প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘ইউএই’-ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু আবু ধাবিৰ শাসনকৰ্তা ‘মহামহিম’ শ্বেইখ মহম্মেদ বিন জায়েদ অল নহ্যানৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ সাক্ষাত্
28 JUN 2022 8:58PM by PIB Guwahati
মিউনিখৰ পৰা অহাৰ বাটত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি আবু ধাবিত উপস্থিত হৈ কিছুসময় সময় কটায়। এই সময়ছোৱাত তেওঁ ‘ইউএই’-ৰ ৰাষ্ট্ৰপতি তথা আবু ধাবিৰ শাসনকৰ্তা ‘মহামহিম’ শ্বেইখ মহম্মেদ বিন জায়েদ অল নহ্যানক সাক্ষাত্ কৰে। ২০১৯ চনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে কৰা আবু ধাবি ভ্ৰমণৰ পিচত এয়া হৈছে দুয়োগৰাকী নেতাৰ মাজত সোঁ-শৰীৰে হোৱা প্ৰথমটো সাক্ষাত্।
এই সাক্ষাতৰ প্ৰধান উদ্দেশ্য হৈছে যোৱা মাহত মৃত্যু হোৱা শ্বেইখ খালিফা বিন জায়েদ অল নহ্যানৰ পৰিয়ালক নিজে উপস্থিত হৈ সমবেদনা জ্ঞাপন কৰা। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘মহামহিম’ শ্বেইখ মহম্মেদ বিন জায়েদৰ লগতে ৰাষ্ট্ৰীয় নিৰাপত্তা পৰামৰ্শদাতা ‘মহামহিম’ শ্বেইখ তাহনৌন বিন জায়েদ অল নহ্যান, উপ প্ৰধানমন্ত্ৰী ‘মহামহিম’ শ্বেইখ মনছুৰ বিন জায়েদ অল নহ্যান, ‘আবু ধাবি ইনভেষ্টমেণ্ট অথ’ৰিটী’ৰ পৰিচালন সঞ্চালক ‘মহামহিম’ শ্বেইখ হামেদ বিন জায়েদ অল নহ্যান, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা তথা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতা পৰিক্ৰমাৰ মন্ত্ৰী ‘মহামহিম’ শ্বাইখ আব্দুলা বিন জায়েদ অল নহ্যানকে ধৰি শ্বেইখৰ পৰিয়ালবৰ্গক আন্তৰৰে সমবেদনা জ্ঞাপন কৰে।
সাক্ষাত কালত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ‘ইউএই’ৰ তৃতীয়গৰাকী ৰাষ্ট্ৰপতি আৰু আবু ধাবিৰ শাসনকৰ্তা হিচাপে স্থলাভিষিক্ত হোৱাৰ বাবে শ্বেইখ মহম্মেদ বিন জায়েদ অল নহ্যানক অভিনন্দনো জনায়।
বিগত কেইটামান বছৰত তেওঁলোকে বিশেষ সতৰ্কতাৰে প্ৰতিপালন কৰি গঢ়ি তোলা ভাৰত-‘ইউএই’ৰ মাজৰ ‘বিস্তৃত ৰণকৌশলগত সহযোগিতা’ৰ বিভিন্ন দিশৰ পৰ্যালোচনা কৰে দুয়োগৰাকী নেতাই। উল্লেখ্য যে যোৱা ১৮ ফেব্ৰুৱাৰীত ‘ভাৰ্চুৱেল’ মাধ্যমেৰে অনুষ্ঠিত হোৱা শীৰ্ষ সন্মিলনৰ কালত দুয়োখন দেশৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হোৱা ‘বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা সম্পৰ্কীয় চুক্তি’ (চিইপিএ)খন মে’ মাহৰ ১ তাৰিখৰ পৰা কাৰ্যান্বিত হৈছে। ‘চিইপিএ’-ই দুয়োখন দেশৰ মাজত চলি অহা বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ পৰিসৰ আৰু অধিক বিস্তৃত কৰি তুলিব বুলি আশা কৰা হৈছে। ২০২১-২২ বিত্তীয় বৰ্ষত দুযো দেশৰ মাজত সম্পাদিত বাণিজ্যিৰ পৰিমাণ আছিল প্ৰায় ৭২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰ। ‘ইউএই’ হৈছে ভাৰতৰ তৃতীয় বৃহত্তম বাণিজ্যিক অংশীদাৰ দেশ আৰু দ্বিতীয় সৰ্ববৃহত ৰপ্টানী-লক্ষ্যস্থান। বিগত বহু কেইটা বছৰত ভাৰতত ‘ইউএই’ৰ বিনিয়োগ নিৰন্তৰ ৰূপত বাঢ়ি আছে আৰু সম্পৰ্তি ইয়াৰ পৰিমাণ হৈছে ১২ বিলিয়ন মাৰ্কিন ডলাৰৰো অধিক।
দুয়োগৰাকী নেতাৰ মাজত অনুষ্ঠিত ভাৰ্চুৱেল শীৰ্ষ সন্মিলনত বাণিজ্য, বিনিয়োগ, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, খাদ্য সুৰক্ষা, স্বাস্থ্য, প্ৰতিৰক্ষা, দক্ষতা, শিক্ষা, সংস্কৃতি আৰু নাগৰিকৰ মাজৰ পাৰস্পৰিক সম্পৰ্ক স্থাপনকে ধৰি দুয়ো দেশৰ মাজৰ সম্পৰ্ক আগবঢ়াই নিয়াৰ বাবে পথনিৰ্দেশনা দাঙি ধৰি এখন ভিজন ষ্টেটমেণ্টও প্ৰকাশ কৰা হৈছিল।
‘ইউএই’ত বসবাস কৰা ৩.৫ নিযুত ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকৰ চোৱা-চিতা কৰা, বিশেষকৈ ক’ভিড-১৯ মহামাৰীৰ সময়ত লোৱা বিশেষ তদাৰকীৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে ৰাষ্ট্ৰপতি তথা আবু ধাবিৰ শাসনকৰ্তা শ্বেই মহম্মেদ বিন জায়েদ অল নহ্যানৰ শলাগ লয়। তেওঁ ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক অচিৰেই ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণো জনায়।

