Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at Natural Farming Conclave
10 JUL 2022 2:52PM by PIB Delhi
Governor of Gujarat Shri Acharya Devvrat ji, the popular, gentle and efficient Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, Ministers of the Government of Gujarat, MPs and MLAs present here on this occasion, Mayor of Surat, Head of Zilla Parishad, all Sarpanches, all experts in the field of agriculture, the President of Bharatiya Janata Party Gujarat State Shri CR Patil and my dear farmer brothers and sisters!
A few months back, a National Conclave on Natural Farming was organized in Gujarat. Farmers from all over the country were involved with it. It was a glimpse of how massive a campaign is going on in the country for natural farming. Today once again this important event in Surat is a symbol of how Gujarat is giving an impetus to the nation's resolutions of 'Azadi Ka Amrit Mahotsav'. Surat's success in the mission of connecting 75 farmers to natural farming in every gram panchayat is going to set an example for the whole country! Heartiest congratulations to the people of Surat, to the farmers of Surat and the government officials and staff for this achievement!
On today's 'Natural Agriculture Conclave', I extend my best wishes to every person associated with this campaign and to all my farmer friends. I also would like to extend my heartiest congratulations to the farmer friends, who were honoured today by the Sarpanches. And besides the farmers, the role of Sarpanches is also very commendable because they are the ones to have taken this initiative apart from the farmers.
Friends,
On the occasion of 75th year of independence, the country has started working on various such goals, which will become the basis for major changes in the times to come. During the ‘Amritkaal’, the foundation of progress of the country is that spirit of everyone's effort which is leading our development journey. The leadership of every work that is being done, especially for the poor and the farmers, has also been given to the countrymen and village panchayats. I am closely watching this mission of natural farming in Gujarat. And looking at its progress makes me really happy. Particularly the farmer brothers and sisters have adopted and embraced this idea from the bottom of their hearts. Nothing could be better than this. Gram Samitis, Taluka Samitis and Zilla samitis were formed to select 75 farmers from each village panchayat in Surat. Teams were formed at the village level; team leaders were made and nodal officers were given responsibility at the taluka. I am told that regular training programmes and workshops were also organized during this period. And today, in such a short span of time more than 40,000 farmers from over 550 panchayats have joined natural farming. That is, such a big work has been done in a small area! This is an encouraging start and it instils a sense of confidence in the heart of every farmer. In the coming times, farmers of the whole country will know, understand and learn a lot from your efforts and experiences. This model of natural farming originating from Surat can also become a model for the whole of India.
Brothers & Sisters,
When the countrymen themselves become determined to achieve a goal, then there is neither any hindrance in achieving that goal, nor do we ever feel exhausted. When any big or strenuous work is done with the power of public participation, then its success is ensured by the people of the country themselves. Jal Jeevan Mission is an example of that. The responsibility of such a huge mission of providing clean water to every village is being handled by the people of the villages and water committees formed in the villages of the country. The credit of the success of a massive campaign like Swachh Bharat, which is being praised by all the global organizations today, goes to our villages. Similarly, the phenomenal success of Digital India Mission is also the country's befitting reply to those who used to say that bringing a change in the village is not easy. Earlier people used to think that the village life would remain the same. They had assumed that there could be no change in the village. Our villages have shown that villages can not only bring about a transformation, but can also be leaders in that process of transformation. This mass movement of the country in terms of natural farming will also be a massive success in the coming years. The sooner the farmers become a part of this change, the higher they will reach in terms of success.
