প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
জাপানৰ টকিঅ’ত ভাৰতীয় সমূদায়ক উদ্দেশ্যি আগবঢ়োৱা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
23 MAY 2022 8:19PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়, ভাৰত মাতা কী জয়, যেতিয়াই জাপানলৈ আহো, প্ৰতিবাৰেই আপোনালোকৰ স্নেহৰ বৰষুণ দেখিবলৈ পাওঁ। আপোনালোকৰ মাজতে এনে বহুত লোক আছে যিসকলে ইয়াত বহু বছৰ ধৰি ববসাব কৰি আহিছে। জাপানৰ ভাষা, ইয়াৰ সাজ-পোছাক, সংস্কৃতি, খাদ্য এক প্ৰকাৰ আপোনালোকৰ জীৱনৰ অংশ হৈ পৰিছে আৰু ইয়াৰ অংশ হোৱাৰ এটা কাৰণ হ’ল ভাৰতীয় সমাজৰ সংস্কৃতি সৰ্বাংগীন হৈ আহিছে। কিন্তু একে সময়তে জাপানৰ পৰম্পৰা, মূল্যবোধ, পৃথিৱীত নিজৰ জীৱনৰ প্ৰতি যি দায়বদ্ধতা আছে সেয়া অতি গভীৰ। আৰু এয়াই দুয়োৰে মিলন। গতিকে স্বাভাৱিকতে নিজৰ বুলি অনুভৱ কৰাটো অতি স্বাভাৱিক।
বন্ধুসকল,
আপোনালোক ইয়াত আছে, বহুতে ইয়াত বসতি স্থাপন কৰিছে। মই জানো ইয়াতো বহুতে বিয়াও পাতিছে। কিন্তু এইটোও সঁচা যে ইমান বছৰ ইয়াৰ সৈতে জড়িত থকাৰ পাছতো ভাৰত সন্দৰ্ভত ভাল খবৰ আহিলে ভাৰতৰ প্ৰতি আপোনালোকৰ শ্ৰদ্ধা অক্ষুণ্ণ থকে। আপোনালোকৰ সুখৰ সীমা নোহোৱা হয়। হয় নে নহয়? যেতিয়া কিবা বেয়া খবৰ আহে তেতিয়া আপোনোলোকো আটাইতকৈ বেছি দুখী হয়। এয়াৰ আমাৰ মানুহৰ বিশেষত্ব যে আমি কৰ্মভূমিৰ লগত আকৃষ্ট হৈ পৰো, মচগুল হৈ পৰো, কিন্তু মাতৃভূমিৰ শিপাৰ পৰা আমাক কেতিয়াও দূৰ হ’বলৈ নিদিওঁ আৰু এয়াই আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
স্বামী বিবেকানন্দই যেতিয়া চিকাগোলৈ ঐতিহাসিক ভাষণ দিবলৈ গৈছিল, তেতিয়া তেওঁ তাৰ পূৰ্বে জাপানলৈ আহিছিল আৰু জাপানে তেওঁৰ মন মন্দিৰত তেওঁৰ মনত গভীৰ চাপ পেলাইছিল। জাপানৰ জনসাধাৰণৰ দেশপ্ৰেম, জাপানৰ জনসাধাৰণৰ আস্থা, ইয়াৰ অনুশাসন, স্বচ্ছতাৰ প্ৰতি জাপানৰ জনসাধাৰণৰ সজাগতা, বিবেকানন্দই ইয়াক মুকলিকৈ প্ৰশংসা কৰিছিল। গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ জি ঠাকুৰেও কৈছিল যে জাপান এনে এখন দেশ যি একে সময়তে প্ৰাচীন আৰু আধুনিক দুয়োটাই আছে। ঠাকুৰে লগতে কৈছিল, “জাপানে সহজ অনুগ্ৰহত ফুলি উঠা পদুমৰ দৰে অবিস্মৰণীয় পূবৰ পৰা ওলাই আহিছে, এইখিনি সময়ত ই যি গভীৰ গভীৰতাৰ বাবে গজি উঠিছে, তাৰ ওপৰত দৃঢ়ভাৱে ধৰি ৰাখিছে”। অৰ্থাৎ তেওঁ ক’ব বিচাৰিছিল যে জাপান নিজৰ শিপাৰ লগত পদুম ফুলৰ দৰেই দৃঢ়তাৰে লাগি আছে। সেইদৰেই ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ সৈতে ই সকলোতে সৌন্দৰ্য্য বৃদ্ধি কৰে। আমাৰ এই মহাপুৰুষসকলৰ এনে ধৰ্মপৰায়ণ আৱেগে জাপানৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্কৰ গভীৰতা স্পষ্ট কৰে।
সতীৰ্থ,
