ଇଲେକ୍ଟ୍ରୋନିକ୍ସ ଓ ସୂଚନା ପ୍ରଯୁକ୍ତି ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୨ରେ ୧୫୨.୫ କୋଟି ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ
ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୨ରେ ୨୨.୮୪ କୋଟି ଇ – କେୱାଇସି ଆଦାନପ୍ରଦାନ
ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ୧.୪୭ କୋଟି ଆଧାରକୁ ଅଧୁନାତନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଲୋକମାନେ ଯେଉଁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ତାହାକୁ ସଫଳତାର ସହିତ ସମ୍ପାଦନ କରିଛି
ଜୁଲାଇ, ୨୦୨୨ରେ ୫୩ ଲକ୍ଷ ଆଧାର ନାମାଙ୍କିତ ହୋଇଛି : ଭାରତରେ ବୟସ୍କ ବ୍ୟକ୍ତି ମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାର୍ବଭୌମିକ ରୂପରେ ଆଧାରରେ ପୂର୍ଣ୍ଣତା
ଜୁଲାଇ ମାସରେ ୧୨,୫୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କାର ଏପିବି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ହୋଇଛି
02 SEP 2022 4:06PM by PIB Bhubaneswar
ସାରା ଭାରତରେ ଆଧାର ପଞ୍ଜୀକରଣ, ବ୍ୟବହାର ତଥା ଏହାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି । ଜୁଲାଇ ମାସ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଲୋକ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୧୩୪.୧୧ କୋଟି ଆଧାର ନମ୍ବର ସୃଷ୍ଟି କରାଯାଇ ସାରିଛି ।
ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଲୋକ ମାନେ ୧.୪୭ କୋଟି ଆଧାରକୁ ଅଧୁନାତନ କରାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ସୁଦ୍ଧା (ଜୁଲାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ) ଲୋକ ମାନଙ୍କର ଅନୁରୋଧ କ୍ରମେ ୬୩.୫୫ କୋଟି ଆଧାର ନମ୍ବର ସଫଳତାର ସହିତ ଅଧୁନାତନ କରା ଯାଇଛି । ଆଧାରକୁ ଅଧୁନାତନ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅନୁରୋଧ ଗୁଡିକ ଜନସାଂଖିକୀୟ ତଥା ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ଅଧୁନାତନ ସହିତ ସମ୍ବନ୍ଧିତ ଅଟେ, ଯାହା ଆଧାର କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକରେ କିମ୍ବା ଅନ୍ ଲାଇନ୍ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ (ମଂଚ)କୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି ।
ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଆଧାର ମାଧ୍ୟମରେ ୧୫୨.୫ କୋଟି ପ୍ରମାଣୀକରଣ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି । ଏଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ (୧୨୨.୫୭ କୋଟି) ମାସିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଫିଙ୍ଗର - ପ୍ରିଂଟ୍ ବାୟୋମେଟ୍ରିକ୍ ପ୍ରମାଣୀକରଣର ବ୍ୟବହାର କରା ଯାଇ ସମ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି । ଏହା ପରେ ଜନସାଂଖିକୀୟ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କରା ଯାଇଛି ।
ଜୁଲାଇ ୨୦୨୨ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ସମୁଦାୟ ୭୮୫୫.୨୪ କୋଟି ଆଧାର ପ୍ରମାଣୀକରଣ କରା ଯାଇଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଜୁନ୍ ଶେଷ ସୁଦ୍ଧା ଏଭଳି ୭୭୦୨.୭୪ କୋଟି ଆଧାରକୁ ପ୍ରମାଣୀକରଣ କରା ଯାଇଥିଲା ।
ଜୁଲାଇ ମାସରେ ୫୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଆଧାର ସୃଷ୍ଟି କରା ଯାଇଛି । ଏଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକାଂଶ ୧୮ ବର୍ଷ (୦ – ୧୮ ବର୍ଷ ବୟସ୍କ)ରୁ କମ୍ ବୟସର ପିଲାଙ୍କ ନିମନ୍ତେ କରା ଯାଇଛି । ବୟସ୍କ ଲୋକ ମାନଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧାର ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ସ୍ତର ଏବେ ସାର୍ବଭୌମିକ ସ୍ତରର ନିକଟତର ଅଟେ ଏବଂ ସମଗ୍ର ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ସ୍ତର ୯୩.୪୧ ପ୍ରତିଶତ ଅଟେ । ଅତି କମ୍‌ରେ ୨୬ଟି ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ର ଶାସିତ ପ୍ରଦେଶ ଗୁଡିକରେ ଏବେ ପୂର୍ଣ୍ଣତାର ପରିମାଣ ୯୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଅଟେ ।