Friends,
Our agricultural system is the backbone of our life, health, and society. It is said, "Jaisa Ann, Waisa Mann" (What you eat is how you think). India has been an agriculture based country by nature and culture. Therefore, as our farmer progresses, as our agriculture progresses and prospers, so will our country. Through this event, I want to remind the farmers of the country one more thing. Natural farming is not just a means of economic success, but more importantly, a great medium of service to our mother earth. The earth is our mother and we worship her every day. We wake up in the morning and apologize to mother earth. These are our values. When you engage in natural farming, you collect the necessary resources for farming from agriculture and its related products. You prepare 'Jivamrut' and 'Ghan Jeevamrut' (fertilizers) from cows and livestock. This reduces the cost of farming. At the same time, livestock also opens up additional sources of income. The income from these livestock increases. Similarly, when you engage in natural farming, you are serving Mother Earth, protecting the quality of the soil, the health of the land and its productivity. When you engage in natural farming, you are also serving nature and the environment. You get the opportunity of serving Mother cow and the blessings for serving a living being. I was told that in Surat, 40-45 gaushalas would be entrusted with the responsibility of producing cow 'Jivamrut' by entering into a contract with them. Just imagine the number of cows that will be served by this. Besides, the food produced by natural farming, which feeds crores of people, will also protect them from deadly diseases caused by pesticides and chemicals. This is going to benefit crores of people in terms of good health. And here we have accepted the direct relation of health with diet. Your health depends on the type of diet you consume.
Friends,
A healthy life also gives us countless opportunities to engage in service and virtuous activities. Therefore, natural farming not only opens up the way to individual prosperity, but also embodies this spirit of 'सर्वे भवन्तु सुखिनः, सर्वे सन्तु निरामयः'
Friends,
Today the whole world is talking about 'Sustainable Lifestyle' and hygienic food habits. This is a field in which India has thousands of years of knowledge and experience. We have led the world in this direction for centuries. Therefore, today we have an opportunity to lead the campaigns like natural farming and extend the benefits of the work on global possibilities related to agriculture to all. The country has been working seriously in this direction for the last eight years. Today, farmers are being given resources, facilities and support through programmes like 'Paramparagat Krishi Vikas Yojana' and 'Bharatiya Prakritik Krishi Paddhati'. Under this scheme, 30,000 clusters have been formed in the country and lakhs of farmers are reaping its benefits. Under the 'Paramparagat Krishi Vikas Yojana', about 10 lakh hectares of land will be covered in the country. Considering the cultural, social and ecological implications of natural farming, we have also linked it with the Namami Gange project. To promote natural farming in the country, a separate campaign is being run along the banks of the Ganges i.e. a corridor is being built.
There is a different type of demand for the organic products in the market. Its price is also high. When I visited Dahod, I met my tribal sisters in Dahod and they are into natural farming. They told me that their orders are placed a month in advance; the vegetables produced are sold daily and at a higher price. Now, a campaign has been started in which natural farming is being done around the Ganges for a stretch of 5 Km so that the chemicals do not end up in the river and even in drinking water. In the future, we can do all these experiments along the banks of Tapi and Mother Narmada. Therefore, we have also decided to certify the yields of natural farming. It should be identified and farmers should get more money for this. So, we have made arrangements to get it certified. Quality assurance system has also been made to authenticate it. Our farmers are exporting such certified crops at a good price. Today, chemical free products have become the centre of attraction in the world market. We have to take this benefit to more and more farmers of the country.
Friends,
Along with the efforts of the government, we must also make use of our ancient knowledge in this field. Be it the Vedas, agricultural texts or scholars like Kautilya and Varahamihira, we have a vast reserve of knowledge related to natural farming. Acharya Devvrat ji is amidst us today. He too is very knowledgeable about this subject and has made this his life's mantra. He has got success by doing a lot of experiments and now he is striving hard to ensure that the farmers of Gujarat also get the benefit of that success. But, friends, I have seen such hidden knowledge is embedded in our folk culture and scriptures. Scholars like Ghagha and Bhaddari have made the mantras of agriculture available to the general public in simple language. There is a saying and every farmer knows this proverb - 'गोबर, मैला, नीम की खली, या से खेत दूनी फली'. That is, if fertilizer and neem cake are used in the fields, the crop's yield will be doubled. Similarly, there is another popular saying - 'छोड़े खाद जोत गहराई, फिर खेती का मजा दिखाई’. That is, if cow dung is used to till the field, then one can feel the true joy and strength of farming. I would like the organizations, NGOs and experts present here to focus on this aspect. Try to analyse these beliefs with an open mind.
