ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
10 JUL 2022 2:52PM by PIB Bhubaneswar
ଗୁଜରାଟର ରାଜ୍ୟପାଳ ଶ୍ରୀମାନ ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟର ଲୋକପ୍ରିୟ ସ୍ମିତ ହାସ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ ମହାଶୟ, ଗୁଜରାଟ ସରକାରରେ ଥିବା ମନ୍ତ୍ରୀଗଣ, ଉପସ୍ଥିତ ସାଂସଦ ଏବଂ ବିଧାୟକଗଣ, ସୁରଟର ମେୟର ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ପରିଷଦର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ସମସ୍ତ ସରପଂଚଗଣ, କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ସମସ୍ତ ବିଶେଷଜ୍ଞ ସାଥୀ, ଆଉ ଭାରତୀୟ ଜନତା ପାର୍ଟି ଗୁଜରାଟ ପ୍ରଦେଶର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଶ୍ରୀମାନ ସି.ଆର ପାଟିଲ ଆଉ ମୋର ସମସ୍ତ ପ୍ରିୟ କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ!
କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ବିଷୟରେ ଜାତୀୟ ସମ୍ମିଳନୀର ଆୟୋଜନ ହୋଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନାରେ ସମଗ୍ର ଦେଶର କୃଷକ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଥିଲେ। ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ନେଇ ଦେଶରେ କେତେ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ ଚାଲୁ ରହିଛି, ଏହାର ଝଲକ ସେଥିରେ ଦେଖିଥିଲେ। ଆଜି ଆଉ ଥରେ ପୁଣି ସୁରଟରେ ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏହି କଥାର ହେଉଛି ପ୍ରତୀକ ଯେ ଗୁଜରାଟ କେଉଁଭଳି ଭାବେ ଦେଶର ଅମୃତ ସଂକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ଗତି ଦେଉଛି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମପଂଚାୟତରେ 75 କୃଷକଙ୍କୁ ପ୍ରକୃତିକ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ମିଶନରେ ସୁରଟର ସଫଳତା ସମଗ୍ର ଦେଶ ପାଇଁ ଏକ ଉଦାହରଣ ହେବାକୁ ଯାଉଛି ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସୁରଟର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ସୁରଟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ, ସରକାରଙ୍କ ସମସ୍ତ ସାଥୀମାନଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ।
ମୁଁ ‘ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ମିଳନୀ’ର ଏହି ଅବସରରେ ଏହି ଅଭିଯାନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ, ନିଜର ସମସ୍ତ କୃଷକ ସାଥୀଙ୍କୁ ଅନେକ- ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଯେଉଁ କୃଷକ ସାଥୀଙ୍କୁ, ସରପଂଚ ସାଥୀଙ୍କୁ ଆଜି ସମ୍ମାନିତ କରାଗଲା, ମୁଁ ସେମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ଆଉ ବିଶେଷ କରି କୃଷକଙ୍କ ସହିତ ସରପଂଚଙ୍କ ଭୂମିକା ହେଉଛି ବହୁତ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଇଛନ୍ତି ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଆମର ଏହି ସମସ୍ତ ସରପଂଚ ଭାଇ- ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ସେତିକି ହିଁ ପ୍ରଶଂସାର ପାତ୍ର। କୃଷକମାନେ ହିଁ ତ ପ୍ରଶଂସାର ଯୋଗ୍ୟ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷର ନିମନ୍ତେ, ଦେଶ ଏଭଳି ଅନେକ ଲକ୍ଷ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ଆରମ୍ଭ କରିଛି, ଯାହା ଆଗାମୀ ସମୟରେ ବଡ଼ ପରିବର୍ତନର ଆଧାର ହେବାକୁ ଯାଉଛି। ଅମୃତକାଳରେ ଦେଶର ଗତି- ପ୍ରଗତିର ଆଧାର ସମସ୍ତଙ୍କର ପ୍ରୟାସର ହେଉଛି ସେହି ଭାବନା, ଯାହା ଆମର ଏହି ବିକାଶ ଯାତ୍ରାର ନେତୃତ୍ୱ କରୁଛି। ବିଶେଷ ରୂପେ ଗାଁ- ଗରିବ ଆଉ କୃଷକଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ମଧ୍ୟ କାର୍ଯ୍ୟ ହେଉଛି, ସେଗୁଡ଼ିକର ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଦେଶବାସୀ ଏବଂ ଗ୍ରାମପଂଚାୟତ ଗୁଡ଼ିକୁ ଦିଆ ଯାଇଛି। ମୁଁ ଗୁଜରାଟରେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଏହି ମିଶନକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ନିକଟରୁ ଦେଖୁଛି। ଆଉ ଏହାର ପ୍ରଗତିକୁ ଦେଖି ମୋତେ ପ୍ରକୃତରେ ଆନନ୍ଦ ମିଳୁଛି ଆଉ ବିଶେଷ କରି କୃଷକ ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ ଏହି କଥାକୁ ନିଜ ମନରେ ଭାବି ନେଇଛନ୍ତି ଆଉ ହୃଦୟର ସହିତ ଆପଣାଇଛନ୍ତି, ଏହାଠାରୁ ବଳି ଭଲ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଆଉ କିଛି ହୋଇ ନ ପାରେ। ସୁରଟରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗ୍ରାମ ପଂଚାୟତରୁ 75 କୃଷକଙ୍କୁ ଚିହ୍ନଟ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ସମିତି, ତାଲୁକ ସମିତି ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସମିତି ଗଠନ କରାଗଲା। ଗାଁ ସ୍ତରରେ ଟିମ୍ ଗଠନ କରାଗଲା, ଟିମ୍ ଲିଡର କରାଗଲା, ତାଲୁକରେ ନୋଡାଲ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଗଲା। ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ତାଲିମ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ କର୍ମଶାଳାର ଆୟୋଜନ ମଧ୍ୟ କରାଗଲା। ଆଉ ଆଜି, ଏତେ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ସାଢ଼େ ପାଂଚ ଶହରୁ ଅଧିକ ପଂଚାୟତରୁ 40 ହଜାରରୁ ଅଧିକ କୃଷକ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇ ସାରିଛନ୍ତି। ଅର୍ଥାତ ଏକ ଛୋଟିଆ ଅଂଚଳରେ ଏତେ ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏହା ହେଉଛି ଏକ ଉତମ ଶୁଭାରମ୍ଭ। ଏହା ହେଉଛି ଉତ୍ସାହ ଜାଗ୍ରତ କରିବା ଭଳି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଆଉ ଏହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଏକ ବିଶ୍ୱାସ ଜାଗ୍ରତ ହୋଇଛି। ଆଗାମୀ ସମୟରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଚେଷ୍ଟା, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କର ଅନୁଭବ ଦ୍ୱାରା ସମଗ୍ର ଦେଶର କୃଷକ ବହୁତ କିଛି ଜାଣି ପାରିବେ, ବୁଝିପାରିବେ, ଶିଖିପାରିବେ। ସୁରଟରୁ ବିକଶିତ ହୋଇକଥିବା ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ମଡେଲ, ସମଗ୍ର ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନର ମଡେଲ ମଧ୍ୟ ହୋଇ ପାରିବ।
ଭାଇ ଓ ଭଉଣୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ କୌଣସି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ପ୍ରାପ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଦେଶବାସୀ ନିଜେ ସଂକଳ୍ପବଦ୍ଧ ହୋଇ ଯାଆନ୍ତି, ତେବେ ସେହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ହାସଲ କରିବାରେ ଆମକୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ି ନଥାଏ, ଆଉ ନା ହିଁ ଆମକୁ କୌଣସି ଥକାପଣ ଅନୁଭବ ହୋଇଥାଏ। ଯେତେବେଳେ ବଡ଼ରୁ ଅତି ବଡ଼ କାର୍ଯ୍ୟ ଜନ ଭାଗିଦାରୀର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ହୋଇଥାଏ, ତେବେ ତାହାର ସଫଳତା ନିଜେ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଆନ୍ତି। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁକୁ ବିଶୁଦ୍ଧ ପାଣି ପହଂଚାଇବା ପାଇଁ ଏତେ ବଡ଼ ମିଶନର ଦାୟିତ୍ୱ ଦେଶର ଗାଁ ଏବଂ ଗାଁର ଲୋକମାନଙ୍କର, ଗାଁରେ ଗଠନ କରାଯାଇଥିବା ପାଣି ସମିତିମାନ ଏହିମାନେ ତ’ ସବୁକିଛି ଦାୟିତ୍ୱ ତୁଲାଉଛନ୍ତି। ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ଭଳି ଏତେ ବଡ଼ ଅଭିଯାନ, ଯାହାର ପ୍ରଶଂସା ଆଜି ସମସ୍ତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି, ତାହାର ସଫଳତାର ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ଶ୍ରେୟ ହେଉଛି ଆମର ଗାଁଗୁଡ଼ିକୁ। ଏହିଭଳି ଭାବେ, ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ମିଶନର ଅସାଧାରଣ ସଫଳତା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ସେହି ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦେଶର ଉତର ଯେଉଁମାନେ କହୁଥିଲେ ଗାଁରେ ପରିବର୍ତନ ଆଣିବା ସହଜ ନୁହେଁ। ଏକ ପ୍ରକାରର ମନ କରି ନେଇଥିଲେ ଲୋକମାନେ, ଭାଇ ଗାଁରେ ତ ଏହିପରି ଜୀଇଁବାକୁ ପଡ଼ିବ, ଏହିଭଳି ଭାବେ ଜୀବନ ଅତିବାହିତ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ। ଗାଁରେ କୌଣସି ପରିବର୍ତନ ହୋଇ ପାରିବ ନାହିଁ, ଏହିଭଳି ଧରି ନେଇ ବସିଥିଲେ। ଆମ ଗାଁଗୁଡ଼ିକ ଦେଖାଇ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗାଁରେ ନା କେବଳ ପରିବର୍ତନ ଆଣି ପାରିବା ବରଂ ପରିବର୍ତନର ନେତୃତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ନେଇ ପାରିବେ। