Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address to the Indian Community in Tokyo, Japan
23 MAY 2022 8:19PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Every time I visit Japan, I see that your love and affection is growing with time. There are many of you who have been living here for many years. The language of Japan, its dress, culture, food has become a part of your life in a way, and one of the reasons for being a part is that the culture of the Indian community has been always inclusive.But at the same time, the commitment that Japan has towards its tradition, its values, its life on this earth is very deep. And now the two have met. So it is very natural to have a feeling of belongingness.
Friends,
You've been living here, a lot of people have settled down here. I know many have even got married here. But it is also true that even after living for so many years here, your reverence for India is still intact. When there is good news regarding India, you are overwhelmed with happiness. It happens or not? And when some bad news comes, it makes you very sad. These are the attributes of our people, that we get attached to the land where we work, we get deeply connected but never loose contacts with our roots of the motherland and this is our biggest strength.
Friends,
When Swami Vivekananda was going to Chicago for his historic address, he visited Japan before that and Japan had left a deep impression on his mind and heart. The patriotism of the people of Japan, the confidence of the people of Japan, their discipline, the awareness of the people of Japan for cleanliness, Vivekananda had praised it openly. Gurudev Rabindranathi ji Tagore also used to say that Japan is a country which is both ancient and modern at the same time. And Tagore said, "Japan has come out of the immemorial east like a lotus blossoming in easy grace, all the while keeping its firm hold upon the profound depth from which it has sprung”. That is, he wanted to say that Japan is as firmly attached to its roots as a lotus flower. With the same grandeur, it also enhances beauty everywhere. Such pious sentiments of these great men of ours explain the depth of our relationship with Japan.
Friends,
This time when I have come to Japan, we are celebrating seventy years of our diplomatic relations, seven decades. You also must be experiencing yourself while you are here. In India also, everyone feels that India and Japan are natural partners. Japan has played an important role in India's development journey.Our relationship with Japan is of intimacy, spirituality, our relationship with Japan is of cooperation, of belongingness. And so, in a way, this relationship is of our strength, this relationship is of respect. And this relationship is also of a common resolve for the world. Our relationship with Japan is that of Buddha, of wisdom, of knowledge. We have Mahakal, so there is Daikokuten in Japan. We have Brahma, we have Bonten in Japan, our mother is Saraswati and so we have Benzaiten in Japan. Our Mahadevi is Lakshmi, so there are Kichijoten in Japan. So we have Ganesha and Japan has Kangiten. If there is a tradition of Zen in Japan, then we consider meditation as a medium of action with the soul.
Even in the 21st century, we are taking forward these cultural relations of India and Japan with full commitment, and I am the Member of Parliament of Kashi and would like to say with great pride that the former Prime Minister of Japan Abe visited Kashi and he gave a wonderful gift to Kashi, Rudraksh made in collaboration with Japan in Kashi and what was once my workplace, in Ahmedabad, Zen Garden, and kaizen academy are those things that bring us so close. All of you here while in Japan are making this historical bond stronger and stronger.
Friends,
Today's world needs perhaps more than ever to follow the path shown by Lord Buddha. This is the path which is the way to save humanity from every challenge of the world, whether it is violence, anarchy, terrorism or climate change. India is fortunate to have the direct blessings of Lord Buddha. Imbibing his thoughts, India continues to serve humanity. No matter what the challenges are, no matter how big it may be, India is looking for solutions to them. Corona caused the biggest crisis in the world in a hundred years. It's in front of us and when it started, no one knew what will happen next. Initially, it seemed like it is somewhere else. No one knew how to handle this? And there was no vaccine and there was no idea of when the vaccine would come. Even there was doubt on whether the vaccine would come or not. There was an atmosphere of uncertainty all around. Even in those circumstances, India sent medicines to the countries of the world. When the vaccine became available, India provided the Made in India vaccine to crores of its citizens and also to more than hundred countries of the world.
Friends,
India is making unprecedented investments to further improve its health services. Lakhs of new wellness centres are being built in the country to facilitate health facilities even in remote areas. You will also be happy to know that, perhaps you must have heard today that the World Health Organization (WHO) has honoured India's ASHA workers, ASHA sisters with the Director General's Global health leader award. Millions of Asha sisters of India are accelerating the country's health campaign from maternal care to vaccination, from nutrition to cleanliness, within the village. Today, I extend my heartfelt congratulations to all our ASHA worker sisters from the soil of Japan. I salute them.
