সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
কোভেক্সিন্না লাইনাগী হকচিনবগী চাং হন্থহন্দুনা এস.এ.আর.এস.-কোব-২ অমসুং মসিগী ভেরিএন্তশিংগী ভাইরস লোদ লাকশিনবদা তেংবাংবা ঙমগনি: স্তদীনা হায়রি
15 JUL 2022 4:28PM by PIB Imphal
মথৌ পাংথোকপা ঙমহন্দ্রবা হোল-ভিরিওন ভেক্সিন অমা ওইরিবা কোভেক্সিন্না এস.এ.আর.এস.-কোব-২ অমসুং মিৎয়েং চঙবা য়াবা ভেরিএন্তশিংদা মসিবু কাপ্লবা থা ৬ ফাওবা চাউরবা ইম্ম্যুন মেমোরী লৈহল্লি অমসুং ভেরিএন্তশিংগী মাইয়োক্তা মপাঙ্গল চাউনা থেংনবা ঙম্বা মেমোরী তি. সেল লৈহল্লি হায়বা সাইন্তিস্তশিংনা খঙবা ঙম্লে। মসিনা ভাইরস লোদ লাকশিনবদা তেংবাংবা ঙমগনি অমসুং লাইনা অসিগী হকচিংবগী চাং হন্থহনগনি।
বি.বি.ভি.১৫২/কোভেক্সিন ভেক্সিন অসি এ.এস.পি.৬১৪গি.এল.ৱাই. ভেরিএন্ততা য়ুম্ফম ওইবনি অমসুং এলমদা চুপশিনবা তোলগা মান্নবা রিসেপ্তর (তি.এল.আর.) ৭/৮ এগোনিস্ত মোলিক্যুল (আইমিদাজোকুইনোলিন)গা লোয়ননা শেম্বনি। মসিনা ভারত্তা শাবা অমসুং অয়াম্বা মীশিংদা শিজিন্ননবগীদমক্তা দবল্যু.ঐচ.ও.দগী খুদক্কী ওইবা ফিভমদা শিজিন্নবগী অয়াবা ফংলবা এলম-আইমিদাজোকুইনোলিন এদজুভেন্ত তৌরবা খ্বাইদগী অহানবা ভেক্সিন্নি। ভেক্সিন অসিগী মথৌ নীংথিনা পাংথোকপগী ক্লিনিকেল ত্রাইএলগী দেতা লৈরবসু, অখন্নবা ওইনা, খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা পোলিসী শেম্বগী মরী লৈনবা ৱাহং কয়াগী মরু ওইবা পাউখুমদি পীদনা লৈরি। মসিগী মনুংদা ভেক্সিন অসিনা ইম্ম্যুন মেমোরী লৈহনবরা, ভেক্সিন্না লৈহল্লিবা ইম্ম্যুন মেমোরী অসি কয়াম কুইনা লৈবগে, অমসুং হায়রিবা মেমোরীশিং অসিনা এস.এ.আর.এস.-কোব-২ ভেরিএন্তশিংগী মাইয়োক্তা থেংনবা ঙম্বরা হায়বা ৱাহংশিং য়াওরি।
স্কিম ১: মথৌ পাংথকহন্দ্রবা এস.এ.আর.এস.-কোব-২ ভেক্সিন, কোভেক্সিন®গী ইম্ম্যুন ওইবগী চাং য়েংথোক্নবা স্তদী দিজাইন তাকপা স্কিম
ফরিদাবাদকী তি.ঐচ.এস.তি.আই., নই দিল্লীগী এমস, ফরিদাবাদকী ই.এস.আই.সি. মেদিকেল কোলেজ, নই দিল্লীগী এল.এন.জে.পি. হোস্পিতাল, লা জোল্লাগী এল.জে.আই., দাঃ নিমেশ গুপ্তা অমসুং নই দিল্লীগী নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ইম্ম্যুনোলোজী (এন.আই.আই.)গুম্বা তোঙানবা ইন্সতিত্যুসনশিংগা তেংবাংনদুনা থবক তৌমিন্নবদা ভেক্সিনগী অনিশুবা দোজ কাপ্পগী থা ৬কী মতমগী মনুংদা লৈরিবা এস.এ.আর.এস.-কোব-২ চঙদ্রিবা মীওই ৯৭তা থিজিন-হুমজিনবগী থৌওং চত্থখি। ভেক্সিন্না লৈহনবা রেস্পোন্সকা কোবিদ-১৯ পংকন-কন্দনা নাবদগী ফগৎলবা মীওই ৯৯গী ইম্ম্যুন মেমোরীগা চাংদম্নখি।
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী বিভাগকী স্তেত্যুতরী বোদী অমা ওইরিবা, সাইন্স অমসুং ইঞ্জিনিয়রিং রিসর্চ বোর্দকী আই.আর.ঐচ.পি.এ.-কোবিদ-১৯গী অখন্নবা ৱারোলগী মখাদা তেংবাংবা স্তদীনা ভাইরসনা লাইনা শন্দোকপগী মতৌগা মান্ননা ভাইরস অসিগী স্পাইক, আর.বি.দি. অমসুং ন্যুক্লিওপ্রোতীনগী মাইয়োক্তা ভেক্সিন অসিনা এন্তিবোদী পুথোকই হায়বা খঙবা ঙমখি। অদুবু, বাইন্দিং অমসুং ন্যুত্রেলাইজিং এন্তিবোদীশিং অনিমক কুপ্না নৈনবা মতমদা, দেলতা (ভারত), বীতা (খা অফ্রিকা) অমসুং অলফা (য়ু.কে.)গুম্বা অহেনবা মিৎয়েং চঙফম থোকপা ভেরিএন্তশিংবু মশক খঙবগী চাং হন্থবগী ফিভম থেংনখি।