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ନେଇ ଦେଶର ଏହି ଜନ- ଆନ୍ଦୋଳନ ମଧ୍ୟ ଆଗାମୀ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ସଫଳ ହେବ। ଯେଉଁ କୃଷକ ଏହି ପରିବର୍ତନ ସହିତ ଯେତେ ଶୀଘ୍ର ଯୋଡ଼ିହେବେ, ସେ ସଫଳତାର ସେତିକି ହିଁ ଶିଖରକୁ ଛୁଇଁ ପାରିବେ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆମର ଜୀବନ, ଆମର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଆମର ସମାଜ, ସବୁର ଆଧାରରେ ଆମର କୃଷି ବ୍ୟବସ୍ଥା ହିଁ ରହିଛି। ଆମର ଏଠାରେ କୁହାଯାଏ ନା ଯେପରି ଅନ୍ନ ସେପରି ମନ। ଭାରତ ସ୍ୱଭାବ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିରେ ହେଉଛି କୃଷି ଆଧାରିତ ଦେଶ। ତେଣୁ, ଯେପରି ଆମର କୃଷକ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବେ, ସେପରି ଆମର କୃଷି ଉନ୍ନତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ହେବ, ସେମିତି ହିଁ ଆମର ଦେଶ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବ। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ, ମୁଁ ଦେଶର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ପୁଣି ଆଉ ଗୋଟିଏ କଥା ମନେ ପକାଇ ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛି। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଆର୍ଥିକ ସଫଳତାର ମଧ୍ୟ ହଉଛି ଏକ ମାଧ୍ୟମ, ଆଉ ତାହାଠାରୁ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ କଥା ହେଉଛି ଏହା ହେଉଛି ଆମର ମାଆ, ଆମର ଧରଣୀ ମାଆ ଆମ ପାଇଁ, ଆମର ଏହି ଧରଣୀ ମାଆ, ଆମେ ପ୍ରତିଦିନ ଯାହାର ପୂଜା କରୁ, ସକାଳେ ବିଛଣାରୁ ଉଠି ପ୍ରଥମେ ଧରଣୀ ମାଆକୁ କ୍ଷମା ପ୍ରାର୍ଥନା କରୁ, ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସଂସ୍କାର। ଏହି ଧରଣୀ ମାଆର ସେବା ଆଉ ମାଟି ମାଆର ସେବାର ମଧ୍ୟ ଏହା ହେଉଛି ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ମାଧ୍ୟମ। ଆଜି ଯେତେବେଳେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କରୁଛେ ସେତେବେଳେ କୃଷି ପାଇଁ ଜରୁରୀ ସଂସାଧନ ଆପଣମାନେ ଚାଷ ଏବଂ ଚାଷ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଉତ୍ପାଦରୁ ଯୋଗାଡ଼ କରୁଛନ୍ତି। ଗାଈ ଏବଂ ପଶୁଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ଆପଣ ‘ଜୀବାମୃତ’ ଏବଂ ‘ଘନ ଜୀବାମୃତ’ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଛନ୍ତି। ଏହାଦ୍ୱାରା କୃଷି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ବ୍ୟୟ ହ୍ରାସ ପାଇଥାଏ। ଖର୍ଚ୍ଚ କମ୍ ହୋଇଥାଏ। ଏହା ସହିତ, ପଶୁଧନ ଆୟର ଅତିରିକ୍ତ ସ୍ରୋତ ମଧ୍ୟ ଖୋଲିଥାଏ। ଏହି ପଶୁଧନରେ ପୂର୍ବରୁ ଯେଉଁ ଆୟ ହେଉଥିଲା, ସେଥିରେ ଆୟ ବଢ଼ିଥାଏ। ଏହିଭଳି ଭାବେ, ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କରୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣ ଧରଣୀ ମାଆର ସେବା କରୁଛନ୍ତି, ମାଟିର ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନ, ମାଟିର ଅବସ୍ଥା ତାହାର ଉତ୍ପାଦକତା ରକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କରୁଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରକୃତି ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାବରଣର ସେବା ମଧ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। ଯେତେବେଳେ ଆପଣ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହେଉଛନ୍ତି ସେତେବେଳେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସହଜ ଭାବେ ଗୋମାତାଙ୍କର ସେବା କରିବାର ସୌଭାଗ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳି ଯାଉଛି, ଜୀବ ସେବାର ଆଶୀର୍ବାଦ ମଧ୍ୟ ମିଳୁଛି। ଏବେ ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ, ସୁରଟରେ 40- 50 ଗୋଶାଳାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଅନୁବନ୍ଧନ କରାଯାଇ ସେମାନଙ୍କୁ ଗୋ ଜୀବାମୃତ ଉତ୍ପାଦନର ଦାୟିତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ। ଆପଣ ଚିନ୍ତା କରନ୍ତୁ, ଏହାଦ୍ୱାରା କେତେ ଗୋମାତାଙ୍କର ସେବା ହେବ। ଏହି ସବୁ ସହିତ ହିଁ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ଅନ୍ନ ଯେଉଁ କୋଟି-କୋଟି ଲୋକଙ୍କର ପେଟ ଭରୁଛି, ସେମାନଙ୍କୁ କୀଟନାଶକ ଏବଂ ରାସାୟନିକରୁ ହେବାକୁ ଥିବା ଘାତକ ରୋଗରୁ ମଧ୍ୟ ରକ୍ଷା ମିଳି ପାରିବ। କୋଟି- କୋଟି ଲୋକଙ୍କୁ ମିଳିବାକୁ ଥିବା ଆରୋଗ୍ୟର ଏହି ଲାଭ, ଆଉ ଆମର ଏଠାରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଆହାର ସହିତ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ସ୍ୱୀକାର କରାଯାଇଛି। ଆପଣ କେଉଁ ପ୍ରକାରର ଆହାର ଗ୍ରହଣ କରୁଛନ୍ତି, ତାହା ଉପରେ ଆପଣଙ୍କ ଶରୀରର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଆଧାର ଗଢ଼ି ଉଠିଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଜୀବନର ଏହି ରକ୍ଷା