হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
দাঃ ভারতি প্রভিন পৱারনা অঙাং ওইরিঙৈ খোং হামথবনা মরম ওইদুনা অঙাং অমত্তা শিহন্দনবা পান্দম থম্লিবা ইন্তেন্সিফাইদ দাইরিয়া কন্ত্রোল ফোর্তনাইৎ - ২০২২ হৌদোকখ্রে
তোঙান-তোঙানবা গবর্নান্সকী থাক্তা অহেনবা শাফু পীনবা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা রেলি অমসুং মহৈলোইশঙদা চাংদম্নবগুম্বদা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরদগী শরুক য়াবনা হায়রিবা পান্দম অসি ফংবদা কান্নগনি – দাঃ ভারতি প্রভিন পৱার
13 JUN 2022 6:04PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী রাজ্যগী মন্ত্রী দাঃ ভারতি প্রভিন পৱারনা ঙসি মনিপুরগী হকশেল মন্ত্রী দাঃ সাপম রঞ্জন সিংহনা শরুক য়াবগা লোইননা ইন্তেন্সিফাইদ দাইরিয়া কন্ত্রোল ফোর্তনাইৎ (আই.দি.সি.এফ.) - ২০২২ হৌদোকখ্রে। আই.দি.সি.এফ. প্রোগ্রাম অসি রাজ্য/য়ূ.তি.শিংদা জুন ১৩দগী জুন ২৭ ফাওবা পাঙথোক্লি। আই.দি.সি.এফ.কী পান্দমদি অঙাং ওইরিঙৈ খোং হামথবনা মরম ওইদুনা অঙাং অমত্তা শিহন্দবা হায়সিনি।
থৌরম অসিদা ৱা ঙাংলদুনা রাজ্যগী মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি " ইকাইখুম্নজরিবা প্রধান মন্ত্রীনা লমজিংবীদুনা ভারত সরকারগী শীংথানিংঙাই ওইরবা থৌরাং কয়াগী মহৈ ওইনা, এস.আর.এস. – ২০১৯গী খ্বাইদগী নৌবা রিপোর্তকী মতুং ইন্না, অঙাং ওইনা শিবগী চাং অসি লৈবাক অসিদা ২০১৪গী মতুংদগীদি খম থেংনা হন্থরে। হায়রিবা চাং অসি ২০১৪দা অঙাং ১০০০ পোকপগী মনুংদা ৪৫ ওইরম্বদগী ২০১৯দা অঙাং ১০০০ পোকপদা ৩৫দা হন্থরকখি। অদুবু ঙসি ফাওবদা, খোং হামথবগা মরী লৈনবা লাইনা হায়বসিনা চহি মঙাগী মখাদা লৈবা অঙাংশিংনা শিবগী অচৌবা মরম অমা ওইরি", হায়বা মহাক্না মখা তাখি। দাঃ পৱারনা পনখি মদুদি "দিহাইদ্রেসন হায়বসি অঙাংশিংদা খোং হামথবগী খ্বাইদগী চাউবা মরম ওইরি অমসুং অতোপ্পা মরমশিংদা খোম্লাং পীথক্লিঙৈ মমাগী চীঞ্জাক হোংলকপদা ইন্নবা য়ানবা অঙাংগী মচীঞ্জাক হোংলকপসু য়াওরি; অঙাংশিংদা এন্তিবাইওতিক শীজিন্নবা, নৎত্রগা মমানা খোম্লাং পীথলিঙৈদা নত্রগা বেক্তিরিএল নৎত্রগা পেরাসাইতিক ইনফেক্সন মখল অমহেক্তা শীজিন্নবা।"
ঙাকথোকহৌনবা অমসুং থেংনহৌনবা পাম্বৈশিংগী মরু ওইবা পুথোক্লদুনা দাঃ পৱারনা হায়খি মদুদি "মন্ত্রালয় অসিনা পাঙথোকখিবা খ্বাইদগী নৌবা সর্ভে (এন.এফ.ঐচ.এস.-৫)কী মতুং ইন্না, খোং হামথরিবা চহি মঙাগী মখাদা লৈবা অঙাং ৬০.৬% খক্তবু ও.আর.এস. পীথক্লি অমসুং ৩০.৫% খক্তনা জিঙ্ক পীথক্লি। মসিনা তাক্লি মদুদি মমাশিংগী মরক্তা ভাপ তাহনবা ৱাৎলি হায়বনি।" মহাক্না মীয়াম ভাপ তাহন্নবা হোৎনবগী তঙাইফদবা লৈ হায়খি, মসিনা খোং হামথবনা মরম ওইদুনা অঙাং শিবগী চাং অসি নেম্না লৈহনবা ঙমগনি।
হায়রিবা অসিমক ফংবা ঙম্বনবগী পান্দমদা কেন্দ্র লৈঙাক্না লৌরিবা ফিরেপ অমসুং থৌদাংশিংবু পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি ইন্তেন্সিফাইদ দাইরিয়া কন্ত্রোল ফোর্তনাইৎ (আই.দি.সি.এফ.) অসি ২০১৪দগী হৌদুনা 'অঙাং ওইরিঙৈ মতমদা খোং হামথবনা মরম ওইদুনা শিবগী মশীং অসি জিরোদা পুরকপা' হায়বা পান্দম অসিদা পাঙথোক্লক্লি। খোং হামথবগী চাং অসি য়াম্না ৱাংবা মরম্না মসিগী ফোর্তনাইৎ অসি কালেন/মোন্সুন থাগী মনুং অসিদা অখন্ননা পাঙথোক্লি, মসিনা ঙাকথোক্নবা উপাইশিং অসি লৌখৎপা য়াগনি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি "তোঙান-তোঙানবা গবর্নান্সকী থাক্তা অহেনবা শাফু পীনবা মীয়াম ভাপ তাহন্নবা রেলি অমসুং মহৈলোইশঙ, রাজ্য অমসুং জিল্লাগী থাক্তা লুচিংবা অসিনচিংবা কয়ানা হৌদোকপা চাংদম্নবগুম্বা তোঙান-তোঙানবা সেক্তরদগী শরুক য়াবনা হায়রিবা পান্দম অসি ফংবদা কান্নগনি।" দাঃ পৱারনা হায়খি মদুদি খোঙ হামথবা হায়বসি অফবা ঈশিং থকপা, খোম্লাং পীথকপা/চান্নবা মচি ওইবা চীঞ্জাক পীজবা, খুৎ হাম্বা অসিনচিংবা লু নানবগী খোংথাংশিং লৌখৎপনা ঙাকথোকপা ঙমগনি। হায়রিবশিং অসিসু স্বছ ভারত মিসনগুম্বা খোংথাংগী থোংদা মরুওইবা তাক্লি। হায়রিবা অপীকপা লমচৎ হোংবগী খোংথাং অসিনা পীক্লিঙৈদা শিবগী চাং হন্থহনবদা ভারত্তা অদুক্কী মতীক মতেং পাংগনি, হায়না মহাক্না পনখি। আই.