যোগাযোগ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়
ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰে সম্পৰ্কীয় প্ৰৱঞ্চনা সন্দৰ্ভত ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগৰ
05 AUG 2022 5:20PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ যোগাযোগ মন্ত্ৰালয়ৰ টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগে ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰে সম্পৰ্কীয় প্ৰৱঞ্চনা সন্দৰ্ভত ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰিছে।
টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগ (DoT) ৰ দৃষ্টিগোচৰ হৈছে যে একাংশ অসাধু কোম্পানী / এজেন্সী / ব্যক্তিয়ে সাধাৰণ জনতাক প্ৰতাৰণা কৰি ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ নামত মাহেকীয়া মোটা অংকৰ ভাড়া প্ৰদান আদি প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ধন সংগ্ৰহ কৰে।
এই সন্দৰ্ভত বৃহত্তৰ ৰাইজক ইয়াৰ জৰিয়তে জনোৱা হৈছে যেঃ-
1. ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ বাবে চৌহদ লিজত / ভাড়া লোৱা কাৰ্য্যত টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগ (DoT) / টিআৰএআই প্ৰত্যক্ষ বা পৰোক্ষভাৱেও জড়িত নহয়।
2. ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ বাবে টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগ (DoT) / টিআৰএআই বা ইয়াৰ বিষয়াসকলে কোনো ধৰণৰ “ন’ অবজেকশ্যন চাৰ্টিফিকেট” প্ৰদান নকৰে।
3. ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ বাবে অনুমোদিত টেলিকম সেৱা প্ৰদানকাৰী (TSP) আৰু আন্তঃগাঁথনি প্ৰদানকাৰী (IP-1) সমূহৰ আপডেট কৰা তালিকা টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগ (DoT) ৰ ৱেবছাইট যথা https://dot.gov.in আৰু https://dot.gov.in/infrastructure-provider ত উপলব্ধ।
4. ইয়াৰ জৰিয়তে কোনো কোম্পানী / এজেন্সী / ব্যক্তিয়ে ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ বাবে ধন বিচৰাৰ ক্ষেত্ৰত জনসাধাৰণক অধিক সাৱধান হ'বলৈ আৰু তেনে কোম্পানীৰ নিৰ্ভৰযোগ্যতা পৰীক্ষা কৰিবলৈ সতৰ্ক কৰা হৈছে। টিএছপি আৰু আইপি-১ ৰ সংস্থাই তেওঁলোকৰ সদস্যসকলে ম’বাইল টাৱাৰ স্থাপনৰ বাবে ধন নিবিচাৰে বুলি নিশ্চিত কৰিছে।
5. সদাশয় লোকে এনে কোনো প্ৰৱঞ্চনামূলক কাৰ্য্যকলাপ প্ৰত্যক্ষ কৰিলে, তেওঁ স্থানীয় আৰক্ষী কৰ্তৃপক্ষক এই সন্দৰ্ভত অৱগত কৰিব পাৰে।
6. ইয়াৰোপৰি টেলিকমিউনিকেশ্যন বিভাগ (DoT) ৰ স্থানীয় ক্ষেত্ৰ ইউনিটসমূহৰ সৈতেও যোগাযোগ কৰিব পাৰি যাৰ যোগাযোগৰ সবিশেষ বিভাগটোৰ ৱেবছাইট যথাঃ https://dot.gov.in/relatedlinks/director-general-telecom ত উপলব্ধ।

Ministry of Communications
Department of Telecommunications issues Public Advisory on frauds related to installation of Mobile Tower
05 AUG 2022 5:20PM by PIB Delhi
Department of Telecommunications, Ministry of Communications, Government of India has issued a Public Advisory on frauds related to installation of Mobile Tower.
It has come to the notice of Department of Telecommunications (DoT) that some unscrupulous companies/ agencies/ individuals cheat general public and collect money by promising them hefty monthly rental etc. in the name of installation of Mobile Towers.
In this regard the public at large is hereby informed that:-
1. DoT/ TRAI is not directly or indirectly involved in leasing/renting the premises for installation of mobile towers.
2. DoT/ TRAI or its officers do not issue any “No Objection Certificate” for the installation of mobile towers.
3. The updated list of Telecom Service Providers (TSPs) and Infrastructure Providers (IP-1), authorized to install mobile towers, is available on DoT website i.e. https://dot.gov.in and https://dot.gov.in/infrastructure-provider.
4. Public is hereby cautioned to be extra careful and verify the credentials of the company, in case any company/agency/individual asks for money for installation of mobile tower. The association of TSPs and IP-1s have confirmed that their members do not ask any money for installation of Mobile Towers.
5. If any person comes across any such fraudulent activity, then he/ she may report the incident to local police authorities.
6. In addition, the local field units of DoT may also be contacted whose contact details are available on DoT website at https://dot.gov.in/relatedlinks/director-general-telecom .