Prime Minister's Office
English rendering of PM's speech at inauguration of Iconic Week Celebrations of Ministry of Finance & Ministry of Corporate Affairs
06 JUN 2022 1:20PM by PIB Delhi
My colleagues in the Union Cabinet Smt. Nirmala Sitharaman ji, Shri Rao Inderjit Singh, Pankaj Choudhary ji, Shri Bhagwat Krishnarao Karad ji, other dignitaries, ladies and gentlemen!
Over the years, the Ministry of Finance and Ministry of Corporate Affairs have come a long way creating a legacy for themselves by taking the right decisions at the right time. All of you are a part of this legacy. Many colleagues have made a huge contribution in the last 75 years whether it is to make the life of the common people easier, or to strengthen the economy of the country.
This iconic week is an opportunity for every such colleague to vitalize every such effort of the past. This is a very good step if we can improve our efforts by taking inspiration from the past during the ‘Amrit Kaal’ of Independence. Today, the glorious journey of the rupee was also shown here, a digital exhibition acquainted with this journey also started, and new coins dedicated to the Amrit Mahotsav of independence were also issued.
These new coins will constantly remind the people of the country about the goals of ‘Amrit Kaal’ and inspire them to contribute to the development of the nation. Your department is going to organize many programs in the next one week. I convey my best wishes to all the departments and units involved in this virtuous work.
Friends,
This Amrit Mahotsav of independence is not just a celebration of 75 years, but celebrating, fulfilling and instilling a new potential to the dreams of our heroes of independence for independent India, who took part in the long struggle for independence; added a different dimension to this movement and intensified its energy. This is the moment to move forward with new resolutions.
Some adopted the path of Satyagraha, while some chose the path of armed struggle; some chose the path of faith and spirituality, while some used the power of their pen to awaken the flame of freedom intellectually. Someone tried to add vigor in the independence of the country by fighting the court cases. When we are celebrating 75 years of independence, it is the duty of every countryman to make a special contribution at his own level in the development of the nation.
As a nation, India has constantly taken new steps at different levels and tried to do novel things in the last eight years. The public participation over the period has given impetus to the development of the country, empowering the poorest of the poor citizens of the country.
The Swachh Bharat Abhiyan offered the poor to live with dignity. Facilities like pucca house, electricity, gas, water and free treatment not only increased the facilities, but also improved the dignity of our poor and instilled a new energy in the self-confidence of our citizens.
The free ration scheme eased the fear of hunger of more than 80 crore countrymen during the Corona period. We included more than half of the country's population, which was deprived of the formal system and was excluded from the country's development, on mission mode. Such a great work of financial inclusion has not happened anywhere in the world in such a short time. And most of all, we got to see a new courage among the people of the country to make their dreams come true.
Friends,
People-centric governance and good governance is at the center of such a big change that has come after seven decades of independence. There was a time when policies and decisions in our country were government-centric. It was the responsibility of the people to reach out to the government to take advantage of any scheme. In such a system, the responsibility of both the government and the administration was diminished. Earlier a poor student in need of financial help for studies was forced to take help from his family, relatives or friends. There were so many processes involved in government schemes that he would find it difficult and tiresome to avail of that help.
Similarly, if an entrepreneur or a businessman needed a loan, he too had to make rounds of many departments and go through many procedures. Often, he could not access the website of the ministry due to incomplete information. In such circumstances, whether it is a student or a businessman, he would give up his dreams in the middle and not take any steps to realize them.
The country has borne the brunt of government-centric governance in the past. But today the India of the 21st century has moved ahead with the approach of people-centric governance. It is the people who have sent us here for their service. Therefore, it is our top priority and responsibility that we reach out to the public, to reach every eligible person, and ensure full benefits for him.
Instead of going through different websites of different ministries, it is better that he has access to one portal of the Government of India for the solution of his problems. Today ‘Jan Samarth’ portal has been launched with this goal in mind. Now all the credit-linked schemes of the Government of India will not be available on different micro sites, but at one place.