ভেক্সিন অসিনা মেমোরী বি. সেল পুথোকপা ঙম্মি হায়বসি স্তদী অসিনা উৎখি। এন্তিবোদীশিংনা মতমগী মতুং ইন্না মপাঙ্গল হন্থরবসু, মসিগী মেমোরী বি. সেলশিং অসিনা, তঙাই ফদবগী মতুং ইন্না, ভাইরস অসিগী মাইয়োক্তা এন্তিবোদীশিং নৌনা অমুক পুথোকপা ঙম্মি হায়বা তাকপসিনা স্তদী অসি কান্নৈ হায়না খন্নখি।
মথৌ পাংথোকহন্দ্রবা ভাইসর ভেক্সিন অমগী মহৈ ওইনা মীওইবদা ইম্ম্যুন মেমোরী পুথোকপগী অকুপ্পা থৌওংশিংগী খুদমদা য়ুম্ফম ওইবা খ্বাইদগী অহানবা ৱারোল স্তদী অসিনা পীখি।
স্কিম ২: কোভেকিন ®গী অনিশুবা দোজ কাপ্লবা পার্তিসিপেন্তকী ব্লদ সেম্পলদা য়াওবা এস.এ.আর.এস.-কোব-২গী অখন্নবা মেমোরী বি. সেলগী চাং ওন্নবা চত্থবা থৌরাংবু স্কিম অসিনা তাক্লি
ভেক্সিন অসিনা এস.এ.আর.এস.-কোব-২গী অখন্নবা তি. সেল পুথোকপগী মতিক লৈ হায়বসু তীম অসিনা খঙদোকপা ঙমখি। মরু ওইবা ৱাফম অমনা, অতোপ্পা এন্তিবোদীশিংদগী তোঙানবা মতৌ অমা ওইনা, তি. সেলগী মথৌ তৌবগী মতিক অসি ভেরিএন্তশিংগী মাইয়োক্তা ঙাক-শেন্দুনা থমখি। মসিদা নত্তনা, ভাইরস অসিগী অখন্নবা তি. সেলশিং অসি সেন্ত্রেল মেমোরী কম্পার্তমেন্ততা য়াওই অমসুং মসিনা ভেক্সিন কাপ্লবা মতুং থা ৬ ফাওবা লৈ।
এস.এ.আর.এস.-কোব-২ ভেরিএন্তশিংনা ভেক্সিনশিংনা পুথোকপা এন্তিবোদী রেস্পোন্সতা চৈথেং পীবা য়াই, অদুবু ভেরিএন্তশিংগী মাইয়োক্তা মপাঙ্গল চাউনা থেংননবা তি.সেল রেস্পোন্স লৈগনি। নেচর মাইক্রোবাইওলোজী জর্নেলদা ফোঙবা স্তদী অসিনা তুংগী মতমদা কোভেক্সিন® শিজিন্নবগী খুদমদা য়ুম্ফম ওইদুনা পোলিসী শেম্বগী মতাংদা মরু ওইবা লৌশিং কয়া পীরি।
চেফোঙগী লিঙ্ক: https://doi.org/10.1038/s41564-022-01161-5

Ministry of Science & Technology
Covaxin can help in controlling the virus load of SARS-CoV-2 & its variants, reducing disease severity: Study
15 JUL 2022 4:28PM by PIB Delhi
Scientists have found that Covaxin, which is an inactivated whole-virion vaccine, induces robust immune memory to SARS-CoV-2 and variants of concern that persist for at least 6 months after vaccination and induces memory T cells that can respond robustly against the variants. This may help in controlling the virus load and thus, reduce the disease severity.
BBV152/Covaxin vaccine is based on an Asp614Gly variant and formulated with a toll-like receptor (TLR) 7/8 agonist molecule (imidazoquinolin) adsorbed to alum. It was the first alum-imidazoquinolin adjuvanted vaccine produced in India and received emergency use authorization from WHO for use in a large population. Although the clinical trial data were available for the vaccine efficacy, important questions remained unanswered for the evidence-based policymaking particularly. These included whether the vaccine induces immune memory, how long the vaccine-induced memory persists, and whether these memory responses are able to sustain against the SARS-CoV-2 variants.
