ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରର ଗଭୀର ଓ ଭିତର ପୋତାଶୟ ସୁବିଧା ଉନ୍ନତ କରିବା ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦକୁ ଖର୍ଚ୍ଚ ହେବ ୩୦୦୪.୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା
ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରକୁ ବୃହତ ବନ୍ଦରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଏକ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହେବ କହିଲେ ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ, ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକ ବିକାଶ ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନର ଏହା ଏକ ଅଂଶବିଶେଷ
29 MAY 2022 1:56PM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦୀର୍ଘମିଆଦି ରଣନୀତିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଯୋଜନାର ଖସଡା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଆର୍ଥିକ ସାମାଜିକ ଓ ପରିବେଶ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଅନୁକୂଳ ହେବା ସହ ସ୍ଥାୟୀ ଓ ନିରନ୍ତର ବିକାଶରେ ସହାୟକ ହେବ । ଏହିପରି ଏକ ଆଖିଦୃଶିଆ ପଦକ୍ଷେପ ହେଉଛି ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପ ଯାହା ଏହି ବନ୍ଦରକୁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରୀୟ କରିବା ସହ ବୃହତ ଜାହାଜ ପରିଚାଳନାଗତ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ । ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟଗୁଡିକର ବିକାଶ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଏହିଭଳି ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ସମ୍ପନ୍ନ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଜରିଆରେ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରର ଭିତର ପୋତାଶୟକୁ ଗଭୀର କରାଯିବା ସହ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ପଶ୍ଚିମ ଡକ୍‌ର ବିକାଶ ସରକାରୀ ଓ ଘରୋଇ ଭାଗିଦାରିତା (ପିପିପି) ମୋଡର କରାଯିବ । ପ୍ରକଳ୍ପ ବାବଦ ବ୍ୟୟ ଅଟକଳ ୩୦୦୪. ୬୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ରଖାଯାଇଛି । ଏଥିରେ ନୂତନ ପଶ୍ଚିମ ଡକର ବି.ଓ.ଟି ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ଓ କେତେକ ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସ୍ଥାନର ଡ୍ରେଜିଂ ଯଥାକ୍ରମେ ୨,୦୪୦ କୋଟି ଓ ୩୫୨, ୧୩ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ କରାଯିବ । ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସହକାରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ବାବଦକୁ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ପକ୍ଷରୁ ୬୧୨.୫୦କୋଟି ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରାଯିବ ।
କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳପଥ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୋୱାଲ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପର ସଫଳତା ପାରାଦୀପକୁ ଏକ ବୃହତ ବନ୍ଦରର ମାନ୍ୟତା ଦେବ ବୋଲି କହିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳ ରାଜ୍ୟ ସମୂହ ବିକାଶ ଯୋଜନାର ଏହା ଅଂଶ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ସୋନୋୱାଲ କହିଛନ୍ତି ।
ସେ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ବନ୍ଦରର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଏହା ବୃହତ୍ ଜାହାଜ ମାଲପରିବହନ ସୁରୁଖୁରୁରେ କରିପାରିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ ଏହାର ବର୍ତ୍ତମାନର ସାମାର୍ଥ୍ୟଠାରୁ ଆହୁରି ଅଧିକ ବାର୍ଷିକ ୨୫ ନିୟୁତ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଫଳରେ ବନ୍ଦରର ଦକ୍ଷତା ବୃଦ୍ଧି ସହ ପଣ୍ୟ କାରବାର ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାମାଜିକ-ଆର୍ଥିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ସାଙ୍ଗକୁ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ଅଧିକ ହେବ ।
ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଯୋଗୁଁ ବନ୍ଦରର ଭିଡ ହ୍ରାସ ସାଙ୍ଗକୁ ସାମୁଦ୍ରିକ ଦେୟ ହ୍ରାସ ପାଇ କୋଇଲା ଆମଦାନୀ ମଧ୍ୟ ଶସ୍ତା ହେବ । ଏହା ଶିଳ୍ପାଞ୍ଚଳ ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ସହ ଅଧିକ କର୍ମନିଯୁକ୍ତି ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିବ । ପ୍ରକଳ୍ପ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦରରେ ସହଜରେ ବଡ ବଡ ଜାହାଜ ଯାତାୟାତ ଓ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ କରିବା ସହ ବର୍ତ୍ତମାନର ପ୍ରତିଯୋଗୀତାମୂଳ ବୈଶ୍ୱିକ ବାତାବରଣରେ ଆମଦାନୀ-ରପ୍ତାନୀ କାରବାର ସହଜରେ କରିପାରିବ।
ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ୧୯୬୬ ମସିହାରେ କେବଳ ଏକକ ସାମଗ୍ରୀ ତଥା ଲୁହାପଥର ରପ୍ତାନୀ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଗଠିତ ହୋଇଥିଲା । ବିଗତ ୫୪ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଦର ଅନେକ ଦ୍ରବ୍ୟ ଆମଦାନୀ ରପ୍ତାନୀ କରିଆସୁଛି । ସେଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ଲୁହାପଥର, କ୍ରୋମ ପଥର, ଆଲୁମିନିୟମ ଧାତୁପିଣ୍ଡ, କୋଇଲା, ସାର, କଂଚାମାଲ, ଚୂନପଥର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ଇସ୍ପାତ ସାମଗ୍ରୀ କଣ୍ଟେନର ଇତ୍ୟାଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହାୟକ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସହ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ସାହାଯ୍ୟ ବୃହତ ଜାହାଜ ପରିଚାଳନା ପାଇଁ ଯୋଗାଇଦେବ । ଏଥିରେ ବାର୍ଷିକ ୨୫ଲକ୍ଷ ମେଟ୍ରିକ ଟନ ପଣ୍ୟ କାରବାର କ୍ଷମତା ରହିବ । ଏହା ଦୁଇଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ୧୨.୫୦ ଏମ୍‌ପି.ପିଏ ହିସାବରେ ରହିବ । କାମ ଆରମ୍ଭର ୩୦ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଏହି କନ୍‌ସେସନ ପିରିୟଡ ରହିବ ।