এইবাৰ যেতিয়া মই জাপানলৈ আহিছো। বৰ্তমান আমাৰ কূটনৈতিক সম্পৰ্কৰ সত্তৰ বছৰ অৰ্থাৎ সাত দশক হ’বলৈ গৈ আছে। বন্ধুসকল, আপোনালোকেও নিশ্চয় ইয়াত থাকি অভিজ্ঞতা লাভ কৰিছে। ভাৰতৰ সকলোৱেই অনুভৱ কৰে যে ভাৰত আৰু জাপান স্বাভাৱিক অংশীদাৰ। ভাৰতৰ উন্নয়ন যাত্ৰাত জাপানে গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। জাপানৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক অন্তৰংগতাৰ, আধ্যাত্মিকতাৰ, জাপানৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক সহযোগিতাৰ, আত্মীয় সম্পৰ্কৰ। সেয়েহে এক প্ৰকাৰে এই সম্পৰ্ক আমাৰ শক্তিৰ, এই সম্পৰ্ক সন্মানৰ। এই সম্পৰ্কটোও পৃথিৱীৰ বাবে এক উমৈহতীয়া সংকল্পৰ। জাপানৰ সৈতে আমাৰ সম্পৰ্ক বুদ্ধৰ, বৌদ্ধৰ জ্ঞানৰ। আমাৰ মহাকাল আছে, জাপানত আছে দৈকোকুটেন। আমাৰ ব্ৰহ্মা আছে, জাপানত বণ্টেন আছে, আমাৰ মা সৰস্বতী আৰু জাপানত বেনজাইটেন আছে। আমাৰ মহাদেৱী লক্ষ্মী, জাপানত কিচিজোটেন আছে। গতিকে আমাৰ গণেশ আছে আৰু জাপানত কাংগিটেন আছে। জাপানত যদি জৈন ধৰ্মৰ পৰম্পৰা আছে, সেয়েহে আমি ধ্যানক আত্মাৰ সৈতে কৰ্মৰ মাধ্যম হিচাপে গণ্য কৰোঁ।
একবিংশ শতিকাতো আমি সম্পূৰ্ণ দায়বদ্ধতাৰে ভাৰত আৰু জাপানৰ এই সাংস্কৃতিক সম্পৰ্কবোৰ আগুৱাই লৈ গৈ আছো আৰু মই কাশীৰ সাংসদ আৰু অতি গৌৰৱেৰে ক’ব বিচাৰিছো যে জাপানৰ প্ৰাক্তন প্ৰধানমন্ত্ৰী ছিয়া পেই যেতিয়া কাশীলৈ আহিছিল তেতিয়া তেওঁ কাশীক এক অদ্ভুত উপহাৰ দিলে। জাপানৰ সহযোগত কাশীত নিৰ্মাণ কৰা ৰুদ্ৰাক্ষ আৰু এসময়ত মোৰ কৰ্মস্থলী আহমেদাবাদৰ জৈন গাৰ্ডেন আৰু কাইজেন একাডেমী এইবোৰেই আমাক ইমান ওচৰ চপাই আনিছে। জাপানত থকা আপোনালোক সকলোৱে এই ঐতিহাসিক বন্ধনক অধিক শক্তিশালী আৰু সুদৃঢ় কৰি তুলিছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমানৰ বিশ্বক ভগৱান বুদ্ধৰ চিন্তাধাৰা আৰু তেওঁ দেখুৱাই পথ অনুসৰণ কৰাৰ বাবে হয়তো আগৰ তুলনাত অধিক প্ৰয়োজন। এইটোৱেই হৈছে সেই পথ যিটোৱে মানৱতাক বিশ্বৰ প্ৰতিটো প্ৰত্যাহ্বানৰ পৰা ৰক্ষা কৰাৰ উপায়, সেয়া হিংসাই হওক, অৰাজকতাই হওক, সন্ত্ৰাসবাদেই হওক বা জলবায়ু পৰিৱৰ্তনেই হওক। ভগৱান বুদ্ধৰ প্ৰত্যক্ষ আশীৰ্বাদ পোৱাটো ভাৰতৰ সৌভাগ্য। তেওঁৰ ধাৰণাক গ্ৰহণ কৰি ভাৰতে নিৰন্তৰ মানৱতাৰ সেৱা কৰি আছে। প্ৰত্যাহ্বান যিয়েই নহওক, যিমানেই ডাঙৰ নহওক কিয়, ভাৰতে সদায় সেইবোৰৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়ায়। ক’ৰোনাই বিশ্বৰ সন্মুখত এশ বছৰৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকট সৃষ্টি কৰিছিল। সেয়া আমাৰ সন্মুখত আছে আৰু যেতিয়াই আৰম্ভ হ’ল, তেতিয়ালৈকে কোনেও গম পোৱা নাছিল ইয়াৰ পিছত কি হ’ব। প্ৰথম অৱস্থাত এনে লাগিছিল যেন তালৈ আহিছে, ইয়াত কি হ’বনো। সেই সমস্যা কেনেকৈ চম্ভালিব লাগে কোনেও জনা নাছিল? ভেকচিন নাছিল আৰু ভেকচিন কেতিয়া আহিব তাৰ কোনো ধাৰণা নাছিল। আনকি ভেকচিন আহিব নে নাহিব সেই সন্দৰ্ভতো সন্দেহ হৈছিল। চৌদিশে এক অনিশ্চয়তাৰ পৰিৱেশৰ সৃষ্টি হৈছিল। আনকি সেই পৰিস্থিতিতো ভাৰতে বিশ্বৰ বহু দেশলৈ ঔষধ পঠিয়াইছিল। যেতিয়া এই ভেকচিন উপলব্ধ হ’ল, তেতিয়া ভাৰতে নিজৰ কোটি কোটি নাগৰিকলৈ আৰু লগতে বিশ্বৰ শতাধিক দেশলৈ মেড ইন ইণ্ডিয়া ভেকচিন প্ৰেৰণ কৰিলে।
সতীৰ্থ,