Friends,
How India is helping to meet global challenges today. Another example of this is the environment. Climate change has become an important crisis facing the world today. We have also seen this challenge in India and we have moved forward to find ways to find a solution from that challenge. India has committed Net zero by 2070. We have also led global initiatives such as the International Solar Alliance. Due to climate change, the risk of natural disaster on the world has also increased. Who else can understand the dangers of these disasters and the pollution caused by them more than the people of Japan? Japan has also built the capacity to fight natural disasters. The way the people of Japan have faced these challenges, there is something to be learnt from every problem, solution has been found and systems have also been developed. Individuals have also been trained in that way. This in itself is admirable. In this direction too, India has taken a lead in CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure).
Friends,
Today, India is also moving very fast for the Green Future, Green Job Clear Roadmap. Electric mobility is being given a wide boost in India. A special mission has been launched to make green hydrogen a substitute for hydrocarbons. Research related to bio-fuel and the construction of infrastructure is being worked out on a very large scale. India has pledged to meet 50 per cent of its total installed power capacity from non-fossil fuel by the end of this decade.
Friends,
This is the confidence of Indians in solving problems. This confidence is visible today in every field, in every direction, at every step. The way global chain supply has been damaged in the last two years, the entire supply chain is in question. Today, it is a very big crisis in itself for the whole world.To avoid such a situation in the future, we are moving forward with the resolve of self-reliance, and it is not that this resolve of self-reliance is only for India. It is also a huge investment for a stable, trusted global supply chain. Today, the whole world is realising that the speed and scale on which India can work is unprecedented.The world is also seeing today that the scale at which India is emphasizing on its infrastructure, institutional capacity building, is also unprecedented. I am glad that Japan is an important partner in building this capacity of ours. Be it Mumbai Ahmedabad High Speed Rail, Delhi Mumbai Industrial Corridor, Dedicated Freight Corridor, these are great examples of India-Japan cooperation.
Friends,
There is one more special thing about the changes that are taking place in India. We have created a strong and resilient, responsible democracy in India. In the last eight years, we have made it a source of positive change in people's lives. Today, those people of our society who never felt pride in being part of the democratic process are also joining the democratic process of India. Every time, the record turnout in every election and in that also our mothers and sisters who are here will be happy, if you look at India's elections carefully, you will notice that more women are voting than men. That is proof of that. How much democracy in India is conscious of the rights of ordinary citizens, how dedicated it is and how powerful it makes every citizen.
Friends,
Along with the basic features, we are also giving a new dimension to India’s aspiration. In India, a system of inclusiveness, leakage proof governance, i.e., a delivery system, making full use of technology, is being expanded so that whoever deserves can get his due without any hassles, without any recommendation, without any corruption and we are fully engaged with it. And this use of technology, this scheme of Direct Benefit Transfer has helped, has protected the rights of our citizens living in forests, especially those living in remote villages of India, in the last two years in this difficult period of Corona.
Friends,
India's banking system has been operating continuously even in these difficult situations and one of the reasons for this is the digital revolution that has come in India. The power that the digital network has created, it is getting this result. And you will be happy to know friends about the digital & cashless transactions all over the world and here in Japan also you must be well acquainted with the technology. But you will be happy, surprised and proud to hear this, out of all the digital transactions taking place in the entire world, 40 percent of them take place in India alone. In the initial days of Corona, when everything was closed, even during the period of that crisis, the Government of India could easily reach out to crores of Indians at once with the help of a click of a button. And for whom the help was intended, he got it, got it on time and he also got the strength to deal with this crisis. In India today people led governance is working in true sense. This model of governance is making delivery efficient. This is the biggest reason for the ever-increasing faith in Democracy.
Friends,
Today when India is celebrating 75 years of independence. Celebrating the Amrit Mahotsav of Independence. So where do we plan to take India in the next 25 years i.e. by 100th year of independence, what heights do we want to attain, today India is busy preparing that roadmap. Friends, this elixir of independence is going to write a lofty history of prosperity of India. I know that these are the resolutions we have taken. These resolutions are huge in themselves. But friends, the upbringing that I have been brought up, the values I have received, the people whom I have sculpted, have also become a habit for me.I do not enjoy carving on butter, I do enjoyit on stone. But friends, the question is not about Modi. Today 130 crore people from India and I am seeing the same in the eyes of the people sitting in Japan, the confidence of 130 crore countrymen, 130 crore resolve, 130 crore dreams and this immense power to fulfil these 130 crore dreams is sure to give result my friends.We will see the India of our dreams. Today India is regaining its lost faith in its civilization, its culture, its institutions. Today, every Indian across the world is talking about India with great pride, with eyes wide open. This change has come. Before coming here today, I have got a chance to see some people who are spending their lives influenced by the greatness of India. And with great pride they were telling things about yoga.They are dedicated to yoga. Even in Japan, there is hardly anyone who has not heard of Yoga. Our Ayurveda, our traditional system of medicine, nowadays our spices are very much in demand from far-off places. People are ordering our turmeric. Not only that, our friends, khadi, otherwise, after independence, it gradually became the costume of leaders. Today it has been revived again.Khadi is becoming global. This is the changing picture of India, friends. As much as today's India is proud of its past, it is equally optimistic about the technology led, science led, innovation led and talent led future. Influenced by Japan, Swami Vivekananda once said that we Indian youth must visit Japan at least once in our life. I do not believe that you people have come to Japan after reading these sentences, but Vivekananda had told the people of India that brother, you must once go and see how is Japan.
