ঙাকশেল মন্ত্রালয়
ঙাক-শেল মন্ত্রীনা নই দিল্লীদা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পাংথোকপা ‘এ.আই. ইন দিফেন্স’ সিম্পোজিয়ম অমসুং এগজিবিসন্দা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্সকী পোত্থোক/তেক্নোলোজী ৭৫ লোঞ্চ তৌখ্রে; এ.আই. অসিদি মীওইবা খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা থাংজিনবা অওনবা পুরক্কদবা খোঙথাংনি হায়খ্রে
এ.আই. অমসুং বিগ দেতাগুম্বা তেক্নোলোজী মতম চানা শিজিন্নহনবা তেক্নোলোজীগী ইচেলগা লোয়ননা চৎমিন্ননবা হৌজিক্কী মতমগী তঙাই ফদবা খোঙথাংনিঃ ঙাক-শেল মন্ত্রী
“ভারতনা পুম্নমক্তগী হেন্দুনা নম্থবা পামদে; এ.আই. কেপাবিলিতী শেমগৎপসিদি লৈবাকপু তুংগী মতমগী শিংনবদগী ঙাকথোক্নবা খক্কীনি”
এ.আই. অসিদি মীওইবা খুন্নাইবু চাউখৎহনবা অমসুং শান্তি লৈহন্নবগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি
11 JUL 2022 3:12PM by PIB Imphal
ঙাক-শেল মন্ত্রীনা ঙাক-শেল মন্ত্রালয়না নই দিল্লীদা শীন-লাঙদুনা জুলাই ১১, ২০২২দা পাংথোকপা খ্বাইদগী অহানবা ওইনা পাংথোকপা ‘এ.আই. ইন দিফেন্স’ (এ.আই.দি.ই.এফ.) সিম্পোজিয়ম অমসুং এগজিবিসন্দা আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স (এ.আই.)কী পোত্থোক/তেক্নোলোজী ৭৫ লোঞ্চ তৌখ্রে। ‘নীংতম্বগী অমৃত মহোৎসব’কী নুংঙাইবা ফোংদোকপগী শরুক অমা ওইনা লোঞ্চ তৌখিবা পোত্থোকশিং অসি তোঙানবা দোমেনশিংগী মনুং চনবনি। মসিগী মনুং চনবশিংদি এ.আই. প্লেতফোর্ম ওতোমেসন; ওতোনোমস/অনমেন্দ/রোবোতিক্স সীস্তেম; ব্লক চেন্দা য়ুম্ফম ওইবা ওতোমেসন; কম্মান্দ, কন্ত্রোল, কম্ম্যুনিকেসন, কম্প্যুতর অমসুং ইন্তেল্লিজেন্স, সর্ভেলিএন্স অমসুং রিকোন্নৈসেন্স; সাইবর সেক্যুরিতী; হ্যুমেন বিহেভিওরেল এনালাইসীস; ইন্তেল্লিজেন্ত মোনিতরিং সীস্তেম; লেথাল ওতোনোমস ৱেপন সীস্তেম; লোজিস্তিক্স অমসুং সপ্লাই চেন মেনেজমেন্ত, ওপরেস্নেল দেতা এনালাইতিক্স; মেন্যুফেকচরিং অমসুং মেন্তেনেন্স; সাইম্যুলেতর/তেস্ত ইক্বিপমেন্ত অমসুং নেচরেল লেংগ্বেজ প্রোসেসিং শিজিন্নবা স্পীচ/ভোইস এনালাইসীসনি।
শিজিন্নফম অনি থোক্না লৈবা অমসুং মার্কেত্তা মীয়াম্না পাম্নবগী মতিক লৈবা দি.পি.এস.য়ু.না শাবা পোত্থোকশিং, মিং ওইনা পল্লবদা, ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদনা শাবা এ.আই. ইনেবল্দ ভোইস ত্রান্সক্রিপ্সন/এনালাইসীস সোফৱেয়র; ভারত আর্থ মুভর্স লিমিতেদনা শাবা দ্রাইভর ফেতিগ মোনিতরিং সীস্তেম অমসুং গার্দেন রীচ শিপবিলদর অমসুং ইঞ্জিনিয়র্সনা শাবা এ.আই. ইনেবল্দ এভালুএসন ওফ ৱেলদিং দিফেক্ত ইন এক্স-রে ওফ নন-দিস্ত্রক্তিব তেস্তিংবু থৌরম অসিদা স্ক্রীন তৌখি। পোত্থোকশিং অসিনা দিফেন্স পি.এস.য়ু.শিংগী কারবারগী অনৌবা খুদোংচাবা কয়া হাংদোক্কনি হায়বগী থম্নরি।
