Ministry of Tourism
Prime Minister Shri Narendra Modi, in the latest edition of Mann Ki Baat, highlights importance of traditional fairs in promoting spirit of Ek Bharat Shrestha Bharat
Fairs connect people and hearts: Prime Minister
01 AUG 2022 5:59PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, during the 91st Edition of ‘Mann Ki Baat’ on 31st July, 2022, highlighted the importance of traditional fairs in promoting the spirit of unity in diversity ‘Ek Bharat Shrestha Bharat’. Ek Bharat Shrestha Bharat has been accorded the pride of place in various editions of Mann ki Baat. In the 91st Edition of ‘Mann Ki Baat’, the Prime Minister stated that this time 'Mann Ki Baat' is very special. The reason for this is Independence Day , when India will complete 75 years of its Independence.
During Man Ki Baat address, the PM said , “ I have received a letter from a listener of 'Mann Ki Baat', Shriman Ashish Bahl ji from Himachal Pradesh. He has mentioned in his letter the 'Minjar Mela' of Chamba. Actually, the inflorescence of the maize plant is called Minjar. When flowers bloom on the maize, Minjar Mela is also celebrated and in this fair, tourists from all over the country come from far and wide to take part. Incidentally, the Minjar fair is also going on at this time. If you have gone to visit Himachal, you can go to Chamba to see this fair. “Chambe Ek Din Ona Kane Mahina Raina” That is, those who come to Chamba for a day, they stay back here for a month seeing its beauty.”
The Prime Minister Modi added that fairs have also been of great cultural importance in our country. Fairs connect people and hearts. When Kharif crops ripen after the rains in Himachal in September, in Shimla, Mandi, Kullu and Solan, Sari or Sair is also celebrated. Jagra is also going to arrive in September itself. In Jagra fairs, Bisu songs are sung after invoking the deity of Mahasu. This awakening of Mahasu Devta takes place in Himachal at Shimla, Kinnaur and Sirmaur; simultaneously in Uttarakhand.
PM further highlighted that there are many traditional fairs of tribal societies in different states in our country. Some of these fairs are associated with tribal culture, while some are organized in connection with tribal history and heritage. For example, if you get a chance, you must visit the four-day Samakka-Saralamma Jatara Fair in Medaram, Telangana. This fair is called Mahakumbh of Telangana. The Saralamma Jatara Mela is celebrated in honor of two tribal women heores – Samakka and Saralamma. It is a big center of faith for the Koya tribal community, not only in Telangana, but also in Chhattisgarh, Maharashtra and Andhra Pradesh. The Maridamma fair in Andhra Pradesh is also a big fair connected with the beliefs of the tribal society. The Maridamma fair runs from Jyeshtha Amavasya to Ashadh Amavasya and the tribal society here associates it with Shakti upasana, worship. Here, in Peddhapuram, East Godavari, there is also a Maridamma temple. Similarly, the people of Garasiya tribe in Rajasthan organize 'Siyawa ka Mela' or 'Mankhan Ro Mela' on Vaishakh Shukla Chaturdashi.
Ek Bharat Shreshtha Bharat is the unique initiative by the government that aims to enhance interaction between people of different States and Union Territories by sharing and appreciating their diversity ; and thereby promoting mutual understanding among them.