Friends,
Taking forward the same goodwill of what Vivekananda ji had said in those days, in line with today's era, I would like to say that every young man of Japan should visit India at least once in his life. You have mesmerized this great land of Japan with your skills, with your talent, with your entrepreneurship. You have to constantly introduce Japan to the colours of Indianness, to the possibilities of India as well. Be it faith or adventure, India is a natural tourist destination for Japan. And so come to India, see India, engage with India, with this resolve I would request every Indian in Japan to engage with it. I am sure that India-Japan friendship will attain new heights with your meaningful efforts.To this wonderful reception and I was looking while coming in, the enthusiasm, the slogans, the enthusiasm all around and the India you are trying to live in yourself, it is really heart-warming. May this love, this affection of yours always remain.You came here in such a large number and I was told that some friends have come here not only from Tokyo but also from outside. I used to visit earlier. Couldn't go this time, you all came here. But I liked the opportunity to meet all of you, I once again thank you all. I express my gratitude from the bottom of my heart. Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
জপানদা লৈবা ভারত মচাশিংগা লোয়ননা পি.এম.গা ৱারী শাখিবগী ৱারোল
23 MAY 2022 8:19PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে, ঐহাক্না জপান্দা লাকপা খুদিং, নখোয়না মীনুং উৎপা ঐহাক্না উবা ফংই। চহি কয়াদগী মফম অসিদা লৈরক্লবা মীওই কয়া য়াওরি। জপানগী লোল, মাগী ফিজেৎ, চৎনবী, চীঞ্জাক অসি নখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইরক্লি অমসুং মসিগী শরুক অমা ওইবগী মরমদি ভারতকী ফুরুপশিংগী চৎনবী অসি ইনক্লুসিব ওই। অদুবু মসিগা লোয়ননা জপান্না মাগী ত্রেদিসন, ভেল্যু, পুন্সিগা অচেৎপা মরী থম্মি। মসি অনিগী তুংনফম ওইরি। অদুনা ঐখোয়গী ওইবা ৱাখল্লোন অদু মহৌশানা ফংওগনি।
মরুপশিং,
নখোয়না মফম অসিদা লৈরক্লে, মীওই কয়ানা মফম অসিদা সেত্তল তৌদুনা লৈরি। মফম অসিদা লুংহোংদুনা লৈবা কয়াসু য়াওরি। অদুবু মফম অসিদা মতম শাংনা লৈরবসু তশেংবদি ভারতকী মরমদা অফবা পাউ তাবা মতমদা নখোয়দা নুংঙাইবা পোক্লমগনি। নুংঙাইতবা পাউ তাবদা নুংঙাইতবা পোক্লমগনি। মসি ঐখোয়গী অখন্নবশিং অদুনি, ঐখোয়গী ইমা লৈবাক্তগী লাপ্না লৈরবসু কৈদৌনুংদা মরী অদু তৎনবা তৌদে অমসুং মসিনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা থৌনা ওইরি।
