প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্সকী মন্ত্রালয়গী আইকোনিক ৱীক সেলেব্রেসন হৌদোকপদা প্রধান মন্ত্রীনা থমখিবা ৱারোল
06 JUN 2022 1:20PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐগা থবক তৌমিন্নরিবা, শ্রীমতি নির্মলা সিতারামন জি, শ্রী রাও ইন্দরজিত সিং, পঙ্কজ চৌধরী জী, শ্রী ভগৱত কৃষ্ণরাও কারদ জী, অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং, তিনবীরিবা ইবেম্মা অমসুং ইবুংঙোশিং!
হৌখিবা চহি কয়াদা, ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রালয়না মতম চানা চপ চাবা ৱারেপ লৌদুনা মখোয় মশাগী ওইবা লিগেসী অমা শেমখি, য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা খোংচৎ অমা চৎলকখি। নখোয় পুম্নমক মসিগী লিগেসী অসিগী শরুক অমনি। লৈবাক অসিগী মীচম প্রজাশিংগী পুনশিবু লাইহনববু ওইরো, নত্রগা লৈবাক অসিগী ইকোনোমী অসিবু ফগৎহনববু ওইরো, ঐখোয়গী মরুপ-মপাং কয়া অমনা হৌখিবা চহি ৭৫ অসিদা য়াম্না চাউবা কন্ত্রিব্যুশন তৌরমখি।
আইকোনিক ৱিক অসি, হৌখিবা মতমশিংদা অসিগুম্না হোৎনখিবা খুদিংমকপু অমুক হন্না নিংশিংবগী খুদোংচাবা অমনি। নিংতম্বগী অমৃতকাল অসিদা ঐখোয়গী হৌখিবা মতম কয়াদগী পুক্নিং থৌগত্তুনা হেন্না হেন্না চাওখৎনবা হোৎনবা হায়বসি, মসিগী মায়কৈদা য়াম্না ফবা খোংথাং অমনি। ঙসি লুপাগী য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইরবা খোংচৎ অদুবুসু মফম অসিদা উৎখ্রে, মসিগী খোংচৎ অসিগা মরি লৈনবা দিজিতেল একজিবিসনসু হৌখ্রে, অমসুং নিখাতম্বগী অমৃত মাহোতসবকীদমক্তা খৎথোক্লবা অনৌবা শেলয়েক অমসু থাদোকখ্রে।
মসিগী অনৌবা শেলয়েক অসিনা মীয়ামদা মতম পুম্বদা অমৃতকালগী পান্দমবু নিংশিংহনগনি, লৈবাক অসিগী চাওখৎনবগী লম্বিদা শরুক য়ানবগীদমক শৌগৎকনি। লাক্লিবা চেয়োল অসিদা অদোমগী দিপার্তমেন্ত অসিনা মখল মথেলগী প্রোগ্রাম শিনগদৌরি। মসিগী অফবা থবক অসিগা মরী লৈনবা দিপার্তমেন্ত অমসুং য়ুনিৎশিংদা ঐহাক্কী মায়কৈদগী য়াইফ পাউজেল পীরি।
মরুপশিং,
নিংতম্বগী অমৃত মহোৎসব অসি চহি ৭৫ খক‌তগী নত্তে, নিংতম্বা ভারতকী মঙ মঙখিবা নিংতম লান্মিশিংগী মঙশিং অদু সেলেব্রেত তৌবা, মঙশিং অদু মপুং ফাহনবা অমসুং মঙশিং অদুদা অনৌবা থৌগল হাপকৎপা অমসুং অনৌবা ৱাখললোনগা লোইননা মাং চৎপগী মীৎকুপনি। নিংতম্বগী লান অসিদা শরুক য়াবা মীওই খুদিংমক্না লান অসিবু অনৌবা মায়কৈ অমা পীখি অমসুং অনৌবা পাঙ্গল অমা হাপকৎখি।