ঙাক-শেল মন্ত্রীনা পোত্থোক ৭৫ অসিগী অকুপ্পা মরোল য়াওবা ফিজিকেল অমসুং ই-বুক ভর্জনসু ফোঙখি অমসুং মসিদা সর্ভিসেস, দি.আর.দি.ও., দি.পি.এস.য়ু., আইদেক্স স্তার্ত-অপ অমসুং প্রাইভেত ইন্দস্ত্রীশিংনা এ.আই.গী মতাংদা মমাংগী চহি ৪দা হোৎনখিবগী ৱাফম কয়াসু পাউদম্লি। হোৎনজমনশিংবু থাগৎলদুনা, শ্রী রাজনাথ সিংহনা এ.আই. অসিদি মীওইবা খুন্নাইগী চাউখৎ-থৌরাংগী মাইকৈদা থাংজিনবা অওনবা পুরক্কদবা খোঙথাংনি অমসুং য়ুনিভর্স অসিদা মীওই জাতীনা খ্বাইদগী ইভোল্ভ ওইবা জীবনি হায়বগী খুদমসু মসিনা ওইরি হায়খি। মীওইবগী ৱাখলনা লৌশিং শেম্বতা নত্তনা লৌশিং পুথোকপা ঙম্বা ইন্তেল্লিজেন্সসু পুথোক্লিবা অসিদা অঙকপা ফোংদোকখি।
এ.আই.না দিফেন্স, হকশেল অমসুং হিদাক লাংথক, লৌউ-শিংউ, লল্লোন-ইতিক অমসুং ত্রান্সপোর্ত য়াওনা সেক্তর খুদিংগী মনুং য়ৌশিল্লে হায়না ফোংদোকখি। সেক্তর অসিদা অফবা মখলগী অহোংবা পুরক্নবগীদমক্তা মীওইবগী ৱাখল খনবগী মতিক্কা এ.আই.গী মপাঙ্গলগা পুনবগী থৌওংবু হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা দিফেন্স স্তেকহোলদর খুদিংগী মফমদা হায়খ্রে। “লান কয়াদা মীওইবনা হকথেংননা শরুক য়ারিবা মতমসিদা এ.আই. এপ্লিকেসনগী মতেংদগী অনৌবা ওতোনোমস খুৎলায়/পথাপ কয়া পুথোক্লে। মীওইবা য়াওদনা মখোয়না য়েক্নবগী মফমদা লান্দাবা ঙম্লে। এ.আই.না চলায়বা মিলিতরীগী খুৎলায় কয়ানা চাউরবা দেতা কয়া নীংথিনা প্রোসেস তৌবা ঙম্লে। মসিনা লান্মীশিংগী ত্রেনিংদা য়াম্না কান্নবা মতেং পাংলি। লাক্কদৌরিবা মতমশিংদা, ওগমেন্তেদ অমসুং ভর্চুএল রিএলিতীসু য়াম্না কান্নবা মওংদা শিজিন্নরক্লগনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
এম.ও.দি., আর্ম্দ ফোর্স, দি.আর.দি.ও., দি.পি.এস.য়ু. অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংনা ইন্নোভেতিব ওইবা অমসুং লমদমসিদা শাজবা এ.আই.গী সোল্যুসন কয়া দিফেন্সকীদমক্তা পীনবা কন্না হোৎনবা অমসুং তুংগী মতমগী তেক্নোলোজী শেমগৎলিবা অসিগীদমক্তা ঙাক-শেল মন্ত্রীনা থাগৎপা ফোংদোকখি। এ.আই.না চলায়বা অমসুং লমজিংবা এপ্লিকেসন কয়া পুথোক্তুনা খুন্নাইগী য়াইফনবা অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী লৈহনবা অমসুং ভারতপু ‘এ.আই.গী গ্লোবেল হব’ অমা ওইহনবগী প্রধান মন্ত্রীগী মঙলানবু মহাক্না মীয়ামদা অমুক্কা হন্না তমখি। ভারতনা এ.আই.গী লমদা মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী মনুংদা অথুবা মতমদা চল্লগনি হায়বগী থাজবা থম্মি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি।
তুংগী মতমগী লাল্লোংদা এ.আই.না য়াগদবা মরু ওইবা থৌদাং কয়া কুপ্না খঙলবা তুংদা ৱেপন/সীস্তেম কয়া শেমগৎলি হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি। “ঐখোয়না এ.আই. এপ্লিকেসনবু রিমোত পাইলোত, অনমেন্দ এরিএল ভেহিকলনচিংবদা হাপ্পা হৌরে। ঐখোয়না ওতোনোমস ৱেপন সীস্তেম শেমগৎপা ঙম্নবগীদমক্তা মাইকৈ অসিদা মখা তানা চঙশিনবগী তঙাই ফদবা লোইরি। তেক্নোলোজীগী ইচেলদা ঐখোয়না মনিংদা লৈহৌদনবা অমসুং ঐখোয়গী সর্ভিসেস কয়াদা তেক্নোলোজীগী খ্বাইদগী হেনবা খুদোংচাবা লৌবা ঙম্নবগীদমক্তা দিফেন্স সেক্তরদা এ.আই. অমসুং বিগ দেতা মতম চানা শিজিন্নবা হৌবসি হৌজিক্কী মতমগী খ্বাইদগী তঙাই ফদবা থৌওং ওইরে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