মরুপশিং,
স্বামী বিবেকানন্দনা মহাক্কী ইতিহাসিক ওইরবা ৱারোল পীনবা চিকাগো চৎখিবা অদুগী মমাংদা মহাক্না জপানদসু লাকখি। জপান্না মহাক্কী পুক্নীং-ৱাখলদা অচৌবা ইথিল অমা পীখি। জপান মীয়ামগী লৈবাকনীংবা, জপান মীয়ামগী মশানা মশাদা থাজবা, লুনানবগী মতাংদা জপান মীয়াম্না ৱাখল লৈবা অসি মহাক্না ফোঙনা থাগৎখি। গুরুদেব রবিন্দ্রনাথ তেগোরনা জপান অসি অরিবা অমসুং অনৌবা অনিমক মতম অমত্তদা ওইরিবা লৈবাক অমনি হায়বীরম্মি। অমসুং তেগোরনা হায়খি, “জপান্না মুৎনাইদ্রবা নোংপোক্তগী থম্বাল অমনা চীং লেম্না লৈশাৎ তম্বা অদুগুম্না থোরকই, ইরোলনুংদা লৈরিবা হৌরকফম অদুগা তৎনবা তৌদনা খোঙফম চেৎনা লৈশাৎ তম্মি”। হায়বদি, জপান অসি থম্বালগুম্বা হৌরকফম কাওদনা খোঙফম চেৎনা লেপ্পি। চপ মান্নবা চীং লম্বে মতৌ অদুগা লোয়ননা মফম খুদিংমক্কী মগুন হেনগৎহল্লি। অথোইবা মীওই অসিনা অসুম্না হায়বীরম্বা অসিনা জপানগা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অদু তাক্লি।
মরুপশিং,
হন্দক ঐহাক্না জপান্দা লাকপা অসিদা ঐখোয়গী দিপ্লোমেতিক ওইবা মরী অসি চহি হুমফুতরা শুরি, দিকেদ তরেৎ শুরি। মরুপশিং, মফম অসিদা লৈবদা নখোয়নসু থেংনরমগনি। মীপুম খুদিংমক্না ভারত অমসুং জপান অসি নেচরেল পার্তনরশিংনি হায়না ফাওই। ভারতকী চাউখৎ থৌরাংগী খোঙচৎতা জপান্না মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। জপানগা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অসি অচেৎপা, স্পিরিচুএলিতী, কোওপরেসন অমসুং ঐখোয়গী ওইবা অদুগুম্বা মরীনি। জপানগা ঐখোয়গা লৈনরিবা মরী অসি থৌনাগী, ইকাই খুম্নবগী, মালেমগী অমত্তা ওইবা ফিরেপকীনি। জপানগা ঐখোয়গা লৈনরিবা মী অসি বুদ্ধগী, বোদ্ধগী, জ্ঞানগী, ধ্যানগীনি। ঐখোয়গী মহাকাল অদুগুম্না জপান্দা দাইকোকুতেন। ঐখোয়গী ব্রহ্ম অদুগুম্বা জপান্দা বোনতেন, ঐখোয়গী ইমা সরস্বাতিগুম্বা জপান্দা বেনজাইতেন। ঐখোয়গী মহাদেবি অসি লক্ষ্মীনি অদুগুম্না জপানগীনি কিচিজোতেন অসিনি। ঐখোয়গী গনেশগুম্না জপানগী কাঙ্গিতেন লৈ। করিগুম্বা জপান্দা জেনিজমগী চৎনবী লৈরবদি ঐখোয়না মেদিতেসন তৌবা অসি থৱায় অমদি হকচাংগী মেদিয়ম অমনি হায়না লৌই।
২১শুবা চহিচা অসিদসু ঐখোয়না ভারত অমসুং জপানগী মসিগী চৎনবী অসি অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা মাংদা পুরি, অমসুং ঐহাক কাশিগী এম.পি.