ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়
আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না পাইখৎখিবা প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তর্প্রাইজেস (পি.এম.এফ.এম.ই.) স্কিম চহি অনি মপুং ফাখ্রে
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিম অসি লৈবাক্কী রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৫দা হৌজিক ইমপ্লিমেন্ত তৌরি
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমনা ফুদ প্রোসেসিংগী থবক-থৌরমশিং তৌরিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.)গী মেম্বর অমমমদা ৱার্কিং কেপিতেল ওইনা অমসুং অপীকপা খুৎশু-খুৎলাইশিং লৈনবা লুপা ৪০,০০০গী শেলগী তেংবাং পীনবা হোৎনরি
হৌজিক ফাওবদা এস.ঐচ.জি. মেম্বর লাখ ১ হেন্না মশক খঙদোকখ্রে অমসুং সীদ কেপিতেলগী শেনফম ওইনা লুপা করোর ২০৩ কাইথখ্রে
01 JUL 2022 12:18PM by PIB Imphal
কেন্দ্রনা স্পোন্সর্দ তৌবা প্রধান মন্ত্রী ফোর্মেলাইজেসন ওফ মাইক্রো ফুদ প্রোসেসিং এন্তর্প্রাইজেস (পি.এম.এফ.এম.ই.) স্কিম অসি আত্মনির্ভর ভারত অভিয়ানগী মখাদা ভারত সরকারগী ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না জুন ২৯, ২০২০দা হৌদোকখি। স্কিম অসি চহি অনি মপুং ফাখ্রে অমসুং অনওর্গনাইজ মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিংবু শক্তি পীনবা থৌনাগা লোয়ননা হৌদোকখিবা খোঙচৎ অসিনা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তর ফোর্মেলাইজ তৌনবা পান্দম মখা তানা থুংহল্লি অমসুং শেন্মীৎলোনগী মাইকৈদা মখোয়না চাউনা মতেং পীরিবা অসি শীংথানীংঙাই ওরি অমদি মসিনা সেক্তর অসিগী অফবা ফলশিং পুরকপা ঙমহনখ্রে।
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীগী অনওর্গনাইজ সেগমেন্তদা লৈরিবা তোঙান-তোঙানবা মাইক্রো-এন্তর্প্রাইজশিং অসি ফগৎহন্নবা অমসুং সেক্তর অসি ফোর্মেলাইজেসন তৌনবা রাজ্য অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরী ৩৫দা হৌজিক পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিম ইমপ্লিমেন্ত তৌরি। স্কিম অসিগী মখাদা ক্রেদিৎ-লিঙ্ক সবসিদীগীদমক এপ্লাই তৌনবা এপ্লিকেসন থাজিনবগী সবমিসন প্রোসেস অসি ওনলাইন পোর্তেলগী (www.pmfme.mofpi.gov.in) খুত্থাংদা তৌরি। পোর্তেল অসিদা এপ্লিকেসন্ত ৫০,০০০গী ময়ানা রেজিস্তর তৌরকখি অমসুং হৌজিক ফাওবদা এপ্লিকেসন ২৫,০০০ হেন্না মাইপাক্না পীশিল্লকখ্রে।
ভারতকী দিজিতেল জি.আই.এস. ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ও.দি.ও.পি.) মেও অসি রাজ্য অমদি য়ু.তি. পুম্নমক্কী ও.দি.ও.পি.শিংগী অকুপ্পা মরোল পীশিল্লক্নবা দিবেলপ তৌখি। দিজিতেল মেপ অসিদা ত্রাইবেল, এস.সি., এস.ই., এস্পিরেস্নেল দিস্ত্রিক্তশিংগী ইন্দিকেতরশিং য়াওরি অমসুং পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী মখাদা ইনক্যুবেসন সেন্তরশিং অয়াবা পীখি। মসিনা স্তেকহোল্দরশিংদা মাগী ভেল্যু চেন দিবেলপমেন্তগীদমক মতিক চাবা খোঙথাং লৌখৎপা ঙমহনগনি।