ଆଧାର, ସୁଶାସନର ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସରଂଚନା ଅଟେ । ଏହା ଉଭୟ ଜୀବନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟକୁ ସୁଗମ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍‌ପ୍ରେରକ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି । ଏହି ଡିଜିଟାଲ୍ ଆଇଡି (ପ୍ରମାଣ ପତ୍ର) କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକର ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ତଥା ବିଭାଗ ଗୁଡିକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟଭୁକ୍ତ ହିତାଧିକାରୀ ମାନଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ମୂଳକ, ସ୍ୱଚ୍ଛତାପୂର୍ଣ୍ଣ ଏବଂ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ସେବା ଗୁଡିକୁ ପ୍ରଦାନ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବାରେ ସହାୟତା କରି ଆସୁଛି । ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ଗୁଡିକ ଦ୍ୱାରା କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରା ଯାଉଥିବା ପାଖାପାଖି ୯୦୦ ସାମାଜିକ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନା ଗୁଡିକୁ ଏବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଆଧାରକୁ ବ୍ୟବହାର କରିବା ନିମନ୍ତେ ସୂଚିତ କରା ଯାଇଛି ।
ଆଧାର ପେମେଂଟ ବ୍ରିଜ୍ (ଏପିବି) ଏଲ୍‌ପିଜି, ମନରେଗା ତଥା ଜାତୀୟ ସାମାଜିକ ସହାୟତା କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କିମ୍ବା ଏନ୍‌ଏଏସ୍‌ପି ନିମନ୍ତେ ପ୍ରତ୍ୟେକ୍ଷ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ ସହିତ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ଯୋଜନା ଗୁଡିକ ମାଧ୍ୟମରେ ଲାଭ ପହଂଚାଇବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି । ଜୁଲାଇ ମାସରେ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ଏପିବି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ୧୨,୫୧୧ କୋଟି ଟଙ୍କା ରହିଛି ।
ତାହା ଇ - କେୱାଇସି ହେଉ କିମ୍ବା ଅନ୍ତିମ ମାଇଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ପାଇଁ ଆଧାର ସକ୍ଷମ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା (ଏଇପିଏସ୍‌) କିମ୍ବା ଆଧାର ସକ୍ଷମ ଡିବିଟି ହେଉ, ଆଧାର ମାନନୀୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କର ଡିଜିଟାଲ୍ ଇଣ୍ଡିଆର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ସମର୍ଥନ ଦେବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ନିର୍ବାହ କରୁଛି ।
ଜୁଲାଇ ମାସରେ ଆଧାର ମାଧ୍ୟମରେ କରା ଯାଇଥିବା ଇ – କେୱାଇସି ଆଦାନପ୍ରଦାନର ସଂଖ୍ୟା ୨୨.୮୪ କୋଟି ଥିଲା । ଏବେ ସୁଦ୍ଧା ଇ – କେୱାଇସି ଆଦାନପ୍ରଦାନର ସଂଚୟୀ ସଂଖ୍ୟା ଜୁନ୍ ମାସର ୧୨୨୬.୩୯ କୋଟି ତୁଳନାରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ୧୨୪୯. ୨୩ କୋଟି ହୋଇ ଯାଇଛି ।
ଆଧାର ଧାରକଙ୍କର ସହମତିରେ ହିଁ ଇ – କେୱାଇସି ଆଦାନପ୍ରଦାନ ହୋଇଥାଏ, କେୱାଇସି ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ କାଗଜପତ୍ର ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମାପ୍ତ କରି ଦେଇଥାଏ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରାୟତଃ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଯାଂଚ ଆବଶ୍ୟକ ହୋଇଥାଏ ।
ଆଧାର ସକ୍ଷମ ଦେୟ ପ୍ରଣାଳୀ (ଏଇପିଏସ୍‌) ଏବଂ ମାଇକ୍ରୋ ଏଟିଏମ୍ ନେଟୱର୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ୧୫୦୭ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଅନ୍ତିମ ମାଇଲ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ବ୍ୟାଙ୍କିଂ ଆଦାନପ୍ରଦାନ ସମ୍ଭବ ହୋଇ ପାରିଛି । ଏହି ପ୍ରଣାଳୀ ପିରାମିଡ୍‌ର ନିମ୍ନ ଭାଗରେ ମଧ୍ୟ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକୁ ସକ୍ଷମ କରିଛି । କେବଳ ଜୁଲାଇ ମାସରେ ସମଗ୍ର ଭାରତରେ ୨୨.୩୭ କୋଟି ଏଇପିଏସ୍ ଆଦାନପ୍ରଦାନ କରା ଯାଇଛି ।
ନୋଟ୍ : ୟୁଆଇଡିଏଆଇ ଆଧାରର ଲକ୍ଷ୍ୟ ପ୍ରାପ୍ତି ଏବଂ ପ୍ରଗତିକୁ ଦର୍ଶାଇ ଏକ ମାସିକ ବୁଲେଟିନ୍ ଆରମ୍ଭ କରୁଛି । ଗଣମାଧ୍ୟମକୁ ଏହା ନୋଟ୍ କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରା ଯାଉଛି ଯେ, ପରେ କିଛି ତଥ୍ୟ ଅତି ସାଧାରଣ ଭାବେ ଅଧୁନାତନ କରା ଯାଇ ପାରେ ।

Ministry of Electronics & IT
152.5 crore Aadhaar authentications done in July 2022
22.84 crore e-KYC transactions carried out in month of July, 2022
UIDAI successfully executes 1.47 crore Aadhaar updation requests from residents in July
