ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁନ ୧୨ରୁ ୨୦ମଧ୍ୟରେ ଏନସିପିସିଆର ପକ୍ଷରୁ ପାଳିତ ହେବ ଶିଶୁ ଶ୍ରମିକ ଉଚ୍ଛେଦ ସପ୍ତାହ
ଶ୍ରମିକଭାବେ ନିୟୋଜିତ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୭୫ଟି ସ୍ଥାନରେ ଶିଶୁମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନ କରାଯିବ
12 JUN 2022 11:02AM by PIB Bhubaneswar
ଜାତୀୟ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଆୟୋଗ (ଏନସିପିସିଆର) ଆସନ୍ତା୧୨ରୁ ୨୦ତାରିଖ ମଧ୍ୟରେ ଶିଶୁ ଶ୍ରମିକ ଉଚ୍ଛେଦ ସପ୍ତାହ ପାଳନ କରୁଛି । ଶିଶୁ ଶ୍ରମିକ ବିରୁଦ୍ଧରେ ବିଶ୍ୱବ୍ୟାପୀ ହେଉଥିବା ଅଭିଯାନ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସ୍ୱାଧୀନତାର ୭୫ତମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ଦେଶର ୭୫ଟି ବିଭିନ୍ନ ଜିଲ୍ଲାରେ ଶିଶୁ ଶ୍ରମିକ ସମସ୍ୟା ଓ ଏହାର ନିରାକରଣ ପ୍ରତି ଦୃଷ୍ଟି ଦେବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହା କରାଯାଉଛି ।
ଏହାକୁ ଦୃଷ୍ଟିରେ ରଖି ୧୨ରୁ ୨୦ଜୁନ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶରେ ୭୫ଟି ସ୍ଥାନରେ ଯେଉଁଠାରେ ଶିଶୁମାନେ ଶ୍ରମିକ ବା ରଦି ଓ ଅଟୋମୋବାଇଲ ବଜାରରେ କାର୍ଯ୍ୟରତ, ସେଠାରେ ଉଦ୍ଧାର କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବ । ରାଜ୍ୟ ଆୟୋଗ (ଏସସିପିସିଆର)ଭଳି କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଜିଲ୍ଲା କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ, ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ କମିଟି, ଡିଏଲଏସ, ଚାଇଲ୍ଡ ଲାଇନ, ପୁଲିସ/ଏସ୍‌ଜେପିୟୁ ଶ୍ରମ ବିଭାଗ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗୀ ଅଂଶୀଦାର ସେମାନଙ୍କୁ ଉଦ୍ଧାର କରିବେ ।
ଏହି ଉଦ୍ଧାର ଅଭିଯାନ ନିମନ୍ତେ ଆଭାସୀ ବୈଠକ, ଦୃଶ୍ୟସ୍ରାବ୍ୟ ସମ୍ମିଳନୀ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ, ଏସସିପିଆର ଅଧିକାରୀ, ଚାଇଲ୍ଡ ଲାଇନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହଯୋଗୀମାନଙ୍କ ସହ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି । ଏଥିରେ ଶିଶୁ ଶ୍ରମିକ ଉଚ୍ଛେଦ ସପ୍ତାହରେ କରାଯିବାକୁ ଥିବା ଉଚ୍ଛେଦ ଅଭିଯାନ ସମ୍ପର୍କରେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି । ୧୮ଟି ରାଜ୍ୟ ଓ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ୮୦୦ରୁ ଅଧିକ କର୍ମଚାରୀ ବୈଠକରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ ।
ବିଭିନ୍ନ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନଗତ ଦିଗକୁ ଧ୍ୟାନ ରଖି ଏନସିପିସିଆର ଶିଶୁମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଧାର ଓ ଉଦ୍ଧାର ପର କାର୍ଯ୍ୟକୁ ନେଇ ଏକ ଏସଓପି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛି ।
ଶିଶୁ ଶ୍ରମିକ ମକଦ୍ଦମାର ଶୀକାର ହେଉଥିବା ପିଲାମାନଙ୍କ ମାମଲାର ତଦନ୍ତ ଓ ପୁନର୍ବାସ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ବିଭିନ୍ନ ନିୟମାବଳୀକୁ ସରଳ କରିବା ପାଇଁ ଚେଷ୍ଟା କରାଯାଇଛି ।
ଏନସିପିସିଆର ବାଲ ସ୍ୱରାଜ ପୋର୍ଟାଲରେ ଆୟୋଗ ଶିଶୁଶ୍ରମିକ ଓ ସେମାନଙ୍କ ଉଦ୍ଧାର ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଏକ ପୁସ୍ତକ ଲିଙ୍କ ତିଆରି ଉଦ୍ୟମ ପ୍ରକ୍ରିୟା ମଧ୍ୟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି ।
ଜାତୀୟ ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଆୟୋଗ(ଏନସିପିସିଆର) ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ଏକ ବୈଧାନିକ ସଂସ୍ଥା ଯାହା ଶିଶୁ ଅଧିକାର ସୁରକ୍ଷା ଆୟୋଗ (ସିପିସିଆର) ଆଇନ ୨୦୦୫ର ଧାରା-୩ ଅଧୀନରେ ଶିଶୁ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାର ଓ ତତ୍‌ସଂଲଗ୍ନ ବିଷୟଗୁଡିକ ପାଇଁ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ସିପିସିଆର ଆଇନ ୨୦୦୫ଧାରା -୧୩(୧) ଅଧୀନରେ ଅବହେଳିତ ଶିଶୁମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଅଧିକାର ସମ୍ପର୍କରେ କୁହାଯାଇଛି । ଏହାଛଡା ଆୟୋଗ ଉପରେ ବାଳ ଅପରାଧ (ଯତ୍ନ ଓ ସୁରକ୍ଷା) ଆଇନ ୨୦୧୫, ମୁକ୍ତ ଓ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ଶିକ୍ଷା ଅଧିକାର ୨୦୦୯ ଓ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଯୌନ ଅପରାଧ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସୁରକ୍ଷା ଆଇନ ୨୦୧୨ର ନିରୀକ୍ଷଣ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ଷମତା ନ୍ୟସ୍ତ କରାଇଛି ।