ভাৰতে স্বাস্থ্য সেৱাৰ অধিক উন্নতিৰ বাবে অভূতপূৰ্ব বিনিয়োগ কৰি আছে। দুৰ্গম অঞ্চলতো স্বাস্থ্যসন্মত সুবিধা লাভ কৰিব পৰাকৈ দেশত লাখ লাখ নতুন আৰোগ্য কেন্দ্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। আপুনি এইটো জানি সুখী হ’ব যে, হয়তো আপুনি আজি নিশ্চয় শুনিছে যে বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাই (হু) ভাৰতৰ আশা কৰ্মী, আশা ভগ্নীসকলক সঞ্চালক প্ৰধানৰ গ্ল’বেল হেল্থ লিডাৰ বঁটাৰে সন্মানিত কৰিছে। ভাৰতৰ লাখ লাখ আশা ভগ্নীয়ে মাতৃৰ যত্নৰ পৰা টিকাকৰণলৈ, পুষ্টিৰ পৰা পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতালৈ, গাঁৱৰ ভিতৰতে দেশৰ স্বাস্থ্য অভিযান ত্বৰান্বিত কৰিছে। আজি জাপানৰ ভূমিৰ পৰা আমাৰ সকলো আশা কৰ্মী ভগ্নীসকললৈ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। মই তেওঁলোকক প্ৰণাম জনাইছো।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাত বৰ্তমান ভাৰতে কিদৰে সহায় কৰিছে। ইয়াৰ আন এক উদাহৰণ হ’ল পৰিৱেশ। আজি জলবায়ু পৰিৱৰ্তন বিশ্বৰ সন্মুখত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সংকটত পৰিণত হৈছে। আমি ভাৰততো এই প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছো আৰু সেই প্ৰত্যাহ্বান সমাধানৰ উপায় বিচাৰি উলিওৱাৰ দিশত আগবাঢ়িছো। ২০৭০ চনৰ ভিতৰত ভাৰতে নেট জিৰ’ৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সৌৰ মৈত্ৰীৰ দৰে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপৰ নেতৃত্বও আমি দিছো। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বাবে বিশ্বত প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ আশংকাও বৃদ্ধি পাইছে। জাপানৰ জনসাধাৰণতকৈ এই দুৰ্যোগবোৰৰ বিপদ, ইয়াৰ প্ৰদূষণৰ প্ৰভাৱ অধিক কোনে বুজিব৷ জাপানেও প্ৰাকৃতিক দুৰ্যোগৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াৰ ক্ষমতা গঢ়ি তুলিছে। জাপানৰ জনসাধাৰণে এই প্ৰত্যাহ্বানসমূহ যিদৰে সন্মুখীন হৈছে, প্ৰতিটো সমস্যাৰ পৰা কিবা নহয় কিবা শিকিছে আৰু ইয়াৰ সমাধান বিচাৰি উলিয়াইছে আৰু ব্যৱস্থাও গঢ়ি তোলা হৈছে। ব্যক্তিসকলো সেই ধৰণে সংস্কাৰ হৈ আহিছে। এয়া সঁচাকৈয়ে প্ৰশংসনীয় কাম। এই দিশতো ভাৰতে চিডিআৰআই (দুৰ্যোগ সুস্থিৰতা আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে মৈত্ৰী)ত আগভাগ লৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে বৰ্তমান সেউজ ভৱিষ্যত, গ্ৰীণ জব কেৰিয়াৰ ৰোডমেপৰ দিশত অতি দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে৷ ভাৰতত বৈদ্যুতিক গতিশীলতাক ব্যাপক গতি প্ৰদান কৰা হৈছে। সেউ হাইড্ৰজেনক হাইড্ৰ’কাৰ্বনৰ বিকল্প হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে এক বিশেষ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। জৈৱ-ইন্ধন সম্পৰ্কীয় গৱেষণা আৰু আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টিৰ ওপৰত অতি বৃহৎ পৰিসৰত কাম চলি আছে। ভাৰতে এই দশকৰ শেষৰ ফালে অজীৱাশ্ম ইন্ধনৰ পৰা মুঠ স্থাপন কৰা শক্তি ক্ষমতাৰ ৫০ শতাংশ পূৰণ কৰাৰ সংকল্প লৈছে।
বন্ধুসকল,