দি.সি.এফ. হায়বসিদা রাজ্য অমসুং য়ূ.তি.শিংদা খোং হামথবনা মরম ওইদুনা শিবা ঙাকথোক্নবা অমসুং থিংননবা অহকপা থৌরাংশিংগী পরিং অমা য়াওরি। হায়রিবা থৌরাংশিং অসিদা মরুওইনা দাইরিয়া মেনেজমেন্তকী এদভোকেসী কনখৎহনবা অমসুং মীয়াম ভাপ তাহন্নবা থবকশিং, দাইরিয়া কেস মেনেজমেন্ত মপাংগল কনখৎহন্নবা সর্ভিস প্রোভিজন, ও.আর.এস.-জিঙ্ক কোর্নরশিং হাংদোকপা, অঙাং চহি মঙাগী মখাদা লৈবা য়ুমশিংদা আশাশিংনা ও.আর.এস. পীবা অমসুং লু হানবা অমসুং সেনিতেসনগী মীয়াম ভাপ তাহন্নবা থবকশিং য়াওরি।
আই.দি.সি.এফ. থৌরাংগী মরুওইবা থবকশিংগী মরক্তা অমা ওইরিবদি আশা, এ.এন.এম. অমসুং অঙ্গনৱাদি ৱার্করশিংনা পায়খৎলিবা ফীল্দ ৱার্কশিং অসিনি। ফীল্দ ৱার্করশিংনা অঙাং চহি মঙাগী মখাদা লৈবা ইমুংশিংদা চৎলি অমসুং দাইরিয়া তৌবা মতমদা জিঙ্ক অমসুং ও.আর.এস. ময়োম পীবগী মতাংদা ভাপ তাহল্লি। মখোয়না লু নানবগী থবক, খোম্লাং পীথকপগী মতাং অমসুং ও.আর.এস. মতৌ করম্না শেমগনি হায়বগী মতাংদসু মমাশিংগী ওইবা মীয়ামগী মীফমশিংদা পাঙথোকই।
শ্রী রাজেশ ভুসন, সেক্রেতরী (হকশেল), মিস রোলি সিংহ, এদিসনেল সেক্রেতরী, শ্রী পি. অশোক বাবু, জোইন্ত সেক্রেতরী, কেন্দ্রগী হকশেল মন্ত্রালয়, শ্রী ভি. ভুম্লুন্মাং প্রিন্সিপাল সেক্রেতরী হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল, মনিপুর সরকার অমসুং রাজ্য/য়ু.তি.শিংদগী মকোক থোংবা ওফিসিএলশিংনা মীফম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Dr. Bharati Pravin Pawar launches Intensified Diarrhoea Control Fortnight – 2022 aimed at zero child deaths due to childhood diarrhoea
Multi-sectoral participation at various governance levels for better impacts like mass awareness generation, rallies, and competitions in schools will be beneficial in achieving this target- Dr. Bharati Pravin Pawar
13 JUN 2022 6:04PM by PIB Delhi
Union Minister of State for Health and Family Welfare, Dr Bharati Pravin Pawar today launched the Intensified Diarrhoea Control Fortnight (IDCF)-2022 in the presence of Dr. Sapam Ranjan Singh, Health Minister of Manipur. IDCF programme is being implemented from 13th June to 27th June, 2022 in the States/UTs. The goal of IDCF is to attain zero child deaths due to childhood diarrhoea.
Speaking on the occasion, Minister of State said that “as a result of the commendable efforts of Government of India led by Hon'ble Prime Minister, according to the latest report of SRS-2019, child mortality rate in the country has come down considerably since 2014. This rate has come down from 45 per 1000 live births in 2014 to 35 per 1000 live births in 2019. But even today, diseases related to diarrhoea continue to be a major cause of death in children under the age of five”, she added.
