Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s address to the Indian Community in Tokyo, Japan
23 MAY 2022 8:19PM by PIB Delhi
Bharat Mata Ki Jai,
Bharat Mata Ki Jai,
Every time I visit Japan, I see that your love and affection is growing with time. There are many of you who have been living here for many years. The language of Japan, its dress, culture, food has become a part of your life in a way, and one of the reasons for being a part is that the culture of the Indian community has been always inclusive.But at the same time, the commitment that Japan has towards its tradition, its values, its life on this earth is very deep. And now the two have met. So it is very natural to have a feeling of belongingness.
Friends,
You've been living here, a lot of people have settled down here. I know many have even got married here. But it is also true that even after living for so many years here, your reverence for India is still intact. When there is good news regarding India, you are overwhelmed with happiness. It happens or not? And when some bad news comes, it makes you very sad. These are the attributes of our people, that we get attached to the land where we work, we get deeply connected but never loose contacts with our roots of the motherland and this is our biggest strength.
Friends,
When Swami Vivekananda was going to Chicago for his historic address, he visited Japan before that and Japan had left a deep impression on his mind and heart. The patriotism of the people of Japan, the confidence of the people of Japan, their discipline, the awareness of the people of Japan for cleanliness, Vivekananda had praised it openly. Gurudev Rabindranathi ji Tagore also used to say that Japan is a country which is both ancient and modern at the same time. And Tagore said, "Japan has come out of the immemorial east like a lotus blossoming in easy grace, all the while keeping its firm hold upon the profound depth from which it has sprung”. That is, he wanted to say that Japan is as firmly attached to its roots as a lotus flower. With the same grandeur, it also enhances beauty everywhere. Such pious sentiments of these great men of ours explain the depth of our relationship with Japan.
Friends,
This time when I have come to Japan, we are celebrating seventy years of our diplomatic relations, seven decades. You also must be experiencing yourself while you are here. In India also, everyone feels that India and Japan are natural partners. Japan has played an important role in India's development journey.Our relationship with Japan is of intimacy, spirituality, our relationship with Japan is of cooperation, of belongingness. And so, in a way, this relationship is of our strength, this relationship is of respect. And this relationship is also of a common resolve for the world. Our relationship with Japan is that of Buddha, of wisdom, of knowledge. We have Mahakal, so there is Daikokuten in Japan. We have Brahma, we have Bonten in Japan, our mother is Saraswati and so we have Benzaiten in Japan. Our Mahadevi is Lakshmi, so there are Kichijoten in Japan. So we have Ganesha and Japan has Kangiten. If there is a tradition of Zen in Japan, then we consider meditation as a medium of action with the soul.
Even in the 21st century, we are taking forward these cultural relations of India and Japan with full commitment, and I am the Member of Parliament of Kashi and would like to say with great pride that the former Prime Minister of Japan Abe visited Kashi and he gave a wonderful gift to Kashi, Rudraksh made in collaboration with Japan in Kashi and what was once my workplace, in Ahmedabad, Zen Garden, and kaizen academy are those things that bring us so close. All of you here while in Japan are making this historical bond stronger and stronger.
Friends,
Today's world needs perhaps more than ever to follow the path shown by Lord Buddha. This is the path which is the way to save humanity from every challenge of the world, whether it is violence, anarchy, terrorism or climate change. India is fortunate to have the direct blessings of Lord Buddha. Imbibing his thoughts, India continues to serve humanity. No matter what the challenges are, no matter how big it may be, India is looking for solutions to them. Corona caused the biggest crisis in the world in a hundred years. It's in front of us and when it started, no one knew what will happen next. Initially, it seemed like it is somewhere else. No one knew how to handle this? And there was no vaccine and there was no idea of when the vaccine would come. Even there was doubt on whether the vaccine would come or not. There was an atmosphere of uncertainty all around. Even in those circumstances, India sent medicines to the countries of the world. When the vaccine became available, India provided the Made in India vaccine to crores of its citizens and also to more than hundred countries of the world.
Friends,
India is making unprecedented investments to further improve its health services. Lakhs of new wellness centres are being built in the country to facilitate health facilities even in remote areas. You will also be happy to know that, perhaps you must have heard today that the World Health Organization (WHO) has honoured India's ASHA workers, ASHA sisters with the Director General's Global health leader award. Millions of Asha sisters of India are accelerating the country's health campaign from maternal care to vaccination, from nutrition to cleanliness, within the village. Today, I extend my heartfelt congratulations to all our ASHA worker sisters from the soil of Japan. I salute them.
Friends,
How India is helping to meet global challenges today. Another example of this is the environment. Climate change has become an important crisis facing the world today. We have also seen this challenge in India and we have moved forward to find ways to find a solution from that challenge. India has committed Net zero by 2070. We have also led global initiatives such as the International Solar Alliance. Due to climate change, the risk of natural disaster on the world has also increased. Who else can understand the dangers of these disasters and the pollution caused by them more than the people of Japan? Japan has also built the capacity to fight natural disasters. The way the people of Japan have faced these challenges, there is something to be learnt from every problem, solution has been found and systems have also been developed. Individuals have also been trained in that way. This in itself is admirable. In this direction too, India has taken a lead in CDRI (Coalition for Disaster Resilient Infrastructure).
Friends,
Today, India is also moving very fast for the Green Future, Green Job Clear Roadmap. Electric mobility is being given a wide boost in India. A special mission has been launched to make green hydrogen a substitute for hydrocarbons. Research related to bio-fuel and the construction of infrastructure is being worked out on a very large scale. India has pledged to meet 50 per cent of its total installed power capacity from non-fossil fuel by the end of this decade.
Friends,
This is the confidence of Indians in solving problems. This confidence is visible today in every field, in every direction, at every step. The way global chain supply has been damaged in the last two years, the entire supply chain is in question. Today, it is a very big crisis in itself for the whole world.To avoid such a situation in the future, we are moving forward with the resolve of self-reliance, and it is not that this resolve of self-reliance is only for India. It is also a huge investment for a stable, trusted global supply chain. Today, the whole world is realising that the speed and scale on which India can work is unprecedented.The world is also seeing today that the scale at which India is emphasizing on its infrastructure, institutional capacity building, is also unprecedented. I am glad that Japan is an important partner in building this capacity of ours. Be it Mumbai Ahmedabad High Speed Rail, Delhi Mumbai Industrial Corridor, Dedicated Freight Corridor, these are great examples of India-Japan cooperation.