কনাগুম্বনা সত্যাগ্রহগী লম্বিদা চৎখি, কনগুম্বনা কুৎলাই পায়বগী লম্বিদা চংশিনখি, কনাগুম্বনা মখোয়গী ৱাখললোনগী থাজবা অমসুং স্পিরিচুৱেলিতী খনখি, কনগুম্বনা ইন্তেলেক্চুএল ওইনা নিংতম্বগী লান অসিদা মখোয়গী কোলোমগী শক্তি শিজিন্নদুনা মৈরা চুখৎনবা হোৎনখি। কনাগুম্বনা কোর্ততা কেস শোক্নদুনা লৈবাক অসিবু নিংতম্নবা হোৎনবদা শরুক য়াখি। অদুনা লৈবাক অসিগী মীওই খুদিংমক্না নিংতম্বগী চহি ৭৫ শুবা কুমহৈ অসিদা মখোয়-মখোয়গী থাক্তা, অঙম-অঙম্বা মতেং পাংদুনা লৈবাক অসিগী চাওখৎপগী লম্বিদা মতেং পাংগদবনি।
নখোয়সু য়েংবিয়ু, করিগুম্বা ঐখোয়না লৈবাক অমা ওইনা য়েংলবদি, ভারতনা হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা তোঙান তোঙানবা হিরম কয়াদা লেপতনা অনৌ-অনৌবা খোংথাং কয়া পাইখত্তুনা লাক্লি। মসিগী মতম অসিদা নৌনা শরুক য়ারক্লিবা মীওই পুম্নমক্না, লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংগী লম্বিদা অনৌবা ঈনোৎ অমা হাপ্পীরি, লৈবাক অসিগী লায়রবা মীওই খুদিংমকপুসু চাউখৎনবা মতেং পাংলি।
স্বচ্ছ ভারত অভিয়ান্না লায়রবাশিংবু ইকাই-খুম্নবগা লোইননা মমল লৈনা হিংবগী তাঞ্জা অদু পীরি। পক্কাগী য়ুম, মৈ, গ্যাস, ঈশিং, শেল চংদনা লায়েংবগুম্বা ফংলিবা খুদোংচাবা কয়ানা ঐখোয়গী লায়রবাশিংনা মাই থাংগৎতুনা চৎপা ঙম্লি অমসুং ঐখোয়গী নাগরিকশিংগী মশানা মশাবু থাজবা অদুদা অনৌবা পাঙ্গল থৌনা হাপ্পীরি।
ফ্রী রেসন স্কীম অসিনা কোরোনা মতমদা লৈবাকচা করোর ৮০ হেনবগী অরাম খৌরাংবগী অকিবা অদু কোকহনখি। ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীশিং তংখাই অমা হেন্না মসিদা য়াওহনখি, হায়রিবশিং অসি ফোর্মেল সীস্তেমদগী ইন্থোক্তুনা থম্লবশিং অমসুং মিসন মোদতা লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা য়াওহনদবশিং অদুবুনি। অসিগুম্বা ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজনগী য়াম্না চাউরবা থবক অসি অসিগুম্বা য়াম্না তেনবা মতম অসিগী মনুংদা মালেম অসিগী মফম অমত্তদা থোকখিদ্রি। অমসুং খ্বাইদগী হেন্না ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীশিংগী মরক্তা মখোয়গী মঙলানশিং অদুবু মঙফাওনহন্নবা অনৌবা থৌনা অমা উবা ফংখি।
মরুপশিং,
