ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ନବସାରୀ ଠାରେ ଏ. ଏମ. ନାଏକ ଚିକିତ୍ସା ସେବା କମ୍ଲେକ୍ସରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ମୂଳ ପାଠ
10 JUN 2022 4:16PM by PIB Bhubaneswar
ନମସ୍କାର!
ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୂପେନ୍ଦ୍ର ଭାଇ ପଟେଲ, ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ସାଂସଦ ମୋର ବରିଷ୍ଠ ସାଥୀ, ଶ୍ରୀମାନ ସି ଆର ପାଟିଲ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଗୁଜରାଟ ସରକାରଙ୍କ ଅନ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ମହୋଦୟ, ବିଧାୟକ, ନିରାଲୀ ମେମୋରିଆଲ ମେଡିକାଲ ଟ୍ରଷ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ଏବଂ ଚେୟାରମାନ ଶ୍ରୀ ଏ. ଏମ ନାଏକ ଜୀ, ଟ୍ରଷ୍ଟୀ ଶ୍ରୀ ଭାଇ ଜିଗ୍ନେଶ ନାୟକ ଜୀ, ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ସମସ୍ତ ମହାନୁଭବ, ମହିଳାମାନେ ଏବଂ ଭଦ୍ର ଲୋକମାନେ! ଆଜି ଆପଣ ପ୍ରଥମେ ଇଂରାଜୀରେ ଶୁଣିଲେ, ପରେ ଗୁଜରାଟୀ, ବର୍ତ୍ତମାନ ହିନ୍ଦୀ ଯେପରି ଛାଡ଼ି ନ ଯାଏ ତେବେ ମୁଁ ହିନ୍ଦୀରେ କହୁଛି ।
ମୋତେ କୁହାଯାଇଛି ଯେ କାଲି ଅନିଲ ଭାଇଙ୍କର ଜନ୍ମଦିନ ଥିଲା ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ବ୍ୟକ୍ତି ୮ଠ ବର୍ଷର ହୋଇଥାଏ ସେତେବେଳେ ସେ ଶହସ୍ର ଚନ୍ଦ୍ର ଦର୍ଶନର ଅବସର ହୋଇଥାଏ । ଡେରିରେ ହେଉ, ମୋ ତରଫରୁ ଅନିଲ ଭାଇଙ୍କୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା । ତାଙ୍କର ଉତ୍ତମ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ବହୁତ ଶୁଭ କାମନା ।
ଆଜି ନବସାରୀର ଭୂମିରୁ ଦକ୍ଷିଣ ଗୁଜରାଟର ଏହି ପୂରା କ୍ଷେତ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କ ସହଜ ଜୀବନଶୈଳୀ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଅନେକ ଯୋଜନାମାନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି । ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଆଧୁନିକ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଆଜି ଏଠାକାର ଭାଇ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ନୂଆ ସୁବିଧାମାନ ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି । କିଛି ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଏଠାରେ ପାଖରେ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଥିଲି, ମେଡିକାଲ କଲେଜର ଭୂମି ପୂଜନ ହୋଇଛି ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏଠାରେ ଆଧୁନିକ ହେଲଥ କେୟାର କମ୍ଲେକ୍ସ ଏବଂ ମଲ୍ଟି ସ୍ପେଶିଆଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲର ଲୋକାର୍ପଣ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି ।
ତିନି ବର୍ଷ ପୂର୍ବରୁ ଏଠାରେ କ୍ୟାନସର ହସ୍ପିଟାଲର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ମୋତେ ମିଳିଥିଲା । ମୁଁ ଶ୍ରୀ ଏ. ଏମ ନାଏକ ଜୀଙ୍କୁ, ନିରାଲୀ ଟ୍ରଷ୍ଟକୁ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ହୃଦୟରୁ ସାଧୁବାଦ ଦେଉଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ମୁଁ ସେହିଭଳି ଭାବରେ ଦେଖୁଛି ଯେ ଏହା ସେହି ନିରୀହଙ୍କ ପାଇଁ, ନିରାଲୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଭକ୍ତିଭରା ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅଟେ, ଯାହାକୁ ଆମେ ଅସମୟରେ ହଜାଇ ଦେଇଥିଲୁ ।
