কৃষি মন্ত্ৰালয়
কেবিনেটে মূল্য সমৰ্থিত আঁচনি আৰু মূল্য স্থিৰকৰণ পুঁজিৰ অধীনত ক্ৰয় কৰা চানাৰ নিষ্পত্তিত অনুমোদন জনাইছে আৰু তুৰ, ৰহৰ আৰু মচুৰৰ ক্ষেত্ৰত পিএছএছৰ অধীনত পৰিমাণ ক্ৰয়ৰ সীমা বৰ্তমানৰ ২৫% ৰ পৰা ৪০% লৈ বৃদ্ধি কৰিবলৈ অনুমোদন জনাইছে
এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে ১২০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিব লাগিব
চানাৰ ১৫ লাখ মেট্ৰিক টন অফাৰত প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৮ টকাৰে ৰেহাই দিয়া হৈছে
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলবোৰে এই মাহজাতীয় শস্যবোৰ কল্যাণমূলক আঁচনি/কাৰ্যসূচীত ব্যৱহাৰ কৰিব
31 AUG 2022 12:19PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত অৰ্থনৈতিক বিষয়ৰ কেবিনেট সমিতিয়ে পিএছএছৰ অধীনত ক্ৰয়ৰ পৰিমাণৰ ওপৰত সৰ্বোচ্চ সীমা বৃদ্ধিৰ পৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক আঁচনিৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিবলগীয়া ৰেহাই হাৰত চানা (মাহজাতীয় শস্য) নিষ্পত্তিৰ বাবে অনুমোদন জনাইছে।
এই অনুমোদিত আঁচনিৰ অধীনত, ৰাজ্য/ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক উৎস ৰাজ্যৰ ইছ্যু মূল্যৰ ওপৰত প্ৰতি কিলোগ্ৰামত ৮ টকা ৰেহাইৰ সৈতে ১৫ লাখ মেট্ৰিক টন চানা পৰ্যন্তৰ প্ৰস্তাৱ দিয়া হৈছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহে তেওঁলোকৰ বিভিন্ন কল্যাণমূলক আঁচনি/কাৰ্যসূচী যেনে মধ্যাহ্ন ভোজন, ৰাজহুৱা বিতৰণ প্ৰণালী, সমন্বিত শিশু বিকাশ কাৰ্যসূচী (আইচিডিপি) আদিত এই মাহজাতীয় শস্যবোৰ ব্যৱহাৰ কৰে। চৰকাৰে এই আঁচনি ৰূপায়ণৰ বাবে ১২০০ কোটি টকা ব্যয় কৰিব।
সাম্প্ৰতিক সময়ত, বিশেষকৈ যোৱা তিনি বছৰত, দেশখনত চানা (মাহজাতীয় শস্য)ৰ সৰ্বকালৰ উচ্চ উৎপাদন দেখা গৈছে । মূল্য সমৰ্থন আঁচনিৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে ২০১৯-২০, ২০২০-২১ আৰু ২০২১-২২ বৰ্ষত চানাৰ অভিলেখ সংখ্যক ক্ৰয় কৰিছে। ইয়াৰ ফলত, আগন্তুক ৰবি ঋতুতো পিএছএছ আৰু পিএছএফৰ অধীনত চৰকাৰৰ ওচৰত চানাৰ ৩০.৫৫ লাখ মেট্ৰিক টন উপলব্ধ, চীনৰ উৎপাদন ভাল হ'ব বুলি আশা কৰা হৈছে। ইয়াৰ লগতে ২২-২৩ বৰ্ষত চানাৰ বাবে নিম্নতম সমৰ্থন মূল্য বৃদ্ধিৰ ফলত মূল্য সমৰ্থন আঁচনিৰ অধীনত অতিৰিক্ত ক্ৰয় কৰিব লাগিব।