সমস্যা সমাধানৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতীয়সকলৰ আত্মবিশ্বাস গঢ় লৈ উঠিছে। আজি এই আত্মবিশ্বাস প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে, প্ৰতিটো দিশতে, প্ৰতিটো খোজতে দৃশ্যমান হৈ আছে। বিগত দুবছৰত বিশ্ব যোগান শৃংখলত যি ধৰণৰ ক্ষতি হৈছে, সেই লৈ সমগ্ৰ যোগান শৃংখলটোক লৈ প্ৰশ্ন উত্থাপিত হৈছে। বৰ্তমান ই সমগ্ৰ বিশ্বৰ বাবে নিজৰ মাজতে এক ডাঙৰ সংকটত পৰিণত হৈছে। ভৱিষ্যতে এনে পৰিস্থিতিৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ আমি আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সংকল্প লৈ আগবাঢ়িছো আৰু আমাৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ সংকল্প কেৱল ভাৰতৰ বাবেই নহয়। ই এক সুস্থিৰ, বিশ্বাসযোগ্য বিশ্ব যোগান শৃংখলৰ বাবেও এক বৃহৎ বিনিয়োগ। বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বই উপলব্ধি কৰিছে যে ভাৰতে যি গতি আৰু পৰিসৰত কাম কৰিব পাৰে সেয়া অভূতপূৰ্ব। বিশ্বই বৰ্তমান দেখিবলৈ পাইছে যে ভাৰতে নিজৰ আন্তঃগাঁথনি, প্ৰতিষ্ঠানগত সামৰ্থ্য বিকাশৰ ওপৰত যি পৰিসৰত গুৰুত্ব দিছে, সেয়াও অভূতপূৰ্ব। মই আনন্দিত যে আমাৰ এই সামৰ্থ্য গঢ়ি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত জাপান এক গুৰুত্বপূৰ্ণ অংশীদাৰ। মুম্বাই আহমেদাবাদ হাই স্পীড ৰে’লেই হওক, দিল্লী মুম্বাই ঔদ্যোগিক কৰিড’ৰেই হওক, ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিড’ৰেই হওক, এইবোৰ ভাৰত-জাপানৰ সহযোগিতাৰ ডাঙৰ উদাহৰণ।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত হৈ থকা পৰিৱৰ্তনৰ আন এক বিশেষ কথা আছে। আমি ভাৰতত এখন শক্তিশালী আৰু সুস্থিৰ, দায়িত্বশীল গণতন্ত্ৰৰ পৰিচয় গঢ় দিছো। বিগত আঠ বছৰত আমি ইয়াক মানুহৰ জীৱনত ইতিবাচক পৰিৱৰ্তনৰ মাধ্যম হিচাপে গঢ় দিছো। বৰ্তমান সমাজৰ সেইসকল লোকেও ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক প্ৰক্ৰিয়াৰ সৈতে সংযোগ স্থাপন কৰিছে, যিসকলে কেতিয়াও গৌৰৱ অনুভৱ কৰা নাছিল যে তেওঁলোকো ইয়াৰ অংশ। প্ৰতিবাৰেই অভিলেখসংখ্যক ভোটদানেৰে প্ৰতিটো নিৰ্বাচনত আৰু সেইতো আমাৰ ইয়াত থকা মাতৃ-ভনীসকল কিছু পৰিমাণে সুখী হ’ব। ভাৰতীয় নিৰ্বাচনক বিতংভাৱে চালে নিশ্চয় লক্ষ্য কৰিছে যে পুৰুষতকৈ অধিকাংশ মহিলাই ভোটদান কৰিছে। এয়াই ইয়াৰ প্ৰমাণ। ভাৰতৰ গণতন্ত্ৰই সাধাৰণ নাগৰিকৰ অধিকাৰৰ প্ৰতি কিমান সচেতন, ই কিমান উৎসৰ্গিত আৰু ই প্ৰতিজন নাগৰিকক কিমান সামৰ্থবান কৰি তোলে।
বন্ধুসকল,
মৌলিক সুবিধাৰ সমান্তৰালকৈ আমি ভাৰতৰ আকাংক্ষাকো এক নতুন উচ্চতা দিছো, এক নতুন মাত্ৰা দিছো। ভাৰতত এনে ডেলিভাৰী চিষ্টেম, প্ৰযুক্তিৰ সম্পূৰ্ণ ব্যৱহাৰ কৰি অন্তৰ্ভূক্তিমূলক, লিকেজ প্ৰুফ গৱৰ্নেন্সৰ এক ব্যৱস্থাৰ বিশদ বিৱৰণ দিয়া হৈছে, যাতে যিয়েই ইয়াৰ যোগ্য, কোনো ধৰণৰ হেঁচা নোহোৱাকৈ, কোনো পৰামৰ্শ নোহোৱাকৈ, কোনো দুৰ্নীতি নোহোৱাকৈ আমি অধিকাৰ লাভ কৰিব পাৰো আৰু আমি ইয়াত সম্পূৰ্ণৰূপে জড়িত হও৷ এই প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰে এই প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ পৰম্পৰাক বিগত দুবছৰত ক’ৰোনাৰ এই কঠিন সময়ছোৱাত বনাঞ্চলত বসবাস কৰা আমাৰ নাগৰিক, বিশেষকৈ ভাৰতৰ দুৰ্গম গাঁৱত বাস কৰা নাগৰিকসকলৰ অধিকাৰৰ এক বৃহৎ সুৰক্ষা হিচাপে গঢ়ি তুলিছে তেওঁলোকক সহায় কৰিছিল।
বন্ধুসকল,
