অসি ওনলাইন্দা খক্তমক লৌশিনগনি অদুম ওইনমক এন.এম.এ. পোর্তেল, এন.এম.এ. পোর্তেলগী ৱেব এদ্রেস মখাদা পীজরি " https://awards.steel.gov.in/ "
স্কিমগী বেকগ্রাউন্দঃ নেস্নেল মেতালর্জিস্তস দে এৱার্দস অসি ১৯৬২দা মতম অদুগী মিনিস্ত্রী ওফ স্তীল অমসুং মাইন্সনা ওপরেসন, রিসর্চ, দিজাইন, এজুকেসন, ৱেস্ত মেনেজমেন্ত অমসুং এনর্জী য়োকখৎপনচিংবা কয়া অসি য়াওবা মেতালর্জিগী ওইবা লম অসিদা মেতালর্জিস্তশিংনা পীরিবা ফজরবা থৌদাংশিংবু মশক খঙবা ওইনা অমসুং ইকাই খুম্ননবা হৌদোকখিবনি। মনাশিং অসি চহি চহিগী ওইনা পী। অহানবা এৱার্দ ১৯৬৩দা পীখি অমসুং মথং তারকপা চহিশিংদসু পীদুনা লাক্লি। হৌখিবা চহি কয়া অসিদা, কেতেগোরিগী মশিং অমসু এৱার্দকী শেল অসি হেনগৎলক্লি। ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীগী মীৎয়েংগা লোয়ননা এৱার্দশিং য়েনথোকপগী মতাংদা এম.ঐচ.এ.দগী ফংবা দিরেক্সনশিংগী মতুং ইন্না, স্কীম অসিবু রেস্নেলাইজ তৌনবা হায়রি। এম.ঐচ.এ.দগী ফংবা সজেসনশিংগী মতুং ইন্না, এৱার্দকী মমিং হোংদোক্নবা, এৱার্দ য়েনথোকপগী থৌরম অসিগী নুমিৎ হোংদোক্নবা,এৱার্দকী মশিং হন্থনবা অমসুং এৱার্দ অসিগী মগুন হেনগৎপা, নোমিনেসন পুল পাকথোকপনচিংবা কয়া অসিগীদমক্তা এৱার্দ অসিবু হেন্না স্ত্রিনজেন ওইহন্ননবা হায়রি। স্কীমগী অকুপ্পা মরোলশিং মখাদা পীরিঃ
১. স্কীমগী মমিং: নেস্নেল মেতালর্জিস্ত এৱার্দ।
২. পান্দমঃ শেম-শাবা, রিসর্চ, এজুকেসন, ৱেস্ত-মেনেজমেন্ত, এনর্জী য়োকখৎপগী লমশিং য়াওরিবা আইরন অমসুং স্তীল সেক্তরদা থবক তৌরিবা মেতালর্জিস্তশিংগী ফজরবা থৌদাং অমসুং আত্মা নিরভর ভারতকী পান্দমশিং ফংনবা হোৎনবদা লৈরিবা মখোয়গী অখন্নবা থৌদাংশিংবু মশক খঙনবা।
৩. নোমিনেসন তৌবগী মওং: এৱার্দকী নোমিনেসনশিং মিনিস্ত্রী ওফ স্তীলস পোর্তেলদা নৎত্রগা এম.ঐচ.এ.না শেম্বা সেন্ত্রেলাইজ পোর্তেলদা ওনলাইন্দা ইনভাইত তৌগনি। নোমিনেসনশিং অসি কম্পেনীশিং/ ওর্গনাইজেসনশিংনা নৎত্রগা পব্লিক্তগী সেলফ-নোমিনেসন তৌদুনা পাংথোক্কনি।
৪. নেস্নেল মেতালর্জিস্ত এৱার্দকী নুমিৎঃ চহি খুদিংগী ফেব্রুৱারী ৩দা। (রাস্ত্রপতী দা. রাজেন্দ্র প্রসাদনা রোরকেলাদা নিংখা তম্লবা মতুংদা লৈবাক অসিগী অহানবা ব্লাস্ত ফর্নেস কম্মিসন তৌখিবদু ফেব্রুৱারী ৩, ১৯৫৯দনি)।
৫. এৱার্দকী মশিং অমসুং এৱার্দকী শেলঃ
সেরিএল নম্বর
এৱার্দ মমিং
এৱার্দ মশিং
এৱার্দকী শেল
১
লাইভতাইম এচিভমেন্ত এৱার্দ
১
নিল
২
নেস্নেল মেতালর্জিস্ত এৱার্দ
১
নিল
৩
য়ং মেতালর্জিস্ত (ইনভাইরোন্মেন্ত সাইন্স)
১
১০০০০০
৪
য়ং মেতালর্জিস্ত (মেতেল সাইন্স)
১
১০০০০০
৫
আইরন অমসুং স্তীল সেক্তরদা আর.এন্দ দি.গী এৱার্দ
১
১০০০০০
অপুনবা
৫
৩০০০০০
৬. ইলিজিবিলিতী কন্দিসনশিং:
সেরিএল নম্বর
এৱার্দ কেতেগোরী