ଏ. ଏମ. ନାଏକ ଜୀ ଏବଂ ତାଙ୍କ ପରିବାର ଯେଉଁ କଷ୍ଟ ମଧ୍ୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଥିଲେ, ସେଭଳି ସମୟ ଅନ୍ୟ କୌଣସି ପରିବାରକୁ ଦେଖିବାକୁ ନ ପଡ଼ୁ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ପୁରା ପ୍ରୋଜେକ୍ଟରେ ଦେଖାଯାଉଛି । ଅନିଲ ଭାଇ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପିତୃ ଋଣ ମଧ୍ୟ ଶୁଝିଛନ୍ତି, ନିଜ ଗାଁର ମଧ୍ୟ ଋଣ ମଧ୍ୟ ଶୁଝିଛନ୍ତି ଏବଂ ନିଜ ସନ୍ତାନର ମଧ୍ୟ ଋଣ ଶୁଝିଛନ୍ତି । ନବସାରୀ ସହିତ ଆଖପାଖର ସମସ୍ତ ଜିଲ୍ଲାର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ଆଧୁନିକ ହସ୍ପିଟାଲକୁ ବହୁତ ସାହାଯ୍ୟ ମିଳିବ ।
ଏବଂ ଆହୁରି ଏକ ବଡ଼ ସେବା ମୁଁ ବୁଝିପାରୁଛି ଯେ ଏହା ପୁରା ଦେଶ ପାଇଁ ହେଉଛି ଏହାର ଏକ ସଂଦେଶ ଯେ ରାଜପଥର ଏକଦମ ନିକଟରେ ଲାଗି କି ରହିଛି ଏହି ହସ୍ପିଟାଲ ଏବଂ ରାଜପଥରେ ଯେଉଁ ଦୁର୍ଘଟଣା ହୋଇଥାଏ ସେଥିରେ ଫାଷ୍ଟ ଗୋଲ୍ଡେନ ଆୱାର ଜୀବନ ପାଇଁ ବହୁତ ଗୋଲ୍ଡେନ ପିରିୟଡ ହୋଇଥାଏ । ଏହି ହସ୍ପିଟାଲ ଏପରି ସ୍ଥାନରେ ଅଛି, ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ କି ଲୋକମାନେ ଅଧିକ ଆସନ୍ତୁ, ମୁଁ ଚାହୁଁନାହିଁ ଯେ ଦୁର୍ଘଟଣା ହେଉ, କିନ୍ତୁ ଯଦି ହେବ ତାହାହେଲେ ଏଠିକାର ଜୀବନ ବଂଚାଇବାର ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ନିକଟରେ ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି । ମୁଁ ହସ୍ପିଟାଲର ସମସ୍ତ ଡାକ୍ତରମାନଙ୍କୁ, ମେଡିକାଲ ଷ୍ଟାଫଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଶୁଭକାମନା ଦେଉଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗରିବଙ୍କ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ, ଗରିବଙ୍କ ଚିନ୍ତା କମ କରିବା ପାଇଁ, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା, ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ କରିବା ସେତିକି ଜରୁରୀ ଅଟେ, ଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉନ୍ନତମାନର କରିବା ପାଇଁ ଆମେ ଏକ ହୋଲିଷ୍ଟିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଉପରେ ଜୋର ଦେଇଛୁ । ଆମେ ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକୁ ଆଧୁନିକ କରିବାକୁ ପ୍ରୟାସ ତ କରିଛୁ । ଉନ୍ନତ ପୋଷଣ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଜୀବନ ଶୈଳୀ, ଏକ ପ୍ରକାରରେ ପ୍ରିଭେଣ୍ଟିଭ ହେଲଥ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ହୋଇଥିବା ଯେଉଁ ବ୍ୟବହାରିକ ବିଷୟ ଅଛି, ଯାହା ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକ ଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି, ସେହି ସମସ୍ତ ବିଷୟଗୁଡ଼ିକ ଉପରେ ଆମେ ବହୁତ ଜୋର ଦେଇଛୁ ।
ପ୍ରୟାସ ଏହା ରହିଛି ଯେ, ଗରିବଙ୍କୁ, ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କୁ ରୋଗରୁ ବଂଚାଇବା ଏବଂ ଚିକିତ୍ସାରେ ହେଉଥିବା ଖର୍ଚ୍ଚ ଅତି କମ ହେଉ । ବିଶେଷ ଭାବରେ ଶିଶୁ ଏବଂ ମାଆ ମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପାଇଁ ଯେଉଁ ପ୍ରୟାସ ହେଉଛି, ତାହାର ସ୍ପଷ୍ଟ ପରିଣାମ ଆଜି ଆମେ ଦେଖିପାରୁଛୁ । ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚରରେ ମଧ୍ୟ ଉନ୍ନତି ହୋଇପାରିଛି, ଏବଂ ହେଲଥ ଇଣ୍ଡିକେଟର୍ସ ମଧ୍ୟ ଲଗାତାର ଉନ୍ନତମାନର ହେଉଛି । ନିତି ଆୟୋଗର ତୃତୀୟ ସଷ୍ଟେନେବୁଲ ଡେଭଲପମେଣ୍ଟ ଗୋଲର ଇଣ୍ଡେକ୍ସରେ ଗୁଜରାଟ ଦେଶରେ ପ୍ରଥମ ସ୍ଥାନରେ ଆସିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଥିଲି, ସେହି ସମୟରେ ରାଜ୍ୟରେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସେବାଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗରିବଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେବା ପାଇଁ ଆମେ ଯେଉଁ ଅଭିଯାନ ଚଳାଇଥିଲୁ, ତାହାର ଅନୁଭବ ବର୍ତ୍ତମାନ ପୁରା ଦେଶର ଗରିବମାନଙ୍କ କାମରେ ଆସିପାରିଛି । ସେହି ସମୟରେ ଆମେ ସୁସ୍ଥ ଗୁଜରାଟ, ଉଜ୍ୱଳ ଗୁଜରାଟର ରୋଡମ୍ୟାପ କରିଥିଲୁ । ଗରିବଙ୍କୁ ଗମ୍ଭୀର ରୋଗରୁ ସେହି ସମୟରେ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁବିଧା ଦେବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଅମୃତ ଯୋଜନା, ଯାହାକୁ ସର୍ଟ ଫର୍ମରେ ମାଁ ଯୋଜନା ଭାବରେ ଜଣାଯାଇଥାଏ, ତାହା ଏହାର ପରିଣାମ ଥିଲା ।
ଏହି ଯୋଜନାର ଅନୁଭବଗୁଡ଼ିକ ଗରିବମାନଙ୍କୁ ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଥିବା ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେବା କରିବାର ଦାୟିତ୍ୱ ମିଳିଲା ସେତେବେଳେ ମୁଁ ଏହି ଯୋଜନାକୁ ନେଇ ଦେଶବାସୀଙ୍କ ନିକଟକୁ ଆସିଲି । ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗୁଜରାଟର ୪ଠ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଗରିବ ରୋଗୀ ମାଗଣା ଚିକିତ୍ସାର ସୁବିଧା ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆମର ମାଆ ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି, ଦଳିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ବଂଚିତ ହୁଅନ୍ତୁ, ଆଦିବାସୀ ସମାଜର ଆମର ସାଥୀ ହୁଅନ୍ତୁ, ଏଥିରୁ ଗରିବ ରୋଗୀଙ୍କର ୭ ହଜାର କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ସଂଚୟ ହୋଇଛି । ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗୁଜରାଟରେ ଗତ ବର୍ଷ ସାଢ଼େ ସାତ ହଜାର ହେଲଥ ଆଣ୍ଡ ୱିଲନେସ ସେଣ୍ଟର ମଧ୍ୟ, ଏଠାରେ ଏହା ଉପରେ କାମ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ୨ଠ ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ଅନେକ ନୂତନ ସ୍ଥାନ ହାସଲ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କୋଡ଼ିଏ ବର୍ଷରେ ଗୁଜରାଟରେ ସହରରୁ ନେଇ ଗ୍ରାମ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ହେଲଥ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପାଇଁ ଅଭୁତପୂର୍ବ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସ୍ତରରେ କାର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଛି, ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳରେ ହଜାର ହଜାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କ୍ଷେତ୍ର ତିଆରି ହୋଇଛି, ପ୍ରାଥମିକ ଚିକିତ୍ସା କେନ୍ଦ୍ର ତିଆରି ହୋଇଛି, ସହରାଞ୍ଚଳରେ ପାଖାପାଖି ୬ଠଠ ‘ଦୀନ ଦୟାଲ ଔଷଧାଳୟ’ ମଧ୍ୟ ତିଆରି ହୋଇଛି ।
ଗୁଜରାଟରେ ଆଜି ସରକାରୀ ଚିକିତ୍ସାଳୟରେ କର୍କଟ ଭଳି ରୋଗର ଉନ୍ନତ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତିର ସୁବିଧା ଅଛି । ଗୁଜରାଟ କ୍ୟାନସର ରିସର୍ଚ୍ଚ ଇନଷ୍ଟିଚୁଟର କ୍ଷମତା ୪୫ଠଠରୁ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୧ଠଠଠ ହୋଇଯାଇଛି । ଅହମଦାବାଦ ବ୍ୟତୀତ ଜାମନଗର, ଭାବନଗର, ରାଜକୋଟ ଏବଂ ବଡ଼ୋଦରା ଏଭଳି ଅନ୍ୟ କେତେକ ସହରରେ ମଧ୍ୟ କର୍କଟ ରୋଗର ଉପଚାରର ଆଧୁନିକ ସୁବିଧା ଉପଲବ୍ଧ ଅଛି ।