ମଧ୍ୟ ଆମକୁ ସେବା ଆଉ ପୁଣ୍ୟର ଅଗଣିତ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି। ତେଣୁ, ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଖୁସ ସମୃଦ୍ଧିର ରାସ୍ତା ହିଁ ଖୋଲିଥାଏ, ଏହା ‘ସର୍ବେ ଭବନ୍ତୁ ସୁଖୀନଃ, ସର୍ବେ ସନ୍ତୁ ନିରାମୟଃ’ ଏହି ଭାବନାକୁ ମଧ୍ୟ ସାକାର କରିଥାଏ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ‘ନିରନ୍ତର ଜୀବନ ଶୈଳୀ’ର କଥା କହୁଛନ୍ତି, ବିଶୁଦ୍ଧ ଖାଦ୍ୟ-ପେୟର କଥା କହୁଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଏପରି ଏକ କ୍ଷେତ୍ର, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତ ପାଖରେ ହଜାର- ହଜାର ବର୍ଷର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଅନୁଭବ ରହିଛି। ଆମେ ଶତାବ୍ଦୀ ଶତାବ୍ଦୀ ଧରି ଏହି ଦିଗରେ ବିଶ୍ୱର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛୁ। ଏଥିପାଇଁ, ଆଜି ଆମ ପାଖରେ ସୁଯୋଗ ରହିଛି ଯେ ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ଭଳି ଅଭିଯାନ ଗୁଡ଼ିକରେ ଆଗକୁ ଆସି କୃଷି ସହିତ ଜଡ଼ିତ ବୈଶ୍ୱିକ ସମ୍ଭାବନା ଗୁଡ଼ିକର କାର୍ଯ୍ୟ ସମସ୍ତଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଏହାର ଲାଭକୁ ପହଂଚାଇବା। ଦେଶ ଏହି ଦିଗରେ ବିଗତ 8 ବର୍ଷ ଧରି ଗମ୍ଭୀରତାର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି। ‘ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନା’ ଏବଂ ‘ଭାରତୀୟ କୃଷି ପଦ୍ଧତି’ ଭଳି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମାଧ୍ୟମରେ ଆଜି କୃଷକଙ୍କୁ ସଂସାଧନ, ସୁବିଧା ଆଉ ସହଯୋଗ ଦିଆଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶରେ 30 ହଜାର କ୍ଲଷ୍ଟର୍ସ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ କୃଷକଙ୍କୁ ଏହାର ଲାଭ ମିଳୁଛି। ‘ପରମ୍ପରାଗତ କୃଷି ବିକାଶ ଯୋଜନା’ ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶର ପ୍ରାୟ 10 ଲକ୍ଷ ହେକ୍ଟର ଜମିରେ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ଚାଷ କରାଯିବ। ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ସାଂସ୍କୃତିକ, ସାମାଜିକ ଏବଂ ଜୈବ ବିବିଧତା ସହିତ ଜଡ଼ିତ ପ୍ରଭାବଗୁଡ଼ିକୁ ଦେଖି ଏହାକୁ ନମାମୀ ଗଙ୍ଗେ ପରିଯୋଜନା ସହିତ ମଧ୍ୟ ଯୋଡ଼ିଛୁ। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେବା ପାଇଁ ଆଜି ଦେଶରେ ଗଙ୍ଗା କୂଳରେ ଭିନ୍ନ ଭିନ୍ନ ଭାବେ ଅଭିଯାନ ଚଳାଯାଉଛି, କରିଡର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି। ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଉତ୍ପାଦନର ବଜାରରେ ଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଚାହିଦା ରହିଥାଏ, ତାହାର ମୂଲ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ମିଳିଥାଏ। ଏବେ ମୁଁ ଦାହୋଦ ଆସିଥିଲି, ତେବେ ଦାହୋଦରେ ମୋତେ ଆମର ଆଦିବାସୀ ଭଉଣୀମାନେ ସାକ୍ଷାତ କରିଥିଲେ ଆଉ ସେହି ଲୋକମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଥିଲେ ଆଉ ସେମାନେ ଏହା କହିଲେ ଯେ ଆମର ତ ଗୋଟିଏ ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଅଗ୍ରୀମ ବରାଦ ହୋଇ ଯାଇଥାଏ। ଆଉ ପ୍ରତିଦିନର ଆମର ଯେଉଁ ପନିପରିବା ରହିଛି, ତାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ବିକ୍ରି ହୋଇ ଯାଇଥାଏ, ତାହା ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟରେ ବିକ୍ରି ହୋଇଥାଏ। ଯେପରି ଗଙ୍ଗାର ଆଖପାଖରେ ପାଂଚ- ପାଂଚ କିଲୋମିଟର ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଅଭିଯାନ ଚଲାଯାଉଛି। ଯାହା ଫଳରେ ନଦୀ ଭିତରକୁ କୌଣସି ରସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ଯାଇ ନପାରୁ, ପିଇବାରେ ମଧ୍ୟ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥଯୁକ୍ତ ପାଣି ପେଟକୁ ନ ଯାଉ। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଆମେ ତାପୀର ଦୁଇ କୂଳରେ, ମାଆ ନର୍ମଦାଙ୍କ ଦୁଇ କୂଳରେ ମଧ୍ୟ ଆମେ ଏହିସବୁ ପ୍ରୟୋଗ କରିପାରିବୁ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ, ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିର ଉତ୍ପାଦନକୁ ପ୍ରମାଣନ କରିବା ପାଇଁ, କାରଣ ଏଥିରୁ ଯେଉଁ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ, ତାହାର ବିଶେଷତା ରହିଥିବା ଆବଶ୍ୟକ, ତାହାର ପରିଚୟ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ ଆଉ ଏଥିପାଇଁ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ଅଧିକ ପଇସା ମିଳିବା ଦରକାର, ଏଥିପାଇଁ ଆମେ ଏହାକୁ ପ୍ରମାଣନ କରିବା ପାଇଁ ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିଛୁ। ତାହାକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନର ବ୍ୟବସ୍ଥା ମଧ୍ୟ କରିଛୁ। ଏହି ପ୍ରକାରର ପ୍ରମାଣିତ ଫସଲ ଆମର କୃଷକ ଭଲ ମୂଲ୍ୟରେ ରପ୍ତାନୀ କରୁଛନ୍ତି। ଆଜି ବିଶ୍ୱ ବଜାରରେ ରାସାୟନିକ ମୁକ୍ତ ଉତ୍ପାଦନ ଏହା ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆକର୍ଷଣର କେନ୍ଦ୍ର ପାଲଟିଛି। ଆମକୁ ଏହାର ଲାଭ ଦେଶର ଅଧିକରୁ ଅଧିକ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଂଚାଇବାକୁ ହେବ ।
ସାଥୀଗଣ,
ସରକାରଙ୍କ ଉଦ୍ୟମ ସହିତ ଆମକୁ ଏହି ଦିଗରେ ଆମର ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଆଡ଼କୁ ମଧ୍ୟ ଦୃଷ୍ଟି ଦେବାକୁ ପଡିବ । ଆମର ଏଠାରେ ବେଦଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି କୃଷି ଗ୍ରନ୍ଥ ଏବଂ କୌଟିଲ୍ୟ, ବରାହମିହିରଙ୍କ ଭଳି ବିଦ୍ବାନମାନଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ଜ୍ଞାନର ଏକ ବିଶାଳ ଭଣ୍ଡାର ଅଛି। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଦେବବ୍ରତ ମହାଶୟ ଆମ ମଧ୍ୟରେ ଅଛନ୍ତି, ସେ ମଧ୍ୟ ଏହି ବିଷୟରେ ବହୁତ ଜ୍ଞାନ ହାସଲ କରିଛନ୍ତ ଏବଂ ସେ ତାହାକୁ ନିଜ ଜୀବନର ମନ୍ତ୍ର କରିଛନ୍ତି, ଅନେକ ପରୀକ୍ଷା କରି ନିଜେ ସଫଳତା ପାଇଛନ୍ତି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଗୁଜରାଟର କୃଷକମାନଙ୍କୁ ସେହି ସଫଳତାର ଲାଭ ମିଳୁ ଏଥିପାଇଁ ସେ ମନପ୍ରାଣ ଦେଇ ଲାଗିଛନ୍ତି । କିନ୍ତୁ, ସାଥୀଗଣ, ମୁଁ ଯେତିକି ଜାଣେ, ମୁଁ ଦେଖିଛି ଯେ ଆମର ଶାସ୍ତ୍ରରୁ ନେଇ ଲୋକ-ଜ୍ଞାନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଲୋକ କଥାରେ ଯାହା କୁହାଯାଇଛି ସେଥିରେ କେତେ ଗଭୀର ସୂତ୍ର ଲୁଚି ରହିଛି। ନିଜେ ଜାଣିଥିବା ତଥ୍ୟକୁ ଆମର ଏଠାରେ ଘାଘ ଏବଂ ଭଡ୍ଡରୀଙ୍କ ଭଳି ବିଦ୍ବାନମାନେ ସରଳ ଭାଷାରେ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରକୁ ସାଧାରଣ ଜନତାଙ୍କ ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଇଛନ୍ତି । ଯେପରି ଏକ ପ୍ରବାଦ ଅଛି, ଏବେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କୃଷକ ଏହି ପ୍ରବାଦ ଜାଣନ୍ତି - 'ଗୋବର, କାଦୁଅ, ନିମର ପିଡିଆ, ଏଥିରେ ଖେତରେ ଦୁଇଗୁଣ ଫଳେ’। ଅର୍ଥାତ୍ ଯଦି ଗାଈ ଗୋବର ଏବଂ ନିମ ପିଡିଆ କ୍ଷେତରେ ପଡ଼େ, ତେବେ ଫସଲ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୁଏ । ସେହିଭଳି, ଆଉ ଏକ ପ୍ରଚଳିତ କଥା ଅଛି, ବାକ୍ୟଟି ହେଉଛି- 'ଖତ ପକାଇ ଗଭୀରତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଷ କରନ୍ତୁ, ତା’ପରେ ଚାଷର ମଜା ଦେଖାନ୍ତୁ'। ଅର୍ଥାତ କ୍ଷେତରେ ଖତ ପକାଇ ତା’ପରେ ହଳ କରି ଚାଷର ମଜା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥାଏ, ତାହାର ଶକ୍ତି ଜଣା ପଡିଥାଏ । ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ଏଠାରେ ଯେଉଁ ସଂସ୍ଥା ଅଛି, ଏନଜିଓ ଏବଂ ବିଶେଷଜ୍ଞମାନେ ବସିଛନ୍ତି ସେମାନେ ଏହା ଉପରେ ନିଜର ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରନ୍ତୁ । ଖୋଲା ମନରେ ନିଜର ବିଶ୍ୱାସକୁ ଅନୁଧ୍ୟାନ କରନ୍ତୁ । ସେହି ପୁରୁଣା ଅନୁଭୂତିରୁ କ’ଣ ବାହାରକୁ ଆସିପାରେ, ସାହସର ସହିତ ଆଗକୁ ଆସିବାକୁ ମୋର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନଙ୍କୁ ଏକ ବିଶେଷ ଅନୁରୋଧ। ଆମେ ନୂଆ ନୂଆ ଗବେଷଣା କରିବା, ଆମର ଉପଲବ୍ଧ ସମ୍ବଳ ଆଧାରରେ ଆମର କୃଷକଙ୍କୁ କିପରି ଶକ୍ତିଶାଳୀ କରିବା, ଆମର କୃଷିକୁ କିପରି ସୁଦୃଢ କରିବା, ଆମ ଧରଣୀ ମାତାକୁ କିପରି ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବା, ତାହା ଉପରେ ଆମର ବୈଜ୍ଞାନିକମାନେ ଆମର ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକ ଦାୟିତ୍ବର ସହିତ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଆଗେଇ ଆସନ୍ତୁ। ସମୟ ଅନୁସାରେ କିପରି କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଏହି ସବୁ କଥା ପହଞ୍ଚି ପାରିବ, ବିଜ୍ଞାନାଗାରରେ ପ୍ରମାଣିତ ବୈଜ୍ଞାନିକ ତଥ୍ୟ କିପରି କୃଷକଙ୍କ ଭାଷାରେ କୃଷକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ମାଧ୍ୟମରେ ଦେଶ ଯେଉଁ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛି, ତାହାଦ୍ବାରା ନା କେବଳ ଅନ୍ନାଦାତାଙ୍କ ଜୀବନ ସୁଖମୟ ହେବ, ବରଂ ଏକ ନୂତନ ଭାରତ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ ହେବ। ମୁଁ କାଶୀ କ୍ଷେତ୍ରରୁ ଲୋକସଭାର ଜଣେ ସଦସ୍ୟ, ତେଣୁ ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ କାଶୀ ଚାଷୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଏ, କଥାବାର୍ତ୍ତା ହୁଏ, ମୁଁ ଖୁସି ଯେ ମୋ କାଶୀ ଅଞ୍ଚଳର କୃଷକମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷି ସମ୍ବନ୍ଧରେ ଅନେକ ତଥ୍ୟ ସଂଗ୍ରହ କରିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ନିଜେ ପ୍ରୟୋଗ କରନ୍ତି, ଦିନରାତି କଠିନ ପରିଶ୍ରମ କରନ୍ତି ଏବଂ ଏବେ ସେମାନେ ଅନୁଭବ କରିବାକୁ ଲାଗିଲେଣି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଯାହା ଉତ୍ପାଦିତ ହୋଇଛି, ତାହା ବିଶ୍ବ ବଜାରରେ ବିକ୍ରି ହେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଛି ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ମୁଁ ଚାହିଁବି ଯେ ସୁରଟର ବୋଧହୁଏ, ଏପରି କୌଣସି ଏକ ଗାଁ ନଥିବ ଯେଉଁଠାର ଲୋକମାନେ ବିଦେଶରେ ନ ଥିବେ, ସୁରଟର ଏକ ବିଶେଷ ପରିଚୟ ଅଛି, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ସୁରଟର ପଦକ୍ଷେପ, ଏହା ନିଜକୁ ନିଜେ ଉଜ୍ଜ୍ୱଳ ହୋଇ ଉଠିବ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଛନ୍ତି ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗାଁର 75 କୃଷକ, ଆଉ ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଆଜି ଆପଣ ଯଦିଓ 75 କୃଷକଙ୍କ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛନ୍ତି, ଦେଖିବେ ଦିନେ ଗାଁରେ 750 କୃଷକ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଥିବେ, ଆଉ ପୁଣି ସମୟ ଆସିବ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ସମଗ୍ର ଜିଲ୍ଲା ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଯାଇଥିବ । ସେତେବେଳେ ବିଶ୍ବର କ୍ରେତାମାନେ, ସେମାନେ ଠିକଣା ଖୋଜି ଖୋଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଖକୁ ଆସିବେ କହିବେ ଭାଇ, ଏଠାରେ ରାସାୟନିକ ପଦାର୍ଥ ନାହିଁ, ଔଷଧ ନାହିଁ, ସାଧା ସିଧା ପ୍ରାକୃତିକ ଉତ୍ପାଦ ଅଛି, ତେଣୁ ଲୋକମାନେ ସେମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଦୁଇ ପଇସା ଅଧିକ ଦେଇ ଏହି ସାମଗ୍ରୀ କିଣି ନେଇଯିବେ । ସୁରଟ ସହରକୁ ସମସ୍ତ ପନିପରିବା ଆପଣଙ୍କ ଏଠାରୁ ଯାଇଥାଏ, ଯଦି ସୁରଟ ସହରକୁ ଜଣାପଡିବ ଯେ, ଆପଣଙ୍କର ପନିପରିବା ହେଉଛି ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷର, ମୋର ଦୃଢ ବିଶ୍ବାସ ଯେ ଆମର ସୁରତି ଲୋକମାନେ ଏହି ସମୟର ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କର ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷକୁ ନେଇ କରିବେ, ଆପଣଙ୍କ ପ୍ରାକୃତିକ ପନିପରିବା ଫସଲକୁ ନେଇ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବେ। ଆଉ ତା’ପରେ ସୁରଟ ଲୋକମାନେ ବୋର୍ଡ ଲାଗାଇବେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ପନିପରିବାର ଭଣ୍ଡାର । ଆପଣ ଦେଖିବେ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଏକ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି । ସୁରଟର ନିଜସ୍ୱ ଶକ୍ତି ଅଛି, ସୁରଟର ଲୋକମାନେ ଯେପରି ହୀରାକୁ ତେଲ ଲଗାଉଛନ୍ତି, ସେହିପରି ଏହାକୁ ମଧ୍ୟ ତେଲ ଲଗାଇଦେବେ, ତେଣୁ ସୁରଟରେ ଏ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚାଲିଛି, ତାହାର ଲାଭ ଉଠାଇବାକୁ ସମସ୍ତ ଲୋକ ଆଗେଇ ଆସିବେ । ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ କଥା ହେବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ଏପରି ଏକ ଭଲ ଅଭିଯାନ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି, ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି । ଆଉ ଏହା ସହିତ, ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ପୁଣି ଥରେ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Natural Farming Conclave
10 JUL 2022 2:52PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular, gentle and efficient Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, Ministers of the Government of Gujarat, MPs and MLAs present here on this occasion, Mayor of Surat, Head of Zilla Parishad, all Sarpanches, all experts in the field of agriculture, the President of Bharatiya Janata Party Gujarat State Shri CR Patil and my dear farmer brothers and sisters!