The Jan Samarth portal will not only make the life of students, entrepreneurs, traders, businessmen and farmers easy, but will also help them in realizing their dreams. Now students will be able to easily get information about the government schemes which will benefit them the most. Similarly, our youth will be able to decide whether they want a Mudra loan or a Start-up India loan.
Now the youth and the middle-class people of the country have got a platform in the form of Jan Samarth for end-to-end delivery. With easier and minimum procedures, it is also natural that more and more people will come forward to take loans. This portal is going to play an important role in increasing self-employment and taking the government schemes to all the beneficiaries. I especially congratulate the youth of the country for the Jan Samarth portal.
Today the bigwigs of the banking sector are also present in this program. I urge all the bankers to increase their participation as much as possible to make it easier for the youth to get loans and to make the Jan Samarth portal a success.
Friends,
If the goal of any reform is clear and there is seriousness about its implementation, then its good results are sure to come. In the reforms undertaken in the last eight years, great priority has also been given to the youth of our country to showcase their potential.
Greater emphasis has been laid so that our youth can easily open the company of their choice, set up their enterprises easily and run them easily. Therefore, by reducing more than 30,000 compliances, abolishing more than 1500 laws, decriminalizing many provisions of the Companies Act, we have ensured that the companies of India not only grow but achieve new heights.
Friends,
Along with reforms we have also focused on simplification. GST has now replaced the web of many taxes at the Centre and the states. The country is also witnessing the result of this simplification. Now it has become normal for GST collection to cross one lakh crore rupees every month. We are also seeing a steady increase in the number of EPFO registrations. Moving beyond reforms and simplification, we are now building an accessible system.
It has become very easy for entrepreneurs and enterprises to sell their products to the government due to the GeM portal. In this also, the purchase figure is crossing one lakh crore rupees. The Invest India portal has all the information regarding the possibilities for investment in the country.
Today there is a single window clearance portal for various types of clearances. This Jan Samarth portal is also going to help the youth and the start ups of the country a lot. Today if we move forward with the power of reform, simplification and ease, then a new level of facilities is attained. It is the responsibility of all of us to provide modern facilities to all the countrymen, make new efforts for them, and realize new resolutions.
Friends,
In the last eight years, we have demonstrated that if India is determined to do something, then it becomes a new hope for the whole world. Today the world is looking towards us with hope and expectations, not just as a big consumer market, but as a capable, game changer, creative and innovative ecosystem. A large part of the world expects India to solve its problems. This is being possible because we have trusted the wisdom of the common Indian in the last eight years. We encouraged the people as intelligent participants in growth.
We have full faith in the people of the country that whatever technology will be brought for good governance, it will be accepted and appreciated by the people of the country. The result of this public trust is in front of everyone in the form of the world's best digital transaction platform UPI i.e. Unified Payment Interface. Today, the street vendors and the countrymen in far-flung villages to the localities of cities are easily doing transactions ranging from Rs 10-20 to lakhs of rupees.
We also had great faith in the passion for innovation and entrepreneurship among the youth of India. The platform of Start-up India was created to give way to this hidden passion among the youth of the country. Today there are about 70,000 start-ups in the country and every day dozens of new members are being added to it.
Friends,
Self-motivation and everyone’s efforts have played a big role in what the country is achieving today. The countrymen have become emotionally attached to campaigns like AtmaNirbhar Bharat and Vocal for Local. As a result, the role of the Ministry of Finance and Ministry of Corporate Affairs has also increased a lot. Now we have to reach the saturation of schemes faster.
We have prepared platforms for financial inclusion, now we have to increase awareness about their use. Efforts should now be made so that the financial solutions, which have been prepared for India, should now give solutions to the citizens of other countries of the world.
It is also important to focus on how our banks can become a wider part of international trade and currency international supply chain. I am sure that you will continue to encourage better financial and corporate governance during the ‘Amrit Kaal’ of independence. I end my speech by wishing many good wishes to all the colleagues present at 75 places for this program.