ଅହମଦାବାଦରେ କିଡନୀ ଇନଷ୍ଟିଚୁଟକୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରାଯାଉଛି । ତାହାର ବିସ୍ତାର କରାଯାଉଛି ଏବଂ ବହୁତ ଶୀଘ୍ର ଏହାର ଶଯ୍ୟା ଦୁଇଗୁଣ ହୋଇଯିବ । ଆଜି ଗୁଜରାଟରେ ଅନେକଗୁଡ଼ିଏ ଡାଏଲିସିସ କେନ୍ଦ୍ର, ହଜାର ହଜାର ରୋଗୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ଘର ନିକଟରେ ଡାଏଲିସିସର ସୁବିଧା ଦେଉଛି । ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ମଧ୍ୟ ପୁରା ଦେଶରେ ଡାଏଲିସିସକୁ ନେଇ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା, ଏଭଳି ରୋଗୀମାନଙ୍କୁ କିପରି ନିଜ ଘର ନିଟକରେ ସୁବିଧା ମିଳିବ, ଏଥିପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିବା, ଏହି ଅଭିଯାନ ବହୁତ ଶୀଘ୍ରତାର ସହ ଚାଲିଛି, ପୂର୍ବ ତୁଳନାରେ ଅନେକ ଗୁଣା । ଏହିଭଳି ଭାବରେ କିଡନୀର ରୋଗୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡାଏଲିସିସ ସେଣ୍ଟର ଆଜି ଉପଲବ୍ଧ ହୋଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟରେ ଆମର ସେବା କାଳ ମଧ୍ୟରେ ଆମର ସରକାର ଶିଶୁ ଏବଂ ମହିଳାମାନଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଥିଲି । ଚିରଞ୍ଜିବୀ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ପବ୍ଲିକ - ପ୍ରାଇଭେଟ ଭାଗିଦାରୀ ସୁନିଶ୍ଚିତ କର । ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ ଡେଲିଭରୀ, ସଂସ୍ଥାଗତ ଡେଲିଭରୀକୁ ଆମେ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବିସ୍ତାର କରିଥିଲୁ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରେ ତାହାର ବହୁତ ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳିଛି ।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଏହି ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ୧୪ ଲକ୍ଷ ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳାମାନେ ଏହି ଚିରଞ୍ଜିବୀ ଯୋଜନାରେ ଲାଭ ନେଇ ସାରିଛନ୍ତି । ଆମ ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ କିଛି ଅଧିକ କରିବାର ଭାବନା ଥିବା ଲୋକ ଅଟୁ, ମସ୍ତିଷ୍କରେ କିଛି ଜିନିଷ ରହିଥାଏ । ମୁଁ ଯେତେବେଳେ ଏଥିରେ ଥିଲି ସେତେବେଳେ ୧ଠ୮ର ସେବା ଆମେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲୁ । କିନ୍ତୁ ପରେ ଏହି ବିଷୟ ଆସିଲା ଯେ ୧ଠ୮ର ସେବାଗୁଡ଼ିକ ସେହି ଯେଉଁ ଗାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ ପୁରୁଣା ହୋଇଯାଇଛି ତାହାକୁ ବାହାର କରାଯାଉ, ସେତେବେଳେ ମୁଁ କହିଲି ଏମିତି କରନାହଁ, ୧ଠ୮ର ସେବା ପାଇଁ ଯେଉଁ ଗାଡ଼ି ସବୁ ରହିଛି କାରଣ ତାହା ଜରୁରୀକାଳୀନ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ହୋଇଥାଏ । ତାହା ପର୍ଫେକ୍ଟ ହେବା ଦରକାର, କ୍ୱିକ ରେସପନ୍ସ କରିବାର କ୍ଷମତା ତା’ ମଧ୍ୟରେ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ ।
କିନ୍ତୁ ଏଗୁଡ଼ିକ ଯେଉଁ ପୁରୁଣା ହୋଇ ଯାଇଥିବା ଗାଡ଼ିଗୁଡ଼ିକ ଅଛି, ତାହାକୁ ତୁରନ୍ତ ବାହାର କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ, ତାହାକୁ ଆମେ ନୂଆ ରୂପ ଦେଇଦେଇଛୁ, ଉନ୍ମୁକ୍ତ ଭାବରେ ଏବଂ ଆମେ ନିଶ୍ଚିତ କଲୁ ଯେ ତାହାର ପୁରା ଡିଜାଇନ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରାଯାଉ । ସେଥିରେ ସାୟରନର ଶବ୍ଦ ମଧ୍ୟ ବଡ଼ ମିଉଜିକାଲ କରି ଦିଆଯାଉ । ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମା ହସ୍ପିଟାଲରେ ଡେଲିଭରି ପରେ, ତିନି ଚାରିଦିନ ପରେ ନିଜ ଛୁଆକୁ ନେଇ ଯେତେବେଳେ ଘରକୁ ଯାଉଥିବେ ସେତେବେଳେ ବିଚାରୀକୁ ଅଟୋ ରିକ୍ସା ଖୋଜିବା... ଏହି ସବୁ ଅସୁବିଧା ରହୁଥିଲା । ଆମେ କହିଲୁ ଏହା ଯେଉଁ ୧ଠ୮ ପୁରୁଣା, ତାଙ୍କୁ ଖୁସିରେ ରହିବା ପାଇଁ ବଦଳାଇ ଦିଆଯାଉ ଏବଂ ସେହି ନବଜାତ ଶିଶୁକୁ ନେଇ ଯେତେବେଳେ ସେ ନିଜ ଘରକୁ ଯିବ, ସାୟରନ ସେହି ପ୍ରକାରରେ ବାଜିଥାଏ କି ପୁରା ଅଞ୍ଚଳକୁ ଜଣା ପଡ଼ିଯାଇଥାଏ ଯେ ଚାଲ ଭାଇ ଏହି ଛୁଆଟି ହସ୍ପିଟାଲରୁ ଘରକୁ ଆସିଗଲା, ପୁରା ଅଞ୍ଚଳ ତାହାର ସ୍ୱାଗତ କରିବା ପାଇଁ ଆସିଯାଇଥାଏ।