I have a special request to the scientists to come forward to see what can come out of these old sayings and experiences. We should conduct new research work. How to empower our farmers with the available resources? How to make our agriculture better? How to keep our mother earth safe? To find answers to these questions, our scientists and educational institutions should come forward. How can all these things reach the farmers in today’s context? How can the scientific work reach the farmers from the laboratory in the language understood by them?
I am sure that the country's beginnings through natural farming will not only lead to a happy life for the farmers, but will also pave the way for a new India. I am a member of the Lok Sabha from Kashi region. So, whenever I get a chance to meet the farmers of Kashi and talk to them, I feel really elated as the farmers of Kashi keep collecting a lot of information regarding natural farming. They experiment themselves, work hard day and night. And now they have a feeling that their produce is ready to be sold in the world market. That's why I would like Surat to follow suit. There is not a single village in Surat from where people have not gone abroad. So, Surat has a special identity. Hence, the initiative of Surat will stand out on its own.
Friends,
Although you have started this campaign of 75 farmers joining natural farming in every village, I am sure that soon 750 farmers will be ready in every village, not just 75. Once the whole district is covered, the buyers from around the world would always come looking for your produce as it will be free of chemicals and pesticides. It is an organic product and people will buy these goods by paying more for their health. In Surat city, all the vegetables are supplied from your place. If Surat city comes to know that your vegetables are produced using natural farming, I firmly believe that the people of Surat will prepare the Undhiyu dish with your organically grown vegetables this time. And then the people of Surat will put up boards titled - 'Undhiyu made with organic vegetables'. You see, a market is being created in this field. Surat has its own strength. Just like the people of Surat are famous for diamonds, they will make this field popular too. Then everyone will come forward to take advantage of this campaign in Surat. I feel delighted to have got the opportunity to interact with all of you. Such a great campaign has been initiated. And I congratulate all of you once again for this. With that, many thanks to all of you once again!
