Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at A. M. Naik Healthcare Complex, Navsari, Gujarat
10 JUN 2022 4:16PM by PIB Delhi
Namaskar!
The Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel; MP from this region and my senior colleague Shri CR Patil, other Ministers of the Government of Gujarat present here, the MLAs, the Founder and Chairman of Nirali Memorial Medical Trust Shri A. M. Naik ji, Trustee Shri Bhai Jignesh Naik ji, all the dignitaries present here, ladies and gentlemen! Today you have heard a speech in English first, then in Gujarati. Now Hindi should not be left out. So, let me speak in Hindi.
I am told that yesterday was Anil Bhai's birthday and when a person turns 80, that is the occasion of Sahasra Chandradarshan. Well belated birthday wishes to Anil bhai from my side. I wish him good health.
Today various schemes related to Ease of Living have been launched for the people of the entire South Gujarat from the land of Navsari. Today the brothers and sisters here have got new facilities in the field of modern infrastructure related to health as well. A short while ago, I was here at an event nearby. The 'Bhoomi Pujan' of the medical college was held and now I have got the opportunity to inaugurate the modern Healthcare Complex and Multispeciality Hospital too.
I also got the opportunity to lay the foundation stone of Cancer Hospital here 3 years ago. My heartiest congratulations to Mr. AM Naik ji, the Nirali Trust and his family! And I see this project as a sentimental tribute to Nirali, the innocent little girl we lost untimely.
This project was conceptualized with the resolution that 'no family should go through the hardships faced by A.M. Naik ji and his family. In a way, Anil Bhai has repaid the debt of his father, of his village as well as of his child. The people of all the surrounding districts including Navsari will get a lot of benefit from this modern hospital.
And I believe this is a great service to the nation as this hospital is very close to the highway. And in case of the accidents that happen on the highway, the first hour is the golden period for saving a person's life. This hospital is located at a very crucial spot. Although we don't want people to come here, we don't want accidents to happen, but if it happens then this facility is available nearby and life can be saved. I also extend my best wishes to all the doctors and the medical staff of the hospital!
Friends,
It is equally important to modernize health services and to make it accessible to all for the empowerment of the poor and to make them stress-free. During the last 8 years, we have emphasized on a holistic approach to improve the health sector of the country. We have made efforts to modernize the treatment facilities, to improve nutrition and promote a healthy lifestyle. Basically we have tried to emphasize upon the behavioural aspect associated with preventive health care and these are the primary responsibilities of the government.
We are trying to ensure that the poor and the middle class can be saved from diseases and their cost of treatment is reduced. Today we are able to see the clear results of the efforts made especially for the better health of children and mothers. Today, the health infrastructure has improved in Gujarat, and the health indicators are also getting better. Gujarat has ranked first in the third edition of the Sustainable Development Goal Index of NITI Aayog.
Friends,
When I was the Chief Minister of Gujarat, the experiences of the campaigns we launched to take health services to every poor in the state are now being used to help the poor of the whole country. In that era, we had prepared a roadmap for a 'Swasth Gujarat, Ujjwal Gujarat'. The Mukhyamantri Amrutum Yojana, known as Maa Yojana in short, which provided free treatment facility up to Rs 2 lakh to the poor for serious illnesses, was the result of the same.
The experiences of this scheme have led to the Ayushman Bharat scheme, which ensures free treatment worth up to Rs 5 lakh to the poor. When I got the opportunity to serve as the Prime Minister, I brought this scheme to the countrymen. Under this scheme, more than 40 lakh poor patients of Gujarat have taken the facility of free treatment including a large number of women, Dalits, the poor, deprived as well as the tribal society. As a result, more than 7000 crore rupees have been saved by the poor patients. Last year under the Ayushman Bharat scheme, 7500 health and wellness centres were set up in Gujarat.
Friends,
In the last 20 years, the health sector of Gujarat has hit several new milestones. In these twenty years, unprecedented work has been done for health infrastructure in Gujarat. Work has been done at every level from cities to rural areas. Thousands of health centres and first aid centres were set up in rural areas. In urban areas, about 600 Deen Dayal Aushadhalayas were also built.