নি অমদি ঐহাক্না য়াম্না চাউথোকচবা ৱাফম অমা হায়জনীংই মদুদি জপানগী হান্নগী প্রধান মন্ত্রী সিয়া পৈনা কাশিদা লাকখি মহাক্না কাশিদা অচৌবা খুদোল অমা পীরমখি। জপানগা লোয়ননা চুংশিন্নদুনা রুদ্রাক্ষ শাখি অমসুং ঐহাক্কী মতম অমদা থবক মফম ওইরিবা অহমদাবাদকী জেন গার্দেন অমসুং কাইজেন একাদেমী অসিনা ঐখোয়বু হেন্না নকশিন্নহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসিগী মালেম অসিনা ভগৱাব বুদ্ধনা তাকপীরম্বা লম্বেলদা চৎপা য়াম্না তঙাই ফদে। মসি ঙসিগী মালেম্না মায়োক্নরিবা শীংনবা পুম্নমক অসিদগী, হিংসা, এনার্কী, তেরোরিজম, ক্লাইমেৎ চেঞ্জ ওইরবসু মীওইবা জাতিবু কন্নবগী লম্বী ওইরি।ভগৱান বুদ্ধনা হকথেংননা থৌজাল পীনবীরম্বা অসিগীদমক ভারত অসি লাইবক ফৈ। মহাক্কী ৱাখল্লোনশিং অসি শীজিন্নদুনা ভারতনা লেপ্পা লৈতনা মীওইবা জাতিগী শেবা তৌরি। শীংবা কয়া লাক্লবসু, ফনা চাউরবসু ভারতনা মদুগী ৱারোইশিন অদুমক পুরকপা ঙম্মি। কোরোনানা মরম ওইদুনা চহি চামাদা থোকপা খ্বাইদগী চাউবা খুদোংথিবনা ঐখোয়গী মাংদা তদুনা লৈখি, ঙসি ফাওবা কনা অমত্তনা করি থোক্কদগে খঙদে। অহানবদা মসি লাকপা মতমদা করম্না লাকশিনগনি কনা অমত্তনা খঙখিদে। ভেক্সিন লৈখিদে অমসুং ভেক্সিন পুথোক্কনি হায়বা খঙখিদে। ভেক্সিনগী মতাংদা চীংনবনা থনখি। তম্বা ঙমদবগী ফীভম অমদা লৈখি। ফীভমশিং অদুদসু ভারতনা মালেমগী অতোপ্পা লৈবাকশিংদা হীদাক-লাংথক থাখি। ভেক্সিনশিং লৈরবা মতমদা ভারতনা মাগী প্রজা করোর কয়াদা ‘মেদ ইন ইন্দিয়া’ ভেক্সিনশিং কাপখি অমসুং মালেমগী লৈবাক ১০০ হেনবদসু থাখি
মরুপশিং,
ভারতনা হেল্থ সর্ভিসেস ফগৎহন্নবা অমুক্তা তৌখিদ্রিবা মওংদা ইনভেস্তমেন্তশিং তৌরি। মনুং হঞ্জিনবা মফমশিংদা হেল্থ ফেসিলিতীশিং য়ৌহন্নবা লৈবাক অসিদা অনৌবা ৱেলনেস সেন্তর লাখ কয়া শাগৎলি। ঙসি ৱর্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসন (দবল্যু.ঐচ.ও.)না ভারতকী আশা ৱার্করশিং, আশাগী ইচিল-ইনাওশিংদা দিরেক্তর জেনরেলস গ্লোবেল হেল্থ লীদর এৱার্দ পীদুনা ইকাই খুম্নখি হায়বা ৱাফম অসি তাবদা নখোয়না নুংঙাইবা পোক্কনি। ভারতকী আশা ইচে-ইচল লাখ কয়ানা মেতর্নেল কিয়রদগী হৌরকগা ভেক্সিনেসন তৌবা, ন্যুত্রিসনদগী হৌরগা লুনানবা অসিনা লৈবাক অসিগী হেল্থ কেম্পেন্দা শাহৌ পীরি। ঙসি ঐহাক্না জপানদগী ঐখোয়গী আশা ৱার্কর পুম্নমক্তা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়বু ইকাই খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
ভারতনা ঙসিগী মালেমগী শীংনবশিং অসি কোকহন্নবা করম্না মতেং পাংবগে। মসিগী অতোপ্পা খুদম অসি এনভাইরনমেন্তনা ওইরি। ঙসি ক্লাইমেৎ চেঞ্জ অসি মালেম্না মায়োক্নরিবা মরু ওইবা হীরম অমা ওইরক্লি। ঐখোয়না শীংনবশিং অসি ভারত্তসু থেংনরে অমদি মসি মায়োক্নবা ঙম্নবা পাম্বৈশিং থীরি। ভারতনা ২০৭০ ফাওবদা নেৎ জিরো ওইনবা হোৎনরি। ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স অসিগুম্বা গ্লোবেল ইনিসিএতিবশিং অসি পাইখৎখি। ক্লাইমেৎ চেঞ্জনা মরম ওইরগা মালেম অসিদা নেচরেল দিজাস্তরগী খুদোংথিবা হেনগৎলক্লি। জপানগী মীয়ামদগী দিজাস্তরশিং অসিগী খুদোংথিবা অসি হেন্না নীংথিনা কন্না খঙগনি। জপান্না নেচরেল দিজাস্তরশিং মায়োক্নবা ঙম্নবা শেম-শারি। শীংনবশিং অসি জপানগী মীয়াম্না মায়োক্নরিবা অসিদগী করিগুম্বা খরা তমশিনবা য়াই। মসিগী সোল্যুসন ফংলি অমসুং সিস্তেমশিং দিবেলপ তৌরি। মাইকৈ অসিদা ভারতনা সি.দি.আর.আই (কোলিজন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর)দা মাংজিল থারি।
মরুপশিং,
ভারতনা গ্রীন ফ্যুচর, গ্রীন জোব কেরিয়র রোদমেকী মাইকৈদা ঙসি য়াম্না খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লি। ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী অসি ভারত্তা চাউনা শাহৌ পীরি। হাইদ্রোকার্বোনশিংগী মহুৎ শিন্নবা গ্রীন হাইদ্রোজেন শেম্নবা অখন্নবা মিসন অমা হৌদোকখ্রে। বাইও-ফ্যুএলগা মরী লৈনবা রিসর্চ অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর শেম্নবা চাউনা থবক পাইখৎলি। ভাতনা মাগী অপুনবা ইনস্তোল পাৱর কেপাসিতীগী চাদা ৫০ দিকেদ অসি লোইরকপদা নন-ফোসিল ফ্যুএলদগী শীজিন্নবা ফিরেপ লৌখি।
মরুপশিং,
ভারত মচাশিংনা সমস্যাশিংগী ৱারোইশিন পুরক্কনি হায়না থাজবা থম্মি। থাজবা অসি লম খুদিংদা, মাইকৈ খুদিংদা, খোঙথাং খুদিংদা উবা ফংই। হৌখিবা চহি অনিদা মালেমগী গ্লোবেল সপ্লাই চেনদা কাইথরকখিবগী ফীভম। ঙসি মসি মালেমগী ওইনা অচৌবা সমস্যা অমা ওইরি। অসিগুম্বা ফীভম অসি তুংদা থোকহনদনবা ঐখোয়না আত্মনির্ভরগী ফিরেপকা লোয়ননা মাংদা চংশিল্লি অমসুং ঐখোয়গী আত্মনির্ভর অসি ভারত খক্তগী নত্তে। মসি স্তেবল ওইবা থাজবা য়াবা গ্লোবেল সপ্লাই চেন অমদা চাউনা ইনভেস্তমেন্ত তৌনবসু ওইরি। ঙসি মালেম পুম্বনা ভারতনা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা থবক পাইখৎলিবা অসিগী খোঙজেল অসি খঙবা ঙম্লে। মালেমনা ঙসি ভারতনা মাগী ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইন্সতিত্যুস্নেল কেপাসিতী বিল্দিংদা মীৎয়েং চংলিবা অসি অমুক্তা উখিদ্রি হায়বা খঙলে। ঐখোয়গী মসিগী কেপাসিতী অসি শেমগৎলকপদা জপান্না মরু ওইবা পার্তনর অমা ওইখি। মুম্বাই-অহমদাবাদ হাই স্পীদ রেল, দিল্লী-মুম্বাই ইন্দস্ত্রিএল কোরিদোর ওইরবসু, দেদিকেতেদ ফ্রৈৎ কোরিদোর ওইরবসু, মসি ভারত-জপানগী কোওপরেসনগী অচৌবা খুদমশিংনি।
মরুপশিং,
ভারত্তা অহোংবা পুরক্লিবা অসিদা অখন্নবা ৱাফম অমা য়াওরি। ঐখোয়না ভারত্তা মপাঙ্গল কনবা অমসুং রেসিলিয়েন্ত ওইবা, রেস্পোন্সিবল দেমোক্রেসীগী মশক ঙাক্না থম্মি। হৌখিবা চহি ৮ অসিদা মসিবু ঐখোয়না মীয়ামগী পুন্সিদা অফবা অহোংবা পুরক্নবা পাম্বৈ ওইহনখি। ঙসি খুন্নাই অসিগী মীয়াম্না ভারতকী দেমোক্রেতিক প্রোসেসকা লোয়ননা কন্নেক্ত তৌরি। মসিগী শরুক অমা ওইবগী চাউথোকচবা অমুক্তা পোকখিদ্রিবা মীওইশিং অদুনা মসিদা চাউথোকচবা পোকই। মীখল খুদিংদা রেকোর্দ ওইবা মশিংদা মী থোরক্লি অমসুং নখোয়না করিগুম্বা ভারতকী মীখল অসি কুপ্না য়েংলবদি অদোম্না নুপীনা নুপাদগী হেন্না ভোৎ থাদৈ হায়বা খঙগনি।
