ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଜୁନ ୨୦ ଓ ୨୧ରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଗସ୍ତ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ୨୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସବ-ଅର୍ବାନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ କ୍ୟାଣ୍ଟର ପୁନଃବିକାଶ ଏବଂ ୟଶୋବନ୍ତପୁର ଜଙ୍କସନ ରେଳଷ୍ଟେସନ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ରିଙ୍ଗରୋଡ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୁଇଟି ସେକ୍ସନ, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଏକାଧିକ ସଡ଼କ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଓ ମଲ୍ଟିମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାର୍କ ଆଦିର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯିବ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବାତାନୁକୂଳ ରେଳଷ୍ଟେସନ, ୧୦୦% ବିଦୁ୍ୟତୀକରଣ ହୋଇଥିବା କୋଙ୍କଣ ରେଳଲାଇନ ଓ ଅନ୍ୟ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଣ୍ଟର ଫର ବ୍ରେନ ରିସର୍ଚ୍ଚକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ଆଇଆଇଏସସି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ବାଗଚି ପାର୍ଥସାରଥି ମଲ୍ଟିସ୍ପେସାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ନିମନ୍ତେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକର ସ୍କୁଲ ଅଫ ଇକୋନୋମିକ୍ସ (ବିଏଏସଇ) ୟୁନିଭର୍ସିଟି, ବେଙ୍ଗାଲୁରୁର ନୂଆ କ୍ୟାମ୍ପସ ଉଦଘାଟିତ ହେବ
ପ୍ରାୟ ୪୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ ୧୫୦ ‘ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ’କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
ମହିସୁରସ୍ଥିତ ନାଗନାହାଲି ରେଳଷ୍ଟେସନରେ ସବ-ଅର୍ବାନ ଟ୍ରାଫିକ ନିମନ୍ତେ କୋଚିଙ୍ଗ ଟର୍ମିନାଲ ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥ
19 JUN 2022 12:57PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ୨୦୨୨ ଜୁନ ୨୦ ଓ ୨୧ରେ କର୍ଣ୍ଣାଟକ ଗସ୍ତ କରିବେ । ଜୁନ ୨୦ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧୨.୩୦ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆନ ଇନଷ୍ଟିଚୁ୍ୟଟ ଅଫ ସାଇନ୍ସ (ଆଇଆଇଏସସି) ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ସେଣ୍ଟର ଫର ବ୍ରେନ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ସିବିଆର)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ବାଗଚି-ପାର୍ଥସାରଥି ମଲ୍ଟିସ୍ପେସାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୧.୪୫ରେ ସେ ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକର ସ୍କୁଲ ଅଫ ଇକୋନୋମିକ୍ସ (ବିଏଏସଇ), ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ବିଏଏସଇ ୟୁନିଭର୍ସିଟିର ନୂଆ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ ଏବଂ ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ପ୍ରତିମୂର୍ତ୍ତିକୁ ଅନାବରଣ କରିବେ । ସେ ୧୫୦ ‘ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ’କୁ ମଧ୍ୟ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଯାହା କି କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଶିଳ୍ପ ତାଲିମ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ)କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଇ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହାପରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୨.୪୫ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁସ୍ଥିତ କୋମାଘାଟ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବେ, ଯେଉଁଠି ସେ ୨୭୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ରେଳ ଓ ସଡ଼କ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଓ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ । ଏହାପରେ ଅପରାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ୫.