হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী হকশেল সেক্রেতরীনা “রোদমেপ ফোর কেন্সর ত্রীৎমেন্ত” হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা নেস্নেল ৱার্কশোপতা ৱা ঙাংখ্রে
“কোবিদ মেনেজমেন্তদগী ফংখিবা লৌশিংনা কেন্সর ঙাকথোকপা অমসুং লায়েংবগী মতাংদা লৈরিবা ঐখোয়গী পোলিসীশিংগীদমক কান্নরবা মঙালশিং ওইখি”
“কেন্সর কন্ত্রোলগা মরী লৈনবা থৌশিল অমা হেক্তা তোখাইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরোইদবনি মদুবু ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত অমসুং হোল ওফ সোসাইতী’ এপ্রোচকা লোয়ননা পাইখৎপা মথৌ তাই”
23 AUG 2022 4:11PM by PIB Imphal
“ভারতনা লাইচৎ মায়োক্নবদগী ফংখিবা লৌশিংনা কেন্সর ঙাকথোকপা অমসুং লায়েংবগী মতাংদা লৈরিবা ঐখোয়গী তার্গেতেদ পোলিসীশিংগী কান্নরবা মঙালশিং ওইবা য়াগনি। কেন্সর কন্ত্রোল অমসুং মেনেজমেন্তগা মরী লৈনবা থৌরাং অমা হেক্তা তোখাইনা ইমপ্লিমেন্ত তৌরোইদবনি মদুবু ‘হোল ওফ গভর্নমেন্ত অমসুং হোল ওফ সোসাইতী’ এপ্রোচকা লোয়ননা পাইখৎপা মথৌ তাই মরমদি লাইচৎকী মেনেজমেন্তদগী ঐখোয়না তমশিনখি মদুদি সমস্যা অসি গভর্নমেন্ত অমসুং নন-গভর্নমেন্তগী মেনেজমেন্তগী লম কয়ামরুমদা ক্রোসকত্তিং ওই”, ৱাফম অসি ঙসি নই দিল্লীদা “রোদমেপ ফোর কেন্সর ত্রীৎমেন্ত” হায়বা হীরমদা পাঙথোকপা নেস্নেল ৱার্কশোপ অমদা ৱা ঙাংবদা কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরী, শ্রী রাজেশ ভুশন্না ফোঙদোকখিবনি।
মখা তারদুনা কেন্দ্রগী হেল্থ সেক্রেতরীনা হায়খি লাইচৎ অসিনা ঐখোয়না হকশেল হায়বা হীরম অসি কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয় খক্তগী থৌদাং নত্তে মসি কেন্দ্রদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমসুং রাজ্য সরকারশিংগী খুত্থাংদা পুন্না থেংনবা ঙম্মি হায়না তাকখি। মহাক্না মখা তারদুনা হায়খি হকশেল অসি তর্সিয়রী হেল্থকিয়র সেন্তরশিংদা খক্তা লৈতে, প্রাইমারী অমসুং সেকেন্দরী লেবেলশিংদসু মসিগী ফুতপ্রিন্ত য়াম্না য়াম্মি। লেবর, রেলৱেজ, স্তীল, ও.এন.জি.সি., এতোমিক ইনর্জী অসিগুম্বা মন্ত্রালয়শিংগী তর্সিয়রী হেল্থ ফেসিলিতীশিং অসি পুনশিন্দুনা হেল্থকিয়র দেলিবরীগী অচৌবা কান্নবা অমা পীনবগীদমক হেল্থকিয়রগী য়াম্না চাউবা অমসুং সস্তেনেবল নেৎৱার্ক অমা শেম্বা য়াগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। হন্দক্তা নেস্নেল হেল্থ মিসন (এন.ঐচ.এম.)দা চাউনা অহোংবা পুরকখিবা অদুগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি প্রাইমারী অমসুং সেকেন্দরী হেল্থকিয়র সর্ভিসশিং খক্তা নত্তনা পুম্নমক শুনা য়াওরবা এন্দ-তু-এন্দ দেলিবরী সোল্যুসন অমগী খুত্থাংদা তর্সিয়রী হেল্থ সর্ভিসেসকী লিঙ্কেজশিংগী রিফরেলশিং পীরি।
শ্রী রাজেশ ভুশন্না ক্রিতিকেল কিয়র মেনেজমেন্তগীদমক ইভিদেন্স বেজ কম্মন স্তেন্দর্দস ওফ প্রোতোকোলশিং শেম্বা, শিয়র তৌবা অমসুং ঙাক্না চৎপা অসি কেন্সর মেনেজমেন্তগীদমক অতোপ্পা পরা অমনি হায়খি। মসিনা কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়গী নেস্নেল কেন্সর কন্ত্রোল প্রোগ্রাম রিস্ত্রকচর অমসুং রিফাইন তৌবদা কান্নগনি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি। “কেন্সর কিয়রগীদমক চাং নাইনা পাঙথোকপা ত্রেনিং, রিত্রেনিং অমসুং স্কিল এনহেন্সমেন্তগী খুত্থাংদা হেল্থকিয়র প্রোভাইদরশিংগী কেপাসিতী বিল্দিং তৌবা মথৌ তাই। মহাক্না কেপাসিতী বিল্দিং অসি স্তেকহোল্দর পুম্নমক্কা নীংথিনা পাউ ফাওনদুনা অমসুং ফীদবেক প্রোসিদ্যুরশিং ঙাক্না চৎপগা লোয়ননা চত্থগদবনি হায়নসু ফোঙদোকখি। “কিয়র নীংথিনা ফংহন্নবগীদমক তেলিমেদিসিনগুম্বা হেল্থ তেক্নোলোজী অমসুং কেন্সর ঙাকথোকপা অমসুং লায়েংবগী পাম্বৈ শীজিন্নবা অমসুং চাউখৎহনবা মথৌ তাই”, হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। অসাম, পঞ্জাব, আন্ধ্র প্রদেশ, বিহারগুম্বা রাজ্য খরদা “হব অমসুং স্পোক” মোদেল কয়ামরুম ইমপ্লিমেন্ত তৌখিবা লোয়ননা হেল্থকিয়র দেলিবরীগী গ্রেন্যুলর প্লান্নিং য়াওবা ফেসিলিতীশিংগী অকুপ্পা মরোলশিংগা লোয়ননা মসি অতোপ্পা রাজ্যশিংদসু মতৌ তম্বা য়াগনি, হায়না মহাক্না অপাম্বা ফোঙদোকখি।
কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়না পাঙথোকপা নোংমগী নেস্নেল ৱার্কশোপ অসিদা মখাদা পীরিবা হীরমশিং অসিগী সেসনশিং য়াওখি:
i. ভারত্তা কেন্সর কিয়রগী ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং হ্যুমেন রিসোর্সশিং
ii. ভারত্তা কেন্সর কিয়রদা শেল চাংবগী চাং
iii. রাজ্যশিংগী কেন্সর কিয়রগা মরী লৈনবা খ্বাইদগী ফবা প্রেক্তিসশিং
