ଗୃହ ନିର୍ମାଣ ଓ ସହରାଞ୍ଚଳ ଦାରିଦ୍ର୍ୟ ଦୂରୀକରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଗୃହନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ କାର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସହରାଞ୍ଚଳ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩ର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୀର୍ଷକ ରଖାଯାଇଛି- “ୱେଷ୍ଟ୍‌ ଟୁ ୱେଲ୍‌ଥ”
-ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣକୁ ପ୍ରେରଣାଦାୟକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି: ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ
-ପୂର୍ବ ସର୍ବେକ୍ଷଣର ୩ଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ତୁଳନାରେ ଏବେ ୪ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ ।
-ସର୍ବେକ୍ଷଣର ଚାରିଗୋଟି ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଅତିରିକ୍ତ, ନାଗରିକଙ୍କ ସତ୍ୟପାଠ ଏବଂ ପ୍ରକ୍ରିୟା ସମ୍ପର୍କୀତ ସୁବିଧାସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରୀୟ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ମଧ୍ୟ ଲାଗୁ କରାଯାଇଥିଲା ।
24 MAY 2022 5:36PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ କାର୍ଯ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ ଆଜି ଏଠାରେ ଭର୍ଚୁଆଲ ମୋଡ଼ରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସହରାଞ୍ଚଳ ୨.୦ ଅଧୀନରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ (ଏସଏସ) –ଏସଏସ୨୦୨୩ର ଅଷ୍ଟମ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି । ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ଅଧୀନରେ ରାଜ୍ୟମାନଙ୍କର ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ବିଭାଗର ପ୍ରମୁଖ ସଚିବ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସହରାଞ୍ଚଳର ରାଜ୍ୟ ମିଶନ ନିଦେ୍ର୍ଦଶକଗଣ, ନଗର ଆୟୁକ୍ତଗଣ ଏବଂ ସହରମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟନିର୍ବାହୀ ଅଧିକାରୀଗଣ ସାମିଲ ହୋଇଥିଲେ । ଏହି ଅବସରରେ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ରଖି ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ପର୍ଯ୍ୟାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସଙ୍ଗ “ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ୱେଲ୍‌ଥ“ ଭାବେ ଡିଜାଇନ୍‌ କରାଯାଇଛି । ଏସଏସ ୨୦୨୩ର ବହୁବିଧ ପ୍ରବନ୍ଧର ଚତୁର୍ଦ୍ଦିଗରେ ଉପଲବ୍ଧ କରାଯିବା ସକାଶେ ଏହାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଇଛି । ତୃତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଆର- ଡୁ୍ୟସ୍‌ ରିସାଇକ୍ଲ ଆଣ୍ଡ ରିୟୁଜ୍ର ସିଦ୍ଧାନ୍ତକୁ ଏଥିରେ ପ୍ରାଥମିକତା ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି । ଅର୍ଥାତ୍‌, ବର୍ଜ୍ୟ ପରିମାଣକୁ କମ୍‌ କର, ଏହାର ପୁନଃଚକ୍ରଣ କର ଏବଂ ଏହାର ପୁନଃ ଉପଯୋଗ କର ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଶୁଭାରମ୍ଭ ଅବସରରେ ବକ୍ତବ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରି ଶ୍ରୀ ମନୋଜ ଯୋଶୀ କହିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କେବଳ ଏକ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ ଉପକରଣ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ପ୍ରକାର ପ୍ରେରଣାଦାୟୀ ସାଧନ ଭାବେ ଡିଜାଇନ୍‌ କରାଯାଇଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ ସୁଦ୍ଧା ସର୍ବବୃହତ୍‌ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଭାବେ ବିବେଚିତ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଅଧୀନରେ କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ସ୍ତରରେ ବ୍ୟାପକ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଅଣାଯାଇ ପାରିବ ବୋଲି ଆଶା