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ আইকনিক সপ্তাহ উদযাপনৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ লিখিত ৰূপ
06 JUN 2022 1:20PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীসভাত মোৰ সহকৰ্মী শ্ৰীমতী নিৰ্মলা সীতাৰমণ জী, শ্ৰী ৰাও ইন্দৰজিৎ সিং, পংকজ চৌধাৰী জী, শ্ৰী ভাগৱত কৃষ্ণ ৰাও কাৰাদ জী, অন্যান্য বিশিষ্ট ব্যক্তি আৰু ভদ্ৰ মহিলাসকল!
বছৰ বছৰ ধৰি বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে সঠিক সময়ত সঠিক সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ কৰি নিজৰ বাবে এক উত্তৰাধিকাৰ সৃষ্টি কৰি বহু দূৰ আগুৱাই গৈছে। আপোনালোক সকলোৱে এই উত্তৰাধিকাৰৰ অংশ। সাধাৰণ মানুহৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাৰ বাবেই হওক, অথবা দেশৰ অৰ্থনীতি শক্তিশালী কৰাৰ বাবেই হওক, বিগত ৭৫ বছৰত বহু সহকৰ্মীয়ে এক বৃহৎ অৱদান আগবঢ়াইছে।
এই আইকনিক সপ্তাহটো এনে প্ৰতিজন সহকৰ্মীৰ বাবে অতীতৰ এনে প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাক সজীৱ কৰি তোলাৰ এক সুযোগ। স্বাধীনতাৰ ‘অমৃত কাল’ৰ সময়ত অতীতৰ পৰা অনুপ্ৰেৰণা লৈ আমি যদি আমাৰ প্ৰচেষ্টাক উন্নতি কৰিব পাৰো, তেন্তে এইটো এটা অতি ভাল পদক্ষেপ। আজি ইয়াত টকাৰ গৌৰৱময় যাত্ৰাও দেখুওৱা হ’ল, এই যাত্ৰাৰ সৈতে পৰিচিত এখন ডিজিটেল প্ৰদৰ্শনীও আৰম্ভ হ’ল, স্বাধীনতাৰ অমৃত মহোৎসৱৰ বাবে উৎসৰ্গিত নতুন মুদ্ৰাও প্ৰকাশ কৰা হ’ল।
এই নতুন মুদ্ৰাই দেশবাসীক ‘অমৃত কাল’ৰ লক্ষ্যৰ বিষয়ে নিৰন্তৰ সোঁৱৰাই দিব আৰু জাতিৰ উন্নয়নত অৰিহণা যোগাবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব। আপোনালোকৰ বিভাগে অহা এসপ্তাহত বহুতো কাৰ্যসূচী আয়োজন কৰিবলৈ ওলাইছে। এই কামৰ লগত জড়িত সকলো বিভাগ আৰু ইউনিটলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ এই অমৃত মহোৎসৱ কেৱল ৭৫ বছৰৰ উদযাপন নহয়, স্বাধীনতাৰ বাবে দীঘলীয়া সংগ্ৰামত অংশগ্ৰহণ কৰা স্বাধীন ভাৰতৰ বাবে আমাৰ স্বাধীনতাৰ বীৰসকলৰ সপোন উদযাপন, পূৰণ আৰু এক নতুন সম্ভাৱনাৰ বীজ সিঁচা। তেওঁলোকে এই আন্দোলনক এক নতুন মাত্ৰা প্ৰদান কৰে আৰু ইয়াৰ শক্তি তীব্ৰতৰ কৰি তুলে। নতুন সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি যোৱাৰ এই মুহূৰ্ত।
