ବାଣିଜ୍ୟ ଓ ଶିଳ୍ପ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲାରୁ କାଗଜ ଆମଦାନୀ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେଲା
ଘରୋଇ କାଗଜ ଉଦ୍ୟୋଗକୁ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ‘ଡମ୍ପିଂ’ ପ୍ରଭାବରୁ ସୁରକ୍ଷିତ ରଖିବାକୁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଛି
ଏହା ଫଳରେ ବାଣିଜ୍ୟ ରାଜିମାନା ପରିବର୍ତ୍ତେ ଅନ୍ୟ ଦେଶ ମାଧ୍ୟମରେ ସାମଗ୍ରୀର କାରବାରକୁ ମଧ୍ୟ ରୋକି ହେବ
26 MAY 2022 6:46PM by PIB Bhubaneshwar
କାଗଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ସାମଗ୍ରୀର ଆମଦାନୀ ନୀତିରେ ସଂଶୋଧନ କରାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ‘ମୁକ୍ତ’ ସାମଗ୍ରୀ ବର୍ଗରୁ ହଟାଇ କାଗଜ ଆମଦାନୀ ତଦାରଖ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପଞ୍ଜୀକରଣ(କମ୍ପଲସରି ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ) ବର୍ଗରେ ରଖାଯାଇଛି । ଏହି ମର୍ମରେ ବୈଦେଶିକ ବାଣିଜ୍ୟ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକ (ଡିଜିଏଫଟି)ଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ଏକ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ପ୍ରକାଶ ପାଇଛି ।
ଏହି ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାର କାଗଜ ଆମଦାନୀ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁଜ୍ୟ ହେବ । ସେଥିରେ ନ୍ୟୁଜ ପ୍ରିଣ୍ଟ, ହାତ ତିଆରି କାଗଜ, ୱାଲପର ବେସ୍‌, ଡୁପ୍ଲିକେଟିଂ ପେପର, କୋଟେଡ ଓ ଅନକୋଟେଡ ପେପର, ଲିଥୋ ଓ ଅଫସେଟ୍ ପେପର, ଟିସ୍ୟୁ ପେପର, ପାର୍ଚ୍ଚମେଣ୍ଟ ପେପର, କାର୍ବନ ପେପର, ୱାଲ ପେପର, ଏନଭଲ୍‌ପ, ଟଏଲେଟ ପେପର, କାର୍ଟୁନ, ଆକାଉଣ୍ଟ ବୁକ, ଲେବଲ୍ ଓ ବବିନ ଆଦି ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ସବୁ କାଗଜ ଓ କାଗଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀ ଯାହା ୨୦୨୨ ଅକ୍ଟୋବର ପହିଲା କିମ୍ବା ତା’ପରଠାରୁ ଭାରତରେ ପହଞ୍ଚିବ ସେସବୁ ଉପରେ ନୂଆ ସଂଶୋଧିତ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଲାଗୁ ହେବ ।
ଟଙ୍କା ଛପା ଯାଉଥିବା କାଗଜ, ବ୍ୟାଙ୍କ ବଣ୍ଡ ଓ ଚେକ୍ ପେପର, ସିକ୍ୟୁରିଟି ପ୍ରିଣ୍ଟିଂପେପର ଆଦିକୁ ଏହି ନୀତିରୁ ମୁକ୍ତ ରଖାଯାଇଛି । ତେଣୁୁ ଏସବୁ କାଗଜ ସାମଗ୍ରୀ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ହେବ ନାହିଁ । ଦେଶର କାଗଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ବିଦେଶୀ କାଗଜ ଓ କାଗଜ ନିର୍ମିତ ସାମଗ୍ରୀର ଡମ୍ଫି କରାଯାଉଥିବା ଘେନି ଉଦ୍‌ବେଗ ପ୍ରକାଶ କରି ସରକାରଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟି ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲା । ବିଦେଶୀ କାଗଜମାନ ଶସ୍ତାରେ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବାରୁ ଘରୋଇ ଉଦ୍ୟୋଗୀ କ୍ଷତିଗ୍ରସ୍ତ ହେବାର ଆଶଙ୍କା ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି । ଅଣ୍ଡର ଇନ୍‌ଭଏସିଂ, ମିଥ୍ୟା ଘୋଷଣାପତ୍ର ମାଧ୍ୟମରେ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀ ଆମଦାନୀ ଆଜି ଅନୁଚିତ ବାଣିଜ୍ୟ କାରବାର ମାଧ୍ୟମରେ ଭାରତୀୟ ବଜାରରେ ବିଦେଶୀ କାଗଜ ଓ କାଗଜ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଗଦା (ଡମ୍ପିଂ)କରି ଶସ୍ତାରେ ବିକ୍ରି କରାଯାଉଥିବାର ଅଭିଯୋଗ ହେଉଛି । ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀକୁ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବର୍ଗ “ଟାରିଫ ଲାଇନ” ବା ଶୁଳକ ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ଭାରତକୁ ପ୍ରଚୁର ପରିମାଣରେ ଆମଦାନୀ କରାଯାଉଥିଲା । ଏବେ ଏହାକୁ ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ପଞ୍ଜୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିବାରୁ ଦେଶର କାଗଜ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପକୃତ ହେବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଓ ଆତ୍ମନିର୍ଭର ଭାରତ ଉଦ୍ୟମକୁ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପ୍ରୋତ୍ସହିତ କରିବ ।