সর্ভিসেসতা এ.আই. এপ্লিকেসন শিজিন্নববু হেন্না য়াঙনা খুমাং চাউশিলহন্নবগীদমক্তা ইন্দস্ত্রীশিংগা লোয়ননা তোঙান-তোঙানবা এম.ও.য়ু. কয়াগী খুৎয়েক পীনখ্রে হায়না ঙাক-শেল মন্ত্রীনা হায়খি। ইন্নোভেসন ফোর দিফেন্স এক্সেলেন্স (আইদেক্স) খোঙথাংগী মখাদা এ.আই.গা মরী লৈনবা চেলেঞ্জ কয়া পীখ্রে। চেলেঞ্জশিং অসিদি তোঙানবা দোমেনগী মখাদা লৈবনি অমসুং মসিগী মনুং চনবশিংদি রেদিও ফ্রিক্বেন্সী স্পেক্ত্রম মেনেজমেন্ত, অন্দর্ৱাতর দোমেন এৱিয়র্নেস, সেতিলাইত ইমেজ এনালাইসীস অমসুং ফ্রেন্দ ওর ফো আইদেন্তিফিকেসন সীস্তেম্নি। মহাক্না ইন্দস্ত্রী অমসুং স্তার্ত-অপশিংনা অনৌবা হীরম কয়া ক্ষ্ণগদোক্নবা অমসুং এ.আই. তেক্নোলোজীগী লমদা মপুং ফানা মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবগীদমক্তা সরকারগা খুৎশম্ননা চৎনবা হায়খ্রে।
“রসিয়া অসি তেক্নোলোজীদা য়াম্না চাউখৎপা লৈবাক্নি অমসুং মখোয়না সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী লমদা লেপ্তনা চাউখৎপা পুরক্লি। রসিয়াগী রাস্ত্রপতি, ভ্লাদিমির পুতিন্না এ.আই.গী মতাংদা অসুম্না হায়খি, “স্ফিয়র অসিদা মকোক থোংবা ঙম্বদুনা মালেমগী মপু ওইগনি”। ভারতনা ‘ভাসুদৈবা কুতুম্বাকম’ (মালেম অসি ইমুং অমনি)গী ৱাখল্লোন্দা থাজবা থম্লবসু মালেমগী মপু ওইবগী ৱাখলদি লৈতে, অতোপ্পা লৈবাক অমত্তনা ঐখোয়গী মপু ওইবা ঙমহন্দনবা ঐখোয়না ইশাগী এ.আই. তেক্নোলোজীগী মতিক হেনগৎহনবা তাবনি”, হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি।
দিফেন্স সেক্তরবু মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবদা একাদমিয়ানা লৌবা ঙম্বা মরু ওইবা থৌদাংগী মতানফদা পল্লদুনা, ঙাক-শেল মন্ত্রীনা এম.ও.দি. রিসর্চ প্লেতফোর্ম, দি.আর.দি.ও. অমসুং দি.পি.এস.য়ু.না এ.আই.গী রিসর্চকী লমদা থাক ৱাংবা থবক তৌরিবা ইন্সতিত্যুতশিংদা পাংবা য়াবা মতেং পুম্নমক পাংলি হায়খি। তেক্নোলোজিকেল দিভেলপমেন্ত ফন্দ প্রোজেক্ত অমসুং ‘দেয়র তু দ্রীম কন্তেস্ত’কী খুত্থাংদা দি.আর.দি.ও.না এ.আই.গী লমদা খোঙজেল য়াঙনা মায় পাকপা কয়া পুরক্নবা কন্না হোৎনরি হায়না মহাক্না হায়খি। দিফেন্স-ইন্দস্ত্রী-একাদমিয়া সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স কয়া অমা লৈবাক শিনবা থুংবদা লিংখৎখ্রে অমসুং মখোয়গী কয়াগী মরক্তা এ.আই.না মরু ওইবা ফমসু কল্লি হায়না মহাক্না হায়খি।
“ঐখোয়গী লৈবাক অসি অনৌবা ৱাখল্লোন চেনবা অমসুং লৈবাক শেম্বদা মশাগী থৌদাং য়াজনীংবা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী মতাংদা ত্রেনিং ফংলবা নহা কয়া অমা লৈ। অসিগুম্বা তাঞ্জা অসিদা, ঐখোয়না মতমগী মতুং ইন্না লৈরক্কদৌরিবা লৈবাক অমসুং মালেমগী তেক্নোলোজীগী তঙাই ফদবশিং পীবা ঙম্বগী মাইকৈদা খোঙদাগদবনি। এম.ও.দি.গী কাঙলোনগী মখা পোনবা থৌওংনা আর্ম্দ ফোর্সকীদমক্তা তুংগী মতমগী তেক্নোলোজী পুথোকপা ওইরবসু, মসিগী কান্নবা কয়া অমা মীচম মীয়াম্নসু ফংগনি”, হায়না শ্রী রাজনাথ সিংহনা হায়খি।