ফুদ প্রোসেসিং ইন্দস্ত্রীজ মন্ত্রালয়না খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়, ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয় অমসুং হাউসিং এন্দ অর্বান এফিয়র্স মন্ত্রালয়গা লোয়ননা জোইন্ত লেত্তরশিং খুৎয়েক পীনখি অমসুং ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচর, নেস্নেল কোওপরেতিব দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন, ত্রাইবেল কো-ওপরেতিব মার্কেতিং দিবেলপমেন্ত ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া, নেস্নেল এগ্রিকলচরেল কোওপরেতিব মার্কেতিং ফেদরেসন ওফ ইন্দিয়া, নেস্নেল সেক্যুল্দ কাস্তস ফাইনান্স এন্দ দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন, নেস্নেল সেক্যুল্দ ত্রাইবস ফাইনান্স এন্দ দিবেলপমেন্ত কোর্পোরেসন, ফুদ সেক্যুরিতী এন্দ স্তেন্দর্দস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া অমসুং এনিমেল হসবেন্দরী এন্দ দাইরিয়িং বিভাগকা লোয়ননা এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পীনখি। পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী নোদেল বেঙ্ক ওইনা য়ুনিয়ন বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগা এগ্রীমেন্ত অমসুং অমসুং স্কিম অসিগী ওফিসিএল লেন্দিং পার্তনরশিং ওইবনা বেঙ্ক ১৫গা এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পীনখি।
স্কিম অসিগী কেপাসিতী বিল্দিং কম্পোনেন্তগী মখাদা নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফুদ তেক্নোলোজী ওন্তপ্রিনোর্শিপ এন্দ মেনেজমেন্ত, কুন্দলী (এন.আই.এফ.তি.ই.এম.-কে) অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফুদ তেক্নোলোজী ওন্তপ্রিনোর্শিপ এন্দ মেনেজমেন্ত, তাঞ্জবুর (এন.আই.এফ.তি.ই.এম.-তি.)না স্তেৎ লেবেল তেক্নিকেল ইন্সতিত্যুসনশিং অমসুং প্রাইবেৎ ত্রেনিং পার্তনরশিংগা লোয়ননা পার্তনরশিপ তৌদুনা ফুদ প্রোসেসিং এন্তর্প্রাইজ/গ্রুপ/ক্লস্তরশিংদা ত্রেনিং অমসুং রিসর্চ সপ্পোর্ত পীবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরি। ফুদ প্রোসেসিং সেফতী এন্দ হাইজিন অমসুং ওন্তপ্রিনোর্শিপ দিবেলপমেন্ত প্রোগ্রাম (ই.দি.পি.) য়াওনা ফুদ প্রদক্ত প্রোসেসিংদা বেনিফিসরীশিংগী ত্রেনিং পাঙথোক্লি।
স্কিম অসিগী মখাদা ইনক্যুবেসন সেন্তর ৭৫ অয়াবা পিখি। মন্ত্রালয়না নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফুদ তেক্নোলোজী ওন্তপ্রিনোর্শিপ এন্দ মেনেজমেন্ত, তাঞ্জবুর (এন.আই.এফ.তি.ই.এম.-তি.)গা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা ইনক্যুবেসন সেন্তরগী প্রপোজেলশিং পীশিল্লক্নবা ওনলাইন পোর্তেল অমা দিবেলপ তৌখি অমসুং লৈবাক শিনবা থুংবদা লৈরিবা ইনক্যুবেসন সেন্তরশিংগী অকুপ্পা মরোলশিং লৌখৎনবা দিজিতেল মেপ অমসুং দিবেলপ তৌখি।
পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমনা ফুদ প্রোসেসিংগী থবক-থৌরমশিং তৌরিবা সেল্ফ হেল্প গ্রুপ (এস.ঐচ.জি.)গী মেম্বর অমমমদা ৱার্কিং কেপিতেল ওইনা অমসুং অপীকপা খুৎশু-খুৎলাইশিং লৈনবা লুপা ৪০,০০০গী শেলগী তেংবাং পীনবা হোৎনরি। হৌজিক ফাওবদা এস.ঐচ.জি. মেম্বর লাখ ১ হেন্না মশক খঙদোকখ্রে অমসুং সীদ কেপিতেলগী শেনফম ওইনা লুপা করোর ২০৩ কাইথখ্রে
স্কিম অসিগী মখাদা এন.এ.এফ.ই.দি. অমসুং তি.আর.আই.এফ.ই.দি.গা লোয়ননা অপুনবা ভেল্যু চেন অসিদা বেনিফিসরীশিং তেংবাং পীনবা অমসুং হেন্দহোল্দিং তৌনবগী মার্কেতিং অমসুং ব্রান্দিং এক্তিবিতীশিং পাইখৎনবা এম.ও.য়ু.শিং খুৎয়েক পীনখি। এন.এ.এফ.ই.দি.গা থবক তৌমিন্নরিবা ও.দি.ও.পি. ব্রান্দ ১০গী কম্পোনেন্তগী মখাদা লোঞ্চ তৌখি। স্কিম অসিনা স্তেৎ-লেবেল ব্রান্দশিংদা মার্কেতিং সপ্পোর্ত পীনবসু হোৎনি। হৌজিক ফাওবদা, পঞ্জাবকী ব্রান্দ “এ.এ.এস.এন.এ.এ.” অমসুং মহারাস্ত্রগী ব্রান্দ “ভি.ঐচ.আই.এম.তি.ঐচ.এ.দি.আই.” অমসুং অতোপ্পা রাজ্য কয়াগী পাইপলাইনদা লৈরিবশিং য়াওনা স্তেৎ-লেবেল ব্রান্দ ২ মাইপাক্না লোঞ্চ তৌখি