কোনোৱে সত্যাগ্ৰহৰ পথ গ্ৰহণ কৰিলে, কিছুমানে সশস্ত্ৰ সংগ্ৰামৰ পথ বাছি লৈছিল; কিছুমানে বিশ্বাস আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ পথ বাছি লৈছিল, আনহাতে কিছুমানে বৌদ্ধিকভাৱে স্বাধীনতাৰ শিখা জগাই তুলিবলৈ নিজৰ কলমৰ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰিছিল। কোনোবাই আদালতৰ গোচৰবোৰ যুঁজি দেশৰ স্বাধীনতাত যিকোনো প্ৰকাৰে নিজকে জড়িত কৰিবলৈ চেষ্টা কৰিছিল। আমি যেতিয়া স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰি আছো, তেতিয়া জাতিৰ উন্নয়নত নিজস্ব স্তৰত বিশেষ অৱদান আগবঢ়োৱাটো প্ৰতিজন দেশবাসীৰ কৰ্তব্য।
এটা জাতি হিচাপে ভাৰতে বিগত আঠ বছৰত অহৰহ বিভিন্ন স্তৰত নতুন নতুন পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি আহিছে আৰু নতুন কাম কৰিবলৈ চেষ্টা কৰি আহিছে। এই সময়ছোৱাত জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণে দেশৰ উন্নয়নত গতি প্ৰদান কৰিছে, দেশৰ দুখীয়া, দৰিদ্ৰ লোকসকলক শক্তিশালী কৰি তুলিছে।
স্বচ্ছ ভাৰত অভিযানে দৰিদ্ৰ লোকক মৰ্যাদাৰে জীয়াই থকাৰ সুবিধা আগবঢ়াইছে। পকা ঘৰ, বিদ্যুৎ, গেছ, পানী আৰু বিনামূলীয়া চিকিৎসাৰ দৰে ব্যৱস্থাই সা-সুবিধা বৃদ্ধি কৰাই নহয়, আমাৰ দুখীয়াৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰি আমাৰ নাগৰিকৰ আত্মবিশ্বাসত এক নতুন শক্তিৰ বীজ সিঁচিছে।
এই বিনামূলীয়া ৰেচন আঁচনিখনে ক’ৰোনা কালত ৮০ কোটিৰো অধিক দেশবাসীৰ ভোকৰ আশংকা লাঘৱ কৰিলে। আনুষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ পৰা বঞ্চিত আৰু দেশৰ উন্নয়নৰ পৰা বাদ পৰা দেশৰ আধাতকৈ অধিক জনসংখ্যাক আমি মিছন মোডত অন্তৰ্ভুক্ত কৰিলোঁ। আৰ্থিক অন্তৰ্ভুক্তিৰ এনে মহান কাম ইমান কম সময়ৰ ভিতৰতে পৃথিৱীৰ ক’তো হোৱা নাই। আৰু সৰ্বাধিক আমি দেশবাসীৰ মাজত তেওঁলোকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ এক নতুন সাহস দেখিবলৈ পালোঁ৷
বন্ধুসকল,
স্বাধীনতাৰ সাত দশকৰ পাছত অহা ইমান ডাঙৰ পৰিৱৰ্তনৰ মূলতে আছে নাগৰিককেন্দ্ৰিক শাসন আৰু সু-প্ৰশাসন। এটা সময় আছিল আমাৰ দেশত নীতি আৰু সিদ্ধান্ত চৰকাৰকেন্দ্ৰিক আছিল। চৰকাৰৰ ওচৰলৈ হাত আগবঢ়াই যিকোনো আঁচনিৰ সুবিধা লোৱাটো ৰাইজৰ দায়িত্ব আছিল। এনে ব্যৱস্থাত চৰকাৰ আৰু প্ৰশাসন উভয়ৰে দায়িত্ব কমি গৈছিল। পূৰ্বে পঢ়া-শুনাৰ বাবে আৰ্থিক সহায়ৰ প্ৰয়োজন হোৱা এজন দৰিদ্ৰ ছাত্ৰই পৰিয়াল, আত্মীয়-স্বজন বা বন্ধু-বান্ধৱীৰ পৰা সহায় ল’বলৈ বাধ্য হৈছিল। চৰকাৰী আঁচনিবোৰত ইমানবোৰ প্ৰক্ৰিয়া জড়িত হৈ আছিল যে সেই সহায়ৰ সুবিধা লোৱাত সাধাৰণ নাগৰিকে জটিলতা আৰু অশান্তি অনুভৱ কৰিছিল।
একেদৰে, কোনো উদ্যোগী বা ব্যৱসায়ীক ঋণৰ প্ৰয়োজন হ’লে তেওঁ বহু বিভাগ ঘুৰি বহুতো পদ্ধতিৰ মাজেৰে পাৰ হ’বলগীয়া হৈছিল। প্ৰায়ে অসম্পূৰ্ণ তথ্যৰ বাবে তেওঁ মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবচাইটত প্ৰৱেশ কৰিব পৰা নাছিল। এনে পৰিস্থিতিত ছাত্ৰই হওক বা ব্যৱসায়ী হওক, তেওঁ আধাতে নিজৰ সপোনবোৰ এৰি দিলেহেঁতেন আৰু সেইবোৰ বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ কোনো পদক্ষেপ নোলোৱা হ’লহেঁতেন৷
