কেবিনেট
মোবাইল সেৱাৰ পৰা বঞ্চিত গাওঁসমূহত 4জি মোবাইল সেৱা সংযোগ কৰাৰ বাবে মুঠ ২৬,৩১৬ কোটি টকা ব্যয়সাপেক্ষ এটা প্ৰকল্পত অনুমোদন কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ
27 JUL 2022 5:18PM by PIB Guwahati
সকলোৰে বাবে ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তি আৰু সংযোগ চৰকাৰৰ 'অন্ত্যোদয়' দৃষ্টিভংগীৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংশ। যোৱা বছৰ, চৰকাৰে পাঁচখন ৰাজ্যৰ ৪৪ খন উচ্চাকাংক্ষী জিলাৰ ৭,২৮৭ খন সুবিধা বঞ্চিত গাঁৱত 4জি মোবাইল সেৱা প্ৰদান কৰাৰ এটা প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছিল।
২০২১ চনত স্বাধীনতা দিৱসৰ ভাষণত প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে চৰকাৰী আঁচনিসমূহ সম্পূৰ্ণ কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি সমগ্ৰ দেশৰ সকলো মোবাইল সেৱাবঞ্চিত এলেকাত মুঠ ২৬,৩১৬ কোটি টকা ব্যয়েৰে ৪জি মোবাইল সেৱা সম্পূৰ্ণ কৰাৰ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনাইছে।
এই প্ৰকল্পৰ অধীনত দেশৰ দূৰৱৰ্তী আৰু কঠিন এলেকাত অৱস্থিত ২৪,৬৮০ খন সুবিধাবঞ্চিত গাঁৱত 4জি মোবাইল সেৱা প্ৰদান কৰা হ'ব। প্ৰকল্পটোত পুনৰ্সংস্থাপন, নতুন বসতি, বিদ্যমান অপাৰেটৰৰ দ্বাৰা তেওঁলোকৰ সেৱা প্ৰত্যাহাৰ আদিৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি ২০% অতিৰিক্ত গাওঁ অন্তৰ্ভুক্ত কৰাৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। ইয়াৰ উপৰিও, তাত 4জি সংযোগ প্ৰদান কৰাৰ বাবে 2জি/3জি সংযোগ থকা কেৱল ৬,২৭৯ খন গাওঁ উন্নীত কৰা হ'ব।
প্ৰকল্পটো বিএছএনএলৰ দ্বাৰা 'স্ব-নিৰ্ভৰশীল ভাৰত'ৰ 4জি প্ৰযুক্তিৰ স্তূপ ব্যৱহাৰ কৰি ৰূপায়ণ কৰা হ'ব আৰু ইউনিভাৰ্চেল চাৰ্ভিচ অব্লিগেশ্বন ফাণ্ডৰ জৰিয়তে পুঁজি যোগান ধৰা হ'ব। ২৬,৩১৬ কোটি টকাৰ প্ৰকল্প ব্যয়ৰ ভিতৰত আছে মূলধন ব্যয় (চি.এ.পি.ই.এক্স.) আৰু 5 বছৰৰ সঞ্চালন ব্যয় (অ'পিইএক্স)।
বিএছএনএল ইতিমধ্যে 'স্ব-নিৰ্ভৰশীল 4জি প্ৰযুক্তি ষ্টেক' ব্যৱহাৰ কৰাৰ প্ৰক্ৰিয়াত আছে, যাক এই প্ৰকল্পটোত ব্যৱহাৰ কৰা হ'ব। এই প্ৰকল্পটো গ্ৰাম্য অঞ্চলত মোবাইল সংযোগ প্ৰদানৰ চৰকাৰৰ দৃষ্টিভংগী উপলব্ধি কৰাৰ দিশত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ। এই প্ৰকল্পটোৱে মোবাইল ব্ৰডবেণ্ডৰ জৰিয়তে বিভিন্ন ই-গভৰ্ণেন্স সেৱা, বেঙ্কিং সেৱা, টেলি-মেডিচিন, টেলি-শিক্ষা আদিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰ বৃদ্ধি কৰিব আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলত নিযুক্তি সৃষ্টি কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves a project for saturation of 4G mobile services in uncovered villages at a total cost of Rs. 26,316 Cr
27 JUL 2022 5:18PM by PIB Delhi
Digital inclusion and connectivity for all is an integral part of ‘antyodaya’ vision of the Government. Last year Government approved a project for providing 4G mobile services in 7,287 uncovered villages in 44 aspirational districts across 5 states.
In his Independence Day address in 2021, Prime Minister Shri Narendra Modi gave a call for saturation of government schemes. The Union Cabinet today approved a project for saturation of 4G mobile services in uncovered villages across the country at a total cost of Rs. 26,316 Cr.
The project will provide 4G mobile services in 24,680 uncovered villages in remote and difficult areas. The project has a provision to include 20% additional villages on account of rehabilitation, new-settlements, withdrawal of services by existing operators etc. In addition, 6,279 villages having only 2G/3G connectivity shall be upgraded to 4G.
The project will be executed by BSNL using Atmanirbhar Bharat’s 4G technology stack and will be funded through Universal Service Obligation Fund. The project cost of Rs. 26,316 Cr includes capex and 5 year opex.
BSNL is already in process of deployment of Atmanirbhar 4G technology stack, which will be deployed in this project as well.
The project is a significant step towards the vision of the Government to provide mobile connectivity in rural areas. This project will promote delivery of various e-governance services, banking services, tele-medicine, tele-education etc. through mobile broadband and generate employment in rural areas.