Government hospitals in Gujarat today have advanced treatment facilities for diseases like cancer. The capacity of Gujarat Cancer Research Institute has increased from 450 to 1000. Besides Ahmedabad, many other cities like Jamnagar, Bhavnagar, Rajkot, and Vadodara also have modern cancer treatment facilities.
Kidney Institute in Ahmedabad is being modernized and expanded. And soon the number of beds will double. Today numerous dialysis centers in Gujarat are providing dialysis facilities to thousands of patients near their homes.
The Government of India is also running campaigns to develop the infrastructure for dialysis in the entire country and trying to ensure that such patients get facilities near their homes. This campaign is going on at a much faster pace as compared to before. In this way dialysis centres have become available for kidney patients today.
Friends,
During our tenure in Gujarat, our government had given top priority to the health and nutrition of children and women. By ensuring Public-Private Partnership, the institutional delivery has been expanded under the Chiranjeevi Yojana and it has yielded commendable results in Gujarat.
So far 14 lakh pregnant women have taken the benefit of Chiranjeevi scheme. We are the people of Gujarat; so there are people who think of doing more and more. When I was here, we started the service of 108. But later it was suggested that the old vehicles that provided the 108 services should be removed. But I asked them not to do that. The vehicles for 108 services were meant for emergencies. So, these should be perfect and should have the power to respond quickly.
But we shouldn't remove these old vehicles immediately. We could revamp them. So, we decided to change the entire design. The sound of the siren was made musical. When the mother returned home with her child 3-4 days after the delivery in the hospital, she had to find an auto-rickshaw and face all these troubles. So, we decided to use the old 108 vehicles to drop the mothers. The sound of the sirens in old 108 vehicles were changed to a laughing child's voice so that when the mother would take that newborn baby to her house, the siren would let the whole locality know that mother had returned home from the hospital with the child. And, the entire locality could come to welcome the baby.
So with the Khilkhilahat scheme, we have also ensured that the health of the newborn is monitored at home as well. It has helped a lot in saving the lives of children and mothers, especially in bringing happiness to the homes of tribal families.
Friends,
After coming to the centre, the spirit of 'Chiranjeevi' and 'Khilkhilahat' of Gujarat has been expanded across the country under 'Mission Indradhanush' and 'Matru vandana' Yojana. Last year more than 3 lakh sisters of Gujarat were covered under Pradhan Mantri Matru vandana Yojana. Crores of rupees have been deposited directly in the account of these sisters, so that they could maintain their diet right during pregnancy. Lakhs of children in Gujarat have been vaccinated under Mission Indradhanush too.
Friends,
In the last few years, the facilities for education and training of doctors and paramedics have also increased a lot in Gujarat. A major institute like AIIMS is coming up in Rajkot. Today the number of medical colleges has exceeded 30. Earlier there were only 1100 MBBS seats in the state. Now they are about to reach almost 6000. Post graduate seats have also increased from about 800 to more than 2000. Similarly, the number of people qualified for other medical services like nursing and physiotherapy has also increased manifold.
Friends,
For the people of Gujarat, health and service are the goals of life. We get our inspiration from great men like Pujya Bapu who made service the strength of the country. This nature of Gujarat is still very much there. Here even the most successful persons are associated with some social service-related work. As the capability of Gujarat increases, its spirit of service will also increase. We have to go further than where we have reached today.
With this determination, whether it is health, education, or infrastructure, we are constantly striving towards modernizing India. In this endeavour, an important aspect is 'Sabka Saath, Sabka Vikas, Sabka Vishwas and Sabka Prayas'. The more people's participation increases, the pace of the country’s capability also becomes faster and the results are also obtained faster. In fact, we get even better results.
Anil Bhai and his family have made a very significant contribution to the resolution of 'Sabka Prayas', the resolution of public-private partnership as well as to the resolution of connecting every individual of the society. I extend my best wishes to his entire family.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ নৱসাৰীৰ এ.এম নায়ক হেল্থকেয়াৰ কমপ্লেক্সত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
10 JUN 2022 4:16PM by PIB Guwahati
নমস্কাৰ!
গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰভাই পেটেল, একেঅঞ্চলৰ মোৰ জ্যেষ্ঠ সহকৰ্মী শ্ৰীমান চি.আৰ. পাটিল, গুজৰাট চৰকাৰৰ অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, নিৰালী মেম'ৰিয়েল মেডিকেল ট্ৰাষ্টৰ প্ৰতিষ্ঠাপক আৰু অধ্যক্ষ বিধায়ক, শ্ৰী এ.এম নায়েকজী, ট্ৰাষ্টী শ্ৰী ভাই জিগনেশ নায়েক জী, ইয়াত উপস্থিত সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোক! আজি, যদি আপুনি প্ৰথমে ইংৰাজীত শুনিছিল, তাৰ পিছত গুজৰাটীত, এতিয়া হিন্দীতো এৰিব কিয় লাগে? গতিকে আজি মই হিন্দীতে কওঁ।
মোক কোৱা হৈছিল যে কালি অনিল ভাইৰ জন্মদিন আছিল আৰু যেতিয়া এজন ব্যক্তিয়ে ৮০ বছৰ সম্পূৰ্ণ কৰে, এয়া সহস্ৰ চন্দ্ৰদৰ্শনৰ এক উপলক্ষ হৈ পৰে। পলমকৈ, মোৰ ফালৰ পৰা অনিল ভাইলৈ বহুতো শুভকামনা। তেওঁৰ সুস্বাস্থ্য কামনা কৰিছো।
আজি নৱসাৰীৰ পৰা দক্ষিণ গুজৰাটৰ এই সমগ্ৰ অঞ্চলৰ লোকসকলৰ বাবে জীৱন ধাৰণৰ সুচলতা সম্পৰ্কীয় বহুতো আঁচনি আৰম্ভ কৰা হৈছে। আধুনিক স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় আন্তঃগাঁথনিৰ ক্ষেত্ৰত, আজি ইয়াত থকা ভাই-ভনীসকলে নতুন সুবিধা লাভ কৰিছে। অলপ আগতে, মই ওচৰৰ এটা অনুষ্ঠানত ইয়াত আছিলো, চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ ভূমি পূজন হৈছে, আৰু এতিয়া মই ইয়াত আধুনিক হেল্থকেয়াৰ কমপ্লেক্স আৰু মাল্টিস্পেচিয়েলিটি হস্পিটেল উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাইছো।
মই তিনি বছৰ আগতে ইয়াত কৰ্কট চিকিৎসালয়ৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ সুযোগ পাইছিলো। মই শ্ৰী এ.এম নায়কজী, নিৰালী ট্ৰাষ্ট আৰু তেওঁৰ পৰিয়াললৈ আন্তৰিক সমবেদনা জ্ঞাপন কৰিছো। আৰু মই এই ধাৰণাটোক নিৰালীৰ প্ৰতি, নিৰীহসকলৰ প্ৰতি এক আৱেগিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি হিচাপে গণ্য কৰো, যাক আমি অকালতে হেৰুৱালোঁ।
এ.এম নায়কজী আৰু তেওঁৰ পৰিয়ালে যি কষ্টকৰ সময় পাৰ কৰিছিল, সেই কষ্টকৰ সময় যেন বাকী পৰিয়ালবোৰে অতিবাহিত কৰিব নালাগে, এই সংকল্পই এই সমগ্ৰ প্ৰকল্পটোত প্ৰতিফলিত হৈছে। অনিল ভাইয়েও এক প্ৰকাৰে পিতৃঋণ পৰিশোধ কৰিছে, তেওঁৰ গাওঁৰ ঋণ পৰিশোধ কৰিছে আৰু লগতে তেওঁৰ সন্তানৰ ঋণ পৰিশোধ কৰিছে। নৱসাৰীকে ধৰি চাৰিওফালৰ সকলো জিলাৰ মানুহে এই আধুনিক চিকিৎসালয়খনৰ পৰা যথেষ্ট সহায় কৰিব।
আৰু এটা অতি ডাঙৰ সেৱা, মই ভাবো, এইটো সমগ্ৰ দেশৰ বাবে এটা বাৰ্তা যে এই চিকিৎসালয়খন ৰাজপথৰ সম্পূৰ্ণ সংলগ্ন। আৰু ৰাজপথত সংঘটিত হোৱা দুৰ্ঘটনাবোৰৰ প্ৰথম সোণালী সময়ৰ জীৱনৰ বাবে অতি সোণালী সময় আছে। এই চিকিৎসালয়খন এনে ঠাইত আছে, আমি অধিক লোক অহাটো নিবিচাৰো, আমি দুৰ্ঘটনা ঘটিব নিবিচাৰো, কিন্তু যদি এনে হয়, তেন্তে ইয়াত জীৱন ৰক্ষাৰ সুবিধাও উপলব্ধ। মই চিকিৎসালয়ৰ সকলো চিকিৎসক, চিকিৎসা কৰ্মীলৈও শুভেচ্ছা জনাইছো!