Friends,
There is one more special thing about the changes that are taking place in India. We have created a strong and resilient, responsible democracy in India. In the last eight years, we have made it a source of positive change in people's lives. Today, those people of our society who never felt pride in being part of the democratic process are also joining the democratic process of India. Every time, the record turnout in every election and in that also our mothers and sisters who are here will be happy, if you look at India's elections carefully, you will notice that more women are voting than men. That is proof of that. How much democracy in India is conscious of the rights of ordinary citizens, how dedicated it is and how powerful it makes every citizen.
Friends,
Along with the basic features, we are also giving a new dimension to India’s aspiration. In India, a system of inclusiveness, leakage proof governance, i.e., a delivery system, making full use of technology, is being expanded so that whoever deserves can get his due without any hassles, without any recommendation, without any corruption and we are fully engaged with it. And this use of technology, this scheme of Direct Benefit Transfer has helped, has protected the rights of our citizens living in forests, especially those living in remote villages of India, in the last two years in this difficult period of Corona.
Friends,
India's banking system has been operating continuously even in these difficult situations and one of the reasons for this is the digital revolution that has come in India. The power that the digital network has created, it is getting this result. And you will be happy to know friends about the digital & cashless transactions all over the world and here in Japan also you must be well acquainted with the technology. But you will be happy, surprised and proud to hear this, out of all the digital transactions taking place in the entire world, 40 percent of them take place in India alone. In the initial days of Corona, when everything was closed, even during the period of that crisis, the Government of India could easily reach out to crores of Indians at once with the help of a click of a button. And for whom the help was intended, he got it, got it on time and he also got the strength to deal with this crisis. In India today people led governance is working in true sense. This model of governance is making delivery efficient. This is the biggest reason for the ever-increasing faith in Democracy.
Friends,
Today when India is celebrating 75 years of independence. Celebrating the Amrit Mahotsav of Independence. So where do we plan to take India in the next 25 years i.e. by 100th year of independence, what heights do we want to attain, today India is busy preparing that roadmap. Friends, this elixir of independence is going to write a lofty history of prosperity of India. I know that these are the resolutions we have taken. These resolutions are huge in themselves. But friends, the upbringing that I have been brought up, the values I have received, the people whom I have sculpted, have also become a habit for me.I do not enjoy carving on butter, I do enjoyit on stone. But friends, the question is not about Modi. Today 130 crore people from India and I am seeing the same in the eyes of the people sitting in Japan, the confidence of 130 crore countrymen, 130 crore resolve, 130 crore dreams and this immense power to fulfil these 130 crore dreams is sure to give result my friends.We will see the India of our dreams. Today India is regaining its lost faith in its civilization, its culture, its institutions. Today, every Indian across the world is talking about India with great pride, with eyes wide open. This change has come. Before coming here today, I have got a chance to see some people who are spending their lives influenced by the greatness of India. And with great pride they were telling things about yoga.They are dedicated to yoga. Even in Japan, there is hardly anyone who has not heard of Yoga. Our Ayurveda, our traditional system of medicine, nowadays