কেবিনেট
পেটেণ্ট কাৰ্যালয়সমূহৰ উপৰি পৰম্পৰাগত জ্ঞান ডিজিটেল লাইব্ৰেৰী(টিকেডিএল)ৰ তথ্য ব্যৱহাৰকাৰীসকলে ব্যাপক হাৰত আহৰণত কেবিনেটৰ অনুমোদন
17 AUG 2022 3:20PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেট বৈঠকত পেটেণ্ট কাৰ্যালয়সমূহৰ উপৰি পৰম্পৰাগত জ্ঞান ডিজিটেল লাইব্ৰেৰী(টিকেডিএল)ৰ তথ্য ব্যৱহাৰকাৰীসকলে ব্যাপক হাৰত আহৰণত অনুমোদন জনায়৷ টিকেডিএল ডাটাবেছ ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে মুকলি কৰাটো ভাৰত চৰকাৰৰ এক অভিলাষী আৰু অগ্ৰণী পদক্ষেপ। ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ বাবে এইটো এটা নতুন প্ৰভাত হ’ব, কিয়নো টিকেডিএলে গৱেষণা আৰু উন্নয়ন আৰু বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ মূল্যৱান ঐতিহ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি উদ্ভাৱনক আগুৱাই নিব। টিকেডিএল মুকলি কৰাৰ কথাও ভাৰতীয় জ্ঞান পৰম্পৰাৰ জৰিয়তে নতুন শিক্ষা নীতি ২০২০ৰ অধীনত চিন্তা আৰু জ্ঞান নেতৃত্বৰ বীজ সিঁচিবলৈ কল্পনা কৰা হৈছে।
ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত জ্ঞানে (টিকে) ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু বিশ্বজোৰা প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা প্ৰদান কৰে, যাৰ ফলত সামাজিক সুবিধাৰ লগতে অৰ্থনৈতিক বিকাশৰ সুবিধাও লাভ কৰে। উদাহৰণস্বৰূপে, আমাৰ দেশৰ চিকিৎসা আৰু আৰোগ্যৰ পৰম্পৰাগত ব্যৱস্থা অৰ্থাৎ আয়ুৰ্বেদ। সিদ্ধ, ইউনানী, সোৱা ৰিগপা, যোগে আজিও ভাৰত আৰু বিদেশৰ লোকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰি আছে। শেহতীয়া ক’ভিড-১৯ মহামাৰীত ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যাপক ব্যৱহাৰো দেখা গৈছে, যাৰ উপকাৰীতা ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি লক্ষণ নিৰাময়ৰ পৰা এন্টি-ভাইৰেল কাৰ্য্যকলাপলৈকে বিস্তৃত। চলিত বৰ্ষৰ আৰম্ভণিতে এপ্ৰিল মাহত বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই ভাৰতত প্ৰথমটো উপকূলৱৰ্তী বিশ্ব পৰম্পৰাগত ঔষধ কেন্দ্ৰৰ (জিচিটিএম) প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। এইবোৰে বিশ্বৰ বৰ্তমান আৰু উদিত প্ৰয়োজনীয়তাসমূহৰ সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ অবিৰত প্ৰাসংগিকতা প্ৰদৰ্শন কৰে।
পেটেণ্ট কাৰ্যালয়ৰ বাহিৰেও ডাটাবেছৰ প্ৰৱেশ বিস্তৃত কৰাৰ বাবে কেবিনেটৰ অনুমোদনে উদ্ভাৱন আৰু বাণিজ্য বৃদ্ধিৰ দিশত বৰ্তমানৰ পদ্ধতিৰ সৈতে পৰম্পৰাগত জ্ঞানক একত্ৰিত আৰু সহযোগিতা কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। জ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিৰ সীমান্ত আগুৱাই নিয়াৰ বাবে টিকেডিএলে টিকে তথ্যৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ উৎস হিচাপে কাম কৰিব। টিকেডিএলৰ বৰ্তমানৰ বিষয়বস্তুৱে ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত ঔষধৰ ব্যাপক গ্ৰহণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব, লগতে নতুন প্ৰস্তুতকাৰী আৰু উদ্ভাৱকসকলক আমাৰ মূল্যৱান জ্ঞান ঐতিহ্যৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি লাভজনকভাৱে উদ্যোগ গঢ়ি তুলিবলৈ প্ৰেৰণা যোগাব।
টিকেডিএলে এটা বিশাল ব্যৱহাৰকাৰীভিত্তিক যোগান ধৰিব পাৰে, যিয়ে ব্যৱসায়/কোম্পানীসমূহ {বনৌষধি স্বাস্থ্যসেৱা (আয়ুষ, ফাৰ্মাচিউটিকেলছ, ফাইটোফাৰ্মাচিউটিকেলছ, আৰু নিউট্ৰাচিউটিকেলছ), ব্যক্তিগত যত্ন, আৰু অন্যান্য এফএমচিজি}, গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানসমূহ: ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত; শিক্ষানুষ্ঠানসমূহ: শিক্ষাবিদ আৰু ছাত্ৰ-ছাত্ৰী; আৰু অন্যান্য: আই এছ এমৰ ব্যৱহাৰকাৰী, জ্ঞানধাৰী, পেটেণ্টধাৰী আৰু তেওঁলোকৰ আইনী প্ৰতিনিধি আৰু চৰকাৰ, অন্যান্যসকলক অন্তৰ্ভুক্ত কৰিব। টিকেডিএল ডাটাবেছ ৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ বাবে পৰ্যায়ক্ৰমে মুকলি কৰাৰ সৈতে পেইড চাবস্ক্ৰিপচন মডেলৰ জৰিয়তে আহৰণ কৰিব পাৰিব।
