প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না জল জীবন মিসনগী মখাদা পাঙথোকপা হর ঘর জল উৎসবতা ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে
লৈবাকসিগী খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ১০ অরুবা পাইপকী ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংহল্লে
গোৱানা অহানবা হর ঘর জল সর্তিফাইদ তৌরবা স্তেত ওইরে
দদ্রা নগর হবেলি অমসুং দামন অমদি দিউনা হায়রিবা ফীভম অসি ফংবা অহানবা য়ুনিয়ন তেরিতরী ওইরে
লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী খুঙ্গঙ লাখ অমা ও.দি.এফ. প্লস ওল্লে
“মসিদগী হেন্না ফবা অমৃৎকালগী অহৌবা অমা লৈররোই”
“লৈবাকসিগীদমক করিসু খন্দবা মীওইশিংদি লৈবাকসিগী হৌজিক্কী অমদি তুংগী ফীভম মাঙহনবদা করিসু নাচুংদে।
অসিগুম্বা মীওইশিংনা ৱাজাও কয়াদি শোয়দনা ঙাঙলমগনি, অদুবু কৈদৌঙৈদসু ঈশিংগীদমক অচৌবা মঙলানগা লোয়ননা থবক তৌবা ঙম্লোই”
“হৌখিবা চহি ৭০ হেনবদা য়ুমথোঙ করোর ৩খক্তমক পাইপকী ঈশিং ফংহনখিবগা চাংদম্নবদা শুপ্নতগী চহি ৩দা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ৭তা ফংহল্লে”
“ফীভম অসি ঐনা মমাঙদা রেদ ফোর্ত্তগী হ্যুমেন সেন্তর্দ দেভেলপমেন্তকী মতাঙদা থমখিবা ৱাফমদুগী খুদম্নি”
“জল জীবন অভিয়ান অসি শুপ্নতগী লৈঙাক্কী থৌরাং অমখক্তা নত্তে, মসি খুন্নাইসিনা খুন্নাইগীদমক চলাইবা থৌরাং অমনি”
“মীয়ামগী পাঙ্গল, নুপীগী পাঙ্গল, অমসুং তেক্নোলোজীগী পাঙ্গলনা জল জীবন মিসনবু মথৌ হাপ্লিবনি”
19 AUG 2022 1:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি জল জীবন মিসনগী মখাদা পাঙথোকপা হর ঘর জল উৎসব থৌরমদা ভিদিও পাউজেল অমগী খুত্থাঙদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। থৌরম অদু পনাজি, গোৱাদা পাঙথোকখিবনি‍। থৌরমদুদা শরুক য়াখিবশিংগী মরক্তা গোৱাগী মুখ্য মন্ত্রী শ্রী প্রমোদ সাৱন্ত, কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী গজেন্দ্র সিংহ সেখাৱৎ য়াওরি‍। প্রধান মন্ত্রীনা জন্মস্থমিগী য়াইফরবা তাঞ্জাসিদা শ্রী কৃষ্ণ নীংজবা মীওইশিংগী মফমদা য়াইফ পাউজেল পীখি‍।
থৌরমদুদা, প্রধান মন্ত্রীনা ভারতনা অমৃৎকালগী মতমদা ফংনবা তাল্লিবা অচৌবা পান্দমশিংগী মরী লৈনবা মরুওইবা পন্দোল অহুম ঙসি ফংবা ঙমখিবদা ভারত মচা পুম্বনা চাউথোকচবা ফাওরিবা ৱাখল্লোন্দা শরুক য়াখি‍। “অহানবদা, ঙসি লৈবাকসিগী খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ১০ অরুবা পাইপকী ঈশিংগী খুদোংচাবা ফংলে‍। মসি য়ুমথোঙ খুদিংদা ঈশিং ফংহন্নবা চঙশিনখিবা লৈঙাক অসিগী কেম্পেনগী অচৌবা মায় পাকপা অমনি‍। মসি ‘সবকা প্রয়াস”কী অচৌবা খুদম অমনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍। অনিসুবদা, য়ুমথোঙ খুদিংদা পাইপকী ঈশিং শমদুনা গোৱানা হর ঘর জল সর্তিফাইদ তৌরবা অহানবা স্তেত ওইরকপদা মহাক্না নুংঙাইবা ফোঙদোকখি‍। দদরা নগর হবেলি অমসুং দামন অমদি দিউনা হায়রিবা ফীভম অসি ফংবা অহানবা য়ুনিয়ন তেরিতরী ওইরে হায়বা ৱাফমসু মহাক্না পাউদমখি‍। প্রধান মন্ত্রীগী মসিগীদমক মীয়াম, লৈঙাক অমসুং লোকেল সেল্ফ-গভর্নমেন্ত ইন্সতিত্যুসনশিংবু থাগৎখি‍। স্তেত কয়া অমসু লিস্ত অসিদা থুনা য়াওরক্লগনি হায়নসু মহাক্না পাউদমখি‍।