Dr. Pawar highlighted that “dehydration is the biggest cause of diarrhoea in children and other reasons include a change in the baby's diet to make up for a change in the mother's diet when breastfeeding; Use of antibiotics by the baby, or use by the mother while breastfeeding, or any type of bacterial or parasitic infection.”
Signifying the importance of prevention and mitigation methods, Dr. Pawar said that “According to the latest survey (NFHS-5) conducted by the Ministry, only 60.6% children under the age of five with diarrhoea were given ORS and only 30.5% were given zinc. This means that there is lack of awareness among mothers.” She stressed on more awareness campaigns so that the rate of child mortality due to diarrhoea can be brought down to the minimum level.
Noting the resolve and commitment of the Union Government towards this end, she stated that the Intensive Diarrhoea Control Fortnight (IDCF) is being organized since 2014 with an objective to 'bringing the number of deaths due to diarrhoea in childhood to zero'. In view of the high prevalence of diarrhoea, this fortnight is organized especially during summer/monsoon so that preventive measures can be taken. She further said that “a Multi-sectoral participation approach at various governance levels for better impacts like mass awareness generation, rallies, competitions in schools, State and District level launch by leaders etc. will be beneficial in achieving our target.” Dr. Pawar said that diarrhoea can be prevented through safe drinking water, breastfeeding/appropriate nutrition, hygiene and hygiene measures like hand-washing etc. This has also been emphasized through initiatives like Swachh Bharat Mission. These small behavioural changes have significantly helped India in reducing infant mortality rate, he noted.
IDCF consists of a set of activities to be implemented in an intensified manner for prevention and control of deaths due to dehydration from diarrhoea across all States & UTs. These activities mainly include intensification of advocacy & awareness generation activities for diarrhoea management, strengthening service provision for diarrhoea case management, establishment of ORS-Zinc corners, prepositioning of ORS by ASHA in households with under-five children and awareness generation activities for hygiene and sanitation.
One of the main activities under IDCF program has been the activities by field workers including ASHA, ANM and anganwadi workers. Field workers visit the homes of families with children below five years of age and provide counselling in case of diarrhoea for distribution of zinc and ORS sachets. They also promote sanitation practices, breastfeeding practices and advise on preparation method of ORS through group meetings among mothers.
Shri Rajesh Bhushan, Secretary (Health), Ms. Roli Singh, Additional Secretary, Shri P. Ashok Babu, Joint Secretary, Union health Ministry, Shri V. Vumlunmang Principal Secretary Health and Family Welfare, Govt. of Manipur, and senior officials from States/UTs were present in the meeting.