বন্ধুসকল,
দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সৱলীকৰণৰ বাবে, দৰিদ্ৰলোকৰ চিন্তা হ্ৰাস কৰা, স্বাস্থ্য সেৱাৰ আধুনিকীকৰণ কৰা, ইয়াক সকলোৰে বাবে উপলব্ধ কৰাটো সমানে প্ৰয়োজনীয়। যোৱা আঠ বছৰত আমি দেশৰ স্বাস্থ্য খণ্ডৰ উন্নতিৰ বাবে এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আমি চিকিৎসা সুবিধাবোৰ আধুনিকীকৰণ কৰাৰ চেষ্টা কৰিছো, আমি উন্নত পুষ্টি, পৰিষ্কাৰ জীৱনশৈলী, এক প্ৰকাৰৰ প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো যাৰ সৈতে সম্পৰ্কিত এক প্ৰকাৰৰ প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্য হৈছে আচৰণগত বিষয়, যিবোৰ চৰকাৰৰ প্ৰাথমিক দায়িত্ব।
দৰিদ্ৰ, মধ্যবিত্ত শ্ৰেণীক ৰোগৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ প্ৰয়াস কৰা হৈছে আৰু চিকিৎসাৰ ব্যয় হ্ৰাস কৰা হৈছে। বিশেষকৈ শিশু আৰু মাতৃসকলৰ উন্নত স্বাস্থ্যৰ বাবে যি প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে, আমি আজি স্পষ্ট ফলাফল দেখিছোঁ। আজি গুজৰাটৰ স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিও উন্নত হৈছে আৰু স্বাস্থ্য সূচকবোৰো উন্নত হৈ আহিছে। নীতি আয়োগৰ তৃতীয় বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যৰ সূচীত, গুজৰাট দেশত প্ৰথম স্থানত আছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মই গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী আছিলোঁ, ৰাজ্যখনৰ স্বাস্থ্য সেৱাসমূহ প্ৰতিজন দৰিদ্ৰলোকলৈ লৈ যোৱাৰ বাবে আমি আৰম্ভ কৰা অভিযানৰ অভিজ্ঞতা এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ বাবে কামত আহি আছে। সেই সময়ছোৱাত, আমি এক স্বাস্থ্যৱান গুজৰাট, এক উজ্জ্বল গুজৰাটৰ বাবে এক ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰিছিলো। সেই সময়ত গুৰুতৰ ৰোগত আক্ৰান্ত দৰিদ্ৰ লোকসকলক ২ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া চিকিৎসা প্ৰদান কৰা মুখ্যমন্ত্ৰী অমৃতম যোজনা, যাক চমু ৰূপত মা যোজনা বুলি জনা যায়, ইয়াৰ ফলস্বৰূপে হৈছিল।