অহুমসুবা মায় পাকপা অসিনা, লৈবাকসিগী তোঙান তোঙানবা স্তেতশিংগী খুঙ্গঙ লাখ অমা ও.দি.এফ. প্লস ওল্লে‍। চহি খরগী মমাঙদা লৈবাক অসিবু ওপন দিফেকেসন ফ্রী (ও.দি.এফ.) ওইরে হায়না লাউথোকখ্রবা মতুংদা, মখা তাবা ৱারেপ্তি খুঙ্গঙশিংবু ও.দি.এফ. প্লসকী থাক য়ৌহনবনি, হায়বদি মখোয়দা লৈকায়গী ওইবা তোইলেৎ, প্লাস্তিক ৱেস্ত মেনেজমেন্ত, গ্রে ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং গোবর্ধন প্রোজেক্তশিং লৈহনবনি, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍।
মালেমসিনা থেংনরিবা ঈশিংগী শিংনবগী মতাঙদা পল্লদুনা, ঈশিং নীংথিনা ফংদবনা চাওখৎলবা ভারত – ভিক্সিৎ ভারতকী পান্দম ফংবদা অচৌবা খুরৌ অমা ওইরকপা য়াই‍ হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী লৈঙাক অসিনা হৌখিবা চহি ৮সিদা ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্নবা চোকথবা নাইদনা হোৎনদুনা লাক্লি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍। ঙাইহাক্কী ওইবা অতেনবা মতমগী থৌওংগী মথক্তা মীৎয়েঙ শানবা পরিং অমদা চঙশিনবগী মথৌ তাবা ৱাফম থম্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবদা, “লৈবাক অমা শেমগৎপদা হোৎনরিবা অদুগুম্না লৈঙাক অমা শেমবদা হোৎনবগী মথৌ তাদে হায়বসি চুম্মি‍। ঐখোয় পুম্নমক লৈবাক শেমগৎপগী থবক তৌমিন্ননবা লেপ্লিবনি‍। মরম অসিননি ঐখোয়না হৌজিক্কী অমদি তুংগী শিংনবশিং থেংননবা থবক পায়খৎলিবসি‍। লৈবাকসিগীদমক করিসু খন্দবা মীওইশিংদি, লৈবাকসিগী হৌজিক্কী অমদি তুংগী ফীভম মাঙহনবদা করিসু নাচুংদে‍। অসিগুম্বা মীওইশিং অসি ৱাজাউদি ঙাঙলমবা য়াই, অদুবু কৈদৌঙৈদসু ঈশিংগীদমক অচৌবা মঙলানগা লোয়ননা থবক অমত্তা তৌররোইদবনি‍।”
ঈশিং মরাং কায়না ফংহন্নবগীদমক লৈঙাক অসিনা চঙশিল্লিবা মায়কৈ কয়া লোঙবা পরিং অসিগী মরমদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ‘কেত্চ দি রেন’, অতল ভুজল স্কিম, দিস্ত্রিক্ত খুদিংদা অমৃৎ সরোবর ৭৫, রিভর-লিঙ্কিং অমসুং জল জীবন মিসন্নচিংবা থৌরাংশিংগী মরমদা পনখি‍। ভারতকী রামসর ৱেতলেন্দ মফম ৭৫দা হেনগৎলে, মসিগী মনুংদা ৫০দি হৌখিবা চহি ৮সিদা হাপচিনখিবনি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
“মসিদগী হেন্না ফবা অমৃৎকালগী অহৌবা অমা লৈররোই” হায়না ফোঙদোক্লদুনা, নীংতম্লবা মতুং চহি ৭০ হেনবসিদা শুপ্নতগী য়ুমথোঙ করোর ৩ খক্তমক পাইপকী ঈশিং ফংলমবদুগা য়েংনবদা শুপ্নতগী চহি ৩দা খুঙ্গঙগী য়ুমথোঙ করোর ৭তা পাইপকী ঈশিং শমখিববু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি‍। “মপানগী ঈশিং ফংফমশিংদা তাংদুনা লৈবা লৈবাকসিগী খুঙ্গঙগী য়ুমথোং করোর ১৬লোম লৈ‍। লৈবাকসগী অসুক চাউরবা মীয়াম শরুক অমবু মখোয়গী তঙায় ফদনা চঙদ্রবা য়াদ্রবা মচাকশিগীদমক মরোমদোম লান্থেংনহন্দুনা থম্লমবা য়ারোই‍। মরম অসিননি ঐনা চহি ৩গী মমাঙদা রেদ ফোর্ত্তগী য়ুমথোঙ খুদিংদা পাইপকী ঈশিং ফংহনগনি হায়না লাউথোকখ্রিবা‍। কেম্পেন