পীপল সেন্ত্রিক গোবর্নেন্স অমসুং অফবা গোবর্নেন্স অসি নিংতম্লবা মতুং দিকেদ তরেতকী মতুংদা পুরকপা অসিগুম্বা য়াম্না চাউবা অওংবা অসিগী ময়াইদা লৈ। মতম অমদা লৈবাক অসিগী পোলিশিশিং অমসুং দিসিজনশিং অদু গোবর্নমেন্ত-সেন্ত্রিক ওইরম্মি। স্কীম অমগী খুদোংচাবা অমা লৌনবা সরকারদা তক্নবা হায়জবা হায়বসি মীচম প্রজাশিংগী মথৌদাং ওইরম্মি। অসিগুম্বা সীস্তেম অমদা, সরকার অমসুং এদমিনিস্ত্রেশন অনিমক অসিগী মথৌদাং অদু মাংথরে। হান্নদি লাইরবা মহৈরোই অমনা মহাক্কী লাইরিক-লাইশু তম্নবগীদমক্তা শেলগী ওইবা মতেং তঙাইফদনা মথৌ তাবনা মরম ওইরগা মহাক্কী ইমুং-মনুংশিং, মরী-মতাশিং নত্রগা মরুপশিংদগী নমদুনা মতেং লৌবগী মথৌ তারম্মি। সরকারগী স্কীমশিং অদুদা প্রোসেস কয়া অমা য়াওই অমসুং মহাক্না মদুগী মতেং ফংনবা হোৎনবা হায়বসি য়াম্না লুনা থোক্কনি অমসুং য়াম্না ৱাবা অমা ওইগনি ।
অসিগুম্না, করিগুম্বা এন্তরপ্রেনর নত্রগা বিজনেসমেন অমনা লোনগী মথৌ তাংরবদি, মহাকসু দিপার্তমেন্ত কয়া অমদা হঞ্জিন-হঞ্জিন্না চৎপগী মথৌ তাগনি অমসুং প্রোসিজর কয়া অমা তৌগনি। অনম্বা মতমদা মহাক্না ই-পাউ মপুং ফাদবনা মরম ওইরগা মন্ত্রালয়গী ৱেবসাইত অদু এক্সেস তৌবা ঙমদে। অসিগুম্বা থৌদোক অসিদা, মহৈরোই ওইগেরা নত্রগা বিজনেসমেন ওইগেরা, মহাক্না মহাক্কী মঙলান অদু ময়াই থিগাংদা থাদোক্লগনি অমসুং মদুবু মঙফাওনহন্নবা খোংথাং অমত্তা পাইখৎলরোই।
লৈবাক অসিনা মমাংদা গোবরমেন্ত-সেন্ত্রিক ওইবা গোবর্নেন্সকী অৱাবা কয়া মায়োক্নখি। অদুবু ঙসিদি ২১শুবা চহি চাগী ভারত অসিনা প্রপল-সেন্ত্রিক গোবর্নেন্সকী অপ্রোচ অসিগা লোইননা মাংদা চৎখৎলি। প্রজাশিংননি ঐখোববু মখোয়গী সার্বিসশিংগীদমক্তা মফম অসিদা ঐখোয়বু থাগৎলক্লিবা অসি। মরম অদুনা মতিক চাবা মীওই খুদিমক্তা য়ৌহন্নবা অমসুং মখোয়গীদমক্তা মপুং ফানা কান্নবা ফংহন্নবা, প্রজা মীয়ামদা শন্দোকপা হায়বসি ঐখোয়াগী খ্বাদগী মরু ওইবা থবক্নি অমসুং থৌদাংনি।
তোঙান-তোঙানবা মন্ত্রালয়শিংগী তোঙান-তোঙানবা ৱেবসাইতশিংদা চংদুনা য়েংবগী মহুত্তা, মহাক্কী প্রোব্লেমশিং অদুগী সোল্যুশনগীদমক্তা ভারত সরকারগী পোর্তল অমগী এক্সেস ফংবনা হেন্না ফগনি। ঙসি ‘জন সমর্থ’ পোর্তল অসি ৱাখলদা মসিগী পান্দম অসিগা লোইননা হৌদোকখিবনি। হৌজিক্তি ভারত সরকারগি ক্রেদিৎ লিঙ্ক তৌবা স্কীমশিং পুম্নমক অদু তোঙান-তোঙান মাইক্রো সাইতশিংদা ফংলরোই অদুবু মফম অমত্তদা ফংলগনি।