Ministry of Women and Child Development
NCPCR To Celebrate Elimination of Child Labour Week During 12th To 20th June
To Conduct Rescue Operations at 75 Places Across the Country Where Children Are Involved in Labour Work
12 JUN 2022 11:02AM by PIB Delhi
National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) is celebrating Elimination of Child Labour Week in the honour of World Day Against Child Labour in the 75 places as part of the “75th anniversary celebrations of India’s independence – “Azadi ka Amrit Mahotsav” in different districts starting from 12th June to 20thJune, 2022 as a significance to pay attention to the problem of child labour and to find ways to eradicate it.
In this regard, rescue operations in 75 places where children are involved in labour work, in the scrap & automobile markets across the countryshall be conducted during 12th -20th June, 2022 with the help of authorities like State Commission (SCPCR), District authorities, Child Welfare Committee, DLSA, Child Line, Police/SJPU,Labour Department and other stakeholders.
For these rescue operations, Virtual meetings via video-conference were conducted with DMs, officials of SCPCRs, DLSAs, SJPUs, LabourDeptt., Childline & other Stakeholders to discuss the process of Rescue Operations to be taken by them during the Elimination of Child Labour Week.More than 800 officials from 18 States/UTs participated in the meetings.
The NCPCR has developed a draft SOP on the rescue and post-rescue of child labour incorporating all provisions of various children related Acts which are applicable in these cases. Endeavour has been made to simplify the understanding of the process laid down for inquiry and rehabilitation of children who are victim of child labour cases.
Also, the Commission is under the process of creating a separate link for child labour for their rescue and rehabilitation process in the Balswaraj Portal of the NCPCR.
National Commission for Protection of Child Rights (NCPCR) has been constituted by the Government of India, as a statutory body under section 3 of the Commissions for Protection of Child Rights (CPCR) Act, 2005 for dealing with the protection of child rights and related matters. Under section 13(1) of the Commissions for Protection of Child Rights (CPCR) Act, 2005, has provided certain functions to ensure that the rights of children are protected especially the most vulnerable and marginalized. In addition, the Commission has also been mandated to monitor the implementation of the Juvenile Justice (Care & Protection of Children) Act, 2015, Right of Children to Free & Compulsory Education (RTE) Act, 2009 and Prevention of Children from Sexual Offences Act, 2012.