চৰকাৰকেন্দ্ৰিক শাসনৰ বোজা দেশখনে বিগত সময়ছোৱাত বহন কৰি আহিছে। কিন্তু আজি একবিংশ শতিকাৰ ভাৰত জনকেন্দ্ৰিক শাসনৰ দৃষ্টিভংগীৰে আগবাঢ়িছে। ৰাইজেহে আমাক ইয়ালৈ পঠিয়াইছে তেওঁলোকৰ সেৱাৰ বাবে। গতিকে আমি জনসাধাৰণৰ মাজলৈ যোৱা, প্ৰতিজন যোগ্য ব্যক্তিৰ ওচৰলৈ যোৱা, আৰু তেওঁৰ বাবে সম্পূৰ্ণ সুবিধা নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ আৰু দায়িত্ব।
বিভিন্ন মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন ৱেবচাইটৰ মাজেৰে যোৱাৰ পৰিৱৰ্তে তেওঁৰ সমস্যা সমাধানৰ বাবে ভাৰত চৰকাৰৰ এটা পৰ্টেলত প্ৰৱেশ কৰাটো ভাল। আজি ‘জন সমৰ্থ’ পৰ্টেল মুকলি কৰা হৈছে এই লক্ষ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি। এতিয়া ভাৰত চৰকাৰৰ সকলো ক্ৰেডিট-লিংকড আঁচনি বিভিন্ন মাইক্ৰ’ চাইটত উপলব্ধ নহ’ব, বৰঞ্চ এটা ঠাইতহে উপলব্ধ হ’ব৷
জন সমৰ্থ পৰ্টেলে ছাত্ৰ-ছাত্ৰী, উদ্যোগী, ব্যৱসায়ী, ব্যৱসায়ী, কৃষকৰ জীৱন সহজ কৰি তোলাই নহয়, তেওঁলোকৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাত সহায় কৰিব। এতিয়া ছাত্ৰ-ছাত্ৰীসকলে চৰকাৰী আঁচনিসমূহৰ বিষয়ে সহজে লাভ কৰিব পাৰিব যিয়ে তেওঁলোকক সৰ্বাধিক লাভৱান কৰিব। একেদৰে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও সিদ্ধান্ত ল’ব পাৰিব যে তেওঁলোকে মুদ্ৰা লোন বিচাৰে নে ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়া লোন বিচাৰে।
এতিয়া দেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু মধ্যবিত্ত জনসাধাৰণে এণ্ড টু এণ্ড ডেলিভাৰীৰ বাবে জান সমৰ্থৰ ৰূপত এটা মঞ্চ পাইছে। সহজ আৰু নূন্যতম পদ্ধতিৰে ঋণ লোৱাৰ বাবে অধিক সংখ্যক লোক আগবাঢ়ি অহাটোও স্বাভাৱিক। এই পৰ্টেলে আত্মসংস্থাপন বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে চৰকাৰী আঁচনিসমূহ সকলো হিতাধিকাৰীৰ মাজলৈ লৈ যোৱাত গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিবলৈ গৈ আছে। বিশেষকৈ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলক জন সমৰ্থ পৰ্টেলৰ বাবে অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
আজি বেংকিং খণ্ডৰ ডাঙৰ ডাঙৰ মানুহবোৰো এই কাৰ্যসূচীত উপস্থিত আছে। সকলো বেংকাৰক আহ্বান জনাইছো যে যুৱক-যুৱতীসকলে ঋণ লাভ কৰাত সহজ কৰি তোলাৰ লগতে জন সমৰ্থ প’ৰ্টেলটো সফল কৰি তুলিবলৈ যিমান পাৰি তেওঁলোকৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধি কৰক।
