Ministry of Earth Sciences
India, under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, is leading the world in addressing the climate related issues
Dr. Jitendra Singh visits the National Centre for Medium Range Weather Forecast (NCMRWF) at Noida, U.P.
Prime Minister Modi has strongly raised India’s voice on issue of climate change at every global forum from time to time and the world looks up to India for global challenges such as climate change
The world should acknowledge and appreciate India’s top position in next 25 years, when the country celebrates centenary of its independence, giving credit to its scientific prowess in research & development and innovation capabilities
India is in frontline in the field of weather forecasting and the best in the world, catering to such huge and diverse population
India has a Prime Minister as Shri Narendra Modi who is giving high priority to science and technology, encouraging the country’s scientists to achieve greater success
23 JUN 2022 4:52PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) Science & Technology; Minister of State (Independent Charge) Earth Sciences; MoS PMO, Personnel, Public Grievances, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh today said that India, under the leadership of Prime Minister Narendra Modi, is leading the world in addressing the climate related issues. The Minister was on a visit to India's premier and one the world's most upgraded institutions, the "National Centre for Medium Range Weather Forecast" (NCMRWF) located at Noida.
The Minister said that Prime Minister Modi has strongly raised India’s voice on the issue of climate change at every global forum from time to time. He said that given India’s vast area, diversity, heterogeneity and it being a leader in disaster management, the world looks up to India for global challenges such as climate change.
Dr. Jitendra Singh said that the world should acknowledge and appreciate India’s top position in next 25 years, when the country celebrates centenary of its independence, giving credit to its scientific prowess in research & development and innovation capabilities.
The Minister noted that the country is going through a phase of knowledge explosion with the eager Indian youth looking to explore newer scope in scientific innovation. He said that the pace of scientific advancement in India is astonishing which has started bearing fruits for the world to see.
Dr. Jitendra Singh said that India is in the frontline in the field of weather forecasting and the best in the world, catering to such a huge and diverse population. He said that the country has a Prime Minister like Narendra Modi who gives high priority to science and technology, encouraging the country’s scientists to achieve greater success. The Union Minister was of the view that Indian youth has a scientific temper by aptitude and the Government of India, too, is committed to encourage them by giving wider exposure.
Dr. Jitendra Singh took a walk around the NCMRWF complex and he was briefed about the facilities, functioning and various activities by Dr. Ashis K. Mitra, Head, NCMRWF. The Minister was also briefed about the latest computing facility and India’s first-ever supercomputer CRAY X-MP, which was installed at NCMRWF in 1988 and was in operation till 1999.
Dr. M Ravichandran, Secretary, M/o Earth Sciences, along with senior officials of M/o Earth Science and NCMRWF was also present during the visit.
NCMRWF is a centre of excellence in numerical modelling & data assimilation and is one of the 11-12 such centres in the world which do data assimilation. The centre is also one of the top users of National Knowledge Network (NKN).

আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়
ভারতনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অইং অশা হোংবগা মরী লৈনবা শিংনবগী মতাংদা মিৎয়েং চঙবদা মালেম্বু লুচিংলি
দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা য়ু.পি.গী নোইদাদা লৈবা নেস্নেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জ ৱেদর ফোর্কাস্ত (এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ.)তা চৎখ্রে