Scheme 1. The scheme representing the study design to determine the immunological effectiveness of the inactivated SARS-CoV-2 vaccine Covaxin®.
In a multi-institutional collaboration with THSTI, Faridabad, AIIMS, New Delhi, ESIC Medical College, Faridabad, LNJP Hospital, New Delhi, LJI, LA Jolla, Dr. Nimesh Gupta and group at the National Institute of Immunology (NII), New Delhi, investigated 97 SARS-CoV-2 unexposed individuals who had received vaccine, up to 6 months after 2-dose vaccination. The vaccine-induced responses were compared with the immune memory in 99 individuals recovered from mild COVID-19.
The study supported under IRHPA-COVID-19 special call by the Science and Engineering Research Board, a statutory body of the Department of Science and Technology, found that the vaccine produces antibodies against Spike, RBD, and Nucleoprotein of the virus, just like in virus infection. However, analyses of both the binding and neutralizing antibodies revealed a reduced recognition of variants of concern like Delta (India), Beta (S. Africa), and Alpha (UK).
This study showed that the vaccine is capable of inducing memory B cells. They found this satisfying because antibodies may decline with time, but these memory B cells can replenish antibodies against the virus, whenever required.
Their study provided the first-ever evidence of the detailed traits of immune memory generated in human in response to an inactivated virus vaccine.
Scheme 2. The scheme represents the strategy to measure the SARS-CoV-2 specific memory B cells in the blood sample of participants received 2-dose Covaxin®.
The team also found that the vaccine showed potential of producing the SARS-CoV-2-specific T cells. Importantly, and unlike antibodies, the effectiveness of the T cells was well preserved against the variants. Also, these virus-specific T cells were present in the central memory compartment and persisted up to 6 months post-vaccination.
The SARS-CoV-2 variants may impact the antibody responses generated by vaccine; however, the T cell responses will be available to respond robustly against the variants. The study published in the Journal Nature Microbiology provides important knowledge for evidence-based policymaking on the future application of Covaxin®.
Publication link:
https://doi.org/10.1038/s41564-022-01161-5