Prime Minister's Office
Meeting between Prime Minister and President of the UAE and Ruler of Abu Dhabi His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan
28 JUN 2022 8:58PM by PIB Delhi
Prime Minister made a brief stopover at Abu Dhabi on his return from Munich today. Prime Minister called on President of the UAE and Ruler of Abu Dhabi His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan. This was the first in-person meeting between the two leaders since August 2019 when Prime Minister visited Abu Dhabi last.
The main purpose of the visit was for Prime Minister to convey his personal condolences on the passing away of Sheikh Khalifa bin Zayed Al Nahyan last month. Prime Minister conveyed his heartfelt condolences to His Highness Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan as well as family members including H.H. Sheikh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan, National Security Advisor, H.H. Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan, Dy Prime Minister, H.H. Sheikh Hamed Bin Zayed Al Nahyan, MD, Abu Dhabi Investment Authority, H.H. Sheikh Abdullah Bin Zayed Al Nahyan, Minister of Foreign Affairs and International Cooperation among others.
Prime Minister also congratulated Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan on his election as the third President of the UAE and becoming the Ruler of Abu Dhabi.
Both leaders reviewed various aspects of India-UAE Comprehensive Strategic Partnership which they have carefully nurtured over the past few years. During their Virtual Summit on 18 February, both countries signed the Comprehensive Economic Partnership Agreement, which has since entered into force on 01 May. CEPA is expected to further boost trade and investment between both countries. Bilateral trade in FY 2021-22 was about USD 72 billion. UAE is India’s third largest trade partner and second largest export destination. UAE FDI in India has continuously increased over the past few years and currently stands at over USD 12 billion.
During the Virtual Summit, both leaders had also released a Vision Statement which has laid the roadmap for bilateral cooperation in coming years in diverse areas including trade, investment, energy including renewable energy, food security, health, defence, skills, education, culture and people-to-people ties. Both leaders expressed satisfaction that India and UAE continue to forge closer partnership in these areas building on their close and friendly relations and historical people-to-people connect. India-UAE have a strong energy partnership which is now acquiring new focus on renewable energy.
Prime Minister thanked UAE President and Abu Dhabi Ruler Sheikh Mohamed bin Zayed al Nahyan for taking great care of 3.5 million Indian community in UAE especially during COVID-19 pandemic. He invited Sheikh Mohamed bin Zayed Al Nahyan to visit India at an early date.