মরুপশিং,
তঙাই ফদবা ফীচরশিংগা লোয়ননা ঐখোয়না ভারতকী এস্পিরেসনশিংদা অনৌবা দাইমেন্সন অমা পীরি। ভারত্তা ইনক্লুসিবনেসকী সিস্তেম, লীকেজ প্রুফ গভর্নান্স লৈরি হায়বদি দেলিবরী সিস্তেম অসিদা তেক্নোলোজী মপুং ফানা শীজিন্নরি, মসিনা অপনবা লৈতনা, রিকম্মেন্দেসন য়াওদনা, শেঞ্জা-থুমজা য়াওদনা ফংফম থোকপা মীওইশিংদা য়ৌবা ঙমহল্লি। অমসুং তেক্নোলোজী শীজিন্নবা অসিনা দাইরেক্ত বেনিফিৎ ত্রান্সফর স্কিম অসি মতেং পাংখিম, উমংশিংদা লৈবা ঐখোয়গী প্রজাশিং, ভারতকী খুঙ্গংগী মফমশিংদা লৈরিবা মীওইশিংগী হক ঙাকপা ঙমখি, হৌখিবা চহি অনি, কোরোনাগী ৱারবা মতমদা মতেং পাংখি।
মরুপশিং,
ভারতকী বেঙ্কিং সিস্তেম অসিনা মসিগী অৱাবা মতম অসিদা লেপ্পা লৈতনা ওপরেৎ তৌখি অমসুং মসিগী মরমদি ভারত্তা পুরকখিবা দিজিতেল রিভোল্যুসন অসিনা ওইরি। দিজিতেল নেৎৱার্ক শেমখিবগী শক্তি অসিগী ফল ফংলি। অমসুং জপানদসু নখোয়না তেক্নোলোজী শীজিন্নদুনা দিজিতেল অমসুং কেশলেস ত্রাঞ্জেক্সনশিং তৌবগী মতাংদা খঙবীরমগনি অদুবু মালেমগী তৌরিবা ত্রাঞ্জেক্সন অসিগী চাদা ৪০দি ভারত্তা ওইরি। মসি তাবদা নখোয় শোইদনা নুংঙাইবা পোক্কনি। কোরোনাগী হৌরকপা মতমদা পুম্নমক থিংজিনখি, ভারত সরকারনা মীপুম খুদিংমক্তা য়ৌশিনবা হায়বা অসি ওইথোকখিদে অদুবু বতন অমগী মতেংনা ভারত মচা করোর কয়াদা লায়না য়ৌবা ঙমখি। ফংফম থোকপা মীওইশিংনা মতেং ফংখি, মতম চানা ফংখি, খুদোংথিবা অসি মায়োক্নবা ঙম্নবা থৌনাসু ফংখি। ভারত্তা ঙসি পিপল লেদ গভর্নান্স অসিনা অচুম্বা মওংদা মথৌ তৌরি। গভর্নান্সকী মসিগী মোদেল অসিনা দিলিবরীবু ইফিসিএন্ত ওইহল্লি। মসি দেমোক্রেসীদা থাজবা হেনগৎহন্নবগী অচৌবা মরম অমা ওইরি:
মরুপশিং,
ঙসি ভারতনা নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ৭৫শুবা পালন তৌরিবা মতম অসিদা আজাদী কা অমৃত মহোৎসব পাঙথোক্লি। মথংগী চহি ২৫ অসিদা হায়বদি নীংতম্বা ফংখিবগী চহি ১০০ শুবা অসিদা ঐখোয়না করম্বা পনখৈ য়ৌবা পাম্মি হায়বা অদুগী রোদমেপ ভারতনা শেম্মি। মরুশিং, আজাদীকা অমৃত মহোৎসব অসিনা ভারতকী চাউখৎপগী পুৱারী অমা ইরগনি। মসি ঐখোয়না লৌখিবা ফিরেপশিংনি। মসিগী ফিরেপশিং অসি য়াম্না চাউই। অদুবু মরুপশিং ঐহাক্না ফংলকখিবা সংস্কার, কান্নবশিং, ঐহাক্না ইথিল লৌরকখিবা মীওইশিং অসি ঐহাক্কী হৈনবী ওইরক্লি। মরুপশিং ৱাহং অসি মোদীগী ৱাফম নত্তে। ঙসি ভারত্তগী মীওই করোর ১৩০ অমসুং ঐহাক্না চপ মান্নবা মীৎয়েংনা জপানদা লৈরিবা মীওইশিংদা য়েংলি, ইরৈবাকচা করোর ১৩০গী থাজবা, করোর ১৩০গী ফিরেপ, করোর ১৩০গী মঙলানশিং অসি থুংহন্নবা অচৌবা শক্তি অসিগী মহৈ শোইদনা