ଏହି ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହସର ଯୋଜନାରୁ ଆମେ ଏହା ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲୁ ଯେ ନବଜାତ ଶିଶୁଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟର ଘର ମଧ୍ୟ ଦେଖାରେଖା ହୋଇପାରୁ । ଏଥିରେ ଶିଶୁ ଏବଂ ମା’ମାନଙ୍କର ଜୀବନର ବଂଚାଇବାର ବିଶେଷ ଭାବରେ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରର ଘରମାନଙ୍କରେ ଖୁସି ଆଣିବାରେ ବହୁତ ସହଯୋଗ ମିଳିଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟର ‘ଚିରଞ୍ଜିବୀ’ ଏବଂ ‘ଉନ୍ମୁକ୍ତ ହସ’ର ଭାବନାକୁ କେନ୍ଦ୍ରରେ ଆସିବା ପରେ ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଏବଂ ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗତବର୍ଷ ଗୁଜରାଟର ୩ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଛି । ଏହି ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଖାତାରେ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଜମା କରାଯାଇଛି, ଯାହାକି ସେ ଗର୍ଭାବସ୍ଥାରେ ନିଜର ଖାଦ୍ୟପେୟ ଠିକ ଭାବରେ ରଖିପାରିବ । ମିଶନ ଇନ୍ଦ୍ରଧନୁଷ ଅନ୍ତର୍ଗତ ଗୁଜରାଟରେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶିଶୁଙ୍କୁ ଟିକାକରଣ କରାଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗତ ବର୍ଷ ଗୁଜରାଟରେ ଡାକ୍ତର ଏବଂ ପାରାମେଡିକ୍ସର ପାଠପଢ଼ା ଏବଂ ଟ୍ରେନିଂର ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଅଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି । ରାଜକୋଟରେ ଏମ୍ସ ଭଳି ବଡ଼ ସଂସ୍ଥାନ ତିଆରି ହେଉଛି । ମେଡିକାଲ କଲେଜର ସଂଖ୍ୟା ଆଜି ୩୦ରୁ ଅଧିକ ହୋଇସାରିଛି । ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟରେ ଏମବିବିଏସରେ କେବଳ ୧୧ଠଠ ସିଟ ଥିଲା । ଆଜି ଏହାକୁ ବଢ଼ାଯାଇ ପାଖାପାଖି ୬ଠଠଠ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଂଚାଇବାକୁ ହେବ । ପୋଷ୍ଟ ଗ୍ରାଜୁଏଟ ସିଟ ମଧ୍ୟ ପାଖାପାଖି ଆଠ ଶହରୁ ବୃଦ୍ଧି ଘଟି ୨ ହଜାରରୁ ଅଧିକ ହୋଇସାରିଚି । ଏହିଭଳି ଭାବରେ, ନର୍ସିଂ ଏବଂ ଫିଜିଓଥେରାପି ଭଳି ଅନ୍ୟ ମେଡିକାଲ ସେବା ପାଇଁ ମଧ୍ୟ କ୍ୱାଲିଫାଏଡ ଲୋକମାନଙ୍କର ସଂଖ୍ୟା ଅନେକ ଗୁଣ ବଢ଼ିଯାଇଛି ।
ସାଥୀମାନେ,
ଗୁଜରାଟର ଲୋକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ସେବା ଜୀବନର ଏକ ଲକ୍ଷ୍ୟ ଭଳି ଅଟେ । ଆମ ପାଖରେ ପୂଜ୍ୟ ବାପୁଙ୍କ ଭଳି ମହାପୁରୁଷଙ୍କ ପ୍ରେରଣା ଅଛି ଯିଏ ସେବାକୁ ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ କରି ଦେଇଛି, ଗୁଜରାଟର ଏହି ସ୍ୱପ୍ନ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଶକ୍ତିରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଅଟେ । ଏଠାରେ ସଫଳରୁ ସଫଳ ବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟ କାହାରି ନା କାହାରି ସେବାର କାମ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇ ରହିଥାନ୍ତି । ଯେପରି ଭାବରେ ଗୁଜରାଟର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ିବ, ଗୁଜରାଟର ଏହି ସେବା ଭାବ ମଧ୍ୟ ମିଳିବ । ଆମେ ଆଜି ଯେଉଁଠାରେ ପହଂଚିଛୁ, ତାହାଠାରୁ ଆହୁରି ଆଗକୁ ଯିବାକୁ ହେବ ।
ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ସେ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ହେଉ, ସେ ଶିକ୍ଷା ହେଉ, ସେ ଇନଫ୍ରାଷ୍ଟ୍ରକଚର ମାମଲା ହେଉ, ଆମେ ଭାରତକୁ ଆଧୁନିକ କରିବା ଦିଗରେ ନିରନ୍ତର ପ୍ରୟାସ କରୁଛୁ ଏବଂ ଏଥିରେ ସବକା ସାଥ - ସବକା ବିକାଶ, ସବକା ବିଶ୍ୱାସର ସହିତ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କଥା ହେଉଛି ସବକା ପ୍ରୟାସ । ଜନଭାଗିଦାରୀ ଯେତିକି ଅଧିକ ବଢ଼ିଥାଏ, ସେତିକି ଦେଶର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବଢ଼ାଇବାରେ ଗତି ଅଧିକ ହୋଇଥାଏ, ପରିଣାମ ମିଶ୍ର ମିଳିଥାଏ ଏବଂ ଯାହା ଚାହିଁଥାନ୍ତି ତାହା ଠାରୁ ଅଧିକ ଭଲ ପରିଣାମ ମିଳିଥାଏ ।
ଅନିଲ ଭାଇ, ତାଙ୍କ ପରିବାର ଟ୍ରଷ୍ଟ ମାଧ୍ୟମରେ ସବକା ପ୍ରୟାସର ଯେଉଁ ଆମର ସଂକଳ୍ପ ଅଛି, ପବ୍ଲିକ- ପ୍ରାଇଭେଟ- ପାର୍ଟନରସିପର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି, ସମାଜର ଜଣେ ଜଣେ ବ୍ୟକ୍ତିଙ୍କୁ ଯୋଡ଼ି ଚାଲିବାର ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ଅଛି, ସେଥିରେ ଏକ ମହତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ମୁଁ ତାଙ୍କର ପୁରା ପରିବାରକୁ ଅନେକ ଅନେକ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି ।
ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at A. M. Naik Healthcare Complex, Navsari, Gujarat
10 JUN 2022 4:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
The Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; MP from this region and my senior colleague Shri CR Patil, other Ministers of the Government of Gujarat present here, the MLAs, the Founder and Chairman of Nirali Memorial Medical Trust Shri A. M. Naik ji, Trustee Shri Bhai Jignesh Naik ji, all the dignitaries present here, ladies and gentlemen! Today you have heard a speech in English first, then in Gujarati. Now Hindi should not be left out. So, let me speak in Hindi.
I am told that yesterday was Anil Bhai's birthday and when a person turns 80, that is the occasion of Sahasra Chandradarshan. Well belated birthday wishes to Anil bhai from my side. I wish him good health.
Today various schemes related to Ease of Living have been launched for the people of the entire South Gujarat from the land of Navsari. Today the brothers and sisters here have got new facilities in the field of modern infrastructure related to health as well. A short while ago, I was here at an event nearby. The 'Bhoomi Pujan' of the medical college was held and now I have got the opportunity to inaugurate the modern Healthcare Complex and Multispeciality Hospital too.
I also got the opportunity to lay the foundation stone of Cancer Hospital here 3 years ago. My heartiest congratulations to Mr. AM Naik ji, the Nirali Trust and his family! And I see this project as a sentimental tribute to Nirali, the innocent little girl we lost untimely.
This project was conceptualized with the resolution that 'no family should go through the hardships faced by A.M. Naik ji and his family. In a way, Anil Bhai has repaid the debt of his father, of his village as well as of his child. The people of all the surrounding districts including Navsari will get a lot of benefit from this modern hospital.