ରଖାଯାଇଛି । ଏହାକୁ ଦେଶର ସହରାଞ୍ଚଳରେ ଅତି ଉତ୍ତମ ଭାବେ ରୂପାୟନ କରାଯାଇପାରିବ । ସେ କହିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣ କେବଳ ଶୀର୍ଷ ରୂପାୟନକାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ନୁହେଁ, ଅପରନ୍ତୁ କମ୍‌ ଉପଲବ୍ଧ ହାସଲକାରୀମାନଙ୍କ ନିମନ୍ତେ ଏହା ଅଧିକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇପାରିବ । ଯେଉଁମାନେ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ଇଚ୍ଛୁକ ଥିବେ ଏବଂ ସେହି ଦିଗରେ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ ଥିବ ସେମାନଙ୍କୁ ଆବଶ୍ୟକ ଅନୁସାରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଲେ ଯେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣର ମାପଦଣ୍ଡକୁ ଏହା ଅଧୀନରେ ଡିଜାଇନ କରାଯାଇଛି । ବିଶେଷ କରି ବର୍ତ୍ତମାନ ସ୍ଥିତିରେ, ଅର୍ଥାତ୍‌, ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଏକ ନୂତନ ମାର୍ଗ ପ୍ରଦାନ କରି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ନିମନ୍ତେ ଏହା ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପ୍ରେରଣା ଯୋଗାଇପାରିବ ଯାହା ଫଳରେ ବର୍ଷତମାମ ସର୍ବତ୍ର ସ୍ୱଚ୍ଛତା କାଏମ ରହିପାରିବ । ନାଗରିକମାନେ ଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରି ଶ୍ରୀ ଯୋଶୀ କହିଲେ ଯେ ଏ ଦିଗରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଗ୍ରହଣ ଅତ୍ୟନ୍ତ ମହତ୍ତ୍ୱ ବହନ କରେ । କାରଣ ଦେଶର ଯେକୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନାଗରିକମାନେ ଅବସ୍ଥାନ କରୁଥାଆନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି ସେମାନେ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ବାତାବରଣ ହିଁ ଆଶା କରିଥାନ୍ତି ଏବଂ ଏହା ପାଇବା ନିମନ୍ତେ ସେମାନେ ହକ୍‌ଦାର ।
ବିଗତ ବର୍ଷମାନଙ୍କରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଭାବେ ମୁଣ୍ଡ ଟେକିଛି । ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣର ସପ୍ତମ ଆୟୋଜନ - ‘ସ୍ୱାଧୀନତା ଅ୭୫ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୨’ ଏକ ଐତିହାସିକ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଭାବେ ସାବ୍ୟସ୍ତ ହୋଇଥିଲା । କାରଣ ଏହା ସ୍ୱାଧୀନତାର ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ରୂପାୟନ କରାଯାଇଥିଲା । ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ଭେ ୨୦୨୨ ସର୍ବେକ୍ଷଣରେ ୪,୩୫୫ଟି ସହର, ୮୫,୮୬୦ଟି ୱାର୍ଡ, ୨.୧୨ ଲକ୍ଷ ସ୍ଥାନରେ ବୁଲା ଯାଇଥିଲା । ୫.୫ ଲକ୍ଷ ନଥିର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କ ନରାଯାଇଥିଲା, ୧.୧୪ କୋଟି ନାଗରିକଙ୍କ ଠାରୁ ମତାମତ ସଂଗ୍ରହ କରାଯାଇଥିଲା, ୪.୭୭ ଲକ୍ଷ ନାଗରିକଙ୍କୁ ସତ୍ୟପାଠ କରାଯାଇଥିଲା, ୨୩.୩୮ଲକ୍ଷ ଫଟୋ ଏବଂ ଭିଡିଓ ସାକ୍ଷୀ ଭାବେ ଏକତ୍ରିତ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୭.୨୪ ଲକ୍ଷ ଡାଟା ପଏଣ୍ଟ ଏକତ୍ରିତ କରାଯାଇଥିଲା । ଏସଏସ ୨୦୨୨ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଇତ୍ୟବସରେ ସଂପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇସାରିଛି ଏବଂ ଏହାର ପରିଣାମ ରିପୋର୍ଟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରାଯାଉଛି ।
ଏଥିରେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରାଯାଇଛି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏସ ଏସ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ସହରମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଉଥିବା ଗତିବିଧିର ସ୍ତର ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିଲା ଏବଂ ସର୍ବେକ୍ଷଣ କରାଯାଉଥିବା ମାସରେ କେବଳ ସହର ସଫାସୁତୁରା ଦିଶୁଥିଲା । ସେଥିପାଇଁ ଏସଏସ ୨୦୨୩ରେ, ପୂର୍ବବର୍ତ୍ତୀ ଆୟୋଜନ ସମୟରେ ତୃତୀୟ ସ୍ତର ପରିବର୍ତ୍ତେ ଚାରି ସ୍ତରରେ ଏହାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ ଏବଂ ଚତୁର୍ଥ ସ୍ତର ପରିବର୍ତ୍ତେ ତୃତୀୟ ସ୍ତରରେ ନାଗରିକମାନଙ୍କ ସତ୍ୟପାଠ ଏବଂ ପ୍ରସଂସ୍କରଣ ସୁବିଧାର କ୍ଷେତ୍ରୀୟ ମୂଲ୍ୟାୟନ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ବର୍ଜ୍ୟମୁକ୍ତ ସହର ପାଇଁ ଦେଇଥିବା ଆହ୍ୱାନ ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ୨୦୨୧ ମସିହା ଅକ୍ଟୋବର ୧ ତାରିଖ ଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ୨.