ভৱিষ্যতে অন্য ডমেইনৰ পৰা ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ বিষয়ে অধিক তথ্য “৩পি-প্ৰিজাৰভেচন, প্ৰটেকটন আৰু প্ৰমোচন”ৰ দৃষ্টিকোণৰ পৰা টিকেডিএল ডাটাবেছত সংযোজন কৰা হ’ব। ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ ওপৰত ভুল পেটেণ্ট প্ৰদান ৰোধ কৰাৰ ইয়াৰ প্ৰাথমিক আদেশ পূৰণ কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে টিকেডিএলৰ ডাটাবেছে সৃষ্টিশীল মনসমূহকো সুস্থ আৰু প্ৰযুক্তিৰে সমৃদ্ধ জনসংখ্যাৰ বাবে উন্নত, সুৰক্ষিত আৰু অধিক ফলপ্ৰসূ সমাধানৰ বাবে উদ্ভাৱন কৰিবলৈ হেঁচা দিছে৷ ভাৰতৰ চহকী ঐতিহ্যই নতুন আৰ্থ-সামাজিক বিকাশৰ এক সুদৃঢ় ভেটি স্থাপন কৰিব।
টিকেডিএলৰ বিষয়েঃ পৰম্পৰাগত জ্ঞান ডিজিটেল পুথিভঁৰাল (টিকেডিএল) হৈছে ২০০১ চনত স্থাপিত ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত জ্ঞানৰ এক পূৰ্ব কলাৰ তথ্যকোষ, যিটো বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদ (চিএছআইআৰ) আৰু ভাৰতীয় চিকিৎসা আৰু হোমিঅ’পেথী ব্যৱস্থা বিভাগৰ (আইএছএমএণ্ডএইচ, বৰ্তমান আয়ুষ মন্ত্ৰালয়) দ্বাৰা যুটীয়াভাৱে স্থাপন কৰা হৈছে৷ টিকেডিএল বিশ্বজুৰি নিজৰ ধৰণৰ প্ৰথম আৰু ই আন দেশসমূহৰ বাবে আদৰ্শ আৰ্হি হিচাপে কাম কৰি আহিছে। টিকেডিএলত বৰ্তমান আইএছএম সম্পৰ্কীয় প্ৰচলিত সাহিত্য যেনে-আয়ুৰ্বেদ, ইউনানি, সিদ্ধ, সোৱা ৰিগপা আৰু যোগৰ তথ্য সন্নিবিষ্ট কৰা হৈছে। তথ্যসমূহ ডিজিটেলাইজড ফৰ্মেটত পাঁচটা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় ভাষাত নথিভুক্ত কৰা হৈছে, সেয়া হৈছে ইংৰাজী, জাৰ্মান, ফৰাচী, জাপানী আৰু স্পেনিছ। টিকেডিএলে বিশ্বজুৰি পেটেণ্ট কাৰ্যালয়সমূহৰ পেটেণ্ট পৰীক্ষকসকলে বুজিব পৰা ভাষা আৰু ফৰ্মেটত তথ্য প্ৰদান কৰে, যাতে পেটেণ্টৰ ভুল তথ্য দিয়াটো ৰোধ কৰিব পৰা যায়। এতিয়ালৈকে, সন্ধান আৰু পৰীক্ষাৰ উদ্দেশ্যে সম্পূৰ্ণ টিকেডিএল ডাটাবেছৰ প্ৰৱেশ বিশ্বজুৰি ১৪টা পেটেণ্ট কাৰ্যালয়ত সীমাবদ্ধ কৰা হৈছে। টিকেডিএলৰ জৰিয়তে এই প্ৰতিৰক্ষামূলক সুৰক্ষাই ভাৰতীয় পৰম্পৰাগত জ্ঞানক অপব্যৱহাৰৰ পৰা ৰক্ষা কৰাত ফলপ্ৰসূ হৈছে আৰু ইয়াক বিশ্ব মানদণ্ড হিচাপে গণ্য কৰা হৈছে।

Cabinet
Cabinet approves widening access of the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) database to users, besides patent offices
17 AUG 2022 3:20PM by PIB Delhi
The Cabinet chaired by the Prime Minister, Shri Narendra Modi has approved the “Widening access of the Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) database to users, besides patent offices”. The opening up of the TKDL database to users is an ambitious and forward-looking action by the Government of India. This will be a new dawn for Indian traditional knowledge, as the TKDL will drive research & development, and innovation based on India’s valued heritage across diverse fields. The opening up of the TKDL is also envisaged to inculcate thought and knowledge leadership through Bharatiya Gnana Parampara, under the New Education Policy 2020.
Indian traditional knowledge (TK) offers immense potential to serve national and global needs, therewith providing societal benefits as well as economic growth. For example, the traditional systems of medicine and wellness from our country, namely Ayurveda. Siddha, Unani, Sowa Rigpa, and Yoga are serving the needs of people from India and abroad even today. The recent COVID- 19 pandemic has also been witnessing extensive use of Indian traditional medicines whose benefits range from immune-boosting to symptoms-relief to anti-viral activity. Earlier this year in April, the World Health Organization (WHO) established its first off-shore Global Centre for Traditional Medicines (GCTM) in India. These demonstrate the continued relevance of traditional knowledge in address the current and emerging needs of the world.