ଏହା କୋଇଲା ଓ ଚୂନା ପଥର ଆମଦାନୀର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହ ତରଳ ଧାତବୀୟ ଖଣ୍ଡ ଓ ବିକଶିତ ଇସ୍ପାତ ସାମଗ୍ରୀ ପାରାଦୀପ ବନ୍ଦର ଆଖାପାଖରେ ଇସ୍ପାତ କାରଖାନା ସ୍ଥାପିତ ହେଲେ ରପ୍ତାନୀ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ସହାୟକ ହେବ ।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Paradip port project for deepening and optimisation of inner harbour facilities to be developed at estimated cost of Rs 3,004.63 crore
Shri Sonowal says project is a milestone towards Paradip Port becoming a Mega Port and in line with Prime Minister’s vision of development of Eastern States.
29 MAY 2022 1:56PM by PIB Delhi
Ministry of Ports, Shipping and Waterways aims for robust investor confidence by underpinning strong vision and leadership from long term strategic infrastructure plan including a pipeline of investable projects that are economically, socially and environmentally sustainable and practically deliverable. One of those visionary initiatives is capital intensive project at Paradip port which will transform the port into a world-class modern port which will have capability to handle capsize vessel. The decision has been taken with a futuristic approach as Prime Minister has been laying emphasis on development of eastern states.
The project involves deepening and optimization of inner harbour facilities including development of western dock on build, operate and transfer (BOT) basis under Public-Private Partnership (PPP)mode at Paradip Port. The estimated cost of the project is Rs 3,004.63 crore. This includes development of the new Western Dock on BOT basis and capital dredging by the selected concessionaire at a cost of Rs 2,040 crore and Rs 352.13 crore respectively; and Paradip Port’s investment will be to the tune of Rs 612.50 crore towards providing Common Supporting Project Infrastructure.
Union Minister for Ports, Shipping and Waterways Shri Sarbananda Sonowal said the success of the project is a milestone towards Paradip Port becoming a Mega Port. He said this is in line with Prime Minister’s vision of development of Eastern States. The minister said the project will enhance the Port’s ability to handle Cape Size vessels, will contribute to Port’s capacity addition of 25 MMTPA and will result in improvement in the Port efficiency, better cargo handling, increased trade and also lead to socio-economic growth including employment generation.
The project will facilitate de-congestion of the port, reduce sea freight making coal imports cheaper, and boost the industrial economy in the hinterland of the port leading to creation of job opportunities. The port, after the project, can easily handle very large ships for which 18 metre draft is required resulting in reduction in logistics cost and will boost EXIM trade in the current global competitive environment.
Paradip Port Auhtority was commissioned in 1966 as a mono commodity port for export of iron ore. In the last 54 years, the Port has transformed itself to handle a variety of EXIM cargo which include iron ore, chrome ore, aluminium ingots, coal, POL, fertilizer raw materials, lime stone, clinker, finished steel products, containers, etc. Paradip Port Authority (Concessioning Authority) shall provide the common supporting project infrastructure works like breakwater extension & other ancillary works to facilitate handling cape size vessels by the selected BOT concessionaire with an ultimate capacity of 25 MTPA (million tonnes per annum) in two phases of 12.50 MTPA each. The concession period shall be 30 years from the date of award of concession.
It shall cater to the requirement of coal & limestone imports besides export of granulated slag & finished steel products considering the large number of steel plants established in the hinterland of Paradip Port.