তুরিজম মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মন কী বাতকী খ্বাইদগী নৌবা ইদিসন্দা এক ভারত শ্রেস্থ ভারতকী ৱাখল্লোন থৌগৎপদা য়েলহৌঙৈদগী পাঙথোক্তুনা লাক্লবা মেলাশিংগী মরু ওইবগী মতাংদা ফোঙদোকখ্রে
মেলাশিংনা মীয়াম অমসুং থমোয়শিংবু পুনশিল্লি: প্রধান মন্ত্রী
01 AUG 2022 5:59PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জুলাই ৩১, ২০২২দা শন্দোকখিবা ‘মন কী বাত’কী ৯১শুবা ইদিসন্দা য়ুনিতী ইন দাইভর্সিতী ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোন থৌগৎপদা য়েলহৌঙৈদগী পাঙথোক্তুনা লাক্লবা মেলাশিংগী মরু ওইবা অদু ফোঙদোকখি। এক ভারত শ্রেস্থ ভারত অসি মন কী বাতকী ইদিসন কয়ামরুমদা প্রাইদ ওফ প্লেস একোর্দ তৌখি। ‘মন কী বাত’কী ৯১শুবা ইদিসন্দা প্রধান মন্ত্রীনা হন্দক্কী ‘মন কী বাত’ অসি য়াম্না অখন্নবা ওই। মসিগী মরমদি হন্দক্কী তানফম অসি নীংতম নুমিৎ ওইরি, ভারতনা নীংতম্বা ফংলকপগী চহি ৭৫ শুগদৌরি।
মন কী বাত্তা ৱা ঙাংবদা পি.এম.না হায়খি, “ঐহাক্না ‘মন কী বাত’ তাবীরিবা, হিমাচল প্রদেশতগী শ্রীমান আশিশ বহলজীদগী চিথী অমা ফংখি। মহাক্কী চিথী অদুদা চম্বাগী ‘মিঞ্জর মেলা’গী মরমদা ইবীরকখি। তশেংবদি চুজাক পাম্বীগী মপালবু মিঞ্জর হায়না খঙনৈ। চুজাক মপাল শারকপা মতমদা মিঞ্জর মেলা পাঙথোকই অমসুং মেলা অসিদা লৈবাক শিনবা থুংবদগী লাকপা লমকোইবশিংনা শরুক য়াই। মতাং চান্নরুবনা হৌজিক মিঞ্জর মেলা পাঙথোক্লি। করিগুম্বা অদোম্না হিমাচলদা চৎলবদি অদোম্না মেলা অসি য়েংনবা চম্বাদা চৎপীয়ু। “চম্বা এক দিন ওনা কনে মহীনা রৈনা” হায়বদি মীওইশিংনা চম্বাদা নোংমগী ওইনা লাক্লম্মি অদুবু মাগী ফজবা অসি য়েংনবগীদমক মখোয়না থা অমা মফম অসিদা লৈথৈ হায়বনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা ঐখোয়গী লৈবাক্তা মেলাশিংগী ওইনা নাৎকী ওইবা অচৌবা মগুন লৈজৈ। মেলানা মীয়াম অমসুং থমোয়শিংবু পুনশিন্নৈ। নোং চুখ্রবা মতুং নোংজুগী মহৈ-মরোং মুল্লকপা মতম, সেপ্তেম্বর থাদা হিমাচলগী শিমলা, মন্দী, কুল্লু অমসুং সোলনদা, সৈরী নত্ত্রগা সৈর পাঙথোকই। সেপ্তেম্বর থাদা জাগরাসু পাঙথোকই। জাগরা মেলাশিংদা মহাসু লৈরম্ববু খুরুমজরবা মতুংদা বীসুগী ঈশৈশিং শকই। মহাসু লৈরম্বা য়কাইহননবা অসি হিমালগী শিমলা, কিন্নোর অমসুং সিরমোরদা পাঙথোকই, লোয়ননা উত্তরাখন্দদসু পাঙথোকই।
পি.এম.না ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংগী ত্রাইবেল ফুরুপশিংগী অরিবা মতমদগী পাঙথোক্তুনা লাকপা মেলা কয়া লৈ। মেলাশিং অসি খরদি ত্রাইবেলগী নাৎকা মরী লৈনৈ অদুগা খরা অমনা ত্রাইবেলগী পুৱারী অমসুং হেরিতেজকা মরী লৈনৈ। খুদম ওইনা করিগুম্বা অদোম্না খুদোংচাবা ফংলবদি তেলঙ্গানাগী মেদরমদা পাঙথোকপা নুমিৎ মরিনিগী সমক্কা-সরলম্মা জাতরা মেলা অসি চৎপীয়ু। মেলা অসি তেলঙ্গানাগী মহাকুম্ভ হায়না খঙনৈ। সরলম্মা জাতরা মেলা অসি ত্রাইবেলগী অথৌবী নুপী অনি – সমক্কা অমসুং সরলম্মাবু ইকাই খুম্নবা ওইনা পাঙথোকপনি। মসি তেলঙ্গানা খক নত্তনা ছত্তিসগর, মহারাস্ত্র অমসুং আন্ধ্র প্রদেশতা কোয়া ত্রাইবেল ফুরপকী ওইনা য়াম্না থাজবা থম্লিবা কুহ্মৈ অমনি। আন্ধ্র প্রদেশকী মারীদম্মা মেলা অসিসু ত্রাইবেল খুন্নাইনা থাজবা থম্লিবা অদুগা মরী লৈনবা অচৌবা মেলা অমনি। মারিদম্মা মেলা অসি কালেনগী থাসীদগী ইঙাগী থাসি ফাওবা পাঙথোকই অমসুং ত্রাইবেল খুন্নাইনা মসিবু শক্তি উপাসনা থৌনিজবগা মরী লৈনহল্লি। মফম অসিদা নোংপোক থংবা গোদাবরীদা লৈবা পেদ্ধাপুরমদা মারীদম্মা মন্দির অমসু লৈ। মসিগা চপ মান্ননা রাজস্থানগী গরসিয়া ফুরুপকী মীয়াম্না শজিবুগী পনখৎলকপগী মরিনি পানবদা ‘সিয়াৱা কা মেলা’ নত্ত্রগা ‘মনখান রো মেলা’ পাঙথোকই।
এক ভারত শ্রেস্থ ভারত অসি তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মীয়ামগী মরক্তা মখোয়গী দাইভর্সিতী শিয়র তৌদুনা অমসুং থাগৎন্দুনা মীয়ামগী মরক্তা ইন্তরেক্সন হেনগৎহন্নবা পান্দম থম্মিবা সরকারগী অখন্নবা থৌশিল অমনি; অমসুং মসিনা মখোয়গী মরক্তা ম্যুচুএল অন্দরস্তেন্দিংসু লৈহল্লি।