হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
এন.ই.পি-২০০৯ থবক ওইনা পায়খৎনবা এন.সি.এফ শেম্নবগীদমক মীয়ামদা য়ু্ম্ফম ওইবা সর্ভে পাংথোক্তুনা মীয়ামগা খন্ন-নৈনরগনি
03 JUL 2022 2:43PM by PIB Imphal
নেসনেল করিকুলম ফ্রেমৱার্ক(এন সি এফ) অমা শেমদুনা অফবা মগুন লৈবা লাইরিক তাকপী-তম্বীবগী থবকশিং পুথোক্নবা ভারত সরকারনা ২০২০গী জুলাই ২৯দা নেসনেল ইজুকেসন পোলিসি(এন ই পি) ২০২০ লাউথোকখি। দিস্ত্রিক কন্সলতেসন কমিতিশিং, স্তেৎ ফোকস গ্রুপশিং অমসুং স্তেৎ স্তরি কমিতি, নেসনেল ফোকস গ্রুপ অমসুং নেসনেল স্তরিং কমিতি শেমদুনা নেসনেল করিকুলম ফ্রেমৱার্ক শেম্নবগী থবক পায়খৎপা হৌরকখিবনি। পাকচাউনা অমসুং চে য়াওদবা মওং অমদা থবক পাংথোক্নবা ৱেবসাইদ অমসুং মোবাইল এপ্প য়াওবা তেক প্লেতফোর্ম অমা শেমগৎলে। স্কুল ইজুকেসনগী তুংগী ফিবম, অপীকপা অঙাংশিং লাইরিক তাকপীবা অমসুং শেন্নবা, ওজাশিংগী ত্রেনিং অমসুং অহলশিং লাইরিক তম্বগী মতাংদা মখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নবা অমসুং লৌশিন্নবা স্তেৎ ফোকস গ্রুপশিং অমসুং স্তেৎ স্তরিং কমিতিশিংগী খুৎথাংদা রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তিশিংনা মরী লৈনবশিং হায়বদি মমা-মপাশিং, অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিং, ওজাশিং, ওজাশিং ত্রেনিং পীরিবা ওজাশিং অমসুং মহৈরোয়শিংদা মোবাইল এপ্পকী শীজিন্নদুনা সর্ভে পাংথোকখি। মসি জিলা অমসুং রাজ্য থাক অনিমক্তা পাংথোকখি।
এন.সি.এফ শেম্নবগীদম মরুওইবা ৱাফমশিং খোমজিন্নবা জাতিগী থাক্তা নেসনেল ফোকস গ্রুপশিং অমসুং নেসনেল স্তরিং কমিতিশিংনা তোঙান-তোঙানবা মিনিস্ত্রিশিং, ওতোনোমস বোদিশিং, এন.জি.ওশিং, কোর্পোরেতশিং, ফিলানথ্রোপিক এজেন্সিশিংগা উনখি। থৌরাং অসিদা শরুক য়ারিবা মরী লৈনবশিং লমজিংনবা এন.সি.এফ শেম্নবা দোকুমেন্ত অমা পুথোক্লে।
লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা শক্তম অসি য়েংলগা, মরী লৈনবা খুদিংমক খুদোংচাবা অমা পীনবা, মখোয় মমা-মপা অমা নত্ত্রগা ওজা অমা নত্ত্রগা মহৈরোই অমা ওইদবা য়াই অমসুং ভারতকী লাইরিক-লাইশুগী লমদা অওনবা অমা পুরকপা পাম্বশিং শরুক য়াবা য়ানবা লাইরিক-লাইশুগা মরী লৈনবা খুদিংমক্কী ৱাখল্লোন লৌবা অসি হৌজিক তঙাইফদবনি। অসিগুম্বা তোঙান-তোঙানবা ৱাখল্লোন অসিনা এন.ই.পি ২০২০ থবক ওইনা মপুংফানা পাংথোক্নবা লম্বী অমা তাকপা ঙম্লগনি।
হিরম অসিগী মতাংদা ভারত সরকারগী ইজুকেসন মিনিস্ত্রিগী স্কুল ইজুকেসন অমসুং লিতেরেসি দিপার্তমেন্তনা ওনলাইন পব্লিক কন্সলতেসন সর্ভে অমগী খুৎথাংদা তোঙান-তোঙানবা মরী লৈনবশিংগী ৱাখল্লোন লৌনবা থৌরাং তৌরে অমসুং মসিনা এন.সি.এফ শেম্বদা য়াম্না কানগনি অমসুং মতুং তারকপা থবকশিং হায়বদি সেলবস শেম্বা অমসুং তেক্সবুকশিং পুথোকপা অমসুং অতোপ্পা মচাকশিং শেম্বদা মতেং পাংগনি।
ঐখোয়গী সংবীধানগী ৮শুবা সেদুলদা য়াওরিবা লোনশিং য়াওনা লোন ২৩দা পাংথোক্কদৌরিবা ওনলাইন সর্ভে অসিদা ওজাশিং, হেদমাস্তরশিং, প্রিন্সিপালশিং, স্কুল ওজাশিং, মমা-মপাশিং,মহৈরোয়শিং, লৈকাইগী মীওইশিং, এন.জি.ওশিং, অখঙ-অহৈশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, কলাকারশিং,লৌমীশিং, খুৎহৈবশিং অমসুং লাইরিক-লাইশুদা থৱায় য়াওবা খুদিংমক শরুক য়ানবা খঙহল্লি।
শরুক য়াবীয়ু অমসুং ওনলাইন সর্ভে অসিদা য়াওবীদুনা ভারত্তা লাইরিক-লাইশু তম্বগী থবক চাউখৎনবা মতেং পাংবীয়ু। ওনলাইন সর্ভে অসিগীদমক লিঙ্ক অসিদা চংবীয়ু : http://vsms.sms.gov.in/OMZhm8YvAQE

Ministry of Education
Public Consultation through citizen-centric Survey for Formulation of NCF as part of Implementation of NEP -2020
03 JUL 2022 2:43PM by PIB Delhi