কঠিন পৰিস্থিতিৰ মাজতো ভাৰতৰ বেংকিং ব্যৱস্থা অবিৰতভাৱে চলি আছে আৰু ইয়াৰ এটা কাৰণ হ’ল ভাৰতত অহা ডিজিটেল বিপ্লৱ। ডিজিটেল নেটৱৰ্ক শক্তিশালী হৈছে, ইয়াৰ ফলাফল আমি পাবলৈ সক্ষম হৈছো। বন্ধুসকল আপোনালোকে জানি সুখী হ’ব যে সমগ্ৰ বিশ্বত ডিজিটেল লেনদেন নগদবিহীন নহয়, এই জাপানত, আপোনালোক প্ৰযুক্তিৰ সৈতে ভালদৰে পৰিচিত। কিন্তু এই কথা শুনি আপোনালোক সুখী হ’ব, আচৰিত হ’ব আৰু গৌৰৱ অনুভৱ কৰিব। সমগ্ৰ বিশ্বৰ সকলো ডিজিটেল লেনদেনৰ ভিতৰত ৪০ শতাংশ কেৱল ভাৰততে হয়। কৰ’নাৰ প্রাৰম্ভিক দিনবোৰত যেতিয়া সকলো বন্ধ আছিল, সেই সংকটৰ সময়তো ভাৰত চৰকাৰে এটা বুটামৰ ক্লিকৰ জৰিয়তে একেলগে কোটি কোটি ভাৰতীয়ৰ কাষ চাপিব পাৰিছিল৷ যাৰ বাবে সহায় ঠিক কৰা হৈছিল, তেওঁ সেই সহায় সময়মতে পাইছিল আৰু তেওঁ এই সংকটৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ শক্তিও পাইছিল। ভাৰতত আজি জনতাকেন্দ্ৰিক প্ৰশাসনে প্ৰকৃত অৰ্থত কাম কৰি আছে। এই শাসন আৰ্হিয়ে আঁচনি ৰূপায়ণ কাৰ্যক্ষম কৰি তুলিছে। গণতন্ত্ৰৰ প্ৰতি নিৰন্তৰ বৃদ্ধি পোৱা বিশ্বাসৰ এইটোৱেই আটাইতকৈ ডাঙৰ কাৰণ।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে যিসময়ত স্বাধীনতাৰ ৭৫ বছৰ উদযাপন কৰিছে। আজাদী কা অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন। তেনে সময়ত আগন্তুক ২৫ বছৰ অৰ্থাৎ স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰত আমি ভাৰত ক’লৈ লৈ যাম৷ কিমান উচ্চতাত উপনীত হ’ব লাগিব? বিশ্বত আমাৰ পতাকা ক’ত কেনেকৈ ৰাখিব, আজি সেই ৰোডমেপ প্ৰস্তুত কৰাত ব্যস্ত ভাৰত। বন্ধুসকল, স্বাধীনতাৰ এই অমৃতকালে ভাৰতৰ সমৃদ্ধিৰ এক উচ্চ ইতিহাস লিখিব। মই জানো যে আমি সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছো। সেয়া সঁচাকৈয়ে এক বহুত ডাঙৰ সংকল্প৷ কিন্তু বন্ধুসকল, মই যি লালন-পালন কৰিছো, মই যি মূল্যবোধ পাইছো, যিসকল লোকে মোক গঢ় দিলে, সেইবাবেই মোৰ এক অভ্যাসত পৰিণত হৈছে। মাখনৰ ওপৰত টুকুৰিয়াই ভাল নাপাওঁ, শিলত টুকুৰিয়াই ভাল পাওঁ। কিন্তু বন্ধুসকল, প্ৰশ্নটো মোদীক লৈ নহয়। বৰ্তমান ভাৰতৰ ১৩০ কোটি জনতা আৰু মই জাপানত বহি থকা জনসাধাৰণৰ চকুত একেই বিশ্বাস দেখিবলৈ পাইছো। ১৩০ কোটি ভাৰতীয়ৰ আত্মবিশ্বাস, ১৩০ কোটি সংকল্প, ১৩০ কোটি সপোন আৰু ১৩০ কোটি সপোন পূৰণৰ এই অপৰিসীম শক্তিৰ ফল নিশ্চিত তাত থাকিব বন্ধুসকল। আমি আমাৰ সপোনৰ ভাৰত দেখিবলৈ পাম। আজি ভাৰতে নিজৰ সভ্যতা, নিজৰ সংস্কৃতি, নিজৰ অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠানৰ প্ৰতি হেৰাই যোৱা বিশ্বাস পুনৰ পাবলৈ সক্ষম হৈছে। বৰ্তমান সমগ্ৰ বিশ্বৰ যিকোনো ভাৰতীয়ই অতি গৌৰৱেৰে, চকু মেলি ভাৰতৰ কথা কৈছে। এই পৰিৱৰ্তন আহিছে। আজি ইয়ালৈ অহাৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ মহানতাৰ প্ৰভাৱত জীৱন কটাবলগীয়া কেইজনমান লোকক দেখাৰ সুযোগ পাইছো। আৰু অতি গৌৰৱেৰে তেওঁলোকে যোগৰ কথাবোৰ কৈছিল। তেওঁলোক যোগৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত। জাপানত যোগৰ ধাৰণা নথকা হয়তো এজনো নোলাব। আমাৰ আয়ুৰ্বেদ, আমাৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা পদ্ধতি, আজিকালি আমাৰ মচলাৰ বহু দূৰলৈকে প্ৰসাৰিত হৈছে। মানুহে আমাৰ হালদি অৰ্ডাৰ দিছে। কেৱল এয়াই নহয়, বন্ধু-বান্ধৱী, আমাৰ খাদী, অন্যথা, স্বাধীনতাৰ পাছত লাহে লাহে সেই নেতাসকলৰ সাজ-পোছাক হিচাপে এৰি দিয়া হ’ল৷