এক্সপেরিএন্স লৈবগী খ্বাইদগী নেম্বা চহি
এজ লিমিৎ (চহিদা)
মহৈগী থাক
১
লাইভতাইম
২০
মিনিমম: ৫০
মিনিমম: Bachelor’s degree in
Metallurgical Engineering/
Materials Science or
Equivalent
২
নেস্নেল মেতালর্জিস্ত
১৫
মিনিমম: ৪০
মিনিমম:
মেতালর্জিকেল ইঞ্জিনীয়রিং/
মতিরিএল সাইন্স নৎত্রগা
মান্নবদা বেচলর দিগ্রী
৩
য়ং মেতালর্জিস্ত (ইনভাইরোন্মেন্ত সাইন্স)
০৫
Maximum: ৩৫
মিনিমম:
মেতালর্জিকেল ইঞ্জিনীয়রিং/
মতিরিএল সাইন্স নৎত্রগা
মান্নবদা বেচলর দিগ্রী
৪
য়ং মেতালর্জিস্ত (মেতেল সাইন্স)
০৫
Maximum: ৩৫
মিনিমম:
মেতালর্জিকেল ইঞ্জিনীয়রিং/
মতিরিএল সাইন্স নৎত্রগা
মান্নবদা বেচলর দিগ্রী
৫
আইরন অমসুং স্তীল সেক্তরদা আর.এন্দ দি.গী এৱার্দ
১০
মিনিমম: ৩৫
মিনিমম:
মেতালর্জিকেল ইঞ্জিনীয়রিং/
মতিরিএল সাইন্স নৎত্রগা
মান্নবদা বেচলর দিগ্রী
৭. এসেস্মেন্ত ক্রাইতেরেয়া অমসুং ৱেতেজঃ এৱার্দশিং অসি য়ামদ্রবদা ১০০গী মনুংদা ৭৫ ফংবদা পীগনি। এৱার্দশিং অসিগীদমক্তা কেতেগোরী খুদিংমক্তগী য়ামদ্রবদা এপ্লিকেসন ৫ লৈগদবনিঃ
সেরিএল নম্বর
অকুপ্পা মরোলশিং
ৱেতেজ
ক্রাইতেরিয়া ১
থবক্কা মরী লৈনবা এচিপমেন্তশিং/ একমপ্লিস্মেন্তশিং
অকক্নবা লাইন ওফ ব্যুজিনেস্তা পীবা পর্ফোরমেন্স, আউতকম অমসুং ইম্পেক্ত
৩০%
ক্রাইতেরিয়া ২
প্রোফেসন অদুদা পীবা সর্ভিস
পব্লিক এজুকেসন অমসুং ভারততা মেতালর্জিগী থৌদাংশিংগী মতাংদা খঙহনবা; ইন্দস্ত্রী, একাদেমিক অমসুং রিসর্চ দোমেন কয়াদা থৱাই য়াওনা শরুক য়াবা
৩০%
ক্রাইতেরিয়া ৩
নোমিনী অদুগী রেগ্যুলর এমপ্লোইমেন্তগী ৱাংবদা খুন্নাইদা পীবা সর্ভিস
তেক্নিকেল কম্পিতেন্সিগী মথক্তা, মীয়ামগী অমসুং খুনাইগী ফিভম ফগৎহন্নবগী পান্দমদা খুনাইদা থোক্লিবা অৱাবা কয়া অসিবু শেমদোক্নবা কম্ম্যুনিতী সর্ভিস অমসুং ভোলুন্তীয়র ৱার্ক তৌবা
১০%
ক্রাইতেরিয়া ৪
তেক্নিকেল পব্লিকেসনশিং/ পেতেন্তশিং/ কোপীরাইতশিং
ইন্দস্ত্রীএল এপ্লিকেসনশিংগীদমক পাংথোকখিবা অমসুং পব্লিস তৌখিবা/ শিজিন্নখিবা থবকপু মুন্না মশক খঙবা উৎলি। অসিগুম্বা আর্তিকলশিং/ পেতেন্তশিং অসিগী কান্নবা অমসুং মগুন অদু অহেনবা মেরিৎ ওইগনি।
৩০%
৮. খনবগী মওং: ইভালুএসন অসি স্ক্রীনিং কম্মিতী অমসুং সেলেক্সন কম্মিতী য়াওবা তায়র অনীগী মেকানিজমদা পাংথোক্কনি।
স্ক্রীনিং কম্মিতীনা এপ্লিকেসনশিং অমসুং সপোর্তিং দোক্যুমেন্তশিং অদুবু স্ক্রুতিনাইজ তৌগনি অমসুং ইলিজিবিলিতী কন্দিসনশিংগী মতুং ইন্না এপ্লিকেসনশিং অদুবু লৌশিনগনি নৎত্রগা খত্তোক্কনি অমসুং সেলেক্সন কম্মিতীদা এপ্লিকেসনশিংগী অপুনবা রিপোর্তশিং অদু থাজিনগনি।
সেলেক্সন কম্মিতীনা দোক্যুমেন্তশিং অদু স্ক্রুতিনাইজ তৌরবা মতুংদা সেৎ ক্রাইতেরিয়াগী মতুং ইন্না মার্কশিং পীগনি অমসুং এৱার্দীশিংগী লিস্ত পীগনি।