অসিদা লুপা করোর লাখ ৩ লিশিং ৬০ চাদিং তৌখ্রে‍। চহিচাসিগী খ্বাইদগী চাউবা লাইচৎনা অপনবা পীজরবসু, কেম্পেন অসিগী খোঙজেলদি হন্থখিদে‍। অসুম্না লেপ্তনা চত্থরকপা থৌওং অসিগী মহৈদি, শুপ্তনগী চহি ৩দা হৌখিবা চহি ৭০ হেনবদা তৌখিবা থবক্তুগী শরুক অনি হেন্না তৌবা ঙম্লে‍। মসি ঐনা মমাঙদা রেদ ফোর্ত্তগী হ্যুমেন সেন্তর্দ দেভেলপমেন্তকী মতাঙদা থমখিবা ৱাফমদুগী খুদম অমনি,” হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা তুংগী মীরোল অমসুং নুপীশিংগীদমক হর ঘর জলনা পীগদবা কান্নবশিংগী মতাঙদা চাউরাক্না পনখি‍। ঈশিংগা মরী লৈনবা ৱাফমদা খ্বাইদগী হেন্না অৱাবা মায়োক্নবা অমা ওইনা লৈঙাক্কী থৌরাং অসিগী ময়ায়দা নুপীশিংদা মীৎয়েঙ থম্লি‍। মসিনা নুপীশিংগী পুন্সি হিংবদা কোমহন্দুনা ঈশিংগী গভর্নেন্সতা মখোয়দা অচৌবা শক্লোন অমা লৌহল্লি‍। “জল জীবন অভিয়ান অসি শুপ্নতগী লৈঙাক্কী থৌরাং অমখক নত্তে, মসি খুন্নাইসিনা খুন্নাইগীদমক চলাইবা থৌরাং অমনি”, হায়না মহাক্না হায়খি‍।
জল জীবন মিসন মায় পাকপগী মরুমদা য়ুম্বী মরী হায়বদি মীয়াম্না শরুক য়াবা, স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াবা, রাজনিতিগী ফিরেপ অমসুং মচাক মথুমশিং মওং চুম্না শীজিন্নবা হায়রিবশিং অসি লৈরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। লমদমদুগী মীওইশিং, গ্রাম সভা অমসুং অতৈ লোকেল গভর্নেন্সকী ইন্সতিত্যুসনশিংগী মফমদা কেম্পেন অসিদা হান্নগা মান্নদবা থৌদাং য়াহল্লি‍। নুপীশিং ঈশিং চাংয়েং তৌবগী মতাঙদা তাকপী তম্বিদুনা ‘পানি সমিতি’গী লুপ্লোয় ওইহল্লি‍। পঞ্চায়ৎ, এন.জি.ও., মহৈ মশিংগী ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং মন্ত্রালয় পুম্নমক্না থৱায় য়াওশিনবা মতৌ উৎলক্লিবসিনা স্তেকহোল্দরশিংনা শরুক য়াবগী মতৌ নীংথিনা উৎলি‍। মতৌ অসুম্না হৌখিবা চহি ৭০ হেনবদা ফংখিবা ফীভমদুদগী হেন্না হৌখিবা চহি ৭সিদা ফংবা ঙমখিবসিনা রাজনিতিগী ফিরেপ উৎলি‍। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.নচিংবা স্কিমশিংগী খুৎশম্ননা চৎপসিনা মচাক মথুমশিং মরম চুম্না শীজিন্নবগী মমি তারি‍। পাইপকী ঈশিং মপুং ফানা ফংহনবসিনা হন্থনা য়েংবগী ফীভমসু মুৎখ্রগনি, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ঈশিংগী লন জিও তেগ্গিং তৌবা অমসুং ঈশিং পীবা অমদি ক্বালিতী কন্ত্রালদা ইন্তরনেত ওফ থিংসকী পাম্বৈ অসিনচিংবা তেক্নোলোজী শীজিন্নবগী মতাঙদা পল্লদুনা, মীয়ামগী পাঙ্গলো নুপীশিংগী পাঙ্গল, অমসুং তেক্নোলোজীগী পাঙ্গলনা জল জীবন মিসন অসিবু মথৌ হাপ্লিবনি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍।
Addressing the #HarGharJalUtsav being held in Goa. https://t.co/eUGHgaHMB1
— Narendra Modi (@narendramodi) August 19, 2022
देश भर में श्रीकृष्ण जन्माष्टमी की धूम है।
सभी देशवासियों को, दुनियाभर में फैले भगवान श्रीकृष्ण के भक्तों को बहुत-बहुत बधाई: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 19, 2022
आज मैं सभी देशवासियों के साथ देश की तीन बड़ी उपलब्धियों को साझा करना चाहता हूं।