Heartiest congratulations!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না নেচরেল ফার্মিং কনক্লেবদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
10 JUL 2022 2:52PM by PIB Imphal
গুজরাতকী রাজ্যপাল, শ্রী আচার্য় দেবব্রতজী, গুজরাতকী মমিং লৈরবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, গুজরাত সরকারগী মন্ত্রীশিং, এম.পি.শিং. অমসুং এম.এল.এ.শিং, সুরতকী মেয়র অমসুং জিলা পরিশদকী প্রসিদেন্ত, সর্পঞ্চশিং, লৌউ-শিংউগী লমগী অখং-অহৈশিং, অমসুং ভারতিয় জনতা পার্তী গুজরাত প্রদেশকী প্রসিদেন্ত শ্রী সি.আর. পতিল অমসুং ঐহাক্কী লৌমী ইচিল-ইনাওশিং!
থা খরগী মমাংদা নেচরেল ফার্মিং হায়বা হীরমদা নেস্নেল কনক্লেব অমা গুজরাত্তা পাঙথোকখি। লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা লৌমীশিংনা স্কিম অসিদা শরুক য়াখি। মসি মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী মতাংদা লৈবাক অসিদা চত্থরিবা অচৌবা কেম্পেন অসি কয়াম চাউবগে হায়বগী মমি ওইখি। ঙসি অমুক হন্না সুরত্তা পাঙথোক্লিবা মরু ওইবা থৌরম অসিনা গুজরাতনা করম্না অমৃত কালগী লৈবাক অসিগী ফিরেপশিংদা শাহৌ পীবগে হায়বা অসিগী খুদমনি। গ্রাম পঞ্চায়ত খুদিংদা লৈবা লৌমী ৭৫না মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎহনবগী মিসন্দা সুরতনা মাইপাকপা অসিনা লৈবাক পুম্বগী খুদম অমা ওইরি অমসুং মসিগীদমক ঐহাক্না সুরতকী মীয়াম, সুরতকী লৌমীশিং, সরকার অসিগী মরুপশিংদা নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি।
নেচরেল ফার্মিং কনক্লেব’ অসিদা ঐহাক্না কেম্পেন অসিগা মরী লৈনবা মীপুম খুদিংদা, লৌমী ইচিল-ইনাওশিংদা য়াইফ পাউজেল পীজরি। ঐহাক্না ঙসি সর্পঞ্চ মরুপশিংনা ইকাই খুম্নবা উৎখ্রবা লৌমীশিংদা থমোয় শেংনা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অমসুং লৌমীশিংগা লোয়ননা সর্পঞ্চশিংনা লৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না থাগৎনীংঙাই ওই। মখোয়না থৌশিল অসি হৌদোকখিবনা ঐখোয়গী সর্পঞ্চ ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু চপ মান্ননা থাগৎফম থোকই।
মরুপশিং,