୩୦ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିସୁରସ୍ଥିତ ମହାରାଜା କଲେଜ ପଡ଼ିଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ଜନସଭାରେ ଯୋଗଦେବେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ନାଗନାହାଲ୍ଲି ରେଳଷ୍ଟେସନରେ କୋଚିଙ୍ଗ ଟର୍ମିନାଲ ନିମନ୍ତେ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ଏବଂ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚୁ୍ୟଟ ଅଫ ସ୍ପିଚ ଆଣ୍ଡ ହିୟରିଙ୍ଗ (ଏଆଇଆଇଏସଏଚ)ଠାରେ ‘ସେଣ୍ଟର ଅଫ ଏକ୍ସିଲେନ୍ସ ଫର ପର୍ସନସ ୱିଥ କମୁ୍ୟନିକେସନ ଡିସଅର୍ଡର୍ସ’କୁ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହାପରେ, ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରୟା ୭ଟାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିସୁରସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ସୁତ୍ତୁର ମଠ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ଏବଂ ସନ୍ଧ୍ୟା ପ୍ରାୟ ୭.୪୫ରେ ସେ ମହିସୁରସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀ ଚାମୁଣ୍ଡେଶ୍ୱରୀ ମନ୍ଦିର ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ।
ଜୁନ ୨୧ ସକାଳ ପ୍ରାୟ ୬.୩୦ରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଷ୍ଟମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ, ମହିସୁର ପ୍ୟାଲେସ ପଡ଼ିଆରେ ଏକ ସାମୂହିକ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଗମନାଗମନ ଓ କନେକ୍ଟିଭିଟିକୁ ସୁଦୃଢ଼ ପାଇଁ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ୱରୂପ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସବ-ଅର୍ବାନ ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପ (ବିଏସଆରପି)ର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ, ଯାହା କି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ସହରକୁ ଏହାର ଅର୍ଦ୍ଧ-ସହରାଞ୍ଚଳ ଏବଂ ସାଟେଲାଇଟ ଟାଉନସିପଗୁଡ଼ିକ ସହ ସଂଯୋଗ କରିବ । ୧୫,୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ୪ଟି କରିଡର ରହିଛି, ଯାହାର ମୋଟ ରୁଟ ଦୈର୍ଘ୍ୟ ୧୪୮ କିଲୋମିଟରରୁ ଅଧିକ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ କ୍ୟାଣ୍ଟ ଓ ଯଶୋବନ୍ତପୁର ଜଙ୍କସନ ରେଳଷ୍ଟେସନ ପୁନଃବିକାଶର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ, ଯାହା କି ଯଥାକ୍ରମେ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ କୋଟି ୩୭୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ ହେବ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୈୟାପ୍ପନାହାଲ୍ଲିଠାରେ ‘ସାର ଏମ. ବିଶ୍ୱେଶ୍ୱରାୟ ରେଳଷ୍ଟେସନ’ ନାମକ ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବାତାନୁକୂଳ ରେଳଷ୍ଟେସନକୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ, ଯାହା କି ମୋଟ ପାଖାପାଖି ୩୧୫ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଆଧୁନିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଡୁପି, ମାଡ଼ାଗାଓଁ ଓ ରତ୍ନଗିରିରୁ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ଚଳାଚଳକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରି ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ରୋହା (ମହାରାଷ୍ଟ୍ର)ରୁ ଥୋକୁର (କର୍ଣ୍ଣାଟକ)କୁ ଲମ୍ବିଥିବା ୧୦୦% ବିଦୁ୍ୟତୀକରଣ କୋଙ୍କଣ ରେଳଲାଇନକୁ ସମର୍ପଣ କରିବେ । କୋଙ୍କଣ ରେଳ ଲାଇନର ବିଦୁ୍ୟତୀକରଣ ୧୨୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରକୁ ଦୁଇଟି ରେଳ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପ: ଆର୍ସିକେରେରୁ ତୁମକୁରୁ (ପାଖାପାଖି ୯୬ କିଲୋମିଟର) ଏବଂ ୟେଲାହାଙ୍କାରୁ ପେନୁକୋଣ୍ଡା (ପାଖାପାଖି ୧୨୦ କିଲୋମିଟର)ର ଯଥାକ୍ରମେ ଯାତ୍ରୀବାହୀ ଟ୍ରେନ ଓ ମେମୁ ସେବାକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଏହି ଦୁଇଟି ରେଳ ଲାଇନ ଦୋହରୀକରଣ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଯଥାକ୍ରମେ ୭୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଓ ୧୧୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ ରିଙ୍ଗ ରୋଡ ପ୍ରକଳ୍ପର ଦୁଇଟି ସେକ୍ସନର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ୨୨୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ବିକଶିତ ହେବ, ଯାହା ସହରରେ ଟ୍ରାଫିକ ସମସ୍ୟା କମାଇବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଭିନ୍ନ ସଡ଼କ ପ୍ରକଳ୍ପ: ଏନଏଚ-୪୮ର ନେଲାମଙ୍ଗଲା-ତୁମକୁର ସେକ୍ସନର ୬ ଲେନ; ଏନଏଚ-୭୩ର ପୁଞ୍ଜଲକଟ୍ଟେ-ଚାରମାଡ଼ି ସେକ୍ସନର ପ୍ରଶସ୍ତୀକରଣ; ଏନଏଚ-୬୯ର ଏକ ସେକ୍ସନର ଥଇଥାନ ଓ ବିକାଶ ଆଦି ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହିସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ମୋଟ ପାଖାପାଖି ୩୧୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଲ୍ଟି ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ସ ପାର୍କର ମଧ୍ୟ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ, ଯାହା କି ପାଖାପାଖି ୧୮୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରେ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁଠାରୁ ପ୍ରାୟ ୪୦ କିଲୋମିଟର ଦୂର ମୁଦ୍ଦାଲିଙ୍ଗନାହାଲ୍ଲିଠାରେ ବିକଶିତ ହୋଇଛି । ଏହା ପରିବହନ, ପରିଚାଳନା ଓ ବିଭିନ୍ନ ମାଲ ପରିବହନ ଖର୍ଚ୍ଚକୁ କମାଇବାରେ ସହାୟକ ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକର ସ୍କୁଲ ଅଫ ଇକୋନୋମିକ୍ସ (ବିଏଏସଇ) ୟୁନିଭର୍ସିଟିର ନୂଆ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ । ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନତା ଓ ବିକାଶ ପାଇଁ ଡକ୍ଟର ବି.ଆର. ଆମ୍ବେଦକରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟାନ୍ତମୂଳକ ଅବଦାନ ଏବଂ ତାଙ୍କର ୧୨୫ତମ ଜନ୍ମବାର୍ଷିକୀ ସ୍ମାରକ ପ୍ରତି ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ପୂର୍ବକ ୨୦୧୭ରେ ଏହି ଆବାସିକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇଥିଲା ।
ବିଏଏସଇ ୟୁନିଭର୍ସିଟିରେ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବେଳେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ୧୫୦ ‘ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବ’କୁ ସମର୍ପଣ କରିବେ, ଯାହା ସାରା କର୍ଣ୍ଣାଟକରେ ଥିବା ଶିଳ୍ପ ପ୍ରଶିକ୍ଷଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ (ଆଇଟିଆଇ)ଗୁଡ଼ିକର ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଅଦ୍ୱିତୀୟ ପଦକ୍ଷେପ ଅନେକ ଶିଳ୍ପ ସହଯୋଗୀଙ୍କ ସହାୟତାରେ ୪୬୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି । ଶିଳ୍ପର ୪.୦ ଶ୍ରମଶକ୍ତି ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏକ ଦକ୍ଷତାସମ୍ପନ୍ନ ଶ୍ରମବଳ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏଥିରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରହିଛି । ଏହିସବୁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ହବଗୁଡ଼ିକ ଏହାର ବିଭିନ୍ନ ଅଭିନବ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଜରିଆରେ, ନିଯୁକ୍ତି ଓ ଔଦ୍ୟୋଗିକତା ନିମନ୍ତେ ଆଇଟିଆଇ ସ୍ନାତକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିରେ ଉଚ୍ଚ ଦକ୍ଷତାସମ୍ପନ୍ନ ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ ବିପୁଳ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ ।
ଆଇଆଇଏସସି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେଣ୍ଟର ଫର ବ୍ରେନ ରିସର୍ଚ୍ଚ (ସିବିଆର)କୁ ଉଦଘାଟନ କରିବେ, ଯାହା ପାଇଁ ନିଜେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । କେନ୍ଦ୍ରଟି ଏକ ଗବେଷଣା ଅନୁଷ୍ଠାନ ଭାବେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ବୟସ-ସଂକ୍ରାନ୍ତ ମସ୍ତିଷ୍କ ସମସ୍ୟାର ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ପ୍ରମାଣଭିତ୍ତିକ ଜନସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଉନ୍ନତ ଗବେଷଣା ପରିଚାଳନା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୩୨ ଶଯ୍ୟାବିଶିଷ୍ଟ ବାଗଚି ପାର୍ଥସାରଥି ମଲ୍ଟିସ୍ପେସାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ । ଏହି ହସ୍ପିଟାଲ ଆଇଆଇଏସସି ବେଙ୍ଗାଲୁରୁ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ଏବଂ ଉକ୍ତ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନରେ ବିଜ୍ଞାନ, ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଓ ଭେଷଜ ବିଜ୍ଞାନକୁ ସମନ୍ୱିତ କରିବାରେ ସହାୟକ ହେବ । ଦେଶରେ ଏହା କ୍ଲିନିକାଲ ଗବେଷଣା ପାଇଁ ପ୍ରମୁଖ ଭାବେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବ ଏବଂ ଦେଶରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକରେ ସୁଧାର ପାଇଁ ସହାୟତା କରୁଥିବା ଅଭିନବ ସମାଧାନ ଅନୁସନ୍ଧାନର ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ ।
ମହିସୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମହିସୁରସ୍ଥିତ ମହାରାଜା କଲେଜ ପଡ଼ିଆରେ ଏକ ସାଧାରଣ ସଭାରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାଗନାହାଲ୍ଲି ରେଳଷ୍ଟେସନରେ ସବ-ଅର୍ବାନ ଟ୍ରାଫିକ ନିମନ୍ତେ କୋଚିଙ୍ଗ ଟର୍ମିନାଲର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ ଯାହା ୪୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ଖର୍ଚ୍ଚରେ ବିକଶିତ ହେବ । ଏହି କୋଚିଙ୍ଗ ଟର୍ମିନାଲରେ ଏକ ମେମୁ ସେଡ ମଧ୍ୟ ରହିବ ଏବଂ ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନର ମହିସୁର ୟାର୍ଡରେ ଭିଡ଼ କମାଇବ, ଅଧିକରୁ ଅଧିକ ମେମୁ ଟ୍ରେନ ସେବା ଚଳାଚଳ ପାଇଁ ସହାୟକ ହେବ ଏବଂ ମହିସୁରରୁ ଦୂରଗାମୀ ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳରେ ସହାୟକ ହେବ ଓ ଉକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳରେ ଉଭୟ ସଂଯୋଗ ଓ ପର୍ଯ୍ୟଟନରେ ସୁଧାର ଆଣିବ । ପ୍ରତିଦିନ ଯିବାଆସିବା କରୁଥିବା ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଲାଭଦାୟକ ହେବ ଏବଂ ଯେଉଁମାନେ ଦୂର ଗନ୍ତବ୍ୟସ୍ଥଳକୁ ଯାଉଛନ୍ତି ସେମାନେ ବି ଉପକୃତ ହୋଇପାରିବେ ।
କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚୁ୍ୟଟ ଅଫ ସ୍ପିଚ ଆଣ୍ଡ ହିୟରିଂ (ଏଆଇଆଇଏସଏଚ)ରେ ‘ସେଣ୍ଟର ଅଫ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଫର ପର୍ସନସ ୱିଥ କମୁ୍ୟନିକେସନ ଡିସଅର୍ଡର୍ସ’କୁ ରାଷ୍ଟ୍ର ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ । ଷ୍ଟେଟ-ଅଫ-ଆର୍ଟ ଲାବୋରେଟୋରି ସୁବିଧା ଏଠାରେ ରହିଛି ଏବଂ କହିବା, ଶୁଣିବା ଭଳି ସମସ୍ୟାରେ ଥିବା ଲୋକଙ୍କର ନିଦାନ, ମୂଲ୍ୟାୟନ ଓ ଥଇଥାନ ପାଇଁ ବିଭିନ୍ନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ରହିଛି ।
ଜୁନ ୨୧ରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ
୨୦୨୨ ଜୁନ ୨୧ରେ ଅଷ୍ଟମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ଅବସରରେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମହିସୁରସ୍ଥିତ ମହିସୁର ପ୍ୟାଲେସ ପଡ଼ିଆରେ ହେବାକୁ ଥିବା ଏକ ସାମୂହିକ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ହଜାର ହଜାର ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କ ସହ ସାମିଲ ହେବେ । ଅଷ୍ଟମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ ସହ ‘ଆଜାଦୀ କା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ’ର ସମନ୍ୱୟରେ ସାମୂହିକ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୭୫ଟି ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ସ୍ଥାନରେ ଏକସଙ୍ଗେ ଆୟୋଜିତ ହେବ, ଯାହାର ନେତୃତ୍ୱ ୭୫ କେନ୍ଦ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ନେବେ ଏବଂ ଏହି ସମୟରେ ମହିସୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବ । ବିଭିନ୍ନ ଶିକ୍ଷାନୁଷ୍ଠାନ, ସାମାଜିକ, ରାଜନୈତିକ, ସାଂସ୍କୃତିକ, ଧାର୍ମିକ, କର୍ପୋରେଟ ଓ ଅନ୍ୟ ସାମାଜିକ ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ ଏବଂ ଦେଶର କୋଟି କୋଟି ଲୋକ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ମହିସୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ (ଗାର୍ଡିଆନ ୟୋଗା ରିଙ୍ଗ)ର ଅଂଶବିଶେଷ, ଯାହା କି ୭୯ ରାଷ୍ଟ୍ର ଏବଂ ଆମେରିକାର ବିଭିନ୍ନ ସଂଗଠନ ଓ ବିଦେଶରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ମିଶନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସହଯୋଗୀ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ । ଏହା ଯୋଗର ଏକୀକୃତ ଶକ୍ତି ପ୍ରତିପାଦନ କରିବ, ଯାହା କି ଜାତୀୟ ସୀମାରେଖାଠାରୁ ଊଦ୍ଧ୍ୱର୍ରେ । ସୂର୍ଯ୍ୟ ଯେମିତି ପୂର୍ବରୁ ପଶ୍ଚିମ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଗତି କରୁଛି, ଠିକ ସେମିତି ଏହି ସାମୂହିକ ଯୋଗ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ, ଯଦି ପୃଥିବୀର କୌଣସି ଏକ ସ୍ଥାନରୁ ଦେଖାଯାଏ, ତା’ହେଲେ ଏହା ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ଘଟୁଥିବା ଭଳି ଜଣାପଡ଼ିବ, ଯାହା କି ‘ଏକ ସୂର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ପୃଥିବୀ’ର ଅବଧାରଣାକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରିବ । ଏହି ଅଭିନବ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ୨୦୨୨ ଜୁନ ୨୧ ତାରିଖରେ ଭାରତୀୟ ସମୟ ପୂର୍ବାହ୍ନ ୩ (ଫିଜିରୁ ପ୍ରସାରଣ)ରୁ ଆରମ୍ଭ ହୋଇ ରାତି ୧୦ଟା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ (ସାନ ଫ୍ରାନସିସ୍କୋ ଆମେରିକାରୁ ପ୍ରସାରଣ) ଡିଡି ଇଣ୍ଡିଆରେ ସିଧାପ୍ରସାରଣ ହେବ । କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶସ୍ୱରୂପ, ମହିସୁରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାରତୀୟ ସମୟ ସକାଳ ୬.୩୦ରୁ ଡିଡି ଇଣ୍ଡିଆରେ ସିଧା ପ୍ରସାରଣ ହେବ ।