our spices are very much in demand from far-off places. People are ordering our turmeric. Not only that, our friends, khadi, otherwise, after independence, it gradually became the costume of leaders. Today it has been revived again.Khadi is becoming global. This is the changing picture of India, friends. As much as today's India is proud of its past, it is equally optimistic about the technology led, science led, innovation led and talent led future. Influenced by Japan, Swami Vivekananda once said that we Indian youth must visit Japan at least once in our life. I do not believe that you people have come to Japan after reading these sentences, but Vivekananda had told the people of India that brother, you must once go and see how is Japan.
Friends,
Taking forward the same goodwill of what Vivekananda ji had said in those days, in line with today's era, I would like to say that every young man of Japan should visit India at least once in his life. You have mesmerized this great land of Japan with your skills, with your talent, with your entrepreneurship. You have to constantly introduce Japan to the colours of Indianness, to the possibilities of India as well. Be it faith or adventure, India is a natural tourist destination for Japan. And so come to India, see India, engage with India, with this resolve I would request every Indian in Japan to engage with it. I am sure that India-Japan friendship will attain new heights with your meaningful efforts.To this wonderful reception and I was looking while coming in, the enthusiasm, the slogans, the enthusiasm all around and the India you are trying to live in yourself, it is really heart-warming. May this love, this affection of yours always remain.You came here in such a large number and I was told that some friends have come here not only from Tokyo but also from outside. I used to visit earlier. Couldn't go this time, you all came here. But I liked the opportunity to meet all of you, I once again thank you all. I express my gratitude from the bottom of my heart. Bharat Mata Ki Jai, Bharat Mata Ki Jai, thank you very much.
DISCLAIMER - This is the approximate translation of Prime Minister’s remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜାପାନରେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସହିତ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମତ ବିନିମୟ
23 MAY 2022 8:19PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ, ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ, ଯେତେବେଳେ ମଧ୍ୟ ମୁଁ ଜାପାନ ଆସୁଛି ସେତେବେଳେ ମୁଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଦେଖୁଛି ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସ୍ନେହର ବର୍ଷା ପ୍ରତି ଥର ବୃଦ୍ଧି ପାଇ ଚାଲିଛି। ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏମିତି କେତେକ ସାଥୀ ଅଛନ୍ତି ଯେଉଁମାନେ ଅନେକ ବର୍ଷ ଧରି ଏଠାରେ ବସବାସ କରି ଆସୁଛନ୍ତି । ଜାପାନର ଭାଷା, ଏଠାକାର ବେଶଭୂଷା, ସଂସ୍କୃତି ଖାଦ୍ୟପେୟ ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆପଣଙ୍କ ଜୀବନର ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ପାଲଟି ଯାଇଛି, ଆଉ ଏକ ଅଭିନ୍ନ ଅଂଶ ମଧ୍ୟ ପାଲଟି ଯିବାର ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ଏହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଯେ ଭାରତୀୟ ସମୁଦାୟଙ୍କ ସଂସ୍କାର ସମାବେଶ ହୋଇ ରହି ଆସିଛି। କିନ୍ତୁ ଏହା ସହିତ ଜାପାନରେ ନିଜର ପରମ୍ପରା, ନିଜସ୍ୱ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ନିଜ ଜୀବନରେ ମାଟି ମାଆ ପ୍ରତି ଯେଉଁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ରହିଛି ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଖୁବ୍ ଗଭୀର। ଆଉ ଏହି ଦୁଇଟି ଯାକର ମିଳନ ହୋଇଛି। ଏଥିପାଇଁ ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବେ ଏକ ଆପଣାପଣର ଅନୁଭବ ହେବା ହେଉଛି ବହୁତ ସ୍ୱାଭାବିକ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ରହିଛନ୍ତି, ବହୁତ ଲୋକ ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ବସବାସ କରି ରହି ଯାଇଛନ୍ତି। ମୁଁ ଜାଣିଛି କିଛି ଲୋକ ଏଠାରେ ମଧ୍ୟ ବିବାହ କରି ରହି ଯାଇଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏହା ମଧ୍ୟ ଠିକ ଯେ ଏତେ ବର୍ଷ ଧରି ଯୋଡ଼ି ହେବା ସତ୍ୱେ ଭାରତ ପ୍ରତି ଆପଣମାନଙ୍କର ଶ୍ରଦ୍ଧା ଭାରତ ବିଷୟରେ ଯେତେବେଳେ କିଛି ଭଲ ଖବର ଆସିଥାଏ ତେବେ ଆପଣମାନଙ୍କର ଖୁସିର ସୀମା ରହେ ନାହିଁ। ହୋଇଥାଏ ନା ? ଆଉ କେତେବେଳେ କିଛି ଖରାପ ଖବର ଆସିଯାଏ, ତେବେ ସବୁଠାରୁ ଅଧିକ ଦୁଃଖୀ ଆପଣମାନେ ହିଁ ହୋଇଥାଆନ୍ତି। ଏହି ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ଆମ୍ଭମାନଙ୍କର, ଯେ ଆମେ କର୍ମଭୂମି ସହିତ ତନ-ମନରେ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଯାଉ, ନିଜକୁ ଖାପ ଖୁଆଇ ନେଉ କିନ୍ତୁ ମାତୃଭୂମିର ମୂଳ ସହିତ ଆମର ଯେଉଁ ଆକର୍ଷଣ ରହିଥାଏ, ତାହାଠାରୁ କେବେହେଲେ ମଧ୍ୟ କୌଣସି ଦୂରତା ସୃଷ୍ଟି ହେବାକୁ ଦେଇ ନ ଥାଉ ଆଉ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସାମର୍ଥ୍ୟ।