আজাদী কা অমৃত মহোৎসবকী মখাদা ভারতকী নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫শুবগী পালন তৌনবা মন্ত্রালয় অসিনা রাজ্য/য়ু.তি.শিং অমসুং এন.আই.এফ.তি.ই.এম.গা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা লৈবাক শিনবা থুংবদা অখন্নবা ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ত (ও.দি.ও.পি.) ৱেবিনার/ওফলাইন ৱার্কশোপ ৭৫ পাঙথোক্লি। “কহানি সুক্ষম উধ্যমন কি” হায়বা মাইপাকপগী ৱারীশিংগী সিরিজ অসি থৌশিল অসিগী মখাদা ফোঙখি মসিদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদা লৈরিবা মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং অমসুং সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিংগী খোঙচৎকী ইথিল পীনীংঙাই ওইবা ৱারীশিং হাপ্পী, মসিনা সেক্তর অসিদা খুদোংচাবশিংগী মতাংদা এৱের্নেস পীরি অমসুং হৌজিক লৈরিবা অমদি হৌগৎলক্লিবা ওন্তপ্রিনোরশিংদা মখোয়গী ফুদ প্রোসেসিং বিজিনেস চাউখৎহন্নবা পি.এম.এফ.এম.ই. স্কিমগী কান্নবশিং লৌহৌনবা পুক্নিং থৌগৎলি।
মাইপাকপগী ৱারীশিং, ইনোবেসনগী ৱারীশিং, ৱান দিস্ত্রিক্ত ৱান প্রদক্ততা য়ুম্ফম ওইবা ৱারীশিং অমসুং ফুদ প্রোসেসিংগা মরী লৈনবা রিসর্চ-বেজ আর্তিকলশিং য়াওবা থাগী ওইবা ই-ন্যুজলেত্তর অমসু ফোঙখি। ই-ন্যুজলেত্তর অসিদা ফুদ প্রোসেসিং সেক্তরদগী, একাদেমিক্স অমসুং ইন্দস্ত্রী প্রোফেস্নেলশিংগী লৌখিবা ইন্তর্ভ্যুশিং, মাইক্রো এন্তর্প্রাইজশিং, সেল্ফ হেল্প গ্রুপশিং, এফ.পি.ও.শিং অমসুং কো-ওপরেতিবশিং চাউখৎনবা অমসুং আত্মনির্ভর ভারত ওইহনবদা মতেং পাংগদবা ইনোবেসন অমসুং ত্রেন্দশিং য়াওরি।

Ministry of Food Processing Industries
Pradhan Mantri Formalisation of Micro Food Processing Enterprises (PMFME) Scheme of M/o Food Processing Industries, under Aatmanirbhar Bharat Abhiyan, Completes Two Years
PMFME Scheme is currently being implemented in 35 States and Union Territories in the country
PMFME Scheme envisages financial support of Rs. 40,000 for working capital and purchase of small tools for each member of the Self Help Group (SHG) engaged in food processing activities
Over 1 lakh SHG members have been identified and the seed capital amount of Rs. 203 Cr. has been released so far
01 JUL 2022 12:18PM by PIB Delhi
The centrally sponsored Pradhan Mantri Formalisation of Micro food processing Enterprises (PMFME) Scheme was launched on 29th June, 2020 by the Ministry of Food Processing Industries, Government of India under the Aatmanirbhar Bharat Abhiyan. The scheme has completed two years and a journey that started with the zest to empower the unorganized Micro Enterprises continues to fulfill the aim of formalising the food processing sector and celebrating their tremendous support towards the economy, has borne good results for the sector.
Envisioning enhancement of the existing individual micro-enterprises in the unorganized segment of the food processing industry and formalization of the sector, the PMFME Scheme is currently being implemented in 35 States and Union Territories. Under the scheme, the submission process for the applicants to apply for the credit-linked subsidy is done through the online portal (www.pmfme.mofpi.gov.in). Nearly 50,000 applicants have registered on the portal and more than 25,000 applications have been successfully submitted so far.
The digital GIS One District One Product (ODOP) map of India has been developed to provide details of ODOPs of all the States and UTs. The digital map also has indicators for Tribal, SC, ST, aspirational districts and Incubation Centers approved under the PMFME Scheme. It will enable stakeholders to make concerted efforts for its value chain development.
The Ministry of Food Processing Industries signed Joint Letters with Ministry of Rural Development (MoRD), Ministry of Tribal Affairs (MoTA) and Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) and MoUs with Indian Council of Agriculture Research (ICAR), National Cooperative Development Corporation (NCDC), Tribal Co-operative Marketing Development Federation of India (TRIFED), National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India (NAFED), National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC), National Scheduled Tribes Finance and Development Corporation (NSTFDC), Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) and Department of Animal Husbandry and Dairying (DAHD). An agreement has been signed with the Union Bank of India as the Nodal Bank for the PMFME Scheme and MoUs have been signed with 15 banks as official lending partners for the scheme.
Under the Capacity Building component of the scheme, the National Institute of Food Technology Entrepreneurship and Management, Kundli (NIFTEM-K) and the National Institute of Food Technology Entrepreneurship and Management, Thanjavur (NIFTEM-T) have been performing a key role in providing training and research support to food processing enterprises/groups/clusters in partnership with the State Level Technical Institutions and private training partners. Training of beneficiaries is being conducted on food product processing including Food Safety & Hygiene and Entrepreneurship Development Programme (EDP).
75 Incubation Centers have been approved under the scheme. The Ministry in collaboration with the National Institute of Food Technology Entrepreneurship and Management, Thanjavur (NIFTEM-T) has also developed an online portal for submission of Incubation Center proposals and a digital map for the facilitation of details of Incubation Centers across the country.
The PMFME Scheme also envisages financial support of Rs. 40,000 for working capital and purchase of small tools for each member of the Self Help Group (SHG) engaged in food processing activities. Over 1 lakh SHG members have been identified and the seed capital amount of Rs. 203 Cr. has been released so far.
Under the scheme, MoUs have been signed with NAFED and TRIFED to take up the marketing and branding activities for supporting and handholding the beneficiaries along the entire value chain. Under the component 10 ODOP Brands in association with NAFED have been launched. The scheme also envisages marketing support to State-level brands. As of now, 2 State-level brands have been successfully launched, including the brand “AASNAA” from the State of Punjab and the brand “BHIMTHADI” from the State of Maharashtra and many others in the pipeline.
To commemorate 75 years of India’s Independence, under the Azadi Ka Amrit Mahotsav initiative, the Ministry is conducting 75 Unique One District One Product (ODOP) webinars/offline workshops across the country in collaboration with States/UTs and NIFTEM. “Kahaani Sukshma Udyamon Ki” a series of success stories is also being published under this initiative wherein the inspiring stories feature the journey of the Micro Enterprises and Self Help Groups in the food processing sector, create awareness about the opportunities in the sector and encourage the existing and aspiring entrepreneurs to take the opportunity of availing the PMFME Scheme benefits to upscale their food processing business.
A monthly e-newsletter is also published featuring success stories, stories of innovation, One District One Product based stories, and research-based articles related to food processing. The E-Newsletter also features interviews with academics and industry professionals from the food processing sector, innovations and trends in the sector that can help Micro Enterprises, Self Help Groups, FPOs and Co-operatives to grow and become Aatmanirbhar.