ଶ୍ରମ ଓ ନିୟୋଜନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଇପିଏଫଓ ପେ ରୋଲ ତଥ୍ୟ: ଜୁନ ୨୦୨୨ରେ ୧୮.୩୬ ଲକ୍ଷ ମୋଟ ସଦସ୍ୟ ଇପିଏଫଓରେ ଯୋଡି ହେଲେ
20 AUG 2022 5:14PM by PIB Bhubaneshwar
ଇପିଏଫଓର ନିୟମିତ ଭାବେ ଦରମା ପାଉଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଅଗଷ୍ଟ ୨୦, ୨୦୨୨ ଦିନ ପ୍ରକାଶିତ ତଥ୍ୟ ଅନୁସାରେ ଜୁନ, ୨୦୨୨ରେ ଇପିଏଫଓରେ ୧୮.୩୬ଲକ୍ଷ ମୋଟ ସଦସ୍ୟ ଯୋଡି ହୋଇଛନ୍ତି । ଗତବର୍ଷ ମେ ୨୦୨୨ ହିସାବକୁ ଦେଖିଲେ ଯୋଡି ହୋଇଥିବା ମୋଟ ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଜୁନ, ୨୦୨୨ରେ ଶତକଡା ୯.୨୧ଭାଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ବର୍ଷ ପରେ ବର୍ଷ ଏହି ପେ ରୋଲ ତଥ୍ୟ ତୁଳନା କଲେ ଜୁନ ୨୦୨୨ରେ ଜୁନ ମାସ ୨୦୨୧ ତୁଳନାରେ ୫. ୫୩ ଲକ୍ଷ ସଦସ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି ।
ସେହି ମାସରେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ମୋଟ ୧୮. ୩୬ଲକ୍ଷ ସଦସ୍ୟ ମଧ୍ୟରୁ ପ୍ରଥମ ଥର ନିମନ୍ତେ ୧୦.୫୪ଲକ୍ଷ ନୂତନ ସଭ୍ୟ ଇପିଏଫ ଓ ଏମପି ଆଇନ, ୧୯୫୨ ଅଧୀନରେ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୨ ଠାରୁ ନୂତନ ସଭ୍ୟ ଯୋଗ ଦେବା ଧାରା ବୃଦ୍ଧି ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ପ୍ରାୟ ୭.୮୨ ଲକ୍ଷ ସଦସ୍ୟ ବାସ୍ତବ ପକ୍ଷେ ଛାଡିଥିଲେ ମଧ୍ୟ ସେମାନେ ସଂସ୍ଥା ମଧ୍ୟରେ ଚାକିରି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସତ୍ତ୍ୱେ ଇଡିଏଫଓରେ ପୁନଃ ଯୋଗଦେଇ ତାଙ୍କ ପୂର୍ବତନ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠିକୁ ଅର୍ଥ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିଛନ୍ତି । ମାତ୍ର ସେମାନେ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠିରୁ ଚୂଡାନ୍ତ ଅର୍ଥ କାଢି ନାହାଁନ୍ତି । ନୂତନ ଭାବେ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଗତ ଆର୍ଥିକ ବର୍ଷର ଏଇମାସ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ।
ବୟସ ଅନୁସାରେ ନିୟମିତ ଦରମା ପାଉଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ତଥ୍ୟକୁ ତୁଳନା କଲେ ୨୨-୨୫ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ କର୍ମଚାରୀ ପ୍ରାୟ ୪. ୭୨ଲକ୍ଷ କେବଳ ଜୁନ ମାସରେ ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି । ଅଧିକାଂଶ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ଚାକିରି କରୁଥିବା ବ୍ୟକ୍ତି ସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ର କର୍ମଚାରୀ ଭାବେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୋଗ ଦେଉଥିବା ଜଣାପଡିଛି ।
ରାଜ୍ୟୱାରୀ ପେରୋଲ ସଂଖ୍ୟା ତୁଳନା କଲେ ଜଣାପଡେ ଯେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, କର୍ଣ୍ଣାଟକ, ତାମିଲନାଡୁ, ହରିୟାଣା, ଗୁଜରାଟ ଓ ଦିଲ୍ଲୀରେ ସାମିଲ ସଂସ୍ଥାଗୁଡିକ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାୟ ୧୨. ୬୧ ଲକ୍ଷ ସଭ୍ୟକୁ ସାମିଲ କରିଛନ୍ତି ଯାହାକି ଦେଶର ସବୁ ବୟସଙ୍କ ମୋଟ ପେରୋଲର ଶତକଡା ୬୮.୬୬ ଭାଗ ।
ଲିଙ୍ଗଗତ ବିଶ୍ଳେଷଣରୁ ଜଣାଯାଏ ଯେ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ଗତ ମାସରେ ୩.୪୩ ଲକ୍ଷ ଥିବାବେଳେ ଚଳିତମାସରେ ଏହା ୪.୦୬ଲକ୍ଷକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଏହା ଶତକଡା ୧୮.୩୭ଭାଗ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ଗତ ୧୨ ମାସରେ ମହିଳା କର୍ମଚାରୀ ସଂଖ୍ୟା ସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସର୍ବାଧିକ ବୋଲି ଜଣାପଡିଛି । ସେହି ଅନୁସାରେ ମହିଳା ସଦସ୍ୟଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ମେ ୨୦୨୨ରେ ଶତକଡା ୨୦.୩୭ଭାଗ ଥିବାବେଳେ ଜୁନ ୨୦୨୨ତାହା ଶତକଡା ୨୨.୦୯ଭାଗକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ।
ଶିଳ୍ପ ୱାରୀ ପେରୋଲ ତଥ୍ୟରୁ ଜଣାପଡିଛି ଯେ ମୁଖ୍ୟତଃ ଦୁଇ ପ୍ରକାର ଶ୍ରେଣୀ ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ “ଦକ୍ଷ ସେବା” (ମାନବସମ୍ବଳ ସଂସ୍ଥା, ଘରୋଇ ସୁରକ୍ଷା ସଂସ୍ଥା ଓ ଛୋଟ ଛୋଟ ଠିକାଦାରୀ ସଂସ୍ଥା) ଇତ୍ୟାଦି । ବ୍ୟବସାୟ ବାଣିଜ୍ୟିକ ସଂସ୍ଥାରୁ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଶତକଡା ୪୭.୬୩ ଭାଗ ସଦସ୍ୟ ସାମିଲ ହୋଇଛନ୍ତି । ପୂର୍ବ ମାସ ସହ ଶିଳ୍ପୱାରୀ ତଥ୍ୟକୁ ତୁଳନା କଲେ ବିଦ୍ୟାଳୟ, ଗହଣା ତିଆରି, ଦକ୍ଷ ସେବା ଓ ବୟନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଧିକ ସାମିଲ ହୋଇଥିବା ପରିଲକ୍ଷିତ ହୋଇଛି । ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ପ୍ରକ୍ରିୟା ତଥା କର୍ମଚାରୀର ରେକର୍ଡ ମଧ୍ୟ ଏହି ପ୍ରକ୍ରିୟା ଦେଇ ଗତି କରୁଥିବାରୁ ପେ ରୋଲ ତଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ କାମଚଳା ବା ଅସ୍ଥାୟୀ । ପୁରୁଣା ତଥା ପ୍ରତିମାସରେ ନବୀକରଣ ହେଉଥାଏ । ଏପ୍ରିଲ ୨୦୧୮ ମସିହାଠାରୁ ଇପିଏଫଓ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୧୭ ପରର ପେ ରୋଲ ତଥ୍ୟ ଦେବାରେ ଲାଗିଛି ।
କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆଇନ ୧୯୫୨ ଅଧୀନ ସଂଗଠିତ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ମାନଙ୍କର କର୍ମଚାରୀ ମାନେ ଇପିଏଫଓ ପେ ରୋଲର ଅଂଶବିଶେଷ । ଏହା ଏକ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସଂଗଠନ ହୋଇଥିବାରୁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି, ଅବସରକାଳୀନ ସୁବିଧା ଏହାର ସଦସ୍ୟମାନଙ୍କୁ ଅବସର ପରେ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ । ଏହାଛଡା କୌଣସି କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଆକସ୍ମିକ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଲେ ତାଙ୍କ ପରିବାରକୁ ପରିବାର ପେନସନ ଓ ବୀମା ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।

Ministry of Labour & Employment
EPFO Payroll Data: EPFO Adds 18.36 Lakh Net Members In The Month Of June, 2022
20 AUG 2022 5:14PM by PIB Delhi
The provisional payroll data of EPFO released on 20th August, 2022 highlights that EPFO has added 18.36 lakh net members in the month of June, 2022. For the month of June, 2022 the net member addition has increased by 9.21% as compared to the previous month of May, 2022. Year-on-year comparison of payroll data reflects that June, 2022 has registered an increase of 5.53 lakh in terms of net member addition comparing the corresponding month during last year in 2021.
Out of the total 18.36 lakh members added during the month, around 10.54 lakh new members have been covered under EPF & MP Act, 1952 for the first time. New member joining has shown a growing trend since April, 2022. Approximately 7.82 lakh net members exited but rejoined EPFO by changing their jobs within the establishments covered by EPFO and opted to transfer their funds from previous PF account to the current account instead of applying for final PF withdrawal. The new enrolment during the month is higher than the monthly average recorded during the last fiscal.
Age-wise comparison of payroll data indicates that the age-group of 22-25 years has registered the highest number of net enrolments with 4.72 lakh additions during June, 2022. This shows that many first-time job seekers are joining organized sector workforce in large numbers.
State-wise comparison of payroll figures highlights that the establishments covered in the states of Maharashtra, Karnataka, Tamil Nadu, Haryana, Gujarat and Delhi continue to remain in lead by adding approximately 12.61 lakh net members during the month, which is 68.66% of total net payroll addition across all age groups.
Gender-wise analysis indicates that enrollment of net female members has increased to 4.06 lakh in the current month from 3.43 lakh during last month, registering an increase of 18.37%. It is also observed that participation of female workforce in organised sector has been the highest in last 12 months. Accordingly the percentage share of net female member addition has increased from 20.37% in May 2022 to 22.09% in the month of June 2022.
The classification of industry-wise payroll data indicates that mainly two categories i.e. ‘expert services’ (consisting of manpower agencies, private security agencies and small contractors etc.) and ‘Trading-Commercial establishments’ constitute 47.63% of total member addition during the month. Comparing industry-wise data with that of previous month, higher enrollments have been noticed in industries namely, ‘Schools’, ‘Garments making’, ‘Expert services’ & ‘Textile’ etc.
The payroll data is provisional since the data generation is a continuous exercise, as updation of employee record is a continuous process. The previous data hence gets updated every month. From the month of April-2018, EPFO has been releasing payroll data covering the period September, 2017 onwards.
EPFO’s payroll is a part of the organized sector workforce for those establishments which are covered under the provisions of Employees’ Provident Funds & Miscellaneous Provisions Act, 1952. It is a social security organization, which provides provident fund, pension benefits to the members on their retirement and family pension & insurance benefits to their families in case of untimely death of the member.