বৰ্তমান সেয়া পুনৰুত্থান হৈছে। খাদীয়ে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বজাৰ দখল কৰিছে। এয়াই ভাৰতৰ পৰিৱৰ্তিত ছবি বন্ধুসকল। আজিৰ ভাৰতে যিমানেই নিজৰ অতীতক লৈ গৌৰৱ কৰে, প্ৰযুক্তিৰ নেতৃত্বত, বিজ্ঞান নেতৃত্বত, উদ্ভাৱন নেতৃত্বত, প্ৰতিভাৱান নেতৃত্বত ভৱিষ্যতৰ প্ৰতিও সমানেই আশাবাদী। জাপানৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈ স্বামী বিবেকানন্দই এবাৰ কৈছিল যে আমাৰ ভাৰতীয় যুৱক-যুৱতীসকলে জীৱনত এবাৰ হ’লেও জাপান ভ্ৰমণ কৰিব লাগে। এই বাক্যবোৰ পঢ়ি আপোনালোক আহিছে বুলি মই বিশ্বাস নকৰো, কিন্তু বিবেকানন্দ জীয়ে ভাৰতবাসীক কৈছিল যে ভাই এবাৰ চাই আহা জাপানখন কেনেকুৱা।
বন্ধুসকল,
সেই যুগতে বিবেকানন্দ জীয়ে যি কৈছিল বৰ্তমান যুগৰ ভিত্তিত মই ক’ব বিচাৰিছো যে জাপানৰ প্ৰতিজন যুৱকে জীৱনত এবাৰ হ’লেও ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিব লাগে। আপোনালোকে আপোনালোকৰ দক্ষতা, আপোনালোকৰ প্ৰতিভা, আপোনালোকৰ উদ্যোগীকৰণৰ দ্বাৰা জাপানৰ এই মহান ভূমিক মোহিত কৰিছে। জাপানক ভাৰতীয়ত্বৰ ৰঙেৰে ভাৰতৰ সম্ভাৱনাৰ সৈতে অহৰহ আপোনালোকে চিনাকি কৰাই দিব লাগিব। বিশ্বাসেই হওক বা দুঃসাহসিক কৰ্মই হওক, ভাৰত জাপানৰ বাবে এক প্ৰাকৃতিক পৰ্যটনস্থলী। সেয়েহে ভাৰতলৈ আহক, ভাৰতখন চাওক, ভাৰতত যোগদান কৰক, এই সংকল্পৰে মই অনুৰোধ কৰো যে জাপান থকা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই তেওঁলোকৰ লগত যোগদান কৰক। আপোনালোকৰ সাৰ্থক প্ৰচেষ্টাৰ ফলত ভাৰত-জাপানৰ বন্ধুত্বই নতুন উচ্চতা লাভ কৰিব বুলি মই নিশ্চিত। এই অদ্ভূত আদৰণি আৰু মই চাই আছিলো, সোমাই আহিছিলো। চাৰিওফালে উৎসাহ, শ্লোগান, উৎসাহ আৰু যিমানেই আপোনালোকে নিজৰ মাজত ভাৰতক জীয়াই ৰাখিবলৈ চেষ্টা কৰিছে, সেয়া সঁচাকৈয়ে হৃদয়স্পৰ্শী। আপোনালোকে সদায় এইদৰে মৰম কৰি থাকিব। ইমান বিশাল হাৰত আপোনালোকে মোক মৰম দিবলৈ আহিল আৰু মোক জনোৱা হৈছে যে আজি কেৱল টকিঅ’ৰ পৰাই নহয়, জাপানৰ অন্য স্থানৰ পৰাও বহু লোক আহিছে৷ আগতেও আহিছিল। কিন্তু আপোনালোক সকলোকে দেখাৰ সুযোগ পাই ভাল লাগিল, আপোনালোক সকলোকে আকৌ এবাৰ ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিলো। আন্তৰিক ধন্যবাদ জনালো। ভাৰত মাতা কী জয়, ভাৰত মাতা কী জয়, বহুত বহুত ধন্যবাদ।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address to the Indian Community in Tokyo, Japan
23 MAY 2022 8:19PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Every time I visit Japan, I see that your love and affection is growing with time. There are many of you who have been living here for many years. The language of Japan, its dress, culture, food has become a part of your life in a way, and one of the reasons for being a part is that the culture of the Indian community has been always inclusive.But at the same time, the commitment that Japan has towards its tradition, its values, its life on this earth is very deep. And now the two have met. So it is very natural to have a feeling of belongingness.