এই আঁচনিৰ অভিজ্ঞতাৰ ফলত আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ সৃষ্টি হৈছে যিয়ে দৰিদ্ৰ লোকসকলক ৫ লাখ টকালৈকে বিনামূলীয়া ব্যৱহাৰ নিশ্চিত কৰে, যেতিয়া মই প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে সেৱা আগবঢ়োৱাৰ কাম পাইছিলো, মই এই আঁচনিখন লৈ দেশবাসীৰ ওচৰলৈ আহিছিলো। এই আঁচনিৰ অধীনত, গুজৰাটৰ ৪০ লাখৰো অধিক দৰিদ্ৰ ৰোগীয়ে বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ সুবিধা লাভ কৰিছে। আমাৰ বহু সংখ্যক মাতৃ আৰু ভগ্নী, দলিত, বঞ্চিত, জনজাতীয় সমাজৰ আমাৰ সঙ্গী আছে, ই দৰিদ্ৰ ৰোগীসকলৰ বাবে ৭,০০০ কোটি টকাৰ অধিক ৰাহি কৰিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আঁচনিৰ অধীনত যোৱা বছৰ গুজৰাটত ৭,৫০০ স্বাস্থ্য আৰু সুস্থতা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছে, য'ত ইয়াৰ ওপৰত কাম কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
যোৱা ২০ বছৰত, গুজৰাটৰ স্বাস্থ্য খণ্ডই বহুতো নতুন মাইলৰ খুঁটি অৰ্জন কৰিছে। এই বিশ বছৰত, চহৰৰ পৰা গুজৰাটৰ গ্ৰাম্য অঞ্চললৈকে, স্বাস্থ্য আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব কাম কৰা হৈছে, প্ৰতিটো স্তৰত কাম কৰা হৈছে। গ্ৰাম্য অঞ্চলত হাজাৰ হাজাৰ স্বাস্থ্য কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, প্ৰাথমিক চিকিৎসা কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰা হৈছিল। চহৰাঞ্চলত প্ৰায় ৬০০ খন 'দীন দয়াল ঔষধালয়' নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল।
গুজৰাটত, চৰকাৰী চিকিৎসালয়সমূহে আজি কৰ্কট ৰোগৰ দৰে ৰোগৰ উন্নত চিকিৎসা প্ৰাপ্ত কৰিছে। গুজৰাট কৰ্কট গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠানৰ ক্ষমতা ৪৫০ ৰ পৰা ১০০০ লৈ বৃদ্ধি পাইছে৷ আহমেদাবাদৰ উপৰিও জামনগৰ, ভাৱনগৰ, ৰাজকোট আৰু বদোদৰাৰ দৰে আন বহুতো চহৰতো আধুনিক কৰ্কট ৰোগচিকিৎসাৰ সুবিধা উপলব্ধ ৷
আহমেদাবাদৰ বৃক্ক প্ৰতিষ্ঠানটো অধিক আধুনিকীকৰণ, সম্প্ৰসাৰিত কৰা হৈছে। আৰু সোনকালেই ইয়াৰ বিচনাৰ সংখ্যা দুগুণ কৰা হ'ব। আজি গুজৰাটৰ বহুতো ডায়েলাইচিছ কেন্দ্ৰই হাজাৰ হাজাৰ ৰোগীক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ ওচৰত ডায়েলাইচিছৰ সুবিধা প্ৰদান কৰি আছে।
ভাৰত চৰকাৰৰ হৈ, সমগ্ৰ দেশতে ডায়েলাইচিছ গ্ৰহণ কৰি, এনে ৰোগীসকলক তেওঁলোকৰ ঘৰৰ ওচৰত সুবিধা প্ৰদান কৰাৰ চেষ্টা কৰি আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা, এই অভিযান আগৰ তুলনাত বহুগুণে অতি দ্ৰুত গতিত চলিছে। এনেদৰে বৃক্কৰোগীসকলৰ বাবে ডায়েলাইচিছ কেন্দ্ৰ আজি উপলব্ধ হৈছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটত ইয়াৰ সেৱাৰ সময়ত, আমাৰ চৰকাৰে শিশু আৰু মহিলাৰ স্বাস্থ্য আৰু পুষ্টিক সৰ্বাধিক অগ্ৰাধিকাৰ দিছিল। চিৰঞ্জীৱী আঁচনিৰ অধীনত ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰীত্ব, প্ৰতিষ্ঠানগত বিতৰণ, প্ৰতিষ্ঠানগত বিতৰণ নিশ্চিত কৰি, আমি এক ব্যাপক সম্প্ৰসাৰণ প্ৰদান কৰিছো আৰু গুজৰাটত ইয়াৰ যথেষ্ট ভাল ফলাফল পোৱা গৈছে।