জন সমর্থ পোর্তল অসিনা মহৈরোইশিং, এন্ত্রপ্রেনরশিং, ত্রেদরশিং, বিজনেসমেনশিং অমসুং লৌমীশিংগী পুনশী অদু লাইহনবদা নত্তনা মখোয়গী মঙলানশিং অদুবু মঙফাওনহনবদা মতেং পাংগনি। হৌজিক্তি মহৈরোইশিংনা মখোয়দা খ্বাইদগী হেন্না কান্নগদবা সরকারগী শ্কীমশিং অদুগী মতাংদা ই-পাউশিং য়াম্না লাইনা ফংবা ঙম্লে। অসিগুম্না, ঐখোয়গী নহাশিংনা মখোয়না পাম্লিবা অসি মুদ্র লোনলা নত্রগা স্তার্ত-অপ ইন্দিয়া লোনলা হায়বদু মখোয়না কন্দোকপা ঙম্লগনি।
লৈবাক অসিগী নহাশিং অমসুং ময়াই-ওইরপ তৌবা ইমুংশিংনা এন্দ-তু-এন্দ দিলিভরিগীদমক্তা জন সমর্থকী মওংদা প্লেতফোর্ম অমা লৈরে। হেন্না লাইবা অমসুং য়ামদবা প্রোসিজরশিংগা লোইননা, লোনশীং লোনবগীদমক্তা মী হেন্না-হেন্না থোরকপা হায়বসি মঔশানি। মসিগী পোর্তল অসিনা মশানা মশাবু থবক পীজবা অমসুং বেনিফিসরীশিংদা সরকারগী স্কীমশিং অসিবু য়ৌহনবদা য়াম্না মরু ওইবা লৌগদৌরিবনি। ঐহাক্না মরু ওইনা লৈবাক অসিগী নহাশিংবু জন সমর্থ পোর্তলগীদমক্তা নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
ঙসিদি বেঙ্কিং সেক্তর অচৌ-অচৌবা মীওইশিংশু মসিগী থৌরম অসিদা শরুক বারি। নহাশিংনা লোনশিং লৌবদা হেন্না লাইনবা অমসুং জন সমর্থ পোর্তল অসিবু মাইপাকপা অমা ওইহন্নবা ঐহাক্না বেঙ্কর পুম্নমক্তা য়ারিবমখৈ মখোয়না মসিদা শরুক য়াবা অদু হেনগৎননবা হায়রি।
মরুপশিং,
করিগুম্বা রিফোর্ম অমগী পান্দম অসি ময়েক শেংলবদি অমসুং মদুবু থবক ওইনা পাইখৎপগী মতাংদা য়াম্না লুবা অমসুং মরু ওইবা ওইরবদি মদুগী অফবা ফল শোইদনা পুরক্কনি। হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা পুরকখিবা অওনবশিং অদুদা ৈখোয়গী লৈবাক অসিগী নহাশিংনা মখোয়গী মতিক অদু উৎথোক্নবা মখোয়দা হেন্না মরু ওইবা পীখি।
ঐখোয়গী নহাশিংনা য়াম্না লাইনা মখোয়গী অপাম্বা কমপনী হাংদোকপা ঙম্নবা, মখোয়গী এন্তরপ্রাইজশিং অদু য়াম্না লাইনা লিংখৎনবা অমসুং য়াম্না লাইনা চলাইনবা মসিগী মাইকৈদা হেন্না মরু ওইবা পীখ্রে। মরম অদুনা কমপআলিন্স ৩০,০০০দগীসু এন্না হন্থহন্দুনা, লো ১৫০০ হেন্না মুথৎতুনা , কমপনীজ এক্তকী প্রোভিজন ময়াম অমা দিক্রিমিনেলাইজ তৌদুনা, ঐখোয়না ভারতকী কমপনীশিংনা চাউখৎপদা নত্তনা অনৌবা অৱাংবা ফংনবা ঐখোয়না শোইদনবা হোৎনখি।
মরুপশিং,