ইশাগী দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগা লোয়ননা মীওইবা খুন্নাই অমসুং মালেমগী শান্তিগীদমক্তা খনবগী মথৌসু তাই হায়না ঙাক-শেল মন্ত্রীনা হায়খি। “এ.আই.গী ইথিক্স অমসুং মসিনা ওইহল্লকপা য়াবা খুদোংথীবা কয়াগী মতাংদা অঙনবা মতমদগী খনবগী তঙাই ফদবা লৈ। অনৌবা তেক্নোলোজী অমা শক্তাকপা খুদিংদা খুন্নাইনা মদুবু য়াবদা মতম অদুমক চঙবনি। অসিগুম্বা ত্রাঞ্জিসনগী মতমসিদা, শিংনবা লৈবা মতম লাক্তবা নত্তে। এ.আই. হায়বা তেক্নোলোজী অসিনা অচৌবা অহোংবা পুরকপা মতৌ অমা ওইবনা, ঐখোয়না লিগেল, পোলিতিকেল অমসুং ইকোনোমিক চেলেঞ্জ কয়াগীদমক্তা মাংজৌননা শেম শাবা তাবনি। ঐখোয়না এ.আই.গী তুংদা ওইরক্কদবা মতমশিংদা পোজিতিব ওইবা এতিচুদ লৈরবসু, মসিগীদ্মক্তা শেম-শাদুনা লৈবগী মথৌসু তাই। ঐখোয়না তেক্নোলোজী অসিবু মীওইবা খুন্নাইবু চাউখৎহনবা অমসুং শান্তি লৈহন্নবগীদমক্তা শিজিন্নগদবনি। মসিগী দিমোক্রেতিক ওইবা মথৌ শোইদনা পাংথোকহন্নবা ঐখোয়না হোৎনবা তাবনি”, হায়না মহাক্না হায়খি।
দিফেন্স সেক্রেতরী, দাঃ অজয় কুমারনা তরাম্না ওকপগী ৱা ঙাঙবদা আর্ম্দ ফোর্সশিংদা স্তেত-ওফ-দি-আর্ত তেক্নোলোজী লৈহন্নবগীদমক্তা মাইকৈ অসিদা হোৎনগনি হায়না এম.ও.দি.না খোঙফম চেৎলিবা অসিবু মহাক্না নৌহৌননা নীংশিংহনখি। দিফেন্সতা এ.আই.বু স্ত্রেতজিক ওইনা মনুং চলহন্নবগীদমক্তা তাস্ক ফোর্স অমা ইং ২০১৮দা শেমখ্রবনি অমসুং মখোয়না থা অহুমগী মনুংদা মখকোয়গী রিকম্মেন্দেসনসু পীখ্রবনি হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। রিকম্মেন্দেসনশিং অসি দিফেন্স এ.আই. ক্সুনিলগী খুত্থাংদা থবক পায়খৎখি, মসিবু ঙাক-শেল মন্ত্রীনা লুচিংখিবনি। দাঃ অজয় কুমারনা সর্ভিস অহুম, দি.আর.দি.ও., দি.পি.এস.য়ু. অমসুং ইন্দস্ত্রীনা পোত্থোক ৭৫ অসিবু পুথোকপদা থৱাই য়াওনা হোৎনখিবা অমসুং নেস্নেল সেক্যুরিতী মপাঙ্গল হেন্না লৈহনবদা শরুক তম্বগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মসি নত্তবা অতোপ্পা প্রোজেক্ত ১০০সু হৌজিক শেম-শাবগী থাক্তা লৈরি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ঙাক-শেলগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী অজয় ভত, নেভেল স্তাফকী চীফ এদমিরেল আর. হরি কুমার, আর্মী স্তাফ জেনেরেলগী চীফ জেনেরেল মনোজ পান্দে, দিফেন্স আর. অমসুং দি. বিভাগকী সেক্রেতরী, দি.আর.দি.ও.গী চেয়রমেন দাঃ জি. স্তিশ রেদ্দী, এয়র স্তাফকী ভাইস চীফ এয়র মার্শেল সন্দীপ সিংহ, এম.ও.দি.গী অতোপ্পা সেনিয়র সিভিল অমসুং মিলিতরী ওফিসিএল, মীরম লৈবাক্কী ইনভোই, রিসর্চ ইন্সতিত্যুত, একাদমিয়া অমসুং ইন্দস্ত্রীশিংগী মীহুত, মহৈরোইশিংনা থৌরমসিদা শরুক য়াখি।
ইং ২০২৫ ফাওবদা লুপা করোর ৩৫০০০গী দিফেন্স এক্সপোর্তকী পান্দম ফংবা হায়বা এম.ও.দি. ৱারেপকা লোয়ননা দোমেস্তিক ইন্দস্ত্রীদা শাফু পীবগী ৱারেপকা মরী লৈননা, হন্দক্কী চহি খরসিদা দিফেন্স এক্সপোর্ত য়াম্না ৱাংখিবগীদমক্তা পব্লিক সেক্তরগী ভারত ইলেক্ত্রোনিক্স লিমিতেদ অমসুং প্রাইভেত সেক্তরগী ইন্দো-এম.আই.এম.দা ‘রক্ষা নির্য়াত য়াত্রা’ মনা খুৎশিন্নখি।