କାଗଜ ଆମଦାନୀ ମନିଟରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା(ପିଆଇଏମ୍‌ଏସ୍‌)ର କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ପାଇଁ ଏକ ୟୁଜରର୍ସ ଫ୍ରେଣ୍ଡଲିଂ ଇଣ୍ଟରଫ୍ରେସ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ଯେକୌଣସି ଆମଦାନୀକାରୀ ୫୦୦ଟଙ୍କାର ପଞ୍ଜୀକରଣ ଫି ଦେଇ ଏକ ଅଟୋମେଟିଭ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ନମ୍ବର ଏହାମାଧ୍ୟମରେ ହାସଲ କରିପାରିବେ । ଆମଦାନୀ ସାମଗ୍ରୀ ପହଂଚିବାର ଆଶା କରାଯାଉଥିବା ତାରିଖ ୫ଦିନ ପୂର୍ବରୁ କିମ୍ବା ୭୫ଦିନ ଆଗରୁ ଆମଦାନୀକାରୀ ପଞ୍ଜୀକରଣ ପାଇଁ ଆବେଦନ କରିପାରିବେ ନାହିଁ । ତେଣୁ ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ଅଟୋମେଟିକ୍ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ନମ୍ବର ବସ୍ତୁତଃ ୭୫ଦିନ ପାଇଁ ବୈଧ ରହିବ । ସେହି ସମାନ ରେଜିଷ୍ଟ୍ରେସନ ନମ୍ବରରେ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରବେଶ ସଂକ୍ରାନ୍ତ ମଲ୍ଟିପୁଲ ବିଲ୍ ଦାକଲ କରାଯାଇପାରିବ । ତେବେ ଅନୁମତିପ୍ରାପ୍ତ ସାମଗ୍ରୀ ପ୍ରଦାନ ନିମନ୍ତେ ଏହା ୭୫ଦିନ ପାଇଁ ବୈଧ ରହିବ । ପଞ୍ଜୀକରଣର ଅନ୍‌ଲାଇନ୍ ସୁବିଧା ୨୦୨୨ ଜୁଲାଇ ୧୫ତାରିଖଠାରୁ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ ।

Ministry of Commerce & Industry
Import of Paper brought under Compulsory Registration from 1st October
Move addresses dumping concerns of domestic paper industry and also checks re-routing of goods through other countries in lieu of trade agreements
26 MAY 2022 6:46PM by PIB Delhi
The import policy of major paper products has been amended from ‘Free’ to ‘Free subject to compulsory registration under Paper Import Monitoring System’. A notification to this effect has been issued by DGFT yesterday.
This order shall be applicable on a range of paper products, such as newsprint, handmade paper, wallpaper base, duplicating paper, coated paper, uncoated paper, Litho and offset paper, tissue paper, parchment paper, carbon paper, wall paper, envelops, toilet paper, cartons, account books, labels, bobbins, etc. All imports arriving on or after 1.10.2022 shall be governed by this policy.
Paper products like currency paper, bank bond and cheque paper, security printing paper, etc. have been excluded from this policy change.
Domestic paper industry has been raising issues of dumping of paper products in the domestic market by way of under-invoicing, entry of prohibited goods by mis-declaration, re-routing goods through other countries in lieu of trade agreements. A large proportion of paper products are imported under “Others” category Tariff Lines. The move will also go a long way in promoting Make In India and Atmanirbhar in this category.
A user friendly interface has been created for the implementation of Paper Import Monitoring System (PIMS). Any importer will be able to obtain an automatic registration number online by paying a registration fee of Rs. 500/- . The importer can apply for registration not earlier than 75th day and not later than 5th day before the expected date of arrival of import consignment. The automatic registration Number thus granted shall remain valid for a period of 75 days. Multiple Bill of Entries shall be allowed in same registration number within the validity period of registration for the permitted quantity. Online facility of registration will be available from 15.07.2022.