এতিয়ালৈকে, এই আঁচনিৰ অধীনত ১৪ লাখ গৰ্ভৱতী মহিলাই এই চিৰঞ্জীৱী আঁচনিৰ সুবিধা লৈছে৷ আমি গুজৰাটৰ লোক, সেয়েহে এনে কিছুমান লোক আছে যিয়ে সকলো বোৰ অধিক কৰাৰ কথা ভাবে, মনত কিছুমান কথা আছে৷ যেতিয়া মই ইয়াত আছিলো, আমি ১০৮ ৰ সেৱা আৰম্ভ কৰিছিলো। কিন্তু পিছত বিষয়টো সন্মুখলৈ আহিছিল যে পুৰণি হৈ পৰা ১০৮ খন গাড়ীৰ সেৱা আঁতৰ কৰিব লাগে। গতিকে মই কৈছিলো এইটো নকৰিব, যিবোৰ গাড়ী আছে ১০৮ সেৱা আগবঢ়াবলৈ আছে কিয়নো সেইবোৰ জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে, সেইবোৰ নিখুঁত হ'ব লাগে, তেওঁলোকৰ দ্ৰুত সঁহাৰি দিয়াৰ ক্ষমতা থাকিব লাগে।
কিন্তু এইবোৰ পুৰণি গাড়ী, সেইবোৰ তৎক্ষণাৎ আঁতৰ কৰাৰ প্ৰয়োজন নাই, আমি তেওঁলোকক এটা নতুন ৰূপ দিছো, আমি হাঁহি এটা মাৰিছো আৰু আমি ইয়াৰ সম্পূৰ্ণ ডিজাইন সলনি কৰাৰ সিদ্ধান্ত লৈছো। ইয়াত থকা চাইৰেনৰ শব্দটোও এটা ডাঙৰ সংগীত তৈয়াৰ কৰিব লাগে। আৰু যেতিয়া মাক প্ৰসৱৰ পিছত চিকিৎসালয়লৈ ঘৰলৈ গৈ আছে, তিনি-চাৰি দিনৰ পিছত, তাইৰ সন্তানক ঘৰলৈ লৈ গৈ, দৰিদ্ৰ মানুহজনে এখন অটো-ৰিক্সা বিচাৰিবলৈ গৈ আছে। এই সকলোবোৰ সমস্যা তাত আছিল। আমি কৈছিলো যে এই 108 বছৰীয়া, যিটো হাঁহিৰ বাবে সলনি কৰা হয় আৰু যেতিয়া তাই সেই নৱজাতক কেঁচুৱাটোৰ সৈতে তাইৰ ঘৰলৈ যায়, চাইৰেনটো এনেদৰে বাজে যে গোটেই মহল্লাই জানিব পাৰে যে চিকিৎসালয়ৰ পৰা ঘৰলৈ আহক, ভাই, শিশুটো চিকিৎসালয়ৰ পৰা ঘৰলৈ আহিছে, গোটেই মহল্লাতাই তাইক আদৰণি জনাবলৈ আহে।
সেয়েহে খিলখাহাট আঁচনিৰ দ্বাৰা, আমি নৱজাতক কেঁচুৱাটোৰ স্বাস্থ্য ঘৰতনিৰীক্ষণ কৰাটো নিশ্চিত কৰিছিলো। ই শিশু আৰু মাতৃসকলৰ জীৱন ৰক্ষা কৰাত যথেষ্ট সহায় কৰিছে, বিশেষকৈ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ ঘৰলৈ সুখ কঢ়িয়াই অনাত।
বন্ধুসকল,
