Ministry of Science & Technology
“Inspired by Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana, and to bring ‘Blue Revolution’ TDB-DST supports its first aquaculture project”
“TDB-DST contributes to ‘Blue Revolution’ through technology intervention, supports sustainable & responsible development of fisheries sector in India”
“TDB-DST enters new domain, funds its first ever ‘Aquaculture’ project using ‘state of the art’ Israeli technology for production of Tilapia Fish”
“TDB-DST supports M/s Fountainhead Agro Farms Private Limited, Navi Mumbai, Maharashtra for ‘Advanced, Intensive, All Male Tilapia Aquaculture Project with Israeli Technology”
18 AUG 2022 1:02PM by PIB Delhi
Fisheries is one of the fastest growing sectors amongst the primary producing sectors. The sector plays a vital role in economic and overall development of the country, also referred as the “sunrise sector”, it is poised to bring in immense potential through equitable and inclusive growth. The sector is recognized as a powerful engine for providing employment to 14.5 million people and sustaining livelihood for 28 million fishermen community of the country. Thus, the sector urges young entrepreneurs of the country to come forward and offer solutions, resolving on-ground challenges through technology interventions and innovative solutions.
To promote this, the cabinet under the chairmanship of Hon’ble Prime Minister, came up with ‘Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY)’ to bring about ‘Blue Revolution’ through sustainable and responsible development of fisheries sector in India. The scheme targets to enhance fish production to 220 lakh metric tons by 2024-25, at an average annual growth rate of about 9%. The ambitious scheme also aims to double the export earnings to Rs.1,00,000 crore and generate about 55 lakhs direct and indirect employment opportunities in fisheries sector over a period of next five years.
Realizing the potential of Fisheries sector, Technology Development Board, a statutory body under Department of Science and Technology, Govt. of India supports M/s Fountainhead Agro Farms Private Limited, Navi Mumbai, Maharashtra for ‘Advanced, Intensive, All Male Tilapia Aquaculture Project with Israeli Technology’. The board has penned an mutual agreement, to provide loan assistance of Rs. 8.42 crores out of the total project cost of Rs. 29.78 crores to the company.
‘Tilapia’ has emerged to be one of the most productive and internationally traded food fish in the world. The culture of tilapia has become commercially popular in many parts of the world and the fishery experts have dubbed the tilapia as “aquatic chicken” due to its quick growth and low maintenance cultivation. Today, if any fish that could be named as global fish, no better name can be thought of than Tilapia.
In order to facilitate the culture of Tilapia in India in responsible manner, M/s Fountainhead Agro Farms Private Limited envisages setting up of a complete production line (from breeding to full fish) in Mudhol (Karnataka). The company aims to produce 500 tons of Tilapia, to be grown from the imported parent broodstock ‘Hermon’ from Nir David Fish Breeding Farm, Israel. Hermon is a hybrid of two selected strains of Tilapia, namely Oreochromis Niloticus (Male) and Oreochromis Aureus (Female), and is known for special characteristics such as high growth rate; resistance to low temperature; light (attractive) colour; all hybrid fry progeny of males only, without the conventional system of usage of hormones.
The company has adopted advanced Israeli Technology from Aquaculture Production Technology Limited (APTIL), Israel (under Technology Service Agreement signed in October, 2020) for land locked locations through closed loop farming for arid zone with seasonal water supply from rivers, which may be replicated throughout India in multiple arid landlocked locations with reasonable water sources. In order to suit Indian conditions, the complete engineering of the facility is tuned as per the requirement of site conditions such as land availability, water availability, weather conditions, availability of the surrounding resources, soil conditions, topography.
Sh. Rajesh Kumar Pathak, IP&TAFS, Secretary, TDB said that, “The Govt. of India has placed special attention to fisheries sector with a view to uplift fishermen community of India economically through ‘Blue Revolution’. The sector holds vast potential for export, especially the ‘Tilapia Fish’ considering its huge demand in the global market. Also, the imported technology being ‘one of its kind’ will be a great addition to Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY), the ambitious scheme of Hon’ble PM, which aims to double the export earnings to Rs.1,00,000 crore from fisheries sector.

সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
“প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনানা পুক্নিং থৌগত্তুনা, অমদি ‘ব্লু রিভোলুসন’ পুরক্নবগীদমক তি.দি.বি.-দি.এস.তি.না মখোয়গী অহানবা এক্বাকল্চর প্রোজেক্ততা ঙাক্লৌ পীরি”
“তি.দি.বি.-দি.এস.তি.না তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সনগী খুত্থাঙদা ‘ব্লু রিভোলুসন’ শৌগৎলি, ভারতকী ফিসরিজ সেক্তরদা তুং কোইগদবা অমদি দাইত্ব লৈনা চাওখৎপা পুরকপদা শৌগৎলি”
“তি.দি.বি.-দি.এস.তি.না অনৌবা দোমেন্দা চঙশিল্লি, তিলাপিয়া ঙা পুথোক্নবগীদমক স্তেত ওফ দি আর্ত’ ইজ্রাএল তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা মখোয়গী অহানবা ‘এক্বাকল্চর’ প্রোজেক্ততা ফন্দ থাদরি”
“তি.দি.বি.-দি.এস.তি.না ‘এদভান্স, ইন্তেন্সিব, ওল মেল তিলাপিয়া এক্বাকল্চর প্রোজেক্ত ৱিথ ইজ্রাএলি তেক্নোলোজী”গীদমক এম/এস ফাউন্তেনহেদ এগ্রো ফার্ম্স প্রাইভেৎ লিমিতেদ, নাভি মুমবাই, মহারাস্ত্রদা মতেং পীরি”
18 AUG 2022 1:02PM by PIB Imphal
প্রাইমারী প্রদ্যুসিং সেক্তরশিংগী মরক্তা ফিসরিজ অসি খ্বাইদগী খোঙজেল য়াঙনা চাওখৎলক্লিবা সেক্তরশিংগী মরক্তা অমনি‍। সেক্তর অসিনা লৈবাকসিগী শেন্মিৎলোন অমসুং অপুনবগী ওইবা চাওখৎপদা মরুওইবা শক্লোন অমা লৌরি, অমদি “সনরাইজ সেক্তর” হায়নসু খঙনদুনা, মসিনা থোং মান্নবা অমদি পুম্নমক কোনশিনবা চাওখৎপগী লম্বীগী খুত্থাঙদা য়াম্লবা মতিং পুরক্কনি হায়না পানরি‍। সেক্তর অসিবু লৈবাকসিগী মীওই মিলিয়ন ১৪.৫তা থবক পীদুনা ঙামী কাঙলুপ মিলিয়ন ২৮গী পুন্সি হিংনবগী লম্বী পীননবা অচৌবা ইঞ্জিন অমা ওইনা শকখঙলে‍। অসুম্না সেক্তর অসিনা লৈবাকসিগী নহা ওইরিবা ওন্ত্রপ্রিন্যুরশিংবু থোরক্তুনা পাম্বৈ পুথোক্নবা, তেক্নোলোজী ইন্তরভেন্সন অমসুং ইনোভেতিব ওইবা পাম্বৈগী খুত্থাঙদা থেংনরিবা শিংনবশিংগী ৱাখৈ পুরক্নবা পুক্নিং চিংশিল্লি‍।
মসিবু য়োকখৎনবগীদমক, ইকায়খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা লুচিংবা মন্ত্রী মন্দলনা ভারতকী ঙায়োক সেক্তরদা তুং কোইগদবা অমদি দাইত্ব লৈবা চাওখৎ থৌরাংগী খুত্থাঙদা ‘ব্লু রিভোলুসন’ পুরক্নবগীদমক ‘প্রধান মন্ত্রী মতস্য সম্পদ য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.) হৌদোকখিবনি‍। স্কিম অসিনা চহিদা ৯%গী চাংদা চাউখৎহন্দুনা ২০২৪-২৫ ফাওবদা ঙা পুথোকপগী চাং মেত্রিক তন লাখ ২২০দা হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লি‍। অচৌবা মঙলানগা লোয়ননা হৌদোক্লিবা স্কিম অসিনা মথংগী চহি মঙাসিদা মপান্দা থাদোকপদগী ফংলকপা শেন্ফম লুপা করোর ১,০০,০০০দা হেনগৎহন্নবা অমদি হকথেংননা অমদি নাকোইননা মীওই লাখ ৫৫দা থবক পীননবা পান্দমসু থম্লি‍।
ঙায়োক সেক্তরগী মতং অসিবু খঙদুনা, ভারত লৈঙাক্কী দিপার্তমেন্ত ওফ সাইন্স এন্ত তেক্নোলোজীগী মখাদা লৈবা স্তেতুতরী বোদী অমা ওইরিবা তেক্নোলোজী দেভেলপমেন্ত বোর্দনা ‘এদভান্স, ইন্তেন্সিব, ওল মেল তিলাপিয়া এক্বাকল্চর প্রোজেক্ত ৱিথ ইজ্রাএলি তেক্নোলোজী”গীদমক এম/এস ফাউন্তেনহেদ এগ্রো ফার্ম্স প্রাইভেৎ লিমিতেদ, নাভি মুমবাই, মহারাস্ত্রদা মতেং পীরি‍। কম্পেনী অসিগী অপুনবা প্রোজেক্ত কোস্ত লুপা করোর ২৯.৭৮কী মনুংদা লুপা করোর ৮.৪২গী শেন্থংগী তেংবাং পীননবা বোর্দ অসিনা নাকল অনিগী ওইবা য়ানচে অমা খুৎয়েক পীনখ্রে‍।