The Government of India has announced the National Education Policy (NEP), 2020 on 29th July 2020, which recommends quality improvement of the system of education through the development of a National Curriculum Framework (NCF). The process of the National Curriculum Framework has been started through the constitution of the District Consultation Committees, State Focus Groups, and State Steering Committee. National Focus Groups and National Steering Committee etc. A tech platform - website and mobile app has been developed for the execution of the work at scale and in a paperless manner. Using the bottom-up approach, district level consultations, mobile app -based surveys, state level consultations through State Focus Groups and State Steering Committee have been conducted by the States and UTs to reach out the stakeholders like parents, Anganwadi workers, teachers, teacher educators, students, etc. at the grassroots level and collect their views and opinion about the future of school education, early childhood care and education, teacher education and adult education.
At the national level also the National Focus Groups and National Steering Committee have been engaged to deliberate on various issues and concerns, including the interaction with various ministries, autonomous bodies, NGOs, Corporates, Philanthropic agencies etc. for collecting and collating valuable inputs for formulation of NCF. A mandate document for the formulation of NCF has been developed for guiding the stakeholders in the process.
Given the diversity in the country, providing an opportunity to every stakeholder, who may or may not be a parent or a teacher or a student and willing to participate in the transformation of the education system in India, through sharing views on common concerns related to education, is the need of the hour. Such multiple and diverse views are likely to provide a practical road map for the smooth implementation of the vision of NEP 2020.
It is in this context, the Department of School Education and Literacy (DoSE&L), Ministry of Education, Government of India has planned to invite views of various stakeholders through an online public consultation survey, which will be instrumental in collating very useful and crucial inputs for the formulation of National Curriculum Framework and also subsequently designing syllabus, textbooks and other instructional materials.
All stakeholders including teachers, headmasters/principals, school leaders, educationists, parents, students, community members, NGOs, experts, public representatives, artists, artisans, farmers and anybody who has an interest in school education and teacher education are invited to participate in this online survey being conducted in 23 languages, including the languages placed in the VIIIth Schedule of our Constitution.
Join us and take the online survey and contribute to the creation of a robust, resilient and coherent echo-system of education in India. Click on the link to take the online survey now: http://vsms.sms.gov.in/OMZhm8YvAQE