ফ্যুচরিস্তিক এ.আই. সোল্যুসনগী মতাংদা খ্বাইদগী অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোক্নবগীদমক্তা শীন-লাঙখিবা ‘জেন-নেক্স এ.আই.’ সোল্যুসন কম্পিতিসনগী মকোক থোংবা মহৈরোই অহুমসু ঙাক-শেল মন্ত্রীনা ইকায় খুম্নখি। দিফেন্সকী লমদা এ.আই. শিজিন্নবগী অনৌবা ৱাখল্লোন পুথোকপগীদমক্তা সর্ভিসেস, একাদমিয়া, মহৈরোই, রিসর্চ ওর্গনাইজেসন অমসুং ইন্দস্ত্রীনা শরুক য়াবা পেনেল দিস্কসন অহুমসু পাংথোকখি। ইন্নোভেতরশিংনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বগী মতিক, পোত্থোক অমসুং মতমগা চুনবা তেক্নোলোজী কয়া উৎপগী খুদোংচাবা পীবা তোপ-তোপ্পা মখলগী একজিবিসন অমসু শীন-লাঙখি।

Ministry of Defence
Raksha Mantri launches 75 Artificial Intelligence products/technologies during first-ever ‘AI in Defence’ symposium & exhibition in New Delhi; Terms AI as a revolutionary step in the development of humanity
Timely infusion of technologies like AI & Big Data need of the hour to stay level with technological curve: RM
“India does not desire domination; Developing AI capability only to protect the Nation from future threats”
AI should only be used for development & peace of humanity, says Shri Rajnath Singh
11 JUL 2022 3:12PM by PIB Delhi
Raksha Mantri Shri Rajnath Singh launched 75 newly-developed Artificial Intelligence (AI) products/technologies during the first-ever ‘AI in Defence’ (AIDef) symposium and exhibition, organised by Ministry of Defence in New Delhi on July 11, 2022. The products, launched as part of ‘Azadi Ka Amrit Mahotsav’ celebrations, fall under various domains. These includeAI Platform Automation; Autonomous/Unmanned/Robotics systems; Block Chain-based Automation; Command, Control, Communication, Computer & Intelligence, Surveillance & Reconnaissance; Cyber Security; Human Behavioural Analysis; Intelligent Monitoring Systems; Lethal Autonomous Weapon Systems; Logistics and Supply Chain Management, Operational Data Analytics; Manufacturing and Maintenance; Simulators/Test Equipment and speech/voice analysis using Natural Language Processing.
Three AI products developed by the DPSUs having dual use applications and good market potential, namely AI-enabled Voice Transcription/Analysis software developed by Bharat Electronics Limited; Driver Fatigue Monitoring System developed by Bharat Earth Movers Limited and AI-enabled evaluation of Welding defects in X-rays of Non-destructive Testing developed by Garden Reach Shipbuilders & Engineers were screened during the event. These products are expected to open up new business avenues for the Defence PSUs.