নীংতম্বগী চহি ৭৫ শুরকপগা লোয়ননা লৈবাক্না তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা অচৌবা অহোংবশিং পুরক্নবগী য়ুম্ফম থোনগদবা পান্দম কয়াদা থবক পাইখৎপা হৌখি। অমৃত কাল অসিদা লৈবাক্কী চাউখৎপগী অমসুং খোঙজেলগী হৌরকফম সবকা প্রয়াসকী ৱাখল্লোন অসিনা ওইরি, মসিনা ঐখোয়গী চাউখৎপগী খোঙচৎ অসিবু লমজিংলি। মরু ওইনা লায়রবা অমসুং লৌমীশিংগী ওইনা পাইখৎখিবা থবক অমা হেক্তা ওইরবসু মসি ইরৈবাকচাশিং অমসুং খুঙ্গংগী পঞ্চায়তশিংনা লমজিংখি। ঐহাক্না গুজরাতকী নেচরেল ফার্মিং মিসন অসি কুপ্না য়েংলি। অমসুং মসি খুমাং চাউশিনবা উবদা ঐহাক্না য়াম্না নুংঙাইখি অমসুং মরু ওইনা লৌমী ইচিল-ইনাওশিংনা মসিগী ৱাখল্লোন চেনখি অমসুং থমোয় শেংনা মসি পাইখৎনীংখি, মসিদগী হেন্না ফবা অমা লৈররোই। খুঙ্গংগী কম্মিতীশিং, তলুকা কম্মিতীশিং অমসুং দিস্ত্রিক্ত কম্মিতীশিং সুরতকী গ্রাম পঞ্চায়ত খুদিংমক্তগী লৌমী ৭৫ খন্নবা শেমখি। খুঙ্গংগী থাক্তা তীমশিং শেমখি অমসুং তীম লীদরশিং, নোদেল ওফিসরশিংদা তলুকাগী থৌদাং শিন্নখি। হায়রিবা মতম অসিগী মনুংদা চাং নাইনা ত্রেনিং প্রোগ্রামশিং অমসুং ৱার্কশোপশিং পাঙথোকখি। অমসুং ঙসি অতেনবা মতমগী মনুংদা পঞ্চায়ত ৫৫০দা লৈবা লৌমী লিশিং ৪০ হেনবনা মহৌশাগী লৌউ পথাপতা পাইখৎপগী ফীভম অমা ওইহল্লকপা ঙমখি। হায়বদি অপীকপা মফম অমদা অচৌবা থবক অমা পাঙথোকপা ঙম্লে তাকপনি। মসি অফবা অহৌবা অমনি অমসুং য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনীংঙাই ওই অমসুং মসিনা লৌমী খুদিংমক্কী পুক্নিংদা থাজবা পোকহনখি। তুংদা লাক্কদবা মতমশিংদা লৈবাক পুম্বগী লৌমীশিংনা নখোয়দগী, নখোয়গী এক্সপরিয়েন্সশিংদগী খঙবা, তমশিনবা ফংগনি। মহৌশাগী লৌউ-পথাপকী সুরত মোদেল অসিনা লৈবাক পুম্বগী মোদেল অমা ওইরগনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক্কী মীয়ামগনা পান্দম অমা ফংনবা অচেৎপা ফিরেপ লৌরবা মতমদা পান্দম অদু ফংনবা চংশিনবদা অপনবা অমত্তা লৈরোই অমদি ঐখোয়না চোকথবসু লৈরোই। জন ভাগীদারিগী শক্তিগা লোয়ননা অচৌবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎপা মতমদা লৈবাক অসিমক্কী মীয়াম্না মখোয়বু মাইপাকপা ঙমহল্লি। ঐখোয়গী মাংদা জল জীবন মিসনগী খুদম লৈরি। খুঙ্গং অমদগী খুঙ্গং অমদা অফবা ঈশিং পীনবগীদমক অসিগুম্বা অচৌবা মিসনগী থৌদাং অসি লৈবাক্কী খুঙ্গং কয়াগী মীয়াম্না থৌদাং লৌরি, ৱাতর কম্মিশিং খুঙ্গংশিংদা শেমখি। স্বচ্ছ ভারতকুম্বা অচৌবা কেম্পেনগী মাইপাকপা অসি ঙসি মালেমগী সংস্থানশিংনা থাগৎনরকখি। অমসুং মসিগী মনা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংদা পীফম থোকই। মসিগা মান্নবা মতৌদা, দিজিতেল ইন্দিয়া মিসন্না অখন্ননা মাইপাকপা অসি খুঙ্গংদা অহোংবা পুরকপা অসি অরায়বা নত্তে হায়না ফোঙদোকখিবা মীওইশিংদা পীবা লৈবাক অসিগী পাউখুমনি। খুঙ্গংশিংনা অওনবা পুরকপা খক নত্তনা অহোংবা পুরকপদা মাংজিল থাবা য়াই হায়বা ঐখোয়গী খুঙ্গংশিংনা উৎখি। মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাউখৎপদা জন অন্দোলন খোঙজং য়াওরকপনা তুংদা অচৌবা মাইপাকপা পুরকপা ঙমগনি। খোঙজং অসিদা ঙন্না য়াওহৌবা লৌমীশিংনা চাউনা কান্নবা ফংগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী পুন্সি, ঐখোয়গী হকশেল, ঐখোয়গী খুন্নাইগী হৌরকফম অসি ঐখোয়গী লৌউ-শিংউগী পথাপ অসিনা ওইরি। ভারত অসি মহৌশা অমসুং চৎনবীগী মতুং ইন্না লৌউ-শিংউদা য়ুম্ফম ওইবা লৈবাক অমা ওইদুনা লাকখি। মরম অসিনা ঐখোয়গী লৌমীশিংনা খুমাং চাউশিল্লকপা, ঐখোয়গী লৌউ-শিংউনা খুমাং চাউশিল্লকপা অমসুং চাউখৎলকপগা লোয়ননা ঐখোয়গী লৈবাকসু খুমাং চাউশিল্লক্কনি। প্রোগ্রাম অসিগী খুত্থাংদা লৈবাক অসিগী লৌমীশিংদা ৱাফম অমা নীংশীংনবা হায়জরি। মহৌশাগী লৌউ পথাপ অসি শেন্মীৎলোন চাউখৎহন্নবা পাম্বৈ অমসু ওইরি অমসুং মরু ওইনা ঐখোয়গী ইমা, ঐখোয়গী ইমা পৃথিবী, ঐখোয়গীদমক, নুমিৎ খুদিংগী ঐখোয়না থৌনিজরিবা ইমা অসিদা ঐখোয়না অয়ুক্তা হৌগৎলকপদা ঙাকপীনবা পৃথিবী ইমাদা হায়জসি, মহাক ঐখোয়গী ইমানি। লাইশোন-তিনশোনগী ওইবা থৌরমসু লৈ। মসি পৃথিবী ইমা শেবা তৌনবা অথোইবা পাম্বৈনি। ঙসি ঐখোয়না মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎপা মতমদা অদোম্না লৌবুক অমসুং মাগী মরী লৈনবা প্রদক্তশিংদগী লৌউ-শিংউ তৌনবা তঙাই ফদবা রিসোর্সশিং লৌরি। শা-শনশিংদগী অদোম্না ‘জীবামৃত” অমসুং “ঘন জীবামৃত” শেম্মি। মসিনা লৌউ-শিংউদা চংবা শেল হন্থহনখি। শেল চংহন্দে। মসিগা লোয়ননা শা-শনশিংনা অহেনবা শেন্থোক লৈহন্নবা লম্বী য়াৎলগনি। মসিগা মান্ননা অদোম্না মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎপা মতমদা পৃথিবী ইমাগী শেবা তৌই, লৈহৌগী ক্বালিতী, মাগী পোত্থোক ঙাকশেল্লি। অদোম্না মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎপা মতমদা অদোম্না মহৌশা অমসুং অকোইবগী ফীভমগী শেবা তৌই। অদোম্না মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎপা মতমদা অদোম্না গৌমাতা শেবা তৌবগী খুদোংচাবসু ফংই। হৌজিক সুরত্তা গৌশালা ৪০-৪৫দা মখোয়গী থবক তৌমিন্নদুনা শনগী জীবামৃত পুথোক্নবগী থৌদাং শিন্নরগনি। মসিনা শন কয়াদা কান্নবা পীবগনি হায়বা খল্লু। মসিগা লোয়ননা মহৌশাগী লৌউ পথাও শীজিন্নদুনা পুথোকপা চান্নবা চীঞ্জাকশিং মীওই করোর কয়াদা পীজরিবা অসিনা মখোয়বু তিল হীদাক অমসুং কেমিকেলশিংনা থোকহনবা তমথিরবা লাইনাশিংদগী ঙাকথোকপা ঙমহল্লি। হকচাং ফবগী কান্নবা অসি মীওই করোর কয়াদা ফংহল্লগনি। অদোমগী হকচাং অদু অদোম্না চারিবা চীঞ্জাক মখলগী মখা পোল্লি।
মরুপশিং,
পুন্সি ঙাকশেল্লিবা অসিনা ঐখোয়দা শেবা তৌনবগী মশিং লাকঙমদ্রবা খুদোংচাবশিংসু পীরি। মরম অসিনা মহৌশাগী লৌউ পথাপনা লনাইগী ওইবা নুংঙাইবা ফংহনবা লম্বী য়াৎপা খক নত্তনা মসিনা ‘মীপুম খুদিংমক নুংঙাইহনসি, মীপুম খুদিংমক হকচাং ফহনসি’ হায়বা ৱাখল্লোনসু পোকহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি মালেম পুম্বনা সস্তেনেবল লাইফস্তাইলগী মতাংদা, অফবা অচা-অথকশিংগী মতাংদা ঙাংনরি। মসি ভারতনা