অওনবা পুরকপগা লোইননা ঐখোয়না লাইথোকহনবদা মীৎয়েংশু থমখি। জি.এস.তি.না হৌজক্তি কেন্দ্র অমসুং রাজ্যশিংদা লৈরিবা তেক্সশিংগী ৱেব অদুগী মহুৎ শিনখ্রে। লৈবাক অসিনশু মসিগী লাইথোকহনবা অসিগী ফল অদুবুসু ুবা ফংলে। হৌজিক্তি থা খুদিংগী জি.এস.তি. কলেক্সন তৌবদা লুপা করোর লাখ অমা লানবা হায়বসি মহৌশাগী মতৌ ওইরক্লে। ঐখোয়না ই.এফ.পি.ও. রেজিস্ত্রেশনশিংগী মশিংদা লেপ্পা লৈতনা হেনগৎলকপসু উবা ফংলে।রিফোর্মশিং অমসুং সিমপ্লিফিকেশনদগী হে্নদোরক্তুনা ঐকোয়না হৌজিক্তি এসেসিবল সীস্তেম অমা শাগৎলি।
জি.ই.এম. পোর্তলনা মরম ওইরগা এন্তরপ্রেনরশিং অমসুং এন্তরপ্রাইজশিংগীদমক্তা মখোয়গী পোত্থোকশিং অদু সরকারদা য়োনবদা য়াম্না লাইহল্লে। মসিদসু লৈবগী মশিং অসি লুপা করোর লাখ অমা হেনখ্রে। ইনভেস্ত ইন্দিয়া পোর্তলদা লৈবাক অসিদা ইনভেস্তমেন্তকীদমক্তা ওইথোকপা য়াবশিংগা মরী লৈনবা ই-পাউশিং পুম্নমক লৈ।
ঙসি তোঙান-তোঙানবা ক্লিয়রেন্সশিংগীদমক্তা সিঙ্গল ৱিন্দো ক্লিয়রেন্স পোর্তল অমা লৈরে। মসিগী জন সমর্থ পোর্তল অসিনা লৈবাক অসিগী নহাশিং অমসুং স্তার্ত অপশিং য়াম্না কান্নহল্লগনি। ঙসি করিগুম্বা ঐখোয়না রিফোর্ম, সিমপজলিফিকেশন অমসুং ইজকা লোইননা মাং লোমদা চৎখৎলবদি, অনৌবা থাক্কী ফেসিলিতীশিং ফংবা ঙম্মি। মসি ঐখোয়না ঐখোয়গী লৈবাকচাশিংদা মতম অসিগী অনৌবা ফেসিলিতিশিং পীনবা, মখোয়গীদমক্তা নৌনা ওনবা অমসুং অনৌবা ফিরেপশিং মাইপাকপা ঙম্নবা হোৎনবা হায়বসি ঐখোয় পুম্নমক্কী থৌদাংনি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা, ঐখোয়না উৎথোকখ্রে মদুদি করিগুম্বা চারতনা করিগুম্বা খরা তৌনবগী অচেৎপা ফিরেপ লৈরবদি, মদুনা মালেম পুম্বগী ওইনা অনৌবা আশা অমা ওইরকই। ঙসিদি মালেম অসিনা ঐখোয়গী মাইকৈদা আশা অমগা লোইননা অমসুং থাজবা অমগা লোইননা য়েংলক্লি, হায়রিবা অসি অচৌবা কঞ্জুমর মার্কেত খক্তা নত্তনা মতিক লৈবা, অহোংবা পুরক্কদবা, ক্রিয়েতিব ওইবা অমসুং ইনোভেতিব পোইবা ইকোসীস্তেম অমা ওইনা য়েংলি। মালেম অসিগী অয়াম্বা শরুক অমনা মখোয়গী অৱাবশিং অদুবু কোকহনগনি হায়না থাজবা থম্লি। হায়রিবা অসি ওইথোকপা য়ারিবগী মরমদি ঐখোয়না হৌখিবা চহি নিপাল অসিদা ইচম চমজবা ভারতমচাশিংগী লৌশিংদা থাজবা থমখি। ঐখোয়না মীয়াম্বু গ্রোথতা ইন্তেলিজেন্ত পার্তিসিপেন্ত অমা ওইনা পুক্নিং থৌগৎলি।