And I believe this is a great service to the nation as this hospital is very close to the highway. And in case of the accidents that happen on the highway, the first hour is the golden period for saving a person's life. This hospital is located at a very crucial spot. Although we don't want people to come here, we don't want accidents to happen, but if it happens then this facility is available nearby and life can be saved. I also extend my best wishes to all the doctors and the medical staff of the hospital!
Friends,
It is equally important to modernize health services and to make it accessible to all for the empowerment of the poor and to make them stress-free. During the last 8 years, we have emphasized on a holistic approach to improve the health sector of the country. We have made efforts to modernize the treatment facilities, to improve nutrition and promote a healthy lifestyle. Basically we have tried to emphasize upon the behavioural aspect associated with preventive health care and these are the primary responsibilities of the government.
We are trying to ensure that the poor and the middle class can be saved from diseases and their cost of treatment is reduced. Today we are able to see the clear results of the efforts made especially for the better health of children and mothers. Today, the health infrastructure has improved in Gujarat, and the health indicators are also getting better. Gujarat has ranked first in the third edition of the Sustainable Development Goal Index of NITI Aayog.
Friends,
When I was the Chief Minister of Gujarat, the experiences of the campaigns we launched to take health services to every poor in the state are now being used to help the poor of the whole country. In that era, we had prepared a roadmap for a 'Swasth Gujarat, Ujjwal Gujarat'. The Mukhyamantri Amrutum Yojana, known as Maa Yojana in short, which provided free treatment facility up to Rs 2 lakh to the poor for serious illnesses, was the result of the same.
The experiences of this scheme have led to the Ayushman Bharat scheme, which ensures free treatment worth up to Rs 5 lakh to the poor. When I got the opportunity to serve as the Prime Minister, I brought this scheme to the countrymen. Under this scheme, more than 40 lakh poor patients of Gujarat have taken the facility of free treatment including a large number of women, Dalits, the poor, deprived as well as the tribal society. As a result, more than 7000 crore rupees have been saved by the poor patients. Last year under the Ayushman Bharat scheme, 7500 health and wellness centres were set up in Gujarat.