চহিচা কয়াদগী লম অসিদা লৌশিং অমসুং এক্সপরিয়েন্স লৈ। মরম অসিনা ঙসি নেচরেল ফার্মিংগুম্বা কেম্পনশিং অসি মাংদা পুনবা ঐখোয়না খুদোংচাবা অমা ফংখি অমসুং পুম্নমকপু কান্নবা পীগদবা লৌউ-শিংউগা মরী লৈনবা মালেমগী ওইথোকপা য়াবশিংগী থবক পাইখৎলি। লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি নিপান অসিদা মাইকৈ অসিদা কন্না থবক পাইখৎলি। ঙসি লৌমীশিংদা রিসোর্সশিং, ফেসিলিতীশিং, সপ্পোর্তশিং ‘পরম্পরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা’ অমসুং ‘ইন্দিয়ন ফার্মিং সিস্তেম’ অসিগুম্বা প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা পীরি। লৌমী লাখ কয়াদা কান্নবা পীনবা স্কিম অসিগী মখাদা লৈবাক শিনবা থুংবদা ক্লস্তর লিশিং ৩০ শেমখি। ‘পরম্পরাগত কৃশি বিকাস য়োজনা’গী মখঅদা হেক্ত লাখ ১০ কোনশিনগনি। মহৌশাগী লৌউ পথাকী কলচরেল, সোসিএল অমসুং ইকোলোজিকেল ইমপ্লিকেসনশিং অসি য়েংলগা ঐখোয়না মসিবু নমামি গঙ্গা প্রোজেক্তকা মরী লৈনহল্লি। তোখাইবা কেম্পেন অমা ওইনা গঙ্গা তুরেল তোর্বান্দা নেচরেল ফার্মিং কোরিদোর শেমগৎনবা পাইখৎখি। মার্কেৎতা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ্না পুথোকপা পোত্থোক্কী তোঙানবা দিমান্দ অমা লাক্লি, মসিগী মমলসু ৱাংই। হৌজিক ঐহাক্না দাহোদতা লাকপা মতমদা ঐখোয়গী আদিৱাসী ইচে-চলশিং য়েংখি অমসুং মখোয়না মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎলি অমসুং মখোয়না মখোয়গী ওর্দর অসি থা অমগী মমাংদা বুক তৌখি। অমসুং মনা-মশিং অসি ঐখোয়না নুমিৎ খুদিংগী য়োল্লি, মখোয় অসি মমল ৱাংনা য়োল্লি। খুদম ওইনা গঙ্গাগী অকোইবদা কিমি মঙা-মঙাদা মহৌশাগী লৌউ-পথাপ পাইখৎনবা কেম্পেন অমা হৌদোকখি। তুরেল ঈশিংদা, থক্নবা ঈশিংদা কেমিকেল তাশিন্দনবা হোৎনরি, চখাওদা কেমিকেল য়াওবা ঈশিং য়ৌহনদনবা হোৎনসি। তুংদা ঐখোয়না তাপীগী নাকল অনিমক্তা, ইমা নর্মদাগী নাকল অনিমক্তা মসিগী এক্সপরিমেন্তশিং তৌবা য়াগনি। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা, মসিদগী আউতপুত অদু মশক তাকপা তাবনা মরম ওবনা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী পোত্থোক সর্তিফাই তৌনবা, মসি মশখ খঙদোকপা তাই অমসুং লৌমীশিংনা মসিদগী হেন্না ফংহনবা তাই অদুনা ঐখোয়না মসিবু সর্তিফাইদ তৌনবা থবক পাইখৎলি। মসিবু ওথেন্তিকেৎ তৌনবা ক্বালিতী এস্যুরেন্স সিস্তেমসু থমখি। ঐখোয়গী লৌমীশিংনা সর্তিফাইদ তৌরবা মহৈ-মরোংশিং মমল কানা এক্সপোর্ত তৌরি। ঙসি মালেমগী কৈথেলদা কেমিকেল ফ্রী প্রদক্তশিং অসিদা মীৎয়েং চংনরক্লি। ঐখোয়না মসিগী কান্নবা অসি লৈবাক্কী লৌমী কয়া কয়াদা ফংহনবা তাই।
মরুপশিং,