Friends,
You've been living here, a lot of people have settled down here. I know many have even got married here. But it is also true that even after living for so many years here, your reverence for India is still intact. When there is good news regarding India, you are overwhelmed with happiness. It happens or not? And when some bad news comes, it makes you very sad. These are the attributes of our people, that we get attached to the land where we work, we get deeply connected but never loose contacts with our roots of the motherland and this is our biggest strength.
Friends,
When Swami Vivekananda was going to Chicago for his historic address, he visited Japan before that and Japan had left a deep impression on his mind and heart. The patriotism of the people of Japan, the confidence of the people of Japan, their discipline, the awareness of the people of Japan for cleanliness, Vivekananda had praised it openly. Gurudev Rabindranathi ji Tagore also used to say that Japan is a country which is both ancient and modern at the same time. And Tagore said, "Japan has come out of the immemorial east like a lotus blossoming in easy grace, all the while keeping its firm hold upon the profound depth from which it has sprung”. That is, he wanted to say that Japan is as firmly attached to its roots as a lotus flower. With the same grandeur, it also enhances beauty everywhere. Such pious sentiments of these great men of ours explain the depth of our relationship with Japan.
Friends,
This time when I have come to Japan, we are celebrating seventy years of our diplomatic relations, seven decades. You also must be experiencing yourself while you are here. In India also, everyone feels that India and Japan are natural partners. Japan has played an important role in India's development journey.Our relationship with Japan is of intimacy, spirituality, our relationship with Japan is of cooperation, of belongingness. And so, in a way, this relationship is of our strength, this relationship is of respect. And this relationship is also of a common resolve for the world. Our relationship with Japan is that of Buddha, of wisdom, of knowledge. We have Mahakal, so there is Daikokuten in Japan. We have Brahma, we have Bonten in Japan, our mother is Saraswati and so we have Benzaiten in Japan. Our Mahadevi is Lakshmi, so there are Kichijoten in Japan. So we have Ganesha and Japan has Kangiten. If there is a tradition of Zen in Japan, then we consider meditation as a medium of action with the soul.
Even in the 21st century, we are taking forward these cultural relations of India and Japan with full commitment, and I am the Member of Parliament of Kashi and would like to say with great pride that the former Prime Minister of Japan Abe visited Kashi and he gave a wonderful gift to Kashi, Rudraksh made in collaboration with Japan in Kashi and what was once my workplace, in Ahmedabad, Zen Garden, and kaizen academy are those things that bring us so close. All of you here while in Japan are making this historical bond stronger and stronger.
Friends,
Today's world needs perhaps more than ever to follow the path shown by Lord Buddha. This is the path which is the way to save humanity from every challenge of the world, whether it is violence, anarchy, terrorism or climate change. India is fortunate to have the direct blessings of Lord Buddha. Imbibing his thoughts, India continues to serve humanity. No matter what the challenges are, no matter how big it may be, India is looking for solutions to them. Corona caused the biggest crisis in the world in a hundred years. It's in front of us and when it started, no one knew what will happen next. Initially, it seemed like it is somewhere else. No one knew how to handle this? And there was no vaccine and there was no idea of when the vaccine would come. Even there was doubt on whether the vaccine would come or not. There was an atmosphere of uncertainty all around. Even in those circumstances, India sent medicines to the countries of the world. When the vaccine became available, India provided the Made in India vaccine to crores of its citizens and also to more than hundred countries of the world.
Friends,
India is making unprecedented investments to further improve its health services. Lakhs of new wellness centres are being built in the country to facilitate health facilities even in remote areas. You will also be happy to know that, perhaps you must have heard today that the World Health Organization (WHO) has honoured India's ASHA workers, ASHA sisters with the Director General's Global health leader award. Millions of Asha sisters of India are accelerating the country's health campaign from maternal care to vaccination, from nutrition to cleanliness, within the village. Today, I extend my heartfelt congratulations to all our ASHA worker sisters from the soil of Japan. I salute them.
Friends,
How India is helping to meet global challenges today. Another example of this is the environment. Climate change has become an important crisis facing the world today. We have also seen this challenge in India and we have moved forward to find ways to find a solution from that challenge. India has committed Net zero by 2070. We have also led global initiatives such as the International Solar Alliance. Due to climate change, the risk of natural disaster on the world has also increased. Who else can understand the dangers of these disasters and the pollution caused by them more than the people of Japan? Japan has also built the capacity to fight natural disasters. The way the people of Japan have faced these challenges, there is something to be learnt from every problem, solution has been found and systems have also been developed. Individuals have also been trained in that way. This in itself is admirable. In this direction too, India has taken a lead in CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure).
Friends,
Today, India is also moving very fast for the Green Future, Green Job Clear Roadmap. Electric mobility is being given a wide boost in India. A special mission has been launched to make green hydrogen a substitute for hydrocarbons. Research related to bio-fuel and the construction of infrastructure is being worked out on a very large scale. India has pledged to meet 50 per cent of its total installed power capacity from non-fossil fuel by the end of this decade.