The approval of the Cabinet to widen the access of the database beyond patent offices lays emphasis on integrating and co-opting traditional knowledge with current practices towards enhancing innovation and trade. The TKDL will act as an important sources of TK information for advancing knowledge and technology frontiers. The current contents of TKDL shall facilitate wider adoption of Indian traditional medicines, while also propelling new manufacturers and innovators to gainfully build enterprises based on our valuable knowledge heritage.
The TKDL can cater to a vast user base that would include businesses/companies {herbal healthcare (AYUSH, pharmaceuticals, phytopharmaceuticals, and nutraceuticals), personal care, and other FMCG}, research institutions: public and private; educational institutions: educators & students; and others: ISM practitioners, knowledge holders, patentees and their legal representatives, and government, among several others. The access to the TKDL database would be through a paid subscription model with a phase-wise opening to national and international users.
In future, more information on Indian traditional knowledge from other domains will be added to the TKDL database from the perspectives of the “3P – Preservation. Protection and Promotion”. While catering to its primary mandate of preventing grant of wrong patents on Indian traditional knowledge, the TKDL database will also push creative minds to innovate for better, safer and more effective solutions for a healthier and technology endowed population. India’s rich heritage shall lay a strong foundation for newer socio-economic developments.
About TKDL: The Traditional Knowledge Digital Library (TKDL) is a prior art database of Indian traditional knowledge established in 2001, jointly by the Council of Scientific and Industrial Research (CSIR) and Department of Indian Systems of Medicine and Homeopathy (ISM&H, now Ministry of AYUSH). The TKDL is a first of its kind globally and has been serving as an exemplary model to other nations. The TKDL currently contains information from existing literature related to ISM such as Ayurveda, Unani, Siddha, Sowa Rigpa and Yoga. The information is documented in a digitized format in five international languages which are English, German, French, Japanese and Spanish. TKDL provides information in languages and format understandable by patent examiners at Patent Offices worldwide, so as to prevent the erroneous grant of patents. Until now, access to the complete TKDL database is restricted to 14 Patent Offices worldwide for the purposes of search and examination. This defensive protection through TKDL has been effective in safeguarding Indian traditional knowledge from misappropriation, and is considered a global benchmark.