A few months back, a National Conclave on Natural Farming was organized in Gujarat. Farmers from all over the country were involved with it. It was a glimpse of how massive a campaign is going on in the country for natural farming. Today once again this important event in Surat is a symbol of how Gujarat is giving an impetus to the nation's resolutions of 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. Surat's success in the mission of connecting 75 farmers to natural farming in every gram panchayat is going to set an example for the whole country! Heartiest congratulations to the people of Surat, to the farmers of Surat and the government officials and staff for this achievement!
On today's 'Natural Agriculture Conclave', I extend my best wishes to every person associated with this campaign and to all my farmer friends. I also would like to extend my heartiest congratulations to the farmer friends, who were honoured today by the Sarpanches. And besides the farmers, the role of Sarpanches is also very commendable because they are the ones to have taken this initiative apart from the farmers.
Friends,
On the occasion of 75th year of independence, the country has started working on various such goals, which will become the basis for major changes in the times to come. During the ‘Amritkaal’, the foundation of progress of the country is that spirit of everyone's effort which is leading our development journey. The leadership of every work that is being done, especially for the poor and the farmers, has also been given to the countrymen and village panchayats. I am closely watching this mission of natural farming in Gujarat. And looking at its progress makes me really happy. Particularly the farmer brothers and sisters have adopted and embraced this idea from the bottom of their hearts. Nothing could be better than this. Gram Samitis, Taluka Samitis and Zilla samitis were formed to select 75 farmers from each village panchayat in Surat. Teams were formed at the village level; team leaders were made and nodal officers were given responsibility at the taluka. I am told that regular training programmes and workshops were also organized during this period. And today, in such a short span of time more than 40,000 farmers from over 550 panchayats have joined natural farming. That is, such a big work has been done in a small area! This is an encouraging start and it instils a sense of confidence in the heart of every farmer. In the coming times, farmers of the whole country will know, understand and learn a lot from your efforts and experiences. This model of natural farming originating from Surat can also become a model for the whole of India.
Brothers & Sisters,
When the countrymen themselves become determined to achieve a goal, then there is neither any hindrance in achieving that goal, nor do we ever feel exhausted. When any big or strenuous work is done with the power of public participation, then its success is ensured by the people of the country themselves. Jal Jeevan Mission is an example of that. The responsibility of such a huge mission of providing clean water to every village is being handled by the people of the villages and water committees formed in the villages of the country. The credit of the success of a massive campaign like Swachh Bharat, which is being praised by all the global organizations today, goes to our villages. Similarly, the phenomenal success of Digital India Mission is also the country's befitting reply to those who used to say that bringing a change in the village is not easy. Earlier people used to think that the village life would remain the same. They had assumed that there could be no change in the village. Our villages have shown that villages can not only bring about a transformation, but can also be leaders in that process of transformation. This mass movement of the country in terms of natural farming will also be a massive success in the coming years. The sooner the farmers become a part of this change, the higher they will reach in terms of success.
Friends,
Our agricultural system is the backbone of our life, health, and society. It is said, "Jaisa Ann, Waisa Mann" (What you eat is how you think). India has been an agriculture based country by nature and culture. Therefore, as our farmer progresses, as our agriculture progresses and prospers, so will our country. Through this event, I want to remind the farmers of the country one more thing. Natural farming is not just a means of economic success, but more importantly, a great medium of service to our mother earth. The earth is our mother and we worship her every day. We wake up in the morning and apologize to mother earth. These are our values. When you engage in natural farming, you collect the necessary resources for farming from agriculture and its related products. You prepare 'Jivamrut' and 'Ghan Jeevamrut' (fertilizers) from cows and livestock. This reduces the cost of farming. At the same time, livestock also opens up additional sources of income. The income from these livestock increases. Similarly, when you engage in natural farming, you are serving Mother Earth, protecting the quality of the soil, the health of the land and its productivity. When you engage in natural farming, you are also serving nature and the environment. You get the opportunity of serving Mother cow and the blessings for serving a living being. I was told that in Surat, 40-45 gaushalas would be entrusted with the responsibility of producing cow 'Jivamrut' by entering into a contract with them. Just imagine the number of cows that will be served by this. Besides, the food produced by natural farming, which feeds crores of people, will also protect them from deadly diseases caused by pesticides and chemicals. This is going to benefit crores of people in terms of good health. And here we have accepted the direct relation of health with diet. Your health depends on the type of diet you consume.