भारत की इन उपलब्धियों के बारे में जानकर हर देशवासी को बहुत गर्व होगा।
अमृतकाल में भारत जिन विशाल लक्ष्यों पर काम कर रहा है, उससे जुड़े तीन अहम पड़ाव हमने आज पार किए हैं: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 19, 2022
आज देश के 10 करोड़ ग्रामीण परिवार पाइप से स्वच्छ पानी की सुविधा से जुड़ चुके हैं।
ये घर जल पहुंचाने की सरकार के अभियान की एक बड़ी सफलता है।
ये सबका प्रयास का एक बेहतरीन उदाहरण है: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 19, 2022
देश ने और विशेषकर गोवा ने आज एक उपलब्धि हासिल की है।
आज गोवा देश का पहला राज्य बना है, जिसे हर घर जल सर्टिफाई किया गया है।
दादरा नगर हवेली एवं दमन और दीव भी, हर घर जल सर्टिफाइड केंद्र शासित राज्य बन गए हैं: PM
— PMO India (@PMOIndia) August 19, 2022
देश की तीसरी उपलब्धि स्वच्छ भारत अभियान से जुड़ी है।
कुछ साल पहले सभी देशवासियों के प्रयासों से, देश खुले में शौच से मुक्त घोषित हुआ था।
इसके बाद हमने संकल्प लिया था कि गांवों को ODF प्लस बनाएंगे: PM @narendramodi
— PMO India (@PMOIndia) August 19, 2022

Prime Minister's Office
PM addresses the Har Ghar Jal Utsav under Jal Jeevan Mission via a video message
"10 crore rural households of the country have been connected to piped clean water facility"
"Goa becomes the first Har Ghar Jal certified state"
"Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu become first Union territories to achieve the feat"
"One lakh villages in different states of the country have turned ODF plus"
“There cannot be a better beginning of Amrit Kaal”
“Those who do not care about the country, are not bothered about spoiling the present or future of the country. Such people can definitely talk big, but can never work with a big vision for water.”
“7 crore rural households connected with piped water in just 3 years compared to just 3 crore households in 7 decades”
“This is an example of the same human-centred development, which I talked about this time from the Red Fort”
“Jal Jeevan Abhiyan is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community, for the community”
“People’s power, women power, and power of technology are powering the Jal Jeevan Mission”
19 AUG 2022 1:02PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi today addressed the Har Ghar Jal Utsav under Jal Jeevan Mission via a video message. The event took place at Panaji Goa. Chief Minister of Goa Shri Pramod Sawant, Union Minister Shri Gajendra Singh Shekhawat were among those present on the occasion. The Prime Minister greeted Shri Krishna devotees on the auspicious occasion of Janmashtami.