Friends,
In the last 20 years, the health sector of Gujarat has hit several new milestones. In these twenty years, unprecedented work has been done for health infrastructure in Gujarat. Work has been done at every level from cities to rural areas. Thousands of health centres and first aid centres were set up in rural areas. In urban areas, about 600 Deen Dayal Aushadhalayas were also built.
Government hospitals in Gujarat today have advanced treatment facilities for diseases like cancer. The capacity of Gujarat Cancer Research Institute has increased from 450 to 1000. Besides Ahmedabad, many other cities like Jamnagar, Bhavnagar, Rajkot, and Vadodara also have modern cancer treatment facilities.
Kidney Institute in Ahmedabad is being modernized and expanded. And soon the number of beds will double. Today numerous dialysis centers in Gujarat are providing dialysis facilities to thousands of patients near their homes.
The Government of India is also running campaigns to develop the infrastructure for dialysis in the entire country and trying to ensure that such patients get facilities near their homes. This campaign is going on at a much faster pace as compared to before. In this way dialysis centres have become available for kidney patients today.
Friends,
During our tenure in Gujarat, our government had given top priority to the health and nutrition of children and women. By ensuring Public-Private Partnership, the institutional delivery has been expanded under the Chiranjeevi Yojana and it has yielded commendable results in Gujarat.
So far 14 lakh pregnant women have taken the benefit of Chiranjeevi scheme. We are the people of Gujarat; so there are people who think of doing more and more. When I was here, we started the service of 108. But later it was suggested that the old vehicles that provided the 108 services should be removed. But I asked them not to do that. The vehicles for 108 services were meant for emergencies. So, these should be perfect and should have the power to respond quickly.
But we shouldn't remove these old vehicles immediately. We could revamp them. So, we decided to change the entire design. The sound of the siren was made musical. When the mother returned home with her child 3-4 days after the delivery in the hospital, she had to find an auto-rickshaw and face all these troubles. So, we decided to use the old 108 vehicles to drop the mothers. The sound of the sirens in old 108 vehicles were changed to a laughing child's voice so that when the mother would take that newborn baby to her house, the siren would let the whole locality know that mother had returned home from the hospital with the child. And, the entire locality could come to welcome the baby.
So with the Khilkhilahat scheme, we have also ensured that the health of the newborn is monitored at home as well. It has helped a lot in saving the lives of children and mothers, especially in bringing happiness to the homes of tribal families.
Friends,
After coming to the centre, the spirit of 'Chiranjeevi' and 'Khilkhilahat' of Gujarat has been expanded across the country under 'Mission Indradhanush' and 'Matru vandana' Yojana. Last year more than 3 lakh sisters of Gujarat were covered under Pradhan Mantri Matru vandana Yojana. Crores of rupees have been deposited directly in the account of these sisters, so that they could maintain their diet right during pregnancy. Lakhs of children in Gujarat have been vaccinated under Mission Indradhanush too.
Friends,
In the last few years, the facilities for education and training of doctors and paramedics have also increased a lot in Gujarat. A major institute like AIIMS is coming up in Rajkot. Today the number of medical colleges has exceeded 30. Earlier there were only 1100 MBBS seats in the state. Now they are about to reach almost 6000. Post graduate seats have also increased from about 800 to more than 2000. Similarly, the number of people qualified for other medical services like nursing and physiotherapy has also increased manifold.
Friends,
For the people of Gujarat, health and service are the goals of life. We get our inspiration from great men like Pujya Bapu who made service the strength of the country. This nature of Gujarat is still very much there. Here even the most successful persons are associated with some social service-related work. As the capability of Gujarat increases, its spirit of service will also increase. We have to go further than where we have reached today.
With this determination, whether it is health, education, or infrastructure, we are constantly striving towards modernizing India. In this endeavour, an important aspect is 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. The more people's participation increases, the pace of the country’s capability also becomes faster and the results are also obtained faster. In fact, we get even better results.
Anil Bhai and his family have made a very significant contribution to the resolution of 'Sabka Prayas', the resolution of public-private partnership as well as to the resolution of connecting every individual of the society. I extend my best wishes to his entire family.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.