Friends,
A healthy life also gives us countless opportunities to engage in service and virtuous activities. Therefore, natural farming not only opens up the way to individual prosperity, but also embodies this spirit of 'सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः'
Friends,
Today the whole world is talking about 'Sustainable Lifestyle' and hygienic food habits. This is a field in which India has thousands of years of knowledge and experience. We have led the world in this direction for centuries. Therefore, today we have an opportunity to lead the campaigns like natural farming and extend the benefits of the work on global possibilities related to agriculture to all. The country has been working seriously in this direction for the last eight years. Today, farmers are being given resources, facilities and support through programmes like 'Paramparagat Krishi Vikas Yojana' and 'Bharatiya Prakritik Krishi Paddhati'. Under this scheme, 30,000 clusters have been formed in the country and lakhs of farmers are reaping its benefits. Under the 'Paramparagat Krishi Vikas Yojana', about 10 lakh hectares of land will be covered in the country. Considering the cultural, social and ecological implications of natural farming, we have also linked it with the Namami Gange project. To promote natural farming in the country, a separate campaign is being run along the banks of the Ganges i.e. a corridor is being built.
There is a different type of demand for the organic products in the market. Its price is also high. When I visited Dahod, I met my tribal sisters in Dahod and they are into natural farming. They told me that their orders are placed a month in advance; the vegetables produced are sold daily and at a higher price. Now, a campaign has been started in which natural farming is being done around the Ganges for a stretch of 5 Km so that the chemicals do not end up in the river and even in drinking water. In the future, we can do all these experiments along the banks of Tapi and Mother Narmada. Therefore, we have also decided to certify the yields of natural farming. It should be identified and farmers should get more money for this. So, we have made arrangements to get it certified. Quality assurance system has also been made to authenticate it. Our farmers are exporting such certified crops at a good price. Today, chemical free products have become the centre of attraction in the world market. We have to take this benefit to more and more farmers of the country.
Friends,
Along with the efforts of the government, we must also make use of our ancient knowledge in this field. Be it the Vedas, agricultural texts or scholars like Kautilya and Varahamihira, we have a vast reserve of knowledge related to natural farming. Acharya Devvrat ji is amidst us today. He too is very knowledgeable about this subject and has made this his life's mantra. He has got success by doing a lot of experiments and now he is striving hard to ensure that the farmers of Gujarat also get the benefit of that success. But, friends, I have seen such hidden knowledge is embedded in our folk culture and scriptures. Scholars like Ghagha and Bhaddari have made the mantras of agriculture available to the general public in simple language. There is a saying and every farmer knows this proverb - 'गोबर, मैला, नीम की खली, या से खेत दूनी फली'. That is, if fertilizer and neem cake are used in the fields, the crop's yield will be doubled. Similarly, there is another popular saying - 'छोड़े खाद जोत गहराई, फिर खेती का मजा दिखाई’. That is, if cow dung is used to till the field, then one can feel the true joy and strength of farming. I would like the organizations, NGOs and experts present here to focus on this aspect. Try to analyse these beliefs with an open mind.
I have a special request to the scientists to come forward to see what can come out of these old sayings and experiences. We should conduct new research work. How to empower our farmers with the available resources? How to make our agriculture better? How to keep our mother earth safe? To find answers to these questions, our scientists and educational institutions should come forward. How can all these things reach the farmers in today’s context? How can the scientific work reach the farmers from the laboratory in the language understood by them?
I am sure that the country's beginnings through natural farming will not only lead to a happy life for the farmers, but will also pave the way for a new India. I am a member of the Lok Sabha from Kashi region. So, whenever I get a chance to meet the farmers of Kashi and talk to them, I feel really elated as the farmers of Kashi keep collecting a lot of information regarding natural farming. They experiment themselves, work hard day and night. And now they have a feeling that their produce is ready to be sold in the world market. That's why I would like Surat to follow suit. There is not a single village in Surat from where people have not gone abroad. So, Surat has a special identity. Hence, the initiative of Surat will stand out on its own.
Friends,
Although you have started this campaign of 75 farmers joining natural farming in every village, I am sure that soon 750 farmers will be ready in every village, not just 75. Once the whole district is covered, the buyers from around the world would always come looking for your produce as it will be free of chemicals and pesticides. It is an organic product and people will buy these goods by paying more for their health. In Surat city, all the vegetables are supplied from your place. If Surat city comes to know that your vegetables are produced using natural farming, I firmly believe that the people of Surat will prepare the Undhiyu dish with your organically grown vegetables this time. And then the people of Surat will put up boards titled - 'Undhiyu made with organic vegetables'. You see, a market is being created in this field. Surat has its own strength. Just like the people of Surat are famous for diamonds, they will make this field popular too. Then everyone will come forward to take advantage of this campaign in Surat. I feel delighted to have got the opportunity to interact with all of you. Such a great campaign has been initiated. And I congratulate all of you once again for this. With that, many thanks to all of you once again!
Heartiest congratulations!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.