বন্ধুসকল,
যদি কোনো সংস্কাৰৰ লক্ষ্য স্পষ্ট হয় আৰু ইয়াক কাৰ্যকৰী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত গুৰুত্ব আছে, তেন্তে ইয়াৰ ভাল ফলাফল নিশ্চিতভাৱে আহিব। যোৱা আঠ বছৰত হাতত লোৱা সংস্কাৰৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলকো তেওঁলোকৰ সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শনৰ বাবে অতিশয় অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
সংস্কাৰৰ লগতে আমি সৰলীকৰণৰ ওপৰতো গুৰুত্ব দিছো। কেন্দ্র আৰু ৰাজ্যসমূহত এতিয়া জি এছ টিয়ে বহু কৰৰ ৱেবৰ ঠাই ল’লে৷ দেশেও এই সৰলীকৰণৰ ফল প্ৰত্যক্ষ কৰি আছে। এতিয়া জি এছ টি সংগ্ৰহ প্ৰতিমাহে এক লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰাটো স্বাভাৱিক হৈ পৰিছে। আমি ইপিএফঅ’ৰ পঞ্জীয়নৰ সংখ্যাও ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি হোৱা দেখিবলৈ পাইছো। সংস্কাৰ আৰু সৰলীকৰণৰ বাহিৰলৈ গৈ আমি এতিয়া এক সুলভ ব্যৱস্থা গঢ়ি তুলিছো।
জেম প’ৰ্টেলৰ বাবে উদ্যোগী আৰু উদ্যোগসমূহে নিজৰ সামগ্ৰীসমূহ চৰকাৰক বিক্ৰী কৰাটো অতি সহজ হৈ পৰিছে। ইয়াৰ মাজতো ক্ৰয়ৰ পৰিসংখ্যা এক লাখ কোটি টকা অতিক্ৰম কৰিছে। দেশত বিনিয়োগৰ সম্ভাৱনা সম্পৰ্কীয় সকলো তথ্য আছে ইনভেষ্ট ইণ্ডিয়া পৰ্টেলত।
আজি বিভিন্ন ধৰণৰ ক্লিয়াৰেন্সৰ বাবে এটা উইণ্ড’ ক্লিয়াৰেন্স পৰ্টেল আছে। এই জন সমৰ্থ পৰ্টেলে দেশৰ যুৱক-যুৱতী আৰু ষ্টাৰ্ট আপ সকলকো যথেষ্ট সহায় কৰিবলৈ গৈ আছে। আজি আমি যদি সংস্কাৰ, সৰলীকৰণ আৰু সহজতাৰ শক্তিৰে আগবাঢ়ি যাওঁ, তেন্তে সুবিধাৰ এক নতুন স্তৰ লাভ কৰা হয়। সকলো দেশবাসীক আধুনিক সুবিধা প্ৰদান কৰা, তেওঁলোকৰ বাবে নতুন প্ৰচেষ্টা চলোৱা, নতুন সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰাটো আমাৰ সকলোৰে দায়িত্ব।
বন্ধুসকল,
যোৱা আঠ বছৰত আমি প্ৰমাণ কৰি দিছো যে যদি ভাৰতে কিবা এটা কৰিবলৈ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ, তেন্তে সেয়া সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে এক নতুন আশাত পৰিণত হয়। আজি বিশ্বই আমাৰ ফালে আশা আৰু আশাৰে চাই আছে, কেৱল এখন ডাঙৰ গ্ৰাহক বজাৰ হিচাপেই নহয়, এক সক্ষম, খেল পৰিৱৰ্তনকাৰী, সৃষ্টিশীল আৰু উদ্ভাৱনীমূলক পৰিৱেশ তন্ত্ৰ হিচাপেও। বিশ্বৰ এক বৃহৎ অংশই ভাৰতে নিজৰ সমস্যা সমাধান কৰিব বুলি আশা কৰিছে। এইটো সম্ভৱ হৈ উঠিছে কাৰণ আমি যোৱা আঠ বছৰত সাধাৰণ ভাৰতীয়ৰ জ্ঞানক বিশ্বাস কৰি আহিছো। আমি বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত বুদ্ধিমান অংশগ্ৰহণকাৰী হিচাপে জনসাধাৰণক উৎসাহিত কৰিলোঁ।
