প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এটা ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে জল জীৱন মিছনৰ অধীনত হৰ ঘৰ জল উৎসৱত সম্বোধন কৰে
"দেশৰ ১০ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালক পাইপযোগে পৰিষ্কাৰ পানীৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে"
"গোৱা প্ৰথম হৰ ঘৰ জল প্ৰমাণিত ৰাজ্য"
"দাদৰা নগৰ হাভেলি আৰু দমন আৰু ডিউ এই কৃতিত্ব অৰ্জন কৰা প্ৰথম কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল হৈ পৰিছে"
"দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ এক লাখ গাওঁ অ'ডিএফ প্লাছ হৈ পৰিছে"
"অমৃত কালৰ ইয়াতকৈ ভাল আৰম্ভণি হ'ব নোৱাৰে"
"যিসকলে দেশৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে, তেওঁলোকে দেশৰ বৰ্তমান বা ভৱিষ্যত নষ্ট হোৱাৰ বিষয়ে কোনো আগ্ৰহ নাই ৷ এনে লোকসকলে নিশ্চিতভাৱে ডাঙৰ কথা ক'ব পাৰে, কিন্তু কেতিয়াও পানীৰ বাবে ডাঙৰ কাম কৰিব নোৱাৰে।"
"৭ দশকত মাত্ৰ ৩ কোটি পৰিয়ালৰ তুলনাত মাত্ৰ ৩ বছৰত ৭ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়াল পাইপযুক্ত পানীৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে"
"এয়া মানৱ-কেন্দ্ৰিক বিকাশৰ এক উদাহৰণ, যাৰ বিষয়ে মই এইবাৰ লালকিল্লাৰ পৰা ঘোষণা কৰিছিলো"
"জল জীৱন অভিযান কেৱল চৰকাৰী আঁচনি নহয়, কিন্তু ই সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এক আঁচনি "
"জনশক্তি, মহিলাশক্তি আৰু প্ৰযুক্তিৰ শক্তিয়ে জল জীৱন মিছনক শক্তি প্ৰদ
19 AUG 2022 1:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি এক ভিডিঅ' বাৰ্তাৰ জৰিয়তে জল জীৱন মিছনৰ অধীনত হৰ ঘৰ জল উৎসৱত ভাষণ প্ৰদান কৰে। এই অনুষ্ঠানটো পানাজী গোৱাত অনুষ্ঠিত হৈছিল। অনুষ্ঠানত উপস্থিত থকা সকলৰ ভিতৰত গোৱাৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী প্ৰমোদ সাৱন্ত আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী গজেন্দ্ৰ সিং শ্বেখাৱৎ অন্যতম আছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে পৱিত্ৰ জন্মাষ্টমী উপলক্ষে শ্ৰীকৃষ্ণৰ ভক্তসকলক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আৰম্ভণিতে আজি সম্পূৰ্ণ হোৱা অমৃত কালত ভাৰতে কাম কৰি থকা বৃহৎ লক্ষ্যৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তিনিটা গুৰুত্বপূৰ্ণ মাইলৰ খুঁটিৰ ওপৰত প্ৰতিজন ভাৰতীয়ৰ গৌৰৱ ভাগ-বতৰা কৰে। তেওঁ কয়, "প্ৰথমতে, আজি দেশৰ ১০ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালক পাইপযোগে পৰিষ্কাৰ পানীৰ সুবিধাৰ সৈতে সংযুক্ত কৰা হৈছে। প্ৰতিটো পৰিয়ালক পানী যোগান ধৰাটো চৰকাৰৰ অভিযানৰ এইটো এটা ডাঙৰ সফলতা। এইটো 'সবকা প্ৰয়াস'ৰ এক উৎকৃষ্ট উদাহৰণ। দ্বিতীয়তে, তেওঁ গোৱাক প্ৰথম হৰ ঘৰ জল প্ৰমাণিত ৰাজ্য হোৱাৰ বাবে অভিনন্দন জনায় য'ত প্ৰতিটো পৰিয়াল পাইপযুক্ত পানীৰ সৈতে সংযুক্ত হৈ আছে। তেওঁ দাদৰা নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু ডিউক এই কৃতিত্ব অৰ্জন কৰা প্ৰথম কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চল হিচাপে স্বীকাৰ কৰিছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনসাধাৰণ, চৰকাৰ আৰু স্থানীয় স্ব-চৰকাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক তেওঁলোকৰ প্ৰচেষ্টাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ জনাই যে অতি সোনকালেই বহুতো ৰাজ্য তালিকাখনত যোগদান হ’বলৈ গৈ আছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে জনোৱা অনুসৰি তৃতীয়টো সাফল্য হ'ল যে দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যৰ এক লাখ গাওঁ অ'ডিএফ প্লাছত পৰিণত হৈছে। কেইবছৰমান আগতে দেশখনক মুকলিত শৌচ মুক্ত (অ'ডিএফ) ঘোষণা কৰাৰ পিছত, পৰৱৰ্তী প্ৰস্তাৱটো আছিল গাওঁবোৰৰ বাবে অ'ডিএফ প্লাছ ৰ মৰ্যাদা প্ৰাপ্ত কৰা, অৰ্থাৎ তেওঁলোকৰ সামূহিক শৌচালয়, প্লাষ্টিক আৱৰ্জনা ব্যৱস্থাপনা, ধূসৰ পানী ব্যৱস্থাপনা, আৰু গোবৰ ধন প্ৰকল্প থাকিব লাগে।
বিশ্বই সন্মুখীন হৈ থকা পানী সুৰক্ষা প্ৰত্যাহ্বানৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উন্নত ভাৰত- বিকশিত ভাৰতৰ সংকল্প সম্পূৰ্ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পানীৰ অভাৱ এক বৃহৎ বাধা হৈ পৰিব পাৰে। "আমাৰ চৰকাৰে পানী সুৰক্ষা প্ৰকল্পৰ বাবে যোৱা ৮ বছৰ ধৰি নিৰন্তৰ ভাৱে কাম কৰি আহিছে", তেওঁ কয়। স্বাৰ্থপৰ হ্ৰস্বম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ ঊৰ্ধত দীৰ্ঘম্যাদী দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ কথা দোহাৰে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰি কয়, "এয়া সঁচা যে চৰকাৰ গঠনৰ বাবে দেশ গঢ়িবলৈ যিমান কঠোৰ পৰিশ্ৰম কৰিব লাগিব সিমান পৰিশ্ৰম কৰিব নালাগে। আমি সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ বাবে কাম কৰিবলৈ বাছি লৈছো। সেইকাৰণে আমি বৰ্তমান আৰু ভৱিষ্যতৰ প্ৰত্যাহ্বানৰ ওপৰত কাম কৰি আছো। যিসকলে দেশৰ প্ৰতি গুৰুত্ব নিদিয়ে, তেওঁলোকে দেশৰ বৰ্তমান বা ভৱিষ্যত নষ্ট হোৱাৰ বিষয়ে চিন্তা নকৰে। এনে লোকসকলে নিশ্চিতভাৱে ডাঙৰ কথা ক'ব পাৰে, কিন্তু কেতিয়াও পানীৰ বাবে ডাঙৰ কাম কৰিব নোৱাৰে।"
জল সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ বহুমুখী দৃষ্টিভংগীৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে 'বৰষুণ ধৰা', অটল ভূজল আঁচনি, প্ৰতিখন জিলাত ৭৫ টা অমৃত সৰোবৰ, নদী সংযোগ আৰু জল জীৱন মিছনৰ দৰে পদক্ষেপৰ তালিকা তৈয়াৰ কৰাৰ কথা কয়। তেওঁ কয় যে ভাৰতত ৰামচৰ আৰ্দ্ৰভূমি স্থানৰ সংখ্যা ৭৫ লৈ বৃদ্ধি পাইছে, যাৰ ভিতৰত যোৱা ৮ বছৰত ৫০ খন যোগ কৰা হৈছে।
"অমৃত কালৰ উন্নত আৰম্ভণি হ'ব ইয়াতকৈ অন্য হ’ব নোৱাৰে", প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মাত্ৰ ৩ বছৰত ৭ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়ালক পাইপযুক্ত পানীৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ কৃতিত্বক প্ৰশংসা কৰে আৰু আনহাতে স্বাধীনতাৰ পিছত ৭ দশকত মাত্ৰ ৩ কোটি পৰিয়ালে এই সুবিধা লাভ কৰিছিল বুলি কয়। তেওঁ কয়, "দেশত প্ৰায় ১৬ কোটি গ্ৰাম্য পৰিয়াল আছিল, যি সকলে পানীৰ বাবে বাহিৰৰ উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিব লগা হৈছিল। সেইকাৰণে ৩ বছৰ পূৰ্বে মই লালকিল্লাৰ পৰা ঘোষণা কৰিছিলো যে প্ৰতিখন ঘৰে পাইপযোগে পানী লাভ কৰিব। এই অভিযানত ৩ লাখ ৬০ হাজাৰ কোটি টকা ব্যয় কৰা হৈছে। ১০০ বছৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ মহামাৰীৰ ফলত হোৱা বাধা স্বত্বেও, এই অভিযানৰ গতি হ্ৰাস হোৱা নাছিল। এই নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টাৰ ফলাফল স্বৰূপে মাত্ৰ ৩ বছৰত, দেশখনে ৭টা দশকত কৰা কামৰ দুগুণতকৈও অধিক কাম কৰিছে। এয়া মানৱ-কেন্দ্ৰিক বিকাশৰ এক উদাহৰণ, যাৰ বিষয়ে মই এইবাৰ লালকিল্লাৰ পৰা ঘোষণা কৰিছিলো"
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ভৱিষ্যত প্ৰজন্ম আৰু মহিলাসকলৰ বাবে হৰ ঘৰ জলৰ লাভালাভৰ কথা উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে পানী সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰ মুখ্য ভুক্তভোগী হিচাপে মহিলাসকল চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টাৰ কেন্দ্ৰবিন্দু। ই মহিলাসকলৰ জীৱন ধাৰণৰ সহজতা উন্নত কৰি আছে আৰু তেওঁলোকক পানী যোগানত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা প্ৰদান কৰিছে। "জল জীৱন অভিযান কেৱল চৰকাৰী আঁচনি নহয়, কিন্তু ই সম্প্ৰদায়ৰ দ্বাৰা পৰিচালিত এক আঁচনি", তেওঁ কয়।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জল জীৱন মিছনৰ সফলতাৰ আধাৰত চাৰিটা স্তম্ভ হ’ল জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ, অংশীদাৰসকলৰ অংশগ্ৰহণ, ৰাজনৈতিক ইচ্ছা শক্তি আৰু সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ। স্থানীয় লোক আৰু গ্ৰাম সভা আৰু স্থানীয় শাসনৰ অন্যান্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহক এই অভিযানত এক অভূতপূৰ্ব ভূমিকা প্ৰদান কৰা হৈছে। স্থানীয় মহিলাসকলক পানী পৰীক্ষাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণ দিয়া হয় আৰু তেওঁলোকক 'পানী সমিতি'ৰ সদস্য কৰি লোৱা হৈছে। পঞ্চায়ত, বেচৰকাৰী সংগঠন, শিক্ষানুষ্ঠান আৰু সকলো মন্ত্ৰালয়ে দেখুওৱা উৎসাহত অংশীদাৰসকলৰ অংশগ্ৰহণ স্পষ্ট হৈছে। একেদৰে, যোৱা ৭ টা দশকত লাভ কৰাতকৈ মাত্ৰ ৭ বছৰত অধিক অৰ্জন কৰাটোৱে ৰাজনৈতিক ইচ্ছাশক্তি সূচায়। সম্পদৰ সৰ্বোত্তম ব্যৱহাৰ এমজিএনৰেগাৰ দৰে আঁচনিৰ সৈতে সমন্বয়ত প্ৰতিফলিত হয়। পাইপযুক্ত পানীৰ সংপৃক্ততাই যিকোনো বৈষম্যৰ সম্ভাৱনাও নাইকিয়া কৰিব, তেওঁ লগতে কয়।
পানী যোগান আৰু গুণগত মানদণ্ড নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে পানীসম্পদৰ জিঅ'টেগিং আৰু ইণ্টাৰনেট অৱ থিংছ সমাধানৰ দৰে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে জনশক্তি, মহিলাশক্তি আৰু প্ৰযুক্তিৰ শক্তিয়ে জল জীৱন মিছনক শক্তি প্ৰদান কৰিছে।

Prime Minister's Office
PM addresses the Har Ghar Jal Utsav under Jal Jeevan Mission via a video message
"10 crore rural households of the country have been connected to piped clean water facility"
"Goa becomes the first Har Ghar Jal certified state"
"Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu become first Union territories to achieve the feat"
"One lakh villages in different states of the country have turned ODF plus"
“There cannot be a better beginning of Amrit Kaal”
“Those who do not care about the country, are not bothered about spoiling the present or future of the country. Such people can definitely talk big, but can never work with a big vision for water.”