‘তিলাপিয়া’ অসি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী পোত্থোক লৈবা অমদি লল্লোন ইতিক তৌনবা ঙা মখল অমা ওইরক্লি‍। তিলাপিয়া য়োকপা অসি মালেমগী মফম কয়াদা শেন্দোং লৈবা থৌওং অমা ওইরক্লি অমদি মসিগী থুনা চাউগনবা অমসুং থোইদোক্না শেন্নদনা য়োকপা য়াবসিগী য়েংলগা ফিসরী এক্সপর্তশিংনা তিলাপিয়াবু “এক্বাতিক চিকন” হায়না কৌনরি‍। ঙসিদি, মালেমগী ওইবা ঙা হায়না ঙা মখল অমদা মমিং পীবা তারবদি তিলাপিয়াদগী হেনবা মমিং অমা লৈত্রে‍।
ভারত্তা দাইত্ব লৈবা মওংদা তিলাপিয়া য়োকপগী থৌওং শৌগৎনবগীদমক, এম/এস ফাউন্তেনহেদ এগ্রা ফার্মস প্রাইভেৎ লিমিতেদনা মপুং ফাবা প্রদক্নসন লাইন অমা (মরুম কোকপদগী হৌরগা মপুং মরৈ ফাবা ফাওবগী) মুধোল (কর্নাতকা)দা লিংখৎনবা মীৎয়েং থম্লি‍। কম্পেনী অসিনা ইজ্রাএলগী নির দেবিদ ফিস ব্রীদিং ফার্মদগী পেরেন্ত ব্রুদস্তোক ‘হরমোন’ পুশিল্লক্তুনা য়োক্লগা তিলাপিয়া তন ৫০০ পুথোক্নবা পান্দম থম্লি‍। হর্মোন অসি ওরিওক্রোমিস নিলোতিকস (লাবা) অমসুং ওরিওক্রোমিস ওরিয়স (অমোম) হায়রিবা খনগৎলবা তিলাপিয়া মখল অনিসি পুল্লগা শেমবা হাইব্রিদ মখল অমনি, অদুগা মসিবু থুনা চাউগনবা; অইংবা মফমদসু লৈবা ঙমবা; মচু পানবা (য়েংবদা পুক্নিং হুবা); হোর্মোন শীজিন্নবগী চৎনরিবা মওং মতৌ য়াওদনা ওল হাইব্রিদ ফ্রাই প্রোজেনী লাবা ঙাক্তা ওইবা হায়রিবা অখন্নবা মওং মতৌশিংগীদমক খঙনৈ‍।
ভারতকী য়াম্লবা লেন্দলোক ওইবা ঈশিংগী সোর্স নীংথিনা ফংবা মফম খুদিংমক্তা চৎনবা য়াগদবা, কংফাল মনুংগী পুখ্রিশিংদা তুরেলদগী কুমগী ঈশিং লৌফম লৈবা ক্লোজ লুপ ফার্মিং ফোর এরিদ জোনগী খুত্থাঙদা ঙা মখল অসি য়োক্নবগীদমক কম্পেনী অসিনা এক্বাকল্চর প্রদক্সন তেক্নোলোজী লিমিতেদ (এ.পি.তি.আই.এল.) ইজ্রাএলদগী খুমাঙ চাওশিল্লবা ইজ্রাএলি তেক্নলোজী (ওক্তোবর ২০২০দা খুৎয়েক পীনখিবা তেক্নোলোজী সর্ভিস এগ্রীমেন্তকী মখাদা) শীজিন্নরি‍। ভারতকী ফীভমদা চুশিন্নহন্নবা ফেসিলিতী অসিগী মপুং ফাবা ইঞ্জিনিয়রিং অসি ফংলিবা লম, ফংলিবা ঈশিং, ঈশিং-নুংশিৎকী ফীভম, অকোয়বদা ফংলিবা মচাকশিং, লৈহাউগী ফীভম, তোপোগ্রাফীনচিংবা মফমদুগী ফীভমগী মতুং ইন্না মথৌ তাবা য়েংলগা শেমবনি‍।
শ্রী রাজেস কুমার পাথক, আই.পি. এন্দ তি.এ.এফ.এস.ও সেক্রেতরী, তি.দি.বি.না হায়খি মদুদি, “ভারতকী ঙামী কাঙলুপশিংবু ‘ব্লু রিভোলুসন’গী খুত্থাংদা শেন্মিৎলোন ফগৎহন্নবা মীৎয়েঙদা ভারত লৈঙাক্না ঙায়োক সেক্তরদা অখন্নবা মীৎয়েঙ থম্লি‍। সেক্তর অসিদা এক্সপোর্তকী, মরুওইনা মালেমগী কৈথেলদা লৈরিবা দিমান্দ য়েংলগা ‘তিলাপিয়া ঙা’ মখল অসিগী ওইনা, চাওরবা মতিং লৈ‍। অদুগা পুশিল্লক্লিবা তেক্নোলোজী অসি ‘মান্নবা অতৈ মখল লৈতবা’ অসিনা মরম ওইরগা, ঙায়োক সেক্তরগী এক্সপোর্ত্তগী তাল্লকপা শেন্ফম লুপা করোর ১,০০,০০০দা শরুক অনি হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্লিবা ইকায়খুম্নরবা পি.এম.গী মঙলান চাউনা মঙলিবা স্কিম, প্রধান মন্ত্রী মতস্য সমপদ য়োজনা (পি.এম.এম.এস.ৱাই.)দা চাউনা কান্নগনি‍।”