সরকারগী খোঙথাংশিং অসিগা লোয়ননা হীরম অসিদা লৈরিবা ঐখোয়গী অরিবা লৌশিংগী মাইকৈদা য়েংবা তাই। ভারতকী শাস্ত্রশিংদগী হৌরগা কৌতলিয়া, বরাহমিহিরগুম্বা স্কোলরশিংদা মহৌশাগী লৌউ পথাপকা মরী লৈনবা অচৌবা লৌশিংগী পুকৈ অমা লৈজৈ। ঐখোয়গী ইরক্তা য়াওরিবা আচার্য় দেবব্রতজী, মঙোন্দা হীরম অসিগী লৌশিং য়াম্না লৈ অমসুং মহাক্না মহাক্কী পুন্সিগী মন্ত্র শেমখি, এক্সপরিমেন্ত কয়া তৌদুনা মহাক্না মাইপাকপা ঙমখি অমসুং মাইপাকপা অসিগী কান্নবা গুজরাতকী লৌমশিংনা ফংলি। ঐখোয়না শাস্ত্রশিংদা লোৎতুনা লৈরিবা মহৌশাগী লৌউ পথাপকী লৌশিং লৈ হায়বা উবা ফংখি। ঘাঘা অমসুং ভদ্দরিগুম্বা স্কোলরশিংনা লৌউ পথাপকী মন্ত্রা অসি অরাইবা লোলদা মীয়ামদা ফংহনখি। হায়নবা লৈ, লৌমী খুদিংমক্না মসিগী পাইরৌ অসি খঙলমগনি – ‘গোবর, মৈলা, নীম কী খলী, য়া সে খেদ দুনী ফলী’, হায়বদি করিগুম্বা শনথী অমসুং নীম মপাকশিংনা লৌবুক্তা হাপ্পা মতমদা মহৈ মরোং অদু শরুক অনি হেনগৎলকই। মসিগা মান্ননা অতোপ্পা ৱারী অমসু লৈ, ‘ছোরে খাদ জোদ গহরাই, ফির খেতী কা মজা দিখাই’, হায়বদি লৌবুক্তা হারশিং হাপ্পদা, লৌ উবা মতমদা নুংঙাই অমসুং মাগী শক্তি উবা ফংই। ঐহাক্না মফম অসিদা ফম্লিবা ইন্সতিত্যুসনশিং, এন.জি.ও.শিং অমসুং এক্সপর্তশিংনা অরিবা মতমগী লৌশিংদা অমসুং মতমগা চুনবা দিমান্দশিং অসিগী মতুং ইন্না লৌমীশিংগা করম্না পাউ ফাওদোক্নগনি হায়বা অসিগী মতাংদা রিসর্চ তৌগদবনি। লৌমী ৭৫না পঞ্চায়ত খুদিংদা মহৌশাগী লৌউ পথাপ পাইখৎপা হৌরকপা অসি অথুবদা অথুবদা শরুক কয়া হেনগৎলক্লগনি মরমদি কেমিকেল-ফ্রী নেচরেল প্রদক্তশিংগী দিমান্দ হেনগৎলকপা য়ানা লৈ।
মরুপশিং,
খুঙ্গং খুদিংদা লৌমী ৭৫ খনখিবা কেম্পেন অসিনা করিগুম্বা নখোয়না ৭৫গী পান্দম থম্লবসু খুঙ্গং খুদিংমক্তা লৌমী ৭৫০ থৌরক্কনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ অমসুং থবক অসিদা জিলা পুম্বনা য়াওশিল্লবদি মালেমগী বায়রশিংআ নখোয়গী লৈফম থীদুনা নখোয়গী নাক্তা মতম চুপ্পদা লাক্কনি, মসিদা কেমিকেল য়াওদে, মসিদা তিলহীদাক য়াওদে, মসি অচম্বা মহৌশাগী পোত্থোক্নি অদুনা মীয়াম্না মখোয়গী হকচাং ফনা থম্নবগীদমক পৈসা হেন্না পীদুনা পোৎ অদু লৈবা লাক্কনি। সুরতকী সহরদা, মনা-মশিং পুম্নমক নখোয়গী লৌবুক্তগী চৎলিম করিগুম্বা সুরতকী সহরনা নখোয়গী মনা-মশিং অসি মহৌশাগী লৌউ-পথাপনা পুথোকপনি খঙলকপা মতমদা ঐহাক্না থাজবা পীরি মদুদি ঐখোয়গী সুরত মীয়াম্না ইন্দস্ত্রী ওইগনি অমসুং অদোমগী মহৌশাগী লৌউ পথাপ অসিগী উন্ধিয়ু ওইগনি। অমসুং সুরতকী মীয়াম্না বোর্দশিং থেৎকনি, মহৌশাগী লৌউ পথাপকী উন্ধিয়ু। লম অসিদা মার্কেৎ শেম্বা অদোম্না উরে। সুরতকী মশাগী মপাঙ্গল লৈজৈ, মীয়াম্না থোরক্তুনা কেম্পেন অসিগী কান্নবা লৌগনি। নখোয়গা লোয়ননা ৱারী শাবগী খুদোংচাবা অমা ফংজখি, অসিগুম্বা অচৌবা কেম্পেন হৌদোকপা অসিগীদমক ঐহাক্না অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। অমসুং মসিগা লোয়ননা ঐহাক্না পুম্নমকপু থাগৎচরি!
হন্না-হন্না থাগৎচরি!