“7 crore rural households connected with piped water in just 3 years compared to just 3 crore households in 7 decades”
“This is an example of the same human-centred development, which I talked about this time from the Red Fort”
“Jal Jeevan Abhiyan is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community, for the community”
“People’s power, women power, and power of technology are powering the Jal Jeevan Mission”
19 AUG 2022 1:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the Har Ghar Jal Utsav under Jal Jeevan Mission via a video message. The event took place at Panaji Goa. Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat were among those present on the occasion. The Prime Minister greeted Shri Krishna devotees on the auspicious occasion of Janmashtami.
At the outset, the Prime Minister shared every Indian’s pride in three important milestones related to the huge goals that India is working on in Amrit Kaal, that were accomplished today. He said “Firstly, today 10 crore rural households of the country have been connected to piped clean water facility. This is a big success of the government's campaign to deliver water to every household. This is a great example of ‘Sabka Prayas’”. Secondly, he congratulated Goa for becoming the first Har Ghar Jal certified state where every household is connected to piped water. He also acknowledged Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu as first Union territories to achieve the feat. The Prime Minister lauded the people, government and local self-government institutions for their efforts. He informed that many states are going to join the list very soon.
The third achievement, the Prime Minister informed, is that one lakh villages in different states of the country have turned ODF plus. After the country was declared Open Defecation Free (ODF) a few years ago, the next resolution was to achieve ODF plus status for villages i.e. they should have community toilets, plastic waste management, grey water management and Gobardhan projects.
Underlining the water security challenge that the world is facing, the Prime Minister said that water scarcity can become a huge obstacle in accomplishing the resolution of Developed India - Viksit Bharat. “Our government has been working relentlessly for the last 8 years for the projects of water security”, he said. Reiterating the need for a long-term approach above selfish short-term approach, the Prime Minister emphasized “It is true that to form a government, one does not have to work that hard as one has to work to build a country. We have all chosen to work for nation building. That is why we are working on the challenges of the present and the future. Those who do not care about the country, are not bothered about spoiling the present or future of the country. Such people can definitely talk big, but can never work with a big vision for water.”
Talking about the multi-pronged approach of the government to ensure water security, the Prime Minister listed initiatives like ‘Catch the Rain’, Atal Bhujal Scheme, 75 Amrit Sarovars in every district, river-linking and Jal Jeevan Mission. He said that the number of Ramsar wetland Sites in India has gone up to 75, out of which 50 were added in the last 8 years.
“There cannot be a better beginning of Amrit Kaal”, the Prime Minister said, lauding the feat of connecting 7 crore rural households with piped water in just 3 years whereas in 7 decades since Independence only 3 crore households had this facility. He said “There were about 16 crore rural households in the country, who had to depend on outside sources for water. We could not have left such a large population of the village fighting for this basic need. That's why 3 years ago I had announced from the Red Fort that every house would get piped water. 3 lakh 60 thousand crore rupees are being spent on this campaign. Despite the interruptions caused by the biggest epidemic of 100 years, the pace of this campaign did not slow down. The result of this continuous effort is that in just 3 years, the country has done more than double the work done in 7 decades. This is an example of the same human-centred development, which I talked about this time from the Red Fort”
The Prime Minister highlighted the benefit of Har Ghar Jal for the future generation and women. He said as the main sufferer of the problems related to water, women are at the centre of the government’s efforts. It is improving the ease of living for women and giving them a key role in water governance. “Jal Jeevan Abhiyan is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community, for the community”, he said.
The Prime Minister said that four pillars are at the basis of the success of Jal Jeevan Mission i.e. people’s participation, stakeholder participation, political will and optimum utilisation of Resources. Local people and Gram Sabhas and other institutions of local governance have been given an unprecedented role in the campaign. Local women are trained for water testing and are members of ‘Paani Samitis’. Stakeholder participation is evident in enthusiasm shown by panchayats, NGOs, educational institutions and all the ministries. Similarly, achieving much more in just 7 years than what was achieved in the last 7 decades indicates political will. Optimum utilisation of resources is reflected in synergizing with schemes like MGNREGA. Saturation of piped water will also eliminate possibility of any discrimination, he added.
Referring to use of technology like geo-tagging of water assets and Internet of things solutions for water supply and quality control, the Prime Minister pointed out that people’s power, women power, and power of technology are powering the Jal Jeevan Mission.