ঐখোয়না লৈবাক অসিগী মীশিংদা মপুং ফানা থাজৈ মদুদি অফবা গোবর্নেন্সকীদমক্তা পুরক্কদবা তেক্নোলোজী অমহেক্তা ওইগেরা, লৈবাক অসিগী মীয়াম্না মদুবু লৌশিনগনি অমসুং থাগৎকনি। মীয়াম্না থাজবা অদুগী ফল অদু মালেম অসিগী খ্বাইদগী ফবা দিজিতেল ত্রান্সেক্সন প্লেতফোর্ম য়ু.পি.আই. হাববদি য়ুনিফাইদ পেমেন্ত ইন্তরফেজ অসিগী মওংদা মীয়ামগী মাংদা লৈরে। ঙসিদি স্ত্রীত ভেন্দরশিং অমসুং অথাপ্পা খুঙ্গংশিদা লৈবা লৈবাকচাশিংদগীনা সহরশিং লোকেলিতীশিংনা লুপা লাখ ১০-২০ ফাাওগী ত্রান্সেক্সনশিং য়াম্না কোম্না পাংথোক্লি।
ঐখোয়না ভারতকী নহাশিংগী মরক্তা ইন্নোভেশন অমসুং এন্ত্রপ্রেনরশীপকীদক্তা ফাওরিবা অনিংবা-অপাম্বা অদুদা ঐখোয়নসু য়াম্না থাজৈ। স্তার্ত-অপ ইন্দিয়াগী প্লেতফোর্ম অদু লৈবাক অসিগী নহাশিংগী মরক্তা ফুমজিন্দুনা লৈরিবা পুক্নিং-হকচাং লুপ্না ফাওরিবা অপাম্বা অনিংবা অদুগীদমক্তা লম্বি পীনবগীদমক্তা শেমখিবনি। ঙসিদি লৈবাক অসিদা চাউরাক্না স্তার্ত-অপ ৭০,০০০ মুক লৈরে অমসুং নুমিৎ খুদিংগী মসিদা অনৌবা মেম্বরশিং দর্জন কয়া অমা হাপচিল্লক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি লৈবাক অসিনা ফংবা ঙম্লিবা পুম্নমক অসিদা ইশানা ইশাবু থাজবা অমসুং ময়াম পুম্নমক্না হৌৎনরিবশিং অদুগী য়াম্না চাউরবা থৌদাং লৈ। লৈবাকচাশিংনা আত্মানির্ভর ভারত কেমপেনদগী, ভোকল ফোর লোকলগুম্বা কেমপেনশিংদগী পুক্নিংগী ঈথিলগা মরী লৈনবা মওংদা চুংশিন্নখ্রে। মসিদা নখোয় পুম্নমক্কী, ফাইনান্স অমসুং কোর্পোরেত এফিয়র্স মন্ত্রালয়না লৌরিবা থৌদাং অসি য়াম্না হেনগৎখ্রে। হৌজিক্তি ঐখোয়না স্কীমশিং অসিগী সেচুরেশন ফাওবা য়াম্না য়াংনা য়ৌবগী মথৌ তাই।
ঐখোয়না ফাইনান্সিয়েল ইনক্লুজনগী প্লেতফোর্মশিং শেমখ্রে, হৌজিক্তি ঐখোয়না মসি শিজিন্নবগী মতাংদা ময়ামদা খঙহনবা হেনগৎহনগদবনি। ভারতকীদমক্তা শেমখিবা ফাইনান্সিয়েল সোল্যুসনশিং অদু হৌজিক্তি মালেম অসিগী অতোপ্পা লৈবাক্কী নাগরিকশিংদসু মখোয়গী সোল্যুশন পীনবা মসিগী মতাংদা হোৎনগদবনি।
ঐখোয়গী বেঙ্ক, ঐখোয়গী করেন্সী অসি ইন্তর্নেস্নেল সপ্লাই চেনগী, ইন্তর্নেস্নেল ত্রেদকী য়াম্না পাক-চাউবা শরুক অমা করম্না ওইহনগনি, মসিগী মতাংদা মীৎয়েং চংবসু তঙাইফদে। নিংতম্বগী অমৃতকাল অসিদা হেন্না ফবা ফাইনান্সিয়েল অমসুং কোর্পোরেত গোবর্নেন্সপু নখোয়না লেপ্তনা থৌগৎকনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। ঙসিগী থৌরম অসিগীদমক্তা মফম ৭৫দা শরুক য়ারিবা ঐগা থবক তৌমিন্নরিবা ঐগী মরুপশিং মখোয় পুম্নমকপু য়াইফ পাউজেল পীরদুনা ঐহাক্না ঐগী স্পীচ অসিবু লোইশিনজরি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি!

Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of Iconic Week Celebrations of Ministry of Finance & Ministry of Corporate Affairs
06 JUN 2022 1:20PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Smt. Nirmala Sitharaman ji, Shri Rao Inderjit Singh, Pankaj Choudhary ji, Shri Bhagwat Krishnarao Karad ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Over the years, the Ministry of Finance and Ministry of Corporate Affairs have come a long way creating a legacy for themselves by taking the right decisions at the right time. All of you are a part of this legacy. Many colleagues have made a huge contribution in the last 75 years whether it is to make the life of the common people easier, or to strengthen the economy of the country.
This iconic week is an opportunity for every such colleague to vitalize every such effort of the past. This is a very good step if we can improve our efforts by taking inspiration from the past during the ‘Amrit Kaal’ of Independence. Today, the glorious journey of the rupee was also shown here, a digital exhibition acquainted with this journey also started, and new coins dedicated to the Amrit Mahotsav of independence were also issued.
These new coins will constantly remind the people of the country about the goals of ‘Amrit Kaal’ and inspire them to contribute to the development of the nation. Your department is going to organize many programs in the next one week. I convey my best wishes to all the departments and units involved in this virtuous work.
Friends,
This Amrit Mahotsav of independence is not just a celebration of 75 years, but celebrating, fulfilling and instilling a new potential to the dreams of our heroes of independence for independent India, who took part in the long struggle for independence; added a different dimension to this movement and intensified its energy. This is the moment to move forward with new resolutions.
Some adopted the path of Satyagraha, while some chose the path of armed struggle; some chose the path of faith and spirituality, while some used the power of their pen to awaken the flame of freedom intellectually. Someone tried to add vigor in the independence of the country by fighting the court cases. When we are celebrating 75 years of independence, it is the duty of every countryman to make a special contribution at his own level in the development of the nation.
As a nation, India has constantly taken new steps at different levels and tried to do novel things in the last eight years. The public participation over the period has given impetus to the development of the country, empowering the poorest of the poor citizens of the country.
The Swachh Bharat Abhiyan offered the poor to live with dignity. Facilities like pucca house, electricity, gas, water and free treatment not only increased the facilities, but also improved the dignity of our poor and instilled a new energy in the self-confidence of our citizens.
The free ration scheme eased the fear of hunger of more than 80 crore countrymen during the Corona period. We included more than half of the country's population, which was deprived of the formal system and was excluded from the country's development, on mission mode. Such a great work of financial inclusion has not happened anywhere in the world in such a short time. And most of all, we got to see a new courage among the people of the country to make their dreams come true.
Friends,
People-centric governance and good governance is at the center of such a big change that has come after seven decades of independence. There was a time when policies and decisions in our country were government-centric. It was the responsibility of the people to reach out to the government to take advantage of any scheme. In such a system, the responsibility of both the government and the administration was diminished. Earlier a poor student in need of financial help for studies was forced to take help from his family, relatives or friends. There were so many processes involved in government schemes that he would find it difficult and tiresome to avail of that help.
Similarly, if an entrepreneur or a businessman needed a loan, he too had to make rounds of many departments and go through many procedures. Often, he could not access the website of the ministry due to incomplete information. In such circumstances, whether it is a student or a businessman, he would give up his dreams in the middle and not take any steps to realize them.
The country has borne the brunt of government-centric governance in the past. But today the India of the 21st century has moved ahead with the approach of people-centric governance. It is the people who have sent us here for their service. Therefore, it is our top priority and responsibility that we reach out to the public, to reach every eligible person, and ensure full benefits for him.
Instead of going through different websites of different ministries, it is better that he has access to one portal of the Government of India for the solution of his problems. Today ‘Jan Samarth’ portal has been launched with this goal in mind. Now all the credit-linked schemes of the Government of India will not be available on different micro sites, but at one place.