সুশাসনৰ বাবে যি প্ৰযুক্তি আনিব, সেই কথা দেশবাসীৰ দ্বাৰা গ্ৰহণ কৰা হ’ব আৰু প্ৰশংসা কৰিব বুলি আমাৰ দেশবাসীৰ প্ৰতি পূৰ্ণ বিশ্বাস আছে। এই জনবিশ্বাসৰ ফল সকলোৰে সন্মুখত বিশ্বৰ শ্ৰেষ্ঠ ডিজিটেল লেনদেন প্লেটফৰ্ম UPI অৰ্থাৎ ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইন্টাৰফেচৰ ৰূপত। আজি সুদূৰ-দূৰণিৰ গাঁৱৰ পৰা চহৰৰ স্থানীয়তালৈকে পথৰ ব্যৱসায়ী আৰু দেশবাসী সকলে সহজে ১০-২০ টকাৰ পৰা লাখ লাখ টকালৈকে লেনদেন কৰি আছে।
ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত উদ্ভাৱন আৰু উদ্যোগীকৰণৰ প্ৰতি থকা আবেগক লৈও আমাৰ অতিশয় বিশ্বাস আছিল। দেশৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ মাজত লুকাই থকা এই আবেগক ঠাই দিবলৈ ষ্টাৰ্ট-আপ ইণ্ডিয়াৰ প্লেটফৰ্মৰ সৃষ্টি কৰা হৈছিল। আজি দেশত প্ৰায় ৭০ হাজাৰ ষ্টাৰ্ট-আপ আছে আৰু প্ৰতিদিনে ইয়াত কেইবা ডজন নতুন সদস্য সংযোজন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
দেশে আজি যিখিনি লাভ কৰিছে তাত আত্মপ্ৰেৰণা আৰু সকলোৰে প্ৰচেষ্টাই ডাঙৰ ভূমিকা পালন কৰিছে। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত, ভ’কেল ফৰ লোকেল আদি অভিযানৰ প্ৰতি দেশবাসী আৱেগিকভাৱে আকৃষ্ট হৈ পৰিছে। ফলত বিত্ত মন্ত্ৰালয় আৰু কৰ্পৰেট পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ৰ ভূমিকাও বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পাইছে। এতিয়া আমি আঁচনিৰ চেচুৰেচনত দ্ৰুতগতিত উপনীত হ’ব লাগিব।
আমি বিত্তীয় অন্তৰ্ভুক্তিৰ বাবে মঞ্চ প্ৰস্তুত কৰিছো, এতিয়া আমি ইয়াৰ ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে সজাগতা বৃদ্ধি কৰিব লাগিব। এতিয়া এনে প্ৰচেষ্টা হাতত লোৱা উচিত যাতে ভাৰতৰ বাবে প্ৰস্তুত কৰা আৰ্থিক সমাধানে এতিয়া বিশ্বৰ আন দেশৰ নাগৰিকক সমাধান দিব লাগে।
আমাৰ বেংকসমূহ কেনেকৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বাণিজ্য আৰু মুদ্ৰা আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগান শৃংখলৰ বহল অংশ হ’ব পাৰে সেই বিষয়েও গুৰুত্ব দিয়াটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই নিশ্চিত যে স্বাধীনতাৰ ‘অমৃত কাল’ৰ সময়ছোৱাত আপোনালোকে উন্নত বিত্তীয় আৰু কৰ্পৰেট শাসনৰ বাবে উৎসাহিত কৰি যাব। এই অনুষ্ঠানৰ বাবে ৭৫ টা স্থানত উপস্থিত থকা সকলো সহকৰ্মীলৈ বহুত শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰি মোৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰিছো।
বহুত বহুত ধন্যবাদ!