৯. কম্মিতীশিংগী কম্পোজিসনঃ স্ক্রীনিং/ সেলেক্সন কম্মিতীগী মেম্বরশিং অসি মশক খঙলবা, অমসুং অফবা মিংচৎ লৈবা অমদি মখোয়গী মায়োক্তা য়েৎনবা অমত্তা লৈতবা মীওইশিংনা ওইগদবনি। মেম্বরশিং অসি এপ্লিকেন্তশিং/ স্পোন্সরিং ওর্গনাইজেসনশিং অমত্তগা হকথেংননা নৎত্রগা নাকোইননা মরী অমত্তা লৈনবা য়াদে।
স্ক্রীনিং কম্মিতীঃ মিনিস্ত্রী ওফ স্তীলগী এদিস্নেল ইন্দস্ত্রীএল এদভাইজরগী চেরমেনশিপকী মখাদা ইন্দস্ত্রী, রিসর্চ ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদগী সেক্তোরেল এক্সপর্তশিংগী পেনেল অমা স্ক্রীনিং কম্মিতীগী মেম্বরশিং ওইনা খনগদবনি।
সেলেক্সন কম্মিতীঃ এন.এম.দি. এৱার্দসকী সেলেক্সন কম্মিতী অসি মিনিস্ত্রী ওফ স্তীলগী সেক্রেতরীনা চেয়র তৌই অমসুং অতৈ মেম্বরশিংদি মিনিস্ত্রী ওফ স্তীলগী এদিস্নেল সেক্রেতরী/ জোইন্ত কেক্রেতরী; দি.জি. এৱার্দস, এম.ঐচ.এ.: অমসুং ইন্দস্ত্রী, রিসর্চ ওর্গনাইজেসনশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংদগী সেক্তোরেল এক্সপর্তশিংনি।
১০. এৱার্দশিংগী তাইম্লাইনঃ
এক্তিবিতী
নুমিৎ মশীংদা লৈবা মতম
অপুনবা নুমিৎ
এপ্লিকেসনগী নোতিস
নুমিৎ ৩০
০
এপ্লিকেসনগী অরোইবা মতম
৩০
এপ্লিকেসন ইলিজিবিলিতী এসেস্মেন্ত তৌবা হৌবা
নুমিৎ ৩০
৩১
এপ্লিকেসন এসেস্মেন্ত তৌবা লোইবা
৬০
এপ্লিকেসন এভালুএসন তৌবা হৌবা
নুমিৎ ৪৫
৬১
এপ্লিকেসন ইভালুএসন তৌবা লোইবা
১০৫
মনা ফংগদবশিংগী এপ্রুভেল
নুমিৎ ৩০
১০৬
১৩৫
মনা লান্থোকপা
নুমিৎ ৪৫
১৩৬
১৮০
অপুনবা মতম

Ministry of Steel
National Metallurgist Award Scheme; Receiving of Application starts from today and last date is 11/10/2022
Application will be received via online only
12 SEP 2022 12:04PM by PIB Delhi
Ministry of Steel has given approval for National Metallurgist Award 2022. Receiving of Application has started from today and the last date of receiving of application is 11/10/2022. Application will be received via online only though the NMA portal, web address for NMA portal is as follows " https://awards.steel.gov.in/ "
Background of the Scheme: National Metallurgists Day Awards, was instituted in 1962 by the then Ministry of Steel & Mines to recognise & honour the outstanding contributions of Metallurgists in the metallurgical field covering operation, research, design, education, waste management and energy conservation. The awards are given on an annual basis. The first award was given in the year 1963 and subsequently every year thereafter. Over the years, the number of categories and the award money were revised upwards.