୦ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ଏସଏସ ୨୦୨୩ର ଥିମ “ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ୱେଲ୍‌ଥ” ରଖାଯାଇଛି ଏବଂ ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ ସହରାଞ୍ଚଳ ୨.୦ର ପରିବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରବନ୍ଧନ ସର୍କୁଲାରିଟିକୁ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କରିବାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଅନୁରୂପ ଅଟେ । ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରମୁଖ ଉଦେ୍ଦଶ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଏହା ଅନ୍ୟତମ । ଏସଏସ ୨୦୨୩ରେ ବର୍ଜ୍ୟ ଉତ୍ସର ପୃଥକୀକରଣ, ଅପଶିଷ୍ଟ ଉତ୍ପାଦନ ଯାହାକି ବର୍ଜ୍ୟଖାନା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ସେସବୁର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ନିମନ୍ତେ ବର୍ଜ୍ୟ ପ୍ରସଂସ୍କରଣ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଡମ୍ପ୍‌ ସାଇଟ୍‌କୁ ଯିବାକୁ ଥିବା ବର୍ଜ୍ୟକୁ କମ୍‌ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଅଧିକ ଗୁରୁତ୍ୱ ଆରୋପ କରାଯିବ । ସେହିଭଳି ପ୍ଲାଷ୍ଟିକକୁ ପର୍ଯ୍ୟାୟକ୍ରମିକ ଭାବେ କମ୍‌ କରିବା, ପ୍ଲାଷ୍ଟିକ୍‌ ବର୍ଜ୍ୟର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ବର୍ଜ୍ୟକୁ ୱଣ୍ଡର ପାର୍କ ନିମନ୍ତେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ଜିରୋ ବର୍ଜ୍ୟ ଆୟୋଜନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ପ୍ରଦାନ କରିବାଠାରୁ ନେଇ ଅତିରିକ୍ତ ୱେଟେଜ୍‌ ସଂକେତକମାନ ଜାରି କରାଯାଇଛି ।
ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୨୩ ମାଧ୍ୟମରେ ସହର ଭିତରେ ଥିବା ୱାର୍ଡ ରାଙ୍କିଙ୍ଗ୍‌କୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି। ସହରମାନଙ୍କର ମେୟରମାନଙ୍କୁ ଏହି ର୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍‌ରେ ଭାନ ନେବା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ସ୍ୱଚ୍ଛ ୱାର୍ଡ଼କୁ ସମ୍ମାନିତ କରିବା ସକାଶେ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି । ଉପରୋକ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ବ୍ୟତୀତ ସହରମାନଙ୍କୁ ‘ମୁକ୍ତାକାଶ ଶୌଚ’ (ୟେଲୋ ସ୍ପଟ୍‌) ଏବଂ ‘ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନରେ ଛେପଖଙ୍କାର ପକାଇବା’ (ରେଡ଼ ସ୍ପଟ୍‌) ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ସମର୍ପିତ ସଂକେତ ଉପରେ ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନ କରାଯିବ । ଏବେ ସବୁ ସହରକୁ ଏହାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେବାକୁ ପଡ଼ିବ । ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଚଳିତ ବର୍ଷ ଗୃହନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆବାସିକ ଏବଂ ବ୍ୟବସାୟିକ କ୍ଷେତ୍ରର ପଛପଟ ଗଳିଗୁଡ଼ିକୁ ସଫାସୁତରା ରଖିବ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିବେ ।
ଗୃହନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ସହରାଞ୍ଚଳର ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସ୍ଥିତିରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ନମନ୍ତେ ସହରମାନଙ୍କୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ବ୍ୟାପକ ଭାବେ ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ଏଥିରେ ଭାଗ ନେବା ଲାଗି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଏକ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧି ଢ଼ାଂଚା ଭାବେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ୨୦୧୬ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ସହରମାନଙ୍କରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ସର୍ବେକ୍ଷଣ ମିଶନକୁ ଗତି ଦେବା ନିମନ୍ତେ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସହାୟକ ହୋଇଆସିଛି । ଏହା ଫଳରେ ସହର ଭିତରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ମାନକ ଉପରେ ନିଜର ନିଷ୍ପାଦନରେ ସୁଧାର ଆଣିବା ଲାଗି ଏକ ସୁଦୃଢ଼ ପ୍ରତିସ୍ପର୍ଦ୍ଧି ବ୍ୟବସ୍ଥା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି । ଏହା ଦ୍ୱାରା ନାଗରିକମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସେବା ପ୍ରଦାନରେ ସୁଧାର ଅଣାଯାଇପାରିଛି । ୨୦୧୬ ମସିହାରେ ଦେଶର କେବଳ ଦଶ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଜନସଂଖ୍ୟାବିଶିଷ୍ଟ ୭୩ଟି ସହରରେ ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସର୍ବେକ୍ଷଣ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା । ୨୦୧୭ ମସିହାରେ ଏହା ୪୩୪ଟି ସହର, ୨୦୧୮ରେ ୪,୨୦୩ଟି ସହର, ୨୦୧୯ରେ ୪,୨୩୭ଟି ସହର, ୨୦୨୦ରେ ୪,୨୪୨ଟି ସହର, ଏସଏି ୨୦୨୧ରେ ୪,୩୨୦ଟି ସହର ଏବଂ ୨୦୨୨ରେ ୬୨ଟି ବୋର୍ଡ ସହିତ ୪,୩୫୫ଟି ସହରରେ ଏହି ସର୍ବେକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରାଯାଇଛି ।
‘ୱେଷ୍ଟ ଟୁ ୱେଲ୍‌ଥ’ ପ୍ରସଙ୍ଗ ସହିତ ଏସଏସ ୨୦୨୩ର ଶୁଭାରମ୍ଭ ମାଧ୍ୟମରେ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶିନ ସହରାଞ୍ଚଳ ୨.୦ ମାଧ୍ୟମରେ ବର୍ଜ୍ୟ କଞ୍ଚନ ପ୍ରାପ୍ତିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର ଲାଭ ଉଠାଇବା ସହିତ, ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ରବନ୍ଧନ ମାଧ୍ୟମରେ ଏକ ସର୍କୁଲାର ଅର୍ଥ ବ୍ୟବସ୍ଥା ଦିଗରେ ବଢ଼ିବା ଲାଗି ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଯାଇଛି ।
ଏ ସଂପର୍କରେ ନିୟମିତ ଭାବେ ସବିଶେଷ ବିବରଣୀ ପ୍ରାପ୍ତ ହେବା ନିମନ୍ତେ, ଅନୁଗ୍ରହ ପୂର୍ବକ ସ୍ୱଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ସରକାରୀ ୱେସସାଇଟ୍‌ ଏବଂ ସୋସିଆଲ ମିଡି୍ରଆ ପ୍ରପର୍ଟିକୁ ଫଲୋ କରନ୍ତୁ:
Website: https://sbmurban.org/
Facebook: Swachh Bharat Mission - Urban | Twitter: @SwachhBharatGov
Instagram: sbm_urban | Youtube: Swachh Bharat Urban

Ministry of Housing & Urban Affairs
Secretary, MoHUA launches Swachh Survekshan 2023 under Swachh Bharat Mission Urban 2.0, with the theme of ‘Waste to Wealth’ for Garbage Free Cities
Swachh Survekshan has developed into an inspiration tool: Shri Manoj Joshi
Assessment to be conducted in 4 phases as compared to 3 phases in earlier editions
Citizen Validation and Field Assessment of Processing facilities introduced in Phase 3 also, in addition to Phase 4
24 MAY 2022 5:36PM by PIB Delhi
The Secretary, Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA), Shri Manoj Joshi has launched the eighth edition of Swachh Survekshan (SS) – SS 2023 under Swachh Bharat Mission Urban 2.0, in a virtual event here today. The event was attended by State Principal Secretaries - Urban Development, State Mission Directors - Swachh Bharat Mission Urban, Municipal Commissioners and Executive Officers from Cities. Designed with the theme of ‘Waste to Wealth’ as its driving philosophy, SS 2023 is curated towards achieving circularity in waste management. The survey would give priority to the principle of 3Rs – Reduce, Recycle and Reuse.