Friends,
This is the confidence of Indians in solving problems. This confidence is visible today in every field, in every direction, at every step. The way global chain supply has been damaged in the last two years, the entire supply chain is in question. Today, it is a very big crisis in itself for the whole world.To avoid such a situation in the future, we are moving forward with the resolve of self-reliance, and it is not that this resolve of self-reliance is only for India. It is also a huge investment for a stable, trusted global supply chain. Today, the whole world is realising that the speed and scale on which India can work is unprecedented.The world is also seeing today that the scale at which India is emphasizing on its infrastructure, institutional capacity building, is also unprecedented. I am glad that Japan is an important partner in building this capacity of ours. Be it Mumbai Ahmedabad High Speed Rail, Delhi Mumbai Industrial Corridor, Dedicated Freight Corridor, these are great examples of India-Japan cooperation.
Friends,
There is one more special thing about the changes that are taking place in India. We have created a strong and resilient, responsible democracy in India. In the last eight years, we have made it a source of positive change in people's lives. Today, those people of our society who never felt pride in being part of the democratic process are also joining the democratic process of India. Every time, the record turnout in every election and in that also our mothers and sisters who are here will be happy, if you look at India's elections carefully, you will notice that more women are voting than men. That is proof of that. How much democracy in India is conscious of the rights of ordinary citizens, how dedicated it is and how powerful it makes every citizen.
Friends,
Along with the basic features, we are also giving a new dimension to India’s aspiration. In India, a system of inclusiveness, leakage proof governance, i.e., a delivery system, making full use of technology, is being expanded so that whoever deserves can get his due without any hassles, without any recommendation, without any corruption and we are fully engaged with it. And this use of technology, this scheme of Direct Benefit Transfer has helped, has protected the rights of our citizens living in forests, especially those living in remote villages of India, in the last two years in this difficult period of Corona.
Friends,
India's banking system has been operating continuously even in these difficult situations and one of the reasons for this is the digital revolution that has come in India. The power that the digital network has created, it is getting this result. And you will be happy to know friends about the digital & cashless transactions all over the world and here in Japan also you must be well acquainted with the technology. But you will be happy, surprised and proud to hear this, out of all the digital transactions taking place in the entire world, 40 percent of them take place in India alone. In the initial days of Corona, when everything was closed, even during the period of that crisis, the Government of India could easily reach out to crores of Indians at once with the help of a click of a button. And for whom the help was intended, he got it, got it on time and he also got the strength to deal with this crisis. In India today people led governance is working in true sense. This model of governance is making delivery efficient. This is the biggest reason for the ever-increasing faith in Democracy.
Friends,
Today when India is celebrating 75 years of independence. Celebrating the Amrit Mahotsav of Independence. So where do we plan to take India in the next 25 years i.e. by 100th year of independence, what heights do we want to attain, today India is busy preparing that roadmap. Friends, this elixir of independence is going to write a lofty history of prosperity of India. I know that these are the resolutions we have taken. These resolutions are huge in themselves. But friends, the upbringing that I have been brought up, the values I have received, the people whom I have sculpted, have also become a habit for me.I do not enjoy carving on butter, I do enjoyit on stone. But friends, the question is not about Modi. Today 130 crore people from India and I am seeing the same in the eyes of the people sitting in Japan, the confidence of 130 crore countrymen, 130 crore resolve, 130 crore dreams and this immense power to fulfil these 130 crore dreams is sure to give result my friends.We will see the India of our dreams. Today India is regaining its lost faith in its civilization, its culture, its institutions. Today, every Indian across the world is talking about India with great pride, with eyes wide open. This change has come. Before coming here today, I have got a chance to see some people who are spending their lives influenced by the greatness of India. And with great pride they were telling things about yoga.They are dedicated to yoga. Even in Japan, there is hardly anyone who has not heard of Yoga. Our Ayurveda, our traditional system of medicine, nowadays our spices are very much in demand from far-off places. People are ordering our turmeric. Not only that, our friends, khadi, otherwise, after independence, it gradually became the costume of leaders. Today it has been revived again.Khadi is becoming global. This is the changing picture of India, friends. As much as today's India is proud of its past, it is equally optimistic about the technology led, science led, innovation led and talent led future. Influenced by Japan, Swami Vivekananda once said that we Indian youth must visit Japan at least once in our life. I do not believe that you people have come to Japan after reading these sentences, but Vivekananda had told the people of India that brother, you must once go and see how is Japan.
Friends,
Taking forward the same goodwill of what Vivekananda ji had said in those days, in line with today's era, I would like to say that every young man of Japan should visit India at least once in his life. You have mesmerized this great land of Japan with your skills, with your talent, with your entrepreneurship. You have to constantly introduce Japan to the colours of Indianness, to the possibilities of India as well. Be it faith or adventure, India is a natural tourist destination for Japan. And so come to India, see India, engage with India, with this resolve I would request every Indian in Japan to engage with it. I am sure that India-Japan friendship will attain new heights with your meaningful efforts.To this wonderful reception and I was looking while coming in, the enthusiasm, the slogans, the enthusiasm all around and the India you are trying to live in yourself, it is really heart-warming. May this love, this affection of yours always remain.You came here in such a large number and I was told that some friends have come here not only from Tokyo but also from outside. I used to visit earlier. Couldn't go this time, you all came here. But I liked the opportunity to meet all of you, I once again thank you all. I express my gratitude from the bottom of my heart. Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.