As per the directions received from MHA regarding the rationalising of the awards in line with the vision of Hon’ble Prime Minister, it is proposed to rationalise the scheme. As per the suggestions received from MHA, it is proposed to change the name of the award, change the date of the award ceremony, reduce the number of awards & make the awards more stringent to enhance the stature of the award, widen nomination pool etc. The details of the scheme are given below:
1. Name of the scheme: National Metallurgist Award.
2. Objective: To recognise outstanding contribution of metallurgists working in Iron & Steel sector covering the fields of manufacturing, research, design, education, waste-management, energy conservation and their specific contribution to achieve objectives of ATMA NIRBHAR BHARAT.
3. Mode of Nominations: Nominations for the award shall be invited online on the Ministry of Steel’s Portal or the centralised portal being developed by MHA. Nominations will be through companies/ organisations or from the public through self-nomination.
4. Date of National Metallurgist Award: 3rd February every year. (It was on 3rd Feb 1959 when the then President Dr Rajendra Parasad commissioned the first
Blast Furnace of the country after independence, at Rourkela).
1. Number of Awards & Awards Money:
S. No.
Name of Award
No. of Awards
Awards Money
1
Lifetime Achievement Award
1
Nil
2
National Metallurgist Award
1
Nil
3
Young Metallurgist (Environment Science)
1
100000
4
Young Metallurgist (Metal Science)
1
100000
5
Award for R&D in Iron & Steel Sector
1
100000
Total
5
300000
1. Eligibility Conditions:
Sl. No
Award category
Min.
No of Years of Exp.
Age Limit (in years)
Qualifications Criteria
1
Lifetime
20
Minimum: 50
Minimum: Bachelor’s degree in
Metallurgical Engineering/
Materials Science or
Equivalent
2
National
Metallurgist
15
Minimum: 40
Minimum: Bachelor’s degree in
Metallurgical Engineering/
Materials Science or
Equivalent
3
Young
Metallurgist
(Environment
Science)
05
Maximum: 35
Minimum: Bachelor’s degree in
Metallurgical Engineering/
Materials Science or
Equivalent
4
Young
Metallurgist
(Metal
Science)
05
Maximum: 35
Minimum: Bachelor’s degree in
Metallurgical Engineering/
Materials Science or
Equivalent
5
Award for
R&D in Iron &
Steel Sector
10
Minimum: 35
Minimum: Bachelor’s degree in
Metallurgical Engineering/
Materials Science or
Equivalent
1. Assessment Criteria & Weightage: Awards shall be considered only on a minimum score of 75 out of 100. There should also be minimum 5 applications for each category for the consideration of the awards:
S.No
Details
Weightage
Criteria 1
Work-related achievements/ accomplishments
Performance, outcome and impact in the specified line of business.
30%
Criteria 2
Service to the profession
Public education and creating awareness of the role of metallurgy in India; active participation in various Industry,
Academic & Research domains.
30%
Criteria 3
Service to society
and the community beyond the
nominee’s regular employment
Apart from technical competence, Community Services & Volunteer work carried out for redressal of socially oriented problems with the aim of alleviating the conditions of people & community in general.
10%
Criteria 4
Technical
Publications/
Patents/
Copyrights
Indicates the peer recognitions of the work carried out and published/ utilised for industrial applications. The significance and quality of such articles/ patents would be an added merit.
30%
1. Selection Methodology: The evaluation shall be done based on two tier mechanisms comprising the Screening Committee and Selection Committee.
The Screening Committee shall scrutinise the applications & supporting documents and accept or reject applications based on the eligibility conditions and submit consolidated reports of applications for the Selection Committee.
The Selection Committee after scrutinising the documents will assign the marks as per the set criteria and recommend the list of awardees.
1. Composition of the Committees: The members of the Screening/ Selection Committees shall comprise only such individuals whose antecedents are known, and enjoy good reputation and there is nothing adverse against them. The members shall not be related to the applicants/ sponsoring organisations directly or indirectly.
Screening Committee: A panel of sectoral experts from industry, research organisations & academic institutions shall be selected as members of the Screening
Committee under the Chairmanship of Additional Industrial Adviser, Ministry of Steel.
Selection Committee: The NMD Awards selection Committee, is chaired by Secretary, Ministry of Steel and other members include Additional Secretary/ Joint Secretary, Ministry of Steel; DG Awards, MHA: and sectoral experts from industry, research organisations & academic institutions.
1. Timeline for the Awards:
Activity
Duration in Days
Cumulative days
Notice for Applications
30 days
0
Last date for Applications
30
Assessment of the Applications eligibility start
30 days
31
Assessment of the Applications end
60
Evaluation of the Applications start
45 days
61
Evaluation of the Applications end
105
Approval of the Awardees
30 days
106
135
Awards Presentation
45 days
136
180
Total Time