iv. হৌজিক চত্থরিবা প্রোজেক্তশিং অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা সমস্যাশিং য়েংশিনবা
রাজ্য অমসুং মেদিকেল ইন্সতিত্যুত কয়াগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা থৌরম অসিদা এ.এস. অমসুং এম.দি. (এন.ঐচ.এম.), রোলি সিংহ, জোইন্ত সেক্রেতরী (পোলিসী) শ্রী বিশাল চৌহান, তাতা মেমোরিএল সেন্তরগী দিরেক্তর, দা. রাজেন্দ্র বদৱেসু শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Secretary addresses National Workshop on “Roadmap for Cancer Treatment”
“Lessons from COVID management Valuable Beacons for our policies regarding Cancer Prevention and Treatment”
“Any initiative related to cancer control must not be implemented in silos but needs to be taken up with ‘whole of Government and whole of society’ approach”
23 AUG 2022 4:11PM by PIB Delhi
“Lessons from India’s fight against the pandemic can serve as valuable beacons in our targeted policies for prevention and treatment of Cancer. Any initiative related to cancer control and management cannot be implemented in silos but needs to be taken up with "whole of govt and whole of society" approach as has been our learning from management of the pandemic, since the issue is crosscutting across various government and non-government management spheres”, Shri Rajesh Bhushan, Union Health Secretary stated this while addressing National Workshop on “Roadmap for Cancer Treatment”,here today.
Further elaborating, Union Health Secretary pointed that the pandemic has taught us that health is not the exclusive responsibility of only the Union Health Ministry but jointly addressed by various Ministries at the Centre and through state governments. He added that health cannot reside only at the tertiary healthcare centers, but has a huge footprint in the primary and secondary levels too. Tertiary health facilities of Ministries such as Labour, Railways, Steel, ONGC, Atomic Energy etc., can be pooled to make a significantly large and sustainable network of healthcare for an exponential impact of healthcare delivery, he noted. Highlighting the paradigm change that the National health Mission (NHM) has recently undergone, he noted that not only primary and secondary healthcare services, but referrals with linkages to tertiary health services are being provided through a comprehensive end-to-end delivery solution.
Shri Rajesh Bhushan identified framing, sharing and adherence of evidence based common Standards of Protocols for critical care management as another learning for cancer management. These can guide the restructuring and refinement of the National Cancer Control Programme of Union Health Ministry, he noted. Capacity building of healthcare providers is required through regular training, retraining and skill enhancement for cancer care. He mentioned thatcapacity building also to be ensured with clear communication with all stakeholders and feedback procedures put in place. “We need to adapt and promote health technology and prevention and treatment of cancer such as telemedicine for improved access to care”, he stressed. Various “Hub and Spoke” models implemented in some states such as Assam, Punjab, Andhra Pradesh,Bihar can be emulated by other states, along with detailed mapping of the facilities with the granular planning of healthcare delivery, he suggested.
Sessions on the following topics were organized in the one-day national workshop organized by Union Health Ministry:
i. Infrastructure and human resources for Cancer Care in India
ii. Affordability of Cancer Care in India
iii. Best Practices with respect to cancer care by States
iv. Review of Ongoing Projects and its related issues
Ms. Roli Singh, AS & MD (NHM), Shri Vishal Chauhan, Joint Secretary (Policy), Dr Rajendra Badwe, Director, Tata Memorial Centre were also present at the event along with other senior officials from various states and medical institutes.