ফংগনি। ঙসি ভারতনা মাগী সভ্যতা, মাগী কলচর, মাগী ইন্সতিত্যুসনগী মাংখ্রবা থাজবা অদু অমুক হন্না ফংবা ঙম্লি। ঙসি মালেম শিনবা থুংবদা লৈরিবা ভারতমচাশিংনা চাউথোকচবগা লোপয়ননা ভারতকী মরমদা ফোঙদোক্লি। অওনবা অসি লাক্লে। মফম অসিদা লাক্ত্রিঙৈ মমাংদা ঐহাক্না ভারতকী গুন অসিনা ইথিল পীরিবা মীওই খরগা উনবগী খুদোংচাবা ফংজখি। অমসুং মখোয়না য়াম্না চাউথোক্না য়োগগী মরমদা ফোঙদোকরকখি। মখোয়না য়োগদা কত্থোক্লি। জপানদা য়োগগী মরমদা তাদবা মীওই কয়া লৈতে। ঐখোয়গী আয়ুর্বেদ, ত্রেদিস্নেল মেদিসিনগী সিস্তেম, ঐখোয়গী মরু-মরাং অসি হৌজিক অরাপ্পা মফমদা য়াম্না পাম্নরে। মীয়াম্না য়াংঙং ওর্দর তৌরি। মসি খক্তা নত্তনা খাদিসু দিমান্দ তৌরি নীংতম্বা ফংলবা মতুংদা মসি লুচিংবশিংগী ফিরোল ওইরক্লি। ঙসি মসি অমুক হন্না হিংগৎহনখি। খাদি অসিদা গ্লোবেল ওইরক্লি। মসিনা ভারতকী মশক্তা অহোংবা পুরক্লি। ঙসিগী ভারত অসিনা মশাগী হৌখ্রবা মতম অদুগীদমক চাউথোকচবা পোকই, মসিগা মান্ননা তেক লেদ, সাইন্স লেদ, ইনোবেসন লেদ, তেলেন্ত লেদ ফ্যুচরগীদমকসু চাউথোকচবা পোকই। জপান্না ইথিল পীদুনা স্বামী বিবেকানন্দজীনা হায়খি ভারতকী নহারোল খুদিংমক্না মখোয়গী পুন্সিদা অমুক্তং ওইরবসু জপানদা চৎকদবনি।
মরুপশিং,
স্বামীজীগী মসিগী অফবা ৱাখল্লোন অসি তুং ইন্দুনা ঐহাক্না জপানগী নহারোল খুদিংমক্না মখোয়গী পুন্সিদা অমুক্তং ওইরবসু চৎনবা হায়জরি। নখোয়গী স্কিল, নখোয়গী তেলেন্ত অমসুং নখোয়গী ওন্তপ্রিনোরশিপ অসিনা জপানগী মগুন হাপ্পি। নখোয়না জপানবু ইন্দিয়ননেসকী তোঙান-তোঙানবা শক্লোনশিং উহল্লি, ভারতকী ওইথোকপা য়াবশিং অদু উহল্লি। লাইনীং-লাইশোন নত্ত্রগা এদভেঞ্চর ওইরবসু ভারতনা জপানগীদমক নেচরেল তুরিস্ত দেস্তিনেসন ওইরি। অদুনা ভারত্তা লাকউ, ভারতকা থবক তৌসি, ফিরেপ অসিগা লোয়ননা জপান্দা লৈরিবা ভারত মচা খুদিংমক্তা ঐহাক্না মসি পাঙথোক্নবা হায়জরি। নখোয়না কন্না হোৎনবনা ভারত অমসুং জপানগী মরুপ ওইবগী মরী অসি অনৌবা পনখৈ তম্না পুখৎপা ঙমগনি হায়না ঐহাক্না থাজৈ। তরাম্না ওকপগী থৌরম অসিদা ঐহাক্না চংলকপদা হরাও তরামখিবা, স্লোগানশিং লাউথোকখি অদু ঐহাক্না উখি অমসুং নখোয়দা য়াওরিবা ভারত মচা অদু উবা ফংখি। মসিদা য়াম্না নুংঙাইবা পোকই। মসিগী মীনুংশিং অসি নখোয়দা মতম চুপ্পদা লৈবা ওইসনু। নখোয়না মশিং য়াম্না তিনখি অমসুং মসিদা তোকিও খক্তা নত্তনা অতোপ্পা মফমশিংদগীসু লাকই হায়না ঐঙোন্দা তাকপীরি। মমাংদা ঐহাক্না লাকখি অদুবু হন্দক্তি ঙমখিদ্রে অদুনা নখোয়না ওইনা লাকপীরি। নখোয় পুম্নমক্কা উনবগী খুদোংচাবা আমা ঐহাক্না ফংজবা অসি নুংঙাই। ঐহাক্না পুম্নমকপু অমুক হন্না থাগৎপা ফোঙদোকচরি। ঐহাক্না থমোয় শেংনা তৌবীমল খঙবা উৎচরি। ভারত ইমানা য়াইফরে, ভারত ইমানা য়াইফরে। হন্না-হন্না থাগৎচরি!