The Raksha Mantri released the physical as well as e-version of the book comprising the details of these 75 products, showcasing the collective efforts put on by the Services, Defence Research & Development Organisation (DRDO), Defence Public Sector Undertakings (DPSUs), iDEX start-ups and the private industry in last four years in the field of AI. Appreciating the efforts, Shri Rajnath Singh, in his address, described AI as a revolutionary step in the development of humanity; a proof that a human being is the most evolved creature in the universe. He was amazed that a human mind has not only created/reproduced knowledge, but is developing intelligence that creates knowledge.
Shri Rajnath Singh pointed out that AI has built inroads in almost every sector, including defence, health & medicine, agriculture, trade & commerce and transport. He called upon all the defence stakeholders to enhance the jointness of human consciousness and the ability of AI to bring a radical change in the sector. “When there has been full human participation in wars, new autonomous weapons/systems have been developed with the help of AI applications. They can destroy enemy establishments without human control. AI-enabled military devices are capable of handling large amounts of data efficiently. It is also proving to be very helpful in training the soldiers. In the coming times, Augmented and Virtual Reality technologies will also be used effectively,” he said.
The Raksha Mantri appreciated the fact that MoD, Armed Forces, DRDO, DPSUs and the Industry are making meaningful efforts to provide innovative & indigenous AI solutions for defence and are developing futuristic technologies. He echoed Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of developing AI-enabled and AI-led applications to ensure social welfare & national security and making India a ‘Global Hub for AI’. He hoped that India will soon be among the leading countries in the field of AI.
Shri Rajnath Singh asserted that weapons/systems are being developed, keeping in mind the crucial role AIcan play in future warfare. “We have started incorporation of AI applications in remote piloted, unmanned aerial vehicles etc. There is a need to move further in this direction so that we can develop autonomous weapon systems. Timely infusion of technologies like AI & Big Data in the defence sector is of utmost importance, so that we are not left behind the technological curve and are able to take maximum advantage of technology for our services,” he said.