୨୦୧୫ରୁ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ଜୁନ ୨୧ରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଯୋଗ ଦିବସ (ଆଇଡିୱାଇ) ପାଳିତ ହୋଇଆସୁଛି । ଚଳିତବର୍ଷର ଯୋଗ ଦିବସ ପାଇଁ ବିଷୟବସ୍ତୁ ‘ୟୋଗା ଫର ହୁ୍ୟମାନିଟି’ ରହିଛି । ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁ ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ କୋଭିଡ ମହାମାରୀ ବେଳେ ଯନ୍ତ୍ରଣା କମାଇବା ପାଇଁ ମାନବତାକୁ ଯୋଗ କିଭଳି କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି ।

Prime Minister's Office
PM to visit Karnataka on 20th and 21st June
PM to inaugurate and lay the foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth over Rs 27000 crore in Bengaluru
Foundation stone of Bengaluru Suburban Rail project, redevelopment of Bengaluru Cantt. and Yesvantpur Junction railway station, two sections of Bengaluru Ring Road project, multiple road upgradation projects and Multimodal Logistics Park at Bengaluru, to be laid
PM to dedicate to the Nation India’s first Air Conditioned Railway Station, 100 percent electrification of the Konkan railway line and other railway projects
PM to inaugurate the Centre for Brain Research and lay the foundation Stone for Bagchi Parthasarathy Multispeciality Hospital at IISc Bengaluru
New campus of Dr. B R Ambedkar School of Economics (BASE) University, Bengaluru to be inaugurated by PM
PM to also dedicate to the Nation 150 ‘Technology Hubs’ developed at a cost of about Rs 4600 crore
PM to lay the foundation stone of the Coaching terminal for sub-urban traffic at Naganahalli Railway Station in Mysuru
‘Centre of Excellence for persons with communication disorders’ at the AIISH Mysuru to be also dedicated to Nation
On the occasion of 8th International Day of Yoga, PM to participate in a Mass Yoga Demonstration at Mysore Palace ground, Mysuru
Along with PM's Yoga programme at Mysore, 75 Union Ministers to also participate in Mass Yoga demonstrations at 75 iconic locations across the country
Mass Yoga demonstrations will be organised by various Non governmental organisations also across the country, with participation of crores of people
PM’s Yoga programme at Mysuru will be part of an innovative programme- ‘Guardian Yoga Ring’- underlining the concept of ‘One Sun, One earth’
19 JUN 2022 12:57PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Karnataka on 20th and 21st June, 2022. At around 12:30 PM on 20th June, Prime Minister will visit Indian Institute of Science (IISc) Bengaluru, where he will inaugurate Centre for Brain Research (CBR) and will lay the foundation stone of Bagchi-Parthasarathy Multispeciality Hospital. At around 1:45 PM, he will visit Dr. B R Ambedkar School of Economics (BASE), Bengaluru, where he will inaugurate the new campus of BASE University and unveil the statue of Dr B. R. Ambedkar. He will also dedicate to the Nation 150 ‘Technology Hubs’ that have been developed by