ସାଥୀଗଣ,
ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ମହୋଦୟ ଯେତେବେଳେ ନିଜର ଐତିହାସିକ ସମ୍ବୋଧନ ପାଇଁ ଚିକାଗୋ ଯାଉଥିଲେ ତେବେ ତାହା ପୂର୍ବରୁ ସେ ଜାପାନ ଆସିଥିଲେ ଆଉ ଜାପାନ ତାଙ୍କର ମନ ମନ୍ଦିରରେ, ତାଙ୍କର ମନ ମସ୍ତିଷ୍କ ଉପରେ ଏକ ଗଭୀର ରେଖାପାତ କରିଥିଲା। ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କର ଦେଶଭକ୍ତି, ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କର ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, ଏଠାକାର ଅନୁଶାସନ, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କର ସଚେତନତା, ବିବେକାନନ୍ଦ ମହୋଦୟ ଖୋଲାଖୋଲି ଭାବେ ଏହି କଥାର ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ର ନାଥ ଟେଗୋର ମହୋଦୟ ଏହା ମଧ୍ୟ କହୁଥିଲେ, ଜାପାନ ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ଦେଶ ଯାହା ଏକାଧାରାରେ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ଏବଂ ହେଉଛି ଆଧୁନିକ ମଧ୍ୟ। ଆଉ ଟେଗୋର କହିଥିଲେ, ‘ଜାପାନ ହେଉଛି ଏକ ସହଜ ପୁରାତନ ପ୍ରସ୍ପୁଟିତ ପଦ୍ମ ଭଳି, ଅର୍ଥାତ ସେ କହିବାକୁ ଚାହୁଁଥିଲେ ଯେ ଜାପାନ ପଦ୍ମର ଫୁଲ ଭଳି ଯେତିକି ଦୃଢ଼ତାର ସହିତ ନିଜର ମୂଳ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛି ସେତିକି ହିଁ ଭବ୍ୟତାର ସହିତ ସେ ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ସୁନ୍ଦରତାକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରୁଛି। ଆମର ଏହି ସବୁ ମହାପୁରୁଷ ମାନଙ୍କର ଏହି ପ୍ରକାରର ପବିତ୍ର ଭାବନା ଜାପାନ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧର ଗଭୀରତାକୁ ସ୍ପଷ୍ଟ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଚଳିତ ଥର ଯେତେବେଳେ ଜାପାନ ଆସିଛି ସେତେବେ ଆମର କୂଟନୈତିକ ସମ୍ବନ୍ଧକୁ ସତୁରୀ ବର୍ଷ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ସାତ ଦଶକ। ସାଥୀଗଣ ଆପଣମାନେ ମଧ୍ୟ ଏଠାରେ ରହି ଅନୁଭବ କରୁଥିବେ। ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଲୋକ ଅନୁଭବ କରୁଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନ ହେଉଛନ୍ତି ପ୍ରାକୃତିକ ସାଥୀ। ଭାରତର ବିକାଶ ଯାତ୍ରାରେ ଜାପାନର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ରହି ଆସିଛି। ଜାପାନ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧ ହେଉଛି ଆତ୍ମୀୟତାର, ହେଉଛି ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକତାର, ଜାପାନ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧ ହେଉଛି ସହଯୋଗର, ହେଉଛି ଆନ୍ତରିକତାର। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରକାରରେ ଆମର ସାମର୍ଥ୍ୟର, ଏହି ସମ୍ପର୍କ ହେଉଛି ସମ୍ମାନର। ଆଉ ଏହି ସମ୍ପର୍କ ହେଉଛି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ସଂକଳ୍ପର ମଧ୍ୟ। ଜାପାନ ସହିତ ଆମର ସମ୍ବନ୍ଧ ହେଉଛି ବୁଦ୍ଧଙ୍କର, ହେଉଛି ବୌଦ୍ଧଙ୍କର, ହେଉଛି ଜ୍ଞାନର। ଆମର ମହାକାଳ ଅଛନ୍ତି ତ ଜାପାନରେ ଡାଇକୋକୁଟେନ ଅଛନ୍ତି। ଆମର ବ୍ରହ୍ମା ଅଛନ୍ତି ତ ଜାପାନରେ ବୋନଟେନ ଅଛନ୍ତି, ଆମର ମାଆ ସରସ୍ୱତୀ ଅଛନ୍ତି ତ ଜାପାନରେ ବେନଜୈଟେନ ଅଛନ୍ତି। ଆମର ମା ସରସ୍ୱତୀ ଅଛନ୍ତି ତ, ଜାପାନରେ ବେନଜାଇଟେନ ଅଛନ୍ତି। ଆମର ମହାଦେବୀ ଲକ୍ଷ୍ମୀ ଅଛନ୍ତି ତ ଜାପାନରେ କିଚିଜୋଟେନ ଅଛନ୍ତି। ତେବେ ଆମର ଗଣେଶ ଅଛନ୍ତି ତ, ଜାପାନରେ କାଙ୍ଗୀଟେନ ଅଛନ୍ତି। ଜାପାନରେ ଯଦି ଜୈନ ପରମ୍ପରା ରହିଛି ତେବେ ଆମେ ଧ୍ୟାନକୁ, ମେଡିଟେସନ ବା ଯୋଗକୁ ଆତ୍ମା ସହିତ ସାକ୍ଷାତକାର କରିବା କାର୍ଯ୍ୟର ମାଧ୍ୟମ ବୋଲି ମାନୁଛେ।
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ଏବଂ ଜାପାନର ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ସମ୍ବନ୍ଧଗୁଡ଼ିକୁ ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ଚାଲିଛୁ, ଆଉ ମୁଁ ହେଉଛି କାଶୀର ସାଂସଦ, ତେଣୁ ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ କହିବାକୁ ଚାହିଁବି ଯେ ଜାପାନର ପୂର୍ବତନ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶିୟା ପି ଯେତେବେଳେ କାଶୀ ଯାଇଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ସେ ଏକ ଖୁବ ସୁନ୍ଦର ଉପହାର କାଶୀକୁ ଦେଇଥିଲେ। ଜାପାନ ସହଯୋଗରେ କାଶୀରେ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିବା ରୁଦ୍ରାକ୍ଷ ଆଉ କେବେ ମୋର କର୍ମଭୂମି ରହି ଆସିଥିବା ଅହମ୍ମଦାବାଦରେ ଜୈନ ଗାର୍ଡେନ, ଆଉ କାଇଜୈନ ଆକାଡେମୀ ଏହା ହେଉଛି ଏଭଳି କଥା ଯାହା ଆମକୁ କେତେ ନିକଟତର କରି ଦେଇଛି। ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ଜାପାନରେ ରହି ମଧ୍ୟ ଏହି ଐତିହାସିକ ବନ୍ଧନକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛନ୍ତି ଆଉ ସଶକ୍ତ କରୁଛନ୍ତି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜିକାର ଦୁନିଆକୁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ବିଚାର ଉପରେ, ତାଙ୍କ ପ୍ରଦର୍ଶିତ ମାର୍ଗ ଉପରେ ଚାଲିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ହୁଏତ ପୂର୍ବାପେକ୍ଷା ଅଧିକ ରହିଛି। ଏହି ରାସ୍ତା ହେଉଛି ଯାହା ଆଜି ଦୁନିଆର ସମସ୍ତ ଆହ୍ୱାନ ସେ ହୁଏତ ହିଂସା ହେଉ, ଅରାଜକତା ହେଉ, ଆତଙ୍କବାଦ ହେଉ, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ହେଉ, ଏହି ସବୁରୁ ମାନବତାକୁ ବଂଚାଇବାର ଏହା ହେଉଛି ମାର୍ଗ। ଭାରତ ସୌଭାଗ୍ୟଶାଳୀ ଅଟେ ଯେ ଏହାକୁ ଭଗବାନ ବୁଦ୍ଧଙ୍କର ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ପ୍ରାପ୍ତ ହେଲା। ତାଙ୍କର ବିଚାରଧାରାଗୁଡ଼ିକୁ ଅଭ୍ୟସ୍ତ କରି ଭାରତ ନିରନ୍ତର ମାନବତାର ସେବା କରୁଛି। ଆହ୍ୱାନ ଗୁଡ଼ିକ ହୁଏତ ଯେ କୌଣସି ପ୍ରକାରର ହେଉ, କେତେ ବଡ଼ ହେଉ ନା କାହିଁକି ଭାରତ ସେଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଖୋଜି ବାହାର କରିଥାଏ। କରୋନା ଦ୍ୱାରା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଶହେ ବର୍ଷର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଯେଉଁ ସଙ୍କଟ ସୃଷ୍ଟି ହେଲା, ତାହା ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ରହିଛି ଆଉ ଏହା ଯେତେବେଳେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ କାହାକୁ ଜଣା ନ ଥିଲା ଯେ ଆଗକୁ ଯାଇ କ’ଣ ହେବ। ଆରମ୍ଭରେ ତ ଏହିଭଳି ଲାଗୁଥିଲା ସେଠାରେ ଆସିଛି, ଏଠାରେ କ’ଣ ଅଛି। କାହାକୁ ମଧ୍ୟ ଜଣା ନ ଥିଲା ଏହାକୁ କିଭଳି ମୁକାବିଲା କରାଯିବ? ଆଉ ଟିକା ମଧ୍ୟ ନ ଥିଲା ଆଉ ନା ହିଁ ଏହି କଥାର କୌଣସି ଅନୁମାନ ରହିଥିଲା ଯେ କେତେ ସମୟ ଭିତରେ ଟିକା ଆସିଯିବ। ଏପରିକି ଏହି କଥା ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସନ୍ଦେହ ରହିଥିଲା ଯେ ଟିକା ଆସିବ କି ଆସିବ ନାହିଁ। ଚାରିଆଡ଼େ ଅନିଶ୍ଚିତତାର ବାତାବରଣ ରହିଥିଲା। ସେହିସବୁ ପରିସ୍ଥିତିରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟ ଦେଶଗୁଡ଼ିକୁ ଔଷଧ ପଠାଇଲା। ଯେତେବେଳେ ଟିକା ଉପଲବ୍ଧ ହେଲା ସେତେବେଳେ ଭାରତ ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଟିକାକୁ ନିଜର କୋଟି- କୋଟି ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ଆଉ ବିଶ୍ୱର ଶହେରୁ ଅଧିକ ଦେଶକୁ ମଧ୍ୟ ପଠାଇଲା।
ସାଥୀଗଣ,
ନିଜର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ଅଦ୍ଭୂତପୂର୍ବ ନିବେଶ କରୁଛି। ଦୂର-ଦୂରାନ୍ତର ଅଂଚଳମାନଙ୍କରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବାର ସୁବିଧା ପହଂଚୁ ଏଥିପାଇଁ ଦେଶରେ ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ନୂତନ ଆରୋଗ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ନିର୍ମାଣ କରାଯାଉଛି। ଆପଣମାନେ ଏହା ଜାଣି ମଧ୍ୟ ଖୁସି ହେବେ ଯେ, ବୋଧହୁଏ ଆଜି ଆପଣମାନେ ଶୁଣିଥିବେ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ସଂଗଠନ (ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏଚଓ) ଭାରତର ଆଶାକର୍ମୀ, ଆଶା ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ବିଶ୍ୱ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ପୁରସ୍କାରରେ ସମ୍ମାନିତ କରିଛି। ଭାରତର ଲକ୍ଷ- ଲକ୍ଷ ଆଶା ଭଉଣୀ ମାତୃ ଯତ୍ନ ଠାରୁ ନେଇ ଟିକା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ପୋଷଣରୁ ନେଇ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦେଶର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଅଭିଯାନକୁ ଗାଁ ମଧ୍ୟରେ ଗତି ପ୍ରଦାନ କରୁଛନ୍ତି ମୁଁ ଆଜି ଜାପାନର ଧରଣୀରୁ ଆମର ସମସ୍ତ ଆଶାକର୍ମୀ ଭଉଣୀମାନଙ୍କୁ ହୃଦୟର ସହିତ ବହୁତ- ବହୁତ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି। ସେମାନଙ୍କୁ ସଲାମ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତ ଆଜି କୌଣସି ପ୍ରକାରରେ ବୈଶ୍ୱିକ ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରୁଛି। ଏହାର ଆଉ ଏକ ଉଦାହରଣ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ପରିବେଶର। ଆଜି ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଉଭା ହୋଇଥିବା ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଙ୍କଟ ହୋଇ ଠିଆ ହୋଇଛି। ଆମେ ଭାରତରେ ଏହି ଆହ୍ୱାନକୁ ଦେଖିଲୁ ମଧ୍ୟ ଆଉ ସେହି ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ କରିବା ପାଇଁ ରାସ୍ତା ଖୋଜିବା ଦିଗରେ ଆମେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଲୁ। ଭାରତ 2070 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନେଟ୍ ଜିରେ ପାଇଁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ। ଆମେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିୟ ସୌର ମେଂଟ ଭଳି ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପଦକ୍ଷେପର ମଧ୍ୟ ନେତୃତ୍ୱ ନେଇଛୁ। ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତନ କାରଣରୁ ବିଶ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ବିପଦ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ବିପଦକୁ ସେଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରଦୂଷଣର ଦୁସ୍ପ୍ରଭାବକୁ ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କ ଠାରୁ ଆଉ କିଏ ଭଲ ଭାବେ ବୁଝି ପାରିବ। ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଗୁଡ଼ିକ ଜାପାନର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହା ସହିତ ଲଢ଼ିବା ପାଇଁ କ୍ଷମତାକୁ ମଧ୍ୟ ନିର୍ମାଣ କରି ଦେଇଛି। ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଜାପାନର ଲୋକମାନେ ଏହି ସବୁ ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା କରିଛନ୍ତି, ପ୍ରତ୍ୟେକ ସମସ୍ୟା କିଛି ନା କିଛି ଶିଖାଇଛି। ତାହାର ସମାଧାନ ଖୋଜିଛନ୍ତି ଆଉ ବ୍ୟବସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ବିକଶିତ କରିଛନ୍ତି। ବ୍ୟକ୍ତିମାନଙ୍କର ମଧ୍ୟ ସେହିଭଳି ଭାବେ ସଂସ୍କାର କରିଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରଶଂସାଯୋଗ୍ୟ କଥା। ଏହି ଦିଗରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସିଡିଆରଆଇ ବା ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ସମନ୍ୱୟ ଭିତିଭୂମିରେ ଅଗ୍ରଣୀ ସ୍ଥାନରେ ରହିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଭାରତ ସବୁଜ ଭବିଷ୍ୟତ, ସବୁଜ କର୍ମସଂସ୍ଥାନ କ୍ୟାରିୟର ରୋଡମ୍ୟାପ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଖୁବ୍ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି । ଭାରତରେ ଇଲେକ୍ଟ୍ରିକ୍ ମୋବିଲିଟିକୁ ବ୍ୟାପକ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଆ ଯାଉଛି। ସବୁଜ ଉଦଜାନକୁ ହାଇଡ୍ରୋକାର୍ବନର ବିକଳ୍ପ ଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ପାଇଁ ବିଶେଷ ମିଶନ୍ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି। ଜୈବ- ଇନ୍ଧନ ସହିତ ଜଡ଼ିତ ଗବେଷଣା ଏବଂ ଭିତିଭୂମିର ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ବହୁତ ବଡ଼ ମାତ୍ରାରେ କାର୍ଯ୍ୟ ଚାଲୁ ରହିଛି। ଭାରତ ଏହି ଦଶକର ଶେଷ ବେଳକୁ ନିଜର ସର୍ବମୋଟ ସ୍ଥାପିତ ଶକ୍ତି କ୍ଷମତାକୁ 50 ପ୍ରତିଶତ ଅଣ- ଜୀବାଶ୍ମ ଇନ୍ଧନ ଦ୍ୱାରା ପୂରଣ କରିବାର ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନକୁ ନେଇ ଭାରତୀୟମାନଙ୍କର ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ରହିଛି ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଆଜି ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିଗରେ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଦକ୍ଷେପରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି। ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳକୁ ଯେଭଳି ଭାବେ ବିଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷ ଧରି କ୍ଷତି ପହଂଚିଛି। ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଉପରେ ପ୍ରଶ୍ନ ଚିହ୍ନ ଘେରି ରହିଛି। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଏହା ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ବହୁତ ବଡ ସଂକଟ ହୋଇ ରହିଛି। ଭବିଷ୍ୟତରେ ଏଭଳି ସ୍ଥିତିରୁ ରକ୍ଷା ପାଇବା ପାଇଁ ଆମେ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ଆଗକୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଛୁ, ଏବଂ ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳତାର ଆମର ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଯେ କେବଳ ଖାଲି ଭାରତ ପାଇଁ ଏପରି ନୁହେଁ। ଏହା ଏକ ସ୍ଥିର, ବିଶ୍ୱସ୍ଥ ବିଶ୍ୱ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ପାଇଁ ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ନିବେଶ। ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ଏହା ଅନୁଭବ କରିଛି ଯେ ଯେଉଁ ଗତିରେ ଏବଂ ଯେଉଁ ମାତ୍ରାରେ ଭାରତ କାର୍ଯ୍ୟ କରି ପାରିବ, ତାହା ହେଉଛି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ। ଆଜି ମଧ୍ୟ ସାରା ବିଶ୍ୱ ଏହା ଦେଖୁଛି ଯେ ଯେଉଁ ପ୍ରକାରରେ, ଯେଉଁ ମାତ୍ରାରେ ଭାରତ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଭିତିଭୂମି ଦକ୍ଷତା ନିର୍ମାଣ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଉଛି, ତାହା ମଧ୍ୟ ହେଉଛି ଅଦ୍ଭୁତପୂର୍ବ। ମୁଁ ଖୁସୀ ଯେ, ଆମର ଏହି ସାମର୍ଥ୍ୟର ନିର୍ମାଣରେ ଜାପାନର ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୁର୍ଣ୍ଣ ଭାଗିଦାରୀ ରହିଛି। ମୁମ୍ବଇ- ଅହମଦାବାଦ ହାଇସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ହେଉ, ଦିଲ୍ଲୀ- ମୁମ୍ବଇ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ କରିଡର ହେଉ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଫ୍ରେଟ କରିଡର ହେଉ, ଏହା ଭାରତ ଜାପାନ ସହଯୋଗର ହେଉଛି ବହୁତ ବଡ଼ ଉଦାହରଣ।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତରେ ହେଉଥିବା ପରିବର୍ତନରେ ଆଉ ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର କଥା ହେଉଛି। ଆମେ ଭାରତରେ ଏକ ଦୃଢ ଏବଂ ମଜବୁତ, ଦାୟିତ୍ୱ ସମ୍ପର୍ଣ୍ଣ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛୁ। ଯାହାକୁ ଆମେ ବିଗତ ଆଠ ବର୍ଷ ଧରି ଲୋକଙ୍କ ଜୀବନରେ ସକରାତ୍ମକ ପରିବର୍ତନର ମାଧ୍ୟମ କରିଛୁ। ଭାରତର ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ଆଜି ସମାଜର ସେହି ଲୋକ ମଧ୍ୟ ଯୋଡି ହେଉଛନ୍ତି। ଯେଉଁମାନେ କେବେ ଗୌରବର ସହିତ ଏହା ଅନୁଭବ କରୁ ନ ଥିଲେ ଯେ ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ହେଉଛନ୍ତି ଏହାର ଏକ ଅଂଶ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର, ପ୍ରତି ନିର୍ବାଚନରେ ରେକର୍ଡ ସଂଖ୍ୟକ ମତଦାନ ଆଉ ସେଥିରେ ଆମର ଯେଉଁ ମାଆ- ଭଉଣୀମାନେ ଅଛନ୍ତି ସେମାନଙ୍କୁ ଟିକେ ଖୁସୀ ଲାଗିବ। ଆପଣ ଯଦି ଭାରତର ନିର୍ବାଚନକୁ ଟିକେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ଦେଖୁଥିôବେ ତେବେ ଆପଣଙ୍କ ଧ୍ୟାନକୁ ଆସୁଥିବ ଯେ ପୁରୁଷ ମାନଙ୍କ ଅପେକ୍ଷା ମହିଳାମାନେ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟରେ ମତଦାନ କରୁଛନ୍ତି। ଏହା ହେଉଛି ଏହି କଥାର ପ୍ରମାଣ। ଭାରତର ଗଣତନ୍ତ୍ର ସାମାନ୍ୟରୁ ଅତି ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାର ପ୍ରତି କେତେ ସଜାଗ ଅଛି, କେତେ ସମର୍ପିତ ଅଛି ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ କେତେ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ କରୁଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ମୌଳିକ ସୁବିଧାଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ଆମେ ଭାରତର ଆଶା ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମଧ୍ୟ ନୂତନ ଶିଖରରେ ପହଂଚାଉଛୁ, ନୂତନ ସୋପାନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛୁ। ଭାରତରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ, ତ୍ରୁଟିଶୂନ୍ୟ ପ୍ରଶାସନର ଅର୍ଥାତ ଏକ ଏଭଳି ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଭରପୁର ବ୍ୟବହାର କରି ଏକ ଏଭଳି ପ୍ରଶାସନିକ କଳର ସଂପ୍ରସାରଣ କରାଯାଉଛି, ଫଳରେ ଯିଏ ଯେଉଁ କଥା ପାଇବା ଲାଗି ଯୋଗ୍ୟ ସେ ବିନା କୌଣସି ସମସ୍ୟାରେ, ବିନା କୌଣସି ଅଭିଯୋଗରେ, ବିନା ଦୁର୍ନୀତିରେ ନିଜର ଅଧିକାର ପ୍ରାପ୍ତ କରି ପାରିବ ଆଉ ସେଥିପାଇଁ ଆମେ ସଂମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶକ୍ତିର ସହିତ ଲାଗି ପଡିଛୁ। ଆଉ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ଏହି ଉପଯୋଗ ଦ୍ୱାରା ସିଧାସଳଖ ନଗଦ ହସ୍ତାନ୍ତରର, ଏହି ପରମ୍ପରା କରୋନାର ଏହି ବିକଳ କାଳଖଣ୍ଡରେ ଗତ ଦୁଇ ବର୍ଷରେ ଭାରତର ଏବଂ ବିଶେଷ କରି ଭାରତର ଦୂର ଦୂରାନ୍ତ ଗାଁରେ ରହୁଥିବା, ଜଙ୍ଗଲରେ ରହୁଥିବା ଆମର ନାଗରିକଙ୍କ ଅଧିକାରର ବହୁତ ବଡ଼ ସୁରକ୍ଷା କରିଛି, ସେମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା କରିଛି।
ସାଥୀଗଣ,
ଭାରତର ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏହି କଠିନ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଚାଲୁ ରହିଛି ଏବଂ ତାହାର ଏକ କାରଣ ହେଉଛି ଭାରତରେ ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ ବିପ୍ଳବ ଆସିଛି। ଡିଜିଟାଲ ନେଟୱର୍କର ଯେଉଁ ଶକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ତାହାଦ୍ୱାରା ଏହି ପରିଣାମ ମିଳୁଛି। ଆଉ ସାଥୀଗଣ ଆପଣମାନେ ଏହା ଜାଣି ଖୁସି ହେବେ ଯେ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯେଉଁ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ହେଉଛି, ବିନା ନଗଦରେ, ଏଠାରେ ଜାପାନରେ ତ, ଆପଣମାନେ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ସହିତ ଭଲଭାବେ ପରିଚିତ ଅଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଏହି କଥା ଶୁଣି ଆନନ୍ଦିତ ହେବେ, ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହେବେ ଆଉ ଗର୍ବ କରିବେ। ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଯେତେ ମଧ୍ୟ ଡିଜିଟାଲ କାରବାର ହେଉଛି, ସେଥିରୁ କେବଳ 40 ପ୍ରତିଶତ ଭାରତରେ ହିଁ ହେଉଛି । କରୋନାର ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଦିନରେ ଯେତେବେଳେ ସବୁକିଛି ବନ୍ଦ ଥିଲା, ସେହି ସଂକଟ ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତ ସରକାର ଗୋଟିଏ ମାତ୍ର କ୍ଲିକ ବଟନ ଦବାଇ ଏକ ସମୟରେ କୋଟି- କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସହଜରେ ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଯେଉଁ ସହାୟତା ପହଂଚାଇବାର ଥିଲା, ପହଂଚାଇ ପାରୁଥିଲେ। ଆଉ ଯେଉଁମାନଙ୍କୁ ସହାୟତା ଦେବା ପାଇଁ ସ୍ଥିର ହୋଇଥିଲା ସେମାନଙ୍କୁ ହିଁ ମିଳିଲା, ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସମୟରେ ମିଳିଲା ଏବଂ ଏହି ସଂକଟ ସହିତ ମୁକାବିଲା କରିବାର ସାମର୍ଥ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମିଳିଲା। । ବାସ୍ତବରେ ଆଜି ଭାରତରେ ଜନ ପରିଚାଳିତ ପ୍ରଶାସନ କାର୍ଯ୍ୟକରୁଛି। ପ୍ରଶାସନର ଏହି ମଡେଲ ଯୋଗାଣକୁ ସାମର୍ଥ୍ୟବାନ କରିଦେଉଛି। ଏହା ହେଉଛି ଗଣତନ୍ତ୍ର ଉପରେ ନିରନ୍ତର ସୁଦୃଢ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱାସର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ କାରଣ।
ସାଥୀଗଣ,
ଆଜି ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନତାର 75 ବର୍ଷ ପାଳନ କରୁଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛି । ସେତେବେଳେ ଆଗାମୀ 25 ବର୍ଷ ଅର୍ଥାତ୍ ସ୍ୱାଧୀନତାର 100 ବର୍ଷ ସୁଦ୍ଧା ଆମକୁ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନକୁ କେଉଁଠିକୁ ନେବାକୁ ପଡିବ। କେଉଁ ଶିଖର ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ। ବିଶ୍ବରେ କେଉଁଠି- କେଉଁଠାରେ ଆମର ଜାତୀୟ ପତାକା ଉଡାଇବାକୁ ପଡିବ, ଆଜି ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନ ସେହି ରୋଡମ୍ୟାପ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାରେ ଲାଗିପଡିଛି। ସ୍ୱାଧୀନତାର ଏହି ଅମୃତକାଳରେ ଭାରତର ସମୃଦ୍ଧିର, ଏକ ସମ୍ପନ୍ନତାର ସମୃଦ୍ଧ ଇତିହାସ ଲେଖିବାକୁ ଯାଉଛି ବନ୍ଧୁଗଣ। ମୁଁ ଜାଣିଛି ଆମେ ଏ ଯେଉଁ ସଂକଳ୍ପ ନେଇଛୁ । ଏହି ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ନିଜକୁ ନିଜ ମଧ୍ୟରେ ବହୁତ ବଡ଼। କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ମୋର ଯେଉଁଭଳି ଭାବେ ଲାଳନ ପାଳନ ହୋଇଛି, ମୋତେ ଯେଉଁ ସଂସ୍କାର ମିଳିଛି, ଯେଉଁ ଲୋକମାନେ ମୋତେ ପରିପାଳିତ କରିଛନ୍ତି, ସେଥିପାଇଁ ମୋର ମଧ୍ୟ ଏକ ଅଭ୍ୟାସରେ ପରିଣତ ହୋଇଯାଇଛି । ମୋତେ ଲହୁଣୀ ଉପରେ ଗାର ଟାଣିବାରେ ମଜା ଆସେ ନାହିଁ, ମୁଁ ପଥର ଉପରେ ଗାର ଟାଣିଥାଏ । କିନ୍ତୁ ସାଥୀଗଣ, ପ୍ରଶ୍ନ ମୋଦୀଙ୍କ ବିଷୟରେ ନୁହେଁ । ଆଜି ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର 130 କୋଟି ଲୋକ ଏବଂ ମୁଁ ଜାପାନରେ ବସିଥିବା