The Raksha Mantri added that several MoUs have been signed with the industry for faster promotion of AI applications in the Services. Many AI-related challenges under the Innovations for Defence Excellence (iDEX) initiatives have also been given. The challenges are under various domains, including Radio Frequency Spectrum Management, Underwater Domain Awareness, Satellite Image Analysis and Friend or Foe Identification System. He urged the industry and start-ups to explore newer avenues and work hand-in-hand with the Government to ensure complete self-reliance in the field of AI technology.
“Russia is a technologically advanced country and is continuously progressing in the field of Science & Technology. On AI, Russian President Mr Vladimir Putin had said ‘Whoever becomes the leader in this sphere will become the ruler of the world’. Although India believes in the principle of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’ (the whole world is one family) and has no intention to rule the world, we must develop the capability of our AI technology so that no country can even think of ruling us,” said Shri Rajnath Singh.
Impressing upon the important role academia can play in strengthening the defence sector, the Raksha Mantri stated that MoD research platforms, DRDO and DPSUs are providing support to various institutes in pursuing cutting edge AI research. He added that efforts are being made by DRDO to make strides in the field of AI through Technological Development Fund projects and ‘Dare to dream’ contests. Several Defence-Industry-Academia Centres of Excellence have been established across the country and AI finds prominence in the charters of many of them, he said.
“Our country is full of scientific & technologically trained youth who have innovative minds and the desire to contribute to Nation Building. In such a situation, we will move towards fulfilling the technological needs of our nation as well as the world in the times to come. Although the mandate of the organisations of MoD is to develop futuristic technologies for the Armed Forces, its spin-off benefits will also be available to the civilians,” said Shri Rajnath Singh.
The Raksha Mantri emphasised on the need to think about humanity and world peace along with one’s own defence & security. “There is a need to think about the ethics of AI and its potential dangers at an early stage. Whenever a new technology is introduced, it takes time for the society to adapt to it. In this transition period, a challenging situation sometimes arises. Since AI is a technology that brings about a massive change, we have to be prepared in advance for any legal, ethical, political and economic challenges. We should look at the future of AI with a positive attitude, but remain prepared as well. We have to use this technology for the welfare, development and peace of humanity. We must work towards ensuring its democratic use,” he said.
Delivering the welcome address, Defence Secretary Dr Ajay Kumar emphasised on the need to encourage the use of AI in defence, reiterating the commitment of MoD to make all efforts in this direction to ensure that the Armed Forces are equipped with state-of-the-art technology. He stated that a task force was established in 2018 for strategic integration of AI in defence and had submitted its recommendations within three months. These recommendations were implemented through the Defence AI Council, headed by the Raksha Mantri. Dr Ajay Kumar lauded the proactive efforts of the three Services, DRDO, DPSUs & the Industry in developing these 75 products and contributing to strengthen national security. He added that over 100 more projects are in various levels of development.
Raksha Rajya Mantri Shri Ajay Bhatt, Chief of the Naval Staff Admiral R Hari Kumar, Chief of the Army Staff General Manoj Pande, Secretary, Department of Defence R&D and Chairman DRDO Dr G Satheesh Reddy, Vice Chief of the Air Staff Air Marshal Sandeep Singh, other senior civil and military officials of MoD, envoys of foreign countries, representatives of research institutes, academia and the industry as well as students were present on the occasion.
In consonance with the vision of MoD to achieve defence exports of Rs 35,000 crore by 2025 and provide boost to the domestic industry, ‘Raksha Niryat Ratna’ awards were conferred on Bharat Electronics Limited from the public sector and on Indo-MIM from the private sector for achieving highest defence exports in recent years.
Top three students of ‘GenNext AI’ Solutions Competition, which was organised to get bright innovative ideas on futuristic AI solutions, were also felicitated by the Raksha Mantri. To stimulate new ideas in the field of AI in Defence, three panel discussions were also organised with active participation from the Services, academia, students, research organisations and industry. An exhibition was also organised which provided a unique opportunity for innovators to display their capabilities, products and state-of-the-art technologies.