transforming Industrial Training Institutes (ITIs) in Karnataka. Thereafter, at around 2:45 PM, Prime Minister will reach Kommaghatta in Bengaluru, where he will inaugurate and lay the foundation stone of multiple rail and road infrastructure projects worth over Rs 27000 crore Then at around 5:30 PM, Prime Minister will attend a public function at Maharaja’s College Ground, Mysuru where he will lay the foundation stone of Coaching terminal at Naganahalli Railway Station and dedicate to the nation the ‘Centre of Excellence for persons with communication disorders’ at the All India Institute of Speech and Hearing (AIISH). Thereafter, at around 7 PM, Prime Minister will visit Sri Suttur Math, Mysuru and at around 7:45 PM, he will be visiting Sri Chamundeshwari Temple, Mysuru.
At around 06:30 AM on 21st June, Prime Minister will participate in a Mass Yoga Demonstration at Mysore Palace ground, on the occasion of 8th International Day of Yoga.
PM in Bengaluru
In a step towards enhancing mobility and boosting connectivity in Bengaluru, Prime Minister will lay the foundation stone of Bengaluru Suburban rail project (BSRP), which will connect Bengaluru city with its suburbs and satellite townships. The project, which is to be built at a cost of over Rs. 15,700 crore, envisages 4 corridors with a total route length of over 148 Kms. Prime Minister will also lay the foundation stone of redevelopment of Bengaluru Cantt. and Yesvantpur Junction railway station to be developed at a cost of around Rs 500 crore and Rs 375 crore respectively.
During the Programme, Prime Minister will dedicate to the Nation, India’s first Air Conditioned Railway Station - Sir M Visvesvaraya Railway Station at Baiyappanahalli, which is developed on the lines of a modern airport at a total cost of around Rs 315 crore. Prime Minister will also dedicate to the Nation the 100 percent electrification of the Konkan railway line (about 740 Kms) from Roha (Maharashtra) to Thokur (Karnataka) by flagging of Electric trains from Udupi, Madagaon and Ratnagiri. The electrification of Konkan railway line has been done at a cost of more than 1280 crore. Prime Minister will also dedicate to the Nation, two railway line doubling projects : Arsikere to Tumkuru (around 96 km) and Yelahanka to Penukonda (around 120 km) by flagging off passenger trains and MEMU service respectively. The two railway line doubling projects have been developed at a cost of more than Rs 750 crore and Rs 1100 crore respectively.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of two sections of the Bengaluru Ring Road project. The project to be developed at a cost of more than Rs 2280 crore will help reduce traffic congestion in the city. Prime Minister will also lay the foundation stone of various other road projects : six laning of Nelamangala-Tumkur section of NH-48; widening of Punjalkatte-Charmadi section of NH-73; rehabilitation and upgradation of a section of NH-69. The cumulative cost to be incurred in these projects is about Rs 3150 crore. Prime Minister will also lay the foundation stone of Multi Modal Logistics Park, which is being developed at Muddalinganahalli, about 40 km from Bengaluru at a cost of about Rs 1800 crore. It will help in lowering the transportation, handling and secondary freight costs.