53 lakh fresh Aadhaar enrolments happened in July; Aadhaar saturation near universal among adults in India
APB transactions during the month involved an amount of Rs. 12,511 crore
02 SEP 2022 4:06PM by PIB Delhi
Aadhaar registration, usage and adoption is progressing well across India, and by the end of July 2022, more than 134.11 crore Aadhaar numbers have been generated so far for the residents.
Residents successfully updated 1.47 crore Aadhaars in the month of July, and till date (end of July) 63.55 crore Aadhaar numbers have been successfully updated following requests from the residents. These updation requests are related to demographic as well as biometric updates done at both physical Aadhaar centres, and by using the online Aadhaar platform.
In July, 152.5 crore authentication transactions were carried out via Aadhaar. A majority of these monthly transaction numbers were done by using fingerprint biometric authentication (122.57 crore), followed by demographic authentications.
As of end July 2022, a cumulative number of 7855.24 crore Aadhaar authentications have been carried out so far, as against 7702.74 crore such authentications by the end of June.
During July, more than 53 lakh Aadhaars were generated, of these, a majority were of children below the age of 18 years (0-18 age group). Aadhaar saturation level among adult residents is now near universal, and the overall saturation level is 93.41%. At least 26 states and UTs have now a saturation of over 90%.
Aadhaar, a digital infrastructure of good governance, is a catalyst of both ease of living and ease of doing business. The digital ID is helping various ministries and departments in the centre and at states in improving efficiency, transparency and delivery of welfare services to the targeted beneficiaries. Around 900 social welfare schemes in the country run by both centre and states have been notified to use Aadhaar till date.
Aadhaar Payment Bridge (APB) has been playing a key role in delivering benefits via welfare schemes including direct benefit transfer for LPG, MGNREGA, and national social assistance program or NASP. All the APB transactions during the month of July involved an amount of Rs. 12511 crore.
Whether it is e-KYC, Aadhaar enabled payment system (AEPS) for last mile banking, or Aadhaar enabled DBT, Aadhaar has been playing a stellar role in supporting Honourable Prime Minister Narendra Modi’s vision of Digital India.
In July, the number of e-KYC transactions executed via Aadhaar was 22.84 crore. The cumulative number of e-KYC transactions so far increased from 1226.39 crore in June to 1249.23 crore in July. An e-KYC transaction is done following consent from the Aadhaar holder, and eliminates physical paperwork, and in-person verification often required for KYC registrations.
More than 1507 crores of last mile banking transactions have been made possible through the use of Aadhaar Enabled Payment System (AEPS) and the network of micro ATMs. It has enabled financial inclusion at the bottom of the pyramid. In July alone, 22.37 crore number of AEPS transactions were carried out across India.
Note: UIDAI is starting a monthly bulletin underlining achievements and progress of Aadhaar. Media is requested to note that some of the data points may undergo minor updates subsequently.