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মতম মতমগী মতুং ইন্না মালেমগী ফোরম খুদিংদা অইং অশা হোংবগী মতাংদা ভারতকী পাউজেল থাঙ্গৎলি অমসুং অইং অশা হোংবগুম্বা মালেমগী শিংনবগী মতাংদা ভারতকী ৱারোল তারি
ভারতনা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্তুনা মসিগী মহৈবু মশাগী রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোভেসন পাংথোকপগী মতিক্তা লৈরিবা সাইন্তিফিক ওইবা শক্তিদা পীদুনা মথংগী চহি ২৫দা লৈগদবা ভারতকী থাকপু মালেম্না খঙগদবনি অমসুং শৌগৎকদবনি,
ভারতনা ৱেদর ফোর্কাস্ত তৌবগী লমদা ফ্রন্তলাইন্দা লৈবগা লোয়ননা মশাগী য়াম্লবা মীশিং শেন্নরিবা অসিগী ওইনদি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ফবনি
লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিংদা অহেনবা মায় পাকপা ফংনবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগত্তুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙবা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগুম্বা প্রধান মন্ত্রী অমা ভারত্তা লৈরি
23 JUN 2022 4:52PM by PIB Imphal
সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); আর্থ সাইন্সকী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ); এম.ও.এস. পি.এম.ও., পর্সোন্নেল, পব্লিক গ্রাইভেন্স, পেন্সন, এতোমিক ইনর্জী অমসুং স্পেস, দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ভারতনা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা অইং অশা হোংবগা মরী লৈনবা শিংনবগী মতাংদা মিৎয়েং চঙবদা মালেম্বু লুচিংলি হায়না ফোংদোকখ্রে। মন্ত্রী অসিনা নোইদাদা লৈবা ভারতকী মকোক থোংবা থাক্তা লৈবা অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী অপগ্রেদ তৌবা ইন্সতিত্যুসন ওইরিবা নেস্নেল সেন্তর ফোর মেদিয়ম রেঞ্জ ৱেদর ফোর্কাস্ত (এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ.)তা চৎখ্রে।
প্রধান মন্ত্রী মোদীনা মতম মতমগী মতুং ইন্না মালেমগী ফোরম খুদিংদা অইং অশা হোংবগী মতাংদা ভারতকী পাউজেল থাঙ্গৎলি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। ভারতকী পাক-চাউরবা, তোঙানবা মগুন চেনবা, অমসুং দিজাজতর মেনেজমেন্তকী লমদা লুচিংবা অমা ওইবনা মরম ওইরগা অইং অশা হোংবগুম্বা মালেমগী শিংনবগী মতাংদা ভারতকী ৱারোল তারি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
ভারতনা নীংতম্বগী চহি ১০০ মপুং ফাবগী নুংঙাইবা ফোংদোক্তুনা মসিগী মহৈবু মশাগী রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অমসুং ইন্নোভেসন পাংথোকপগী মতিক্তা লৈরিবা সাইন্তিফিক ওইবা শক্তিদা পীদুনা মথংগী চহি ২৫দা লৈগদবা ভারতকী থাকপু মালেম্না খঙগদবনি অমসুং শৌগৎকদবনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা ফোংদোকখি।
লৈবাক অসিনা লৌশিং মরাং কায়বগী তাঙ্কক অমা লাল্লি অমসুং ভারতকী নহারোলশিংনা সাইন্তিফিক ওইবা ইন্নোভেসন্দা অনৌবা স্কোপ থীদোক্নবা হোৎনরি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি। ভারতকী সাইন্তিফিক ওইবা হীরমদা খুমাং চাউশিনবগী খোঙজেল অসি য়াম্না য়াঙই অমসুং মসিগী মহৈ য়াল্লক্তুনা মালেম্না হৌজিক উবা ফংনরে হায়না মহাক্না মখা তানা হায়খি।
ভারতনা ৱেদর ফোর্কাস্ত তৌবগী লমদা ফ্রন্তলাইন্দা লৈবগা লোয়ননা মশাগী য়াম্লবা মীশিং শেন্নরিবা অসিগী ওইনদি মালেমগী ওইনা খ্বাইদগী ফবনি হায়না দাঃ জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি। লৈবাক্কী সাইন্তিস্তশিংদা অহেনবা মায় পাকপা ফংনবগীদমক্তা পুক্নিং থৌগত্তুনা সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজীদা খ্বাইদগী অহেনবা মিৎয়েং চঙবা শ্রী নরেন্দ্র মোদীগুম্বা প্রধান মন্ত্রী অমা ভারত্তা লৈরি হায়নসু মহাক্না ফোংদোকখি। ভারতকী নহারোলশিংনা মহৌশাগী ওইনা সাইন্তিফিক তেম্পর লৈগল্লি অমসুং ভারত সরকারনা মখোয়বু অহেনবা এক্সপোজর পীদুনা মখোয়বু পুক্নিং হেন্না থৌগৎনবা খোঙফম চেৎলি হায়না কেন্দ্র মন্ত্রীনা হায়খি।
দাঃ জিতেন্দ্রনা এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ. কমপ্লেক্সতা চৎখি অমসুং মহাক্কী মফমদা এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ.কী মকোক থোংবা ওইরিবা দাঃ আশিস কে. মিত্রানা সেন্তর অসিগী খুদোংচাবশিং, মথৌ তৌবগী মওং-মতৌ অমসুং তোঙানবা থবক থৌরমশিংগী মরমদা পাউদমখি। মন্ত্রীগী মফমদা খ্বাইদগী নৌবা কম্প্যুতিং ফেসিলিতী অমসুং এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ.তা ইং ১৯৮৮তা থমখিবা অমসুং ইং ১৯৯৯ ফাওবা মথৌ পাংথোকখিবা ভারতকী অহানবা সুপরকম্প্যুতর ক্রে এক্স-এম.পি.গী মতাংদসু পাউদমখি।
আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, দাঃ এম. রবিচন্দ্রন্না আর্থ সাইন্স মন্ত্রালয় অমসুং এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ.কী সেনিয়র ওফিসিএলশিংসু খোঙচৎ অদুদা শরুক য়াখি।
এন.সি.এম.আর.দবল্যু.এফ. অসি ন্যুমেরিকেল মোদেল্লিং অমসুং দেতা এসিমিলেসনগী লমগী সেন্তর ওফ এক্সেলেন্স ওইবগা লোয়ননা দেতা এসিমিলেসনগী থবক পাংথোকপা মালেমগী অসিগুম্বা সেন্তর ১১-১২গী মনুংদা অমনি। সেন্তর অসিনা নেস্নেল নোলেজ নেতৱর্ক্কী (এন.কে.এন.) তোপ য়ুজরশিংগী মরক্তা অমসু ওইরি।