Speaking at the launch event, Shri Manoj Joshi said that the Swachh Survekshan has developed into an inspiration tool, rather than being just an assessment tool. This largest survey undertaken anywhere has brought about substantive changes at the ground level, with cities performing well having sense of pride. He said that the Swachh Survekshan is not only for the top performers, but is also important for the under-achievers, who must take steps to rise to the occasion, and do the needful. Shri Joshi said that the parameters of the Swachh Survekshan have been designed in such a manner, more so in the recent round, so as to nudge everyone to move in a new direction, enabling all-round cleanliness, throughout the year. Emphasizing on citizen’s feedback, the Secretary said free and frank feedback is of utmost importance, as citizens residing anywhere in the country aspire and deserve clean environment.
Over the years, Swachh Survekshan has emerged as the largest Urban sanitation survey in the world. The seventh edition of Swachh Survekshan - ‘Azadi @ 75 Swachh Survekshan 2022’ was a landmark Survekshan as it coincided with the Azadi Ka Amrit Mahotsav. The SS 2022 survey covered 4,355 cities, 85,860 wards, 2.12 lakhs locations visited, 5.5 lakhs documents assessed, 1.14 Crores citizen feedback recorded, 4.77 lakhs citizen validation undertaken, 23.38 lakhs photos and videos collected as evidence and 17.24 lakhs data points collected. The SS 2022 survey has been completed and the results are under preparation.
It was observed that whenever the SS survey starts, there is enhanced level of activities undertaken by the cities and cities are visibly cleaner during the months the survey is conducted. Therefore, in SS 2023, the evaluation will be conducted in 4 phases, instead of 3 phases in earlier editions and citizen validation and field assessment of processing facilities is being introduced in the phase 3 also, in addition to phase 4.
The Prime Minister launched the Swachh Bharat Mission Urban 2.0 on 1st October 2021, with a vision of Garbage Free Cities. The theme of SS 2023, which is ‘Waste to Wealth’, is aligned to SBMU 2.0’s commitment of promoting circularity in waste management, which is one of key objectives under the Mission. In SS 2023, additional weightage has been given to source segregation of waste, enhancement of waste processing capacity of cities to match the waste generation and reduction of waste going to the dumpsites. Indicators have been introduced with additional weightage on emphasizing the need for phased reduction of plastic, plastic waste processing, encourage waste to wonder parks and zero waste events.
Ranking of Wards within the cities is also being promoted through Swachh Survekshan 2023. The Mayors of the cities are being encouraged to participate in the ranking and felicitate the cleanest wards. In addition to the above the cities would also be assessed on dedicated indicators on the issues of ‘open urination’ (Yellow Spots) and ‘open spitting’ (Red Spots), being faced by the cities. Further, this year MoHUA is also promoting cleaning of back lanes of the residential and commercial areas.
Swachh Survekshan was introduced by MoHUA in 2016 as a competitive framework to encourage cities to improve the status of urban sanitation while encouraging large scale citizen participation. Over the years Swachh Survekshan has been an enabler for Mission acceleration in the cities. It has led to a healthy competition among cities to improve their performance on sanitation parameters thereby improving sanitation services delivery to the citizens. The journey that started in 2016 with only 73 cities with million plus population has grown manifold, with 434 cities in 2017, 4,203 cities in 2018, 4,237 cities in 2019, 4,242 cities in SS 2020, 4,320 cities in SS 2021, and 4,355 cities in SS 2022, including 62 Cantonment Boards.
Through the launch of SS 2023 with the theme of ‘Waste to Wealth’, the SBMU 2.0 reiterates its commitment towards moving towards a circular economy in waste management while tapping the immense scope of recovering value from waste.
For regular updates, please follow the Swachh Bharat Mission’s official website and social media properties:
Website: https://sbmurban.org/
Facebook: Swachh Bharat Mission - Urban | Twitter: @SwachhBharatGov
Instagram: sbm_urban | Youtube: Swachh Bharat Urban