The Jan Samarth portal will not only make the life of students, entrepreneurs, traders, businessmen and farmers easy, but will also help them in realizing their dreams. Now students will be able to easily get information about the government schemes which will benefit them the most. Similarly, our youth will be able to decide whether they want a Mudra loan or a Start-up India loan.
Now the youth and the middle-class people of the country have got a platform in the form of Jan Samarth for end-to-end delivery. With easier and minimum procedures, it is also natural that more and more people will come forward to take loans. This portal is going to play an important role in increasing self-employment and taking the government schemes to all the beneficiaries. I especially congratulate the youth of the country for the Jan Samarth portal.
Today the bigwigs of the banking sector are also present in this program. I urge all the bankers to increase their participation as much as possible to make it easier for the youth to get loans and to make the Jan Samarth portal a success.
Friends,
If the goal of any reform is clear and there is seriousness about its implementation, then its good results are sure to come. In the reforms undertaken in the last eight years, great priority has also been given to the youth of our country to showcase their potential.
Greater emphasis has been laid so that our youth can easily open the company of their choice, set up their enterprises easily and run them easily. Therefore, by reducing more than 30,000 compliances, abolishing more than 1500 laws, decriminalizing many provisions of the Companies Act, we have ensured that the companies of India not only grow but achieve new heights.
Friends,
Along with reforms we have also focused on simplification. GST has now replaced the web of many taxes at the Centre and the states. The country is also witnessing the result of this simplification. Now it has become normal for GST collection to cross one lakh crore rupees every month. We are also seeing a steady increase in the number of EPFO registrations. Moving beyond reforms and simplification, we are now building an accessible system.
It has become very easy for entrepreneurs and enterprises to sell their products to the government due to the GeM portal. In this also, the purchase figure is crossing one lakh crore rupees. The Invest India portal has all the information regarding the possibilities for investment in the country.
Today there is a single window clearance portal for various types of clearances. This Jan Samarth portal is also going to help the youth and the start ups of the country a lot. Today if we move forward with the power of reform, simplification and ease, then a new level of facilities is attained. It is the responsibility of all of us to provide modern facilities to all the countrymen, make new efforts for them, and realize new resolutions.
Friends,
In the last eight years, we have demonstrated that if India is determined to do something, then it becomes a new hope for the whole world. Today the world is looking towards us with hope and expectations, not just as a big consumer market, but as a capable, game changer, creative and innovative ecosystem. A large part of the world expects India to solve its problems. This is being possible because we have trusted the wisdom of the common Indian in the last eight years. We encouraged the people as intelligent participants in growth.
We have full faith in the people of the country that whatever technology will be brought for good governance, it will be accepted and appreciated by the people of the country. The result of this public trust is in front of everyone in the form of the world's best digital transaction platform UPI i.e. Unified Payment Interface. Today, the street vendors and the countrymen in far-flung villages to the localities of cities are easily doing transactions ranging from Rs 10-20 to lakhs of rupees.
We also had great faith in the passion for innovation and entrepreneurship among the youth of India. The platform of Start-up India was created to give way to this hidden passion among the youth of the country. Today there are about 70,000 start-ups in the country and every day dozens of new members are being added to it.
Friends,
Self-motivation and everyone’s efforts have played a big role in what the country is achieving today. The countrymen have become emotionally attached to campaigns like AtmaNirbhar Bharat and Vocal for Local. As a result, the role of the Ministry of Finance and Ministry of Corporate Affairs has also increased a lot. Now we have to reach the saturation of schemes faster.
We have prepared platforms for financial inclusion, now we have to increase awareness about their use. Efforts should now be made so that the financial solutions, which have been prepared for India, should now give solutions to the citizens of other countries of the world.
It is also important to focus on how our banks can become a wider part of international trade and currency international supply chain. I am sure that you will continue to encourage better financial and corporate governance during the ‘Amrit Kaal’ of independence. I end my speech by wishing many good wishes to all the colleagues present at 75 places for this program.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.