কেন্দ্ৰলৈ অহাৰ পিছত মিছন ইন্দ্ৰধনুষ আৰু মৃতীবন্দনা আঁচনিৰ অধীনত গুজৰাটৰ 'চিৰঞ্জীৱী' আৰু 'হাস্যমুখৰ' মনোভাৱ সমগ্ৰ দেশতে বিস্তাৰিত হৈছে। গুজৰাটৰ ৩ লাখতকৈও অধিক ভগ্নীক যোৱা বছৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী মত্ৰীবন্দনা যোজনাৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে। এই ভগ্নীসকলৰ একাউণ্টত পোনপটীয়াকৈ কোটি কোটি টকা জমা কৰা হৈছে, যাতে তেওঁলোকে গৰ্ভধাৰণৰ সময়ত তেওঁলোকৰ খাদ্য সঠিকভাৱে ৰাখিব পাৰে। মিছন ইন্দ্ৰধনুষৰ অধীনত গুজৰাটত লাখ লাখ শিশুক টিকাকৰণ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
বিগত বছৰবোৰত, গুজৰাটত চিকিৎসক আৰু পেৰামেডিক্সৰ অধ্যয়ন আৰু প্ৰশিক্ষণৰ সুবিধাও যথেষ্ট বৃদ্ধি পাইছে। ৰাজকোটত এইমছসদৃশ এটা ডাঙৰ প্ৰতিষ্ঠান আহি আছে। চিকিৎসা মহাবিদ্যালয়ৰ সংখ্যা আজি ৩০ তকৈও অধিক হৈছে। ইয়াৰ আগতে, ৰাজ্যখনত মাত্ৰ ১১০০ খন এমবিবিএছ আসন আছিল। আজি, ই প্ৰায় ৬,০০০ ত উপনীত হ'বলৈ গৈ আছে। স্নাতকোত্তৰ আসনবোৰো প্ৰায় ৮০০ ৰ পৰা ২,০০০ তকৈ বৃদ্ধি হৈছে। একেদৰে, নাৰ্চিং আৰু ফিজিঅ'থেৰাপীৰ দৰে অন্যান্য চিকিৎসা সেৱাৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰা লোকৰ সংখ্যাও বহুগুণে বৃদ্ধি পাইছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ লোকসকলৰ বাবে স্বাস্থ্য আৰু সেৱা জীৱনৰ লক্ষ্যৰ দৰে। আমাৰ ওচৰত পুজ্য বাপুৰ দৰে মহাপুৰুষৰ অনুপ্ৰেৰণা আছে যিয়ে সেৱাক দেশৰ শক্তি কৰি তুলিছিল। গুজৰাটৰ এই প্ৰকৃতি আজিও শক্তিৰে ভৰি আছে। ইয়াত আনকি আটাইতকৈ সফল ব্যক্তিজনো কোনো বা আন সেৱাৰ কামৰ সৈতে সম্পৰ্কিত। গুজৰাটৰ শক্তি বৃদ্ধি হোৱাৰ লগে লগে গুজৰাটৰ সেৱাৰ এই অনুভূতিও বৃদ্ধি পাব। আমি আজি য'ত উপনীত হৈছো তাতকৈ অধিক আগুৱাই যাব লাগিব।
এই সংকল্পৰ সৈতে, সেয়া স্বাস্থ্য ই হওঁক, শিক্ষাই হওঁক, আন্তঃগাঁথনিৰ সমস্যাই হওঁক, আমি ভাৰতৰ আধুনিকীকৰণৰ দিশত নিৰন্তৰ চেষ্টা কৰি আছো আৰু সবকা সাথ-সবকা বিকাশ, সবকা বিশ্বাস, সবকা সৌস্ৱাসৰ এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ দিশ আছে। যিমানে জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি হয়, দেশৰ শক্তি বৃদ্ধিৰ গতি সিমানে দ্ৰুত হয়, ফলাফল যিমানে দ্ৰুততাৰে প্ৰাপ্ত হয় আৰু তেওঁলোকে বিচৰাতকৈ ফলাফল সিমানেই ভাল হয়।
অনিল ভাই, তেওঁৰ পৰিয়ালে বিশ্বাসৰ জৰিয়তে সকলোকে চেষ্টা কৰাৰ সংকল্প, ৰাজহুৱা-ব্যক্তিগত অংশীদাৰিত্বৰ সংকল্প, সমাজৰ প্ৰতিজন ব্যক্তিয়ে একেলগে খোজ কাঢ়িবলৈ সংকল্প লোৱাটো এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অৱদান। মই তেওঁৰ গোটেই পৰিয়ালটোক শুভকামনা জনাইছো।
বহু বহু ধন্যবাদ!