Prime Minister will inaugurate the new campus of Dr. B R Ambedkar School of Economics (BASE) University, Bengaluru. The residential University was set up in 2017 in recognition of the exemplary contributions made by Dr. B.R Ambedkar in the development of Independent India and as a tribute to his memory on the occasion of his 125th birth anniversary.
During the Programme at BASE University, Prime Minister will also dedicate to the Nation 150 ‘Technology Hubs’ that have been developed by transforming the Industrial Training Institutes (ITIs) across Karnataka. This unique initiative developed at a cost of over Rs 4600 crore is supported by many Industry partners. It aims to create a skilled workforce to address Industry 4.0 manpower needs. These Technology Hubs, through its various innovative courses, will provide high skill training in cutting edge technology and improve opportunities for ITI graduates in employment and entrepreneurship.
At IISc Bengaluru, Prime Minister will inaugurate the Centre for Brain Research (CBR), the foundation stone of which was laid by Prime Minister himself. The Centre is developed as a one of its kind research facility and focuses on conducting vital research to provide evidence based public health interventions to manage age-related brain disorders. During the Programme, Prime Minister will also lay the Foundation Stone for 832 bedded Bagchi Parthasarathy Multispeciality Hospital. The Hospital will be developed in the campus of IISc Bengaluru and will help integrate science, engineering and medicine at the prestigious institute. It will provide major filip to clinical research in the country and will work towards finding innovative solutions that will help in improvement of healthcare services in the country.
PM in Mysuru
At a public function at Maharaja’s College Ground, Mysuru, Prime Minister will lay the foundation stone of the Coaching terminal for sub-urban traffic at Naganahalli Railway Station that will be developed at a cost of over Rs 480 crore. The Coaching terminal will also have a MEMU shed and will decongest the existing Mysuru Yard, facilitating running of more MEMU train services and long distance trains from Mysuru, improving both connectivity and tourism potential of the region. This will benefit the daily commuters as well as those travelling to long distance destinations.
During the programme, Prime Minister will also dedicate to the nation the ‘Centre of Excellence for persons with communication disorders’ at the All India Institute of Speech and Hearing (AIISH). It is equipped with state of the art laboratories and facilities for diagnosis, assessment and rehabilitation of persons with communication disorders.
PM’s programme on 21st June
On the occasion of 8th International Day of Yoga (IDY) on 21st June 2022, Prime Minister will participate along with thousands of participants in a Mass Yoga Demonstration at Mysore Palace ground, Mysuru. Integrating the Azadi Ka Amrit Mahotsav with celebrations of 8th IDY, Mass Yoga demonstrations will also be organised at 75 iconic locations across the country under the leadership of 75 Union Ministers, along with the Yoga Demonstration by the Prime Minister at Mysore. The Yoga demonstrations will also be held by various educational, social, political, cultural, religious, corporate and other civil society organisations and will be attended by crores of people across the country.
Prime Minister’s Yoga programme at Mysuru is also part of the novel programme ‘Guardian Yoga Ring’ which is a collaborative exercise between 79 countries and United Nations organisations along with Indian Missions abroad to illustrate Yoga's unifying power that surpasses National boundaries. As the sun apparently moves from the east to the west across the world, the Mass Yoga Demonstrations in the participating countries, if seen from any one point on Earth, will seem to be happening one after the other, almost in tandem, thus underlining the concept of ‘One Sun, One earth’. This innovative programme will be telecast live on DD India starting from 3 AM IST (telecast from Fiji) till 10 PM IST (telecast from San Francisco USA) on 21st, June 2022. As part of the programme, Prime Minister's programme in Mysuru will be telecast live on DD India from 06:30 AM IST.
Since 2015, the International Day of Yoga (IDY) is celebrated worldwide on 21st June every year. The theme for this year’s Yoga day is “Yoga for Humanity”. The theme portrays how Yoga served humanity in alleviating suffering during Covid Pandemic.