ଲୋକଙ୍କ ଆଖିରେ ସମାନ ଭାବେ ସେହି ଆତ୍ମବିଶ୍ବାସ ଦେଖୁଛି, 130 କୋଟି ଦେଶବାସୀଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ, 130 କୋଟି ସଂକଳ୍ପ, 130 କୋଟି ସ୍ବପ୍ନ ଏବଂ ଏହି 130 କୋଟି ସ୍ବପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବା ପାଇଁ ଏହି ବିରାଟ ସାମର୍ଥ୍ୟ, ନିଶ୍ଚିତ ପରିଣାମ ନେଇ କରି ଆସିବ ବନ୍ଧୁଗଣ । ଆମର ସ୍ୱପ୍ନର ଭାରତକୁ ଆମକୁ ଦେଖିକରି ରହିବାକୁ ହେବ। ଆଜି ଭାରତ ନିଜର ସଭ୍ୟତା, ନିଜର ସଂସ୍କୃତି, ନିଜର ଅନୁଷ୍ଠାନ ଉପରେ ଆମେ ହରାଇଥିବା ବିଶ୍ୱାସକୁ ପୁନଃ ହାସଲ କରୁଛି । ଆଜି ସାରା ବିଶ୍ବରେ ଯେ କୌଣସି ଭାରତୀୟ, ଆଜି ଛାତି ଫୁଲାଇ, ଆଖିରେ ଆଖି ମିଳାଇ ହିନ୍ଦୁସ୍ଥାନର କଥା ବହୁତ ଗର୍ବର ସହିତ କହୁଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆସିଛି। ଆଜି ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସିବା ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତର ମହାତ୍ମାମାନଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଭାବିତ କିଛି ଲୋକ ଯେଉଁମାନେ ନିଜ ଜୀବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି, ସେଭଳି କିଛି ଲୋକଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମୋତେ ମିଳିଛି । ଆଉ ବଡ଼ ଗର୍ବର ସହିତ ସେ ଯୋଗର କଥା କହୁଥିଲେ । ସେମାନେ ହେଉଛନ୍ତି ଯୋଗ ପାଇଁ ସମର୍ପିତ। ଜାପାନରେ ଏଭଳି କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ନ ଥିବେ ଯାହାର ଯୋଗ ବିଷୟରେ ଧାରଣା ନ ଥିବ। ଆମର ଆୟୁର୍ବେଦ, ଆମର ପାମ୍ପରିକ ଚିକିତ୍ସା ପଦ୍ଧତୀ, ଆଜିକାଲି ତ, ଆମର ମସଲାର ଚାହିଦା ବହୁତ ଦୂର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ତାହାର ଚାହିଦା ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଲୋକମାନେ ଆମର ହଳଦୀ ମଗାଉଛନ୍ତି । କେବଳ ଏତିକି ହିଁ ନୁହେଁ, ସାଥୀଗଣ, ଆମର ଖଦୀ, ନଚେତ, ସ୍ବାଧୀନତା ପରେ, ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହା ସେହି ନେତାଙ୍କ ପୋଷାକ ହୋଇ ରହିଯାଇଥିଲା । ଆଜି ତାହା ପୁନଃର୍ଜିବୀତ ହୋଇ ଯାଇଛି। ଖାଦୀ ବୈଶ୍ବିକ ସ୍ତରର ହୋଇ ପାରିଛି। ଏହା ତ, ହେଉଛି ଭାରତର ପରିବର୍ତ୍ତିତ ଚିତ୍ର, ବନ୍ଧୁଗଣ। ଆଜିର ଭାରତ ନିଜର ଅତୀତକୁ ନେଇ ଯେତିକି ଗୌରବାନ୍ବିତ, ସେତିକି ହିଁ ଟେକ୍ନୋଲୋଜିର ନେତୃତ୍ୱ, ବିଜ୍ଞାନର ନେତୃତ୍ୱ, ନବସୃଜନର ନେତୃତ୍ୱ, ପ୍ରତିଭାର ନେତୃତ୍ୱ ନେଇ ଭବିଷ୍ୟତ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସମାନ ଆଶାବାଦୀ। ଜାପାନ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇ ସ୍ବାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ ଥରେ କହିଥିଲେ ଯେ, ଆମ ଭାରତୀୟ ଯୁବକମାନେ ନିଜ ଜୀବନରେ ଅତି କମରେ ଥରେ ଜାପାନ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । ଆପଣମାନେ ଏହି ବାକ୍ୟ ପଢିକରି ଆସିବେ ଏହା ମୁଁ କହୁନାହିଁ, କିନ୍ତୁ ବିବେକାନନ୍ଦ ମହୋଦୟ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାଇ ଥରେ ତ, ଦେଖିକରି ଆସ ଜାପାନ ହେଉଛି କିପରି।
ସାଥୀଗଣ,
ସେହି ଯୁଗରେ ବିବେକାନନ୍ଦ ମହୋଦୟ ଯାହା କହିଥିଲେ ଆଜିର ଯୁଗ ଅନୁରୂପ ସେହି କଥାକୁ, ସେହି ସଦଭାବନାକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ, ମୁଁ କହିବାକୁ ଚାହେଁ ଯେ ଜାପାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ତାଙ୍କ ଜୀବନରେ ଅନ୍ତତପକ୍ଷେ ଥରେ ଭାରତ ପରିଦର୍ଶନ କରିବା ଉଚିତ୍। ଆପଣମାନେ ନିଜର ଦକ୍ଷତା ବଳରେ, ନିଜର ପ୍ରତିଭା ଦ୍ବାରା , ନିଜର ଉଦ୍ୟମିତା ଦ୍ବାରା ଜାପାନର ଏହି ମହାନ ଭୂମିକୁ ମନ୍ତ୍ରମୁଗ୍ଧ କରିଛନ୍ତି । ଭାରତୀୟତାର ରଙ୍ଗରେ, ଭାରତର ସମ୍ଭାବନାରେ ମଧ୍ୟ ଆପଣମାନଙ୍କୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଜାପାନକୁ ପରିଚିତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଆସ୍ଥା ହେଉ ଅବା ଦୁଃସାହସିକ କାର୍ଯ୍ୟ, ଜାପାନ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ସ୍ବଭାବିକ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳୀ। ଆଉ ଏଥିପାଇଁ ଭାରତକୁ ଚାଲ, ଭାରତକୁ ଦେଖ, ଭାରତ ସହିତ ସାମିଲ ହୁଅ, ଏହି ସଂକଳ୍ପ ସହିତ ମୁଁ ଜାପାନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି ସେମାନେ ତା’ ସହ ସାମିଲ ହୁଅନ୍ତୁ । ମୁଁ ନିଶ୍ଚିତ ଯେ ଆପଣମାନଙ୍କର ସାର୍ଥକ ପ୍ରୟାସ ଦ୍ବାରା ଭାରତ-ଜାପାନର ବନ୍ଧୁତାକୁ ନୂତନ ଶିଖର ମିଳିବ । ମୋତେ ଏହି ଅଦ୍ଭୁତ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ଏବଂ ମୁଁ ଦେଖୁଥିଲି, ଭିତରକୁ ଆସୁଥିଲି । ଚାରିଆଡେ ଉତ୍ସାହ, ସ୍ଲୋଗାନ, ଉତ୍ସାହ ଏବଂ ଆପଣ ନିଜ ଭିତରେ ଯେଭଳି ଭାରତକୁ ବଞ୍ଚିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁଛନ୍ତି ତାହା ବାସ୍ତବରେ ବେଶ ହୃଦୟସ୍ପର୍ଶୀ। ଆପଣମାନଙ୍କର ଏହି ଭଲପାଇବା, ଏହି ସ୍ନେହ ସଦା ସର୍ବଦା ଅତୁଟ ହୋଇ ରହୁ। ଏତେ ବ୍ୟାପକ ସଂଖ୍ୟାରେ ଆସି, ଆଉ ମୋତେ ଅବଗତ କରାଯାଇଛି ଯେ ଜାପାନରେ କେବଳ ଟୋକିଓରୁ ନୁହେଁ ବାହାରୁ ମଧ୍ୟ କିଛି ବନ୍ଧୁ ଆଜି ଏଠାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ପୂର୍ବରୁ ମୁଁ ଆସୁଥିଲି । ଏଥର ଆସିପାରି ନ ଥିଲି, ତେଣୁ ଆପଣମାନେ ଆସିଗଲେ। କିନ୍ତୁ ମୋତେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଦର୍ଶନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଲା, ମୁଁ ପୁଣି ଥରେ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ମୁଁ ମୋର ହୃଦୟର ସହିତ କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି । ଭରତ ମାତା କି ଜୟ, ଭରତ ମାତା କି ଜୟ, ଆପଣମାନଙ୍କୁ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।