At the outset, the Prime Minister shared every Indian’s pride in three important milestones related to the huge goals that India is working on in Amrit Kaal, that were accomplished today. He said “Firstly, today 10 crore rural households of the country have been connected to piped clean water facility. This is a big success of the government's campaign to deliver water to every household. This is a great example of ‘Sabka Prayas’”. Secondly, he congratulated Goa for becoming the first Har Ghar Jal certified state where every household is connected to piped water. He also acknowledged Dadra Nagar Haveli and Daman and Diu as first Union territories to achieve the feat. The Prime Minister lauded the people, government and local self-government institutions for their efforts. He informed that many states are going to join the list very soon.
The third achievement, the Prime Minister informed, is that one lakh villages in different states of the country have turned ODF plus. After the country was declared Open Defecation Free (ODF) a few years ago, the next resolution was to achieve ODF plus status for villages i.e. they should have community toilets, plastic waste management, grey water management and Gobardhan projects.
Underlining the water security challenge that the world is facing, the Prime Minister said that water scarcity can become a huge obstacle in accomplishing the resolution of Developed India - Viksit Bharat. “Our government has been working relentlessly for the last 8 years for the projects of water security”, he said. Reiterating the need for a long-term approach above selfish short-term approach, the Prime Minister emphasized “It is true that to form a government, one does not have to work that hard as one has to work to build a country. We have all chosen to work for nation building. That is why we are working on the challenges of the present and the future. Those who do not care about the country, are not bothered about spoiling the present or future of the country. Such people can definitely talk big, but can never work with a big vision for water.”
Talking about the multi-pronged approach of the government to ensure water security, the Prime Minister listed initiatives like ‘Catch the Rain’, Atal Bhujal Scheme, 75 Amrit Sarovars in every district, river-linking and Jal Jeevan Mission. He said that the number of Ramsar wetland Sites in India has gone up to 75, out of which 50 were added in the last 8 years.
“There cannot be a better beginning of Amrit Kaal”, the Prime Minister said, lauding the feat of connecting 7 crore rural households with piped water in just 3 years whereas in 7 decades since Independence only 3 crore households had this facility. He said “There were about 16 crore rural households in the country, who had to depend on outside sources for water. We could not have left such a large population of the village fighting for this basic need. That's why 3 years ago I had announced from the Red Fort that every house would get piped water. 3 lakh 60 thousand crore rupees are being spent on this campaign. Despite the interruptions caused by the biggest epidemic of 100 years, the pace of this campaign did not slow down. The result of this continuous effort is that in just 3 years, the country has done more than double the work done in 7 decades. This is an example of the same human-centred development, which I talked about this time from the Red Fort”
The Prime Minister highlighted the benefit of Har Ghar Jal for the future generation and women. He said as the main sufferer of the problems related to water, women are at the centre of the government’s efforts. It is improving the ease of living for women and giving them a key role in water governance. “Jal Jeevan Abhiyan is not just a government scheme, but it is a scheme run by the community, for the community”, he said.
The Prime Minister said that four pillars are at the basis of the success of Jal Jeevan Mission i.e. people’s participation, stakeholder participation, political will and optimum utilisation of Resources. Local people and Gram Sabhas and other institutions of local governance have been given an unprecedented role in the campaign. Local women are trained for water testing and are members of ‘Paani Samitis’. Stakeholder participation is evident in enthusiasm shown by panchayats, NGOs, educational institutions and all the ministries. Similarly, achieving much more in just 7 years than what was achieved in the last 7 decades indicates political will. Optimum utilisation of resources is reflected in synergizing with schemes like MGNREGA. Saturation of piped water will also eliminate possibility of any discrimination, he added.
Referring to use of technology like geo-tagging of water assets and Internet of things solutions for water supply and quality control, the Prime Minister pointed out that people’s power, women power, and power of technology are powering the Jal Jeevan Mission.